Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να επιτύχει τη σύγκλιση της οικονομίας και να συμμετάσχει η χώρα μας στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ. Με γοργούς ρυθμούς όμως προχωρεί και το πρόγραμμα των αποκρατικοποίησεων αλλά και της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Υστερα από σύσκεψη που είχε με τους προέδρους της Εμπορικής και της Ιονικής, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι θα πωληθεί το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας με τη διαδικασία πλειοδοτικών προσφορών μέσω Χρηματιστηρίου. Το θέμα θα τεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας, που είναι ο κύριος μέτοχος της Ιονικής και η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε επίσης ότι βασικός όρος στο συμβόλαιο πώλησης θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα με την Ιονική, η κυβέρνηση προχωρεί και στην εξυγίανση του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση του προσωπικού του οργανισμού, κατά περίπου 2. 500 άτομα, περικοπή ασύμφορων δρομολογίων και ανάθεση τουριστικών γραμμών σε ιδιωτικές εταιρίες. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα τέλη Μαϊου, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί από την εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ, ενώ αύριο δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς χαρακτηρίζεται κρίσιμο το προσεχές 18μηνο για τη συμμετοχή της χώρας μας στη δεύτερη φάση της νομισματικής ενοποίησης. Ο κ. Σημίτης είχε από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Κώστα Καραμανλή, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Δημήτρη Τσοβόλα και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι πρέπει η κυβέρνηση ν'αλλάξει πολιτική, με ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, περιστολή της δημοσίας σπατάλης και πολιτική ανάπτυξης. Την εκτίμηση ότι η λιτότητα και οι θυσίες του λαού δεν θα έχουν διάρκεια 540 ημερών, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά 540 χρόνια βαρβαρότητας, διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι περιμένει τους εργαζόμενους, ιδίως μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Φόβους ότι η Ελλάδα αντί να γίνει πιο ισχυρή θα παραμείνει ανίσχυρη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε εθνική αποτυχία τη μη συμμετοχή της χώρας μας στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιζητεί την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών, για τους μεγάλους στόχους της χώρας και κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι αδυνατεί να αποσαφηνίσει την ιδεολογία του κόμματός του, το οποίο εμφανίζει μια εικόνα παντελούς απουσίας από θέματα αιχμής, όπως είναι η οικονομία.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε το απόγευμα ο δήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης, ύστερα από ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Ο κ. Λογοθέτης κατηγορείται για δύο κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα, μεταξύ των οποίων και η κατηγορία για υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου, ποσού περίπου ενός δις δρχ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης προφυλάκισης, ο δήμαρχος Πειραιά είναι επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι σήμερα αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του σημιτικού ολιγαρχισμού. Εκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του, αφού όπως υποστήριξε, καμιά από τις κατηγορίες που του προσάπτονται δεν μπορεί να στηριχθεί.

Νέα κόντρα αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου ανάπτυξης και των ιδιοκτητών φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων, για το θέμα των αυξήσεων των διδάκτρων την νέα σχολική χρονιά. Το υπουργείο έδωσε προθεσμία δέκα ημερών στους ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ενώ παράλληλα φέρεται αποφασισμένο να μην εγκρίνει αυξήσεις πάνω από 4%. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους ζητούν αυξήσεις τουλάχιστον 6,5% για να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σχετικά με το Κυπριακό, το πρόβλημα με τα Σκόπια, καθώς και τις ελληνοτουρκικές διαφορές παρουσιάστηκε ο ιδιόρρυθμος Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα. Ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, που βρίσκεται στη χώρα μας πραγματοποιώντας συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες δήλωσε ότι οι Ελληνες με το διάλογο να μη περιμένουν ποτέ, την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι για την φορτισμένη κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και διεθνώς, η αιτία είναι η αμερικανική παρέμβαση.

Στα τρία από τα έξι γκαζάκια, που είχαν τοποθετηθεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, στο Κολωνάκι, και δεν εξερράγησαν, επικεντρώνονται οι έρευνες της αστυνομίας για να διαπιστωθεί αν σε αυτά υπάρχουν αξιοποιήσιμα δακτυλικά αποτυπώματα. Οπως είναι γνωστό την ευθύνη για την τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού, ανέλαβε η οργάνωση "Εμπρηστές Συνείδησης", η οποία με προκήρυξή της που είχε στείλει στις 17 Νοεμβρίου 1997, είχε αναλάβει την ευθύνη για 26 εμπρησμούς, που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη χρονιά. Κατά την αστυνομία η ίδια οργάνωση ευθύνεται για άλλους 15 εμπρησμούς μέσα στο 1998, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι αυτοί στα γραφεία της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών, όπου είχαν κινδυνεύσει σπουδαστές των σχολών Ξυνή, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο.

Απουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί, στη Μητρόπολη Αθηνών, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Την Παρασκευή ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Με αφορμή δημοσιεύματα περί δυσφορίας της κυβέρνησης για δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η ενθρόνιση του προκαθήμενου της Εκκλησίας είναι μείζον εκκλησιαστικό γεγονός και ο ίδιος ουδέποτε ζήτησε να του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, κάτι που δεν ταιριάζει και στο χαρακτήρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες την ημέρα ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σε περιοδεία στη Μαγνησία, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα από την απουσία του πρωθυπουργού στην ενθρόνιση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Χριστόδουλο, τον οποίο χαρακτήρισε προικισμένο άνθρωπο.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητούνται αύριο οι προσφυγές αδιόριστων καθηγητών με τις οποίες ζητούν να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου που προβλέπει την κατάργηση της επετηρίδας, καθώς επίσης και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι προσφυγές ενδέχεται να απορριφθούν, καθώς ο εισηγητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρεί απολύτως σύμφωνες με το Σύνταγμα, τις νέες ρυθμίσεις, κρίνει ότι είναι συνταγματικός ο νόμος Αρσένη και προτείνει την απόρριψη της προσφυγής. Η ΟΛΜΕ, αντιδρά έντονα στο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου και απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και κατά την περίοδο των εξετάσεων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας τραυματίας και υλικές ζημιές που υπερβαίνουν τα 15 εκατ. δρχ. είναι το αποτλέσμα μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε σε ξυλουργείο στον Αγιο Δημήτριο, στην Αθήνα. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα στο χώρο βαφής επίπλων του ξυλουργείου, όοπου εργάζονταν τέσσερα άτομα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στους χώρους εργασίας, αλλά και στις αποθήκες του ξυλουργείου. Στην κατάσβεση πήραν μέρος 47 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ υπέστη εγκαύματα ο εργάτης Νίκος Κοντογιάννης 45 ετών, ένας από τους τέσσερις εργάτες βαφής του ξυλουργείου.

Ομαλά και σε φθίνουσα πορεία εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Λασηθίου της Κρήτης, όπου χθες το απόγευμα σημειώθηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος πέντε Ρίχτερ. Πάντως, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για τα δύο επόμενα 24ωρα. Στο μεταξύ, στα πλαίσια του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση σεισμού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή άσκηση ετοιμότητας που θα αφορά στην εκκένωση του εξαόροφου Διοικητηρίου της.

Το πράσινο φως για την πρόσληψη 500 λιμενοφυλάκων και 30 αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, αναμένει εντός των ημερών ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης. Επίσης, ο κ. Σουμάκης υποστήριξε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει τον τελευταίο λόγο για την οριστικοποίηση της αγοράς των τεσσάρων ελικοπτέρων παντός καιρού, αξίας 18 δις δρχ, που πρόκειται να προμηθευτεί το Λιμενικό Σώμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εντοπισμού και διάσωσης ναυαγών. Η αγορά των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Αυξάνονται από αύριο και για μια εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών και του πετρελαίου κίνησης, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών, ενώ οι τιμές του ντίζελ θέρμανσης παραμένουν αμετάβλητες. Οπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠ η τιμή της βενζίνης αυξάνεται κατά 0,90 δρχ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 0,40 δρχ το λίτρο.

Μετά από απραξία έξι ημερών οι Τούρκοι δουλέμποροι άρχισαν και πάλι τις εξορμήσεις τους προς τις ακτές μας. Ετσι, κατάφεραν να περάσουν τα ξημερώματα 40 Ιρακινούς λαθρομετανάστες και οχτώ από το Μπαγκλαντές στην περιοχή Κέρβελη της Σάμου. Οι λαθρομετανάστες πλήρωσαν 1500 δολάρια ο καθένας και επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν αρκετοί συμπατριώτες τους που περιμένουν να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ νίκησε με τρίποντο τον Ολυμπιακό 58 - 55 στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα μεταξύ για το φάιναλ φορ του πρωταθλήματος μπάσκετ. Έτσι η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέρασε στον τελικό, και εξασφάλίσε την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. αα

Σε σαπουνόπερα εξελίσσεται, τελικά, το σήριαλ της αναζήτησης νέου προπονητή στην ΑΕΚ, καθώς νέα ονόματα, όχι τόσο ηχηρά όσο στην αρχή, βγήκαν στη δημοσιότητα και όλα από την ιδιαίτερα δύσκολη ιταλική αγορά. Ετσι, μετά την επαναφορά των ηχηρών ονομάτων Κάρλο Ματσόνε και Κάρλο Αντσελότι, προστέθηκαν και αυτά του 44χρονου Αλμπέρτο Μαλεσάνι, που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Φιορεντίνα και του Τζιοβάνι Γκαλεόνε. Κατά τ'αλλα, ο Μήνου, πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη σύγχηση, καθώς, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η ομάδα του βρίσκεται σε.. . καλό δρόμο και άλλα γραφικά...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 2. 582,62 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,97%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 87 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 2,10%, Ασφάλειες πτώση 3,50%, Επενδύσεις πτώση 1,95%, Λήζινγκ άνοδος 0,02%, Βιομηχανικές πτώση 1,51%, Κατασκευές πτώση 2,82%, Διάφορες άνοδος 2,33%, Συμμετοχών πτώση 5,30%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε κατά 2,55%. Υποχώρηση σημείωσε σήμερα η δραχμή έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων μετά τη σημαντική άνοδο που είχε παρουσιάσει κατά τις δυο προηγούμενες ημέρες.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, αλλά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 26 και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 14 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση σχετικά με την λήψη περαιτέρων μέτρων αρωγής προς την Αλβανία, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, διεξάγεται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αποκλείεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στη χώρα αυτή, παρά την έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, για την αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα του, προκειμένου να αποφευχθεί μία γενίκευση των συγκρούσεων. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει έκρυθμη όπου καθημερινά πλέον σημειώνονται αιματηρά επεισόδια μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και ένοπλων αλβανών. Η παρέμβαση όμως της Ρωσίας κατάφερε να αλλάξει λίγο το πολιτικό σκηνικό. Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός εξωτερικών, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μία διεθνή μεσολάβηση, παρά την σκληρή στάση που κρατούσε μέχρι πρότινος, με σκοπό να εκτονωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η επαρχία Καμπάνια, στην νότια Ιταλία, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις πρωτοφανείς για την εποχή πλημμύρες. Τουλάχιστον 17 άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τόννους λάσπης που καταπλάκωσαν τα σπίτια τους, εκαντοντάδες τραυματίσθηκαν, δεκάδες αγνοούνται, ενώ χιλιάδες άλλα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από τις κατολισθήσεις περισσότερο επλήγησαν οι περιοχές Αβελίνο, Καζέρτα και Σαλέρνο ενώ επιτόπου βρίσκονται συνεργεία διάσωσης, καθώς και ελικόπτερα και αμφίβια οχήματα, προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους. Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου, η καταστροφή οφείλεται στην ανεξέλεγκτη δόμηση σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Την τύχη με το μέρος τους είχαν οι δεκατρείς διασωθέντες της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε στο Περού, στην περιοχή της Αμαζονίας. Το δυστύχημα συνέβη όταν από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, ένα Μπόινγκ 737 της περουβιανής πολεμικής αεροπορίας, που είχε ναυλωθεί από αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία, συνετρίβη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα. Το Μπόινγκ είχε ναυλωθεί από την εταιρία Οξιντένταλ Πετρολέου που πραγματοποιεί εργασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου, μετέφερε 79 εργαζόμενους της εταιρίας, καθώς και οκταμελές πλήρωμα και εκτελούσε εσωτερική πτήση από την πόλη Ικίτος στην Αντόας. Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκονται σωστικά συνεργεία, το έργο των οποίων δυσκολεύει η κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή.

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να πάρει στη Δανία η απεργία των εργαζομένων, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις βασικών ειδών. Προκειμένου να αποφευχθει μία γενικότερη κοινωνική έκρηξη, ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να παρέμβει μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας, παρουσιάζονας ένα πακέτο προτάσεων που θα ρυθμίσουν νομοθετικά το θέμα. Οι προτάσεις θα συζητηθούν απόψε στη Βουλή, θα ψηφισθούν αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ οι εργοδότες αναμένεται να αποζημιωθούν με μείωση της φορολογίας.

Με τον συνήθη αιματηρό της τρόπο έκανε πάλι την εμφάνιση της η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, η οποία πραγματοποίησε δολοφονική απόπειρα εναντίον ενός δημοτικού συμβούλου του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας. Το θύμα τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από τρεις σφαίρες στην πόλη Παμπλόνα, στη χώρα των Βάσκων και εξέπνευσε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν συνωμοσία σύμφωνα με την οποία, η ΕΤΑ σκόπευε να δολοφονήσει τον βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης που προγραμματίζει το ερχόμενο καλοκαίρι στη χώρα των Βάσκων.

Μία μόλις ημέρα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Λονδίνο για το Μεσανατολικό, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, τορπιλίζει το νέο γύρο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας οτι πιθανόν να μην αποδεχθεί την πρόσκληση του αμερικανού προέδρου, εάν η μετάβασή του στην αμερικανική πρωτεύουσα εννοηθεί ως υποχώρησή του στα τελεσίγραφα που του έχει αποστείλει ο Λευκός Οίκος. Μιλώντας σε στρατιωτικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ, ο Νετανιάχου υποστήριξε οτι δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται προσκλήσεις υπό οποιουσδήποτε όρους, τονίζοντας οτι το Ισραήλ είναι και θα παραμείνει μία κυρίαρχη χώρα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 7 May 1998 - 2:12:11 UTC