Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 17)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Hellenic Public Radio is joining the members of the Internet mailing list kypros@Duth and kypros@MIT in their campaign to show support to the enclaved children of Cyprus by sending them Christmas cards. The campaign is done primarily among the expatriate Hellenic communities, the Hellenic Students Associations, the Greek Orthodox Church Boards and Greek Parochial Schools around the world.

Although, more than 20,000 Greek Cypriots remained in the occupied area after Turkey's 1974 invasion, most have left as a result of a systematic campaign of harassment by the occupation authorities. Today less than 600 Greek Cypriots remain in the handful of enclaves.

There are currently three primary schools in the Turkish occupied northern Cyprus, along with two teachers. A third teacher has recently retired, and one of the schools is left with no teacher, as the Turkish occupying regime does not allow for a replacement because the newly assigned teacher has served in the Cyprus National Guard.

The Turkish occupying regime does not allow Greek History, Greek Geography and Religious Education to be taught at the primary schools, nor does it permit the celebration of Greek national holidays and Greek Orthodox religious holidays.

It is important to know that the Turkish occupying regime has never allowed the function of secondary schools. So, by the age of twele, the children who want to pursue secondary education have no other choice but to leave their families behind, and move to the southern free part of Cyprus. Only during school holidays do these children get in touch with their families. At the age of 16 for boys, and 18 for girls, the children are no longer allowed to visit their families in the occupied north.

The three primary schools are:

Elementary School of Ayia Triada (Holy Trinity)
Elementary School of Rizokarpaso
Elementary School of Kormakitis
YOU CAN SEND A POSTCARD TO THE CHILDREN OF ANY FO THE THREE PRIMARY SCHOOLS by specifying the name of the school at the following address:

c/o Mr. N. Falas
President of Coordinating Committee Karpasia
P.O. Box 3561,
NICOSIA, 2114
CYPRUS

SHOW THESE CHILDREN THAT SOMEONE ON THIS WORLD CARES.

(for additional info: http://www.smiley.cy.net/vhaskas/efwka.htm
http://www.smiley.cy.net/vhaskas/elevn.htm
http://www.iit.edu/~conscon/cyprus/Enclaved.html)


  • Με φοντο συλλαλητηρια και απεργιες, αρχισε στη βουλη η συζητηση επι του προυπολογισμου.
  • Ανοιξαν δυο μπλοκα στη Βοιωτια και την Εδεσσα. Αποκλιμακωση στη Μακεδονια, παραμενει ο σκληρος πυρηνας της Θεσσαλιας. Στην Αθηνα την Πεμπτη οι Θεσσαλοι αγροτες συν γυναιξι και τεκνοις.
  • Αρνητικη εικονα για κυβερνηση και αντιπολιτευση καταγραφει προσφατη πανελλαδικη σφυγμομετρηση. Πτωση της δημοτικοτητας των πολιτικων αρχηγων.
  • Στην αμηχανια και το φοβο για το μελλον της Τουρκιας αποδιδει η Αθηνα τις νεες προκλητικες δηλωσεις της Τανσου Τσιλερ.
  • Στον εισαγγελεα τα πρακτικα της εξεταστικης επιτροπης για το καζινο, που αφορουν τα περιουσιακα στοιχεια της δημοσιογραφου Ελλης Σταη.
  • Απορριπτουν Αθηνα και Λευκωσια τις δεκα προτασεις της Βρετανιας για το Κυπριακο.
  • Ιερεας της Δραμας αρνειται να τελεσει νεκρωσιμη ακολουθια σε 43χρονη γυναικα επειδη ειχε κανει πολιτικο γαμο.
  • Στον προεδρο της Δημοκρατιας η Ελληνιδα Μις Κοσμος, Ειρηνη Σκληβα.
  • Σε δεκα χρονια καθειρξη καταδικασθηκε ο Αιγυπτιος, που σκοτωσε, στο Περαμα, το 13μηνο αγορακι του.
  • Οργη και αγανακτηση για την εν ψυχρω δολοφονια εξι μελων του Ερυθρου Σταυρου απο αγνωστους στην Τσετσενια.
  • Την αποστολη μιας νεας ειρηνευτικης δυναμης στη Βοσνια, αποφασισε το ΝΑΤΟ.
  • Στις ακτες της Μεσογειου, κατασκευαζει η Τουρκια τον πρωτο της πυρηνικο σταθμο.
  • Ανοδος 1,03% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε το απογευμα στη βουλη η συζητηση του προυπολογισμου, ενω εξω απο το κοινοβουλιο πραγματοποιηθηκε το συλλαλητηριο της ΓΣΕΕ, εναντια στην οικονομικη πολιτικη. Η συζητηση του προυπολογισμου συνοδευτηκε με την 24ωρη απεργια της ΑΔΕΔΥ, αντιπροσωπεια της οποιας συναντηθηκε με τον Γιαννο Παπαντωνιου, ο οποιος δεν απεκλεισε βελτιωσεις στο ενιαιο μισθολογιο. Δασκαλοι και νηπιαγωγοι συνεχισαν τις κινητοποιησεις, ενω η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια αποφασισε την συνεχιση της 48ωρης απεργιας που εχει κηρυξει σε ολα τα ελληνικα πλοια. Το πρωι σημειωθηκαν μικροεπεισοδια στα λιμανια της Πατρας και της Κερκυρας.

Εξοργισμενος φερεται ο Κωνσταντινος Καραμανλης στα οσα ειπε εναντιον του ο Κωνσταντινος Μητσοτακης για τη 10ετια του '50. Συμφωνα με το περιοδικο Ψραση, ο ιδρυτης της ΝΔ φερεται να δηλωσε πως ετσι ηταν παντα ο Μητσοτακης. Πρωτα πυροβολουσε και υστερα σκοπευε. Γι`αυτο τα σκαγια επαιρναν παντα τον ιδιο. Στο ιδιο περιοδικο, ο κ. Μητσοτακης προειδοποιει τον κ. Εβερτ για το συνεδριο και δηλωνει μετανοιωμενος για την αποστασια του '65 και την αποχωρηση του απο την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας.

Το πρωι πραγματοποιηθηκε συγκεντρωση διαμαρτυριας των δημοσιων υπαλληλων εξω απο τα γραφεια της ΑΔΕΔΥ, αντιπροσωπεια της οποιας επισκεφθηκε τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, στον οποιο εθεσε αιτηματα του κλαδου, οπως ουσιαστικες αυξησεις μεσω του νεου μισθολογιου, θεσμοθετηση των συλλογικων διαπραγματευσεων και στο δημοσιο και τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας. Ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιαννης Κουτσουκος, δηλωσε οτι ο υπουργος αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο μικρων βελτιωσεων στο τελικο σχεδιο του νεου μισθολογιου και προσθεσε πως αν η κυβερνηση δεν αντιληφθει το μηνυμα της σημερινης απεργιας τοτε τα συνδικατα θα συνεχισουν τον αγωνα. Αναλογες κινητοποιησεις πραγματοποιηθηκαν στη Θεσσαλονικη και τις αλλες μεγαλες πολεις της χωρας.

Να παραμεινουμε ομως στο χωρο των απεργιων και να παμε στο φλεγον θεμα των αγροτικων κινητοποιησεων, καθως παρα τις μικρες θετικες εξελιξεις, ο σκληρος πυρηνας των Θεσσαλων αγροτων κρατα κομμενη τη χωρα στα δυο. Ενα απο τα βασικα οδοφραγματα, αυτο στην περιοχη Καστρου Βοιωτιας, ανοιξε σημερα κι ετσι η κινηση των οχηματων στο σημειο αυτο γινεται χωρις κανενα προβλημα. Επισης, αποσυρθηκαν ολα τα τρακτερ απο την εθνικη οδο Θεσσαλονικης - Εδεσσας, ενω και στα αλλα μπλοκα της Μακεδονιας σημειωνονται αποχωρησεις των γεωργικων μηχανηματων. Οι Θεσσαλοι αγροτες αποφασισαν να κατεβουν οικογενειακως την Πεμπτη στην Αθηνα για την πραγματοποιηση συλλαλητηριου, παραμενοντας ομως τα τρακτερ στους δρομους. Στην κινητοποιηση αυτη ενδεχεται να παρουν μερος οι αγροτες του Αιγιου, οχι ομως και οι συναδελφοι τους της Θεσσαλονικης, η συντονιστικη επιτροπη των οποιων συνεδριαζει αυριο για να εκτιμησει την κατασταση και να αποφασισει αν θα συνεχισει η οχι τις κινητοποιησεις. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της απεκλεισε για αλλη μια φορα το ενδεχομενο συναντησης του πρωθυπουργου με αντιπροσωπεια των αγροτων οσο παραμενουν τα τρακτερ στους δρομους. Αναφορικα με το συλλαλητηριο ο κ. Ρεππας τονισε οτι ο τροπος διεκδικησης αιτηματων που δεν βλαπτει τη χωρα και τα συμφεροντα αλλων κοινωνικων ομαδων ειναι σεβαστος. Στις Βρυξελλες ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας, συνανταται και παλι σημερα με τον αρμοδιο επιτροπο της Κοινοτητας κ. Φισλερ, απο τον οποιο αναμενει την απαντηση επι του ελληνικου αιτηματος για αποζημιωσεις των αγροτων, η παραγωγη των οποιων καταστραφηκε απο τις θεομηνιες. Ο Συνασπισμος διατυπωνει πακετο πεντε προτασεων με στοχο την αρση του αδιεξοδου, ενω ο Αντωνης Σαμαρας καλει τις δυο πλευρες να τερματισουν τον πολεμο νευρων διαρκειας, που, οπως τονιζει, πληρωνει με βαρυ τιμημα η οικονομια και ο λαος.

Απογοητευμενη ειναι η κοινη γνωμη απο την πολιτικη που ακολουθει τοσο η κυβερνηση, οσο και η αντιπολιτευση, οπως καταγραφεται στην πρωτη Πανελλαδικη δημοσκοπηση της ΜΡΒ, μετα τις εκλογες. Συμφωνα με την ερευνα το 63% των ερωτηθεντων εχει αρνητικη αποψη για την κυβερνηση και μονο το 19,5% εκτιμα οτι κινειται στη σωστη κατευθυνση. Για τη Νεα Δημοκρατια το 72,6% εχει αρνητικη αποψη και θετικη μονο το 9,6%. Αναφορικα με τα οικονομικα μετρα το 75% των ερωτηθεντων τα χαρκατηριζει αδικα, ενω ενα 55% εκτιμα οτι ηταν αναγκαια. Σε οτι αφορα τη δημοτικοτητα των πολιτικων αρχηγων ο πρωθυπουργος συγκεντρωνει το 37,9% των προτιμησεων, ενω ο κ. Εβερτ ερχεται τεταρτος ως αρχηγος της Νεας Δημοκρατιας, με πρωτο τον Δημητρη Αβραμοπουλο, δευτερο τον Κωνσταντινο Μητσοτακη και τριτο τον Γιωργο Σουφλια. Τελος στην προθεση ψηφου η Νεα Δημοκρτια συγκεντρωνει το 28,3% των προτιμησεων και ακολουθουν το ΠΑΣΟΚ 26,6%, το ΔΗΚΚΙ 6,2%, ο Συνασπισμος 5,6%, το ΚΚΕ 5,4% και η Πολιτικη Ανοιξη 2,8%. Οι δημοσκοπησεις εκφραζουν την ταση της κοινης γνωμης σε μια συγκεκριμενη στιγμη και δεν δεσμευουν τις επιλογες των ερωτωμενων για μια τετραετια, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε χειρονομια εκτονωσης του φορτισμενου εδω και 4 εβδομαδες, προεβη ο προεδρος της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Για πρωτη φορα απο την εναρξη των κινητοποιησεων, συναντηθηκε με αντιπροσωπεια φοιτητων, και τους διαβεβαιωσε οτι θα κανει οτι ειναι ωστε να γινουν σεβαστοι ο νομος και η πολιτικη βουληση των εκλογεων.

Οργη και αγανακτηση εχει προκαλεσει στη διεθνη κοινη γνωμη η εν ψυχρω δολοφονια των εξι μελων του Ερυθρου Σταυρου στο χωριο Νοβι Αταγκι, στην Τσετσενια. Η δολοφονια εγινε απο αγνωστους τα ξημερωματα την ωρα που τα θυματα, πεντε μελη του υγειονομικου προσωπικου και ενας διοικητικος υπαλληλος, κοιμοντουσαν. Σε ενδειξη διαμαρτυριας ο Ερυθρος Σταυρος αποφασισε να διακοψει τις δραστηριοτητες του στην Τσετσενια και να αποσυρει τα 70 μελη του απο την περιοχη. Ωστοσο, το νοσοκομειο θα συνεχισει την λειτουργια του με τοπικο προσωπικο.

Την αποστολη μιας νεας ειρηνευτικης δυναμης στη Βοσνιας για 18 μηνες, αποφασισαν στις Βρυξελλες οι υπουργοι Εθνικης Αμυνας των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ. Η δυναμη θα αποτελειται απο 25. 000 εως 30. 000 στρατευσιμους και θα επιβλεπει την εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον, με την οποια τερματισθηκαν 43 μηνες πολεμου.

Την εκτιμηση οτι εντος των ημερων θα υπαρξει συμφωνια με την Οργανωση για την Απελευθερωση της Παλαιστινης σχετικα με το θεμα της Χεβρωνας, διατυπωσε ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Μπεντζαμιν Νετανιαχου, κατα την διαρκεια τηλεφωνικης επικοινωνιας με τον αυστριακο καγκελλαριο Φραντς Βρανιτσκι.

Προσφορες στη διεθνη αγορα ζητησε η Τουρκια για την κατασκευη του πρωτου πυρηνικου σταθμου στη χωρα, που θα κατασκευασθει στην περιοχη της Μερσινας, στις ακτες της Μεσογειου. Η κατασκευη αναμενεται να διαρκεσει οκτω χρονια, θα στοιχισει στην Τουρκια δυο δις δολαρια και οι ενδιαφερομενες εταιριες εχουν προθεσμια εως τον Ιουλιο του 1997 να καταθεσουν τις προσφορες τους.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πτωσης ρωσικου στρατιωτικου αεροσκαφους, που ειχε ως αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους και οι δεκαεπτα επιβαινοντες. Το αεροσκαφος, τυπου Αντονοφ 12, κατεπεσε ενω απογειωνοταν απο αεροδρομιο της βορειοδυτικης Ρωσιας, κοντα στο Ψκοφ.

Μετα βαιων και κλαδων υποδεχθηκαν οι οπαδοι του τον προεδρο του Ζαιρ, Μομπουτου Σεσε Σεκο, που επεστρεψε σημερα στην πρωτευουσα της χωρας Κινσασα, μετα απο εξι εβδομαδων αναρρωση στη γαλλικη ριβιερα. Την ιδια ωρα ομως, η χωρα αιμορραγει καθως συνεχιζεται η αυτονομιστικη εξεγερση των υποστηριζομενων απο την Ρουαντα, ανταρτων Μπανιαμουλεγκε, οι οποιοι εχουν καταλαβει αρκετες πολεις στα ανατολικα της χωρας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την καταπληξη της ελληνικης κυβερνησης για τον τροπο με τον οποιο ασκει η Τουρκια την εξωτερικη της πολιτικη, διατυπωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, σχολιαζοντας τις απειλητικες, για την Ελλαδα, δηλωσεις της κυριας Τανσου Τσιλερ. Η εξωτερικη πολιτικη της Αγκυρας, τονισε ο κ. Ρεππας, χαρακτηριζεται απο ασυνεχεια, παλλινωδιες, ανατροπες κι εχει δυο προσωπα. Ενα μετριοπαθες προς την Ευρωπη και ενα προσωπο απειλων και αναφορας στη στρατιωτικη δυναμη, που προβαλλεται για εσωτερικη καταναλωση. Ο κ. Ρεππας ειπε επισης οτι οι απειλες της κυριας Τσιλερ περα απο αμηχανια εκφραζουν και φοβο για το μελλον της Τουρκιας. Κληθεις να σχολιασει την προτροπη του Αμερικανου προεδρου Μπιλ Κλιντον για αμοιβαιες υποχωρησεις απο Αθηνα και Αγκυρα, τονισε οτι η ελληνικη κυβερνηση εχει θεσεις που ειναι ταυτισμενες με το διεθνες δικαιο και δεν προτιθεται να μετακινηθει απο αυτες. Σημειωνεται οτι ο Αμερικανος προεδρος, κατα τη συναντηση του στην Ουασιγκτον με τον προεδρο της Κομισιον, Ζακ Σαντερ, προανηγγειλε αμερικανικη πρωτοβουλια για επιλυση του Κυπριακου και των ελληνοτουρκικων διαφορων. Με αντικειμενο τα εθνικα μας θεματα πραγματοποιηθηκε το μεσημερι στο Μεγαρο Μαξιμου συσκεψη του πρωθυπουργου με την πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων.

Το δρομο της δικαιοσυνης παιρνει η υποθεση της δημοσιογραφου, Ελλης Σταη, σχετικα με τον τροπο εμφανισης της στην εξεταστικη επιτροπη της βουλης που διερευνα την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο. Η κ. Σταη προσηλθε σημερα το πρωι στην επιτροπη, αρνηθηκε να απαντησει στις ερωτησεις των βουλευτων, παρεμεινε ελαχιστα λεπτα στην επιτροπη, διενειμε μια γραπτη της δηλωση και αποχωρησε. Στη δηλωση αναφερει οτι η περιουσια της που αποτελειται, απο το διαμερισμα στην οδο Μελεαγρου και το αγροτεμαχιο στη Μυκονο, τα οποια απεκτησε τα ετη 1994-1995, δεν εχουν καμμια σχεση με την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο.

Στο κενο επεσε η προταση του βρετανου υπουργου Εξωτερικων, Μαλκολμ Ριφκιντ, για το κυπριακο η οποια βασιζοταν σε δεκα σημεια. Συσσωμη η κυπριακη πολιτικη ηγεσια την απερριψε, ενω στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η προταση αυτη εκφραζει μονο την πολιτικη της Βρετανιας, και οχι εκεινη της Κυπρου και της Ελλαδας.

Μηνυση κατα παντος υπευθυνου, κατεθεσε στη Δραμα ο 48χρονος Χρηστος Φυσανιδης, υστερα απο την αρνηση του ιερεα Θεοδωρου Τοπαλιδη, να τελεσει την νεκρωσιμη ακολουθια για την 43χρονη συζυγο του Σοφια, με το αιτιολογικο οτι η αποθανουσα ειχε τελεσει πολιτικο γαμο.Ο ιερεας που κληθηκε να καταθεσει στην αστυνομια της Δραμας, ειπε οτι εκτελουσε εντολες της Μητροπολης.

Περιπου δεκα τοννους κατεψυγμενης γαλοπουλας, αμερικανικης προελευσης κατεσχεσαν συνεργεια της αστυκτηνιατρικης υπηρεσιας, απο τα ΨΥΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, λογω παρελευσης της ημερομηνιας ληξης τους. Ενοψει των εορτων εχουν ενταθει οι ελεγχοι για την προστασια του κοινου.

Στην Ξανθη μεταβαινει αυριο κλιμακιο υπουργων με επικεφαλης τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, προκειμενου να κανει μια ολικη εκτιμηση της καταστασης μετα τη φοβερη θεομηνια που επληξε τον ακριτικο αυτο νομο. Ο κ. Λαλιωτης αναμενεται να εξαγγειλει μετρα ανακουφισης των πλημμυροπαθων, υλοποιωντας υποσχεση που ειχε δωσει πριν περιπου 10 μερες, οταν και παλι ειχε επισκεφθει το νομο.

Την Ελληνιδα Μις Κοσμος '96, Ειρηνη Σκληβα, δεχθηκε το μεσημερι στο προεδρικο μεγαρο ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Η συναντηση κρατησε 20 λεπτα κατα την διαρκεια της οποιας η κ. Σκληβα ενημερωσε τον προεδρο για τις μετεπειτα δραστηριοτητες της. Απο την πλευρα του, ο κ. Στεφανοπουλος της ευχηθηκε καλη σταδιοδρομια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα, που βρισκονται στο Βρετανικο Μουσειο, ζητησε επισημως η χωρα μας απο την βρετανικη κυβερνηση, κατα την διαρκεια συναντησης που ειχαν στις Βρυξελλες, οι υπουργοι πολιτισμου των δυο χωρων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πειθαρχικη επιτροπη διαιτησιας για πλημμελη εφαρμογη κανονισμων και πειθαρχικου ελεγχου, παραπεμφθηκε ο διαιτητης του ντερμπι Παναθηναικου-ΑΕΚ, Θανασης Βελλιος, αφου η αρμοδια επιτροπη της Ομοσπονδιας, επενεβη αυτεπαγγελτα. Ο Βελλιος ελεγχεται για τον μη καταλογισμο ενος πεναλτυ σε βαρος των ``πρασινων`` και για το οτι δεν τιμωρησε τον Καλιτζακη, ο οποιος εσπρωξε βιαια τον εποπτη που ακυρωσε σωστα ενα τερμα του Παναθηναικου σαν οφσαιντ.

Ο Γιουγκοσλαβος προπονητης του Παναθηναικου, Μποζινταρ Μαλκοβιτς, αναδειχθηκε ως ο καλυτερος Ευρωπαιος προπονητης του 1996, στο ετησιο δημοψηφισμα που διοργανωνει το περιοδικο ``ΦΙΒΑ ΒΑΣΚΕΤ``. Δευτερος αναδειχθηκε ο Ισπανος Αιτο Ρενεσες και τριτος ο Γιουγκοσλαβος Ζελικο Ομπραντοβιτς, ενω εκτος ηταν ο Γαλλος Μισελ Γκομεζ του ΠΑΟΚ, ογδοος ο Ντουσαν Ιβκοβιτς του Ολυμπιακου και ενατος ο Γιαννης Ιωαννιδης.

Στο ιδιο δημοψηφισμα καλυτερος ευρωπαιος μπασκετμπολιστας αναδειχθηκε ο Λιθουανος Αρτουρας Καρνισοβας της Μπαρτσελονα, ενω τριτος ηταν ο Κροατης Στογιαν Βρανκοβιτς, που περσι επαιζε στον Παναθηναικο και τωρα στο ΝΒΑ. Καλυτερος Ελληνας αναδειχθηκε ο Νικος Οικονομου του Παναθηναικου, που ειναι 9ος στο σχετικο πινακα. Επισης ο Ντομινικ Γουιλκινς ειναι 8ος, ο Φραγκισκος Αλβερτης 14ος και ο Γιωργος Σιγαλας 18ος.

"Κοκκινη καρτα" στη .. . διαιτησια "εδειξε" ο προπονητης της ΑΕΚ , Πετρος Ραβουσης, με αφορμη τις αποφασεις του διαιτητη του ντερμπι της ομαδας του με τον Παναθηναικο, Θαναση Βελλιου. Δυστυχως, το κακο με την διαιτησια εχει παραγινει. Φερει μεγαλο μεριδιο ευθυνης για την κακη βαθμολογικη θεση στην οποια βρισκεται αυτη την στιγμη η ΑΕΚ. Εχει επηρεασει την προσπαθεια που κανουμε για την κατακτηση του πρωταθληματος``, επεσημανε.

Πληθωρα κατηγοριων αντιμετωπιζουν Ολυμπιακος και Παναθηναικος, που κληθηκαν σε απολογια την Δευτερα 23 Δεκεμβριου, απο τον αθλητικο δικαστη, λογω της επεισοδιακης συμπεριφορας οπαδων τους στον μεταξυ τους αγωνα. Οι πιο σοβαρες κατηγοριες που αντιμετωπιζουν οι δυο συλλογοι ειναι οι εξης: υβριστικα συνθηματα, ριψη φωτοβολιδων, κροτιδων, διαφορων αλλων αντικειμενων και καψιμο πανο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων σημειωσε αξιολογη ανοδο σε ποσοστο 1,03% και διαμορφωθηκε στις 917 μοναδες. Το επενδυτικο ενδιαφερον επικεντρωθηκε κυριως σε μετοχες Τραπεζων και σε τιτλους του Βιομηχανικου κλαδου. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 8,6 δις. δρχ. εκ των οποιων περιπου 4,5 δις. αφορουν την διακινηση πακετο μετοχων. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,04%, Ασφαλειες πτωση 0,53%, Ληζινγκ πτωση 0,13%, Επενδυσεις ανοδος 0,16%, Κατασκευες ανοδος 0,92%, Βιομηχανιες ανοδος 1,39%, Διαφορες ανοδος 1,42%, Συμμετοχων ανοδος 0,08%, ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε κατα 0,78%.

ΚΑΙΡΟΣ

Βροχες και τοπικες καταιγιδες, που θ'αρχισουν απο τα δυτικα και συντομα θα επεκταθουν στις ανατολικες και νοτιες περιοχες, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Τη νυχτα και απο τα βορειοδυτικα ο καιρος θα παρουσιασει βελτιωση. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι μετριοι και προσκαιρα στα δυτικα και νοτια ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 15 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 18 και στο Αιγαιο 13 με 19 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης μετα το μεσημερι, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 11 με 17 και 7 με 14 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 18 December 1996 - 1:56:13 UTC