Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-14

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ο Σαντάμ Χουσείν φαίνεται πως ανακάλυψε την αχίλλειο πτέρνα των Ηνωμένων Πολιτειών και εξωθεί τα πράγματα, σίγουρος ότι η συμμαχία των χωρών του 1991 δεν υπάρχει πλέον. Η τουλάχιστον οι ισχυροί εταίροι των ΗΠΑ προτιμούν να προτάσσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Δυο από τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. αντιτίθενται στην χρήση όπλων. Η Γαλλία και η Ρωσία υπολογίζουν σε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων από συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει με το Ιράκ. Το Ιράκ με τη σειρά του έχει συμφωνήσει να εξοφλήσει χρέη του στη Γαλλία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλων 8 δισεκατομμυρίων στη Ρωσία.

Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο του 91, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία απεκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ σε ανώτατο επίπεδο και προσβλέπουν σε οικονομική συνεργασία. Ακόμη και αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος αρνούνται να συμμεριστούν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

Αλλά και η ίδια η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο πολιτικό δίλημμα τι να κάνει με τον Χουσείν. Ανατροπή του ή δολοφονία του μπορεί να οδηγήσει το Ιράκ στο χάος, ενώ το Ιράν συγκροτημένο πλέον καιροφυλαχτεί να επωφεληθεί της ευκαιρίας για να διαδραματίσει κυριαρχικό ρόλο στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καν προνοήσει να ενισχύσουν ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, το πλέον απαραίτητο εργαλείο τους αυτή τη στιγμή, όπου χρωστούν ετήσιες συνδρομές τους που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Έτσι με τα τεραστία οικονομικά προβλήματα ο διεθνής οργανισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις δαπάνες της ερευνητικής επιτροπής στο Ιράκ, τα μέλη της οποίας απέλασε ο Σαντάμ Χουσείν.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό, μετά τη χθεσινή απέλαση από τη Βαγδάτη των 6 αμερικανών επιθεωρητών του ΟΗΕ και τη σημερινή αποχώρηση των υπολοίπων 68 συναδέλφων τους. Εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εναντίον του Ιράκ, ενω η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από την ιρακινή ηγεσία να επανεξετάσει την στάση της. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανακοίνωση του, επανέλαβε την απόφαση του, για σοβαρές συνέπειες προς το Ιράκ.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής στην Κρήτη και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πάγκαλος, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροοφορίες ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχε παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά, σχέδιο λύσης του κυπριακού, με τριζωνική ομοσπονδία. Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στο σημερινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Χόλμπρουκ, προτείνει τριζωνική λύση για την άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που εμφανίστηκε σε κάποιο τουρκοκυπριακό έντυπο και ήταν ανάξιο διάψευσης ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν του έχει πεί τίποτα σχετικό αμερικανός αξιωματούχος. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος διέψευσε τις φήμες για δυσαρέσκεια του προέδρου, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι στενή.

Προσωπική πρωτοβουλία για την υπέρβαση της κρίσης που παρσουσιάστηκε στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού που επηρέασε και τη συνεργασία στο δήμο Αθηναίων, αναλαμβάνει από σήμερα η Μαρία Δαμανάκη όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου. Η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια για το δήμο Αθηναίων, αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβει αφού πρώτα συναντηθεί με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία της η κ. Δαμανάκη είπε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ παρουσιάστηκε εμπλοκή που αφορά διαδικαστικά ζητήματα και κομματικές τακτικές.

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη άρχισε η κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου, νεολαίας του κόμματος το οποίο ασχολείται με θέματα παιδείας και νεολαίας. Το πρωί, ο κ. Σημίτης είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα και την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος. Στις 12 ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Προβλήματα και σήμερα στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν πενθήμερη πανελλαδική απεργία μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, μετά την άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπείας τους, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας.

Αυξημένη είναι και σήμερα, η προσέλευση των ενδιαφερομένων οι οποίοι προμηθεύονται την προκήρυξη για το διαγωνισμό στο δημόσιο. Η προκήρυξη διανέμεται αντι χιλίων δραχμών από το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Τυπογραφείο, τις κατά τόπους νομαρχίες και από ειδικό περίπτερο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Χθες διατέθηκαν περισσότερα από 30 χιλιάδες έντυπα. Η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό αρχίζει από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα μία 28χρονη έγκυος γυναίκα να χάσει χθές τη ζωή της, όταν παρασύρθηκε απο χείμαρρο λάσπης στην περιοχή Λάουρο. Οι τοπικές αρχές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση στην περιοχή και αναμένεται εντός τη ημέρας να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Μόνο υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκεται ανάμεσα στο γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο και το δημαρχείο του Βελιγραδίου. Μέχρι στιγμής οι δράστες και τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.

Ενας φοιτητής έχασε σήμερα τη ζωή του και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στο ανατολικό Τιμόρ, σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τα επεισόδια άρχισαν, όταν δύο άνδρες της μυστικής αστυνομίας παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις που γίνονταν στον πανεπιστημιακό χώρο για την επέτειο της σφαγής του 1991 από τα ινδονησιακά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Χανς Τιτμάγιερ δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει την προεδρία της υπό ίδρυση ευρωπαικής τράπεζας και τάχτηκε κατά της τοποθέτησης στη θέση αυτή γερμανού αξιωματούχου. Ο Τιμάγιερ προειδοποίησε ότι οι χώρες που θα ενταχθούν στο Ευρό, θα πρέπει να επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια.

Τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Καζάκωφ, απομάκρυνε σήμερα απο το αξίωμα του, ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, χωρίς να αναφερθούν οι λόγοι. Ο Καζάκωφ διατηρεί πάντως το αξίωμα του αντιπροέδρου της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Γκαζπρομ.

Ο ινδός υφυπουργός Αμυνας έχασε σήμερα τη ζωή του, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του κρατιδίου Αρουνανσάλ Πραντές. Στο δυστύχημα έχασαν επίσης τη ζωή τους ένας υποστράτηγος καθώς και τα δύο μέλη του πληρώματος.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις παραδοσιακές αξίες της ζωής, στρέφεται σήμερα η ελληνική νεολαία, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η οικογένεια, το σχολείο, ο στρατός, η εκκλησία, είναι οι θεσμοί στους οποίους, οι σημερινοί νέοι βασίζονται για την μελλοντική πορεία τους μέσα στην κοινωνία. Απορρίπτουν την πολιτική και φοβούνται την αύξηση της ανεργίας, τη διάδοση των ναρκωτικών, τον πόλεμο και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Μεσόγειο, αναφέρεται έκθεση της Γκριν Πις για τις κλιματικές αλλαγές. Σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οι περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από την άνοδο της σταθμης της θάλασσας, είναι η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Ρόδος και το Ναύπλιο, ενώ απειλούνται με ξηρασία, η Καρδίτσα, η Νάουσα και η Ξάνθη.

Τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί από το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, με πρώτο σταθμό της Ρόδο. Θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματός του, ενώ παράλληλα θα έχει επαφές με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Δυο εξαδέλφια απο τη Σαλαμίνα και ένας Ελληνοαμερικανός είναι τα τρία θύματα του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα ΙΧ με νταλίκα, στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στη Λυκοποριά. Νεκροί είναι ο Νικόλαος Δημητρίου Παπαϊσιδώρου 35 χρονών ιχθυέμπορας απο τη Σαλαμίνα ο οποίος και οδηγούσε το ΙΧ αυτοκίνητο. Ο 27χρονος εξάδελφος του οδηγού Σπύρος Παπαϊσιδώρου επίσης απο τη Σαλαμίνα και ο 55χρονος Θωμάς Σουλάντζος κάτοικος Νέας Υόρκης. Το ΙΧ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα πορείας και παρασύρθηκε απο νταλίκα που οδηγούσε ο Δημητριος Παπαζώτος 43 χρόνων απο το Ξυλόκαστρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να συναντηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του ολυμπιακού σταδίου. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξέφρασε φόβους για πιθανά επεισόδια κατά τη μετακίνηση των οπαδών. Στις 3 το μεσημέρι ξεκινά το παιχνίδι του Ολυμπιακού- Ηρακλή στο ποδόσφαιρο και στις επτα παρά είκοσι, ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Σημαντικό βήμα για πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έκανε χθές η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων, η οποία στον πρώτο αγώνα μπαράζ που έγινε στο Ηράκλειο, επικράτησε 2-0 της αντίστοιχης της Αγγλίας. Η εθνικής πλέον πρέπει να διαφυλάξει αυτό το σκορ στη ρεβάνς του Νιούκαστλ στις 17 Δεκεμβρίου.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά αργότερα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 21 και στα νησιά του Αιγαίου τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, που αργότερα θα επεκταθούν στα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο. Στην Αττική επικρατούν λίγες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενω στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία φθάνει στην στην Αθήνα τους 20 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 17 βαθμούς Κελσίου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 14 November 1997 - 17:23:30 UTC