Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Έντονες διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποτραπεί μία σύρραξη στον Περσικό. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού και Αμερικανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμφώνησαν στις θέσεις που θα μπορεί να εκφράσει στον Σαντάμ Χουσείν όταν μεταβεί εντός της εβδομάδας στη Βαγδάτη. Στο Παρίσι, κορυφαίοι γάλλοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, συναντήθηκαν απόψε με τον ιρακινό υπουργό εξωτερικών, σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν από το Ιράκ νέες παραχωρήσεις. Συντονισμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες φαίνεται ότι αναλαμβάνουν από κοινού Ελλάδα-Ρωσία-Γαλλία. Όπως επεσήμαναν έγκυρες διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και τη Ρωσίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν το πρωί στο Άγιον Ορος, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον γάλλο ομόλογό τους, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά το θέμα. Αίσθηση όμως προκάλεσε η δήλωση του ρώσου υπουργού εξωτερικών, οτι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, το Ιράκ είναι έτοιμο να δεχθεί τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών, . Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, φέρονται αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μία στρατιωτική επιχείρηση, με την υποστήριξη της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, παρά την νέα αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος Γιέλτσιν, οτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ο πιο καταστρεπτικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες παλαιστίνιοι φοιτητές πραγματοποιούσαν πορεία στη Βηθλεέμ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο Ιράκ, ενώ η οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε οτι θα πλήξει ισραηλινούς στόχους, εάν σημειωθεί σύρραξη στον Περσικό.

Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, είχαν στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Συμμαχία, κύριοι Σαβαϊδης και Οϊμέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρωτοβουλία του κ. Σολάνα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της υπάρχουσας έκτασης των χωρικών υδάτων, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Σύγχυση στην Αγκυρα αποδίδει το ελληνικό υπουργεί Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο, βάσει του οποίου έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωϊ με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Αλί Τουϊγκάν και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Κατατίθεται αύριο στη βουλή το σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να ισχύσει από το καλοκαίρι και η φιλοσοφία του κινείται στη βάση του σεβασμού και της προστασίας της ζωής των πολιτών. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους δεν φορούν ζώνες ασφαλείας ή κράνος, στους οποίους θα επιβάλλεται πρόστιμο 50 χιλιάδων δραχμών, ενώ αν παραβιάζεται το "κόκκινο" ή γίνεται αντικανονική προσπέραση, το πρόστιμο θα φθάνει τις 100 χιλιάδες δραχμές. Για όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι, δεν προβλέπεται κατάσχεση του αυτοκινήτου, αλλά θα επιβάλλονται πρόστιμα από 50 έως 200 χιλιάδες δραχμές, θα αφαιρείται το δίπλωμα για έξι μήνες, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και σε περίπτωση υποτροπιασμού θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για πέντε χρόνια. Με το νέο κώδικα καθιερώνεται επίσης ο σχολικός τροχονόμος, επιδεικνύεται ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία στα παιδιά και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και θεσπίζονται ειδικοί κανόνες για περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Για πρώτη φορά θα αποδίδονται ευθύνες και στη διοίκηση για οποιαδήποτε κακοτεχνία των δρόμων και εισάγεται η συνυπευθυνότητα οδηγού και επιβάτη για τη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους και ειδικών μέσων συγκράτησης των παιδιών.

Από την Ολυμπιακή, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕ θα αρχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης για αναδιοργάνωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ειδικά για την Ολυμπιακή επισπεύδονται οι διαδικασίες εξυγίανσης, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης επίσκεψης των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα. Το θέμα της Ολυμπιακής συζητήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών και της διοίκησης της εταιρίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, εντός 30 ημερών θα έχουν αποφασιστεί τα μέτρα για την Ολυμπιακή, τα οποία δεν θα αφορούν μόνο αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην οικονομική εξυγίανση της εταιρίας. Ο κ. Μαντέλης επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση της Ολυμπιακής να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατηγικών συμμαχιών, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι η εταιρία ΧΟΚΦΙΤ, που έχει αναλάβει το αεροδρόμιο των Σπάτων, σε συνεργασία με τη ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ, θα αναλάβουν τη μετεγκατάσταση της Ολυμπιακής στα Σπάτα. Στην εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, απέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ολυμπιακή. Αύριο θα γίνει νέα σύσκεψη για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την εξυγίανση του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα γίνει σχετική συζήτηση και για τα ΕΛΤΑ.

Ανεστάλησαν όλες οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα τελευταία τρακτέρ έφυγαν το μεσημέρι από το μπλόκο των Τεμπών και έτσι όλοι οι εθνικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί. Οι Θεσσαλοί αγρότες πάντως προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι ο αγώνας τους δεν τελείωσε και ότι θα τους ξανάβρει μπροστά της, αν δεν ικανοποιηθούν τα φλέγοντα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση ευθύνης. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική γεωργία, που για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία και όχι εντάσεις και συγκρούσεις.

Συμφωνία για την απάλειψη των καταχρηστικών όρων από τα συμβόλαια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών επετεύχθη στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με εκπροσώπους ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα ελέγχει εκ των προτέρων τους γενικούς όρους συναλλαγών στις συμβάσεις δανείων και πιστωτικών καρτών, προκειμένου να αποφεύγονται καταχρηστικοί όροι εις βάρος του καταναλωτικού κοινού.

Τέρμα στους πολλούς αριθμούς φορολογικού μητρώου, που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα ορισμένοι επιτήδειοι προκειμένου να φοροδιαφεύγουν, θέτει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος ΤΑΧΙΣ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 1999. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, όλοι οι Ελληνες αποκτούν ένα και μοναδικό ΑΦΜ, που θα αποτελείται από εννέα ψηφία και μεταξύ άλλων θα αναφέρεται σε όλα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται από το δημόσιο, στις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων και στις άδειες οδήγησης, στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και σε άλλες δραστηριότητες. ΑΦΜ θα έχουν επίσης εκτός από τα φορολογούμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα οι παντρεμένες γυναίκες, ανεξάρτητα αν έχουν εισόδημα, όσοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία που είναι τεκμήρια, όσοι αποκτούν κινητή ή ακίνητη περιουσία, ακόμη και τα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στόχος του μέτρου, όπως δήλωσε ο κ. Δρυς, είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και περισσότερο ουσιαστικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους κόλπους της κυβέρνησης μεταφέρεται πλέον η αντιπαράθεση και το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κοινοτήτων Βεγόρας και Αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα, οι κάτοικοι των οποίων, με όχι και τόσο ορθόδοξο τρόπο, διεκδικούν έκταση γης περίπου 3. 500 στρεμμάτων, που προήλθε από την υποχώρηση των νερών της λίμνης Βεγορίτιδας. Από το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα, Οικονομικών Γιώργου Δρυς, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Νομάρχη Φλώρινας, των προέδρων των κοινοτήτων και βουλευτών του νομού. Στην περιοχή αυτή επικρατεί από το πρωί σχετική ηρεμία, ενώ οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων παραμένουν στις διεκδικούμενες εκτάσεις, έχοντας ως διαχωριστικό τοίχος ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας Εβρου, καθώς το ποτάμι φούσκωσε επικίνδυνα και η στάθμη του έφτασε τα 5,80 μέτρα, με όριο ασφαλείας τα 4,70 μέτρα. Ο ποταμός δέχεται μεγάλους όγκους υδάτων από τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς λιώνουν τα χιόνια. Ηδη τμήμα του αναχώματος στην περιοχή του Πυθείου έχει υποχωρήσει, με αποτέλεσμα τα νερά να καλύψουν και πάλι τη σιδηροδρομική γραμμή και να διακοπεί η συγκοινωνία. Την Πέμπτη τελικά θα μεταβεί στον Εβρο κυβερνητικό κλιμάκιο για να ανακοινώσει τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών. Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε την περιοχή της Ξάνθης και του Εβρου και παρέσχε οικονομική και υλική βοήθεια σε οικογένειες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Το Αγιον Ορος επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Πριμακόφ, συνοδευόμενος από τον ομολογό του Θόδωρο Πάγκαλο. "Προσευχόμαστε για την ειρήνη", είπε χαρακτηριστικά ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Ορους, Καλλίνικος Ιβηρήτης, προσφωνώντας τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ευχή όλων είναι να μη ξεσπάσει τελικά πόλεμος στον Περσικό, ενώ ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που γίνονται με τον κ. Πριμακόφ για το ξεπέρασμα της κρίσης στο Ιράκ, με πολιτικά μέσα. Από την πλευρά του, ο κ. Πριμακόφ αρνήθηκε να κάνει πολιτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγιον Ορος.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" της Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε χθες το βράδυ με κυνηγετική καραμπίνα, επιστρέφοντας στο σπίτι του από το καζίνο, όπου για άλλη μια φορά είχε χάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων και έχει και άλλες επιχειρήσεις, ενεπλάκη στον απατηλό κόσμο του τζόγου και τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται να έχει χάσει περίπου 2 δις δρχ στα καζίνα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πωλήσει όλη του την περιουσία για να ξεπληρώσει τους τοκογλύφους και να ικανοποιήσει το πάθος του για το τζόγο. Στην απελπισία του προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του με την κυνηγετική καραμπίνα και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, οι γιατροί του οποίου καταβάλλουν προσπάθειες να τον διατηρήσουν στη ζωή.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βέλγιο, πραγματοποιεί από αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που αναχώρησε το απόγευμα για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Βελγίου, το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους κοινοτικούς παράγοντες.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων. Τα νοσοκομεία της Αττικής θα υπολειτουργούν μέχρι την Παρασκευή, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών θα συνεχισθούν με στάσεις εργασίας και έτσι τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία, όσο και στα χειρουργεία.

Τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο με αναπληρωτή τον Πέτρο Τατούλη όρισαν ως εκπρόσωπό τους στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής, οι έξι διαγραφέντες βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της βουλής κάλεσε τους δέκα συνολικά διαγραφέντες από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΚΚΙ για να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες, όπως σε ποιες επιτροπές θα συμμετέχουν, ποια γραφεία θα χρησιμοποιούν και σε ποια έδρανα θα κάθονται. Στη σύσκεψη δεν πήραν μέρος οι τρεις διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ και τελική απόφαση θα πάρει ο πρόεδρος της βουλής.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Αλβανίας Ραμίζ Αλία, ο οποίος υποβλήθηκε σήμερα σε επέμβαση τετραπλού μπάι-πας στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, από το γνωστό καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου. Ο 75χρονος τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας, θα παραμείνει για δύο ακόμη μέρες στην εντατική και στη συνέχεια θα νοσηλευτεί σε δωμάτιο της κλινικής.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία νίκη με τρεις πόντους διαφορά τουλάχιστον αναζητά απόψε το βράδυ στις 9 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κόντρα στη Χαποέλ Ελιάτ, σε ένα παιχνίδι που θα γίνει στο ΟΑΚΑ για τους "8" του κυπέλλου Ευρώπης. Οι πράσινοι, που είχαν χάσει με 78-80 στο Ισραήλ, δεν θα έχουν στη διαθεσή τους τους τραυματίες Χριστοδούλου και Μαρτίνεθ.

Την άποψη ότι η υπόθεση τίτλος δεν έχει τελείωσει ακόμα για καμμία απότ τις τρεις πρώτες ομάδες που οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος, εξέφρασε ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο κ. Δανιήλ τόνισε πως όλα τα παιχνίδια που απομένουν είναι δύσκολα και δεν πρέπει η ομάδα του να υποτιμήσει κανένα, ενώ για τον προσεχή αγώνα με τον Αθηναϊκό τόνισε πως η ομάδα του Βύρωνα είναι πολύ επικίνδυνη και θέλει προσοχή και στα 90'λεπτά γιατί είναι ικανός για τη ζημιά.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αγορά του Χρηματιστηρίου, αν και αρχικά επικρατούσαν ανοδικές τάσεις. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1479,66 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0, 21%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε τα 14,2 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,50%, Ασφάλειες πτώση 0,08%, Λήζινγκ άνοδος 0,59%, Επενδύσεις άνοδος 0,37%, Κατασκευές άνοδος 0,71%, Βιομηχανίες πτώση 0,05%, Διάφορες πτώση 0,38%, Συμμετοχών άνοδος 0,81%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0, 87%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ενίσχυση των βοριάδων και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Σ'όλη την Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, βαθμιαία όμως ο καιρός θα σημείωσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 8 βαθμούς, στα δυτικά 4 με 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 12 και στο Αιγαίο 9 με 14 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή, ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία 8 με 11 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Λίγες νεφώσεις, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 8 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των δύο σωμάτων της Βουλής, για την κατάσταση του έθνους. Αφού καταλόγισε ευθύνες για την αδύναμη οικονομική πολιτική, προειδοποίησε οτι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση, εάν αυτή δεν κατορθώσει να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά που έχει αναλάβει. Συν τοις άλλοις, απείλησε οτι ενδεχομένως να ασκήσει βέτο κατά την διάρκεια της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού του 1998, εάν το επίμαχο σχέδιο νόμου δεν γίνει πιο ρεαλιστικό. Αυτό σημαίνει οτι αύριο η σχετική συζήτηση θα εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ του Γιέλτσιν και της Βουλής, στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι κομμουνιστές.

Σε κολαστήριο έχει μετατραπεί η καθημερινή ζωή στην Τουρκία, για χιλιάδες πολίτες που τολμούν να εκφράσουν την άποψή τους για την στυγνή και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Για θερμό πολιτικό κλίμα, προειδοποίησε την κυβέρνηση η μεγαλύτερη οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καταδικάζοντας παράλληλα τη σύλληψη όλων των ηγετών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος (Χαντέπ), με την κατηγορία συμμετοχής σε αυτονομιστική προπαγάνδα. Την ίδια ώρα, ο γνωστός συγγραφέας και κοινωνιολόγος, Ισμαήλ Μπεσικτσί, ο οποίος βρίσκεται από το 1993 στη φυλακή με την κατηγορία της αποσχιστικής δραστηριότητας, αρνήθηκε να δεχθεί δύο βραβεία που του απένειμαν η ισπανική ένωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα, υποστηρίζοντας οτι το καλύτερο θα ήταν οι οργανώσεις αυτές να επικρίνουν τη στάση των δικών τους κυβερνήσεων που υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την τουρκική κρατική τρομοκρατία.

Σε επικίνδυνο δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας και ενδεικτικές του όλου κλίματος που επικρατεί γενικά, είναι οι δηλώσεις του αλβανού υπουργού εσωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε το Βελιγράδι οτι χρηματοδοτεί ταραχοποιούς στη βόρεια Αλβανία, με στόχο να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπεύθυνοι των ταραχών αυτών είναι μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην προέδρου, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο υπουργός, έχει επαφές με τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες, με σκοπό την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Δύο πνευματικοί άνθρωποι που είχαν την τύχη και την ατυχία συγχρόνως, να ζήσουν όλο το πάνελ του 20ου αιώνα, με πολυτάραχες προσωπικές ζωές, πέρασαν σήμερα στην αιωνιότητα. Πρόκειται για τον γερμανό συγγραφέα Ερνστ Γιούνγκερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 102 ετών και την Μάρθα Γκέλχορν, η οποία έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Ο Γιούνγκερ γνωστότατος συγγραφέας, για πολλα χρόνια ήταν αμφιλεγόμενος και εθεωρείτο από αρκετούς υπερασπιστής των Ναζί, πολεμοκάπηλος και μυστικιστής. Τα μυθιστορήματά του περιγράφουν με εξαιρετικό τρόπο την φρίκη του πολέμου και ανάμεσα στους θαυμαστές του ήταν ο Αντρέ Ζιντ και ο Φρανσουά Μιτεράν. Η Γκέλχορν ήταν αμερικανίδα δημοσιογράφος, ειδικευμένη στο στρατιωτικό ρεπορτάζ και συγγραφέας. Κάλυψε τον ισπανικό εμφύλιο, το Βιετνάμ και τους πολέμους ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Αραβες και είχε την τύχη να ζήσει στη Γαλλία, την Κούβα, το Μεξικό, την Ιταλία και την Κένυα πριν εγκατασταθεί στη Βρετανία. Εκανε τρεις γάμους και ο δεύτερος συζυγός της υπήρξε ο Ερνεστ Χεμινγουέι, από τον οποίο χώρισε για την αβάστακτη, όπως δήλωσε, ζήλεια του.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 18 February 1998 - 1:29:46 UTC