Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζεται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία η ανάκριση των δύο ατόμων που συνελήφθησαν γιατί είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πέταξαν σε κάδο απορριμμάτων και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς. Πρόκειται για τον κελευστή του Πολεμικού Ναυτικού, Βησσαρίωνα Τζίμα, 24 ετών και τον μικροπωλητή Θεόδωρο Μυκονιάτη. Η ασφάλεια απλώς επιβεβαίωσε τη σύλληψη των δύο ατόμων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των ανακρίσεων.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Ιταλός Ενρίκο Μπιάνκο, ο οποίος κατηγορείται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση Ερυθρές Ταξιαρχίες. Προηγουμένως, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχε οδηγηθεί στον αρμόδιο επί των εκδόσεων εισαγγελέα, καθώς οι ιταλικές αρχές ζητούν την έκδοσή του. Επειδή όμως τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμη στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ο Μπιάνκο οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, με προσωρινό ένταλμα κράτησης.

Ποινική δίωξη για βιαιοπραγία στα γήπεδα άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον τεσσάρων φιλάθλων, για τα θλιβερά γεγονότα στο γήπεδο της Νίκαιας, μετά τον αγώνα Ιωνικού- Ολυμπιακού. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελέσθηκαν αδικήματα εντός του αγωνιστικού χώρου. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, αποδοκίμασε τα επεισόδια και κάλεσε τους παράγοντες που έχουν οικονομικά συμφέροντα στο χώρο του αθλητισμού να σεβαστούν τους νόμους.

Στην αρμόδια επιτροπή της βουλής αρχίζει αύριο η συζήτηση του προϋπολογισμού, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνεντευξή του, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για φοροεισπρακτική πολιτική, που πλήττει τους χαμηλόμισθους και για αλχημίες στον προπολογισμό. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών, των αστικών συγκοινωνιών και της Ολυμπιακής.

Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά, ο πρόεδρος και οι τέσσερις κάτοικοι της κοινότητας Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, που είχαν συλληφθεί γιατί οργάνωναν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο χρυσού, που λειτουργεί στην περιοχή. Η κατάσταση πάντως παραμένει τεταμένη, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αποτραπεί πιθανή συγκέντρωση απο τους κατοίκους. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για να προχωρήσει το έργο.

Υφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία, ενώ αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, στην Κόρινθο, το Αργος, την Ατική και τη Λαμία. Από τις ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμμάρους, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και δημιουργήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει σταδιακή βελτίωση του καιρού, αν και θα συνεχισθούν οι καταιγίδες στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός και θα τον ενημερώσει για τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. Σήμερα ο πρωθυπουργός συνεργάσθηκε με τον υπουργό Υγείας και συζήτησαν τις βασικές αρχές του προσχεδίου νόμου για την πρόνοια. Νωρίτερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Ντιένγκο Κόρντοβεζ και τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού κογκρέσου, Μπέντζαμιν Γκίλμαν. Στην Αθήνα, βρίσκεται και ο ειδικός συντονιστής του Στέϊτ Ντιπάρτεντ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος είχε επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνασπισμού είχε η Μαρία Δαμανάκη, με αντικείμενο την υποψηφιότητά της για το δήμο της Αθήνας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ την υποψιότητας της κυρίας Δαμανάκη, ενώ για το θέμα των συνεργασιών τόνισε ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή, αφού ολοκληρωθεί το εσωκομματικό δημοψήφισμα. Την Τετάρτη η κυρία Δαμανάκη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανένα κόμμα δεν έχει αποσπάσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Μομτσίλο Κράϊσνικ, έκανε λόγο για καθαρή νίκη, καθώς το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία στις πόλεις. Οι ισορροπίες όμως ενδέχεται να αλλάξουν, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η καταμέτρηση των ψήφων στις απομακρυσμένες περιοχές και των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό.

Ετοιμος για την ίδρυση ενός νέου σχήματος, στην περίπτωση που διαλυθεί το κόμμα του, φέρεται ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, στην Τουρκία, Νετζμετίν Ερμπακάν, μετά το αίτημα που έχει εγγείρει εναντίον του κόμματος ο γενικός εισαγγελέας, Βουράλ Σαββάς, με την κατηγορία οτι σκοπεύει να διαλύσει το κοσμικό κράτος.

Σχετικά ήρεμο είναι το κλίμα στο Ιράκ, καθώς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επανέλαβαν σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα τις επιθεωρήσεις τους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις γύρω από τη Βαγδάτη. Αμερικανικά όμως κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τύπου U2, πραγματοποίησαν και νέες πτήσεις πάνω από τον ιρακινό εναέριο χώρο. Στο νότιο Λίβανο, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις μουσουλμάνων ανταρτών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θύματα.

Την χρεοκοπία της ανήγγειλε η τέταρτη σε μέγεθος χρηματιστηριακή εταιρία της Ιαπωνίας, Γιαμαϊσι Σεκιούριτι, με αποτέλεσμα να πέσει ο δείκτης τιμών πολλών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να χειρισθεί το θέμα, ενώ οι υπάλληλοι και τα υποκαταστήματα της εταιρίας, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι πελάτες να μπορέσουν να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Εκκληση απηύθυναν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, για τη συγκέντρωση 35 εκατ. δολαρίων προκειμένου να καταπολεμηθεί η πολυομελίτιδα στις εμπόλεμες χώρες, από το Αφγανιστάν ως την Ρουάντα, έως το τέλος του αιώνα, καθώς οι συγκρούσεις έχουν καταστρέψει την υγειονομική υποδομή. Μία πρόσφατη έρευνα, δείχνει πως στο Αφγανιστάν η πολυομελίτιδα είναι η κύρια αιτία παράλυσης στους κάτω των 15 χρόνων.

ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός και στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νοτιοανατολικά, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 14 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα 9 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή το πρωί, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, άνεμοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 6 μέχρι 14 βαθμούς.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Monday, 24 November 1997 - 23:39:54 UTC