Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-01-31

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μαζική απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές της Λάρισας. Απέδρασαν 28, συνελήφθησαν οι δέκα.
  • Ρεπό στις αγροτικές κινητοποιήσεις μέχρι την Τρίτη, οπότε αναμένεται γενικό μπλακ άουτ. Κλεφτοπόλεμος αστυνομίας - αγροτων στα διόδια, αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.
  • Αναταραχή στο χωρο της παιδείας. Συνεχίζουν την απεργία τους οι καθηγητές. Πενθήμερες απεργίες αρχίζουν τη Δευτέρα και οι δάσκαλοι.
  • Για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο κάνει λόγο ξανά η Τουρκία.
  • Δεν θα πάρουμε τους ρωσικούς πυραύλους, αν λυθεί το Κυπριακό, δηλωνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
  • Κλείσιμο, σύντομα, του Σκοπιανού προανήγγειλε στη βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Προφυλακιστέα η Δήμητρα Καμπά, για την υπόθεση της απαγωγής στο Ηράκλειο.
  • Τέρμα στις φήμες περί επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία έθεσε ο Αντωνης Σαμαράς.
  • Ενοπλη ληστεία με λεία έξι εκατ. δρχ. στην Τράπεζα Πίστεως στο Φάληρο.
  • Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στην Αλγερία. Αλλοι οκτω νεκροί από επίθεση φανατικων ισλαμιστων.
  • Εκκληση για πρόωρες εκλογές απηύθυνε και πάλι ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.
  • Στο Δυρράχιο η επόμενη διαμαρτυρία της αλβανικής αντιπολίτευσης για τις παρατράπεζες.
  • Μικρή διορθωτική υποχωρηση στο Χρηματιστήριο της τάξεως του 0,43%.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μαζική απόδραση κρατουμένων σημειωθηκε αργά το απόγευμα από τις φυλακές της Λάρισας. Σύμφωνα με τις πρωτες πληροφορίες απέδρασαν 28 κρατούμενοι, από τους οποίους δέκα συνελήφθησαν λίγο αργότερα από την αστυνομία, η οποία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η απόδραση. Εξω από τις φυλακές έφθασαν αμέσως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία εξελίχθηκε η σημερινή κινητοποίηση των αγροτων της Θεσσαλίας, οι οποίοι σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να αποκλείσουν συμβολικά τα διόδια των Τεμπων και Μοσχοχωρίου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί κατά μήκος των διοδίων, με εντολή της εισαγγελέως που ήταν παρούσα, εμπόδισαν τους αγρότες να πλησιάσουν, με αποτέλεσμα, προς στιγμήν να δημιουργηθεί ένταση. Τελικά οι αγρότες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, στη διάρκεια της οποίας διεκόπη η συγκοινωνία και στη συνέχεια αποχωρησαν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί πλέον την προσεχή Τρίτη, όπου οι αγρότες έχουν προειδοποιήσει ότι θα κοψουν τη χωρα στα δύο, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν δωσει λύσεις στα προβληματά τους.

Το αγροτικό απασχόλησε και τη βουλή στην ωρα του Πρωθυπουργού, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Η όποια κοινωνική κινητοποίηση αντιμετωπίζεται με διάλογο, με πειθω αλλά και με αποφασιστικότητα, τόνισε ο κ. Σημίτης και απαντωντας στις επικρίσεις του κ. Τσοβόλα ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει αυταρχισμό, δήλωσε ότι αυταρχισμός είναι να κλείνεις τους δρόμους και να μην κυκλοφορούν ελεύθερα οι πολίτες, να προκαλείς ζημιές στις περιουσίες των άλλων και να θέτεις το δικό σου συμφέρον υπεράνω όλων των άλλων. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμπεριφορές αντίθετες με αυτά που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι άλλοι είναι που ακολουθούν αυταρχικές συμπεριφορές, ενω η κυβέρνηση έχει κάνει διάλογο με τους αγρότες και μάλιστα έχει λάβει μια σειρά μετρων για τα προβλήματα τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, είπε ότι εφόσον η δραστηριότητά τους, είναι σύννομη τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν διαταραχθεί η νομιμότητα, τότε θα υπάρξει απάντηση και η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα που δημιουργήθηκε με τη δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μόσχο Γικόνογλου. Από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε αξιολύπητη και επικίνδυνη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατία κατά των απεργων και προέβλεψε ότι το απεργιακό κύμα θα κλιμακωθεί.

Ενταση το μεσημέρι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, καθως οι καθηγητές που πραγματοποίησαν και νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό για να του θέσουν τα αιτηματά τους. Με εντολή του κ. Σημίτη το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργω Γιωργο Πασχαλίδη, μια συνάντηση, την οποία οι καθηγητές χαρακτήρισαν άκαρπη. Οι καθηγητές, οι οποίοι δήλωσαν ανυποχωρητοι στα αιτηματά τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δεν αποκλείται το Σαββατοκύριακό να έχουν νεα συναντηση με τον υπουργό Παιδείας. Πρίν από το συλλαλητήριο οι καθηγητές συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ και το απόγευμα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού και τον Γιωργο Σουφλιά . Στο μεταξύ, σε πενθήμερες και όχι τριήμερες, επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, κατέρχονται από τη Δευτέρα και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με οικονομικά αιτήματα.

Η αναταραχή στο χωρο της παιδείας και κυρίως η απεργία των καθηγητων, απασχόλησε και τη βουλή, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της πολιτικής έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της παιδείας και της βελτίωσης της μισθολογικής θέσης των καθηγητων και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν οι εκπαιδευτικοί και να συμβάλουν στην άμεση λειτουργία των σχολείων. Πρόσθεσε επίσης ότι στο νέο μισθολόγιο γίνονται σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των αποδοχων των εκπαιδευτικων. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει διάλογο με τους καθηγητές καθως, όπως είπε, αλλα λένε αυτοί και άλλα η κυβέρνηση. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ή δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ή τη γνωρίζει και υπεκφεύγει. Ο κ. Σημίτης ανταπάντησε ότι έχει γίνει διάλογος με εκπροσωπους της ΟΛΜΕ και ότι ο ίδιος έχει συναντηθεί μαζί τους και κατέληξε λέγοντας ότι αυτές τις αυξήσεις μπορεί να διαθέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Επαναφέρει η Τουρκία στο προσκήνιο τους ισχυρισμούς της για αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, ένα περίπου χρόνο, μετά την κρίση στα Ιμια. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικων υποστήριξε ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο, η κυριότητα των οποίων δεν έχει καθορισθεί από τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα με τις αμφισβητούμενες περιοχές αναμένει τη λύση του και η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση να καθορισθεί το κυριαρχικό καθεστως μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

Η Κύπρος θα εγκαταλείψει τα σχέδια αγοράς των ρωσικων πυραύλων εάν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Ο κ. Κληρίδης φάνηκε μάλλον δυσαρεστημένος για τις ποικίλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για το Κυπριακό, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα όλες οι πρωτοβουλίες να ήταν συντονισμένες υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν φαίνεται να έχει τελειωμό ο κύκλος του αίματος στην Αλγερία, καθως οι φανατικοί ισλαμιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, σκοτωνοντας ανύποπτους πολίτες. Σε νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Αλγέρι σκοτωθηκαν οκτω άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό 13 μηνων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση εκπροσωπου της αστυνομίας ότι οι δράστες φθάνουν στο σημείο να κόβουν το λαιμό των θυμάτων τους.

Νέα έκκληση για την άμεση διεξαγωγή εκλογων, ωστε να τερματισθεί η πολιτική κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ. Την ίδια ωρα ο υπουργός Εσωτερικων, Νικολάι Ντόμπρεφ, προσφέρθηκε να παραιτηθεί από την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης υπό τους σοσιαλιστές. Στο μεταξύ, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα ο αποκλεισμός εθνικων οδων και σιδηροδρομικων αρτηριων, στο πλαίσιο των διαδηλωσεων της αντιπολίτευσης.

Στην Αλβανία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συγκρότησαν κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Δυρραχίου, το Σαββατοκύριακο παρά τις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας. Ο πρόεδρος Μπερίσα, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση αφότου ανέλαβε την εξουσία, προσπάθησε να εκτονωσει την ένταση, διαβεβαιωνοντας ότι από τις 5 Φεβρουαρίου θ'αρχίσει η επιστροφή των χρημάτων στους αποταμιευτές που τα έχασαν στις παρατράπεζες.

Νέο κύμα διωξεων των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας εξαπέλυσαν κυβερνητικές δυνάμεις της Αγκυρας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτωθηκαν 40 Κούρδοι, ενω ο αριθμός των νεκρων το τελευταίο διήμερο πλησιάζει τους ογδόντα. Σημειωνεται ότι από το 1984 που το PKK άρχισε αγωνα ανεξαρτησίας του, έχουν σκοτωθεί περισσότερο από 22. 000 άτομα από τις τουρκικές επιθέσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επίλυση του Σκοπιανού, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικων, δηλωνοντας ότι το θέμα πηγαίνει για κλείσιμο. Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση, όταν διαπιστωνει πως μια λύση είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος, πρέπει να την υιοθετεί και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς. Ο υπουργός Εξωτερικων παραδέχθηκε ότι επίκειται η κατάθεση εντολής του ειδικού διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό Σάιρους Βανς και ότι πλέον όλα τα πράγματα επαφίενται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως εκτίμησε ο ίδιος, για το θέμα της ονομασίας υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Πρωτον το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατοχυρωσει στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία και δεύτερον, να υπάρξει αναγνωριση με σύνθετη ονομασία. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το Σκοπιανό έχει φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου όλα τα κόμματα πρέπει να λάβουν θέση σαφή και ξεκάθαρη για το θέμα. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικων αρχηγων, ο Συνασπισμός υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει εδω και τωρα με σύνθετη ονομασία, ενω το ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία

Προφυλακιστέα κρίθηκε και η Δήμητρα Καμπά μετά την επτάωρη κατάθεσή της που ολοκληρωθηκε τα ξημερωματα στο θάλαμο κρατουμένων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, για την απαγωγή της 6χρονης Ελένης Λουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Καμπά στην κατάθεσή της υποστήριξε πως εγκέφαλος της απαγωγής δεν είναι η ίδια, αλλά ένα άλλο πρόσωπο το οποίο κατονόμασε, ενω έκανε λόγο και για κυκλωματα τοκογλυφίας. Ετσι η Καμπά υποστήριξε οτι αυτή ήταν εκτελεστικό όργανο στην υπόθεση και ενέπλεξε ακόμη ένα ζευγάρι. Σήμερα, απολογείται ο γιός της Καμπά, Κωνσταντίνος και αύριο οι Διακάκης και Στρατινάκης.

Με την διαβεβαιωση οτι παραμένει στην πρωτη γραμμή της Πολιτικής Ανοιξης, άνοιξε τις εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του κόμματος, ο Αντωνης Σαμαράς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς, στα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι εμφανίστηκε οργανωτική ανεπάρκεια. Χωριστήκαμε σε ομάδες που ανέπτυξαν απαράδεκτες συμπεριφορές, όπου πρωτοστάτησε το εγω και η καρέκλα μου και λησμονήθηκε το εμείς και η Ανοιξη, είπε ο κ. Σαμαράς. Επίσης, αναφέρθηκε στα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέρονται, λέγοντας οτι απο την πρωτη στιγμή κυνήγησαν την Πολιτική Ανοιξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κατηγορωντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση για αναξιοπιστία. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για γκρίζο πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόνισε ότι αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη δυσαρμονίας λαού και κυβέρνησης.

Το θέμα που προέκυψε με την επαναχρησιμοποίηση ηλεκτροδίων στις καρδιολογικές εξετάσεις στο Ωνάσειο, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ύστερα από ερωτηση βουλευτων της Νέας Δημοκρατίας. Ο υφυπουργός Υγείας Μανόλης Σκουλάκης είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την ασφάλεια της μεθόδου αποστείρωσης των ηλεκτροδίων, επικαλούμενος πρός τούτο τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Για το οικονομικό και νομικό μέρος της υπόθεσης, ο κ. Σκουλάκης είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εμμένει σταθερά στο θέμα της αρχής της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν σε βάθος τις απαντήσεις που έδωσε το Ωνάσειο , στα ερωτήματα που προκύπτουν από το πόρισμα των Ορκωτων Λογιστων.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού αντιπλοιάρχους Παναγιωτη Βλαχάκο και Χριστόδουλο Καραθανάση και το σημαιοφόρο Εκτορα Γιαλοψό, που σκοτωθηκαν, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε και συνετρίβη ανοιχτά των Ιμια , πριν από ένα ακριβως χρόνο, τελέστηκε σήμερα στο κέντρο εκπαίδευσης Παλάσκας. Στη δέηση παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης καθως και οι συγγενείς και φίλοι των τριων αξιωματικων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς το κρίσιμο εκείνο βράδυ, λέγοντας ότι αυτοί θα καταγραφούν αντικειμενικά από την ιστορία.

Εξι εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία των δύο ενόπλων, οι οποίοι λήστεψαν το πρωί με την απειλή πιστολιων, το υποκατάστημα της τράπεζας Πίστεως, στη λεωφόρο Ποσειδωνος στο Παλαιό Φάληρο. Οι δύο νεαροί φορωντας κράνος ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα αυτό και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

Για δύο μήνες προβλέπεται ν'αναστατωθεί κυκλοφοριακά το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω των εργασιων ανακατασκευής του οδο- στρωματος στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, μέσω της οποίας διακινείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός οχημάτων. Οι εργασίες πρόκειται ν'αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα, ενω στη διάρκειά τους θα παραμείνει κλειστή η λεωφόρος Νίκης, από την οδό Βενιζέλου μέχρι την πλατεία του Λευκού Πύργου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο Πρωθυπουργός και οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων προκειμένου να παραστούν στις αυριανές εκδηλωσεις για τα εγκαίνια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρωπης. Αύριο στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ως ένα ακόμα σκάνδαλο στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου, χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα και διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ αν και προσκλήθηκε δεν θα παραστεί στις πανηγυρικές εκδηλωσεις.

Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδρύεται στο Ρέθυμνο, ενω το έτος 2000 οι χωρες της Μεσογείου θα γιορτάσουν από κοινού τη νέα χιλιετία. Αυτές είναι δυο από τις σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα στις συναντήσεις που είχε το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με ομολόγους του από τις μεσογειακές χωρες, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη '97, που πραγματοποιούνται αυτό το τριήμερο στην πόλη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριστικά στο γήπεδο των Χανίων θα γίνει την Κυριακή ο αγωνας ΟΦΗ- Ολυμπιακού για την 19-η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΠΑΕ. Ειδική επιτροπή της Νομαρχίας Χανίων επιθεωρησε σήμερα όλους τους χωρους του γηπέδου και αφού έκρινε, ότι είναι κατάλληλο, εξέδωσε, τελικά, άδεια για την διεξαγωγή του αγωνα.

Αρνητικά απάντησε η ΑΕΚ σε πρόταση που της έγινε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ για την παραχωρηση του Τιμούρ Κετσπάγια. Η αγγλική ομάδα πρόσφερε στην ΑΕΚ 150 εκατομμύρια δραχμές, αλλά η διοίκηση της ΑΕΚ απέρριψε την πρόταση, αφού θεωρεί τον Κετσπάγια απαραίτητο για την πορεία της ομάδας στις εγχωριες διοργανωσεις και το κύπελλο κυπελλούχων Ευρωπης.

Δοκιμάστηκε χθες από τον Παναθηναϊκό ο Κύπριος επιθετικός της Ομόνοιας, Κωστας Μαλέκκος και δεν αποκλείεται να συνεχίσει την καριέρα του στούς πράσινους. Για τον 25χρονο διεθνή Κύπριο επιθετικό, έχουν ενδιαφερθεί και άλλες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ παλαιότερα, αλλά και ο Ηρακλής, ο οποίος έκανε και επίσημη πρόταση στην Ομόνοια για την απόκτησή του.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρή διορθωτική 0,43% υποχωρηση σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφωθηκε στις 1166,19 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, όμως, παρουσίασε σημαντικά κέρδη, που έφτασαν στο 6,7%. Η αξία των συναλλαγων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 17, 5 δισ. δρχ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον σήμερα επικεντρωθηκε σε μετοχές των κατασκευων και των εταιριων Λήζινγκ, οι δείκτες των οποίων σημείωσαν και τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 3,82% και 3,45%, αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτωση 0,31%, Ασφάλειες άνοδος 0,22%, Επενδύσεις άνοδος 0,82%, Βιομηχανιες πτωση 0,74%, Διάφορες πτωση 0,17%, Συμμετοχων πτωση 0,56%. Ο Δείκτης της παράλληλης αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,99%.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά, κατά τόπους αυξημένη, με σποραδικές βροχές στα κεντρικά και νοτιοανατολικά και λίγα χιόνια στα ορεινά της βόρειας χωρας, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά σταδιακά θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -6 με 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 13 και στα νησιά 3 με 15 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή προς το βράδυ, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πρόσκαιρες νεφωσεις, μέτριοι μέχρι ισχυροί οι άνεμοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από -2 μέχρι 7 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 1 February 1997 - 3:22:21 UTC