Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-01

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σε κατ'ιδίαν συνάντηση των 35 λεπτών που είχαν οι δύο άνδρες, χωρίς την παρουσία διερμηνέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σιράκ επικαλέσθηκε, μεταξύ άλλων, και τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής των ισλαμιστών στην Τουρκία, αλλά ο κ. Σημίτης επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει, εάν προηγουμένως δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που διέπουν τις σχέσεις όλων των πολιτισμένων χωρών, δηλαδή αποδοχή της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα. Στις συνομιλίες, παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης, όπου συμφωνήθηκε η Κύπρος και οι δέκα χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη, να έχουν κοινή αφετηρία αλλά διαφορετικούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την Κύπρο και τις πέντε χώρες και θ'ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Στη Λευκωσία βρίσκεται ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, για θέματα που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Και από το Παρίσι στις Βρυξέλλες όπου αύριο αρχίζει η Σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα τεθεί προς συζήτηση η νέα δομή της Συμμαχίας, την οποία έχει κατ'αρχήν αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία επιχειρεί την αποσύνδεση της λειτουργίας του κέντρου επιχειρήσεων από το FIR, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στα τουρκικά αεροσκάφη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεως. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και εξειδικεύει την τακτική της χώρας μας σε συνεργασία με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στο ΝΑΤΟ. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της αρνησικυρίας και υπενθύμισε ότι πρόσφατα η Τουρκία δεν μετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ, μετά από ελληνικό βέτο. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο εθνικός εναέριος χώρος ήταν και παραμένει στα δέκα ναυτικά μίλια. Στο Παρίσι αρχίζουν αύριο οι διήμερες εργασίες της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Ελλάδα από τις αρχές του 1998. Στη σύνοδο θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συμμετάσχει και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεσούτ Γιλμάζ.

Αθώος λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε ο Γιώργος Μπαλάφας και για τις τρεις κατηγορίες που του αποδίδονταν. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Εφετείου έκριναν ότι οι ενδείξεις που εμπλέκουν τον κατηγορούμενο στη δολοφονία του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου και την ένοπλη ληστεία μετά φόνου στου Σκλαβενίτη, δεν είναι επαρκείς για να στοιχειοθετήσουν την ενοχή του. Αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής, κακουργηματικού χαρακτήρα, που έχει σχέση με τη γιάφκα Καλαμά, προήλθε από την ετυμηγορία των ενόρκων σε αντίθεση με εκείνη των τακτικών δικαστών.

Αφιερωμένη στα παιδιά που έχουν προσβληθεί από το ΕΙΤΖ είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του θανατηφόρου ιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά είναι φορείς του ιού, ενώ κάθε μέρα προσβάλλονται χίλια παιδιά και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιασθεί τα προσεχή χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας. Η υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης του ΕΙΤΖ στη χώρα μας κ. Καρρά δήλωσε ότι τα παιδιά που είναι φορείς του ιού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό περίγυρο, ενώ ο υπουργός υγείας Κώστας Γείτονας που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, τόνισε ότι θα συνεχισθεί η δωρεάν χορήγηση των κοκτέϊλ φαρμάκων προς τους ασθενείς. Από την πλευρά της επιστήμης, καταβάλλονται προσπάθειες για ριζική αντιμετώπιση της νόσου και τα μηνύματα που έρχονται είναι θετικά.

Αρχισε η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, τα οποία αυξήθηκαν, εξαιτίας της πρόσφατης νομισματικής κρίσης. Το χορό πτώσης των επιτοκίων έσυρε η ΧΙΟΣ ΜΠΑΝΚ που ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια μειώνεται από 15,5 σε 14,5%, στα καταναλωτικά δάνεια από το 25 στο 23% και το επιτόκιο απλού ταμιευτηρίου από το 9,5 στο 9%.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μέλλον του πλανήτη θα κριθεί στο Κιότο της Ιαπωνίας, κατά την διάρκεια των εργασιών της 10ημερης Παγκόσμιας Συνόδου για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντιπρόσωποι από 150 χώρες συναντώνται σήμερα στην ιαπωνική αυτή πόλη, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συνυπογράψουν το επιλεγόμενο Πρωτόκολλο του Κιότο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταβολής του κλίματος στον πλανήτη μας, η οποία μπορεί να σημάνει την εμφάνιση αλλεπάλληλων οικολογικών καταστροφών στον επερχόμενο αιώνα. Ρόλο-κλειδί στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι η χώρα που εκλύει την μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις όμως κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, αφού έχουν διαμηνύσει οτι προτιμούν να μοιρασθούν το βάρος της μείωσης των εκπομπών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπέρ της αύξησης των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εισαγωγής ειδών διατροφής και να ικανοποιηθούν οι περισσότερες από τις ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού που πλήττεται από το εμπάργκο, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατ. παιδιά να κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία. Αυτή τη στιγμή, το Ιράκ επιτρέπεται να πουλάει πετρέλαιο αξίας 2 δις δολαρίων ανά εξάμηνο, για να αγοράζει είδη διατροφής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα είδη αυτά που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις οι οποίες του επιβλήθηκαν εξαιτίας της εισβολής του στο Κουβέιτ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ισπανία η καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας 23 μελών του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος, Ερι Μπατασούνα, πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, σε επτά χρόνια κάθειρξη το καθένα. Η κοινή γνώμη εκφράζει φόβους οτι η απόφαση αυτή ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα βίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι βάσκοι πολιτικοί καταδικάσθηκαν με την κατηγορία διάδοσης της προπαγάνδας της ΕΤΑ, επειδή κατά την προεκλογική περίοδο πέρυσι, χρησιμοποίησαν τον τηλεοπτικό τους χρόνο για να δείξουν βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν τρεις μασκοφόροι μαχητές της οργάνωσης, οι οποίοι πρόβαλαν τις απόψεις και διεκδικήσεις τους.

Πάνω από 500 φυγόδικους συνέλαβε χθες στα σπίτια τους η αστυνομία στην Τουρκία, κατά την διάρκεια της χθεσινή απογραφής του πληθυσμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, η αστυνομία εκμεταλλευόμενη την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί, η οποία παρέλυσε όλη τη χώρα, συνέλαβε τους καταζητούμενους στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα. Σοβαρές όμως καταγγελίες για ατασθαλίες, είδαν σήμερα το φώς της δημοσιότητας, καθώς ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ κατηγόρησε τις αρχές οτι απέκρυψαν τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων στις νοτιο - ανατολικές περιοχές, με σκοπό να τους στερήσουν σημαντικούς κρατικούς οικονομικούς πόρους, αλλά και να αποφευχθεί μία σωστή πολιτική αντιπροσώπευση στις προσεχείς εκλογές, των κουρδικών επαρχιών.

Με την κατηγορία της κατασκοπείας, συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν στη Ρωσία δύο Αμερικανοί. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται οτι επεχείρησαν να συλλέξουν πληροφορίες για μυστικές τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας δορυφορικό δέκτη. Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε οτι οι δύο Αμερικανοί, τα ονόματα των οποίων δεν έδωσε στη δημοσιότητα, διενεργούσαν κατασκοπεία και ζήτησε να έλθει σε επαφή με έναν από τους δύο.

Υπέρ ενός διεθνούς πολιτικού προτεκτοράτου για το Κοσσυφοπέδιο, τάχθηκε σε συνέντευξή του ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή μεταξύ Αλβανών και σέρβων αστυνομικών, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων δύο. Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μιλουτίνοβιτς, απέρριψε την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για ένα ειδικό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη επέμβαση σε ένα εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας.

Από κατάθλιψη υποφέρει ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ και όχι από τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτό αναφέρει μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του προσωπικού του γιατρού, ο οποίος υποστηρίζει οτι το τρέμουλο που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες ο Αραφάτ, είναι πιθανόν κληρονομικό και δεν έχει επηρεάσει τη διανοητική ικανότητα του παλαιστίνιου ηγέτη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το φορέα που θα αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, θα ασχοληθεί την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο. Σχετική εισήγηση, για τη μορφή του οργάνου θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής επεξεργασίας που έκανε η επιτροπή θεσμών της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το φορέα, καθώς αυτό θα γίνει ύστερα από επαφές που θα υπάρξουν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιμένει η Τουρκία στους ισχυρισμούς της περί βοήθειας της Ελλάδας στους Κούρδους αντάρτες. Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει τμήματα από έκθεση της γενικής διεύθυνσης Ασφάλειας, στην οποία γίνεται λόγος για στρατόπεδο του ΡΚΚ στην Εύβοια, όπου προετοιμάζονται Κούρδοι αντάρτες για δολιοφθορές στην Τουρκία. Γίνεται μάλιστα λόγος για κατοικία στο χωριό Τριάδα της Εύβοιας, που ανήκει στο ζεύγος Δημητρίου και Μαρίας Κοκονίδη, όπου, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, βρίσκονται όπλα, εκρηκτικά και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή εκρηκτικών. Σημειώνεται ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί πολλές φορές σε βάρος της χώρας μας σε εκθέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Μέσα σε ένα σκοτεινό και βρώμικο χώρο - κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου της Τούμπας, που δεν πληρούσε ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, αστυνομικοί εξάρθρωσαν κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών που προωθούσε τις επικίνδυνες ουσίες σε αγόρια και κορίτσια. Η σπείρα χρησιμοποιούσε ως βάση το κλαμπ ΑΣΙΝΤ όπου οργάνωναν ρέιβ πάρτυ, στο οποίο η είσοδος επιτρεπόταν μόνο μετά από έλεγχο, που έκαναν οι πορτιέρηδες του μαγαζιού. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα μέλη του κυκλώματος και προσήγαγαν στο Τμήμα 70 από τους θαμώνες, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανάμεσα τους πολλοί είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για υποθέσεις κλοπών και ναρκωτικών.

Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων της διασποράς, καθώς αύριο αρχίζουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με τη συμμετοχή τριακοσίων σαράντα εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις απανταχού εστίες του ομογενειακού ελληνισμού. Οι σύνεδροι άρχισαν να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια των εργασιών παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και κα. Οι εργασίες θα κορυφωθούν την Κυριακή με την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΑΕ.

Πειραματικές εκπομπές για την Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει σύντομα η ΕΡΤ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, οι εκπομπές που είναι δορυφορικές θα επεκταθούν μέσα στο 1998 και στην Αυστραλία. Επίσης, χαρακτήρισε αξιόλογη τη προσπάθεια που ξεκίνησε η ΕΡΑ με τις εκπομπές απο το ραδιοφωνικό σταθμό Κομοτηνής στη τουρκική γλώσσα.

Απολύτως νόμιμες χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις διαδικασίες θεωρήσεων εισόδου στη χώρα μας από το προξενείο του Αργυροκάστρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το προξενείο, όπως και στο παρελθόν, ασκεί τα καθήκοντά του λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην Αλβανία και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευεργετικό για την ελληνική μειονότητα το μέτρο της πενταετούς διάρκειας θεωρήσεων, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στους ομογενείς να διατηρήσουν τις εστίες τους.

Κλειστή για όλα τα πλοία και τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η κινητή γέφυρα του πορθμού του Ευρίππου στην Εύβοια, προκειμένου να γίνουν συμπληρωματικά έργα που αφορούν την ασφάλειά της.

Στην Καβάλα χτύπησε αυτή τη φορά η ηρωίνη. Θύμα ο Δημήτριος Παπατζικάκης, 26 ετών, που βρέθηκε νεκρός από συγγενείς στο σπίτι του και δίπλα του υπήρχε μια χρησιμοποιημένη σύρριγγα με υπολείμματα ηρωίνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τρίτο ημίχρονο του αγώνα Ιωνικού-Ολυμπιακού, που στιγματίσθηκε από τα θλιβερά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς, τους παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στην αίθουσα της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ. Οι δύο ομάδες κινδυνεύουν με βαριές ποινές, ενώ για απολογία από την πλευρά του Ιωνικού κλήθηκαν ο πρόεδρος Κανελλάκης, ο αντιπρόεδρος Δημητρακόπουλος, ο βοηθός προπονητή Γέμελος και οι ποδοσφαιριστές Γυριχίδης, Δεληγιάννης, Φίλης, Βαβίλης και Ξανθόπουλος. Από τον Ολυμπιακό κλήθηκαν οι ποδοσφαιριστές Μητρόπουλος, Καραπιάλης και Ανατολάκης. Στο μεταξύ, με αποκλεισμό της έδρας του για μια αγωνιστική κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός, για τα επεισόδια οπαδών του στην αναμέτρηση με την Προοδευτική, στο Ολυμπιακό στάδιο.

Με μισή ομάδα θα υποδεχθεί την Τετάρτη η ΑΕΚ τη Ξάνθη για το κύπελλο Ελλάδας, καθώς επτά βασικοί παίχτες θα απουσιάσουν από το παιχνίδι. Συγκεκριμένα, θα λείψουν οι Νικολαϊδης, Κασάπης, Κατσαβός, Βλάχος που έχουν συμπληρώσει τρεις κίτρινες κάρτες, αλλά και οι τραυματίες Ντόμπος, Κοπιτσής και Μαχαιρίδης. Οσον αφορά την άσχημη ενέργεια του Βλάχου να πετάξει τη φανέλα του, όταν τον άλλαξε ο Ντουμιτρίου στο παιχνίδι με τη Βέροια, το θέμα είναι πλέον αρμοδιότητας της διοίκησης, όπως είπε και ο Ντουμιτρίου, ο οποίος, ωστόσο, έριξε τους τόνους υποστηρίζοντας ότι η άμεση συγγνώμη του ποδοσφαιριστή θα λειτουργήσει υπέρ του.

Σε αγώνες της 10ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Δόξα Δράμας-Πανελευσινιακός 0- 2 Καλλιθέα-Καρδίτσα 1-1

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κυρίως για μετοχές Τραπεζών και Βιομηχανιών είχε ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών, μετά απο 15 συνεδριάσεις, να ξεπεράσει και πάλι το ``ψυχολογικό φράγμα`` των 1500 μονάδων. Εκλεισε στις 1508,67 μονάδες με άνοδο 2,35%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,11%, Ασφαλειες άνοδος 3,08%, Λήζινγκ πτώση 0,28%, Επενδύσεις άνοδος 2,90%, Κατασκευές άνοδος 0,46%, Βιομηχανίες άνοδος 1,06%, Διάφορες πτώση 0,01%, Συμμετοχών άνοδος 3,40%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0, 26%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 24,3 δισ. δρχ. Με άνοδο 8% έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στις 5. 886 δρχ. διακινώντας 581. 000 τεμάχια.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Από το απόγευμα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 18 και στο Αιγαίο 13 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανότητα βροχής το πρωί, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 17 και 10 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 2 December 1997 - 3:29:12 UTC