Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-01-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αναστάτωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου εξουδετερωθηκε εκρηκτικός μηχανισμός.
  • Με συλλαλητήριο στην Καρδίτσα άρχισε σήμερα ο νέος γύρος αγροτικων κινητοποιήσεων.
  • Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα μείνει αδρανής και απαθής απέναντι στις κινητοποιήσεις αυτές.
  • Ακαρπη η συνάντηση του Γεράσιμου Αρσένη με την ΟΛΜΕ. Απεργούν από τη Δευτέρα και η δάσκαλοι.
  • Η κυβέρνηση εμμένει στην οικονομική της πολιτική δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.
  • Στον εισαγγελέα Ηρακλείου προσάγονται τα μέλη της σπείρας των απαγωγέων της 6χρονης.
  • Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός απόπειρας ληστείας τα ξημερωματα στο Μενίδι.
  • Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.
  • Εκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία, μετα τις βίαιες διαδηλωσεις χιλιάδων πολιτων.
  • Ο Ασλάν Μασκάντωφ αναδεικνύεται πρόεδρος της Τσετσενίας.
  • Σε ουδέτερο γήπεδο θα γίνει ο αγωνας του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ την επόμενη Κυριακή.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθως άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εντόπισαν στο κτίριο 6 εκρηκτικό μηχανισμό. Πυροτεχνουργοί που μετέβησαν επί τόπου βρήκαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πυροσβεστική φωλιά και τον απενεργοποίησαν. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης των δικαστηρίων και η αίθουσα των δικαστων. Νωρίτερα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην πύλη των δικαστηρίων και ειχε πει να εκκενωθεί το κτίριο 6 γιατί μέσα έχει τοποθετηθεί βόμβα. Το πρωί επίσης, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και έκανε αναφορά για τοποθέτηση βόμβας, ενω ανάλογα τηλεφωνήματα έγιναν χθες το βράδυ για τοποθέτηση βόμβας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας για λογαριασμό μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, τον "Εθνικό Απελευθερωτικό Αγωνα".

Με συλλαλητήριο στην Καρδίτσα άρχισε σήμερα ο νέος γύρος των αγροτικων κινητοποιήσεων. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε αποκλεισμούς εθνικων οδων παρά τη σαφή προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει να στηθούν νέα μπλόκα. Στην Καρδίτσα αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου η δίκη των αγροτων που κατηγορούνται για παρακωλυση των συγκοινωνιων στις κινητοποιήσεις του '95. Στην πόλη πραγματοποιήθηκε το πρωί συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτων και την παρουσία ισχυρων αστυνομικων δυνάμεων. Μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες έκαναν πορεία και επέδωσαν ψήφισμα στο νομάρχη Καρδίτσας. Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες της Θεσσαλίας, απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους τις πλατείες των χωριων. Αύριο, αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων, θα αποκλείσουν δημόσια κτίρια. Την Πέμπτη θα αποκλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή θα κάνουν κατάληψη των διοδίων Λάρισας, ενω θα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση των οχημάτων χωρίς την καταβολή τελων. Για της 4 Φεβρουαρίου, οι αγρότες προσανατολίζονται σε γενικούς αποκλεισμούς εθνικων οδων και της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στην Αχαϊα εκπρόσωποι της ομοσπονδίας αγροτικων συλλόγων του νομού συναντήθηκαν το πρωί με το νομάρχη. Ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν σε νέες κινητοποιήσεις και να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων. Η κυβέρνηση, κατέστησε σαφές ότι δεν θα μείνει αδρανής και απαθής απέναντι στις κινητοποιήσεις αυτές και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Οι προειδοποιήσεις των αγροτων για νέα μπλόκα πυροδότησαν νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, απείλησε με αυτόφωρα και συλλήψεις ενω ο Μιλτιάδης Εβερτ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κοινωνική αναλγησία και αδιαλλαξία.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε τις πρωϊνές ωρες η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, ενω κλειστά παραμένουν και σήμερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Κατά τη συνάντηση αυτή ο κ. Αρσένης πρότεινε να δοθεί αύξηση δεκαπέντε χιλιάδων δραχμων σε τρεις δόσεις μέσα στο 1997 στο επίδομα των 35 χιλιάδων που ήδη εισπράττουν οι καθηγητές. Η ΟΛΜΕ απέρριψε αυτή την πρόταση, ενω αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το προεδρείο των ΕΛΜΕ για ν'αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη της απεργίας. Στο μεταξύ, σε τριήμερη απεργία κατεβαίνουν από την ερχόμενη Δευτέρα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, διεκδικωντας την επίλυση οικονομικων αιτημάτων. Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, συναντήθηκε το πρωί με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Γιάννο Παπαντωνίου και εξέτασαν την πορεία της οικονομίας, των μεγάλων έργων, την απορρόφηση των κοινοτικων κονδυλίων και τις επιπτωσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν παρενέργειες στο οικονομικό πεδίο, όποια κι αν είναι η τροπή των αγροτικων κινητοποιήσεων, ενω κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της. Η οικονομική πολιτική, όπως τόνισε ο υπουργός, εφαρμόζεται με σταθερότητα και συνέπεια και όπως διαπιστωνεται από τον τιμάριθμο αποδίδει καρπούς συντομότερα από ότι περίμενε η κυβέρνηση.

Ο Ρωσος πρεσβευτής στην Αθήνα Βαλερί Νικολαγιένκο διέψευσε εμμέσως πλήν σαφως, πληροφορίες οτι η Κύπρος διαπραγματεύεται την αγορά νέου πυραυλικού συστήματος απο τη Ρωσία, σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ανάλογη διάψευση άκεναν και αξιωματούχοι στη Λευκωσία. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε οτι η Ρωσία έχει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή και πρόσθεσε οτι οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γενικότερα η κινητικότητα γύρω απο το Κυπριακό ενισχύονται. Υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει θετικά το κλίμα αυτό αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται απο διάφορες πλευρές ωστε να προωθηθεί δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Κύπρο για τον εντοπισμό του βουλευτή Μάριου Μητσάκη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν χθες στο πεδίο βολής των βρετανικων δυνάμεων στον Ακάμα. Ο βουλευτής ήταν μεταξύ των διαδηλωτων που παρεμπόδισαν για ωρες την έναρξη ασκήσεων των βρετανων. Πιστεύεται οτι ο Μητσάκης βρίσκεται ακόμα στην περιοχή του πεδίου βολής και οτι μαζί του βρίσκεται και τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στα Τίρανα, μετά τις ζημιές που υπέστησαν δημόσια κτίρια στη διάρκεια βίαιων διαδηλωσεων χιλιάδων πολιτων που έπεσαν θύματα παρατραπεζικων οργανωσεων. Στο μεταξύ, εκατοντάδες φοιτητές σήμερα πρόκειται να λάβουν μέρος σε εκδήλωση υποστήριξης προς το καθεστως του Σαλί Μπερίσα, επισκευάζοντας πολλά κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

Ο Ασλάν Μασκάντωφ αναδεικνύεται πρόεδρος της Τσετσενίας στον πρωτο γύρο των εκλογων, καταλαμβάνοντας το 58,4% με καταμετρημένο το 50% των ψήφων. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μασκάντωφ υποσχέθηκε ως πρωτο στόχο την εθνική συμφιλίωση, σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία και πάταξη της εγκληματικότητας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν είχε το πρωί στο Κρεμλίνο, ο ρωσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν. Ο Γιέλτσιν συνεχίζει να αναρρωνει στην εξοχική κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας, καθως είχε προσβληθεί απο πνευμονία. Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, οτι ο Ρωσος πρόεδρος δεν είναι σε θέση να μετάσχει στη διάσκεψη κορυφής Ρωσίας- Ευρωπαικής Ενωσης που πραγματοποιείται στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στη Χάγη.

Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατων για το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Η ομάδα των "επτά" είχε δεσμευτεί να καταβάλει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, για να στηρίξει οικονομικά το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου έως το 2000.

Στη σύλληψη οκτω μελων της Σικελικής μαφίας, που προετοίμαζαν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του εισαγγελέα του Παλέρμο, προχωρησε η ιταλική αστυνομία.

Εντός μίας πεντηκονταετίας είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η πυκνότητα του στρωματος του όζοντος, που προστατεύει τη γήϊνη ατμόσφαιρα απο τις βλαβερές υπεριωδεις ακτίνες του ήλιου, δήλωσε απο την Κόστα Ρίκα, ο ολλανδός επιστήμονας, Πάουλ Κρότζεν, τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1995. Επεσήμανε οτι απαραίτητη προυπόθεση είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τον τερματισμό της παραγωγής και χρήσης των χλωροφθορανθράκων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον εισαγγελέα προσάγονται εντός της ημέρας τα πέντε από τα έξι άτομα που συμμετείχαν στην απαγαγή της μικρής Ελένης Λουκάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο νοσοκομείο της πόλης εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση η Δήμητρα Καμπά, η οποία αποπειράθηκε χθες να αυτοκτονήσει με φυτοφάρμακο. Η Καμπά φέρεται ως ο εγκέφαλος της απαγωγής.

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός απόπειρας ληστείας τα ξημερωματα στο Μενίδι. Ειδικότερα, τρεις κουκουλοφόροι, χτύπησαν το κουδούνι του Κωστα Πασχαλίδη 53 ετων και όταν αυτός τους άνοιξε την πόρτα οι δράστες τον πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα και τον σκότωσαν. Στη συνέχεια, αφού τραυμάτισαν και τη σύζυγό του, Ανθούλα,54 ετων και το γαμπρό τους, Ευστάθιο Ευθυμιάδη,33 ετων, οι οποίοι νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό, τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να πάρουν κανένα αντικείμενο από το σπίτι, στο οποίο, ακόμη, βρίσκονταν δυό παιδιά και δυό γυναίκες. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι κουκουλοφόροι προσπάθησαν να τους ληστέψουν, αλλά, όταν είδαν και άλλους συγκάτοικους, έφυγαν.

Εγκλημα με θύμα 22χρονο Αλβανό, έγινε τα ξημερωματα σε αγροτική περιοχή του χωριού Βαλιμίτικα Αιγίου. Σύμφωνα με τις πρωτες πληροφορίες, δράστες είναι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι τον πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα. Σημειωνεται ότι το θύμα διέμενε στη σκηνή μαζί με άλλον συμπατριωτη του, ο οποίος επιχείρησε να καταδιωξει τους δράστες, αλλά αυτοί τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, μετά την άρση του απαγορευτικού που ίσχυε από τις έξι το πρωί, λόγω των θυελλωδων ανέμων στα πελάγη.

Συνεχίζονται, χωρίς όμως αποτέλεσμα οι έρευνες, τόσο στη θαλασσα, όσο και στη στεριά, γιά την ανεύρεση των δυο Πατρινων ερασιτεχνων ψαράδων, του Παναγιωτη Σκεύη και του Κωστα Γιωτόπουλου, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν από η νύχτα του Σαββάτου, όταν είχαν πάει γιά ψάρεμα με την πλαστική τους βάρκα στην περιοχή του Κουνουπελίου. Στις έρευνες παίρνουν μέρος πλωτά σκάφη του Λιμεναρχείου της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Κυλλήνης, καθως και ομάδες Λιμενικων, που ελέγχουν όλες τις ακτές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oριστικά σε ουδέτερο γήπεδο θα γίνει ο αγωνας του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό, την ερχόμενη Κυριακή, αφού ο αθλητικός δικαστής τιμωρησε την ομάδα του Ηρακλείου με αποκλεισμό της έδρας της για μία αγωνιστική, λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν οπαδοί της στο παιχνίδι με τον Αρη. Ο ΟΦΗ ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, ενω πρότεινε σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του τη διεξαγωγή του αγωνα στο γήπεδο των Χανίων.

Ο Ολυμπιακός σταμάτησε τις επαφές για την απόκτηση του Βέλγου επιθετικού ποδοσφαιριστή, Φράνσις Σεβερέϊνς, μετά την αρνητική εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μέσα στους στόχους των "ερυθρολεύκων" αναφέρεται και ο Νίκος Μαχλάς, ενω άρχισε τις δοκιμές ο Μολδαβός Βλαντιμίρ Κόσε. Ακόμη στον Ολυμπιακό επέστρεψε ο Δημήτρης Καλύκας, που είχε παραχωρηθεί στον Ιωνικό.

Δεν θα συμμετάσχει στον αγωνα της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ εναντίον της Σλοβακίας για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει αύριο στον Πύργο, ο Δημήτρης Παπανικολάου, αφού δεν ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του. Στην αποστολή όμως ενσωματωθηκε ο Κωστας Παταβούκας, ενω ο τεχνικός της ομάδας, κ. Παπαδημητρίου, ζήτησε την προσοχή των παικτων στο συγκεκριμένο παιχνίδι, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι "εύκολο ματς δεν υπάρχει".

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος είναι σήμερα ο καιρός, με τοπικές νεφωσεις στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι πνέουν βορειανατολικοί, στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλωδεις και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο πολύ θυελλωδεις, με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 9 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική και τη νότια Ελλάδα, προβλέπονται νεφωσεις με πιθανότητα βροχής. Στην υπόλοιπη χωρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι έως ισχυροί, ενω μέχρι το βράδυ στο Αιγαίο θα γίνουν θυελλωδεις. Η θερμοκρασία θα σημειωσει πτωση σε όλη τη χωρα.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 28 January 1997 - 23:35:49 UTC