Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στην Αθηνα ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ, Δημητρης Τζαβελας, που φερεται υπαιτιος για το θανατο του Νικου Μαρκακη. Ο ιδιος αρνειται τις κατηγοριες. Εξεταζονται ολα τα ενδεχομενα δηλωνει ο Γιωργος Ρωμαιος.
  • Διαψευδει η κυβερνηση τις πληροφοριες για αλλαγες στο συνταξιοδοτικο, ασφαλιστικο και την αγορα εργασιας.
  • Ψηφισθηκε η τροπολογια για τη μονιμοποιηση 5. 000 εκτακτων στην Τοπικη Αυτοδιοικηση. Μη ικανοποιητικες χαρακτηριζουν τις ρυθμισεις οι εργαζομενοι.
  • Ο γνωστος μας Νικολας Μπερνς, κατα πασα πιθανοτητα ο νεος Αμερικανος πρεσβης στην Αθηνα. Συναντηση Σημιτη - Ναιλς, με πρωτοβουλια του τελευταιου.
  • Κριτικη εφολης της υλης στην κυβερνηση ασκησε ο Κωστας Καραμανλης, μιλωντας στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος του.
  • Συμπλοκη αλβανικης μαφιας με Αλβανους λαθρομεταναστες, στην Πελλα, με ενα νεκρο και ενα τραυματια.
  • Παραμενει η ποινη των 25 χρονων καθειρξης στο Γιωργο Κοσκωτα, ο οποιος αναμενεται να αποφυλακισθει το 2000.
  • Το Σεπτεμβρη θα παρουσιασθουν τα πρωτα κινητα τηλεφωνα του ΟΤΕ και μεχρι τελος του ετους θα λειτουργησει η κινητη τηλεφωνια.
  • Στο παρα πεντε απεφευχθη νεα πολιτικη κριση στην Αλβανια, μετα τη συμφωνια στην οποια κατεληξαν τα κομματα της αντιπολιτευσης για τον εκλογικο νομο.
  • Σε εκκαθαριστικες κινησεις κατα της ηγεσιας των ενοπλων δυναμεων της Ρωσιας, προεβη ο Μπορις Γιελτσιν, παυοντας απο τα καθηκοντα του τον υπουργο Αμυνας για ελλιπη δραστηριοτητα.
  • Συνεχιζονται οι αντιδρασεις στην Τουρκια, μετα την αποφαση του γενικου εισαγγελεα να θεσει εκτος νομου το ισλαμικο κομμα.
  • Μια ανασα απο το ρεκορ ολων των εποχων βρισκεται ο Γενικος Δεικτης στο Χρηματιστηριο, που σημειωσε νεα μεγαλη ανοδο 2,74%
  • Πεφτει αυριο η θερμοκρασια, που δεν θα ξεπερασει τους 34 βαθμους. Θα συνεχισθει ο αστατος καιρος στα δυτικα, κεντρικα και βορεια. Στους 32 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 28 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατω απο εξαιρετικα μετρα ασφαλειας μεταφερθηκε αργα το απογευμα στην Αθηνα, ο 26χρονος αστυνομικος των ΕΚΑΜ, Δημητρης Τζαβελας, ο οποιος φερεται ως υπαιτιος για το θανατο του υπαστυνομου, Νικου Μαρκακη, στο ελληνικο προξενειο του Αργυροκαστρου. Ο Τζαβελας, που συνεληφθη χθες και αρνειται οτι σκοτωσε τον ατυχο υπαστυνομο, επροκειτο να εξετασθει κατ' αντιπαρασταση με το Βορειοηπειρωτη υπαλληλο του προξενειου, Οδυσσεα Μητση, ο οποιος ηταν ο μοναδικος αυτοπτης μαρτυρας. Η εξεταση ομως αυτη δεν εγινε τελικα γιατι ο Μητσης εχει παρει τριημερη αδεια απο το προξενειο και πηγε στο χωριο του. Στην Αθηνα ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Γιωργος Ρωμαιος, αφησε ανοιχτα ολα τα ενδεχομενα για τα αιτια του θανατου του Μαρκακη και σημειωσε οτι τα μονα στοιχεια που υπαρχουν ειναι η καταθεση του Μητση που υποδεικνυει τον Τζαβελα ως δραστη του θανασιμου τραυματισμου του υπαστυνομου Μαρκακη και η βαλλιστικη ερευνα απο τον καλυκα που βρεθηκε, συμφωνα με την οποια η σφαιρα δεν προερχοταν απο το οπλο του Μαρκακη. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, δηλωσε οτι αναλαμβανει πληρως την ευθυνη για την αρχικη του τοποθετηση, οτι ο ατυχος Μαρκακης ειχε αυτοτραυματισθει.

Αντιδρασεις εχουν προκαλεσει στα συνδικατα οι δυο εκθεσεις των κορυφαιων διεθνων οικονομικων οργανισμων, ΟΟΣΑ και Διεθνους Νομισματικου Ταμειου, που προτεινουν στην κυβερνηση αυστηρη λιτοτητα για τα επομενα χρονια και ριζικες αλλαγες στο ασφαλιστικο, στο εργασιακο καθεστως, στις προσληψεις και στις απολυσεις. Ειναι χαρακτηριστικο οτι οι εκθεσεις αυτες δινονται στη δημοσιοτητα σε μια στιγμη κατα την οποια εχει ηδη αρχισει η διαδικασια του κοινωνικου διαλογου. Η ηγεσια του υπουργειου Εργασιας διεψευσε τις πληροφοριες οτι προωθειται αυξηση του οριου συνταξιοδοτησης και ασφαλιστικων εισφορων, αλλαγη του νομου περι απολυσεων, μειωση των μισθων στους πρωτοεισερχομενους στην αγορα εργασιας και ελαστικοποιηση του ωραριου. Την ευθυνη των αποφασεων εχει η κυβερνηση, η οποια θα τις παρει με βαση την ιδεολογια και το προγραμμα της, τονισε ο κ. Παπαιωαννου, σημειωνοντας οτι οι διαρροες δημιουργουν αρνητικο κλιμα ενοψει του κοινωνικου διαλογου. Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι δεν απηχουν τις θεσεις της κυβερνησης τα οσα περιλαμβανονται στην εκθεση του ΔΝΤ και προσθεσε οτι δεν προκειται για συστασεις η υποδειξεις αλλα για εκφραση αποψεων οι οποιες δεν επηρρεαζουν την οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης. Στο μεταξυ, ελεγχους, που θα εξασφαλισουν οτι οι αναπηρικες συνταξεις δινονται σε αυτους που πραγματι τις δικαιουνται, προετοιμαζει η κυβερνηση και συμφωνα με πληροφοριες θα ελεγχθουν ακομη και αυτοι που λαμβανουν αναπηρικη συνταξη.

Κατα πλειοψηφια, ψηφισθηκε τελικα στη βουλη, υστερα απο εντονη συζητηση, η τροπολογια που προβλεπει τη μονιμοποιηση πεντε χιλιαδων περιπου εργαζομενων, στους Οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης. Κατα της τροπολογιας ψηφισε ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Χρηστος Κηπουρος και οι βουλευτες του ΚΚΕ, ενω παρων δηλωσαν οι βουλευτες της ΝΔ και υπερ ψηφισαν οι βουλευτες του Συνασπισμου και του ΔΗΚΚΙ. Οι εργαζομενοι στην Τοπικη Αυτοδιοικηση συνεδριαζουν για να καθορισουν την περαιτερω πορεια των κινητοποιησεων τους, ενω η ΠΟΠ - ΟΤΑ, οπως δηλωσε ο προεδρος της Ομοσπονδιας κ. Περρος αρχιζει απο τις 2 Ιουνιου 48ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες ζητωντας τακτοποιηση του προσωπικου, διπλασιασμο του εφαπαξ απο 1,5 σε 3 εκατ. δρχ. και συνταξη στα 62 και οχι στα 65 χρονια που προβλεπει ο σχετικος νομος.

Ο μεχρι τωρα εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ, Νικολας Μπερνς, αναμενεται να ειναι ο νεος πρεσβης των Ηνωμενων Πολιτειων στην Ελλαδα, ανακοινωσαν κυβερνητικοι αξιωματουχοι. Ο κ. Μπερνς, 41 ετων, προοριζοταν για πρεσβης στην Τσεχια, αλλα η θεση αυτη δεν προκειται να λειτουργησει μεχρι το 1998, ενω στην Ελλαδα θα ειναι διαθεσιμη αργοτερα το καλοκαιρι, ανεφεραν οι ιδιοι αξιωματουχοι. Στην Αθηνα, ο πρωθυπουργος ειχε σημερα συναντηση με τον Αμερικανο πρεσβη, Τομας Ναιλς, την οποια ο κυβερνητικος εκπροσωπος ενεταξε στις συνηθεις επαφες του πρωθυπουργου με ξενους πρεσβευτες.

Κριτικη εφ'ολης της υλης στην κυβερνηση ασκησε ο προεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλης, στην εισηγηση του κατα τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του κομματος του, η οποια συνεκληθη για πρωτη φορα υπο την προεδρια του και επισης για πρωτη φορα στην αιθουσα γερουσιας της βουλης. Ο κ. Καραμανλης επεκρινε την κυβερνηση οτι οδηγειται σε διαλογο με την Τουρκια, χωρις αυτος να εχει προετοιμασθει με κινδυνο να οδηγηθουμε σε αποφασεις που θα ειναι σε βαρος της χωρας μας. Σχολιαζοντας την εκθεση του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου ειπε οτι αυτη επιβεβαιωνει πληρως την ομιλια του στη βουλη, ταχθηκε υπερ του κοινωνικου διαλογου αρκει αυτος να ειναι ουσιαστικος και σημειωσε οτι τα τελευταια 16 χρονια η οικονομια της χωρας βρισκεται σε παρακμιακη πορεια με εξαιρεση την τριετια '90 - '93 που ηταν κυβερνηση η Νεα Δημοκρατια. Ο κ. Καραμανλης παραδεχθηκε επισης οτι το ταμειακο ελλειμμα του κομματος του ανερχεται στα 6,5 δις δρχ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πολιτικη βουληση Ελλαδας και Ρουμανιας να διευρυνουν τις ηδη στενες σχεσεις τους σε ολους τους τομεις και κυριως στον οικονομικο, ωστε να προωθηθει η στρατηγικη συνεργασια τους στα Βαλκανια, υπογραμμισαν οι προεδροι της Ελλαδας και της Ρουμανιας, Κωστης Στεφανοπουλος και Εμιλ Κονσταντινεσκου, που βρισκεται στην Αθηνα, για επισημη επισκεψη. Κατα τη διαρκεια συναντησης που ειχαν οι δυο προεδροι συζητηθηκαν οι διμερεις σχεσεις Αθηνων - Βουκουρεστιου, η κατασταση στα Βαλκανια, ο κ. Κονσταντινεσκου ενημερωθηκε για τα εθνικα μας θεματα, ενω ο Ελληνας προεδρος επαναβεβαιωσε την υποστηριξη της Ελλαδας για ενταξη της Ρουμανιας στις ευρωατλαντικες δομες.

Διαδοχικες συναντησεις με την πολιτικη ηγεσια της Γιουγκοσλαβιας ειχε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, που βρισκεται στο Βελιγραδι για διημερη επισημη επισκεψη. Ο κ. Τσοχατζοπουλος συναντηθηκε με τον προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, το Γιουγκοσλαβο ομολογο του, Παβλε Μπουλατοβιτς, τον υπουργο Εξωτερικων, Μιλαν Μιλουντινοβιτς, καθως και με τον προεδρο της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας, Ραντογιε Κοντιτς. Στο επικεντρο των συνομιλιων ηταν η κατασταση στα Βαλκανια, καθως και οι δυνατοτητες που υπαρχουν ωστε οι δυο χωρες να συμβαλλουν προς την κατευθυνση της ασφαλειας, συνεργασιας και σταθεροτητας στην περιοχη.

Αλβανοι κακοποιοι οπλισμενοι με Καλασνικοφ, επιτεθηκαν σε ομαδα συμπατριωτων τους λαθρομεταναστων, στα ορεινα του νομου Πελλας και σκοτωσαν ενα 17χρονο και τραυματισαν σοβαρα εναν 25χρονο. Το επεισοδιο, σημειωθηκε στο χωριο Ανω Γραμματικο, εναντιον ομαδας 14 Αλβανων λαθρομεταναστων, που εκινειτο σε δασικη περιοχη. Απο την αστυνομια ειναι σε εξελιξη μεγαλη επιχειρηση για τον εντοπισμο και τη συλληψη των οπλισμενων Αλβανων. Το αιματηρο αυτο επεισοδιο εχει προκαλεσει ανησυχιες στις αρχες, που προσπαθουν να αποτρεψουν τη μεταφορα στο ελληνικο εδαφος των εγκληματικων δραστηριοτητων αλβανικων συμμοριων.

Εκδοθηκε το μεσημερι απο το πενταμελες Εφετειο της Αθηνας, η αποφαση για την υποθεση της υπεξαιρεσης των 32 δισεκατομμυριων δραχμων απο την Τραπεζα Κρητης με βασικο κατηγορουμενο το Γιωργο Κοσκωτα. Η συνολικη ποινη στο Γιωργο Κοσκωτα παρεμεινε στα 25 χρονια, οπως ειχε καταδικαστει και πρωτοδικως, καθως του αναγνωριστηκε το ελαφρυντικο της ειλικρινους μεταμελειας. Ο Κοσκωτας εχει εκτισει ηδη καθειρξη οκτω ετων και συμφωνα με υπολογισμους του, σε τρια χρονια θα ειναι ελευθερος εφοσον εργαζεται στις φυλακες. Το δικαστηριο, μειωσε την ποινη του πρωην αντιπροεδρου της τραπεζας Κρητης, Παναγιωτη Βακαλη απο 16 σε 5,5 χρονια.

Το Σεπτεμβριο, στη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης θα παρουσιαστουν τα πρωτα κινητα τηλεφωνα του ΟΤΕ, δηλωσε σημερα στη Βουλη ο υπουργος Μεταφορων Χ. Καστανιδης. Ο κ. Καστανιδης, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση του βουλευτη του ΣΥΝ Γ. Δραγασακη, ανακοινωσε οτι μεχρι το τελος του 1997, θα εχει τεθει σε λειτουργια ενα μεγαλο τμημα του δικτυου κινητης τηλεφωνιας. Ωστοσο, απο την 1η Αυγουστου θα λειτουργησει πιλοτικα η κινητη τηλεφωνια, που εχει αναλαβει η θυγατρικη εταιρια του ΟΤΕ "Κοσμος-ΟΤΕ", ενω απο την 1η Δεκεμβριου θα αρχισει η εκμεταλλευση και διαθεση τηλεφωνων στο κοινο που σε πρωτη φαση θα καλυψει τον ελλαδικο χωρο κατα ποσοσστο 60%.

Ασυλληπτοι παραμενουν οι δραστες της δολοφονιας του Νικου Φιλαδαρλη, 43 ετων, τα ξημερωματα σε οικο ανοχης, στην οδο Ερμου. Συμφωνα με τα στοιχεια της Αστυνομιας, δραστες ειναι δυο Αλβανοι, οι οποιοι πηγαν στον οικο ανοχης και με την απειλη μαχαιριων ζητησαν απο τον υπαλληλο Νικο Φιλαδαρλη τις εισπραξεις. Ο υπαλληλος αρνηθηκε και τοτε ο ενας απο τους δυο αγνωστους τον τραυματισε θανασιμα με μαχαιρι. Θυμα ληστειας απο δυο Αλβανους, μεσα στο σπιτι της επεσε και η 30χρονη Μαρια Κρεουζη, απο την οποια πηραν ενα εκατομμυριο δρχ. Ενοπλη ληστεια εγινε, ομως, και στο Ηρακλειο εξω απο το σουπερ-μαρκετ Χαλκιαδακη, με αποτελεσμα να αρπαξουν ενα σακο με χρηματα, και να τραυματισουν ενα υπαλληλο ιδιωτικης εταιριας φυλαξης. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για το ποσο που αρπαξαν οι κουκουλοφοροι.

Η παραδοσιακη διατροφη των λαων της Μεσογειου, γνωστη ως μεσογειακη διαιτα, αποτελει ισως τον καλυτερο τροπο προστασιας απο τη στεφανιαια νοσο. Το πατροπαραδοτο ελληνικο διαιτολογιο που ειναι πλουσιο σε δημητριακα, φρουτα, λαχανικα, ψαρια και ελαιολαδο και φτωχο σε κρεας και γαλακτοκομικα προιοντα, οχι μονο ειναι ευγευστο, αλλα προλαμβανει την αναπτυξη καρδιαγγειακων νοσηματων. Αυτο τονισαν οι επιστημονες που συμμετειχαν σε συμποσιο με θεμα "Προοδος στην αντιμετωπιση των δυσλιπιδαιμιων". Εξαλλου, ο ακαδημαικος καθηγητης της χειρουργικης Γρηγορης Σκαλκεας σε ανακοινωση του στην Ακαδημια Αθηνων, παρουσιασε αορτικο μοσχευμα δικης του εμπνευσεως -για το οποιο εχει τυχει ευρεσιτεχνιας- για την αντιμετωπιση των θωρακοκοιλιακων ανευρυσματων. Το νεο μοσχευμα, που παρουσιασε χθες ο ακαδημαικος κ. Σκαλκεας λογω της ειδικης κατασκευης του, τοποθετειται εντος ελαχιστων λεπτων και προλαμβανει, κατα κανονα, ολες τις επιπλοκες

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τριημερο εκδηλωσεων ετοιμαζει ο Οργανισμος Πολιτιστικης Πρωτευουσας για την υποδοχη στη Θεσσαλονικη των ιερων κειμηλιων του Αγιου Ορους στις 21 Ιουνιου. Στις 19 Ιουνιου τα ιερα κειμηλια θα ``ξεπροβοδισουν`` οι μοναχοι σε ειδικη τελετη στο Αγιο Ορος και θα ακολουθησουν διημερες εκδηλωσεις υποδοχης στη Θεσσαλονικη. Ο χωρος του Μουσειου Βυζαντινου Πολιτισμου στη Θεσσαλονικη ειναι σχεδον ετοιμος, ενω η μελετη για το συγκοινωνιακο- κυκλοφοριακο προβλημα που θα προκυψει στους δρομους γυρω απο το μουσειο εκπονειται ακομη.

Συμποσιο με στοχο την αναδειξη της συμβολης του ελληνικου πολιτισμου στην Πολιτισμικη Ευρωπη και την προβολη του αιτηματος για την επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα, πραγματοποιειται αυριο και μεθαυριο στην Αθηνα. Στο συμποσιο, που διοργανωνεται απο τον ΣΥΝ, το Δημο και ομαδα δημοτων Χαλανδριου, θα παρουν μερος Ελληνιστες, καθηγητες πανεπιστημιων Ελληνες και ξενοι, δημαρχοι, ευρωβουλευτες και ανθρωποι των γραμματων και της τεχνης.

Το εθιμο των Αναστεναρηδων αναβιωσε και παλι στην Αγια Ελενη Σερρων και στη Μαυρολευκη Δραμας. Προκειται για παλιο εθιμο των προσφυγων, που ηρθαν το 1922 απο την Ανατολικη Θρακη. Ο χορος διαρκεσε αρκετες ωρες, ενω προηγηθηκε λειτουργια στα κονακια των αρχιπυροβατων. Μετα ολοι μαζι οι αναστεναρηδες βγηκαν και αγιασαν τα νερα και στη συνεχεια θυσιασαν ενα μεγαλο ζωο και η τελετη συνεχιστηκε με αργο χορο και λιτανευση της εικονας των Αγιων. Στην κεντρικη πλατεια των χωριων Αγιας Ελενης και Μαυρολευκης κατοικοι αναψαν μεγαλες φωτιες. Οταν σχηματισθηκε θρακα, οι αναστεναρηδες ειδοποιηθηκαν και αφησαν το κονακι και με τη σειρα ο ενας πισω απο τον αλλο, αρχισαν να χορευουν στη θρακα, κρατωντας τις εικονες των Αγιων Κωνσταντινου και Ελενης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρια τιμωρια στην ΑΕΚ, απο τον αθλητικο δικαστη Ερωτοκριτο Ερωτοκριτου. Δυο εκατομμυρια δραχμες προκειται να πληρωσει η αθηναικη ΠΑΕ, για επεισοδια και αντεθνικα συνθηματα οπαδων της στον αγωνα με τον ΠΑΟΚ. Ακομη, ο πρωην παραγοντας της αθηναικης ΠΑΕ, Στρατος Γιδοπουλος, τιμωρηθηκε με απαγορευση εισοδου στους αγωνιστικους χωρους για σαραντα ημερες, για εξυβριση του διαιτητη του αγωνα με τον ΠΑΟΚ, ενω απαλλαχθηκε ο ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ, Βασιλης Μπορμποκης, που κατηγορειτο, οτι κατεβασε το σορτσακι του την ωρα που ισοφαρισε η ΑΕΚ την Βεροια.

Στις 20. 15 θ' αρχισει, τελικα, την Κυριακη, ο αγωνας - φιεστα του πρωταθλητη Ολυμπιακου με την Καβαλα, για την τελευταια ημερα του πρωταθληματος ποδοσφαιρου της πρωτης εθνικης κατηγοριας, ενω θα μεταδοθει απ' ευθειας απο το ΣΟΥΠΕΡ-ΣΠΟΡΤ, συμφωνα με αποφαση της Εκτελεστικης Επιτροπης της ΕΠΑΕ.

Χωρις τον Παναγιωτη Φασουλα θα αγωνιστει το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα στο Ευρωμπασκετ, αφου ο παικτης δεν ειναι αναμεσα στις επιλογες του Παναγιωτη Γιαννακη, για την προετοιμασια της Εθνικης που θα αρχισει στις 27 του μηνος. Οι δεκαεπτα μπασκετμπολιστες, που θα συγκεντρωθουν στο ΟΑΚΑ, ειναι οι εξης: Φανης Χριστοδουλου (Πανιωνιος), Κωστας Παταβουκας (Κιντερ Μπολονια), Γιωργος Σιγαλας, Δημητρης Παπανικολαου, Ευθυμης Μπακατσιας (Ολυμπιακος), Ντινος Αγγελιδης, Παναγιωτης Λιαδελης (Αρης), Νικος Χατζης (ΑΕΚ), Αγγελος Κορωνιος (Περιστερι), Ευθυμης Ρεντζιας, Νικος Μπουντουρης, Γιαννης Γιαννουλης (ΠΑΟΚ), Γιωργος Καλαιτζης (Στεφανελ Μιλανου), Χρηστος Μυριουνης (Απολλων Πατρων), Νικος Οικονομου, Φραγκισκος Αλβερτης (Παναθηναικος), Κωστας Μαγλος (Μποστον Κολετζ).

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αποσταση αναπνοης απο το μεγαλυτερο ρεκορ ολων των εποχων βρισκεται ο γενικος δεικτης τιμων του Χρηματιστηριου Αθηνων, που εκλεισε σημερα στις 1863,85 μοναδες, ενω το ρεκορ που ειχε σημειωθει το Καλοκαιρι του 1990 ηταν 1864,31 μοναδες. Στη σημερινη συνεδριαση επικρατησε αγοραστικος πυρετος με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να σημειωσει νεα σημαντικη ανοδο 2,74%. Την ανοδικη ``κουρσα`` εσυρε η ζητηση για μετοχες των τραπεζων και ιδιαιτερα για τη μετοχη της Εθνικης η τιμη της οποιας σημειωσε ανοδο κατα 6,5%. Η αξια των συναλλαγων διαμορφωθηκε σε υψηλα επιπεδα φθανοντας τα 32,9 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 2,92%, Ληζινγκ ανοδος 1,98%, Ασφαλειες ανοδος 2,10%, Επενδυσεις ανοδος 4%, Βιομηχανιες ανοδος 2,65%, Κατασκευων ανοδος 0,71%, Συμμετοχων ανοδος 2,06%, Διαφορες ανοδος 2,75%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 2,38%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε συμφωνια κατεληξαν στην Αλβανια τα κομματα της αντιπολιτευσης για τις εκλογες της 29ης Ιουνιου, τερματιζοντας ετσι το αδιεξοδο των τελευταιων ημερων που ειχε απειλησει να βυθισει ακομα περισσοτερο τη χωρα σε κριση. Οπως δηλωσε ο μεσολαβητης του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανιτσκι, σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε με τον αλβανο πρωθυπουργο, Μπασκιμ Φινο, προκειται για δυο συμφωνιες, η πρωτη μεταξυ του προεδρου Σαλι Μπερισα και του Δημοκρατικου Κομματος και η δευτερη μεταξυ των κομματων της αντιπολιτευσης. Οι σοσιαλιστες υπαναχωρησαν στον εκλογικο νομο, οπου με το πλειοψηφικο συστημα θα αναδειχθουν οι 115 απο τις 155 εδρες του νεου κοινοβουλιου, εναντι των 40 που αντιστοιχουν στο συστημα της αναλογικης. Απο την πλευρα του, ο Μπερισα αποδεχθηκε οτι ο πρωθυπουργος Φινο θα διορισει τα 15 μελη της κεντρικης εκλογικης επιτροπης και τα μελη των περιφερειακων εκλογικων επιτροπων. Η συμφωνια προβλεπει επισης τον διορισμο νεου αρχηγου της μυστικης αστυνομιας.

Λαβρος κατα της ηγεσιας των Ενοπλων Δυναμεων της Ρωσιας, εμφανισθηκε σημερα ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν, παυοντας απο τα καθηκοντα τους τον υπουργο Αμυνας, Ιγκορ Ροντιονοφ και τον αρχηγο του γενικου επιτελειου, στρατηγο Βικτορ Σαμσονοφ. Μιλωντας στην συνεδριαση του Αμυντικου Συμβουλιου, ο Γιελτσιν κατηγορησε τους δυο αξιωματουχους οτι δεν εκαναν ουσιαστικα τιποτα για τη μεταρρυθμιση του στρατου, αδιαφορωντας για τις προεκλογικες υποσχεσεις που ειχε δωσει ο ιδιος προσωπικα, για την δημιουργια ενος συγχρονου στρατου. Προσωρινος υπουργος Αμυνας, διορισθηκε ο επικεφαλης των στρατηγικων δυναμεων της χωρας, Ιγκορ Σεργκεγιεφ, ενω οι αντιπροεδροι της κυβερνησης Μπορις Νεμτσοφ και Ανατολι Τσουμπαις, καθως και ο προσωπαρχης του Κρεμλινου, Βαλεντιν Γιουματσοφ, διορισθηκαν μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας της χωρας.

Τελειωμο δεν εχουν οι περιπετειες του κυβερνητικου συνασπισμου των Ερμπακαν-Τσιλερ στην Τουρκια. Ο υπουργος Προεδριας και μελος του ισλαμικου Κομματος της Ευημεριας, Αμπντουλαχ Γκιουλ, δηλωσε σημερα οτι το κομμα του θα επιδιωξει την διωξη του γενικου εισαγγελεα της χωρας, ο οποιος χθες ξεκινησε διαδικασια προσφυγης στο συνταγματικο δικαστηριο για να τεθει εκτος νομου το ισλαμικο κομμα, με το αιτιολογικο οτι απειλει τον κοσμικο χαρακτηρα του κρατους. Προβληματα ομως αντιμετωπιζει και με την στρατιωτικη επιχειρηση που ξεκινησε πριν απο επτα ημερες κατα των κουρδων ανταρτων, στο βορειο Ιρακ, καθως πληθαινουν οι φωνες διαμαρτυριας απο την διεθνη κοινοτητα. Ιδιαιτερα σκληρη γλωσσα χρησιμοποιησε ο προεδρος της επιτροπης γεωπολιτικης της ρωσικης βουλης, ο οποιος εκανε λογο για κανονικη εισβολη σε ξενο εδαφος, επιρριπτοντας ευθυνες και στις ΗΠΑ, που οπως ειπε συγκαλυπτουν τις δραστηριοτητες της Αγκυρας.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, συγκλονισε την κεντρικη Ινδια με αποτελεσμα να σκοτωθουν 35 ατομα και να τραυματισθουν πανω απο χιλια. Ο σεισμος που εγινε ιδιαιτερα αισθητος στο κρατιδιο Μαντια Πραντες, διηρκεσε περιπου 20 δευτερολεπτα και προκαλεσε ζημιες σε εκατονταδες σπιτια. Σεισμικη δονηση, μεγεθους 5,9 βαθμων σημειωθηκε και στο Μεξικο, στις ακτες του Ειρηνικου, χωρις μεχρι στιγμης να υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Σε κλιμα βιας και τρομοκρατιας διεξαγεται η προεκλογικη περιοδος, ενοψει των εκλογων της 5ης Ιουνιου, στην Αλγερια. Δωδεκα ατομα σκοτωθηκαν και 31 τραυματισθηκαν στο Μπουφαρικ, νοτια του Αλγεριου, απο εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου. Το Μπουφαρικ που προστατευεται απο ομαδες αυτοαμυνας, εχει γινει επανειλημμενα στοχος των φανατικων ισλαμιστων.

Συναντηση εντος των επομενων ημερων, προκειται να πραγματοποιησουν ο ισραηλινος προεδρος, Εζερ Βαισμαν και ο αιγυπτιος ομολογος του, Χοσνι Μουμπαρακ, σε μια προσπαθεια να αρθει το αδιεξοδο στο οποιο εχουν περιελθει οι ισραηλο-παλαιστινιακες συνομιλιες, τους τελευταιους δυο μηνες. Δεν εχει ορισθει ακομα η ημερα και ο τοπος της συναντησης.

Ψηφισμα οπου καλουν την νεα βρετανικη κυβερνηση των Εργατικων να υποστηριξει την υποψηφιοτητα της Αθηνας για την διοργανωση των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004, κατεθεσε σημερα ομαδα βρετανων βουλευτων στη Βουλη. Μεταξυ αλλων στο κειμενο αναφερεται, οτι η διεξαγωγη των αγωνων στην Αθηνα θα δωσει τη δυνατοτητα στην διεθνη Ολυμπιακη Επιτροπη, να προωθησειτην επιστροφη στα αρχικα ιδεωδη του Ολυμπιακου Κινηματος.

ΚΑΙΡΟΣ

Μικρη πτωση θα σημειωσει αυριο η θερμοκρασια σε πολλες περιοχες της χωρας, στις οποιες προβλεπονται παροδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στη δυτικη, κεντρικη και βορεια Ελλαδα, αλλα και στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη. Οι ανεμοι στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και κατα τοπους ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα μεταβλητοι ασθενεις. Η θερμοκρασια στα βορεια ηπειρωτικα θα κυμανθει 15 με 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 34 και στα νησια 18 με 33 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 19 με 32 και 16 με 28 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 23 May 1997 - 11:44:32 UTC