Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναπόφευκτη είναι πλέον η σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορίου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού που προβλέπει οτι οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, θα ρυθμίζονται με νόμο. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να νεκρώσουν οι αστικές συγκοινωνίες, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και τράπεζες. Στην απεργία θα συμμετάσχει και η Ολυμπιακή Αεροπορία και Αεροπλοϊα, και θα πραγματοποιηθεί μόνο μια πτήση για κάθε προορισμό, ενώ όσον αφορά τον ΟΣΕ, θα γίνουν δύο δρομολόγια προς τη βόρεια Ελλάδα και ένα προς την Πελοπόννησο. Στην 24ωρη απεργία, θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, μετά από απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Επί της αρχής του, ψηφίζεται απόψε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, έστω και χρειασθεί να έρθει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Σχετικά με την επίμαχη διάταξη, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε οτι θα αναδιατυπωθεί και θα αφορά μόνο τις ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνες, όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι Αστικές Συγκοινωνίες, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΣΕ. Οι προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, θα διευκρινισθούν την Τρίτη στη Βουλή, όπου θα καταθέσει επαναδιατυπωμένη τη σχετική διάταξη. Τέλος, ο υπουργός κατέστησε σαφές οτι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετοχοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως οι δημόσιες επιχειρήσεις, διευκρίνισε ωστόσο, οτι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Δύσκολοι καιροί πλέον για αυτούς που θέλουν να μπουν στο Δημόσιο, το οποίο παύει, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου, να είναι καταφύγιο ανεργίας. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Παπαδόπουλος το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση. Μεταξύ άλλων επανήλθε και στο θέμα των μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο ο υπουργός είπε οτι το δεύτερο εξάμηνο του 1998, θα προχωρήσει στη διευθέτηση του προσωπικού μετά από διεξοδικό διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Οσον αφορά τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε οτι εφεξής θα προσλαμβάνονται οι αναγκαίοι και απαραίτητοι, οι οποίοι θα έχουν ειδικά προσόντα. Σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου, ο υπουργός δήλωσε οτι ισχύει παγίως δήλωση του πρωθυπουργού που έγινε πριν από μερικούς μήνες στη Βουλη, όπως και αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών. Στη συνέντευξη παρίστατο και ο υφυπουργός Σταύρος Μπένος, ο οποίος ανακοίνωσε τρεις νέες δράσεις του υπουργείου για τη βελτίωση της επικοινωνίας των πολιτών με τη διοίκηση. Πρώτο από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται πιστοποιητικά γέννησης μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1502, πληρώνοντας 260 δραχμές στον ΟΤΕ και 300 στα ΕΛΤΑ, για να τα παραλαμβάνουν στο σπίτι.Η δεύτερη δράση αφορά την αναβάθμιση του κέντρου διοικητικής πληροφόρησης που θα μένει ανοικτό μέχρι τις 6 το απόγευμα και τρίτον, το σχέδιο Ξενοκράτης, με το οποίο μετακυλίεται η ευθύνη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα εμπλέκονται πέραν των περιφερειών και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει όποτε θέλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αποσαφηνίζοντας την ελληνική θεση, μετά τον κύκλο των συζητήσεων που άνοιξαν με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς, ο Θόδωρος Πάγκαλος επανέλαβε για άλλη μια φορά οτι το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1931 και κατακυρώθηκε από τη διεθνή πρακτική μέχρι το 1973, οπότε άρχισε να το αμφισβητεί η Τουρκία η οποία, μέχρι εκείνη την περίοδο, αναγνώριζε και η ίδια το εύρος του εθνικού μας εναέριου χώρου. Σε ο, τι αφορά στο εύρος των χωρικών υδάτων, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε οτι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να τα επεκτείνει έως τα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οσον αφορά τα επικριτικά σχόλια που έκανε χθες γι'αυτόν ο τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ, ο κ. Πάγκαλος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε δήλωση. Στη συνέχεια, σχολιάζοντας πληροφορίες που τον έφεραν να διαφωνεί με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για την επιλογή της κυρίας Δαμανάκη, ως υποψήφιας για το Δήμο Αθηναίων, ο υπουργός απάντησε δεικτικά οτι θα ήταν καλύτερο το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει μία σημαντική προσωπικότητα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους κυρίους Λαλιώτη και Γιώργο Παπανδρέου. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οτι ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε τις γνωστές απόψεις που είχε εκφράσει και στη σχετική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Προθάλαμο για παραπομπή στη Χάγη, όλων των παρανοϊκών διεκδικήσεων της Αγκυρας, χαρακτηρίζει τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

Προεδρικό διάταγμα που θα αποτελέσει βάση διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς, έδωσε απόψε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, το οποίο αναφέρεται τόσο στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, όσο και στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχει κάθε σχολική μονάδα. Σύμφωνα με το αυτό, ο κάθε εκπαιδευτικός θα περάσει από διάφορα στάδια για να αξιολογηθεί και συγκεκριμένα: Προβλέπεται να κάνει ο ίδιος αυτοαξιολόγηση, στη συνέχεια θα αξιολογείται από το διευθυντή του σχολείου, από το σχολικό σύμβουλο και τέλος από ειδικό σώμα αξιολογητών. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ακόμη ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται, θα περνούν από διετή δοκιμαστική θητεία. Εντονη αναμένεται η αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογείται το εκπαιδευτικό έργο, οι σχολικές μονάδες και μέσα από όλα αυτά ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.

Δύο μόλις ημέρες μετά την έρευνα που διέταξε ο υπουργός Υγείας, για τα όσαν έχουν καταγγελθεί σχετικά με την αναντιστοιχία στις υπηρεσίες μεταξύ του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, σήμερα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα. Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία και την παθολογική κλινική, ενώ συνομίλησε με γιατρούς, ασθενείς και συγγενείς τους, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας και ο υφυπουργός Μανώλης Σκουλάκης. Μετά από προτάσεις του κ. Γείτονα, αποφασίστηκε η λειτουργία γραφείου παραπόνων σε κάθε νοσοκομείο, η δημιουργία αρχείου για κάθε ασθενή και η χορήγηση σημειώματος νοσηλείας, καθώς και απομάκρυνση των υπαλλήλων των γραφείων τελετών από τα νοσοκομεία. Οι επισκέψεις αυτές θα συνεχισθούν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών για την επίλυση των προβλημάτων.

Νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να πυροδοτήσει ενδεχόμενη άρνηση του πρωθυπουργού να συναντήσει τους αγρότες, όπως έχουν ζητήσει προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Εάν μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση, οι αγρότες απειλούν να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τις εθνικές οδούς. Το μεσημέρι συνεδρίασε στην Καρδίτσα η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτών και εξέτασε την κατάσταση, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων. Αύριο, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το δικαστικό μέγαρο της Λάρισας, όπου δικάζονται δεκάδες συνάδελφοί τους, οι οποίοι κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά τη χθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση στην Αλγερία, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ άφησε και 50 τραυματίες, μία νέα βόμβα εξερράγη σήμερα το απόγευμα στο Αλγέρι, μέσα σε κτίριο προκαλώντας το θάνατο σε δύο άτομα και μεγάλο αριθμό τραυματιών. Λίγο πριν, είχαν αναχωρήσει από το Αλγέρι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τους οποίους η κυβέρνηση της βορειο-αφρικανικής χώρας τους ζήτησε να εξαρθρώσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Ευρώπη.

Με ενθουσιασμό χαιρετίζει στην πρώτη της σελίδα το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, την άφιξη του Πάπα Ιωάννη Παύλου στη χώρα, ενώ όλος ο Τύπος και τα ραδιόφωνα καλούν το λαό να μετάσχει μαζικά στην τελετή υποδοχής του Ποντίφηκα. "Καλώς να έρθει η Αγιότης σας, Ιωάννη Παύλε" είναι ο τεράστιος τίτλος της εφημερίδας που πλαισιώνεται και από μια έγχρωμη φωτογραφία του Πάπα.

Αρχισαν στην Τουρκία οι πρώτες ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έθεσε εκτός νόμου το κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν. Το υπουργικό συμβούλιο ανέθεσε στο υπουργείο οικονομικών να διενεργήσει έρευνες για τις τραπεζικές καταθέσεις του ισλαμικού κόμματος, οι οποίες θα κατασχεθούν αυτομάτως, μόλις εκδοθεί γραπτώς το πλήρες κείμενο της απόφασης. Το έλλειμμα δημοκρατίας για το οποίο κατηγορείται η Τουρκία, την ίδια ώρα έπαιρνε νέες διαστάσεις μετά την απόφαση δικαστηρίου που καταδίκασε σε θάνατο δύο άνδρες επειδή ήταν μέλη παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης! Ωστόσο, οι ειδήσεις που θα 'πρεπε να ανησυχήσουν περισσότερο τους φίλους της Τουρκίας δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, το τουρκικό κράτος είχε οργανώσει απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Οτσαλάν, στη Συρία το 1994, διαθέτοντας δέκα εκατομμύρια δολάρια από μυστικά κονδύλια.

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος Κλίντον με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, όσον αφορά τις ειρηνευτικές δεσμέυσεις της ΟΑΠ και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατύπωσε νέα πρόταση για την ισραηλινή αποχώρηση στις επαφές που είχε με το Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από την πλευρά του, ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να πατάξουν την τρομοκρατία και να ακυρώσουν τον παλαιστινιακό χάρτη που ζητεί την καταστροφή του ισραηλινού κράτους.

Η Βρετανία πρώτη, δια στόματος του υπουργού της Εξωτερικών, απέρριψε σήμερα το ιρακινό αίτημα για πάγωμα των επιθερωρήσεων των προεδρικών περιοχών από τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν αποκλείει και μία στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να πεισθεί ο Σαντάμ Χουσεϊν και να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το Ιράκ νωρίτερα αποφάσισε να παγώσει μέχρι τον Απρίλιο το θέμα της πρόσβασης των επιθεωρητών του ΟΗΕ στα προεδρικά μέγαρα.

Για τη δολοφονία τεσσάρων ηγετικών στελεχών καθώς και για την εξαφάνιση πολλών μελών της αριστεράς κατηγορεί με αγωγή της το Κομμουνιστικο Κόμμα της Χιλής τον πρώην δικτάτορα Πινοσέτ. Μάλιστα, η αγωγή του κόμματος έγινε δεκτή από τις δικαστικές αρχές του Σαντιάγο και πρόκειται να προχωρήσει στην εκδικασή της. Ο 82χρονος Πινοσέτ εξακολουθεί να είναι αρχηγός του στρατού...

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρά μέτρα, πρόστιμα και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, προβλέπει ο φάκελος για τα αυθαίρετα κτίσματα και τις παράνομες επιχωματώσεις, κατά μήκος του ποταμού Κηφισού, τον οποίο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, θα αποστείλει εντός των ημερών στον εισαγγελέα. Οπως δήλωσε ο υπουργός μετά το τέλος σύσκεψης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητήθηκε από τους Νομάρχες να προχωρήσουν στα μέτρα αυτά, ενώ ο κ. Λαλιώτης παραδέχθηκε οτι παρατηρείται, κάποιες φορές, έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, χαρακτήρισε όμως θετική και γόνιμη τη συνάντηση.

Την έκδοση του Ιταλού, Ενρίκο Μπιάνκο στη χώρα του, πρότεινε σήμερα προς το τριμελές Συμβούλιο Εφετών, ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται από τις ιταλικές δικαστικές αρχές, αφορούν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και δεν είναι συνεπώς πολιτικά αδικήματα, όπως ο ίδιος ο Μπιάνκο διατείνεται. Για τις πολιτικές αυτές πράξεις, τόνισε ο κ. Καρούτσος, οι οποίες είχαν ενδεχομένως σχέση και με τη δολοφονία του ιταλού πρωθυπουργού, Αλτο Μόρο, ο εκζητούμενος αλλοδαπός έχει απαλλαγεί με βούλευμα των δικαστικών αρχών της γείτονας χώρας.

Η κυβέρνηση θα λάβει δρακόντεια μέτρα για τη διαφάνεια των έργων που θα γίνουν για την Ολυμπιάδα του 2004, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι θα υπάρχει προληπτικός δικαστικός έλεγχος από τριμελή επιτροπή δικαστικών και ότι οι διαδικασίες θα είναι αυστηρότερες από το ήδη υπάρχον πλαίσιο. Συνεχίζοντας, ο κ. Ρέππας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ανατεθούν έργα κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Πολιτισμού.

Αύριο αναμένεται να αποφασίσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στη δεύτερη και κρίσιμη συνεδρίασή της, για τα πανωτόκια των τραπεζών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πλειοψηφίων των αρεοπαγιτών, μεταξύ των οποίων και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τάσσεται κατά των πανωτοκίων.

Τύχη "βουνό" είχε οδηγός βυτιοφόρου, το οποίο ανετράπη και στη συνέχεια έπιασε φωτιά, στο 50ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να πάθει τίποτα. Για αρκετές ώρες καίγονταν τόνοι πετρελαίου που υπήρχαν στις δύο δεξαμενές του βυτιοφόρου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς Κόρινθο από το 39ο έως το 60ο χλμ. Αργά το μεσημέρι, πυροσβέστες κατόρθωσαν και έσβησαν τη φωτιά, ενώ στη συνέχεια συνάδελφοί τους μετέφεραν στην άκρη του δρόμου το κατεστραμμένο βυτιοφόρο.

Δύο ένοπλες ληστείες σε τράπεζες σημειώθηκαν σήμερα, σε υποκαταστήματα της Εθνικής Στεγαστικής στην Ηλιούπολη και της Αγροτικής Τράπεζας στην Κυψέλη. Η λεία των ληστών ήταν περίπου ένα εκατομμύριο στην πρώτη περίπτωση και έξι εκατομμύρια στη δεύτερη. Από τις μέχρι τώρα αστυνομικές έρευνες δεν έχει επιτευχθεί ο εντοπισμός των δραστών.

Για άλλη μια φορά αποκλεισμένη από αέρος έμεινε η Θεσσαλονίκη, αφού η πυκνή ομίχλη, που επικρατούσε στην περιοχή της Μίκρας έως τη μία το μεσημέρι, δεν επέτρεψε την προσγείωση και την απογείωση των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη ματαίωση των πτήσεων από και προς Θεσσαλονίκη και την ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μία νίκη στο Βελιγράδι απόψε η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλό της για την Ευρωλίγκα κερδίζοντας την Παρτιζάν, την πρωτοπόρο του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος, με δύο πόντους.

Πίσω έκανε ο προπονητής του Ολυμπιακού στον καυγά με τον Ιβιτς που σημειώθηκε αμέσως μετά απ' το παιχνίδι με τον Εθνικό. Ο Μπάγιεβιτς χαμήλωσε τους τόνους σε σημερινή του συνέντευξη υποστηρίζοντας ότι το θέμα το μεγαλοποίησαν οι εφημερίδες. Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει δώσει την παραίτηση του στον πρόεδρο της ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη.

ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

292,89δρχ

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση και ο γενικός δείκτης τιμών στο κλείσιμο παρουσίασε εικόνα σταθεροποίησης, αν και στη διάρκεια των συναλλαγών σημείωσε σημαντικές αυξομοιώσεις. Εκλεισε στις 1439,30 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0, 06%, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα φθάνοντας τα 14, 9 δισ. δρχ. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι μετοχές των Κατασκευών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 3%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τραπεζες πτώση 0,15%, Ασφάλειες άνοδος 0,07%, Λήζινγκ άνοδος 1,06%, Επενδύσεις άνοδος 0,52%, Βιομηχανίες πτώση 0, 21%, Διάφορες άνοδος 0,36%, Συμμετοχών άνοδος 1,10%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,75%. Στο fixing της δραχμής παρατηρήθηκαν μικρές εισροές 50 εκατ. ECU ενώ η δραχμή ενισχύθηκε έναντι της ECU και του δολαρίου. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά σημείωσαν ελαφρά άνοδο μετά την παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος η οποία άντλησε ρευστότητα στα επίπεδα του 19%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και καταιγίδες που στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Αιγαίου θα είναι έντονες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νοτιοανατολικοί μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μηδέν με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό, με βροχές κατά περιόδους, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 13 και 2 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 22 January 1998 - 2:50:44 UTC