Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 13)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εξι τελικα ειναι οι νεκροι απο τη θεομηνια στην Κορινθο, η οποια εχει βυθιστει στη λασπη. Μετρα για τους πληγεντες ανακοινωσε ο Κωστας Λαλιωτης. Αυριο αρχιζει η καταγραφη των ζημιων.
  • Τραγικη η κατασταση και στη Φθιωτιδα, οπου εκατονταδες χιλιαδες στρεμματα καλλιεργειων καταστραφηκαν και παραμενουν αποκλεισμενα δεκαδες χωρια.
  • Μεγαλες ζημιες και στην Αθηνα απο την υπερχειλιση του Κηφισου, η σταθμη του οποιου αρχιζει να υποχωρει.
  • Νεα συσκεψη υπο τον πρωθυπουργο για τα εθνικα θεματα. Στην Αθηνα αποψε ο Κερι Καβανο. Στα κατεχομενα ο αρχηγος των τουρκικων ενοπλων δυναμεων.
  • Δεμενα τα πλοια στα λιμανια λογω της απεργιας των ναυτικων. Ανεστειλαν τις κινητοποιησεις τους οι εκτακτοι υπαλληλοι των δημων.
  • Υπερ ενος μετωπου δρασης για την επιλυση των αγροτικων προβληματων τασσεται το ΚΚΕ και χαρακτηριζει φιασκο το διαλογο που προωθει η κυβερνηση.
  • Εγκαινιαζεται αυριο απο τον πρωθυπουργο και το ρωσο υπουργο Ενεργειας το εργο του Φυσικου Αεριου.
  • Συνερχεται αυριο η Κεντρικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας με αντικειμενο και παλι το Συνεδριο.
  • Διογκωνεται το κυμα διαμαρτυριας στη Βουλγαρια με αιτημα τη διενεργεια προωρων εκλογων. Συνεχιζονται οι διαδηλωσεις και στη Σερβια.
  • Καζανι που βραζει η Νοτια Κορεα απο τις απεργιακες κινητοποιησεις των εργαζομενων και των φοιτητων.
  • Νεες ελπιδες για την υπογραφη της συμφωνιας που αφορα την αποσυρση των Ισραηλινων απο τη Χεβρωνα.
  • Κανονικα θα διεξαχθει τελικα το ντερμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακου που αναβληθηκε χθες.
  • Ανοδος 2,02% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στους εξι ανηλθε τελικα ο αριθος των νεκρων της χθεσινης πρωτοφανους θεομηνιας, που επληξε την περιοχη της Κορινθου. Στον αρχικο καταλογο των νεκρων προστεθηκαν σημερα αλλα τρια ατομα. Προκειται για την 64χρονη Ευτυχια Φιφα, που βρεθηκε στην περιοχη Σολωμος Κορινθιας. Λιγο αργοτερα βρεθηκε στην Κορινθο και το πτωμα της Χριστινας Παπαδημητριου, 77 ετων, που παρασυρθηκε απο τον χειμαρρο τη στιγμη που προσπαθουσαν οικειοι της να τη βγαλουν απο το σπιτι της. Αργα το απογευμα εντοπισθηκε, στην παραλια το πτωμα της Βασιλικης Σουκουλη 65 ετων. Η εικονα που αντικρυσαν με το πρωτο φως της ημερας οι κατοικοι της Κορινθου ηταν πραγματικα τραγικη, καθως ολοκληρη η πολη εχει βυθιστει στη λασπη και τα σκουπιδια. Οι ειδικοι εκτιμουν οτι θα περασουν αρκετες μερες για να υπολογισουν το μεγεθος των ζημιων, ενω συνεργεια της Νομαρχιας, του Στρατου και της Αστυνομιας εργαζονται πυρετωδως απο το πρωι για τη διανοιξη των δρομων, ωστε να αποκατασταθει υποτυπωδως η ομαλη λειτουργια της πολης. Οι ιδιοι οι κατοικοι με καθε μεσο που διαθετουν προσπαθουν να καθαρισουν τα σπιτια και τις περιουσιες τους και να περισωσουν ο, τι μπορουν. Στην πολη της Κορινθου ακομη δεν εχει αποκατασταθει πληρως το ηλεκτρικο ρευμα, ενω συνεχιζονται τα προβληματα και στις τηλεπικοινωνιες. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, που, επικεφαλης κυβερνητικου κλιμακιου, επισκεφθηκε την Κορινθο, εξηγγειλε αμεσα μετρα ενισχυσης των πλημμυροπαθων, παρομοια με αυτα που ειχαν ανακοινωθει για την Ξανθη. Ετσι, απο αυριο θ'αρχισει να καταβαλλεται το επιδομα των 200. 000 δρχ για την καλυψη των πρωτων αναγκων των πληγεντων. Οι αστεγοι θα φιλοξενηθουν σε ξενοδοχεια της περιοχης και τα εξοδα στεγασης και διατροφης τους θα καταβληθουν απο το υπουργειο Προνοιας. Απο αυριο το πρωι συνεργεια θ'αρχισουν την καταγραφη των ζημιων, μετα το τελος της οποιας θα ανακοινωθουν τα μετρα αποζημιωσης των πλημμυροπαθων. Τη συμπαρασταση του προς τους πληγεντες εξεφρασε ο πρωθυπουργος, ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι ο κρατικος μηχανισμος κινηθηκε παραπανω απο ικανοποιητικα, αλλα σημειωσε οτι τα καιρικα φαινομενα ξεπερασαν καθε προβλεψη.

Σοβαροτατα ειναι και τα προβληματα που δημιουργηθηκαν στο νομο Φθιωτιδας, ο οποιος κυριολεκτικα εχει κοπει στα δυο, καθως κατερρευσαν τουλαχιστον πεντε γεφυρες, με αποτελεσμα δεκαδες χωρια να παραμενουν αποκλεισμενα. Το μεσημερι, αποκατασταθηκε μερικως η κυκλοφορια των οχηματων στην εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας, στο υψος του Σπερχειου ποταμου, που εχει πλημμυρισε σε τεσσερα σημεια. Η διελευση επιτρεπεται μονο στα μεγαλα οχηματα, ενω νωρις το απογευμα λεωφορεια των ΚΤΕΛ που εκτελουσε το δρομολογιο Καρδιτσας - Αθηνας ξεφυγε απο την πορεια του και επεσε σε χαντακι, αλλα κανεις απο τους 25 επιβατες του δεν επαθε τιποτα. Δεκαδες χιλιαδες στρεμματα καλλιεργησιμης γης εχουν υποστει ολοκληρωτικη καταστροφη ενω η Πολεμικη Αεροπορια διεθεσε δυο ελικοπτερα για τη μεταφορα νεφροπαθων και αλλων ατομων που χρηζουν περιθαλψης, στο νοσοκομειο της Λαμιας. Παραλληλα, το μηχανικο προσπαθει να κατασκευασει πλωτες γεφυρες για την αποκατασταση της συγκοινωνιας. Προβληματα αντιμετωπιζει και ο νομος Ευρυτανιας οπου πανω απο δεκα χωρια εχουν αποκλεισθει, καθως αποκλεισθηκαν οι δρομοι απο κατολισθησεις. Δραματικη ειναι η κατασταση και στην περιοχη της Αργολιδας οπου χιλιαδες στρεμματα καλλιεργησιμης γης πλημμυρισαν, ενω σημαντικες ειναι οι καταστροφες στις περιοχες του Αιγαιου και του Κιατου. Στη Λαρισα τα νερα του Πηνειου ανεβηκαν επικινδυνα, αλλα προς το παρον δεν εχουν ξεπερασει τα ορια ασφαλειας. Ο ΟΣΕ διεκοψε ολα τα δρομολογια προς την Πελοπονησο και τη Λαμια, καθως συνεργεια του οργανισμου επιθεωρουν τις γραμμες προκειμενου να διαπιστωσουν αν εχει υπαρξει μετατοπιση τους απο τις καταρρακτωδεις βροχες.

Στην περιοχη της Αττικης τα νερα του Κηφισου υποχωρησαν, αλλα οι ζημιες που προκαλεσε η χθεσινη πλημμυρα σε καταστηματα και βιομηχανιες κατα μηκος του ποταμου ειναι ανυπολογιστες. Ειναι χαρακτηριστικο οτι πολλοι επαγγελματιες εφθασαν σημερα στις επιχειρησεις τους με φουσκωτες βαρκες. Λιγο μετα το μεσημερι ολοκληρωθηκε η επιχειρηση της Πυροσβεστικης για αντληση των νερων απο την υπογεια διαβαση Κηφισου - Καβαλας, στην οποια βρεθηκαν και ανασυρθηκαν τουλαχιστον πεντε ΙΧ αυτοκινητα, οι οδηγοι των οποιων τα ειχαν εγκαταλειψει. Την αμεση αποζημιωση των πλημμυροπαθων ζητησε ο Μιλτιαδης Εβερτ, σημειωνοντας οτι το κρατος φανηκε ανετοιμο να προστατευσει την περιουσια των πολιτων. Ο Νικος Κωνσταντοπουλος θα επισκεφθει αυριο την Κορινθο, την οποια επισκεπτεται σημερα ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας.

Τα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο ηταν το βασικο αντικειμενο της συσκεψης που πραγματοποιηθηκε το μεσημερι υπο την προεδρια του πρωθυπουργου, με τη συμμετοχη των ηγεσιων των υπουργειων Εξωτερικων και Αμυνης. Οπως δηλωσε ο κ. Σημιτης μεταξυ αλλων συζητηθηκε και η επισκεψη του προεδρου της Κυπρου, Γλαυκου Κληριδη, στην Αθηνα, την Παρασκευη, στη διαρκεια της οποιας θα γινει ανασκοπηση των σεναριων και των θεσεων. Ο πρωθυπουργος επανελαβε οτι η Κυπρος ειναι κυριαρχο και ελευθερο κρατος που αποφασιζει για την αμυνα του και οσοι ανησυχουν θα πρεπει να συμβαλουν ωστε να τερματισθει η παρανομη κατοχη του κυπριακου εδαφους απο την Τουρκια. Αναφερομενος στις εμπρηστικες δηλωσεις Τουρκων αξιωματουχων ο πρωθυπουργος δηλωσε οτι η Ελλαδα δεν προκειται να παρασυρθει στο κλιμα απειλων που επιδιωκει η Αγκυρα, αλλα θα συνεχισει να αντιμετωπιζει με ψυχραιμια την κατασταση.

Το βραδυ, φθανει στην Αθηνα ο Αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο, ο οποιος ηδη συναντηθηκε στη Λευκωσια με τον προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη και τον εκπροσωπο των Τουρκοκυπριων Ραουφ Ντενκτας. Συμφωνα με τον κ. Καβανο ο Κυπριος προεδρος τον διαβεβαιωσε οτι οι ρωσικοι πυραυλοι Σ-300 δεν προκειται να αναπτυχθουν τους επομενους 16 μηνες γεγονος που το χαρακτηρισε ως θετικη εξελιξη η οποια μπορει να εκτονωσει την κριση. Στα κατεχομενα εφθασε σημερα ο αρχηγος των τουρκικων ενοπλων δυναμεων, Ισμαηλ Καρανταγι, ενω τις προσεχεις ημερες θα επισκεφθει το ψευδοκρατος και η Τανσου Τσιλερ. Την επισκεψη αυτη χαρακτηρισε εξ αντικειμενου παρανομη ο κυβερνητικος εκπροσωπος, σημειωνοντας οτι δεν προσφερει καλη υπηρεσια στις ηδη βεβαρυμενες σχεσεις μεταξυ των δυο χωρων. Ο υπουργος Ενεργειας της Ρωσιας, Πετερ Ροντιονοφ, που βρισκεται στην Αθηνα, απεδωσε τις αντιδρασεις για την αγορα των ρωσικων πυραυλων απο την Κυπρο σε καθαρα λογους ανταγωνισμου, σημειωνοντας οτι εαν η αγορα γινοταν απο δυτικη χωρα δεν θα επαιρνε τετοιες διαστασεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διογκωνεται το κυμα διαμαρτυριας στη Βουλγαρια κατα της κυβερνησης. Νεες διαδηλωσεις με αιτημα τη διεξαγωγη προωρων εκλογων, πραγματοποιουνται στη Σοφια και σε αλλες μεγαλες πολεις της χωρας, καθως η αντιπολιτευση φαινεται αποφασισμενη να μην χαλαρωσει την πιεση κατα της σοσιαλιστικης κυβερνησης. Επειτα απο την επιτυχια των τελευταιων διαδηλωσεων, η αντιπολιτευση καλεσε τους οπαδους της να κατεβαινουν καθημερινα πλεον στους δρομους, ενω σε γενικη απεργια για τις 15 Ιανουαριου προσανατολιζονται και τα εργατικα συνδικατα.

Στη Σερβια, εχουν γινει πλεον καθημερινοτητα οι διαδηλωσεις της αντιπολιτευσης, η οποια πλεον σκοπευει στην ανατροπη του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Ενισχυμενη πλεον και απο την χθεσινη δηλωση του ελληνα υπουργου εξωτερικων, Θοδωρου Παγκαλου, ο οποιος κατα την διαρκεια επισκεψης-αστραπη στο Βελιγραδι, τονισε οτι ειναι αναγκη να αναγνωρισθει η εκλογικη νικη της αντιπολιτευσης για μια ομαλη μεταβαση στον εκδημοκρατισμο της χωρας, η αντιπολιτευση φερεται πλεον να συνεχισει εως οτου ο Μιλοσεβιτς παραδεχθει την ηττα του.

Αυτο που δεν καταφερε εδω και τρεις περιπου μηνες ο αμερικανος μεσολαβητης, φαινεται οτι το πετυχε ο βασιλιας της Ιορδανιας Χουσειν. Προκειται για την πολυποθητη συμφωνια Ισραηλινων-Παλαιστινιων, σχετικα με την αποσυρση των ισραηλινων δυναμεων απο τη Χεβρωνα, η οποια συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, ενδεχεται να υπογραφει και αποψε μετα την αρση και των τελευταιων εμποδιων. Η παρουσια του Χουσειν στη Λωριδα της Γαζας οπου διεξαγονταν οι μεσολαβητικες προσπαθειες, συνετελεσε αποφασιστικα και οπως ανακοινωσαν αξιωματουχοι των δυο ενδιαφερομενων πλευρων, εντος των επομενων 48ωρων θα διεξαχθει συναντηση των Νετανιαχου-Αραφατ.

Καζανι που βραζει ειναι εδω και δυο εβδομαδες η νοτια Κορεα, απο τις απεργιες των εργατων και τις διαδηλωσεις του φοιτητων που διαμαρτυρονται για τις νεες αντιεργατικες μεταρρυθμισεις. Σημερα, ο εκπροσωπος του κυβερνωντος κομματος επισκεφθηκε το αρχηγειο των συνδικαλιστων, στον κεντρικο ναο της Σεουλ, προκειμενου να τους πεισει να επιστρεψουν στις εργασιες, προσπαθεια ομως που απεβη ακαρπη. Την ιδια ωρα, η οικονομια της χωρας εχει παρει την κατω βολτα και η κυβερνηση κινητοποιησε 2. 500 στρατιωτες, προκειμενου να εξασφαλισθει η λειτουργια των επιχειρησεων κοινης ωφελειας.

Ισχυρος σεισμος 6,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στην θαλασσια περιοχη της Παφου, στην Κυπρο και εγινε ιδιαιτερα αισθητος στην Αιγυπτο, το Ισραηλ, το Λιβανο και τα Αυτονομα Παλαιστινιακα Εδαφη. Στο Καιρο σειστηκαν τα κτιρια για 30 δευτερολεπτα και οι κατοικοι βγηκαν πανικοβλητοι στους δρομους, αλλα μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα η ζημιες.

Αλλη μια επιστημονικη ερευνα φερνει στο φως της δημοσιοτητας τις αρνητικες επιπτωσεις του καπνισματος. Βρετανοι επιστημονες, μετα απο ερευνες τους σε διδυμους αδελφους, επιβεβαιωνουν δυο νεες παρενεργειες, αισθητικης φυσεως, που προκαλει το καπνισμα, την εμφανιση των ρυτιδων και την αισθηση οτι οι καπνιστες φαινονται γηραιοτεροι απο ο, τι συνηθως. Με τη χρηση υπερηχου για την μετρηση της πυκνοτητας στο εσωτερικο υποστρωμα του δερματος στα ανω ακρα 27 ζευγων διδυμων αδελφων, οι βρετανοι επιστημονες κατεληξαν στο συμπερασμα πως το δερμα οσων καπνιζουν ειναι λεπτοτερο απο αυτο των αδελφων τους, και ως εκ τουτου συντελειται ευκολοτερα και γρηγοροτερα η καταστροφη του.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεμενα παραμενουν σημερα και αυριο στα λιμανια ολης της χωρας τα υπο ελληνικη σημαια πλοια ολων των κατηγοριων καθως και ξενα πλοια που απασχολουν Ελληνες ναυτικους. Η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια εχει κηρυξει 48ωρη απεργια κυριο αιτημα τη διατηρηση του φορολογικου καθεστωτος που ισχυει για τον κλαδο τους. Η απεργια υπαρχει πιθανοτητα να μετατραπει σε απαναλαμβανομενη καθως τα αποτελεσματα του διαλογου με τον υφυπουργο Οικονομικων Γιωργο Δρυ, δεν ικανοποιησαν τους ναυτικους.

Την αναστολη των κινητοποιησεων τους, μεχρι τις 20 Φεβρουαριου, ως δειγμα καλης θελησης προς την κυβερνηση, αποφασισε η Ομοσπονδια των Εκτακτων Υπαλληλων των Δημων και ηδη αρχισε η αποκομιδη των σκουπιδιων απο την πρωτευουσα, τα οποια λογω της βροχης δημιουργησαν σοβαρα προβληματα, καθως εκλεισαν τα φρεατια της αποχετευσης. Παντως, ο προισταμενος της Εισαγγελιας Αθηνων, Αναστασιος Κανελλοπουλος, ασκησε αυτεπαγγελτα ποινικη διωξη για παρακωλυση συγκοινωνιων κατα παντος υπευθυνου και ανεθεσε στην ασφαλεια να διενεργησει προανακριση

Την υποστηριξη του Κομμουνιστικου Κομματος στη συγκροτηση ενος μετωπου δρασης για την αντιμετωπιση των αγροτικων προβληματων, διατυπωσε η Αλεκα Παπαρηγα σημειωνοντας παραλληλα οτι το κομμα της δεν νομιμοποιει το διαλογο - φιασκο, οπως ανεφερε, που προωθει η κυβερνηση. Κατα την κυρια Παπαρηγα η αγροτικη πολιτικη της κυβερνησης που, οπως ειπε, υποστηριζεται απ'ολα τ'αλλα κομματα της αντιπολιτευσης, οδηγει στη συρρικνωση κατα 50% του αριθμου των αγροτικων νοικοκυριων και καταφερθηκε κατα της Ευρωπαικης Ενωσης, η οποια, οπως τονισε, επιβαλλει μειωση βασικων καλλιεργειων μεχρι και 60%. Στη Λαρισα βρισκεται σε εξελιξη απο τις 5 το απογευμα νεα συνεδριαση της Συντονιστικης Επιτροπης των Θεσσαλων αγροτων, προκειμενου να εξετασθει η κατασταση, ενω αποφασεις για τυχον νεες κινητοποιησεις θα ληφθουν την Τεταρτη. Την Παρασκευη θα διεξαχθει στη βουλη η προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για το αγροτικο, που εχει ζητησει η Νεα Δημοκρατια.

Πρωτοκολλο συνεργασιας στον τομεα της ενεργειας θα υπογραψουν οι υπουργοι Αναπτυξης και Ενεργειας Ελλαδας και Ρωσιας, Βασω Παπανδρεου και Πετερ Ροντιονοφ, που βρισκεται στην Αθηνα. Το πρωτοκολλο περιλαμβανει τη συσταση ομαδας εργασιας που θα συζητησει για τον αγωγο Μπουργκας - Αλεξανδρουπολης και την επεκταση του δικτυου φυσικου αεριου προς τα ελληνοαλβανικα συνορα. Ο Ρωσος αξιωματουχος ειχε το πρωι συντομη συναντηση με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και αυριο οι δυο ανδρες αναμενεται να εγκαινιασουν το εργο του φυσικου αεριου.

Συνερχεται αυριο η Κεντρικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας, προκειμενου να συζητησει και να επιλυσει διαφορα διαδικαστικα θεματα, που αφορουν τις αρμοδιοτητες της Οργανωτικης Επιτροπης Συνεδριου. Η συγκληση του οργανου γινεται, μετα τους ορους που εθεσε ο κ. Γεωργιος Ραλλης, προκειμενου ν'αναλαβει προεδρος της Οργανωτικης Επιτροπης. Την Τεταρτη θα συνεδριασει και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ με βασικο ομιλητη τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξαγεται σε λιγη ωρα εαν το επιτρεψουν οι καιρικες συνθηκες, το ντερμπι της 15-ης ημερας του πρωταθληματος της Α' Εθνικης κατηγοριας αναμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακο, που αναβληθηκε χθες λογω της καταρρακτωδους νεροποντης. Ο αγωνας θα αρχισει στις 8. 00 το βραδυ στο γηπεδο της Νεας Φιλαδελφειας και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο το Σουπερ Σπορ. Ο αγωνας ειναι κρισιμος και για τις δυο ομαδες, καθως αν η ΑΕΚ δεν φτασει στη νικη τοτε θα αποχαιρετησει και τις τελευταιες ελπιδες της για την διεκδικηση του τιτλου, ενω Ο Ολυμπιακος πρεπει να αποφυγει την ηττα, που θα τον φερει ισοβαθμο με τον Παναθηναικο.

Εαν διεξαχθει αποψε το ντερμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακου, οι αγωνες ΑΕΚ - Πανηλειακου και Ολυμπιακου - Ξανθης για την 16-η ημερα του πρωταθληματος ποδοσφαιρου της πρωτης εθνικης κατηγοριας, θα γινουν την Πεμπτη 16 Ιανουαριου, στις 17. 30 και 15. 00 αντιστοιχα και οχι μεθαυριο που εχουν προγραμματιστει τα υπολοιπα παιχνιδια. Την αποφαση πηρε η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΕΠΑΕ στη σημερινη συνεδριαση της.

Η Καλαμαρια σε αγωνα της 15-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της δευτερης εθνικης κατηγοριας, που εγινε στο γηπεδο της, αναδειχθηκε ισοπαλη 1-1 με την Λαρισα.

Στη σκια του μεγαλου ποδοσφαιρικου αγωνα, διεξαγεται αποψε και η αναμετρηση του Ολυμπιακου με την ΑΕΚ για την 14-η ημερα του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας ανδρων του βολει. Η συναντηση αρχισε στις 6. 15 στο γηπεδο του Ρεντη και θα μεταδιδεται απ' ευθειας απο το πρωτο καναλι της Ελληνικης τηλεορασης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στα υψηλοτερα επιπεδα των τελευταιων 20 μηνων εκλεισε σημερα ο γενικος δεικτης τιμων και διαμορφωθηκε στις 1. 029,11 μοναδες σημειωνοντας μεγαλη ανοδο της ταξης του 2,02%. Το επενδυτικο ενδιαφερον ηταν εντονο για μετοχες των βιομηχανικων εταιριων και των τραπεζων. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,39%, Ασφαλειες ανοδος 0,07%, Ληζινγκ ανοδος 0,37%, Επενδυσεις ανοδος 0,27%, Κατασκευες ανοδος 1,72%, Βιομηχανιες ανοδος 3,18%, Διαφορες ανοδος 1,13%, Συμμετοχων πτωση 0,54%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,56%.

ΚΑΙΡΟΣ

Υποχωρει απο αυριο η κακοκαιρια και μονο στην ανατολικη και νοτια Ελλαδα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις με σποραδικες βροχες και ασθενεις χιονοπτωσεις στα ορεινα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι, στα δυτικα μετριοι μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα, τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 1 με 9 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 4 με 13 και στο Αιγαιο 9 με 14 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη θα συνεχισθουν και αυριο οι τοπικες βροχες, που βαθμιαια θα εξασθενησουν, οι ανεμοι θα ειναι μεχρι πολυ ισχυροι και η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 7 μεχρι 12 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη προβλεπονται παροδικες νεφωσεις, μετριοι μεχρι ισχυροι οι ανεμοι, ενω το
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 14 January 1997 - 0:50:35 UTC