Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σαφή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζοντας την ανησυχία του για την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις, ο κ. Σημίτης τόνισε οτι τα φαινόμενα αυτά φθείρουν την κυβέρνηση και δεν υπάρχει λόγος να είναι στην εξουσία, εάν δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση ήταν κυρίως η αντιπαράθεση Σημίτη-Αρσένη στο υπουργικό συμβούλιο για τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, στο Αιγαίο, απ'όπου και η σκληρή δήλωση του κ. Σημίτη, καθώς και η στάση της κυβέρνησης στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε οτι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, ενώ ερωτώμενος για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τόνισε οτι είναι προσωπική ευθύνη του κάθε υπουργού να αντιμετωπίζει τα θέματα στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τα κυβερνητικά όργανα. Οσον αφορά κάποιες δημοσκοπήσεις οι οποίες έφεραν πεσμένη τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, ο κ. Ρέππας, υποστήριξε οτι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, όπως δεν έδειχνε ευφορία και όταν έδειχναν άνοδο.

Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν σήμερα στις νομαρχίες όλης της χώρας, καθώς τα μεσάνυκτα λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για προσλήψεις στο δημόσιο, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μέχρι το απόγευμα είχαν κατατεθεί γύρω στις 80. 000 αιτήσεις, οι περισσότερες στο νομό Αττικής, για την κάλυψη 2. 253 θέσεων, ενώ μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι νομαρχίες αναμένεται οι αιτήσεις να ξεπεράσουν τις 100. 000.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, συζητάται την ώρα αυτή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Η εισοδηματική πολιτική θα τηρηθεί δια πυρός και σιδήρου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός εθνικής οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο υπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων οτι δεν πρόκειται να γίνουν ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο και προσθέτει ότι μετά το 2000 θα σταθεροποιηθεί το φορολογικό στη χώρα μας. Επισημαίνει ότι θα αποκατασταθεί το αντικειμενικό σύστημα παρακράτησης και θα παρακρατείται από το εισόδημα του μισθωτού όσος φόρος ακριβώς οφείλεται. Η έκπτωση του φόρου για όσους έχουν παιδιά, τονίζει, θα παραμείνει πολύ ευνοϊκή. Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν μετά την εκτόνωση της πρόσφατης κρίσης στο Χρηματιστήριο, άρχισε πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την εκ νέου πτώση των επιτοκίων στα προηγούμενα επίπεδά τους. Ετσι σήμερα, η Εθνικη Τράπεζα ανακοίνωσε οτι από αύριο προχωρά σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25 μονάδες στις καταθέσεις, έως 0,50 μονάδες στις χορηγήσεις και των καταναλωτικών δανείων από 0,3 έως 0,5%.

Την σκυτάλη του ελληνικού βέτο, σχετικά με τις θέσεις της χώρας μας όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την παράλληλη τήρηση των όρων που έχουν τεθεί στην Αγκυρα για το Κυπριακό και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, λαμβάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος συμμετείχε χθες στην συνεδρίαση των 15 υπουργών εξωτερικών, με κύριο θέμα την διεύρυνση της Ενωσης, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες έμεινε η Αθήνα και ο Πειραιάς από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, λόγω στάσης εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες που ζητούν την πρόσληψη νέων οδηγών, την ανανέωση του στόλου και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, πραγματοποίησαν το πρωί γενική συνέλευση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Συνάντηση με τον νέο αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, είχε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, όπου εξετάστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί όπως και με τον προκατοχό του στο πνεύμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπερνς τόνισε την προθυμία της χώρας του να υποστηρίξει το εκσυχρονιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτό τα αμερικανικά αεροσκάφη F-16 και F-15 είναι διαθέσιμα προς τη χώρα μας.

Με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας συνεχίσθηκε σήμερα η κατ'έφεση δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, των Ασημάκη Κατσούλα, Εμμανουήλ Δημητροκάλη και Δήμητρας Μαργέτη, που πρωτοδίκως είχαν καταδικασθεί για τη δολοφονία δύο γυναικών στη διάρκεια σατανιστικών τελετών. Η δίκη που διεξάγεται χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, διακόπηκε και θα συνεχισθεί αύριο.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων προς όλα τα νησιά, μετά την άρση της απαγόρευσης του απόπλου. Στο μεταξύ, ανεξέλεγκτα πλέουν, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Μυρτώο Πέλαγος, τα 70 περίπου κοντέϊνερς, τα οποία διέφυγαν στη θάλασσα μετά την βύθιση του ξένου φορτηγού πλοίου Σέλτικ Γουόριορ, στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΥΕΝ μεταδίδει συνεχώς σήματα ασφαλείας προς όλους τους παράκτιους σταθμούς, οι οποίοι με την σειρά τους ενημερώνουν όλα τα παραπλέοντα πλοία.

Νομοσχέδιο τομή που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαφάνεια, την κατοχύρωση του υγιούς ανταγωνισμού και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, η συζήτηση του οποίου άρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κατά την συζήτηση προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β. Κορκολόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε για ανεπάρκεια τον υπουργό.

Νέκρωσαν από το πρωϊ τα καρνάγια του Περάματος, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με κύρια αιτήματα την αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και την απορρόφηση ολων των ανέργων. Το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο όπου διαβάσθηκε ψήφισμα, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό της Ζώνης.

Τη λύπη του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, για τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν 57 βουλευτές του κόμματος της ΝΔ, που υποστηρίζουν ότι γίνεται μονομερής προβολή του Αρη Βελουχιώτη από τα κρατικά ΜΜΕ. Η ερώτηση αυτή, τόνισε ο κ. Ρέππας είναι αποκαλυπτική μίας νοοτροπίας και μίας συμπεριφοράς που μας θέλει δεμένους στο παρελθόν, ενώ κάνοντας λογοπαίχνιο με τον αριθμό 57, είπε ότι τέτοιες αντιλήψεις μας φέρνουν 57 χρόνια πίσω.

Σαν απόρριψη της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα των εκλογών στα επιμελητήρια της χώρας, όπου στο επιμελητήριο Αθήνας, σημαντική νίκη πέτυχε ο συνδυασμός της Νέας Επιμελητηριακής Πορείας του σημερινού προέδρου κ. Παπαθανασίου, που υποστηριζόταν από τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό περίπου 60%. Σε ανακοίνωσή του το οικονομικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει οτι με το αποτέλεσμα των εκλογών οι επιχειρηματίες καταρρίπτουν τον μύθο, οτι η κυβέρνηση ισχύει το επιχειρηματικό κλίμα και οτι οι επιχειρηματίες είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση Σημίτη.

Το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης θα φωτίσει και πάλι φέτος την πλατεία Συντάγματος σηματοδοτώντας την αρχή των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τις ημέρες των εορτών. Τα 180 χιλιάδες λαμπιόνια του δέντρου, που έχει ύψος 38 μέτρα, θα ανάψουν στις 8. 30 το βράδυ. Την περίοδο των γιορτών ο δήμος της Αθήνας, θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού υπό την προστασία της UNESCO, ανακηρύχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας από το γενικό διευθυντή της παγκόσμιας οργάνωσης, Φεντερίκο Μαγιόρ, κάτι που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για την Ακρόπολη των Αθηνών, όσον αφορά τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας. Ο κ. Μαγιόρ, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλο και το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, εξέφρασε το θαυμασμό του για τα ευρήματα της Βεργίνας, βεβαιώνοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για τη σωστή προστασία και προβολή τους, αλλά και για τη συνέχιση των ανασκαφών στον ίδιο χώρο.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι, ένας παγκόσμιος σκηνοθέτης και σκηνογράφος της όπερας και του κινηματογράφου με έντονη την αίσθηση της αναγέννησης, λόγω της φλωρεντινής του καταγωγής, παρουσιάζει από αύριο στην Εθνική Πινακοθήκη τα μυθικά σκηνικά, κοστούμια και κοσμήματα που φόρεσαν θρυλικά πρόσωπα στα έργα του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός, ο Πανηλειακός και ο Ιωνικός υπέβαλαν έφεση στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ κατά της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΑΕ, που τους τιμώρησε με αποκλεισμό μίας ημέρας για επεισόδια και ζητούν να μην ισχύσουν οι ποινές τους. Ο Ιωνικός υπέβαλε έφεση μόνο για τη μία αγωνιστική, που του επιβλήθηκε για το ματς με τον ΠΑΟΚ, ενώ αύριο πρόκειται να εφεσιβάλει και την ποινή των 6 ημερών με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης με την οποία τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική, μάλλον, αύριο.

Ο προπονητής της ΑΕΚ διέψευσε ότι η ομάδα του ενδιαφέρεται για τον Κιάσσο του ΟΦΗ, αν και όπως είχε γίνει γνωστό οι παράγοντες της μεγάλης ΠΑΕ συζητούσαν χθες ως αργά τη νύχτα με τους εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΦΗ. Ο Ντουμιτρίου δεν έκρυψε τη δυσαρεσκειά του για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Κιάσσος είναι πολύ κοντά στην ΑΕΚ. Πάντως, ο ρουμάνος προπονητής τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον για παίχτες σαν τον Δώνη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή διορθωτική υποχώρηση 0,20% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 1563,75 μονάδες, μετά απο 10 ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχε σημειώσει άνοδο 12%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 16,6 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,38%, Λήζινγκ πτώση 0,19%, Ασφάλειες πτώση 1,75%, Επενδύσεις άνοδος 0,02%, Βιομηχανικές 0,48%, Κατασκευών απώλειες 1,61%, Συμμετοχών άνοδος 0,33%, Διάφορες πτώση 0,75%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,23%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοντά σε μία συμφωνία αποτυχία ή πιο κομψά σε μία συμφωνία μέτριας επιτυχίας, οδηγούνται οι εργασίες της Διάσκεψης για το Περιβάλλον, που πραγματοποιούνται στο Κιότο της Ιαπωνίας. Ο πρόεδρος των εργασιών Ραούλ Εστράντα πρότεινε οι ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέμανση του πλανήτη κατά 5% από τα επίπεδα του 1990, η Ιαπωνία κατά 4, 5% και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 8%. Φυσικά, οι οικολόγοι διαμαρτυρήθηκαν για τις προτάσεις αυτές, ενώ ο διευθυντής της Γκρινπις τόνισε πως το σχέδιο αυτό είναι γεμάτο παραθυράκια.. . γεμάτο τρύπες σαν ένα ελβετικό τυρί. Εκπρόσωπος των Φίλων της Γης δήλωσε πως για τις αποφάσεις του Κιότο θα έπρεπε να ντρέπονται όλες οι κυβερνήσεις.

Ανοίγοντας τις εργασίες της 8ης συνόδου κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στην Τεχεράνη, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολλάχ Αλί Χαμενεϊ απήυθυνε έκκληση στον ισλαμικό κόσμο να αναλάβει την πρωτοβουλία για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Στη Διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από 55 ισλαμικές χώρες, θα συζητηθούν και θα εγκριθούν 142 αποφάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον μουσουλμανικό κόσμο. Στο μεταξύ, η Γκαμάα αλ Ισλαμίγια διέψευσε σήμερα ότι εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία δεσμευόταν να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της τουριστικής βιομηχανίας και των ξένων τουριστών στην Αιγυπτο. Η νέα εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη διάσπασης στους κόλπους της Γκαμάα αλ Ισλαμίγια, που είναι η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση στην Αίγυπτο, ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της εκεχειρίας με την κυβέρνηση και τους σκληροπυρηνικούς που είναι αντίθετοι σε κάθε συνδιαλλαγή.

Ημέρα αγωνίας αύριο για την κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ, καθώς θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δημοσίων Εργων Γιασάρ Τοπτσού, τον οποίο κατηγόρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για διαφθορά. Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής τότε η κυβέρνηση Γιλμάζ πρέπει να παραιτηθεί. Πάντως, ο ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει μία πρόταση που έχει στόχο την κυβέρνηση. Ο ηγέτης του κόμματος Μπαϊκάλ τόνισε πως οι ρεπουμπλικάνοι δεν θα πάρουν θέση στην αυριανή συζήτηση. Εξάλλου, ένα ύποπτο ατύχημα, όπως το χαρακτήρισε και ο τουρκικός Τύπος, σημειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, με θύμα τον πρώην εισηγητή της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά το γνωστό σκάνδαλο Σουσουρλούκ. Ο δικαστής Ακιουρέκ σκοτώθηκε όταν το αυτοκινητό του προσέκρουσε στο πίσω μέρος φορτηγού τη νύχτα και με βροχή, αλλά ακόμη και ο πρωθυπουργός Γιλμάζ διατύπωσε αμφιβολίες για το δυστύχημα και έδωσε εντολή για έρευνες.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία συμφώνησαν στη σταδιακή συγκρότηση μιάς ενιαίας ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας πολιτικής και στρατιωτικής, ικανής να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς κολοσσούς του κλάδου. Σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο γερμανός καγκελάριος και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζητούν από τις αεροπορικές εταιρίες των χωρών τους, να παρουσιάσουν ως τις 31 Μαρτίου του 1998 συγκεκριμένο σχέδιο με λεπτομερές χρονοδιάγραμμα γιά την αναδιοργάνωση και ενοποίηση του τομέα αεροναυπηγικής και ηλεκτρονικής άμυνας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι έως ισχυροί και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -4 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 16 και στα νησιά του Αιγαίού 7 με 15 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 5 με 14 και μηδέν με 10 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 10 December 1997 - 4:45:12 UTC