Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν επηρεάστηκε σημαντικά η ελληνική χρηματαγορά από τις πληροφορίες περί πρόθεσης του διεθνούς οίκου Μόντις να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η κατάσταση στη διατραπεζική αγορά ήταν ήρεμη και μόνο στο Χρηματιστήριο διαπιστώθηκαν παρενέργειες, καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν κάθετη πτώση, που σε κάποια στιγμή προσέλαβε διαστάσεις μίνι κραχ, γύρω στο 5%. Στη συνέχεια όμως, το αρνητικό κλίμα άρχισε να υποχωρεί και ο γενικός δείκτης ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους για να κλείσει στις 1393,46, μειωμένος κατά 2,44%. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά παρέμειναν στα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκονταν σε επιφυλακή ώστε ν' αντιμετωπίσουν τυχόν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις κατά της δραχμής. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό και δεν δικαιολογείται πανικός στο επενδυτικό κοινό, καθώς οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί, ενώ όπως εκτιμάται ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο θα σημειώσει και νέα πτώση και θα κυμανθεί γύρω στο 4,2%. Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δραχμής είναι σταθερή και ήδη απέδωσε καρπούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής.

Με ανάμεικτα συναισθήματα δέχθηκε η διεθνής κοινότητα την αναγγελία της συμφωνίας μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Εθνών, η οποία δείχνει να απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο σύρραξης. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, η συμφωνία δίνει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ απολύτως ανεμπόδιστη πρόσβαση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Τα πλήρη αποτελέσματα όμως θα φανούν αύριο, καθώς ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη νέα τροπή των πραγμάτων, εξέφρασαν η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία και σύσσωμες οι αραβικές χώρες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία, φέρονται επιφυλακτικές, περιμένοντας να διαβάσουν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Την ικανοποίησή τους για την συμφωνία, εξέφρασαν η ελληνική κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Η Βαγδάτη δείχνει να πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για διπλωματική της νίκη, γεγονός που ενδέχεται να ενοχλήσει την Ουάσιγκτον, η οποία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την αναγγελία της συμφωνίας σημειώθηκε πτώση ρεκόρ της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, γεγονός που βάζει σε σκέψεις, για το κατά πόσο θα θελήσουν οι ισχυροί του πλανήτη να τηρήσουν την συμφωνία και να αποτραπεί ένας πόλεμος, ο οποίος όπως εκτιμούν οι έμποροι πετρελαίου, θα τινάξει τις τιμές του μαύρου χρυσού στον αέρα.

Στη σκιά της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το συνέδριό της, άρχισε πριν από λίγο, στη Χαριλάου Τρικούπη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κινήματος, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος όλα τα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο στην ουσία προανήγγειλε νέους ιδεολογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς, τονίζοντας ότι είναι η ώρα της σύγκρουσης με κατεστημένες ιδέες και παρωχημένες νοοτροπίες μακριά από ιδεοληψίες. Οι μάχες που θα δοθούν θα είναι γι' αυτά που έρχονται και όχι γι' αυτά που έφυγαν, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, ο οποίος το μεσημέρι είχε συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού τόνισε ότι στόχος του κ. Σημίτη δεν ήταν ο αντιπαραθετικός λόγος, αλλά η προσπάθεια υπέρβασης για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Πρόσθεσε επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, αλλά διαφορετικές απόψεις για χειρισμούς. Ο κ. Ρέππας σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αποδίδει την υψηλή δημοτικότητα του Ακη Τσοχατζόπουλου στην κυβερνητική του θέση δίπλα στον πρωθυπουργό και σημειώνει ότι ο υπουργός Αμύνης δεν έχει διατυπώσει διαφορετική πολιτική ώστε να υπονοείται η έννοια της εναλλακτικότητας.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα Ιωάννινα ο θάνατος ενός 15χρονου μαθητή από οξεία μηνιγγίτιδα. Πρόκειται για τον Κώστα Κλαρούδα, ο οποίος χθες παρουσίασε υψηλό πυρετό και οι γονείς του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο "Χατζηκώστα". Οι γιατροί που τον εξέτασαν δεν διαπίστωσαν κάτι ανησυχητικό και του χορήγησαν αντιπυρετικά. Τα ξημερώματα όμως η κατάσταση του μαθητή επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο αλλά λίγο αργότερα υπέκυψε. Στο σχολείο οι μαθητές αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ οι γονείς ενημερώθηκαν από τους γιατρούς για το όλο θέμα. Πάντως στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ένα 5χρονο κοριτσάκι με μηνιγγίτιδα, χωρίς όμως να διατρέχει κανένα κίνδυνο η ζωή του, καθώς η κατάσταση της υγείας του έχει ήδη βελτιωθεί.

Μόνο 4 στους 10 που είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους, προσήλθαν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση των 2. 353 θέσεων του δημοσίου. Όπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ η αποχή έφθασε το 58,4% και η αναλογία επιτυχίας βρίσκεται στο 1 προς 21 από 1 προς 50 που ήταν αρχικά. Ήδη άρχισε η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών, τα οποία για τους υποψήφιους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διανεμηθούν σε 17 βαθμολογικά κέντρα σ' όλη την Ελλάδα, ενώ τα γραπτά πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα μοιραστούν σε βαθμολογικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν στο τέλος Απριλίου και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμοι οι πίνακες των επιτυχόντων ώστε ν' αρχίσει η διαδικασία διορισμού τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, στα μέσα Μαϊου θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα με σαφές περιεχόμενο για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και μη επίθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή δημοσίευμα περί υποβολής τέτοιας αμερικανικής πρότασης. Παρόμοιες ιδέες, πρόσθεσε, έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν και η Ελλάδα επιθυμεί την προσέγγιση αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι κενή περιεχομένου. Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα σταλεί στην Άγκυρα η ελληνική απάντηση στην πρόταση πέντε σημείων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τις φήμες που κυκλοφορούν περι πρόθεσης της βρετανικής προεδρίας να προσκαλέσει την Τουρκία να συμμετάσχει στη διάσκεψη, χωρίς τους όρους που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Λουξεμβούργου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα στηρίξει η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ασχοληθεί αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Στη συνεδρίαση δεν θα συζητηθούν ονόματα αλλά θα καθοριστεί το πολιτικό πλαίσιο και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους τρεις μεγάλους δήμους η ΝΔ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του βουλευτή Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και στον Πειραιά προβάδισμα φαίνεται να έχει ο κ. Αγραπίδης. Πάντως, ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να ανακοινώσει ονόματα πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές εκλογές, στις νομαρχιακές του κόμματος στις αρχές Μαρτίου. Σήμερα, ο κ. Καραμανλής προήδρευσε σύσκεψης των τομεαρχών όπου εξετάστηκε το θέμα του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, για το οποίο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος η ΝΔ βλέπει θετικά την κατασκευή του με τον όρο ότι θα υπάρχει διαφάνεια και περιβαλλοντικές μελέτες.

Μπαράζ ληστείων στην Αθήνα, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε τέσσερα κρούσματα. Δύο νεαροί, με την απειλή περιστρόφου και αφού συνεπλάκησαν με υπάλληλο σεκιούριτι, του απέσπασαν σάκο με 12,5 εκατ. δρχ, που είχε παραλάβει από λογιστήριο του ΟΤΕ Μπραχαμίου. Η ληστεία έγινε στο προαύλιο του ΟΤΕ, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 246 και θύμα ήταν ο Μανώλης Καροφυλάκης, 25 ετών. Το πρωί δύο άγνωστοι, με την απειλή μαχαιριού, απέσπασαν από ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ, στο Κολωνάκι, 800. 000 δρχ και εξαφανίστηκαν. Στο Παγκράτι οι δράστες με τη μέθοδο του ριφιφί μπήκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο και αφού πήραν 400 χιλιάδες δρχ, άνοιξαν τρύπα στον τοίχο και πέρασαν σε κοσμηματοπωλείο, από το οποίο πήραν όλα τα κοσμήματα από το χρηματοκιβώτιο, το οποίο άνοιξαν με τον συνδυασμό του. Τέλος, θύμα ληστείας έπεσε οδηγός ταξί, όταν άγνωστοι, αφού του απέσπασαν 50. 000 του πήραν το ταξί, το οποίο βρέθηκε στην Ιερά Οδό.

Νέα επίθεση κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνη Ρουπακιώτη, εξαπέλυσε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή το μεταξύ τους φραστικό επεισόδιο, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Γιαννόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΣΑ ότι ο διάλογος που δημοσιοποίησε ήταν εν μέρει ψευδής και ότι έδωσε διάσταση σε ένα προσωπικό ζήτημα. Η ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο κατηγόρησε για θεσμικό εκτροχιασμό, ενώ ο Συνασπισμός ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος, όπως αναφέρει, βρίσκεται σε πλήρη αποθράσυνση και αποχαλίνωση. Την Τετάρτη συνέρχεται εκτάκτως η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να συζητήσει τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Νέα παρτίδα με λαθραία τσιγάρα, εντόπισαν οι διωκτικές υπηρεσίες, αυτή τη φορά στο τελωνείο του Πειραιά, όπου εντοπίσθηκε κοντέϊνερ με 220. 000 πακέτα τσιγάρα Ronhil, τα οποία επιχειρήθηκε να εισαχθούν λαθραία στη χώρα από την Ιταλία με τελικό προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανότατα τη Γερμανία. Τα τσιγάρα είχαν παρασκευαστεί και συσκευαστεί στην Κροατία, ενώ οι δασμοί και οι φόροι που έπρεπε να καταβληθούν για την ποσότητα αυτή ανέρχονται στα 130. 000. 000 δρχ.

Η αρρώστια που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιστρέφει τώρα δριμύτερη, καθώς το 40% του πληθυσμού της γης κινδυνεύει να νοσήσει από ελονοσία! Η νόσος προσβάλλει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, ενώ απ' αυτούς χάνουν τη ζωή τους τρία εκατομμύρια. Στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 40 εισαγόμενα κρούσματα, αλλά υπάρχουν υποψίες για πολλά περισσότερα. Αυτά έγιναν γνωστά στο δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, που άρχισε σήμερα στην Αθήνα. Οι επιστήμονες προβληματίζονται για την αντιμετώπιση της ασθένειας στο μέλλον, εάν υπάρξει κάποια επιδημία, καθώς λόγω μετακίνησης πληθυσμών, οικολογικών καταστροφών ή μετάλλαξης των ιών, ασθένειες όπως η ελονοσία, αλλά και η πολιομυελίτιδα, ο κοκκίτης, η μηνιγγίτιδα, παρά την ύπαρξη εμβολίων εξακολουθούν να απειλούν τη δημόσια υγεία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άλλους δύο πολύτιμους βαθμούς άφησε η ΑΕΚ στη Νίκαια, μετά την ισοπαλία που απέσπασε ο τοπικός Ιωνικός με 1-1, σε ένα μέτριο παιχνίδι για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Ντουμίτριου προηγήθηκε με τέρμα του Ντόμπος στο 36', ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Φρούσο στο 45'. Ετσι, η ΑΕΚ είναι στην τρίτη θέση με 53 βαθμούς έναντι 58 βαθμών που έχουν οι δύο πρωτοπόροι του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών ημερών και πρόστιμο 500. 000 δραχμών τιμωρήθηκαν οι μπασκετμπολίστες του ΠΑΟΚ, Τσαρλς Σάκλεφορντ, Γιάννης Γιαννούλης και ο Αντόνιο Χάρβεϊ του Πανιωνίου, για τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Ακόμη ο Γιώργος Καράγκουτης του Πανιωνίου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών και πρόστιμο 150. 000 δραχμών.

Ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας, Αλέξης Λεωνίδης του Ολυμπιακού, διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση εφεδρίνης, νεροφεδρίνης κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Έτσι ο Λεωνίδης χάνει την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, ενώ αποκλείστηκε της αποστολής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει στη Βαλένθια και θα τιμωρηθεί με έγγραφη επίπληξη, όπως προβλέπει ο κανονισμός της ΙΑΑΦ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αρνητικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1400 μονάδων και να κλείσει στις 1393,46 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 2,44%. Με άνοιγμα της αγοράς η πτώση ξεπερνούσε το 5%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 19,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 3,02%, Ασφάλειες πτώση 1,25%, Επενδύσεις πτώση 1,04%, Λήζινγκ πτώση 4,39%, Κατασκευές πτώση 3,46%, Βιομηχανίες πτώση 2,10%, Διάφορες πτώση 1,52%, Συμμετοχών πτώση 1,38%. Ο δείκτης Παράλληλης. Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,50%.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα δυτικά, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 21 και στα νησιά 9 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 20 και 5 με 18 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η πόλη της Σκόδρα, στη βόρεια Αλβανία, ελέγχεται από την αστυνομία, ή από τις ένοπλες συμμορίες, οι οποίες κατέλαβαν χθες το μεσημέρι, λίγο μετά την διαδήλωση που πραγματοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, το αστυνομικό τμήμα, πυρπολώντας και λεηλατώντας ταυτόχρονα τα καταστήματα και τις τράπεζες. Η αστυνομία εισέβαλε με όλες της τις δυνάμεις από τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης και μετά από μάχες που διήρκεσαν εννέα ώρες, φαίνεται να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της. Η κατάσταση όμως δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ακόμα ελεγχόμενη, καθώς η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμμία σύλληψη των πενήντα περίπου δραστών, ενώ πολλά σημεία της πόλης εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά, τα οποία τοποθέτησαν χθες οι δράστες. Ο γραμματέας του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος κατηγόρησε ευθέως το δημοκρατικό κόμμα και τον ίδιο τον ηγέτη του, Σαλί Μπερίσα, ενώ στην άποψη οτι τα επεισόδια ήταν καθοδηγούμενα συγκλίνουν ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.

Το καιρικό φαινόμενο του μωρού, ή όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, Ελ Νίνιο, χτύπησε πάλι, αυτή τη φορά στην κεντρική Φλόριντα, η οποία επλήγη από θυελλώδεις ανέμους, η ταχύτητα των οποίων κυμαινόταν από 240 μέχρι 400 χιλιόμετρα την ώρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άτομα, ενώ εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Οι αρχές εκτιμούν οτι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες καθώς οι συγκοινωνίες και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν διακοπεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η επικοινωνία.

Τουλάχιστον 8 άτομα εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν την ζωή τους, όταν ένα μεγάλο τμήμα 22οροφου κτιρίου, κατέρρευσε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας. Το κτίριο αποτελείτο από 176 διαμερίσματα και οι περισσότεροι από τους κατοίκους πρόλαβαν να απομακρυνθούν, μετά από προειδοποίηση των αρχών εξαιτίας θορύβων από ραγισμένα παράθυρα. Οι αρχές ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι δεν υπάρχουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Μετά την αποπομπή του ισλαμικού κόμματος από την δημόσια ζωή, τώρα οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να εξαφανίσουν με κάθε τρόπο και τον ηγέτη του, πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νετζμετίν Ερμπακάν. Το κοινοβούλιο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φακέλους, οι οποίοι περιέχουν στοιχεία για την άσκηση δίωξης κατά του Ερμπακάν και άλλων τριών πρώην βουλευτών του ισλαμικού κόμματος, με την κατηγορία της διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Όπως δήλωσε ανώτατος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, τα στοιχεία θα σταλούν στα δικαστήρια και σύντομα θα αρχίσουν οι δίκες.

Ένα χρόνο περίπου μετά την γέννηση της πρώτης κλωνοποιημένης προβατίνας, γνωστότερης ως Ντόλι, η ίδια εταιρία κατάφερε να κλωνοποιήσει ένα μοσχαράκι. Ο "Κύριος Τζέφερσον", το υγιέστατο μοσχαράκι που ζυγίζει 44. 5 κιλά, γεννήθηκε στη Βιρτζίνια στις 16 Φεβρουαρίου και είναι της ράτσας Χολστάιν. Για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκε πυρήνας κυττάρου νεαρότερης ηλικίας απ' ότι στην περίπτωση της Ντόλι. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, με την επιτυχία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή αγελάδων από τροποποίηση γενετικού υλικού.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 24 February 1998 - 3:12:15 UTC