Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διακόπηκαν λόγω της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους, το οποίο εικάζεται ότι έχει συντριβεί σε βουνοκορφή δυτικά της Κατερίνης, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 70 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι 41 Ελληνες. Παρά τη γιγαντιαία κινητοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί το αεροσκάφος, καθώς στην περιοχή επικρατεί χαμηλή νέφωση και κακές καιρικές συνθήκες. Οι έρευνες θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση με το πρώτο φως της ημέρας. Στο μεταξύ, όσο περνούν οι ώρες ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, τρία είναι τα βασικά στοιχεία, βάσει των οποίων επικεντρώνονται οι έρευνες στην περιοχή αυτή. Πρώτον, ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες το αεροσκάφος να έπεσε στο Θερμαϊκό, δεύτερον ότι το αεροσκάφος πέρασε πάνω από το αεροδρόμιο της Μίκρας, κατευθύνθηκε νότια, έστριψε δεξιά και τα ίχνη του χάθηκαν μετά το χωριό Μηλιά. Τρίτο στοιχείο είναι ότι το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 3. 500 ποδιών όταν εξαφανίστηκε και αξίζει να σημειωθεί ότι τα βουνά στην περιοχή έχουν ύψος από 3. 500 έως 5. 500 πόδια. Σύμφωνα με τον κ. Τζογάνη, εκτιμάται πως το μοιραίο αεροσκάφος έχει συντριβεί σε κάποια βουνοκορφή, καθώς έξι ελικόπτερα του στρατού χτένισαν τις χαράδρες της περιοχής, αλλά δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τις κορυφές των βουνών, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης του χιονιού που πέφτει και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι, το έργο εντοπισμού του αεροσκάφους έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις του στρατού και περισσότεροι από 400 καταδρομείς και αλπινιστές το αναζητούν στα βουνά, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το ύψος του χιονιού φθάνει τους 80 πόντους.

Η διαφαινόμενη αυτή αεροπορική τραγωδία επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της έλλειψης ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, που μετέβη στη Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να είχε αποτραπεί το δυστύχημα αν είχε τεθεί σε λειτουργία το ραντάρ προσέγγισης, το οποίο έχει μεν εγκατασταθεί, αλλά δεν λειτουργεί εξαιτίας αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής. Ο κ. Μαντέλης δήλωσε επίσης ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η μαγνητοφωνημένη συνομιλία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, αν και εκτιμάται ότι πιθανόν ο κυβερνήτης να έχασε τον προσανατολισμό του και να έδινε λάθος στίγμα. Όπως έγινε γνωστό, αναμένεται απόψε να φθάσει στη Θεσσαλονίκη ομάδα ειδικών από την Ουκρανία για να συνδράμουν στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή του ειδικού κέντρου που εδρεύει στις Βρυξέλλες, για τον εντοπισμό αεροσκαφών. Το κέντρο αυτό διαθέτει δορυφόρο, αλλά τα αεροσκάφη του τύπου Γιάκοβλεφ 42 δεν διαθέτουν τον ειδικό μηχανισμό για τον εντοπισμό τους σε περίπτωση ατυχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο αεροσκάφος σοβιετικής τεχνολογίας που πέφτει το τελευταίο δεκαήμερο, με αποτέλεσμα πάνω από 250 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα δύο προηγούμενα ήταν ένα Τουπόλεφ που συνετρίβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα Αντόνοφ, που έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Βοσνία και πέραν του Ιουνίου του 1998, οπότε προβλέπεται να αποχωρήσει η διεθνής σταθεροποιητική δύναμη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για καουμπόικες μεθόδους που απειλούν ολόκληρη τη ρύθμιση του βοσνιακού προβλήματος, επικρίνοντας έτσι την διεθνή σταθεροποιητική δύναμη που σταθμεύει στην Βοσνία και το ΝΑΤΟ, για την επιχείρηση σύλληψης δύο βόσνιο-κροατών, οι οποίοι καταζητούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι οι ενέργειες της ειρηνευτικής δύναμης, εξέρχονται των ορίων της εντολής που της έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας παράλληλα, ότι η Μόσχα είναι αρνητικά διατεθειμένη σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε, για τις οποίες δεν προτίθεται να αναλάβει ευθύνη.

Επιστρέφουμε στον Ελλαδικό χώρο. Επιτυχία σημείωσε κατά τους διοργανωτές, η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι ηγεσίες των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, η συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στην απεργία ήταν καθολική, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και η συμμετοχή στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κάννιγγος, η οποία όμως ήταν υποτονική, γεγονός που αποδόθηκε στην παντελή έλλειψη συγκοινωνιών και στο τσουχτερό κρύο. Οι συνδικαλιστές ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση των κοινωνικών δαπανών και του αφορολογήτου ορίου, τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και μέτρα στήριξης της απασχόλησης. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε την ανεργία πληγή για την κοινωνία μας, σημειώνοντας πως η ευαισθησία και η ανθρωπιά για τα σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας, πρέπει να διαπερνά όλους και σε όλα τα επίπεδα.

Στα άσπρα έχει ντυθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς συνεχίσθηκαν και σήμερα οι χιονοπτώσεις, ενώ εξακολουθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Δριμύτατο ψύχος επικρατούσε σήμερα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου 25 χωριά και οικισμοί παραμένουν αποκλεισμένα, ορισμένα από τα οποία χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνο. Η θερμοκρασία κυμαινόταν από -6 μέχρι 7 βαθμούς, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες. Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα συνεχίσθηκαν και σήμερα οι χιονοπτώσεις, ενώ σε λευκό κλοιό βρίσκεται και ο νομός Αχαϊας. Η συγκοινωνία προς τα Καλάβρυτα γίνεται μόνο με αλυσίδες. Χιόνια έπεσαν και στο νομό Αρκαδίας, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου η κίνηση γίνεται επίσης με αλυσίδες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, καθώς και για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά ο κ. Σημίτης δήλωσε πως η γραμμή της Ελλάδας είναι συνέπεια, σταθερότητα στην πολιτική μας και ψυχραιμία.

Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η χριστουγεννιάτικη αγορά, δίχως προβλήματα ή στρεβλώσεις, ενώ το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του περυσινού, αφού οι τιμές των αγαθών που το απαρτίζουν, παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το συνολικό κόστος θα είναι αυξημένο περίπου κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ όπως ανέφερε η υπουργός Βάσω Παπανδρέου, από τους καθημερινούς εντατικούς ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου, διαπιστώνεται ότι τα είδη που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, όπως τα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά, διατίθενται σε ποσότητες που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της κατανάλωσης.

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί, ότι δεν θα δεχθεί ούτε επί μέρους διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού και χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, έριξε το γάντι στους διαφωνούντες, στους οποίους μάλιστα υπέδειξε και την πόρτα εξόδου.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών. Την Τρίτη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων.

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούντολφ Σάρπινγκ δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν, ωστόσο έγινε γνωστό ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Σάρπινγκ αύριο μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα καταβάλει προσπάθεια ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρχισαν σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, οι εργασίες της Β' "Συνάντησης των Αθηνών" για το Μεσανατολικό με τη συμμετοχή Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Στη συνάντηση συμμετέχουν υψηλές προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ως χώρα- μέλος της ΕΕ, θέλει να παίξει ένα μεσολαβητικό-οργανωτικό ρόλο στην περιοχή, χωρίς βεβαίως να επιδιώκει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει το ρόλο που παίζουν άλλες μεγάλες χώρες και οργανισμοί στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κρανιδιώτης στην ομιλία του τόνισε πως η Ελλάδα είναι αντίθετη με τις τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ σημείωσε ότι το Κυπριακό και το Μεσανατολικό είναι δύο προβλήματα άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς η εξέλιξη του ενός αναπόφευκτα επηρεάζει το άλλο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Στο Βερολίνο η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κέρδισε την ισχυρή Άλμπα, και έτσι μπήκε στην πρώτη τριάδα του ομίλου και πήρε την πρόκριση στον επόμενο γύρω της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός, στην ίδια διοργάνωση έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον δικό του όμιλο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με απώλειες 0,83% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1502,14 μονάδες. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,51%, Ασφάλειες πτώση 0,39%, Λήζινγκ πτώση 0,63%, Επενδύσεις πτώση 0,20%, Κατασκευές πτώση 1,36%, Βιομηχανικές πτώση, 0,88%, Διάφορες πτώση 1,24%, Βιομηχανικές πτώση 0,05%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,15%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 81,3 δισ. δρχ. υπήρξαν, ομως, σημαντικά πακέτα μετοχών. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασαν οι εξής μετοχές: Εθνική Ασφαλιστική με 7. 610. 200 τεμάχια και Κτηματική με 1. 426. 730 τεμάχια.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ -- 283,64 δρχ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάϊ Γιούνγκ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην χώρα με ποσοστό 40. 3 % έναντι 38. 6% του αντιπάλου του, υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος..

Έτοιμος να δώσει εντολή για την κατάπαυση του πυρός στην 13χρονη διένεξη Τουρκίας-Κούρδων, δήλωσε ότι είναι ο ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες. Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζει ο Οτσαλάν, να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο κουρδικό πρόβλημα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα διάλογο.

Αύριο επιστρέφω στη δουλειά μου και από το νέο έτος, θα επανέλθω σε ένα πλήρες πρόγραμμα εργασίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, μία ημέρα προτού βγει από το θεραπευτήριο Μπαρβίκα, όπου νοσηλεύεται από τις 10 Δεκεμβρίου, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού. Είμαι απολύτως καλά, πρόσθεσε ο Γιέλτσιν, τονίζοντας ότι η ασθένειά του δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα και δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Έτοιμος να δώσει εντολή για την κατάπαυση του πυρός στην 13χρονη διένεξη Τουρκίας-Κούρδων, δήλωσε ότι είναι ο ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες. Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζει ο Οτσαλάν, όπως αναφέρει τουρκόφωνη επιστολή, να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο κουρδικό πρόβλημα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα διάλογο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οτσαλάν ζήτησε την υποστήριξη της Δύσης για ένα πιθανό διάλογο με τούρκους αξιωματούχους, αλλά δεν διευκρινίζει σε ποιους ηγέτες εστάλη η επιστολή.

Με τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ καθώς και την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα, η κ. Ολμπράιτ είχε συναντηθεί στο Παρίσι με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι δεν παρουσίασε κανέναν συγκεκριμένο χάρτη, για την αναδίπλωση των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη. Αύριο ο Γιάσερ Αραφάτ θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Ζουνκέρ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων, έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία στη Ρουμανία, η οποία πλήττεται από ψύχος- φονιά, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 13 άτομα, στην πλειοψηφία τους άστεγοι. Η χώρα όμως που έχει τον βαρύτερο απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές από την κακοκαιρία είναι η Πολωνία με 17 νεκρούς.

ΚΑΙΡΟΣ

Ύφεση θα παρουσιάσει αύριο η κακοκαιρία αν και στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά θα συνεχισθούν οι ασθενείς βροχές και οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα αυτά αργότερα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και στα βορειοδυτικά αναμένεται να βρέξει. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -7 με 6 βαθμούς, στα δυτικά -1 με 13 και στην υπόλοιπη χώρα μηδέν με 11 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 3 με 10 και μηδέν με 6 θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 19 December 1997 - 1:25:23 UTC