Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης της διοίκησης της Ολυμπιακής με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, στο πλαίσιο της συζήτησης για εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, στη συνάντηση έγινε το πρώτο θετικό βήμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση οι εργαζόμενοι κατέθεσαν εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τριετές πάγωμα των μισθών στα επίπεδα του 1997, ανακατανομή προσωπικού και ειδικότερα η μετάταξη 1. 000 προϊσταμένων σε θέσεις παραγωγής και εφαρμογή του κανονισμού που διέπει τη λειτουργία της γερμανικής ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την αφαίρεση της τροπολογίας που αναφέρεται στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση της εταιρίας. Στο μεταξύ, κατά την τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι από τις 12 έως τις 3 το απόγευμα, δεν προέκυψαν προβλήματα στις πτήσεις, δεδομένου ότι εργαζόταν το προσωπικό ασφαλείας.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε κυβερνητικό επίπεδο με στόχο τη συγκράτηση των τιμών, μετά τα κρούσματα ανατιμήσεων που παρατηρούνται στην αγορά εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής και επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του πληθωρισμού. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη συμμετοχή της Βάσως Παπανδρέου, του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του Τάσου Μαντέλη, στην οποία εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την αγορά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση μετά την ένταξη της δραχμής, στο σύστημα ευρωπαϊκών ισοτιμιών. Θα παταχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προσθέτοντας ότι η αγορά αντέδρασε ώριμα. Ο κ. Παπαντωνίου συνέστησε στους εμπόρους συγκράτηση των τιμών και στους εργαζομένους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις τους. Παρόμοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της Βάσως Παπανδρέου, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και εκπροσώπων της αγοράς, με αντικείμενο τη συγκράτηση των τιμών. Όπως δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης από τις ανατιμήσεις ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθεί περίπου 2%, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει μικρή απόκλιση από τον κυβερνητικό στόχο του 2,5%. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή θα συνεδριάσει τελικά το υπουργικό συμβούλιο και όχι το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο την υλοποίηση της πολιτικής για τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή.

Προσωρινή, χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης την έξαρση της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και εξοργίσει τους πολίτες. Ο υπουργός απέδωσε την εγκληματικότητα, κατά κύριο λόγο, στη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών. Ο κ. Ρωμαίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα εγκληματικότητας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δείκτη στον τομέα αυτό μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Στο μεταξύ, άλλοι δύο οδηγοί ταξί δέχθηκαν επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρώτο θύμα είναι ο Μάριος Σαββέλης, 46 ετών, στο ταξί του οποίου μπήκαν δύο νεαροί, μάλλον Αλβανοί, και αφού τον οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία έξω από τη Θεσσαλονίκη, με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού του πήραν 110. 000 δρχ και τιμαλφή και εξαφανίστηκαν. Το δεύτερο θύμα είναι ο οδηγός ταξί, Κώστας Τσαρούχης, 54 ετών, τον οποίο δύο νεαροί γρονθοκόπησαν στην περιοχή του Καματερού και επειδή δεν είχε λεφτά να τους δώσει, του πήραν το ταξί και έφυγαν. Στην περιοχή του Ελληνικού δύο κουκουλοφόροι με την απειλή πιστολιών απέσπασαν από υπάλληλο εταιρίας χρηματαποστολής σάκο με 11 εκατ. δρχ. που είχε παραλάβει νωρίτερα από τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ. Στην Καστοριά, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν, ζητώντας να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία τους από τους αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών, μετά και τη δολοφονία του αστυφύλακα Δημήτρη Ζαρομυτίδη.

Άρχισε σήμερα στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας ο προληπτικός εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας C σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, μετά τα τρία κρούσματα της ασθένειας που σημειώθηκαν σε μαθητές δύο από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Ο εμβολιασμός γίνεται από ειδικούς γιατρούς του εθνικού κέντρου επιδημιολογικής παρακολούθησης και παρέμβασης και υπολογίζεται ότι θα εμβολιαστούν περίπου 750 παιδιά. Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης σήμερα και η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για το Εϊτζ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, ο οποίος αυξάνει τα κρούσματα της φυματίωσης, καθιστώντας έτσι αδύνατη την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η νόσος αυτή έως το έτος 2. 000. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι οι δυο αυτές ασθένειες συνδέονται στενά, καθώς οι φορείς του ιού του Εϊτζ, πιστεύεται ότι είναι 30 φορές περισσότερο ευάλωτοι στη νόσο της φυματίωσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μηνύματα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου απηύθυναν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι η Ελλάδα οφείλει να έχει παρουσία και φωνή στο κέντρο λήψης του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, τονίζει πως σήμερα οι Έλληνες αναζητούν μια νέα αναγέννηση, η οποία θα αποτινάξει το σύγχρονο ραγιαδισμό. Από την πλευρά του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η συγκρότηση ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί σταθερή διαχρονική εγγύηση της ελευθερίας. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απαλλάσσει όλους τους τιμωρημένους αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την έκτιση του υπόλοιπου των πειθαρχικών ποινών.

Καλή χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Λιβάνη, που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο. Ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης και λιποθυμικής κατάστασης και όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός Δημήτρης Κρεμαστινός, ο κ. Λιβάνης θα υποβληθεί σε εξετάσεις για να διερευνηθεί η αιτία των συμπτωμάτων που εμφάνισε.

Τους 41 έφτασαν οι λαθρομετανάστες που κρατούνται στο κέντρο υποδοχής της Σάμου. Σήμερα τα ξημερώματα, στην περιοχή Μουρτιά Σάμου Τούρκοι δουλέμποροι μετέφεραν άλλους 16, ανάμεσα τους και δύο παιδιά, ενώ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες τους στα απέναντι παράλια που περιμένουν να περάσουν. Στο μεταξύ, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σάμου, επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών σε δύο Τούρκους, οι οποίοι συνελήφθησαν να πλέουν κοντά στις ακτές της Σάμου με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Με άνεση κέρδισε η ΑΕΚ την Άλμπα Βερολίνου με 88-68. Αύριο γίνεται ο δεύτερος αγώνας και αν κερδίσει η ΑΕΚ προκρίνεται στον ημιτελικό γύρο του Κυπέλλου κυπελλούχων της Ευρώπης. Αν χάσει αύριο η πρόκριση θα κριθεί την μεθεπόμενη Πέμπτη στην Αθήνα. Η ΑΕΚ κέρδισε το κύπελλο πριν από τριάντα χρόνια.

Με τον Αλέφαντο στον πάγκο του θα συνεχίσει ως το τέλος της σεζόν ο Εθνικός, μετά την απομάκρυνση του Βεσελίνοβιτς, αφού προπονητής και διοίκηση συμφώνησαν σήμερα σε όλα. Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι ο γραφικός προπονητής φέτος ανέλαβε περισσότερες ομάδες των πέντε, ενώ σε μερικές απολύθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Διορθωτική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρία του χρηματιστηρίου, μετά την ανοδική κούρσα των έξι προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει μεγάλη άνοδο 26,89% Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1922,86 μονάδες μειωμένος σε ποσοτό 1, 43%, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 67,5 δις. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες: πτώση 0,24%, Ασφάλειες: άνοδος 0,76%, Επενδύσεις: πτώση 2,21%, Λίζινγκ: πτώση 1,80%, Βιομηχανίες: πτώση 2,07%, Κατασκευές: άνόδος 0,50%, Διάφορες: πτώση 2,88% και Συμμετοχών: πτώση 1, 75%Ο δείκτης της παράλληλης αγοράς έκλεισε με άνδοδο 1,49%

ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει από απόψε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά βροχές, καταιγίδες στα νότια πεδινά και χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Από αύριο τα φαινόμενα αυτά θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική και νότια Ελλάδα ενώ αργότερα θα επηρεάσουν και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 7 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 11 βαθμούς Κελσίου. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι, χιόνια στα γύρω ορεινά, μέχρι θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία 5 με 10 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Συννεφιά με χιονόνερο ή χιόνι, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 2 με 6 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την περαιτέρω γραμμή πλεύσης έναντι της Γιουγκοσλαβίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, καλούνται να εξετάσουν αύριο οι χώρες-μέλη της Ομάδας Επαφής, κατά την διάρκεια συνεδρίασής τους στη Βόνη. Κλειδί στην αξιολόγηση της κατάστασης, ύστερα από την εκπνοή του δεκαήμερου τελεσίγραφου που είχε απευθύνει στο Βελιγράδι στις 9 Μαρτίου η Ομάδα Επαφής, είναι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στο κατά πόσον οι δύο πλευρές, Σερβία και Αλβανία, είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε έναν πολιτικό διάλογο με στόχο την εγκαθίδρυση ενός ειδικού καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο, μέσα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Η διαμόρφωση της πολιτικής που θα χαράξει η Ομάδα Επαφής, θα κριθεί στην διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουν αύριο το πρωί στην Αγία Πετρούπολη, οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Στην Πρίστινα, ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ανέθεσε σήμερα σε 15μελή ομάδα την προετοιμασία μίας διαπραγματευτικής βάσης για τις συνομιλίες που θα έχει εντός των επόμενων ημερών με το Βελιγράδι. Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Αλβανοί και ένας σέρβος αστυνομικός.

Σε νέα επίδειξη δύναμης προέβη σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Μπόρις Γιέλτσιν, μία μέρα μετά την σύσσωμη αποπομπή της κυβέρνησης. Σε ζωντανή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Γιέλτσιν δήλωσε οτι εφεξής όποιος δεν εφαρμόζει τα διατάγματά του θα υπογράφει, τρόπω τινά, την θανατική του καταδίκη. Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει στη θέση τους τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ για τους υπόλοιπους θα αποφασίσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγένκο.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει στην Τουρκία η πολιτική κρίση που ταλανίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, όπου ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, μετά τις νέες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει άλλο την κυβέρνηση. Επιτέθηκε μάλιστα κατά του ίδιου του Γιλμάζ, κατηγορώντας τον ότι δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα δημοκρατίας. Τα προβλήματα όμως δεν έχουν τέλος για τον Γιλμάζ, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Καρανταγί, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση κατά της δράσης των ισλαμιστών.

Στο Ισραήλ έφθασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Φτάνοντας στην Ιερουσαλήμ, ο Αναν υπενθύμισε στο Ισραήλ την αρχή της επιστροφής κατεχομένων εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη. Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που εδρεύει στο Κάϊρο, απηύθυνε έκκληση για την διεξαγωγή αραβικής διάσκεψης κορυφής, καλώντας παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να σωθούν οι αποτελματωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 24 March 1998 - 22:56:42 UTC