Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-04

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία, μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους από ναρκωτικά, που σημειωθηκαν τις τελευταίες μέρες. Στον κατάλογο των θυμάτων του λευκού θανάτου, προστέθηκε σήμερα άλλος ένας νέος, ο πέμπτος κατά σειρά, σε ισάριθμες μέρες. Πρόκειται για τον Αντωνη Πουντουράκη, 33 χρόνων, από την Κρήτη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε χαντάκι υπονόμου, στη συμβολή των οδων Σοφούλη και Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, λίγα μέτρα από την είσοδο σχολείου της περιοχής. Είναι το 41ο θύμα για το 1997 και σύμφωνα με τα στοιχεία οι θάνατοι από ναρκωτικά παρουσιάζουν αύξηση 22% από πέρσι. Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικων εκτιμά ότι πρόκειται για φονική παρτίδα ηρωίνης, μεγάλης καθαρότητας που κυκλοφορεί στα στέκια των τοξικομανων. Ο υφυπουργός Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης, εκτιμά ότι οι χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 25. 000 και τόνισε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν μέτρα για τα προγράμματα απεξάρτησης. Με ερωτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, ζητά να πληροφορηθεί ποιες πρωτοβουλίες θ'αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετωπιση του προβλήματος, αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης και αν θα δημιουργηθούν νέες μονάδες απεξάρτησης.

Νέα θεαματική βουτιά σημείωσε ο πληθωρισμός το μήνα Μάρτιο, ο οποίος σε ετήσια βάση έτρεχε με ρυθμό 6%, έναντι 6,6% στο τέλος Φεβρουαρίου. Η νέα μεγάλη πτωση του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη και από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που υπολόγιζε τον πληθωρισμό στο 6, 2%. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας η πτωση του πληθωρισμού θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, γεγονός που αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ασκείται. Ο κ. Παπαντωνίου συνέστησε αυτοσυγκράτηση στις τράπεζες, να μην προχωρήσουν άμεσα σε μείωση των επιτοκίων και πρόσθεσε ότι η πτωση του πληθωρισμού πρέπει να περιορίσει και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για υπερβολικές αυξήσεις αποδοχων. Αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο κ. Παπαντωνίου και στις διοιήσεις των ΔΕΚΟ, αναφορικά με τις αυξήσεις μισθων που θα συμφωνήσουν με τους εργαζόμενους.

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης μετοχοποίησης του ΟΤΕ, έδωσε το υπουργικό συμβούλιο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα διατεθούν 45 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 10,7 του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού. Η αξία των μετοχων ανέρχεται στα 270 δις δρχ, από τα οποία τα 160 θα διατεθούν στον ΟΤΕ για επενδύσεις και τα υπόλοιπα 110 στο δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά μετοχων στην ελληνική αγορά και για τις μεγαλύτερες από τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά. Η διάθεση των μετοχων θα γίνει τον Ιούνιο, αλλά ο κ. Παπαντωνίου δεν αναφέρθηκε στην τιμή της μετοχής. Ο ΟΤΕ χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη και όχι ιδιωτικοποίηση στο βωμό της μαύρης τρύπας του δημοσίου ελλείμματος, σχολίασε ο Συνασπισμός.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμος να μετάσχει σε μία νέα συνάντηση κορυφής, τύπου Καμπ Ντέϊβιντ, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε οτι είναι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση, υπό τον όρο όμως, οτι θα έχουν τερματισθεί τα επεισόδια βίας στο Ισραήλ. Η πρόταση αυτή όμως δεν αφήνει και πολλά περιθωρια ελπίδας, για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορων μεταξύ των δύο πλευρων, καθως ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές οτι δεν πρόκειται να σταματήσει την δημιουργία εβραϊκων οικισμων στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ερμπακάν- Τσιλέρ στην Τουρκία, καθως έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, διαπίστωσε την ενεργό ανάμειξη δύο βουλευτων του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ, σε δίκτυο συνεργασίας κυβερνητικων αξιωματούχων με ακροδεξιούς γκάνγκστερς. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Αγκάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εσωτερικων τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ξέσπασε το πολιτικό σκάνδαλο, καθως και ο Σεντάτ Μπουτσάκ, επικεφαλής φιλοκυβερνητικής κουρδικής πολιτοφυλακής.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρενό, διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο στη Βιλβόρντ που απασχολεί 3100 άτομα. Μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πέτρες εναντίον των αστυνομικων, οι οποίοι απάντησαν με μάνικες νερού. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή συλλήψεις. Εκπρόσωπος της φλαμανδικής κυβέρνησης που δέχθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων, κατέστησε σαφές οτι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθως όπως υποστήριξε, οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον γαλλικων εταιρειων ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.

Περιουσία του κράτους κήρυξε με νόμο η ρωσική Δούμα, τα έργα τέχνης που κατέσχεσε ο Κόκκινος Στρατός στη ναζιστική Γερμανία, κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Αν και ο πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, είχε ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αυτό, προκειμένου να αποφύγει την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας, 300 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 15 κατά και οκτω απέσχον.

Ενταση επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά, τύπου Τουπόλεφ 22, πέταξαν χωρίς προειδοποίηση μέσα στον εναέριο χωρο τους, στην περιοχή της Κριμαίας και της κεντρικής Μαύρης Θάλασσας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης πλοίων του ΝΑΤΟ στην Οδησσό. Οπως αναφέρει το Κίεβο, τα ρωσικά αεροσκάφη δεν απήντησαν στον ουκρανικό πύργο ελέγχου και ουκρανικά καταδιωκτικά απογειωθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος επέστρεψε στην χωρα του ο αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στην διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και παράλληλα, εξασφαλίσθηκε η συμβολή της Ευρωπης στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε οτι χθες έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση να τεθεί υπό τον κ. Βρανίτσκι και εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι δύο αυτοί παράγοντες, να υποστηρίζονται από ομάδες εμπειρογνωμόνων για στρατιωτικά, οικονομικά και θεσμικά θέματα. Την ίδια ωρα όμως που οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν την αποστολή δύναμης προστασίας της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, ομάδες ενόπλων σπέρνουν τον πανικό στους κατοίκους των Τιράνων και του νότιου τμήματος της χωρας. Στην Αυλωνα, ένοπλες συμμορίες προκάλεσαν καταστροφές στο θέατρο της πόλης, το στάδιο, το γήπεδο, το οποίο και ναρκοθέτησαν και τη βιβλιοθήκη, μία από τις αρχαιότερες της χωρας. Μετά την χθεσινή ένοπλη επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ και εναντίον της κατοικίας της πρέσβειρας των ΗΠΑ, στα Τίρανα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο χωρο των Βαλκανίων, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, μιλωντας στη διάσκεψη του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη πολιτική για στήριξη των χωρων της Βαλκανικής σ' αυτή τη ρευστή περίοδο μετάβασης τους προς την ελεύθερη οικονομία της αγοράς και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι υπάρχουν εστίες κρισης, όπως Κόσσσοβο και το Τέττοβο και τόνισε ότι η λύση δεν είναι τα πλοία που βυθίζουν άλλα πως θα προλάβουμε την πείνα που επειλεί χωρες της Βαλκανικής, όπως η Βουλγαρία. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται κινητοποίηση τόσο στα όργανα της Κοινότητας, όσο και άλλων Οργανισμων όπως ΝΑΤΟ, ΔΕΕ και ΟΑΣΕ και σ' όλες τις κυβερνήσεις των χωρων, που άμεσα ή έμεσα επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Ευρωπη. Στη διάρκεια των εργασιων της διάσκεψης που άρχισε το μεσημέρι τονίσθηκε ότι η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια σ'όλη την Ευρωπη.

Το πρωί, το υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της διακυβερνητικής, αλλά και με την εξωτερική πολιτική. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διακυβερνητική η Ελλάδα θα δωσει ιδιαίτερο βάρος στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και στην πολιτική και θεσμική ισότητα και ισορροπία μεταξύ των κρατων. Ερωτηθείς για τη συναυλία που διοργανωνει το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ στα Ιμια, ο κ. Ρέππας είπε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λεπτότητα και ευθύνη. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν αντιμετωπίζει θέμα παροχής αδείας για τη συναυλία, σημειωνοντας ότι η ελληνική επικράτεια είναι ελεύθερη για όλους.

Χρηματική αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλει το δημόσιο σε όποιον πολίτη ζημιωνεται, εφαρμόζοντας νομοθετική διάταξη, που κρίθηκε στη συνέχεια αντισυνταγματική, όπως ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Χθες το διοικητικό πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 16,5 εκατομμυρίων δραχμων σε ιδιοκτήτη οικοπέδου που υπέστη ζημία από την ακύρωση ως αντισυνταγματικού του διατάγματος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Διπλασιάζεται η αμοιβή των υπερωριων των καθηγητων, με κοινή απόφαση των υπουργων Παιδείας και Οικονομικων. Ο κ. Αρσένης είπε ότι τη Δευτέρα θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθοριστεί η αποζημίωση σε ένα ικανοποιητικό ποσό, δηλαδή 5. 300 δρχ. μικτά και 4. 000 δρχ καθαρά. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εγκύκλιο για την αναπλήρωση των χαμένων ωρων στα σχολεία. Η εγκύκλιος εφαρμόζεται ήδη στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια επιλέγεται η επιμήκυνση του καθημερινού ωρολόγιου προγράμματος, ενω σε αρκετά από αυτά υπάρχει πρόθεση να γίνουν μάθηματα τις τρεις πρωτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενω σε λίγα μόνο σχολεία θα αξιοποιηθούν τα Σάββατα με διδασκαλία μαθημάτων. Το απόγευμα, μαθητές της Αθήνας, έκαναν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, ζητωντας να ματαιωθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστα Καραμανλή, ορίσθηκε ο κ. Δημήτρης Σιούφας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Αναπληρωτές κατά τομείς, ορίσθηκαν η κυρία Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, για θέματα δικαιοσύνης και θεσμων, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης για θέματα οικονομίας και ο κ. Σάββας Τσιρουρίδης για ευρωπαϊκά και αγροτικά θέματα. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί για πρωτη φορά μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία του κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη.

Με κάρτα εργασίας διάρκειας 9 - 12 μηνων, θα εφοδιασθούν όλοι οι λαθρομετανάστες, ανακοίνωσε στη βουλή ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, απαντωντας σε σχετική ερωτηση. Ο κ. Παπαϊωάννου πρόσθεσε ότι τα σχετικά διατάγματα είναι έτοιμα και θα τεθούν προς συζήτηση τις επόμενες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο. Παραμένοντας στο χωρο της βουλής ν'αναφέρουμε ότι η βουλευτής του Συνασπισμού, Μαρία Δαμανάκη, κατέθεσε ερωτηση προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητεί να σταματήσουν οι παραβιάσεις του νόμου Πεπονή και οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, που έχουν προσληφθεί χωρίς κοινωνικά κριτήρια. Σημειωνεται ότι 93 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσαν, προτείνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο να γίνουν από τον κατάλογο των επιλαχόντων του περυσινού διαγωνισμού, που πέρασαν το όριο της βαθμολογίας που προβλεπόταν.

Μικρές υλικές ζημιές υπέστη το δεξαμενόπλοιο Βασίλειος 7, το οποίο συγκρούστηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Μαρμαρά της Τουρκίας, με το τουρκικό φορτηγό Κεκοβα. Το τουρκικό σκάφος υπέστη εισροή υδάτων και εξέπεμψε σήμα κινδύνου αλλά κατάφερε τελικά να αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Μαρμαρά, όπως και το ελληνικό μότορσιπ. Κανένα μέλος από τα πληρωματα δεν κινδύνεψε. Το Βασίλειος 7 στο οποίο επιβαίνουν 9 Ελληνες, είχε αποπλεύσει από τα διυλιστήρια της Μότορ Οϊλ στους Αγίους Θεοδωρους με περισσότερους από δύο χιλιάδες τόνους βενζίνη, με προορισμό το λιμάνι Αμπαγκλί της Τουρκίας.

Πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δραχμων επέβαλαν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και ΠΕΧΩΔΕ στην εταιρία Μότορ Οϊλ Ελλάς για την εκτεταμένη ρύπανση που προκλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το δεξαμενόπλοιο Κρήτη Ση, όταν αυτό εκφόρτωνε αργό πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στους Αγίους Θεοδωρους. Τα χρήματα απο το πρόστιμο, θα περιέλθουν στον ειδικό λογαριασμό που ονομάζεται πράσινο ταμείο με σκοπό να διατεθεί στους ΟΤΑ των περιοχων που επλήγησαν απο τη ρύπανση.

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, άσκησε ο εισαγγελέας το πρωί εναντίον του Ρωσου, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε την 20χρονη στα Πατήσια.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλίδης συναντήθηκε το μεσημέρι με εκπροσωπους της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΣΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης των θεμάτων για τον κοινωνικό διάλογο. Την Πέμπτη σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής κόμματος και κυβέρνησης θα καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου. Πάντως, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν. Το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, δεν αποτελούν διάσταση.

Συναγερμός σήμανε τη νύχτα στην αστυνομία από τηλεφωνημα αγνωστου ο οποίος προειδοποιούσε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα, στα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας Αλ Ιτάλια, στη συμβολή των οδων Γραβιάς και Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη. Η περιοχή αποκλείστηκε ενω από τον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκε και εξουδετερωθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός, κοντά στην είσοδο των γραφείων. Την ευθύνη για την τοποθέτηση του μηχανισμού ανέλαβε η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οι φίλοι της μουσικής δεν θα απολαύσουν τη διάσημη σοπράνο Βικτόρια ντε λος Ανχελες, που επρόκειτο να εμφανιστεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 25ης διοργάνωσης των Διεθνων Μουσικων Ημερων της HELEXPO. Η συναυλία, που ήταν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αναβάλλεται, λόγω ατυχήματος που είχε η διάσημη σοπράνο, με αποτέλεσμα να διακόψει την παγκόσμια περιοδεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα πραγματοποίησης της συναυλίας στα τέλη Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου. Οι κάτοχοι εισιτηρίων για τη συναυλία της Δευτέρας, μπορούν να τα επιστρέψουν στα γραφεία της HELEXPO, για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Πουλίδη, που έχουν αποτυπωσει τη δύναμη του αγωνιστικού παλμού του εργατικού κινήματος στη χωρα μας κατά τις δεκαετίες του '20, του '30 και του '40, θα εκτεθούν στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων, από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Πρόκειται για μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Πουλίδη, που ανήκει πλέον στη ΓΣΕΕ. Οι φωτογραφίες έχουν επιζωγραφιστεί από τη ζωγράφο Νέλλη Παραστατίδου, στο πνεύμα της εικαστικής αναδιαμόρφωσης μιας ανεξίτηλης ιστορίας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποδοχή ηρωων επεφύλαξαν στους μπασκετμπολίστες του Αρη και τον προπονητή τους Σλόμπονταν Σούμποτιτς, περίπου 2. 500 οπαδοί της ομάδας, το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Μόλις το αεροσκάφος, που μετέφερε τους κατόχους του κυπέλλου Κόρατς, απο την Προύσα στη Θεσσαλονίκη, προσγειωθηκε στήθηκε ένα ξέφρενο πανηγύρι. Οι παίκτες του Αρη, αφού επιβιβάσθηκαν σε πούλμαν κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης υπό την συνοδεία των φιλάθλων και αστυνομικων, για να καταλήξουν μετά από πομπή δύο ωρων στα γραφεία του ΤΑΚ. Η επιτυχία του Αρη γιορτάσθηκε με ξέφρενους πανηγυρισμούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Λευκωσία. Στη Θεσσαλονίκη οι πανηγυρισμοί κορυφωθηκαν τις πρωϊνές ωρες, ενω στη Λευκωσία εκατοντάδες άτομα συγκεντρωθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, κρατωντας ελληνικές σημαίες, γιορτάζοντας με ξέφρενες εκδηλωσεις το θρίαμβο του Αρη και τραγουδωντας τον Εθνικό Υμνο.

Θύελλα εκπλήξεων σάρωσε την ημιτελική φάση της Ευρωλίγκας, αφού από το φάιναλ-φόρ, που θα διεξαχθεί 22-24 Απριλίου στην Ρωμη, αποκλείστηκαν και οι δύο Ιταλικές ομάδες χάνοντας μέσα στην έδρα τους, ενω αντίπαλος του Ολυμπιακού στον έναν από τους δύο ημιτελικούς θα είναι η Σλοβενική Ολύμπια Λιουμπλιάνας, αφού στον τρίτο αγωνα επικράτησε μέσα στο Μιλάνο με 77-61 της Στεφανέλ. Στον άλλο ημιτελικό του φάιναλ-φόρ θα συναντηθούν η Μπαρτσελόνα με την Βιλερμπάν. Η Ισπανική ομάδα νίκησε στην Μπολόνια την Τιμσίστεμ με 87- 62, ενω η γαλλική ομάδα 62-57 την τουρκική Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη. Για πρωτη φορά στην τελική φάση μιας διοργάνωσης προκρίνονται τέσσερις ομάδες που ξεκίνησαν την σειρά των αγωνων χωρίς πλεονέκτημα έδρας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η σημαντική μείωση του πληθωρισμού το μήνα Μάρτιο πυροδότησε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηριου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμων να αποκομίσει υψηλά κέρδη 1,95%, κλείνοντας στις 1395,69 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 4,25%. Η αξία των συναλλαγων σήμερα έφθασε τα 15, 4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,26%, Ασφάλειες άνοδος 0,40%, Λήζινγκ άνοδος 0,40%, Επενδύσεις άνοδος 0,02%, Κατασκευές άνοδος 2,87%, Βιομηχανίες άνοδος 2,25%, Διάφορες άνοδος 0,84%, Συμμετοχων άνοδος 1,31%. Με οριακή άνοδο 0,11% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σ'ολόκληρη τη χωρα, αλλά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλωδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 15 και στο Αιγαίο 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή, αλλά βελτίωση από το απόγευμα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 15 και 6 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 5 April 1997 - 2:58:38 UTC