Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ολυμπιακός και ο Απόλλωνας Πατρων θα συναντηθούν απόψε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανδρων του μπάσκετ, αφού επικράτησαν της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα, στους ημιτελικούς του φάιναλ-φόρ της διοργάνωσης, η οποία διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστάσεων. Ο μεγάλος τελικός θα αρχίσει στις 9. 15 και θα μεταδοθεί απ' ευθείας τηλεοπτικά από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, ενω νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 7 παρά 20, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα συναντηθούν διεκδικωντας την τρίτη θέση.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αφού επικράτησε με 63-61 της ΑΕΚ, σε μία ακόμη ``μάχη`` ανάμεσα στην .. .πρωην και την .. .νύν ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη. Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και οι ``ερυθρόλευκοι`` πήραν τη νίκη χάρις σε ένα εύστοχο τρίποντο του Φράνκο Νάκιτς μόλις 6 δευτερόλεπτα πρίν τη λήξη της συνάντησης.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε στον πρωτο ημιτελικό, αφού ο Απόλλων Πατρων επικράτησε με 92-79 του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με 38-36. Ο ``πρωην πράσινος`` Χρήστος Μυριούνης ήταν ο ``ήρωας`` των Πατρινων, τονίζοντας έτσι με τον .. .δικό του τρόπο ότι κακως παραχωρήθηκε από την παλιά του ομάδα.

Κάθε άλλο παρά ντέρμπι ήταν ο αγωνας της Νέας Φιλαδέλφειας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό γιά την 29η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας. Η ``Ενωση`` επικράτησε άνετα με 3-0 με τέρματα των Μανωλά, Κωστή και Μπατίστα και συνεχίζει να διεκδικεί τον τίτλο από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες μειωθηκε στους τρείς βαθμούς, αλλά οι ``ερυθρόλευκοι`` μπορούν να την αυξήσουν και πάλι άν κερδίσουν σήμερα στο στάδιο Καραϊσκάκη την Βέροια.

Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός έμεινε στην τέταρτη θέση και απειλείται σοβαρά από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος μπορεί να μειωσει την μεταξύ τους διαφορά στον έναν βαθμό, άν επιβληθεί σήμερα στον Πύργο του Πανηλειακού. Οι ``πράσινοι`` θα μείνουν εκτός Ευρωπης την επόμενη περίοδο, άν τελικά τους υπερκεράσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα σημερινά παιχνίδια είναι: Αθηναϊκός-Ηρακλής, Παναχαϊκή-ΟΦΗ, Ξάνθη-Ιωνικός, Εδεσσαϊκός-Καστοριά και Αρης-Καβάλα, ενω ο αγωνας τού Απόλλωνα με την Καλαμάτα θα γίνει τη Δευτέρα.

Να περάσουμε και πάλι στο μπάσκετ και τον ΠΑΟΚ, ο οποίος προκρίθηκε στους ``8`` του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρων, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, αφού στην τρίτη αναμέτρηση του με τον Ηρακλή, που έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, επεβλήθη με 65-51.

Ετσι, ο ``Δικέφαλος του Βορρά`` θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τον Παναθηναϊκό, ενω από την άλλη πλευρά, ο Ηρακλής δεν θα λάβει μέρος στα Κύπελλα Ευρωπης της επομένης περιόδου.

Η πρωτη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό γιά την δεύτερη φάση των πλέι-οφ, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστάσεων, αφού οι ``πράσινοι`` έχουν το πλεονέκτημα της έδρας.

Η ακριτική Ορεστιάδα πανηγυρίζει την πρόκριση της ομάδας βόλεϊ της πόλης στον τελικό του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρων, μετά την μεγάλη νίκη που σημείωσε στην έδρα της επί του Ολυμπιακού με 3-0 σέτ, στην δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων γιά τα ημιτελικά των πλέι-οφ. Στον μεγάλο τελικό του πρωταθλήματος, η Ορεστιάδα θα αντιμετωπίσει τον Αρη. Η σειρά των αγωνων θα αρχίσει τη Δευτέρα με γηπεδούχους τους Θεσσαλονικείς, πού έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Ολα είναι ``ανοικτά``, αφού οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

H Χίος προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρων της υδατοσφαίρισης, αφού στον δεύτερο αγωνα της με την Χαλκίδα γιά τα ημιτελικά των πλέι-οφ, που έγινε στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης, επικράτησε με 16-13 στην παράταση σημειωνοντας την δεύτερη νίκη επί της αντιπάλου της. Στον άλλο ημιτελικό, η Βουλιαγμένη νίκησε 11-5 τον Ολυμπιακό. Ετσι, το μεταξύ τους σκόρ έγινε 1-1 και η πρόκριση θα κριθεί στο τρίτο παιχνίδι, που θα γίνει σήμερα στην Βουλιαγμένη.

Οδυνηρή ήττα γνωρισε ο Πανιωνιος στην 28η ημέρα του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας, αφού σε αγωνα που έγινε χθές στο ουδέτερο γήπεδο της Πάτρας, έχασε με 1-0 από τον Παναργειακό. Η νίκη της ομάδας του Αργους ήταν δίκαιη, αφού οι ``τυπικά γηπεδούχοι`` διατήρησαν μία φλύαρη υπεροχή χωρίς να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία των αντιπάλων τους, οι οποίοι μετά την επιτυχία τους ``μπήκαν`` και πάλι στην ``μάχη`` της ανόδου. Το ``χρυσό`` τέρμα του Παναργειακού σημείωσε στο 23-ο λεπτό ο Δημήτρης Μπατάκος με δυνατό σούτ έξω από την περιοχή.

Ο Πανιωνιος προηγείται πάντα με 56 βαθμούς, έναντι 47 του Παναργειακού και ακόμη της Προοδευτικής και του Εθνικού, που έχουν έναν αγωνα λιγότερο, ενω ακολουθεί με 46 βαθμούς ο Παναιτωλικός, που έχει και αυτός ένα παιχνίδι λιγότερο.

Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι κορυφής του Νοτίου Ομίλου της Γ' Εθνικής κατηγορίας, που έγινε χθές στο ``Ελ Πάσο`` ανάμεσα στην πρωτοπόρο Καλλιθέα και τον τρίτο της βαθμολογίας Αιολικό γιά την 27-η ημέρα του πρωταθλήματος. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 και έτσι η ομάδα της Μυτιλήνης, που ευνοείται αποτέλεσμα, διατηρήθηκε στην ``μάχη`` της ανόδου. Μετά την ολοκλήρωση της 27-ης αγωνιστικής, η Καλλιθέα προηγείται με 52 βαθμούς, έναντι 51 του Εθνικού Αστέρα, 48 του Αιολικού και 47 του Ιάλυσου Ρόδου, ενω ακολουθεί ο Ναυπακτιακός Αστέρας με 44 βαθμούς.

Στους αγωνες της 25ης ημέρας γιά το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας ανδρων του μπάσκετ, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Παγκράτι-Ολύμπια    70-62
Ιωνικός Ν-Ηλυσιακός 73-76
Νήαρ Ηστ-Δάφνη      64-65
ΜΕΝΤ-Φίλιππος Θεσ.  71-82
Μίλων-Ηράκλειο      88-90
Εσπερος-Ιωνικός ΝΦ  82-75 και
Μαρούσι-Αμπελόκηποι 94-75

Την κορυφή ``μοιράζονται`` με 44 βαθμούς το Ηράκλειο και η Δάφνη, που έχουν εξασφαλίσει την άνοδο τους στην Α1, ενω ακολουθεί με 41 βαθμούς η ομάδα των Αμπελοκήπων.

Στους αγωνες της 21-ης και προτελευταίας ημέρας γιά το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας ανδρων του βόλεϊ, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Μακεδονικός-Ζαφειράκης 3-0
Γιάννινα-Ηφαιστος      0-3
Φάρος-Κομοτηνή         3-1
Πανελλήνιος-ΕΑ Πατρων  3-0
Αριστοτέλης-Ιωνικός ΝΦ 3-0 και
Ιωνικός Νικαίας-Σέρρες 3-1.

Η Κομοτηνή, που έχει εξασφαλίσει την άνοδο της, προηγείται με 37 βαθμούς, έναντι 36 του Πανελληνίου, του Αριστοτέλη Σκύδρας και του Ηφαιστου Δράμας.

Η Ομόνοια επικράτησε με 1-0 του ΑΠΟΕΛ στο ντέρμπι της Λευκωσίας γιά την 23η αγωνιστική του Κυπριακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που διεξήχθη σχεδόν μπροστά σε άδειες κερκίδες. Προχθές, το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην πρωτοπόρο Ανόρθωση και τον δεύτερο της βαθμολογίας Απόλλωνα Λεμεσού, που έγινε στην Λάρνακα, έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. Η Ανόρθωση θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να χάσει το πρωτάθλημα, αφού απομένουν τρεις μόλις αγωνιστικές για την λήξη και προηγείται με διαφορά εννέα βαθμων του Απόλλωνα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημείωσε μία ακόμη νίκη στο Αγγλικό πρωτάθλημα και διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού σε αγωνα γιά την 34η ημέρα της πρέμιερ λίγκ επικράτησε με 3-2 στο Μπλάκμπερν της τοπικής ομάδας. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πάντα πρωτη με 66 βαθμούς, έναντι 63 της Αρσεναλ, που έχει και έναν αγωνα περισότερο. Οι ``κανονιέρηδες`` επεβλήθησαν με 2-0 στο Χάιμπουρι της Λέστερ, Ακολουθεί με 60 βαθμούς και έναν αγωνα λιγότερο η Λίβερπουλ, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα στο Λονδίνο την Σάντερλαντ, ενω στην τέταρτη θέση με 56 βαθμούς έμεινε η Αστον Βίλα, που έχασε με 2-1 στο Ντέρμπι από την τοπική ομάδα και ακολουθεί με 53 βαθμούς αλλά και δύο αγωνες λιγότερους η Νιούκαστλ, η οποία αγωνίζεται σήμερα στο Σέφιλντ με την Γουένσντεϊ.

Η Μπάγερν Μονάχου συνέχισε την προέλαση της στο Γερμανικό πρωτάθλημα, αφού στην 27-η ημέρα νίκησε με 3-2 την Κολωνία και διατήρησε την διαφορά των 5 βαθμων από την δεύτερη Λεβερκούζεν, η οποία το βράδυ της Παρασκευής επεβλήθη με 3-1 της Καρλσρούης. Η κάτοχος του τίτλου Ντόρτμουντ έχασε με 3-2 εκτός έδρας από την Ντούισμπουργκ και έμεινε στην τρίτη θέση με 52 βαθμούς, όσους έχει και η Στουτγκάρδη, η οποία συνέτριψε με 5-1 την Χάνσα Ροστόκ.

Ιβκοβιτς: ``Μας αδίκησαν οι διαιτητές``

``Μία από τα ίδια`` ήταν οι δηλωσεις του Ντούσαν Ιβκοβιτς μετά το τέλος του αγωνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, άν και αυτή τη φορά η ομάδα του έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ. Ο Σέρβος τεχνικός επανέλαβε σχεδόν .. .αυτολεξεί όσα είχε πεί και μετά το ντέρμπι του πρωταθλήματος με την ``Ενωση``.

``Εγινε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι με καλές άμυνες και πολύ άγχος και από τις δύο ομάδες. Το γρήγορο προβάδισμα που πήραμε δεν μας βοήθησε. Μετά ο αγωνας πήρε αργό ρυθμό και παιζόταν στο μισό γήπεδο. Με τέτοιο στύλ παιχνιδιού είμαι ικανοποιημένος από τη νίκη. Αλλωστε, τέτοια θα πρέπει να είναι και η μορφή των αγωνων που θα δωσουμε στο φάιναλ-φόρ της Ρωμης. Είχαμε πολύ άγχος και ήταν η πρωτη φορά στα τελευταία παιχνίδια που δεν είχαμε τον απόλυτο έλεγχο και κάναμε 17 λάθη. Αυτή την στιγμή, μετά την μεγάλη νίκη, δεν είναι σωστό να κριτικάρουμε τους διαιτητές, οι οποίοι, πάντως, μας αδίκησαν`` είπε ο Ιβκοβιτς.

Οσον αφορά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Απόλλωνα, ο ``Ντούντα`` τόνισε: ``Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός περνάει ψυχολογική κρίση. Χθές, μιλούσα με τον πρόεδρο, ο οποίος μου είπε ότι η Πάτρα μπορεί να κάνει την ζημιά. Πιστεύω ότι τα ποσοστά στον τελικό ειναι μοιρασμένα``.

Φασούλας: ``Είμασταν καλύτεροι από την ΑΕΚ``

``Είμασταν καλύτεροι και πιστεύω ότι πήραμε δίκαια την πρόκριση`` δήλωσε ο Παναγιωτης Φασούλας μετά το τέλος του ημιτελικού και συνέχισε: ``Υπάρχει όμως ένα ακόμη παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε να το κερδίσουμε και αυτό γιά να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Δεν συμφωνούσα, άλλωστε, με τον χαρακτηρισμό του αγωνα μας με την ΑΕΚ σαν πρόωρο τελικό, μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού. Στην τελική φάση ενός θεσμού δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Εμείς θα παίξουμε εξίσου δυνατά και απέναντι στον Απόλλωνα``.

Εξάλλου, απαντωντας σε σχετική ερωτηση γιά της τελευταίες εκτός έδρας νίκες της ομάδας του, ο ``μπάνι`` είπε: ``Είναι καλό που η ομάδα κερδίζει δυνατούς αντιπάλους μακρυά από τη γήπεδο μας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο``.

Από την πλευρά του, ο Φράνκο Νάκιτς, ο οποίος έξι δευτερόλεπτα πρίν τη λήξη σημείωσε το ``χρυσό`` τρίποντο με το οποίο η ομάδα του πήρε τη νίκη, τόνισε: ``Αποφασίσαμε στο τελευταίο τάιμ-άουτ να γίνει απλά ένα ελεύθερο σούτ. Εγω πήγα στην γνωστή μου θέση και περίμενα. Δεν με ενδιέφερε εκείνη την στιγμή άν θα βάλω τρίποντο ή δίποντο, παρά μόνο να ευστοχήσω. Πήρα το ρίσκο και πέτυχα το καλάθι. Γενικά, παίξαμε καλή άμυνα στην περιφέρεια και περιορίσαμε τους Χατζή και Ατρούια. Κάτω από το καλάθι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Πάντως, κερδίσαμε δίκαια``.

Παράπονα και ο Ιωαννίδης

Καταδικαστική γιά την ομάδα του θεωρησε την διαιτησία του αγωνα με τον Ολυμπιακό ο προπονητής της ΑΕΚ Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η παλιά του ομάδα σκόραρε από το 32-ο μέχρι και το 39-ο λεπτό μόνο με βολές.

``Ενα σούτ 6 δευτερόλεπτα πρίν το τέλος έκρινε το τελικό αποτέλεσμα. Ο Νάκιτς έμεινε κακως γιά πολύ ωρα μόνος και μπράβο του που έβαλε το καλάθι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε μόνο με βολές στα τελευταία λεπτά και μόνο στο τέλος ο Φασούλας έβαλε ένα καλάθι και ο Νάκιτς το τρίποντο`` είπε ο ``Ξανθός``.

``Γιατί μπήκε ο Ζαβλανός στην κληρωτίδα αφού δεν ήταν αρχικά μέσα;`` αναρωτήθηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης αναφερόμενος στον διαιτητή που καταλόγισε τα περισότερα φάουλ σε βάρος της ομάδας του και συνέχισε: ``Τέλος πάντων, εγω πρέπει να πω ότι στο παιχνίδι καταφέραμε να υπερισχύσουμε στους ψηλούς. Ο Ολυμπιακός είχε 7 στα 15 τρίποντα, που θα μπορούσαν να είναι 7 στα 16 με το καλάθι που χρέωσαν στον Τάρλατς. Ο Ολυμπιακός από το 32' και μετά σκοράριζε μόνο με βολές. Τι να γίνει, όμως, κανένας δεν μιλάει. Κρίμα, γιατί στην επανάληψη βελτιωθήκαμε και παίξαμε καλή άμυνα``.

Παύλος: ``Μεγάλη ξεφτίλα``

Οι τελευταίες αποτυχημένες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού σε Ευρωπη και Ελλάδα, θεωρείται βέβαιο πως θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις στο ΤΑΚ Παναθηναϊκός, κάτι που φάνηκε άλλωστε από το ``μίνι`` .. .οικογενειακό συμβούλιο, το οποίο διεξήχθη λίγο μετά το τέλος του αγωνα με τον Απόλλωνα Πατρων, κατά τον οποίον οι ``πράσινοι`` γνωρισαν την ήττα με 92-79 και αποκλείστηκαν από τον τελικό του φάιναλ-φόρ του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του ΤΑΚ Παύλος Γιαννακόπουλος, εμφανως στενοχωρημένος από τη νέα ήττα της ομάδας του, δεν θέλησε να κάνει δηλωσεις, παρά αρκέστηκε να πεί: ``τέτοια ξεφτίλα δεν έχω ξανανοιωσει``.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος τόνισε: ``Τέτοιο πράγμα δεν το περίμενα. Γνωρισα την μεγαλύτερη πίκρα της ζωής μου. Πρωτη φορά αισθάνομαι έτσι. Η θλίψη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε εγω, αλλά ούτε και ο Παύλος, θα το αφήσουμε να περάσει έτσι``.

Και βέβαια, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς βρίσκεται πιά στο ``μάτι του κυκλωνα``, μετά το νέο αποτυχημένο αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία των ``πρασίνων``, αλλά οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, χωρίς να του απαντήσουν οριστικά, του ζήτησαν να κάτσει στον πάγκο και στον ``μικρό τελικό`` με την ΑΕΚ.

Τα ``άκουσαν`` οι παίκτες

Με ``σκληρή γλωσσα`` μίλησαν στους παίκτες του Παναθηναϊκού στα αποδυτήρια τόσο ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όσο και ο Μάλκοβιτς. Οι δύο άνδρες μάλιστα, ανέβασαν κάποια στιγμή τον τόνο της φωνής τους, με αποτέλεσμα να ακουστούν μέχρι τους διαδρόμους.

Με κλάμματα στα μάτια βγήκε από τα αποδυτήρια ο Μίκαελ Κόχ. Ο Γερμανός παίκτης των ``πρασίνων`` δεν θέλησε να σχολιάσει την βαρειά ήττα της ομάδας του, άν και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του δεν έδειχναν να .. .πολυστενοχωριούνται από τη νέα αποτυχία τους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Οικονόμου, αρκέστηκε να πεί: ``Τα μαύρα μας τα χάλια είχαμε``.

``Πατρινό Γλέντι``

Συνωστισμός επικρατούσε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα μετά την μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού. Παράγοντες, παίκτες και τεχνική ηγεσία είχαν ``στήσει`` ένα ``τρελό πανηγύρι`` γιά την απρόσμενη επιτυχία της ομάδας τους, να προκριθεί γιά πρωτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Κυπέλλου, επικρατωντας μάλιστα των πρωταθλητων Ευρωπης.

Πρίν το τζάμπολ του δεύτερου ημιτελικού, ο Γιάννης Μολφέτας είπε ότι ``βλέπει`` νίκη του Ολυμπιακού, αφού σύμφωνα με τον παίκτη του Απόλλωνα, οι ``ερυθρόλευκοι`` μπορεί να μην είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη ομάδα της Ευρωπης, αλλά ``σε λίγες μέρες θα είναι`` όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

``Εμείς σήμερα κάναμε την υπέρβαση μας. Δεν ξέρω τι θα γίνει στον τελικό. Πάντως δεν θα είμαστε εύκολη λεία και πιστεύω ότι θα συντελέσουμε στο να γίνει ένα ωραιο παιχνίδι`` κατέληξε ο Μολφέτας, ενω από την πλευρά του ο Ερικ Ράιλι είπε: ``Ηταν μεγάλη η επιτυχία μας. Είμαστε μία επαρχιακή ομάδα και παίξαμε σπουδαία. Πίστευα στη νίκη, γιατί στο πρωτάθλημα τα πήγαμε πολύ καλά με τον Παναθηναϊκό. Θέλω μία ακόμη νίκη στον τελικό και το Κύπελλο``.

Εξάλλου, ο Νίκος Βετούλας, φανερά συγκινημένος, είπε: ``Η επιτυχία μας αυτή, απέδειξε ότι οι επιλογές του καλοκαιριού ήταν απόλυτα σωστές και η σκληρή δουλειά μας απέδωσε καρπούς``.

Μυριούνης: ``Εκλεισα στόματα``

``Πετούσε στα σύννεφα`` ο Χρήστος Μυριούνης μετά την μεγάλη εμφάνιση που πραγματοποίησε στον αγωνα του Απόλλωνα με τον Παναθηναϊκό.

``Είναι η πιό ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου`` είπε ο διεθνής φόργουορντ και συνέχισε: ``Είμαι πολύ χαρούμενος που βοήθησα τον Απόλλωνα να φτάσει στον τελικό. Η σημερινή μου εμφάνιση αφιερωνεται σε όσους με είχαν τελειωμένο σαν μπασκετμπολίστα. Πιστεύω ότι έκλεισα πολλά στόματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνες προπονητές. Ολα τα οφείλω σε αυτόν, αφού με αναγέννησε, δούλεψε μαζί μου και με βοήθησε πάρα πολύ, όπως και οι συμπαίκτες μου``.

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Πατρινού συγκροτήματος, δήλωσε: ``Είμαι πολύ χαρούμενος από τη νίκη αυτή, την οποία ομολογω ότι περίμενα. Πέρυσι δικαιούμασταν να βρεθούμε στον τελικό, αλλά δεν αντέξαμε στην ψυχολογική πίεση. Φέτος ήρθαμε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένοι, χωρίς άγχος και με όπλο την εμπειρία που αποκτήσαμε στα παιχνίδια της Ευρωπης. Δεν φοβήθηκα σε καμία στιγμή το παιχνίδι``.

Ακόμη, ο Αλεξανδρής, αναφερόμενος στην εμφάνιση του Μυριούνη τόνισε: ``Ο Χρήστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού μπάσκετ. Πίστευα σε αυτόν και γι'αυτό τον πήρα στον Απόλλωνα. Ολα τα χρωστάει στον εαυτό του και σε κανέναν άλλον``.

Μπάσκετ-Κύπελλο- Ο Ολυμπιακός ``καθάρισε`` και την ΑΕΚ

Αν δεν υπήρχε ο Φράνκο Νάκιτς, ο Γιάννης Ιωαννίδης πιθανόν να πανηγύριζε μία μεγάλη νίκη επί της παλιάς του ομάδας, του Ολυμπιακού, και ταυτόχρονα την πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Πράγματι, στον δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ-φόρ της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστάσεων, η ``Ενωση`` προηγείτο με 61-60 των ``ερυθρολεύκων`` μόλις 6 δευτερόλεπτα πρίν τη λήξη της συνάντησης και ο ``Ξανθός`` ... .άγγιζε τον πρωτο τίτλο της καριέρας του με την ΑΕΚ, αφού η πρόκριση στον τελικό με αντίπαλο τον Απόλλωνα Πατρων, σήμαινε εκτός απροόπτου και την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Νάκις, όμως, δεν άφησε τον παλιό προπονητή του να σημειωσει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία. ``Κτύπησε`` με μία ``βόμβα`` τριων πόντων ακριβως 6 δεύτερα πρίν την ``κόρνα`` της λήξης και οι φορμαρισμένοι ``ερυθρόλευκοι`` σημείωσαν μία ακόμη μεγάλη επιτυχία, προκρινόμενοι στον τελικό του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσουν την ομάδα της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Ο πρωτος τίτλος αυτής της περιόδου βρίσκεται πιά ``αγκαλιά`` με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο οποίος μετά την σκληρή σε βάρος του κριτική, την οποία δεχόταν σχεδόν σε όλη την διάρκεια της περιόδου, βλέπει με αισιοδοξία την πιθανότητα να πραγματοποιήσει ``τριπλέτα`` στους τίτλους κάνοντας πραγματικότητα όλους τους στόχους που είχε η ομάδα του όταν ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία. Δηλαδή, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα Ελλάδος και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ως γνωστόν, οι ``ακόρεστα διψασμένοι ερυθρόλευκοι`` έχουν πάρει την πρόκριση τους γιά το φάιναλ-φόρ της Ευρωλίγκα, που θα γίνει στην Ρωμη και άν διατηρήσουν την ψυχοσύνθεση του ``νικητή``, που έδειξαν ότι έχουν και στον αγωνα με την ΑΕΚ, τότε όλοι οι στόχοι τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά στον αγωνα, αφού προηγήθηκε με 14- 4 στο πεντάλεπτο κει 20-9 στα μέσα του ημιχρόνου, αλλά στη συνέχεια η ΑΕΚ ισορρόπησε και άρχισε να μειωνει αργά, αλλά σταθερά, την διαφορά, κλείνοντας το πρωτο μέρος μόλις τρείς πόντους πίσω στο σκόρ. Το παιχνίδι ήταν αγωνιωδες και αμφίρροπο στην επανάληψη, αφού η ΑΕΚ προηγήθηκε με 56-54 πέντε λεπτά πρίν τη λήξη και 61-60 μόλις 34 δευτερόλεπτα πρίν την ``κόρνα``, αλλά ο Νάκιτς, που αναδείχθηκε γιά μία ακόμη φορά ``σωτήρια`` επιθετική λύση γιά τον Ολυμπιακό, ευστόχησε στο τρίποντο που επιχείρησε 6 δεύτερα πρίν το τέλος και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Ο Παναγιωτης Φασούλας ήταν η μεγάλη μορφή του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο. Σημείωσε καθοριστικούς πόντους (10 συνολικά), ``μάζεψε`` 7 ριμπάουντ και έκανε 4 κοψίματα. Ο Ντράγκαν Τάρλατς πήρε τα περισότερα ριμπάουντ (8) γιά τους ``ερυθρόλευκους`` και σημείωσε 16 πόντους, ενω ήταν σταθερός σε όλο το παιχνίδι. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς αναδείχθηκε στον πρωτο σκόρερ του Ολυμπιακού με 19 πόντους, ενω είχε ακόμη 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και ευστόχησε στα τρία από τα πέντε σούτ τριων πόντων που επιχείρησε.

Από την άλλη πλευρά, οι 16 πόντοι του Βίκτορ Αλεξάντερ, που είχε ακόμη 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, δεν έφτασαν στην ΑΕΚ, ενω χωρίς εξάρσεις ήταν η εμφάνιση των Μπίλ Εντουαρντς (12 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) και Μίκαελ Λάρσεν (13 πόντοι, 2 κλεψίματα). Η ``Ενωση`` ήταν πιό εύστοχη στα δίποντα (48 % με 21 στα 43 έναντι 41 % με 12 στα 29) και τις βολές (64 % με 16 στις 25 έναντι 62 % με 18 στις 29), αλλά ``εσπασε τα ταμπλω`` στα τρίποντα, αφού οι παίκτες της ευστόχησαν μόνο σε ένα από τα .. .11 που επιχείρησαν (ποσοστό: 9 % !!!), έναντι 46 % των ``ερυθρολεύκων`` με 7 στα 15.

Ο Ολυμπιακός πήρε περισότερα ριμπάουντ (31 έναντι 27) και έκανε πιό πολλά κοψίματα (6-1) αλλά και λάθη (17-11). Η ΑΕΚ έκλεψε περισότερες φορές την μπάλα (8-4), ενω οι δύο ομάδες είχαν ισορροπία στις επιθέσεις (από 81), τα φάουλ (από 26) και τις ασίστ (από 6).

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς, Σιγάλας 9 (2 τρίποντα), Γκρέι 1, Παπανικολάου, Νάκιτς 8 (2), Φασούλας 10, Τόμιτς, Τάρλατς 16, Βέλπ, Ρίβερς 19 (3).

ΑΕΚ: Κολντεμπέλα, Ατρούια 5 (1), Κακιούζης 6, Χατζής 4, Λάρσεν 13, Εντουαρντς 12, Ποδαράς 5, Κιάτζιτς, Αλεξάντερ 16.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 13 April 1997 - 14:32:33 UTC