Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-31

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η έξοδος των Αθηναίων για την Πρωτοχρονιά, καθώς η Τροχαία είχε λάβει έκτακτα μέτρα και στις δύο εθνικές οδούς. Στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου είχε παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα, ενώ παρόμοιες παρεμβάσεις είχαν γίνει και σε άλλα κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Λίγες ώρες πριν από τον ερχομό του νέου έτους, η κίνηση στην αγορά ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Τα εμπορικά της Αθήνας και τα κρεοπωλεία έκλεισαν στις 6 το απόγευμα, τα πολυκαταστήματα και οι υπεραγορές στις 8, ενώ αύριο και μεθαύριο όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από τους φούρνους οι οποίοι θα είναι ανοικτοί μόνο για ψήσιμο φαγητού.

Ντυμένη στα γιορτινά της η Αθήνα υποδέχεται τον νέο χρόνο με μία λαμπρή γιορτή στην πλατεία Συντάγματος, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές της, εκτιμάται ότι θα μαζέψει πάνω από 500. 000 άτομα. Στη γιορτή συμμετέχουν πλήθος γνωστών καλλιτεχνών, ενώ τον αττικό ουρανό φωτίζουν δεκάδες πυροτεχνήματα. Αύριο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραθέτει γεύμα αγάπης στους άστεγους και άπορους.

Το πρωί χορωδίες έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Επ' ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, ο κ . Στεφανόπουλος απαλλάσσει από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών τους, όλους τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τους μαθητές των σχολών αυτών.

Τελευταία ημέρα σήμερα για αυτούς που ήθελαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στις εφορίες, οι οποίες έκλεισαν στις 3 μετά το μεσημέρι. Το αδιαχώρητο όμως, δημιουργήθηκε και σήμερα στα δημαρχεία της Αττικής, από χιλιάδες οδηγούς που δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας για παράνομη στάθμευση. Οσοι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους αυτές, δεν θα παίρνουν φορολογική ενημερότητα, αν οφείλουν ποσό πάνω από εκατό χιλιάδες δραχμές.

Σε υποδείξεις προς την Τουρκία να μεταβάλει την συμπεριφορά της, έναντι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προέβη σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την τελευταία προκλητική ενέργεια της Αγκυρας, η οποία δύο μόλις 24ωρα πριν αρχίσει η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τορπίλισε τη διαδικασία των συνομιλιών Αθήνας-Αγκυρας, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαίκή Ενωση, προκειμένου να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες επιθετικές αντιδράσεις δεν βοηθάνε. Τέλος, ο υπουργός ευχήθηκε το νέο έτος να είναι μία ειρηνική χρονιά, με λιγότερη ένταση και περισσότερη κατανόηση για το κοινό συμφέρον.

Η Αθήνα έχει ντυθεί στα γιορτινά της προκειμένου να υποδεχθεί το νέο χρόνο. Όλα σχεδόν είναι έτοιμα για το πολύωρο ξεφάντωμα που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, η αποψινή γιορτή θα είναι μία από τις πιο λαμπρές που έχουν γίνει στην πρωτεύουσα, καθώς εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 500. 000 άτομα. Γνωστοί καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος, ενώ με την έλευση του νέου χρόνου, δεκάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον αττικό ουρανό. Αύριο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα παραθέσει γεύμα αγάπης στους άστεγους και άπορους. Το γεύμα θα διανεμηθεί από τις 11 έως τις 2, από τα γραφεία του οργανισμού στην οδό Τρίτης Σεπτεμβρίου 21.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δολοφονία αποδίδει ο ιατροδικαστής το θάνατο του 45χρονου Διονύση Μουζάκη, ο οποίος βρέθηκε τα ξημερώματα νεκρός στο σπίτι του, στη Δραπετσώνα, Πειραιά, φέροντας χτυπήματα από αιχμηρό αντικείμενο. Όπως διαπιστώθηκε, ο δράστης ή οι δράστες επιχείρησαν να κάψουν το πτώμα, το οποίο βρέθηκε σχεδόν απανθρακωμένο.

Ψαλίδι στις υπερωρίες και στη νυχτερινή απασχόληση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των γιατρών του ΕΣΥ και του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Από το νέο χρόνο, οι υπερωρίες θα καθορίζονται και θα καταβάλλονται μόνο μετά από κοινή απόφαση του αρμοδίου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Από τις τράπεζες, με κάρτα αυτομάτων συναλλαγών, ή με το βιβλιάριο του λογαριασμού τους, θα εισπράττουν από τις αρχές του 1998 το μισθό ή τη σύνταξή τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων των 350 χιλιάδων περίπου δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος ληστών έπεσε σήμερα το Εθνικό Τυπογραφείο, από το οποίο πήραν 700. 000 δρχ σε μετρητά και επιταγές, ύψους δύο εκατ. δραχμών. Οι δράστες μπήκαν στο κτίριο του Εθνικού Τυπογραφείου από την οδό Σολωμού και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του διευθυντή διαχείρισης πωλήσεων. Διέρρηξαν την είσοδο του γραφείου, πήραν το χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν εκεί και εξαφανίστηκαν ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Ένα μικρό οπλοστάσιο που περιείχε τέσσερα αυτόματα πολεμικά όπλα, εκατοντάδες σφαίρες, περίστροφα διαφόρων διαμετρημάτων, δύο γεμιστήρες πολεμικού όπλου και άλλα πολλά, βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε σάκους, τυχαία από παλαιοπώλη σε περιοχή κοντά στα Ιωάννινα. Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Βαλκανικά , με πολύ μουσική αλλά και χορό, έγραψε χθες το βράδυ το επίσημο φινάλε της η Θεσσαλονίκη, η πλέον συζητημένη, αμφισβητούμενη, φανταχτερή , πλούσια και.. .ελληνική Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο κατάμεστο Πάλε ντε Σπορ, ο γιουγκοσλάβος μουσικός Γκόραν Μπρέγκοβιτς και οι 200 συνεργάτες του, πέτυχαν να δημιουργήσουν γιορτινό, πανηγυρικό σχεδόν κλίμα μεταφέροντας το έντονο βαλκανικό ταπεραμέντο. Στην εκδήλωση παρουσία τεσσάρων υπουργών, πήρε μέρος και ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο αριθμός 99328 της 2ης σειράς του πρωτοχρονιάτικου κρατικού λαχείου κοινωνικής αντίληψης είναι ο χρυσός αριθμός που κερδίζει ένα δισεκατομμύριο δρχ. Οι αριθμοί 99331 και 99325 επίσης της 2ης σειράς κερδίζουν από 200 εκατομμύρια δρχ .

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς πρωταθλήματα ποδοσφαίρου θα μπει πιθανώς η νέα χρονιά, αφού, η ΕΠΑΕ μπορεί να αποφασίσει στην έκτακτη συνεδρίαση της, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, την αναστολή των πρωταθλημάτων. Η κρίσιμη αυτή συνεδρίαση γίνεται μετά από την άρνηση του υφυπουργού αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, να συναντηθεί με την Ένωση, αλλά και επειδή αμφισβήτησε, τη νόμιμη συγκρότηση του ΔΣ της.

Τελικά δεν το γλυτώνει το "νυστέρι" ο Ντράγκαν Τάρλατς. Ο σέντερ του Ολυμπιακού συνεχίζει να υποφέρει από τενοντίτιδα, ενώ στο πόδι του βρέθηκαν οστεόφυτα. Η ένεση κορτιζόνης που του έγινε πριν από τρεις μέρες δεν τον "ανακούφισε", κι έτσι το πιθανότερο είναι ο Τάρλατς να υποβληθεί αύριο σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει περίπου για τρεις εβδομάδες εκτός αγώνων.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με άνοδο 0,71% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου και διαμορφώθηκε στις 1479,63 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 34,3 δισ. δρχ. Ο γενικός δείκτης τιμών σε ετήσια βάση σημείωσε υψηλά κέρδη 58,5% ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 4,9 τρισ. έναντι 1,8 τρισ. του 1996. Σήμερα οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,92%, Ασφαλειες πτώση 0,04%, Λήζινγκ άνοδος 0,06%, Επενδύσεις άνοδος 0,61%, Κατασκευές άνοδος 1,41%, Βιομηχανίες άνοδος 0,90%, Διάφορες άνοδος 0,69%, Συμμετοχών άνοδος 0,50%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,04%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, σκότωσε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 20, από τους οποίους οι επτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Εξάλλου, σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη, βόρεια της Μπανγκόκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα και άλλα 32 τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο έσπασε τις διαχωριστικές μπάρες του αυτοκινητόδρομου και συγκρούσθηκε με τέσσερα φορτηγά. Σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου ή ήταν μεθυσμένος ή κοιμόταν στο τιμόνι. Ωστόσο, λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους, σημειώθηκε άλλο ένα δυστύχημα, αυτή την φορά στην Αγία Πετρούπολη, από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε μηχανουργείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε μετά από φιλονικία ενός εργάτη με τη σύζυγό του, εξ αιτίας του οποίου, ο οργισμένος σύζυγος, άνοιξε τη φιάλη και έβαλε φωτιά...

Ένας πρόεδρος κοινότητας αναγνωρίσθηκε ως ο πιθανός οργανωτής της σφαγής 45 Ινδιάνων από παραστρατιωτικούς, την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Τσιάπας, στο Μεξικό. Η κατηγορία κατά του νέου υπόπτου βασίσθηκε στη μαρτυρία ενός 20χρονου νεαρού που περιλαμβάνεται στους 29 κατοίκους του Τσόρος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ενέχονται στη σφαγή και ανακρίνονται από τις μεξικανικές αρχές.

Με επιτυχία στέφθηκε η εγχείρηση διαχωρισμού διδύμων-σιαμαίων η οποία διήρκεσε περισσότερο από 24 ώρες και πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα χειρούργων σε νοσοκομείο της Πρετόρια, στη νότια Αφρική. Ο Λούκα και ο Ζοζέφ Μπαντά, ηλικίας 11 μηνών, από τη Ζάμπια, που ήταν ενωμένοι στο κεφάλι, διαχωρίστηκαν από τους χειρουργούς, ενώ ένας από τους χειρουργούς δήλωσε ότι στα μισά της επέμβασης αντιμετώπισαν επιπλοκές που τους έκαναν να φοβηθούν για τη ζωή των δύο παιδιών.

Με καταμετρημένο το 10% των ψήφων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι προηγείται του κύριου αντιπάλου του και πρώην αντιπροέδρου Μουάι Κιμπάκι. Ο Μόι προηγείται του Κιμπάκι, υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος κατά 86. 000 ψήφους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από 22 περιφέρειες επί συνόλου 210. Πάντως, τα ως τώρα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν μία πρόβλεψη για το αν ο Μόι θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρω.

Μπορεί στο Χονγκ Κονγκ να έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα τέσσερις θάνατοι από τη γρίπη των πουλερικών, ωστόσο στη χώρα παραγωγής των "ύποπτων" πουλερικών, την Κίνα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στο εσωτερικό της χώρας. Πάντως, οι κινεζικές αρχές δεν διευκρίνησαν αν εντοπίστηκαν κρούσματα στις παράκτιες περιοχές, κοντά στο Χονγκ Κονγκ.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, που κατά τόπους στα δυτικά και νότια θα είναι αυξημένες. Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 16 και 2 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 1 January 1998 - 2:59:11 UTC