Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τη λήψη μέτρων προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά τη χθεσινοβραδινή αιματηρή βομβιστική επίθεση, με χειροβομβίδα, ζητά το ίδιο το Πατριαρχείο, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου. Η χειροβομβίδα ερρίφθη εναντίον του ναού του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά και ο διάκονος Νεκτάριος, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο αμερικανικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν φανατικοί ισλαμιστές, ενώ την καταδίκασε η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία όμως δεν γίνεται αναφορά σε μέτρα για την προστασία του Πατριαρχείου. Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας, προς τον οποίο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κώστας Μπίκας, η κυβέρνηση καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη νέα αυτή βομβιστική επίθεση, υπενθυμίζοντας ότι η εγκληματική αυτή πράξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων, που προέρχονται από το κλίμα ακραίου εθνικισμού και μιλιταρισμού που καλλιεργείται στη γειτονική χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθειά ανησυχία του για τις ενέργειες αυτές, αναμένει να συλληφθούν οι δράστες της άνανδρης αυτής πράξης και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του Πατριαρχείου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πνευματική εστία εκατοντάδων εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών, σε όλο τον κόσμο και πρέπει να απολαμβάνει προστασίας ώστε να εκπληρώνει την πνευματική αποστολή του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, ενώ η Πολιτική Ανοιξη κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή κέντρα. Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε και η ομογένεια στο πλαίσιο του συνεδρίου της στη Θεσσαλονίκη.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Τη δυσφορία του επειδή δεν είχε ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ναρκοπέδιο και κατηγόρησε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ότι ανέβαλε προγραμματισμένο ραντεβού τους για ενημέρωσή του. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέτεινε πως το ραντεβού ακυρώθηκε από τον κ. Αρσένη. Ο υπουργός Αμύνης διαβεβαίωσε ότι στη νέα δομή του ΝΑΤΟ υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, σε περίπτωση που εκδηλωθούν διαφωνίες στο Αιγαίο. Την έντονη διαφωνία τους για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ο πρώην υφυπουργός Αμύνης, Νίκος Κουρής, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Αναστάσης Πεπονής, οι οποίοι έκαναν λόγο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, εξυπηρετώντας την επιδίωξη της Τουρκίας. Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τη βουλή για τη νέα πραγματικότητα που θα ισχύει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και εκτιμά ότι η χώρα μας αποδέχθηκε την ίδρυση στρατηγείων χωρίς όρια επιχειρησιακής ευθύνης, που δημιουργούν σημαντικά ερωτηματικά και επιφυλάξεις. Για ελληνική υποχώρηση στις πιέσεις της Συμμαχίας, έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος μίλησε για υπεραπλουστεύσεις και γενικούς αφορισμούς, σχετικά με τα όσα αναφέρονται από διάφορες πλευρές για δήθεν παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλούνται στην κυβέρνηση, ο κ. Ρέππας είπε ότι θα συνέλθουν τα κυβερνητικά όργανα και στις συζητήσεις που θα γίνουν, θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Κατά 9,5% θα μειωθεί από τη Δευτέρα η τιμή πάνω από 6. 000 φαρμάκων. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, στο εξής δεν θα εγκρίνεται τιμή σε φάρμακο που δεν κυκλοφορεί τουλάχιστον σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση αλλαγής του παρασκευαστή ενός φαρμάκου λαμβάνεται ως ανώτατο όριο η τιμή που είχε πριν την αλλαγή. Το υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε επίσης μέτρα, που αποτρέπουν δια παντός την υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα, στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης της φαρμακευτικής αγοράς.

Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σήμερα και πέρα από τα καθιερωμένα αφιερώματα, τις μεγαλόστωμες δηλώσεις και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης, που έγιναν στη χώρα μας η ουσία του προβλήματος παραμένει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος κάλεσε τη κοινωνία να βγει από το καβούκι της και να αγκαλιάσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Τύπου ζητώντας την υλοποίηση του νόμου 1866 του '89 με τον οποίο προβλέπεται η παραχώρηση του 0,3% από τις ετήσιες ακαθάριστες εισπράξεις της ιδιωτικής τηλεόρασης, καθώς και την προβολή από τα κανάλια των σημερινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μεσημέρι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, οι μαθητές του οποίου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "θα πρέπει να ασχολούμαστε καθημερινά με τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και όχι μία φορά το χρόνο".

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 1998. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κερδηθεί και αυτή η μάχη. Πρόσθεσε επίσης ότι το 1998 θα είναι χρόνος επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Ανακριβή, αντιαναπτυξιακό και αντιλαϊκό χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΚΕ. Στο μεταξύ, αναπροσαρμόζονται οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα μεγέθη του προγράμματος σύγκλισης, που αφορούν κυρίως τον πληθωρισμό. Ετσι, ο πληθωρισμός το 1997 θα είναι 5,6%, το 1998 3,7% και το 1999 2,5%.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αιφνιδιασμός και ο εντυπωσιασμός αποτελούν προφανώς προσφιλή μέθοδο για τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, ο οποίος συχνά-πυκνά, προβαίνει σε δηλώσεις που προκαλούν αν μη τι άλλο αίσθηση. Αυτή τη φορά από τη Σουηδία όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας τριήμερη επίσημη επίσκεψη, δήλωσε οτι η χώρα του από την 1η Ιανουαρίου 1999, θα προχωρήσει στην μονομερή μείωση των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων που διατηρεί στην βορειοδυτική Ρωσία σε ποσοστό περίπου 40%. Η δήλωση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη σουηδική κυβέρνηση, τονίζοντας οτι είναι πολύ πιο εκτιμητέα από αυτήν που ανακοίνωσε χθες ο Γιέλτσιν, για την περικοπή του ενός τρίτου των πυρηνικών κεφαλών.

Βιβλική είναι η καταστροφή στην Αυστραλία από τις πύρινες φλόγες που κατακαίουν εδώ και μία περίπου εβδομάδα τα δάση της. Μέχρι στιγμής από τις 157 πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα έχουν καεί 3 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ την μεγαλύτερη καταστροφή υπέστη η περιοχή Κουναμπαραμπρέϊν, βόρεια του Σίδνεϊ, όπου οι πυροσβέστες σηκώνουν πλέον τα χέρια, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα τα οποία απλώνονται σε μήκος 126 χιλιομέτρων. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή ως λόγγος Πίλιγκα, μοναδικού φυσικού κάλλους. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν κινητοποιηθεί 5. 000 πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε οτι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Μία παρατεταμένη κυβερνητική κρίση φαίνεται οτι περνάει τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ίντριγκες, δολοπλοκίες, σκάνδαλα και ανίερες συμμαχίες. Μετά την πτώση του παράδοξου κυβερνητικού συνασπισμού των Ερμπακάν - Τσιλέρ, ο οποίος πολεμήθηκε άγρια από την πανίσχυρη στρατιωτική ηγεσία, στην εξουσία ήλθε η κυβέρνηση του μετριοπαθούς Μεσούτ Γιλμάζ, με τις ευλογίες φυσικά του στρατού. Γρήγορα όμως άρχισαν να φουντώνουν τα σύννεφα πάνω και από αυτήν. Με παραίτηση απείλησε σήμερα ο Γιλμάζ μετά τη χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη πρόταση μομφής, εναντίον του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για διαφθορά και δωροληψία. Σε περίπτωση που υπερψηφισθεί η πρόταση, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να παραιτηθεί, βάζοντας πάλι τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Νεκροί ανασύρθηκαν και οι 67 εργάτες του ανθρακωρυχείου στην πόλη Νοβοκουζνιέτσκ της δυτικής Σιβηρίας, από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στις στοές του, προφανώς εξαιτίας του μεθανίου. Ο πρόεδρος Γιέλτσιν από τη Σουηδία όπου βρίσκεται για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και υποσχέθηκε την παροχή οικονομικής ενίσχυσης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή που συμβαίνει σε ανθρακωρυχείο στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο 263 ανθρακωρύχων από παρόμοια έκρηξη στο Κοζλού της Τουρκίας, το Μάρτιο του 1992.

Παρέλυσε σήμερα η ζωή στο Ισραήλ καθώς πάνω από 700. 000 εργαζόμενοι έχουν κατέβει σε απεργία αόριστης διάρκειας, την οποία διοργάνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση Χιστσαντρούτ, διαμαρτυρόμενη για την δήλωση την οποία έκανε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, ο οποιος κατηγόρησε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ανθρώπινες βόμβες, που ισοδυναμούν με τους κομάντος αυτοκτονίας της ΧΑΜΑΣ. Από την πλευρά του, το εργατικό δικαστήριο διέταξε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλά η εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε οτι θα μελετήσουν την δικαστική απόφαση, προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ανοιξαν σήμερα οι πόρτες της φυλακής για τον καταδικασμένο σε ισόβια για την δολοφονία του πρώην ιταλού πρωθυπουργού Αλντο Μόρο, άλλους φόνους και τρομοκρατική δράση, ηγέτη των Ερυθρών Ταξιαρχιών Μάριο Μορέτι. Το ειδικό τμήμα επιτήρησης κρατουμένων του δικαστηρίου του Μιλάνου, έκανε δεκτή την αίτησή του για την χορήγηση του καθεστώτος ημιελευθερίας, που του επιτρέπει να βγαίνει το πρωί από τη φυλακή και να επιστρέφει με τη δύση του ήλιου. Ο Μορέτι συνελήφθη το 1981 και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Με ελπιδοφόρα μηνύματα για την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών εν καιρώ ειρήνης, συνεχίζονται στην Οτάβα του Καναδά, οι εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για την Κατάργηση των Ναρκών, η οποία θα οδηγήσει στην υπογραφή της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση της χρήσης, της παραγωγής, της αποθήκευσης και της εξαγωγής ναρκών. Εκατόν είκοσι κράτη, στα οποία προστέθηκαν μόλις χθες η Βενεζουέλα, το Βατικανό και η Βουλγαρία, έχουν στείλει κυβερνητικές αντιπροσωπείες προκειμένου να γίνουν μέλη της συνθήκης, που αναμένεται να φέρει νέες ελπίδες στην ανθρωπότητα. Μεγάλοι απόντες δυστυχώς, οι ΗΠΑ η Κίνα και η Ρωσία.

Δραματικό είναι το υγειονομικό σύστημα στη Ρωσία, μια πάλαι ποτέ υπεδύναμη χώρα. Περίπου 800. 000 βρέφη πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του κακού υγειονομικού συστήματος της χώρας. Οπως δήλωσε ένα μέλος της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η βρεφική θνησιμότητα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού της Ρωσίας, όπου το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας φτάνει τους 15,1 θανάτους ανά χίλια άτομα και το μέσο προσδόκιμο ζωής φτάνει μόλις τα 59 χρόνια για τους άνδρες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο μικρά οπλοστάσια ανακάλυψαν οι διωχτικές αρχές στην Αθήνα και στη Πάτρα. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Γιαννάκης, 59 χρόνων, είχε μετατρέψει σε οπλοστάσιο την ταβέρνα του στο 20ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Πάρνηθας, ο οποίος και συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Στην ταβέρνα του βρέθηκαν ένα πιστόλι, δύο όπλα, τρεις καραμπίνες, δύο κάννες, ένα φλόμπερ, μία σιδερογροθιά και ένα αλεξίσφερο γιλέκο. Επίσης, βρέθηκαν τέσσερις πομποδέκτες, ένας ασύρματος δέκτης σημάτων με δυνατότητα να ανιχνεύει τη συχνότητα της ΕΛΑΣ, καθώς και μία πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου που είχε κλαπεί. Στην Πάτρα, συνελήφθη ο Μιχάλης Κοντόγιωργας, 40 χρόνων, ο οποίος είχε και στο παρελθόν συλληφθεί και προφυλακισθεί για παρόμοια υπόθεση. Η αστυνομία βρήκε σε δύο ακατοίκητα σπίτια του δράστη τέσσερις χειροβομβίδες, τρεις ξιφολόγχες, σφαίρες, μία καραμπίνα, τρία μαχαίρια, ένα πιστόλι αερίου, ασυρμάτους και μία γραφομηχανή. Και οι δύο υποθέσεις ερευνώνται από την Ασφάλεια.

Στις 10 Απριλίου του 1998 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από την νόμιμη κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας οτι οι προοπτικές για τη συμμετοχή και τουρκοκυπρίων αντιπροσώπων, αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την κυπριακή κυβέρνηση. Οσον αφορά την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών, επανέλαβε οτι η Αγκυρα δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο των υποψηφίων χωρών για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν σήμερα τα 32 άτομα που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων του Ολυμπιακού σταδίου, στον αγώνα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη προθεσμία.

Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, οι υπέυθυνοι του κλαμπ ACID, το οποίο λειτουργούσε κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου της Τούμπας, κατηγορούμενοι για εμπορία ναρκωτικών, για διάθεση ναρκωτικών ουσιών σε ανηλίκου και για διάθεση ιδιωτικού χώρου προς χρήση ναρκωτικών κατ επάγγελμα. Υπενθυμίζεται οτι την περασμένη Κυριακή αστυνομικοί εισέβαλαν στο κλαμπ, την ώρα που βρίσκονταν σε αυτό περισσότερα από 400 νεαρά άτομα σε ρέϊβ παρτι και κατέσχεσαν δεκάδες τσιγαριλίκια και μιροδέματα με χασίς.

Μειωμένες θα είναι απο αύριο και για μια εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης του πετρελαίου, ενώ η τιμή της βενζίνης παραμένει αμετάβλητη. Ειδικότερα, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 1,20 δρχ το λίτρο και του ντίζελ θέρμανσης κατά 1,60 δρχ και διαμορρώνεται στις στις 95,20 δρχ το λίτρο.

Συνελήφθη ο Γιώργος Τσάκωνας 37 ετών, γιατί σε έρευνα που έκαναν αστυνομικοί στο φορτηγό του στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 149. 500 πακέτα τσιγάρων μάρκας Μάρλμπορο, αφορολόγητα. Η συνολική αξία των τσιγάρων ανέρχεται σε 94 εκατ. δρχ. και οι αναλογούντες δασμοί και φόροι που δεν έχουν πληρωθεί ανέρχονται σε 52 εκατ. δρχ.

Καταστράφηκε ολοσχερώς απο φωτιά φαρμακαποθήκη που βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, στην οδό Κουσίδου 93 στην περιοχή Ζωγράφου, ενώ οι ένοικοι αναγκάστηκαν να ανεβούν στην ταράτσα, για να γλιτώσουν από τους πυκνούς καπνούς. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην αποθήκη. Στην κατάσβεση πήραν μέρος 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά μετά απο μία ώρα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οκτώ ομάδες της Α' εθνικής κατηγορίας αποκλείστηκαν από τους "16" του κυπέλλου Ελλάδας, μετά τους επαναληπτικούς που έγιναν σήμερα. Τα "θύματα" αυτής της φάσης του κυπέλλου ήταν από την Α' εθνική Αθηναϊκός, Εθνικός, Καβάλα, Καλαμάτα, Απόλλων, Παναχαϊκή, Προοδευτική και Πανηλειακός. Από τη Β' εθνική Παναιτωλικός και Νίκη Βόλου, ενώ από τη Γ' εθνική "έφυγε" ο Αγροτικός Αστέρας. Στους σημερινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Παναθηναϊκός-Ορέστης Ορεστιάδας 4-0, Προοδευτική - ΠΑΟΚ 1-0, Ορφέας Αλεξ/λης-Απόλλων 0-0, Ιωνικός - Εθνικός 3-0, Πανηλειακός - Αιγάλεω 2-1, Παναχαϊκή-Απολ. Λάρισας 2-1, Καλαμάτα - ΟΦΗ 0-1, Αθηναϊκός - Εδεσσαϊκός 2-2, Παναιτωλικός- Βέροια 2-3, Καρδίτσα - Αγρ. Αστέρας 3-1, Καβάλα - Καλαμαριά 3-2 καιΝίκη Βόλου-Πανσερραϊκός 2-2. Το παιχνίδι ΑΕΚ - Ξάνθη άρχισε στις 7 το απόγευμα και μεταδίδεται από την ΕΤ1. Οι αγώνες Ιάλυσος-Αρης καί Πανιώνιος-Πανελευσινιακός θα διεξαχθούν αύριο, ενώ το ματς Ολυμπιακού-Ηρακλή θα γίνει στις 24 Δεκεμβρίου.

Μία μεγάλη νίκη επιζητεί σήμερα η Εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας μας κόντρα στην αντίστοιχη της Βουλγαρίας, σε ένα παιχνίδι που άρχισε στις 6,45 το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο της Λαμίας και δείχνει ζωντανά ο ΑΝΤΕΝΝΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με άνοδο, για έβδομη συνεδρίαση, έκλεισαν οι τιμές των μετοχών. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε κέρδη 1,45% και έκλεισε στις 1543,59 μονάδες. Στη διάρκεια των εφτά τελευταίων συνεδριάσεων τα κέρδη του δείκτη φθάνουν το 10, 12%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω της διακίνησης σημαντικών πακέττων και έφθασε τα 32,6 δισ. δρχ. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα σε μετοχές των Κατασκευών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 3,96%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,56%, Ασφάλειες άνοδος 3,34%, Λήζινγκ άνοδος 1,75%, Επενδύσεις άνοδος 0,63%, Βιομηχανίες άνοδος 1,40%, Διάφορες άνοδος 0,57%, Συμμετοχών άνοδος 1,15%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,80%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρια θα κυμανθεί 5 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 17 και στο Αιγαίο 12 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 16 και 7 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 4 December 1997 - 1:38:02 UTC