Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα και η Συρία αποτελούν τις κύριες εξωτερικές απειλές σε βάρος της Τουρκίας, ενώ από το εσωτερικό, στοιχείο απειλής αποτελεί το πολιτικό Ισλάμ και ο θρησκευτικός αναχρονισμός. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ αυτό αναφέρεται σε μυστικό διάταγμα του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, που καθορίζει την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο διάταγμα επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υπογράψει κανένα νόμο και καμία διεθνή συμφωνία που να έρχεται σε αντίθεση με το έγγραφο αυτό.

Την ίδια ώρα το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήριζε αβάσιμες τις καταγγελίες της Ελλάδος, για μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα η Άγκυρα είπε ότι ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν επικίνδυνα τουρκικά αεροσκάφη, έξω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ελληνική αεροπορία τα τουρκικά αεροσκάφη έφτασαν σε απόσταση 7 μιλίων από τα Ψαρά και τον Αϊ Στράτη. Ο κ. Γιλμάζ κατηγόρησε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση για χριστιανική λέσχη και την κάλεσε να εντάξει την Τουρκία ως πλήρες μέλος.

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί η 22χρονη Ρουμάνα Λωξάντρα Νάου, όταν το ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου έμενε, στην Κεραμωτή Νέστου Καβάλας, πήρε φωτιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9. 30 το πρωί και η γυναίκα δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το δωμάτιο, γιατί προφανώς κοιμόταν. Έρευνες για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέστου.

Ένταση, εκνευρισμός και μεγάλη ταλαιπωρία για περίπου 150 επιβάτες που είχαν βγάλει εισιτήριο να επιβιβαστούν στο πλοίο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΞΠΡΕΣ , για τις Κυκλάδες. Όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησης πληροφορήθηκαν ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο και ότι επρόκειτο για λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΤΕ, που μετέδιδε για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο είχε ακυρωθεί πριν μία εβδομάδα. Τελικά οι 150 επιβάτες αναχώρησαν το απόγευμα για τον προορισμό τους.

Στους Έλληνες εμπειρογνώμονες αναμένεται να παραδοθούν αύριο από τους Γερμανούς ειδικούς, τα πρώτα στοιχεία από τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους, που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές οι επιβάτες του αεροσκάφους πρέπει να ήταν πάνω από 70, όπως ανέφερε η εταιρία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωρισθεί δύο πτώματα, ενώ αναζητούνται και τα δύο μικρά αδελφάκια, τα οποία εκτιμάται ότι απανθρακώθηκαν.

Βαρύς ήταν και σ' αυτήν την έξοδο ο φόρος αίματος της ελληνκής ασφάλτου, καθώς σε 145 τροχαία, που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν. Η επιστροφή των εκδρομέων την Κυριακή, θα γίνει με κακές καιρικές συνθήκες, καθώς σύμφωνα με τη Μετεωρολογική, αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Στο λιμεναρχείο Λέσβου κρατούνται οι 64 Κούρδοι λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και 8 παιδιά, που συνελήφθησαν από άνδρες του λιμεναρχείου. Τους λαθρομετανάστες άφησαν καταμεσής στο πέλαγος σε δύο ξύλινες βάρκες, τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν με ταχύπλοο σκάφος και αφού προηγουμένως είχαν εισπράξει περίπου 2. 000 δολάρια από κάθε λαθρομετανάστη.

Δύο Ρωσίδες αναζητά η αστυνομία για την εξιχνίαση της δολοφονίας, στον Ασπρόπυργο Αττικής, με θύμα ομογενή από τη Ρωσία. Στο μεταξύ, σε υπερβολική δόση ναρκωτικών αποδίδεται ο θάνατος άγνωστης γυναίκας, ηλικίας περίπου 35 ετών, που βρέθηκε νεκρή σε υπόγειο, στα Εξαρχεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γελοίες χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικά ελεγχόμενο τηλεοπτικό κανάλι του Ιράκ σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν το Ιράκ με βόμβες στις οποίες θα προσαρτούσαν βιολογικά ή χημικά όπλα. Σύμφωνα με την Ιρακινή τηλεόραση το σχέδιο είχε σκοπό να δημιουργήσει αποδεικτικά στοιχεία ότι όντως υπάρχουν χημικά όπλα στις περιοχές που το Ιράκ δεν επιτρέπει πρόσβαση στους ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, φάνηκε ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, στην διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού μηνύματός του. Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι η πολιτική αυτή δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, ενώ το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων πολιτών είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τέλος, ο κ. Γιέλτσιν υπαινίχθηκε την προοπτική ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον. Συνεργάτες του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσαν ότι οι κύριοι . Νετανιάχου και Αραφάτ θα επισκεφθούν ξεχωριστά την Ουάσιγκτον και δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντησής τους.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή που έχει ξεσπάσει για την πρωτοφανή σφαγή των 46 Ινδιάνων από παραστρατιωτικούς στην επαρχία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, είναι αμφίβολο εάν θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη, καθώς οι περισσότεροι από τους 41 συλληφθέντες υπόπτους που έχουν προσαχθεί στην ασφάλεια, παραδέχθηκαν ότι είναι μέλη του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος.

Στο τελευταίο σκέλος της περνά σήμερα η ακροαματική διαδικασία, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Άγκυρας, το οποίο εξετάζει την υπόθεση της απαγόρευσης λειτουργίας του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Ήδη τα 11 μέλη του Σώματος, άρχισαν να εξετάζουν εάν ευσταθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί εναντίον του κόμματος, για προσπάθεια κατάλυσης του κοσμικού κράτους.

Επτά νεκροί και πέντε αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία και την Ιρλανδία. Μερικές χιλιάδες βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή κόπηκαν τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, που θα αρχίσουν από τα Δυτικά και σύντομα θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι Νότιοι μέτριοι, αλλά βαθμιαία στο Ιόνιο θα ενισχυθούν μέχρι πολύ ισχυρούς και τοπικά Θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 3 με 17 και στο Αιγαίο 8 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανή βροχή το βράδυ, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 5 με 16 και 2 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 27 December 1997 - 2:31:42 UTC