Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-20

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής και τα αίτια του σημερινού αεροπορικού δυστυχήματος, του C-130, που βύθισε σε πένθος την Πολεμική Αεροπορία. Εξήντα μόλις ώρες μετά την πτώση του Ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 9 το πρωί, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, με 5μελές πλήρωμα, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό την Τανάγρα, κατέπεσε στο Όρος Πάστρα, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Μελετίου, στην Οινόη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το C-130 σύρθηκε σε πλαγιά της Οροσειράς, σε υψόμετρο 1. 050 πριν εκραγεί. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι διασκορπισμένα σε μία ακτίνα 600 μέτρων. Το C-130 για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους πετούσε σε χαμηλό ύψος, ενώ στην περιοχή επικρατούσε μεγάλη νέφωση και η ορατότητα ήταν μικρή. Στον τόπο που συνετρίβη το C-130 βρίσκονται ήδη στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ενώ σπεύδουν ασθενοφόρα και δυνάμεις του στρατού. Η περιοχή όμως είναι δύσβατη και οι αγροτικοί δρόμοι σταματούν δύο χιλιόμετρα πριν το σημείο της συντριβής.

Το C-130 θα παραλάμβανε καταδρομείς, προκειμένου να πάρουν μέρος στις έρευνες για το Ουκρανικό αεροσκάφος. Τα πέντε μέλη του μοιραίου C-130 είναι ο Αντισμήναρχος Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, Κυβερνήτης, ο Σμηναγός Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, Συγκυβερνήτης, ο Ανθυπασπιστής Παναγιώτης Αλεξίου, Ιπτάμενος μηχανικός, ο Αντισμήναρχος Σαράντης Μουτσάτσος, Ραδιοναυτίλος και ο Αντισμήναρχος Θεόφιλος Γεωργακόπουλος, Loadmaster.

Βρέθηκαν στις 10. 30 το πρωί, τα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους, στην περιοχή του χωριού Αρωνάς-Κάτω Μηλιά, στην Πιερία, από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Ο αξιωματικός του ελικοπτέρου που κατέβηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν ανέφερε για τυχόν επιζώντες. Στην περιοχή αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να φθάσουν δυνάμεις των συνεργείων διάσωσης. Στο σημείο όπου βρέθηκε το αεροσκάφος κατευθύνονται επίσης Έλληνες και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες για να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Το μοιραίο αεροσκάφος έχει καταπέσει σε ύψος 1. 100 μέτρα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον δρόμο Κατερίνης- Αρωνά - Λαγοράχης. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, από το σημείο εκείνο είχαν περάσει επίγεια τμήματα, τα οποία όμως, λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είχαν μπορέσει να το εντοπίσουν. Τραγικές φιγούρες στα Φωτεινά Πιερίας αλλά και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι δεκάδες συγγενείς και φίλοι των επιβατών του ουκρανικού αεροσκάφους.

Ολοκληρώθηκε στις τέσσερις παρά είκοσι η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου, Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη και Υγείας, Κώστα Γείτονα, καθώς και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα σχέδια που υπάρχουν για να παρακολουθηθούν στο εξής οι εξελίξεις. Το κράτος, είπε ο κ. Σημίτης, λειτουργεί με τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Το αποδεικνύει, είπε, το γεγονός ότι υπήρχε σχέδιο, βάσει του οποίου βρέθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος και ότι η ανεύρεσή του έγινε από τα μέσα που διαθέτει το ελληνικό κράτος. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το θάνατο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που επήλθε κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. Τόνισε ότι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων όλες αυτές τις ημέρες έδειξαν αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον. Ανθρώπινα λάθη γίνονται, συνέχισε, ατυχήματα υπάρχουν και είναι χρέος μας να οργανώνουμε έτσι τη διοίκηση ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι στο διήμερο μέχρι και σήμερα το πρωί που βρέθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος υπήρξε η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Επεσήμανε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη κινητοποιηθεί έτσι ώστε να διασφαλισθεί μια σαφής εικόνα και ολοκλήρωση των απαιτουμένων διαδικασιών. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία όλων των πολιτικών αρχών με τις Ένοπλες Δυνάμεις λειτούργησε άψογα και είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπογράμμισε δε ότι παρά τη βοήθεια τεχνικών μέσων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν κατέστη δυνατό και με τη δική τους συμβολή να έχουμε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, καθώς σήμερα το πρωί ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε το σημείο της πτώσης. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πτώση του C-130 και ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη συμπαράσταση όλων στους συγγενείς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν τη ζωή τους για την εκτέλεση του καθήκοντος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι ξεχωριστό θέμα η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους με τη συντριβή του C-130.

Σύμφωνα με τη σημερινή ``Κομσομόλσκαγια Πράβντα`` στο πλήρωμα του μοιραίου Γιάκοβλεφ-42 των κρατικών ουκρανικών αερογραμμών επειδή δεν γνώριζε την περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, προσετέθη ο εκπαιδευτής Λεονίντ Σταροντούμπτσεφ της εταιρείας ``Αεροσουίτ``. Οπως γράφει η εφημερίδα, η ιδιωτική ουκρανο-ισραηλινή αεροπορική εταιρεία ``Αεροσουίτ`` λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα τηλέφωνο στο Κίεβο για την παροχή πληροφοριών σε συγγενείς των επιβατών. Το τηλέφωνο είναι 462-02-40. Στο μεταξύ την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε χθες στη Ρωσία, ένα ακόμη αεροπορικό δυστύχημα με αεροπλάνο, τύπου Γιάκοβλεφ-40, όταν έσπασε το τζάμι του πιλότου σε ύψος 6. 000 μέτρων. Το πλήρωμα κατάφερε τελικά να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Σαλεχάρτ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Κλίντον-Γιλμάζ, χθες στο Λευκό Οίκο, ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Κλίντον κατέστησε απόλυτα σαφές στον κ. Γιλμάζ, ότι ενδιαφέρεται προσωπικά και σε μεγάλο βαθμό για την υποχώρηση της έντασης και την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων στις όποιες διαφορές υπάρχουν με την Ελλάδα. Επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, και προς το σκοπό αυτό θα εργαστεί ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά.

Κλιμακώθηκε η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός, κ. Γιλμάζ, επανέλαβε την κατηγορία κατά του γερμανού καγκελάριου ότι εμποδίζει για θρησκευτικούς, προ πάντων λόγους, την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Καρλ Λάμερς, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, τόνισε ότι στην Τουρκία τον τελευταίο λόγο έχουν οι στρατιωτικοί και όχι οι πολιτικοί. Επίσης αναφέρθηκε στο έλλειμμα δημοκρατίας και στη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Αναβλήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της ψευδοβουλής των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα για να συζητηθεί η απόφαση που έλαβε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνσή της. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία για τη νέα συνεδρίαση.

Συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που πραγματοποίησε η ελληνική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς ωστόσο να παραβλέψει ότι η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστη. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι ουσιαστικό στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας αποτελεί για την κυβέρνηση η κοινωνική πολιτική. Επίσης αναφέρθηκε στη μικρή μείωση της ανεργίας, αλλά και στο σημαντικό έργο του ΟΕΚ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση το 2001, αν δεν εκδηλωθεί κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής μέσα στο 1998, διατυπώνει το ΙΟΒΕ στην τετραμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το ΙΟΒΕ τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ενταθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζει θετική τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική και ζητεί να χαλαρώσει μερικώς η πολιτική της σκληρής δραχμής.

Σε νέες κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προσανατολίζονται οι αγρότες. Στις 9 Ιανουαρίου δικάζεται όλη η Πανθεσσαλική Επιτροπή και στις 22 και 23 του ίδιου του μηνός άλλοι αγρότες για τις περυσινές αγροτικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ.

Συγχωνεύθηκαν η Εθνική Κτηματική Τράπεζα και η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα. Από μεθαύριο, Δευτέρα 22 του μηνός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κτηματική Τράπεζα υποκαθίσταται σε όλα γενικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Στεγαστικής Τράπεζας ως καθολική διάδοχος αυτής. Κάθε έγγραφο που αφορά την Στεγαστική πρέπει πλέον να κοινοποιείται στην Κτηματική Τράπεζα.

Άλλοι 12 Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Σάμο. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι τους μετέφερε Τούρκος λαθρέμπορος από το Κουσάντασι. Επίσης επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι στα τουρκικά παράλια υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να περάσουν παράνομα στα νησιά του Αιγαίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετές γυναίκες και παιδιά, σφαγιάσθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Αλγερία, σε μία σειρά επιθέσεων για τις οποίες θεωρούνται υπεύθυνοι οι φανατικοί ισλαμιστές. Το πρωί της Παρασκευής εξερράγησαν δύο βόμβες στην πόλη Μπλίντα, 40 χιλιόμετρα νοτίως του Αλγερίου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα και 15 να τραυματισθούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα εξεταστούν απο τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ και τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Καϊρο. Ο Αραφάτ δήλωσε οτι " Ο Παλαιστινιακός λαός είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει την Υπεριορδανία από τα χέρια της ισραηλινής κατοχής". Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η Υπεριοδρανία θα παραμείνει μέρος "του ενιαίου Ισραήλ".

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι δύο γαλλικές πόλεις Ντουσέρ και Μελούν, καθώς οργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή το θάνατο δύο νεαρών από αστυνομικούς. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν αρκετοί αστυνομικοί και πυροσβέστες, ενω πυρπολήθηκαν και δύο αυτοκίνητα. Η αστυνομία συνέλαβε έξι διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν επιθυμεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο Κρεμλίνο, αλλά οι συνεργάτες του τον πιέζουν να παραμείνει στο σανατόριο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ο Γιέλτσιν νοσηλεύεται απο τις 10 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο της Μπαρβίκα, με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι γιατροί συμβούλευσαν τον 66χρονο ρώσο πρόεδρο να παραμείνει ακόμα μερικές ημέρες στο νοσοκομείο για να ολοκληρωθεί η ανάρρωσή του.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού, αργυρού και χαλκού στον βυθό της θάλασσας Μπίσμαρκ, στις ακτές της Παπούας Νέας Γουϊνέας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου τα κοιτάσματα αυτά είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η εκμετάλλευσή τους έχει ανατεθεί σε αυστραλιανές εταιρίες.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά επικρατεί σήμερα σ'όλη τη χώρα, ενώ τοπικές βροχές πέφτουν στα κεντρικά και βόρεια και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 και στα νησιά τους 14 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά επικρατεί στην Αττική. Η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 13 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με ασθενείς βροχές επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στην πόλη τους 8 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές προβλέπονται για αύριο στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα πέσουν κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί. Αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 20 December 1997 - 17:30:19 UTC