Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-01-30

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συμβολική κατάληψη μιας ωρας της σιδηροδρομικής γραμμής από τους αγρότες. Θετικό σημάδι κατά την κυβέρνηση ότι αποχωρησαν.
  • Ψηφίσθηκε τελικά στη βουλή η τροπολογία για τις πολύτεκνες μητέρες. Τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείλησαν να την καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα ο Γιάννος Παπαντωνίου να κάνει βελτιωτικές ρυθμίσεις.
  • Εντονη αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου στις πληροφορίες ότι ασφαλιστικές εταιρίες ετοιμάζουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα μέχρι και 50%
  • Πλήρης κάλυψη στον Γεράσιμο Αρσένη από την κυβέρνηση για τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Πρόταση 48 σημείων για την αναμόρφωση του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο Στέφανος Μάνος.
  • Προφυλακίσθηκαν μετά την απολογία τους δύο από τα έξι μέλη της σπείρας των απαγωγέων της Κρήτης.
  • Ενοπλη ληστεία με λεία 13 εκατ. δρχ. στην Τράπεζα Εργασίας στο Γαλάτσι.
  • Αρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλωσεις για την πολιτιστική πρωτεύουσαν της Ευρωπης.
  • Με κύμα συλλήψεων και απειλων ο Σαλί Μπερίσα απαντά στις συνεχιζόμενες διαδηλωσεις των Αλβανων που χρεωκόπησαν στις παρατράπεζες.
  • Να αναγνωρισθεί η νίκη της αντιπολίτευσης, στις δημοτικές εκλογές, προτείνει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς.
  • Επιδεινωθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναφέρει σε έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Στο Κρεμλίνο εμφανίσθηκε φανερά καταβεβλημένος ο Μπόρις Γιέλτσιν.
  • Ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ ανέδειξε η κλήρωση του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Το άλλο ζευγάρι είναι Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή.
  • Ανοδος 1,32% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημεία εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αγροτων, διαγράφονται τις τελευταίες ημέρες, καθως ο νέος γύρος των αγροτικων κινητοποιήσεων γίνεται μέσα σε ήπιο κλίμα, χωρίς μέχρι στιγμής να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος των κινητοποιήσεων, οι αγρότες απέκλεισαν σήμερα συμβολικά για μια περίπου ωρα τη σιδηροδρομική γραμμή, στο ύψος της κοινότητας Μικρό Βουνό, που οδηγεί προς την Καρδίτσα. Ο αποκλεισμός έγινε χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, η οποία ωστόσο παρακολουθούσε τις κινήσεις των αγροτων από ελικόπτερο. Αύριο, το πρόγραμμα προβλέπει το συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στα Τέμπη, χωρίς όμως να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσωπου της παραδέχθηκε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις κινούνται εντός των παραδεκτων πλαισίων και χαρακτήρισε την αποχωρηση ως καλό σημάδι, που δείχνει ότι οι δύο πλευρές επιδιωκουν την αποφόρτιση του κλίματος. Ο κ. Ρέππας ευχήθηκε να επικρατήσει ψυχραιμία ωστε να μη δυσχερανθεί η προσπάθεια που γίνεται για εκτόνωση του κλίματος. Χαρακτηριστική είναι δήλωση που έκανε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργω Γιωργος Πασχαλίδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες εφόσον δεν κλείσουν οι δρόμοι. Σήμερα, συγκροτήθηκε σε σωμα, με την εκλογή προεδρείου η διακομματική επιτροπή της βουλής που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των αγροτων και θα συντάξει πόρισμα. Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τσακλίδης, αντιπρόεδρος ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Νάκος και γραμματέας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Καταρτζής.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτων δεν είναι οι μόνες, καθως και άλλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους, διεκδικωντας την ικανοποίηση οικονομικων κυρίως αιτημάτων. Οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κάννιγγος και στη συνέχεια πικετοφορία. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές συντάξεις και για τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Ανάλογες εκδηλωσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χωρας. Αύριο οι καθηγητές πραγματοποιούν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που θα καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι καθηγητές, που αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας τους και την προσεχή εβδομάδα, θα επιδιωξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο θα ζητήσουν την παρέμβασή του για την ικανοποίηση των οικονομικων τους αιτημάτων. Τη Δευτέρα, τη σκυτάλη των απεργιακων κινητοποιήσεων παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με 48ωρη απεργία για το μισθολόγιό τους και οι δάσκαλοι με τριήμερη κινητοποίηση, με οικονομικά αιτήματα.

Βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις. Κατά την περιοδεία της στην Ελευσίνα, η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για κυβέρνηση τρομοκρατίας, η οποία επιδιωκει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία. Τη χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνη, όχι μόνο για τα μέτρα βίας που χρησιμοποιεί, όπως είπε, αλλά και γιατί έχει αναγορεύσει το λαό σε εσωτερικό εχθρό της. Με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την κοινωνική της πολιτική αλλά και με προτροπές για συνεννόηση στα εθνικά μας θέματα, αποχωρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στον οποίο, όπως είπε, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πορεία των πολιτικων πραγμάτων και του πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων της χωρας.

Μετά από ένα μπαράζ τροποποιήσεων, συσκέψεων και Μαραθωνιου παρασκηνιακων διαβουλεύσεων, ψηφίστηκε τελικά στη βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, η τροπολογία για τις πολύτεκνες μητέρες, αφού προηγουμένως, περίπου τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν προειδοποιήσει ότι θα την καταψηφίσουν. Υπό το φάσμα μιας ενδεχόμενης καταψήφισης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, αναγκάσθηκε να προβεί σε βελτιωτικές τροποποιήσεις για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και έτσι η τροπολογία ψηφίστηκε με 137 ψήφους υπέρ και 121 κατά, ενω την καταψήφισε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Ανουσάκη. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν, το επίδομα του τρίτου παιδιού ορίζεται στις 40. 000 δρχ και καταβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του έκτου έτους της ηλικίας του, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των γονέων του δεν υπερβαίνει τα 8. 000. 000 δρχ. Για κάθε παιδί πέραν του τέταρτου προσαυξάνεται το ανωτατο όριο του οικογενειακού εισοδήματος κατά 500. 000 δρχ. Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας ορίζεται στις 23. 000 δρχ και καταβάλλεται σε όλες ανεξαιρέτως, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια δρχ. Στη μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 10. 000 δρχ για κάθε άγαμο παιδί μέχρι και 23 ετων. Τέλος τα επιδόματα αυτά αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά κάθε χρόνο. Παρά τις βελτιωσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν να αποσυρθεί η τροπολογία, να αναμορφωθεί και να κατατεθεί με νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα των πολύτεκνων.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ασφαλιστικές εταιρίες ότι σε περίπτωση που καθιερωσουν μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα παραπεμφθούν στην επιτροπή ανταγωνισμού, απηύθυνε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, σημειωνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Η κυρία Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει αν ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καθιερωσει υπερβολικά υψηλά ασφάλιστρα, με αυξήσεις της τάξης του 30 και 40% και διευκρίνησε ότι οι μεγάλες κρατικές ασφαλιστικές εταιρίες καθιέρωσαν κλιμακωτές αυξήσεις μέχρι 15%.

Δεν υπάρχουν θύματα από την έκρηξη βόμβας που σημειωθηκε στο δικαστικό κτίριο στην πόλη Βάλεχο του Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο χτύπημα που σημειωνεται στο Σαν Φρανσισκο σε διάστημα έξι ημερων και η αστυνομία εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ τους.

Ελεύθερος θα είναι σε δύο χρόνια ένας μικροκακοποιός που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για την κλοπή ενός κομματιού πίτσας. Δικαστής της Καλιφόρνιας έκρινε πως είναι εξωφρενική η αυστηρότητα μιας κατά γράμμα εφαρμογής του νόμου της πολιτείας του Λος Αντζελες, που προβλέπει ότι για τρεις καταδίκες, η τελική ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη. Παρόμοια νομοθεσία ισχύει και στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης από τις μέρες του Νέλσον Ροκαφέλερ όταν ο κυβερνήτητς αποφάσισε ότι για την πωληση ναρκωτικων η ελάχιστη κάθειρξη είναι τα 25 χρόνια χωρίς αναστολή. Ο νόμος δεν υπολογίζει αν ο κατηγορούμενος είχε καθαρό μητρωο πρίν την καταδίκη του, ούτε αν την διαγωγή του κατα την διάρκεια της φυλάκισης του δείχνει μεταμέλεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξακολουθούν τα προβλήματα στην Αλβανία, καθως συνεχίζονται οι διαδηλωσεις των Αλβανων που έχασαν τις περιουσίες τους στις παρατράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από αυτούς πωλούσαν ακόμη και το αίμα τους για να εισπράξουν χρήματα. Η κυβέρνηση Μπερίσα έχει εξαπολύσει ένα κύμα συλλήψεων και κακοποιήσεων από την αστυνομία και υπολογίζεται ότι έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 500 άτομα, στην πλειοψηφία τους μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στους οποίους απαγγέλθηκε η κατηγορία για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Επτά κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και το Σοσιαλιστικό συγκρότησαν κοινή συμμαχία προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στη Γιουγκοσλαβία ο πρόεδρος της χωρας Ζόραν Λίλιτς, δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η νίκη της αντιπολίτευσης, στις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τη βούληση των πολιτων που εκφράσθηκε στις κάλπες. Στο Βελιγράδι, περίπου 15. 000 φοιτητές πραγματοποίησαν και σήμερα νέα διαδήλωση, ενω η αστυνομία ήταν απούσα.

Νέο ράπισμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας αποτελεί η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρωπινα δικαιωματα. Σύμφωνα με την έκθεση το 1996 οι επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα αυτό επιδεινωθηκαν, καθως η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν κατάφερε να προχωρήσει στις βελτιωσεις που είχε υποσχεθεί. Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία και κατηγορείται η Αγκυρα ότι εκτόπισε δια της βίας περίπου 560. 000 αμάχους, στην πλειοψηφία τους Κούρδους.

Ο Μπόρις Γιέλτσιν εμφανίσθηκε σήμερα στο Κρεμλίνο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η ρωσική τηλεόραση έδειξε τον 65χρονο Γιέλτσιν να κινείται με δυσκολία και να δηλωνει πως επιθυμεί να επιστρέψει σε μια πληρέστερη και πιο δραστήρια ζωή.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιωτες σκοτωθηκαν και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Από την αρχή του χρόνου τέσσερις Ισραηλινοί στρατιωτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο νότιο Λίβανο από επιθέσεις της ίδιας οργάνωσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλωνοντας ότι ο κ. Αρσένης απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικων, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ. Αρσένη, τόσο για τη δραστηριότητά του επί δικτατορίας, όσο και για τη θητεία του ως υπουργού Εθνικής Αμύνης, το βράδυ της κρίσης στα Ιμια. Παράλληλα, ο κ. Ρέππας προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπωσεις από τις δηλωσεις Πάγκαλου, τονίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικων έκανε μια γενική αναφορά, για να αναδείξει τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού σε μια δύσκολη εποχή και δεν είχε κανένα λόγο να αναφερθεί σε κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ψόγο για κάποιον άλλο.

Συνάντηση με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλίδη, είχε ο πρωθυπουργός, με αντικείμενο την προετοιμασία της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου για την αγροτική πολιτική. Ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις θα λυθεί, μετά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, δεν θα πρέπει να μείνει μονάχα σε μια περιπτωσιακή αντιμετωπιση κινητοποιήσεων αλλά να κάνει κοινωνικό διάλογο μέσα από συντεταγμένες λειτουργίες και σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να στηρίξει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του Κινήματος ενισχύοντας έτσι τη συλλογική λειτουργία των οργάνων.

Τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του καταστατικού του κόμματος ενόψει του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε ο κ. Στέφανος Μάνος. Ο πρωην υπουργός προτείνει την καθιέρωση διετούς θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος, η οποία θα επιβεβαιωνεται στο συνέδριο, αύξηση των συνέδρων στους 4. 000, οι οποίοι θα εκλέγονται από τα μέλη της παράταξης, θεσμοθέτηση σκιωδους κυβέρνησης, κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου και του γενικού διευθυντή και οι αρμοδιότητες αυτές να ανατεθούν στο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής που θα εκλέγεται από το συγκεκριμένο όργανο. Οπως δήλωσε ο κ. Μάνος κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του είναι η άμεση και ουσιαστική συμμετοχή της βάσης σε όλες τις διαδικασίες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, μετέβη το απόγευμα στην Κορίνθο για την εξαγγελία των συνολικων κυβερνητικων μέτρων στήριξης των πλγέντων και αποκατάστασης των ζημιων. Τα πρωτα μέτρα ανακούφισης και προστασίας που από την πρωτη μέρα η κυβέρνηση εξήγγειλε, έχουν αρχίσει να αποδίδουν αφού 750 οικογένειες παρέλαβαν ήδη τις επιταγές των 200. 000 δρχ, ενω έχουν δρομολογηθεί οι διευκολύνσεις και τα χαμηλότοκα καταναλωτικά δάνεια που αφορούν κατοικούμενους χωρους. Οι πληγέντες που έχουν πρόβλημα στέγασης θα έχουν δυνατότητα επιδότησης ενοικίου η οποία μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 70. 000 δρχ.

Προφυλακίστηκε μετα την απολογία της η Καλιόππη Κυριακάκη, ενω συνέχιζε μέχρι τις απογευματινές ωρες την απολογία του ο Βαρδής Σαρτζετάκης, για την υπόθεση της απαγωγής της 6-χρονης Ελένης Λουλάκη. Εντός της ημέρας η ανακρίτρια αναμένεται να επισκεφθεί την Δήμητρα Καμπά, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετα την απόπειρα αυτοκτονίας. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο.

Το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασία και παραμονή των αλλοδαπων στην Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το προσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί σε περίπου δύο μήνες στη Βουλή, προβλέπει καταγραφή των αλλοδαπων απο τον ΟΑΕΔ και την χορήγηση κάρτας προσωρινής αδείας παραμονής. Στους αλλοδαπούς που θα έχουν καταγραφεί χορηγείται η κάρτα αυτή που επέχει και θέση αδείας εργασίας. Η διάρκεια ισχύος της είναι 6 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης για 3 ακόμα μήνες.

Ενοπλη ληστεία με λεία 13 εκατομμύρια δραχμές έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της τράπεζας Εργασίας στη λεωφόρο Βεϊκου στο Γαλάτσι. Οι δύο δράστες με την απειλή πιστολιων ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξαν από τον ταμία το ποσό αυτό και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

Παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνων και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χωρου σημειωθηκαν από εννέα ζεύγεη τουρκικων αεροσκαφων στην περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου και Λήμνου. Τα ξένα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν από μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας και αναχαιτίσθηκαν, ενω σε τουλάχιστον πέντε περιπτωσεις σημειωθηκαν εικονικές αερομαχίες.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη είχε το πρωί στη Λευκωσία, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σούγκ Γιού. Ο κ. Χαν επέδωσε στον πρόεδρο Κληρίδη επιστολή του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, με την οποία διαβεβαιωνεται το έντονο ενδιαφέρον και η αποφασιστικότητά του να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού. Η Κύπρος, πάντως, θα επιδόσει διαβήματα στην ΟΥΝΕΣΚΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθως οι Τούρκοι προχωρούν στη μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο, σε ξενοδοχείο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με πυρετωδεις ρυθμούς συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι προετοιμασίες για τα επίσημα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που αρχίζουν απόψε με τη συναυλία-ρεσιτάλ της Αγνής Μπάλτσα και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βιέννης και ολοκληρωνονται το βράδυ του Σαββάτου με την επίσημη τελετή έναρξης στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικων Σπουδων. Παράλληλα, δεκάδες υπουργοί Πολιτισμού απο χωρες της Ευρωπης, των Βαλκανίων, της Μεσογείου και των παρευξείνιων κρατων καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μετάσχουν στις εκδηλωσεις για τα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και σε σειρά διμερων και πολυμερων συναντήσεων με ομολόγους τους. Η πρωτη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς μεταξύ των υπουργων Πολιτισμού των Βαλκανίων χωρων και του Ελληνα ομολόγου τους, Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι υπουργοί Πολιτισμού των Βαλκανίων κρατων θα συζητήσουν την ίδρυση διαβαλκανικού πολιτιστικού δικτύου. Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στον ίδιο χωρο με τους υπουργούς Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρων προκειμένου να συζητήσει μαζί τους θέματα συνεργασίας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κάτοχος του κυπέλλου ΑΕΚ καί ο Ολυμπιακός θα βρεθούν αντιμέτωποι στην ημιτελικοί φάση της φετινής διοργάνωσης, ενω ο Παναθηναϊκός ήταν ο τυχερός της σημερινής κλήρωσης καί θα αντιμετωπίσει την Παναχαϊκή. Οι πρωτοι αγωνες θα γίνουν στις 12 Φεβρουαρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια καί το ΟΑΚΑ αντίστοιχα και οι επαναληπτικοί στις 26 του ίδιου μήνα, στο στάδιο Καραϊσκάκη και την Πάτρα.

Αίσιο τέλος είχε το σίριαλ της μεταγραφής του Γιωργου Ανατολάκη στον Ολυμπιακό, αφού ο 23-χρονος διεθνής αμυντικός του Ηρακλή, υπέγραψε σήμερα τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους ερυθρόλευκους. Οσον αφορά τα χρήματα που θα δαπανήσει ο Ολυμπιακός γιά την απόκτηση του Ανατολάκη, το ποσό ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων 100 θα πάρει ο παίκτης στα τέσσερα χρόνια που θα αγωνίζεται στους ερυθρόλευκους. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν στην ΠΑΕ Ηρακλής, και στους δύο παίκτες του Ολυμπιακού, τον Ηλία Σαπάνη και τον Τάκη Γκωνια, οι οποίοι δόθηκαν στον γηραιό ως αντάλλαγμα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές των μετοχων στο Χρηματιστήριο Αθηνων. Ο γενικός δείκτης τιμων παρουσίασε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,32% και έκλεισε στις 1. 171,26 μονάδες. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγων, η αξία των οποίων έφθασε στα 23,8 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής:Τράπεζες άνοδος 1,99%, Ασφάλειες άνοδος 3,39%, Λήζινγκ πτωση 0,59%, Επενδύσεις άνοδος 1,38%, Κατασκευές άνοδος 2,20%, Βιομηχανίες άνοδος 0,98%, Διάφορες άνοδος 1,44%, Συμμετοχων πτωση 0,60%. Ο δείκτης παράλληλης αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,38%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφωσεις θα υπάρχουν αύριο σ'ολόκληρη τη χωρα και μόνο στα νότια ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -6 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 13 και στα νησιά 6 με 14 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 3 με 10 και -2 με 6 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 31 January 1997 - 3:28:53 UTC