Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πολύ δύσκολη ήταν σήμερα η ζωή στην Αθήνα, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα επακόλουθα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάσθηκαν στην Αττική, όπου η συμμετοχή των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες ήταν καθολική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στις κυριότερες κεντρικές οδούς της Αθήνας, από τους πολίτες που αναγκάσθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους, για να μεταβούν στις εργασίες τους. Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και Τράπεζες, η Ολυμπιακή Αεροπορία πραγματοποίησε ένα δρομολόγιο για κάθε προορισμό, ενώ από τον ΟΣΕ κινήθηκαν μόνο έξι αμαξοστοιχίες. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη, όπου στην απεργία δεν συμμετείχαν μόνο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών. Το πρωί, οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο θέατρο "ΠΕΡΟΚΕ" της Αθήνας και στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μία φορά οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ, εκτιμώντας οτι έξι μήνες διαπραγματεύσεων είναι αρκετοί για την επίτευξη συμφωνίας με τα συνδικάτα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε οτι τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν την διάσπαση σε υπερχρεωμένες και κερδοφόρες ΔΕΚΟ, προειδοποιώντας οτι θα υπάρξει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Τόνισε μάλιστα οτι η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Αύριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα σύσκεψη των συνδικάτων, όπου εάν μέχρι τότε δεν έχει μεταβληθεί η στάση της κυβέρνησης, τότε η ΓΣΕΕ θα εισηγηθεί την πραγματοποίηση νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Η κυβέρνηση καταλαβαίνει την ευαισθησία των εργαζομένων, οι οποίοι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, δεν πρόκειται όμως να παρεκκλίνει από τον στόχο της, δηλαδή να προχωρήσει στην εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, με 153 ψήφους υπέρ, 122 κατά και ένα παρών, εκείνου του Χρήστου Κηπουρού, υπερφηφίσθηκε το μεσημέρι στη Βουλή η αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά τροπολογία - προσθήκη και καμιά ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ του νομοσχέδιου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, Κεδίκογλου, Γικόνογλου και Καρακώστας. Η συνεδρίαση διεκόπη μετά από μια νέα πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από τη ΝΔ και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση. Ισχυρός άνδρας της επιτροπής αναδεικνύεταιι ο κύριος Κώστας Μπακούρης, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος μεγάλης αμερικανικής εταιρίας, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μέλη της επιτροπής της οποίας πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο Στρατής Στρατήγης, είναι οι Δημήτρης Αβραμόπουλος , Νίκος Φιλάρετος, Λάμπης Νικολάου, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, Δημήτρης Διαφεσόπουλος, Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γιάννης Μάνος, Νίκη Τζαβέλα, Γιάννης Πυδιώτης, Σπύρος Καπράλος και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Οι επιλογές έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας οτι ο κ. Μπακούρης είχε το καλύτερο βιογραφικό, απ'όσα είχαν υποβληθεί. Ανέφερε επίσης οτι η οργανωτική επιτροπή θα μετατραπεί σύντομα σε διοικητικό συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας που θα συσταθεί με νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Την ίδια ώρα στο Ζάππειο, με χάπενιγκ ξεκινούσαν οι διήμερες εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα Ολυμπιακοί Αγώνες, Πόλη και Περιβάλλον. Στην ομιλία του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τόνισε οτι η Ολυμπιάδα μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη και διαχρονική υπεραξία για όλη την Ελλάδα και σε όλους τους τομείς. Μήνυμα στο οποίο δίνεται έμφαση στο Περιβάλλον, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, προκλήθηκαν μικροεπεισόδια από ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπις, οι οποίοι αντιτίθενται στην ανάληψη των Ολυμπιακών από τη χώρα μας.

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η κυβέρνηση τη νέα ενιαία λίστα φαρμάκων, στην οποία περιέχονται περισσότερα από 3. 000 φάρμακα, από τα 6. 100 σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα, τα οποία θα μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου. Η λίστα θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου και από τις 1. 270 δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, περιλαμβάνονται οι 1. 000, που όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της ειδικής επιτροπής που την συνέταξαν, καλύπτουν σχεδόν όλες τις μορφές των ασθενειών και έχουν την θεραπευτική δυνατότητα, ακόμα και για σπάνιες ασθένειες. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φαρμάκης, στόχος της λίστας αυτής είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των φαρμάκων και να μπει φραγμός στην υποκατάσταση φθηνών με ακριβά φάρμακα, τα οποία έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φθηνά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προχωρεί και στην κατάρτιση νοσοκομειακής λίστας, προκειμένου να περιορίσει τη δαπάνη για φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία. Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση μητρώου νόμιμων ιατρείων, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από σωρεία καταγγελιών που δέχεται για τη λειτουργία παράνομων ιατρείων σε όλη την Αθήνα. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, εξαπέλυσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας οτι οι δηλώσεις του οτι η Ελλάδα θα κάνει, όποτε κρίνει η ίδια, χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μαδρίτης. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, αναφέρει οτι δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως κυριαρχικό δικαίωμα από πλευρές διεθνούς δικαίου, η ενέργεια που θα κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή και εναντίον των νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων γειτονικής χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, τόνισε οτι ο υπουργός διατύπωσε μία γενική θέση, σύμφωνα με την οποία, όποια χώρα θεωρεί οτι υπάρχει πρόβλημα με μία άλλη, μπορεί να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράνομα κρίνει με σημερινή απόφασή του η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τα περίφημα τραπεζικά πανωτόκια. Με πλειοψηφία 16 υπέρ, έναντι 5 κατά, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε την προσβαλλόμενη εφετειακή απόφαση και παραπέμπει την υπόθεση εκ νέου στο Εφετείο, κρίνοντας ότι οι δανειακές συμβάσεις των Τραπεζών και ο μονομερής εκ μέρους των τραπεζών ανατοκισμός, είναι άκυρος και παράνομος. Στην απόφαση δεν γίνεται αναφορά για αναδρομική ισχύ.

Ελεύθερος θα κυκλοφορεί εντός των επόμενων ημερών, ο Γιάννης Καλαμπόκας, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, το οποίο μείωσε των ποινή του από 17 χρόνια και 7 μήνες που ήταν πρωτόδικα, σε 16 χρόνια και 9 μήνες, για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, πριν από επτά χρόνια στην Πάτρα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Καλαμπόκας, που πλέον έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του, θα είναι ελεύθερος, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, σε λίγες ημέρες.

Δεν εκδίδεται τελικά στην Ιταλία, ο Ενρίκο Μπιάνκο, μετά την σημερινή απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο απέρριψε την αίτηση των Ιταλικών Δικαστικών Αρχών, που ζητούσαν την έκδοση του. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε οτι στο σύνολό τους σχεδόν τα αδικήματα που αποδίδουν οι ιταλικές δικαστικές αρχές στο Μπιάνκο, δεν είναι του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά πολιτικά. Κατόπιν αυτού, ο Μπιάνκο, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά απο σήμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος.

Τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Σύμφωνα με αυτές, από το επόμενο σχολικό έτος, καταργούνται οι διετούς φοιτήσεως Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ), και ιδρύονται τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), με νέο πρόγραμμα, υλικοτεχνική υποδομή και παροχή μεγαλύτερων δυνατοτήτων για τους αποφοίτους. Οι σπουδές στις νέες σχολές θα χωρίζονται σε δύο κύκλους, ο πρώτος θα έχει διάρκεια δύο ετών και οι απόφοιτοι θα μπορούν να αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε νομαρχιακό επίπεδο. Στο δεύτερο κύκλο οι σπουδές διαρκούν ένα χρόνο και αφορούν κυρίως την εξειδίκευση και οι απόφοιτοι θα αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, θα μπορούν να εγγράφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, κάτι που δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν με τις λειτουργούσες ΤΕΣ.

Την πρώτη τους δικαστική νίκη σε μια μακρά αλυσίδα δικών για τις αγροτικές κινητοποιήσεις κέρδισαν σήμερα οι αγρότες, αφού το τριμελές εφετείο Λάρισας, αθώωσε 17 καπνοπαραγωγούς από την Ελασσόνα, που κατηγορούντο για παρακώλυση συγκοινωνιών, στις περυσινές κινητοποιήσεις. Το Σάββατο συνεδριάζει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει την τελική μορφή των κινητοποιήσεων της 2ας Φεβρουαρίου, που όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα περιοριστούν σε παράταξη των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων εκατέρωθεν των εθνικών οδών.

Για ύπαρξη οριακών αλλά ακραίων συμπεριφορών, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις τρεις βομβιστικές επιθέσεις και τους πέντε εμπρησμούς αυτοκινήτων που σημειώθηκαν χθες τη νύχτα, σε διάστημα τριών μόνο ωρών. Η αστυνομία, από την πλευρά της, αποδίδει τις χθεσινές εκρήξεις, σε ομάδες αναρχικών που συμπαραστέκονται στο Νίκο Μαζιώτη. Την ευθύνη, πάντως, των δύο εμπρησμών ανέλαβε χθες το βράδυ η οργάνωση Εμπρηστές Συνείδησης, σύμφωνα με τηλεφώνημα αγνώστου σε τηλεοπτικό κανάλι αλλά και εφημερίδα.

Αρχισαν το πρωϊ στη Λισσαβώνα οι συνομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω απο την ``Ατζέντα 2000`` τη διεύρυνση και ενδεχομένως θέματα που αφορούν τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει και της υπουργικής Διάσκεψης της ΔΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 11 και 12 Μαϊου.

Τη λήψη διοικητικών μέτρων κατά του Δήμου Αθηναίων για παρεμβάσεις του σε αρχαιολογικούς χώρους, ανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Αγγουράκη για βανδαλισμούς της δημοτικής αρχής στο Λόφο των Νυμφών και στο Λόφο Φιλοπάππου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αγγουράκης, ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε μαρμάρινη στήλη προς τιμή του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα και περίφραξη πάνω σε αρχαία λαξεύματα του Λόφου των Νυμφών και συνέβαλε στην κατασκευή του ναού της Μεταμόρφωσης και του Κωδωνοστασίου του, που αποκλείουν την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Λόφου Φιλοπάππου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη χθεσινή επιτυχία της ΑΕΚ θέλουν να επαναλάβουν σήμερα για την ίδια διοργάνωση, την κορυφαία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες μας δεν έχουν εύκολο έργο, καθώς ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αγωνίζεται στο "καυτό" Κεμάλ Ατατούρκ κόντρα στη δυνατή ΠΤΤ Αγκυρας, ενώ ο ΠΑΟΚ στη Μαδρίτη εναντίον της Ρεάλ, που μπορεί να βρίσκεται σε μεγάλη πτώση, αλλά παραμένει πάντα η "βασίλισσα" του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού θα αρχίσει στις 8 το βράδυ και θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά μόνο, ενώ το παιχνίδι του ΠΑΟΚ θα αρχίσει σαρανταπέντε λεπτά αργότερα και θα μεταδοθεί από το ΣΤΑΡ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με άνοδο 0,86% στις 1451,64 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Η άνοδος του γενικού δείκτη τροφοδοτήθηκε κυρίως απο το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για μετοχές των Τραπεζών ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,47%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες άνοδος 1,18%, Λήζινγκ οριακή υποχώρηση 0,02%, Επενδύσεις πτώση 0,42%, Κατασκευές πτώση 1, 44%, Βιομηχανίες άνοδος 0,05%, Διάφορες άνοδος 2,81%, Συμμετοχών άνοδος 0, 62%, ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς εκλεισε με κέρδη 0,72%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 18,4 δισ. δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Άστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ήλιο κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια και δυτικά βόρειοι μέτριοι και αργότερα στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωικά 5 με 14 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 13 και 3 με 8 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν οι πάντες στην Κούβα με τον ερχομό του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'. Οι κρατικοί αξιωματούχοι της φτωχής χώρας, που βλέπουν να γίνεται το πρώτο σοβαρό βήμα για επενδύσεις, οι κομμουνιστές, που βλέπουν να ανοίγεται επιτέλους ένα παράθυρο στην απομόνωση που βρίσκονται μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και βέβαια οι καθολικοί της χώρας, που μπορούν να δουν από κοντά, τρόπος του λέγειν, τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μάλιστα, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο τόπος που έχει επιλεγεί για να χοροστατήσει ο Ποντίφικας θα είναι η Σάντα Κλάρα, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο αναπαύεται η σωρός του Τσε Γκεβάρα. Προηγουμένως ο Πάπας, με ξεχωριστή διπλωματική ικανότητα, είχε κολακέψει και τη συνείδηση του κουβανικού λαού λέγοντας για τον Τσε ότι "σίγουρα ήθελε να βοηθά τους φτωχούς". Μετά την λειτουργία ο Πάπας θα συναντηθεί επίσημα με τον Φιντέλ Κάστρο, στο παλάτι της επανάστασης στην Αβάνα.

Με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα υπάρξει χάος στη Μέση Ανατολή, αν οι βασικοί συντελεστές της κρίσης δεν κατορθώσουν να άρουν το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει. Την ίδια ώρα, η αριστερή αντιπολίτευση στο Ισραήλ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και τη συμμαχία με τις ΗΠΑ επειδή αρνήθηκε να κάνει τις αναγκαίες παραχωρήσεις για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Μετά την μόνιμη άρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν να αυξήσει σημαντικά τα επιδόματα ανεργίας, περίπου εκατό μαχητικοί άνεργοι εισέβαλαν σήμερα στα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη στάση του αυτή. Δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν επιτόπου, αλλά δεν εισήλθαν στο κτίριο το οποίο βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο.

Ενταση επικράτησε και πάλι στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε σέρβους αστυνομικούς και αλβανούς χωρικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες. Ισχυρές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας επενέβησαν στο χωριό Πρεκάζ όπου έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ενδεκα από τους 111 ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο των τρελλών αγελάδων πέθαναν στο Χονγκ-Κονγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της ασιατικής χώρας. Πάντως, όπως τόνισε αξιωματούχος, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η παραπάνω ασθένεια αποτελεί την αιτία θανάτου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 23 January 1998 - 3:36:05 UTC