Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επικαιρότητας, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά και την εκδήλωση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου μίλησαν οικονομικοί παράγοντες και εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε ότι το 1999 θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού Συστήματος ΤΑΞΙΣ και ανακοίνωσε ότι σε δύο με τρία χρόνια θα μειωθούν και οι συντελεστές φορολογίας για τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η συναλλαγματική πολιτική της χώρας, εκτίμησε ότι έχει εκτονωθεί η χρηματιστηριακή κρίση και πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν είναι φορομπηχτικός, καθώς δεν επιβάλλονται νέοι έμμεσοι φόροι.

Εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας, που χαρακτήρισε αναποτελεσματική την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το σπάταλο και υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, αλλά κάποιοι μεσάζοντες, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και έκανε λόγο για άνιση και άδικη κατανομή της απασχόλησης και του εισοδήματος. Καταστροφική για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, την οικονομική πολιτική, η οποία, όπως είπε, έχει ως άξονα τα εισπρακτικά μέτρα, τη λιτότητα και την πολιτική της σκληρής δραχμής. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση αποτελεί η εδραίωση συνθηκών εσωτερικής σταθερότητας στην οικονομία, δηλαδή χαμηλού πληθωρισμού και δημοσιονομικής ισορροπίας, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος. Πρόσθεσε όμως ότι απαιτείται στα επόμενα δύο χρόνια ταχύτερη υλοποίηση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και συνετή πολιτική στην αγορά εργασίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει απόψε και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Στη βουλή άρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του προϋπολογισμού, ο οποίος στις 17 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος. Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αξιόπιστο, τολμηρό και υπεύθυνο γιατί διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων και οδηγεί τη χώρα μας στους ισχυρούς της Ευρώπης. Για προϋπολογισμό φτώχειας χωρίς όραμα και προοπτική έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε για ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Για προϋπολογισμό λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού.

Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενη για τις χαμηλές αυξήσεις στις αποδοχές, που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια έγινε πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, διαμήνυσε στους απεργούς ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην εισοδηματική της πολιτική και ότι δεν πρόκειται να επέλθουν τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης και για απόπειρα παραπλάνησης των υπαλλήλων. Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί με τρίωρη στάση εργασίας στις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και στις πρώτες της απογευματινής.

Η κατάσταση της οικονομίας, με αφορμή την πρόσφατη νομισματική κρίση και ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Μετά το τέλος της συνάντησης, την οποία ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ φιλική, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε για τα αποτελέσματα του έκτακτου συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου και για το ενδεχόμενο σύγκλησης ευρωπαϊκής διάσκεψης.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εξετάσθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου και των υπευθύνων του κόμματος στο τομέα της αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Μαρία Δαμανάκη με την οποία θα συζητήσει το θέμα της υποψηφιότητάς της για το δήμο της Αθήνας. Αύριο το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Παρίσι.

Η απομόνωση έχει πάψει να είναι κοινωνικό φαινόμενο των ανεπτυγμένων χωρών… Στο Κορδελιό, ένας 30χρονος κείτονταν τρεις εβδομάδες στο υπόγειο διαμέρισμα του, χωρίς να τον αναζητήσει κανείς. Ο νέος άφησε την τελευταία του πνοή με τα "σύνεργα" της ηρωϊνης, δίπλα του. Λόγω της δυσοσμίας, περίοικοι της πολυκατοικίας, κάλεσαν αστυνομικούς οι οποίοι έσπασαν την πόρτα και βρήκαν νεκρό το Δημήτρη Τζώνη.

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα η εταιρία TVX Ελλάς κατηγορώντας για τρομοκρατικές ενέργειες τους κατοίκους της περιοχής Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που αντιδρούν στη λειτουργία της βιομηχανίας χρυσού. Με αφορμή την ανακάλυψη από την αστυνομία, 90 βομβών μολότοφ, που ήταν κρυμμένες σε υπόστεγο της επιτροπής αγώνα των κατοίκων, η εταιρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφή των βάσεων του μετασχηματιστή που τροφοδοτεί με ρεύμα τις αντλίες πυρασφάλειας, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι οι κάτοικοι σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων της εταιρίας. Η εταιρία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική και αποφασιστική στάση που επέδειξε η κυβέρνηση.

Με ομόλογα θα εξοφληθούν τα χρέη, ύψους 230 δις δρχ, που έχουν τα νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων αξίας 174 δις δρχ που θα δοθούν στους δικαιούχους από την Εθνική Τράπεζα. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί με τη μορφή επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό και από άλλους πόρους του τομέα υγείας.

Τη διενέργεια έρευνας για τα έκτροπα της ντροπής την Κυριακή στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. "Τα έκτροπα έπληξαν τα ιδανικά του αθλητισμού, την αισθητική του λαού μας αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας-μητέρας του αθλητισμού και πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου δράστη", υπογραμμίζει ο κ. Γιαννόπουλος στην έγγραφη παραγγελία του, προς τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτη Δημόπουλο.

Αλματα προόδου έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η καρδιοχειρουργική διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Παθήσεις που μέχρι πρότινος εθεωρούντο ανεγχείρητες σήμερα αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ενώ νέες χειρουργικές τεχνικές υπόσχονται αποτελεσματικότερη διόρθωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων και μικρότερη επιβάρυνση για τον οργανισμό του ασθενούς. Το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα μας έρχεται από το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων. Με τη νέα μέθοδο Ντιόν, δηλαδή τη χειρουργική αγγειοπλαστική του στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, έχουν ήδη χειρουργηθεί οχτώ ασθενείς του Ωνασείου, οι οποίοι είναι καλά και η μεταγχειρητική τους παρακολούθηση διήρκεσε από 2 έως 17 μήνες. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό σε άλλο διεθνές ιατρικό συμπόσιο, η μείωση της χοληστερίνης σε καρδιοπαθείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα είναι όχι μόνο ευεργετική για την εξέλιξη της παθησής τους, αλλά και οικονομικά επωφελής, αφού για τη φαρμακευτική περιθαλψή τους το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Καταστράφηκε ολοσχερώς η βιοτεχνία παιχνιδιών, του Χρήστου Ξηρού, που στεγαζόταν στο τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή του Μοσχάτου. Στη βιοτεχνία εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη αιτία και οι 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα έδωσαν δίωρη μάχη με τις φλόγες για να μην επεκταθεί η φωτιά και στους άλλους χώρους της πολυκατοικίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μία ξαφνική έκρηξη σημειώθηκε στο φετινό φεστιβάλ Κινηματογράφου, καθώς 15 χιλιάδες θεατές έχουν μέχρι στιγμής παρακολουθήσει τις δεκάδες ταινίες που προβλήθηκαν τις πρώτες τέσσερις ημέρες του προγράμματος, αριθμός πρωτόγνωρος για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Το διαγωνιστικό τμήμα συνεχίζεται.. . ομαλά ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον αξέχαστο σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο, καθώς και στον γάλλο δημιουργό Κλοντ Σαμπρόλ. Στο μεταξύ, σήμερα αρχίζει και το πρόγραμμα των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ με προβολές σε Εδεσσα, Φλώρινα και Καστοριά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μάλαμας Τεβεκέλης κληρώθηκε σήμερα να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο διαιτητής του συνδέσμου της Θεσσαλονίκης θα σφυρίξει το ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής, την ερχόμενη Δευτέρα στο Ολυμπιακό στάδιο, μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Αυστηρότερη περιφρούρηση στα γήπεδα, κρυφές κάμερες για τον εντοπισμό των ταραξιών, εκπαιδευμένα σκυλιά και ιδιωτικούς αστυνομικούς, θα προτείνει, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Στέλιος Σφακιανάκης, στον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, στη σύσκεψη για την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα, που θα γίνει μεθαύριο.

Ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία από την Πόρτο, το οποίο θα βοηθήσει και την προσπάθεια της Ελλάδας για την κατάληψη της 8ης θέσης, δήλωσε ο Μπάγεβιτς, λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής των πρωταθλητών για το Οπόρτο για το παιχνίδι του τσάμπιονς λιγκ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών αρχικά σημείωνε μεγάλη πτώση μεχρι και 3% για να ανακτήσει στη συνέχεια σταδιακά το χαμένο έδαφος και να κλείσει στις 1402,58 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 13,8 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτρώση 0,61%, Ασφάλειες άνοδος 1,64%, Λήζινγκ πτώση 1,49%, Επενδύσεις πτώση 0,55%, Κατασκευές άνοδος 1,42%, Βιομηχανίες άνοδος 0,83%, Διάφορες άνοδος 0,55%, Συμμετοχών πτώση 0,08%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,24%.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά και τις πιέσεις του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, δίνει για πρώτη φορά την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Νετανιάχου πρότεινε, όπως το 35 με 37% των εδαφών της Δυτικής Όχθης περάσει στον αποκλειστικό έλεγχο των Παλαιστινίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νταβίντ Μπαρ-Ιλάν.

Πρόβατα, αγελάδες, κότες, τρακτέρ, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ιταλοί αγρότες κατέλαβαν σήμερα τις κεντρικές πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, ζητώντας περισσότερες πιστώσεις, λιγότερους φόρους και δυναμικότερη παρέμβαση υπέρ της ιταλικής γεωργίας στις Βρυξέλλες, καθώς και δίκαιη φορολογική πολιτική από την κυβέρνηση Πρόντι. Πεντακόσιες χιλιάδες αγρότες με 50 χιλιάδες τρακτέρ παρήλασαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων, ενώ οι γαλακτοπαραγωγοί, κυρίως της βόρειας Ιταλίας, διαμαρτύρονται για τις ποσοστόσεις γάλακτος και ζητούν την επιστροφή των προστίμων που έχουν καταβάλει για την παραβιασή τους.

Οι υπερεθνικιστές παραμένουν πρώτη δύναμη στη βουλή της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, το κόμμα της αντιπάλου τους, της προέδρου Μπιλιάνα Πλάβτσιτς, αναδεικνύεται σε δεύτερη πολιτική δύναμη, με αποτέλεσμα οι "σκληροί" του Κάρατζιτς να χάνουν, απ'ότι φαίνεται την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Κάρατζιτς κερδίζει το 31% των ψήφων, ενώ ο συμμαχός του ακροδεξιό Ριζοσπαστικό Κόμμα, δεν παίρνει προς το παρόν, παρά μόνο το 16% των ψήφων. Το κόμμα της Πλάβτσιτς, μολονότι ιδρύθηκε μόλις πριν από τρεις μήνες καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 21% και αναμένεται να εκπροσωπηθεί με σημαντικό αριθμό βουλευτών στο επόμενο κοινοβούλιο, στο οποίο για πρώτη φορά κανένα κόμμα δεν θα διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν προτίθεται να επισκεφθεί τη δημοκρατία της Τσετσενίας και να συνομιλήσει με τον τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασκάντοφ. Αν και η χώρα θεωρείται ανεξάρτητη, η Ρωσία τη θέλει μέρος της Ρωσικής Κοινοπολιτείας και σκοπεύει να της προσφέρει οικονομικά κίνητρα προκειμένου να αναθερμανθούν οι σχέσεις τους. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, δεν θα σημάνουν, απ' ότι φαίνεται και το τέλος του επικεφαλής των Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις, καθώς ο Μπόρις Γιέλτσιν έδωσε και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στον στενό του συνεργάτη, παρά τις πιέσεις που δέχεται.

Η κατάρευση μίας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες της Ιαπωνίας, της Γιαμαϊση, που προκάλεσε ανησυχία σε όλες τις διεθνείς χρηματαγορές, συνεχίζει να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, από τον Καναδά, όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος των χωρών του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, εξέφρασε την άποψη ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ασία να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και ότι η χρηματιστηριακή κρίση που πλήττει την περιοχή πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ήλιο. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 19 και στο Αιγαίο 13 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 17 και 8 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 26 November 1997 - 1:03:38 UTC