Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στα Τίρανα ο πρωτος ελληνικός λόχος, εν πλω με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ ο δεύτερος. Ανησυχία από την επίθεση ενόπλων εναντίον ξενοδοχείου που διαμένουν δημοσιογράφοι στην Αυλωνα.
  • Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Θετικό κλίμα στη συνάντηση του Γιωργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του στη Μάλτα.
  • Αρνητική η αντίδραση του ΣΕΒ στις κυβερνητικές προτάσεις για τον κοινωνικό διάλογο. Πρόωρες οι αντιδράσεις, απαντά η κυβέρνηση.
  • Νέα τροπή στη δικαστική διαμάχη για τη βίλα του Ψυχικού. Ο ιδιοκτήτης της κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικων μέτρων κατά της Δήμητρας Παπανδρέου.
  • Μέτρα για την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
  • Για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση ενημέρωσε ο Γεράσιμος Αρσένης την αρμόδια επιτροπή της βουλής.
  • Ακριβότερα από αύριο τα καύσιμα.
  • Εγκάρδιες αλλά όχι ουσιαστικές οι συνομιλίες Αραφάτ - Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικων, οι πρωτες μεταξύ των δύο πλευρων από την κλιμάκωση της κρίσης στα κατεχόμενα.
  • Εκατόμβη νεκρων στη Μέκκα από τη χθεσινή πυρκαγιά σε καταυλισμό προσκυνητων. Τουλάχιστον 250 νεκροί και πάνω από 2. 000 τραυματίες.
  • Με το Νέλσονα Μαντέλα συναντάται στο Κέιπ Τάουν ο ηγέτης των Ζαϊρινων ανταρτων Καμπιλά σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η ειρήνη στο Ζαϊρ.
  • Απόψε το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.
  • Ανοδος 1,33% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα Τίρανα βρίσκονται από το μεσημέρι οι 120 άνδρες που αποτελούν τον πρωτο λόχο του ελληνικού τάγματος που θ'αναπτυχθεί στην Αλβανία στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης. Οι στρατιωτες μας έφθασαν στην αλβανική πρωτεύουσα με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, που απογειωθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Από το μεσημέρι, βρίσκεται εν πλω και ο δεύτερος λόχος, που μαζί με τον τεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό, επιβιβάσθηκε στο αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, που απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το ΣΑΜΟΣ αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Αυλωνας, τα ξημερωματα της Παρασκευής, ενω από το ύψος της Κέρκυρας θα το συνοδεύουν σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Πριν από την αναχωρηση, έγινε μια τυπική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, της στρατιωτικής ηγεσίας και συγγενων των στρατευμένων μας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε δύσκολη την αποστολή, τόνισε ότι η ελληνική δύναμη έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να ανταποκριθεί στις συνθήκες που θα συναντήσει και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ελληνικός λαός θα βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής δύναμης. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η ελληνική αποστολή δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση των λαϊκων συμφερόντων και σημειωνει ότι η πολυεθνική δύναμη στρέφεται εναντίον του αλβανικού λαού και στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επιδιωξεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αστυνομία συνέδεσε με την ελληνική αποστολή, την έκρηξη που σημειωθηκε τα ξημερωματα σε πλατφόρμα του ΟΣΕ, που ήταν σταθμευμένη έξω από την 301 Βάση Τεχνικού στους Αγίους Αναργύρους. Στην πλατφόρμα υπήρχαν αυτοκίνητα του στρατού, τα οποία προορίζονταν για επισκευή.

Στα Τίρανα έφθασε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και θα επισκεφθεί περιοχές του αλβανικού νότου, όπου ενδέχεται να συναντηθεί και με εκπροσωπους των εξεγερθέντων. Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει η χθεσινή επίθεση ενόπλων συμμοριων, εναντίον ξενοδοχείου στην Αυλωνα, όπου διαμένουν Γάλλοι και Γερμανοί δημοσιογράφοι. Στην Αλβανία συνεχίζουν να καταφθάνουν στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρων, ενω στο λιμάνι του Δυρραχίου κατέπλευσε το πρωί μεταγωγικό σκάφος με 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την απόφαση της Αθήνας να ανακαλέσει τον Ελληνα πρέσβη στην Τεχεράνη εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς που συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση αυτή που, όπως σημείωσε, την ευθυγραμμίζει με την γενικότερη στάση της Ε.Ε. στο θέμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο έλληνας πρέσβης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει σε επιτροπή, η οποία συζητεί τις σχέσεις ΕΕ - Ιράν και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Εξάλλου, απαντωντας σε ερωτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα αξίζει καλύτερο πρέσβη από τον Τζον Νεγροπόντε (σσ. από τους κύριους υποψηφίους να αντικαταστήσει τον Τόμας Νάιλς), ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε τον κ. Νεγροπόντε ως ένα από τους καλύτερους Αμερικανούς διπλωμάτες και υψηλότερους στην ιεραρχία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικων, και εξέφρασε την προσωπική του δυσφορία για το ύφος της αναφοράς στο πρόσωπο του κ. Νεγροπόντε.

Αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Ελλάδας η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνονται από κοινού με το ΝΑΤΟ. Η Νέα Δημοκρατία ερωτά την κυβέρνηση να ανακοινωσει ποια είναι τα οφέλη που εξασφάλισε για τη χωρα μας από την κίνηση αυτή και σημειωνει ότι προκαλούν ανησυχία και ερωτηματικά οι δηλωσεις κυβερνητικων παραγόντων, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, ερωτά την κυβέρνηση αν δεν θέτει πλέον ως ρητή και απαράβατη προϋπόθεση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου το σεβασμό των κυριαρχικων δικαιωμάτων. Για απίστευτα και ξαφνικά δωρα της Αθήνας στην Αγκυρα κάνει λόγο ο Αντωνης Σαμαράς και καταγγέλει την κυβέρνηση για υποχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα. Η κυβέρνηση δια του εκπροσωπου της έκανε λόγο για ρεαλιστική αντιμετωπιση ενός εκκρεμούντος θέματος διευκρινίζοντας ότι το καθεστως των σχέσεων στη ΔΕΕ παραμένει ως έχει. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις στους κόλπους της Ενωσης θα λαμβάνονται από τα πλήρη μέλη και δεν υπάρχει δυνατότητα μπλοκαρίσματος τους από τα συνδεδεμένα μέλη.

Θετικά χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρέου, τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ονούρ Οϊμέν, στο περιθωριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στη Μάλτα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, έγιναν θετικά βήματα αλλά δεν έχουμε τελική κατάληξη, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν, αν δεν επιλυθούν προβλήματα καθοριστικής σημασίας, όπως το Κυπριακό και πρόσφατα το θέμα των Ιμίων. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία πρέπει όμως να συνδεθεί με βασικές προϋποθέσεις, όπως η στάση της Αγκυρας στο Αιγαίο και στο θέμα της Κύπρου.

Στο μεταξύ η διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Κλίντον με ανωτατους συμβούλους του και στελέχη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικων.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κόμματα και συνδικάτα για τον κοινωνικό διάλογο, ενω η κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσφορία της για τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος μίλησε για απορύθμιση των εργασιακων σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι είναι πρόωρες τέτοιου είδους αντιδράσεις και δεν βοηθούν στη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος για τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος αποτελεί θεσμική διαδικασία και δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο για την αντιμετωπιση των μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χωρα. Για υποκρυπτόμενες κυβερνητικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει σύντομα τις θέσεις του και πρόσθεσε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί πρωτη προτεραιότητα η κοινωνική προστασία και η καταπολέμηση της ανεργίας. Ο Συνασπισμός εκτιμά ότι ο τρόπος που προωθεί η κυβέρνηση τον διάλογο, υποβαθμίζει την έννοια του, τον νοθεύει και προκαλεί δικαιολογημένη δυσπιστία και αντιδράσεις στους εργαζομένους. Για άνευρο και γενικόλογο κείμενο, σαν ευχολόγιο, με αρκετή αοριστία, που δημιουργεί ανησυχίες στους κοινωνικούς εταίρους κάνει λόγο η διοίκηση του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να μπει στην ουσία του προβλήματος που είναι η ανταγωνιστκότητα της ελληνικής οικονομίας.

Νέα τροπή προσλαμβάνει η δικαστική διαμάχη των παιδιων του Ανδρέα Παπανδρέου και της συζύγου του Δήμητρας Λιάνη, για την επίμαχη βίλα του Ψυχικού, η οποία έχει πωληθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη διεκδικούν τα παιδιά του με βάση τη διαθήκη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα της γιαγιάς τους Σοφίας Μινέικο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της βίλας, Χαράλαμπος Βλαχούτσικος, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικων μέτρων κατά της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου, ζητωντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, μέχρι του ποσού των 500 εκατ. δρχ. Η αίτηση θα συζητηθεί τη Μεγάλη Τρίτη και όπως δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Βλαχούτσικου, εάν η κυρία Λιάνη δεσμευθεί ενωπιον του δικαστηρίου ότι δεν πρόκειται να πωλήσει τη βίλα της Εκάλης, τότε ο πελάτης του προτίθεται να αποσύρει την αίτηση. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Λιάνη-Παπανδρέου εξέφρασε την πικρία της πελατισσάς του, σημειωνοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται και πάλι στα δικαστήρια, αυτή τη φορά από τα παιδιά του.

Μεγάλη έκθεση με έργα Φωτη Κόντογλου, θα παρουσιάσει για πρωτη φορά στη Νέα Υόρκη το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ). Η έκθεση "Φωτης Κόντογλου: Ανταύγειες του Βυζαντίου στον 20ο αιωνα" θα ανοίξει στις 6 Μαϊου στο παράρτημα του ΙΕΠ στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει 22 πρωτότυπα έργα που προέρχονται απο δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και απο τη Μονή Μεταμορφωσεως της Βοστωνης. Η έκθεση αυτή οργανωνεται με τη συνεργασία και την επιστημονική επιμέλεια της Διεύθυνσης Βυζαντινων και Μεταβυζαντινων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλωσεων της έκθεσης "Δόξα του Βυζαντίου" που οργάνωσε το ΙΕΠ. Μετά την επιτυχημένη περιοδεία της Βυζαντινής Χορωδίας του Λ. Αγγελόπουλου στις ΗΠΑ, το ΙΕΠ αναδεικνύει τωρα την τέχνη του κυριότερου σύγχρονου Ελληνα εκφραστή της τεχνικής και τεχνοτροπίας της βυζαντινής ζωγραφικής. Ο Αγιος Γεωργιος ο Τροπαιοφόρος, η Πλατυτέρα, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, συνυπάρχουν με τον Γέροντα της Κιμωλου, τον Μακεδονομάχο, τον Λαοκόοντα, τους Παλαιστές. Συνύπαρξη, που προβάλλει την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη συνέχεια της μεγάλης βυζαντινής παράδοσης και την ενότητα της πορείας του Ελληνισμού, όπως την αποτύπωσε με την προσωπική εικαστική του έκφραση ο σύγχρονος Βυζαντινός, Φωτης Κόντογλου. Η παρουσίαση των έργων στο παράρτημα του ΙΕΠ στη Νέα Υόρκη, φέρει την καλλιτεχνική επιμέλεια του ζωγράφου Γιάννη Μεντζικωφ, που θα διαμορφωσει το χωρο ως "κρύπτη", για να εξασφαλίσει την ατμόσφαιρα που χρειάζεται το έργο του Φωτη Κόντογλου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με εισαγωγή του Νίκου Ζία, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Βυζαντινων και Μεταβυζαντινων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Μετά τη Νέα Υόρκη, η έκθεση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στα παραρτήματα του ΙΕΠ στο Λονδίνο και το Βερολίνο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δημιουργία αστυνομίας των συνόρων, η ίδρυση ενιαίου φορέα αντιμετωπισης των πυρκαγιων και η λειτουργία άλλου φορέα που θα αντιμετωπίζει τα υλικοτεχνικά προβλήματα της αστυνομίας, είναι τα τρία βασικά στοιχεία των ανακοινωσεων που έκανε ο πρωθυπουργός, μετά την τρίωρη επίσκεψή του στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι τους πρωτους μήνες του 1998 θα λειτουργήσει η ειδική αστυνομική δύναμη με αποστολή τη φρούρηση των συνόρων και για την εξοικονόμηση προσωπικού θα καταβληθεί προσπάθεια ωστε να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από καθήκοντα που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους όπως: επίδοση δικογράφων, φρούρηση στόχων και άλλα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προωθηθεί ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη, θα καταβληθεί προσπάθεια να βελτιωθεί η τροχαία αστυνόμευση και η αποτελεσματικότερη αντιμετωπιση της εγκληματικότητας. Ο κ. Σημίτης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξεως και στα Σωματα Ασφαλείας.

Τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, παρουσίασε το μεσημέρι ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, στην επιτροπή μορφωτικων υποθέσεων στην αίθουσα της γερουσίας στη Βουλή. Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα Κέντρα Ευρωπαϊκων Γλωσσων που προωθεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν μέσα στο 1997 στους νομούς και στους δήμους της χωρας. Για πρωτη φορά θα διδάσκεται σ' αυτά τα κέντρα και η εθνική μας γλωσσα, ως ξένη, γεγονός που όπως είπε ο υπουργός, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, όχι μόνο για την προστασία της αλλά και για την προωθηση της. Παράλληλα είπε ότι τα νέα κέντρα δεν θα είναι ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά φροντιστήρια ξένων γλωσσων, αλλά συμπληρωματικά. Ο κ. Αρσένης παρουσίασε λεπτομερως στους βουλευτές τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απο το Σεπτέμβριο, με την λειτουργία Κύκλων Ελευθέρων Σπουδων και τμήματα Ανοιχτού Πανεπιστημίου όπου μπορούν να φοιτήσουν άτομα κάθε ηλικίας, χωρίς εξετάσεις και με συμβολικά δίδακτρα εφόσον είναι πάνω απο 25 χρονων, ενω οι νεωτεροι θα πάρουν υποτροφίες. Ο υπουργός είπε ότι για όλα αυτά τα θέματα προωθούνται αντίστοιχα νομοσχέδια που θα έχουν κατατεθεί στην Βουλή πριν απο το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής, δέχθηκε το μεσημέρι στη Ρηγίλλης την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία του ανέπτυξε τις θέσεις της για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τον κοινωνικό διάλογο. Το πρωί, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Αρειου Πάγου Στέλιο Ματθία και τον πρόεδρο του Συμβουλιου της Επικρατείας Βασίλη Μποτόπουλο. Ενημερωθηκε για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού μέσα στο 2000, εμφανίσθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, διαβεβαιωνοντας οτι θα προχωρήσει ταχύτατα η απορρόφηση Κοινοτικων κονδυλίων, ενω μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν εξευρεθεί οι απαιτούμενοι πόροι, ακόμη και με τη συμμετοχή ιδιωτων. Ο κ. Λαλιωτης ανακοίνωσε, επίσης, οτι ακυρωθηκε η κατασκευή της λεγόμενης Παραεγνατίας Οδού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χωρα μας.

Με πρόταση διαλόγου προς την ευρύτερη Αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικων Θεόδωρος Πάγκαλος χαιρέτησε σήμερα την έκδοση βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, στελέχους του Συνασπισμού και παλιού του φίλου. Το βιβλίο του κ. Τριγάζη φέρει τον τίτλο "Οι Πολίτες Απαιτούν" και περιέχει τις προτάσεις και τα αιτήματα των Κινημάτων της Ευρωπης ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεωρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο κ. Πάγκαλος στην πρόταση του επεσήμανε ως πεδίο δράσης την Ευρωπαική Ενωση και τις αλλαγές που συντελούνται στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για κοινή δράση. Εμμέσως απάντησε στον κ. Πάγκαλο, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, που είπε ότι τα κινήματα πολιτων αξιωνουν νέες μορφές συνεργασίας και αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη και στη χωρα μας να ανοίξει ο διάλογος για την Διακυβερνητική, πριν αυτή ολοκληρωσει τις εργασίες της τον Ιούνιο. Υπάρχει έλλειμα διαλόγου στον τόπο μας, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του μετά το Πάσχα θα οργανωσει ανοικτή συζήτηση για την Διακυβερνητική.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από το πρωινό σεισμό μεγέθους 3,9 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου, εντοπίζεται νότια της Κοζάνης. Σημειωνεται ότι στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί ο καταστρεπτικός σεισμός το Μάιο του 1995, ο οποίος είχε μέγεθος 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκάρδιες αλλά όχι ουσιαστικές, χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είχαν στην Μάλτα ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ και ο υπουργός εξωτερικων του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί. Πρόκειται για τις πρωτες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρων, μετά την κλιμάκωση της κρίσης που πυροδότησε η απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αμέσως μετά τις συνομιλίες, ο υπουργός εξωτερικων του Ισραήλ δήλωσε οτι ο Γιάσερ Αραφάτ του υποσχέθηκε οτι θα ανανεωσει τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με το εβραϊκό κράτος. Στην συνάντηση παρευρίσκονταν εκτός από τον Αραφάτ, τον σύμβουλό του και τον Λεβί, οι υπουργοί εξωτερικων της Γαλλίας Ερβέ ντε Σαρέτ, της Ολλανδίας, Χανς Βαν Μίρλο και της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα. Το βράδι ο αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου και με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Στο μακάβριο έργο της αναγνωρισης των πτωμάτων, επιδίδονται οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε καταυλισμό μουσουλμάνων προσκυνητων στη Μέκα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 250 άτομα, στην πλειοψηφία τους ινδοί προσκυνητές και να τραυματισθούν άλλα 2. 000, τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου που υπήρχε σε μια σκηνή του καταυλισμού και το γεγονός αυτό εγείρει τωρα πολλά ερωτηματικά και προβληματισμούς, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας που τηρούνται στο ετήσιο προσκύνημα στην πόλη, όπου κάθε χρόνο συρρέουν πάνω από 2 εκατ. μουσουλμάνοι προσκυνητές. Την βαθειά του οδύνη για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρωπων, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενω σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν υπάρχουν έλληνες μουσουλμάνοι ανάμεσα στους νεκρούς.

Με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Νέλσονα Μαντέλα, συναντάται απόψε στο Κέιπ Τάουν ο ηγέτης των ανταρτων του Ζαϊρ, Λοράν Καμπιλά, σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος για ειρήνη στο Ζαϊρ. Προτού αναχωρήσει για την Νότια Αφρική, ο Καμπιλά απέρριψε για άλλη μία φορά τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιωντας οτι ο πόλεμος θα συνεχισθεί μέχρι να καταρρεύσει το καθεστως Μομπούτου. Διπλωματικές πηγές ωστόσο, αναφέρουν οτι είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση Καμπιλά-Μομπούτου το Σαββατοκύριακο.

Δωδεκα άτομα σκοτωθηκαν και άλλα οκτω τραυματίσθηκαν, στην πόλη Αμαράντε της βόρεια Πορτογαλίας, όταν κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε ντισκοτέκ της πόλης. Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν τις πρωτες πρωινές ωρες στην ντισκοτέκ και αφού έριξαν βενζίνη στο πάτωμα, έβαλαν φωτιά. Ενας θαμωνας που επιχείρησε να τους σταματήσει, πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε σοβαρά. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, είναι η δεύτερη πυρκαγιά που ξεσπά στην ίδια ντισκοτέκ τον τελευταίο χρόνο.

Στη Γερμανία, η Γενική Εισαγγελία διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας, Φρανκφούτερ Αλγκεμάινε, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση διέταξε την έναρξη ανακρίσεων κατά του ιρανού υπουργού Εξωτερικων, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, για την υπόθεση της δολοφονίας τεσσάρων ιρανων κούρδων στο Βερολίνο το 1992. Κατέστησε όμως σαφές οτι θα συνεχίσει τις έρευνες προς πάσα κατεύθυνση. Σε απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Απριλίου, το δικαστήριο του Βερολίνου κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία ότι διέταξε τη δολοφονία τεσσάρων Κούρδων αντικαθεστωτικων το 1992 στο εστιατόριο Μύκονος της πόλης. Η απόφαση προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Ιράν, της Γερμανίας και άλλων χωρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, αναφέρεται οτι ο Τζουκάνοβιτς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικων, Θεόδωρο Πάγκαλο, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που αφορούν την προαγωγή των διμερων οικονομικων σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρων.

Είκοσι έξι ευρωπαϊκές χωρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δοκιμάζουν αύριο τα δίκτυα πληροφόρησής τους με την ευκαιρία ενός σκηνοθετημένου ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Λοβιίσα, στη νότια Φινλανδία, στη διάρκεια του οποίου το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας ΙΝΤΕΡΝΕΤ θα χρησιμοποιηθεί για πρωτη φορά. Η άσκηση ονομάζεται Inex-2-Fin, οργανωθηκε από τον ΟΟΣΑ και έχει στόχο να εκτιμήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μετά από διαρροή ραδιενεργων υλικων στο περιβάλλον λόγω πυρηνικού ατυχήματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ νίκησε 5 -3 τον Παναθηναϊκός, στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, έκανε η ΑΕΚ αφού σε αγωνα για τον Β` γύρο των πλέϊ οφ που έγινε στο ΟΑΚΑ επικράτησε με 83-50 του Σπόρτιγκ. Ο δεύτερος αγωνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα γίνει την προσεχή Παρασκευή. Το πρωτο βήμα που οδηγεί στα ημιτελικά του φετινού πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας των ανδρων, έκανε σήμερα η ομάδα του Περιστερίου, αφού επικράτησε στο γήπεδο της του Αρη με 72-58. Ο δεύτερος αγωνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα γίνει μεθαύριο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης. Εάν κερδίσει το Περιστέρι θα περάσει στα ημιτελικά, ενω αν νικήσει ο Αρης, τότε θα γίνει και τρίτο παιχνίδι την Κυριακή στο κλειστό του Περιστερίου.

Το Σάββατο θ' αναδειχθεί ο πρωταθλητής στο Βόλεϊ της Α1 ανδρων. Η Ορεστιάδα στο δεύτερο τελικό, που έγινε στο γήπεδο της, νίκησε 3-0 τον Αρη. Ετσι τωρα οι δύο ομάδες έχουν από δύο νίκες και η ομάδα που θα επικρατήσει στον τρίτο τελικό, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο στο γήπεδο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, θα κατακτήσει τον τίτλο.

Ο Εθνικός Αστέρας, σε αγωνα της 28ης ημέρας για το πρωτάθλημα του Νοτίου ομίλου στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ' εθνικής, που έγινε στο γήπεδο της Καισαριανής, νίκησε 1-0 τον Εργοτέλη. Ετσι ο Εθνικός Αστέρας προηγείται με 54 βαθμούς, έναντι 52 της Καλλιθέας που έχει ένα αγωνα λιγότερο και 48 του Αιολικού, που έχει επίσης 27 αγωνες, ενω ο Εργοτέλης παρέμεινε στην 6η θέση με 43 βαθμούς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με σημαντική άνοδο 1,33% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφωθηκε στις 1. 413,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 15,1 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,31%, Ασφάλειες άνοδος 2,21%, Λήζινγκ πτωση 0,38%, Επενδύσεις πτωση 1%, Κατασκευές άνοδος 0,03%, Βιομηχανίες άνοδος 2,01%, Διάφορες άνοδος 1,65%, Συμμετοχων άνοδος 1,13%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική υποχωρηση 1,36%.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΔΡΑΧΜΗΣ ΤΗΣ

16. 04. 97 VALEUR: 18. 04. 97

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ

(FIXING)

ΔΟΛΛΑΡΙΟ Η.Π. Α 271. 2700 270. 4560 272. 0840 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜ. ΜΟΝ. 307. 3700 306. 4480 308. 2920 ΜΑΡΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 157. 3800 156. 9080 157. 8520 ΦΡΑΓΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ 46. 8040 46. 6640 46. 9440 ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ-ΣΚΩΤΙΑΣ-Β. ΙΡΛ. 440. 2000 438. 8790 441. 5210 ΛΙΡΑ ΔΗΜ. ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ 418. 0000 416. 7460 419. 2540 ΦΡΑΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟΥ 7. 6305 7. 6076 7. 6534 ΦΙΟΡΙΝΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 140. 0300 139. 6100 140. 4500 ΛΙΡΕΤΑ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ 100 ΜΟΝ. 15. 9810 15. 9330 16. 0290 ΣΕΛΛΙΝΙ ΑΥΣΤΡΙΑΣ 22. 3610 22. 2940 22. 4280 ΚΟΡΩΝΑ ΔΑΝΙΑΣ 41. 3140 41. 1900 41. 4380 ΚΟΡΩΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ 35. 2600 35. 1540 35. 3660 ΜΑΡΚΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ 52. 5280 52. 3700 52. 6860 ΠΕΣΕΤΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ 1. 8680 1. 8620 1. 8740 EΣΚΟΥΔΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ 1. 5710 1. 5660 1. 5760 ΓΙΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ 100 ΜΟΝ. 215. 8300 215. 1830 216. 4770 ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 185. 1600 184. 6050 185. 7150 ΚΟΡΩΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ 38. 6660 38. 5500 38. 7820 ΛΙΡΑ ΚΥΠΡΟΥ 530. 8000 529. 2080 532. 3920 ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ 194. 3000 193. 7170 194. 8830 ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 209. 8900 209. 2600 210. 5200

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ' ολόκληρη τη χωρα, με συννεφιά στα βορειοδυτικά, βροχές και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια και παροδικές βροχές ή τοπικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 11 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 16 και στο Αιγαίο 7 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφωσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 15 και 4 με 11 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 17 April 1997 - 2:12:12 UTC