Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 17)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ληστεια με λεια 3. 500. 000 δρχ εγινε το μεσημερι σε υποκαταστημα της Γενικης Τραπεζας στην Αθηνα.
  • Δημοσιονομικος κλοιος απο την Ευρωπαικη Ενωση για κρατη - μελη με ασθενη οικονομια, οπως η Ελλαδα.
  • Ευρεια υπουργικη συσκεψη πραγματοποιειται απο το μεσημερι, υπο την προεδρια του Κωστα Σημιτη, με θεμα τη διεκδικηση των Ολυμπιακων Αγωνων του 2. 004.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ συναντηθηκε το μεσημερι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ, με θεμα την εισοδηματικη πολιτικη.
  • Διαδοχικες συναντησεις με μελη της κυβερνησης εχουν απο το πρωι οι νεοι περιφερειαρχες της χωρας.
  • Τριανταχρονη γυναικα πεθανε σε κλινικη της Θεσσαλονικης απο αιμορραγια στη διαρκεια του τοκετου.
  • Την επομενη εβδομαδα αναμενεται να εκδοθουν στην Κυπρο τα ενταλματα συλληψης των Τουρκων δολοφονων των Ισαακ και Σολωμου.
  • Συνεχιζεται η καταληψη του κτιριου της Πρυτανειας του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης απο φοιτητες των ΤΕΦΑΑ.
  • Τεταμενη η κατασταση στη Ρωσια μετα τις κατηγοριες εναντιον του Αλεξαντερ Λεμπεντ οτι ετοιμαζει πραξικοπημα.
  • Ογδοντα νεκροι και 150 τραυματιες σε σταδιο της Γουατεμαλας, οπου θα διεξαγοταν ποδοσφαιρικος αγωνας.
  • Την Ολυμπια Λιουμπλιανας αντιμετωπιζει στη Σλοβενια η ΑΕΚ για το Κυπελλο Κυπελλουχων Ευρωπης στο ποδοσφαιρο.
  • Κρισιμα παιχνιδια δινουν αποψε οι ομαδες μπασκετ του Ολυμπιακου, του Παναθηναικου και του Πανιωνιου στο πλαισιο της Ευρωλιγκας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενοπλη ληστεια εγινε το μεσημερι στο υποκαταστημα της Γενικης Τραπεζας στην οδο Πειραιως στην Αθηνα. Ο δραστης, ο οποιος φορουσε κουκουλα πυροβολησε για εκφοβισμο στον αερα και αφου ακινητοποιησε υπαλληλους και πελατες αρπαξε 3. 500. 000 δρχ και εξαφανιστηκε πεζος.

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συνεχιζει τις επαφες του με το οικονομικο επιτελειο για τη συνταξη του προυπολογισμου, ενω η οικονομια μας εισερχεται σε ασφυκτικο κλοιο, με ελαχιστα περιθωρια ελιγμων της κυβερνησης, μετα τις ανακοινωσεις της Κομισιον. Η Ευρωπαικη Επιτροπη ανακοινωσε τις προτασεις της για την οικονομικη και νομισματικη ενοποιηση, με αποκορυφωμα τη δημιουργια του κοινου νομισματος. Συμφωνα με αυτες, οι χωρες της Κοινοτητας, μεταξυ των οποιων και η Ελλαδα, αν δεν πληρουν τα κριτηρια του Μααστριχτ, θα υποχρεωθουν να υποβαλουν νεο Προγραμμα Συγκλισης το 1998, με αυστηροτερους ορους. Στο μεταξυ, η εφορια εντεινει τους φορολογικους ελεγχους κυριως στα νυχτερινα κεντρα, στις μεγαλες επωνυμες επιχειρησεις, στα κυκλωματα διακινησης υγρων καυσιμων, ποτων και τσιγαρων και στα ΙΧ με ξενες πινακιδες. Στοχος των ελεγχων αυτων ειναι η συγκεντρωση 300 δις. δρχ. για την καλυψη μερους του ποσου που απαιτειται για να κλεισει ο προυπολογισμος.

Ευρεια συσκεψη πραγματοποιειται απο τη 1 το μεσημερι, υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, στο Μεγαρο Μαξιμου, με θεμα τη διεκδικηση απο τη χωρα μας των Ολυμπιακων Αγωνων του 2. 004. Στη συσκεψη μετεχουν οι υπουργοι κυριοι Ρεππας, Παπανδρεου, Φουρας και Πασχαλιδης, καθως και αρμοδιοι υπηρεσιακοι παραγοντες.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ συναντηθηκε το μεσημερι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ και συζητησαν το θεμα της εισοδηματικης πολιτικης. Νωριτερα, ο κ. Εβερτ συναντηθηκε με το προεδρειο του Εμποροβιομηχανικου Επιμελητηριου. Εντος της ημερας αναμενεται να ανακοινωθει απο τον προεδρο της αξιωματικης αντιπολιτευσης η συνθεση του νεου Πολιτικου Συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας.

Διαδοχικες συναντησεις με μελη της κυβερνησης εχουν απο το πρωι οι νεοι περιφερειαρχες της χωρας. Ηδη, συναντηθηκαν με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Αλεκο Παπαδοπουλο. Επισης θα συναντηθουν με τη Βασω Παπανδρεου και τους κυριους Λαλιωτη και Τζουμακα.

Τριανταχρονη γυναικα πεθανε χθες βραδυ σε κλινικη της Θεσσαλονικης στη διαρκεια του τοκετου. Προκειται για τη Χρυσουλα Τσελεκιδου απο τη Θεσσαλονικη, που παρουσιασε ακατασχετη αιμορραγια στη διαρκεια του τοκετου της, σε ιδιωτικη κλινικη της πολης. Το μωρο της ατυχης γυναικας γεννηθηκε νεκρο, ενω η ιδια μεταφερθηκε εσπευσμενα στο νοσοκομειο " Γεωργιος Παπανικολαου " της Θεσσαλονικης, οπου και εξεπνευσε.

Ενταλματα συλληψης των Τουρκων δολοφονων του Ισαακ και του Σολωμου, ετοιμαζει η Γενικη Εισαγγελια της Κυπρου και αναμενεται να εκδοθουν κατα πασα πιθανοτητα την επομενη εβδομαδα. Εξαλλου, ο Γενικος Εισαγγελεας της Κυπρου αναφερομενος στη δολοφονια του Πετρου Κακουλλη τη χαρακτηρισε ως προμελετημενο εγκλημα, καθως οπως ειπε, οταν οι Τουρκοι του εριξαν την τριτη και χαριστικη βολη ηταν ηδη πληγωμενος και ειχαν το χρονο να σταματησουν την πραξη τους. Απο χθες παντως, οι υπευθυνοι των βρετανικων βασεων στη Μεγαλονησο λαμβανουν μετρα για την ασφαλη διελευση των Ελληνοκυπριων στο δρομο Δεκελειας - Αμμοχωστου. Για το σκοπο αυτο εχουν κινητοποιηθει 120 αστυνομικοι και στρατιωτες των βασεων που θα αναλαβουν το ρολο του επιτηρητη. Το Σαββατο εξαλλου, θα κλεισει για πεντε ωρες απο ομαδα Κυπριων το οδοφραγμα του Ληδρα Παλας, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις δολοφονιες Κυπριων απο τους Τουρκους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεταμενη ειναι η κατασταση στη Ρωσια μετα τις καταγγελιες του υπουργου εσωτερικων Ανατολι Κουλικωφ, οτι ο γραμματεας του Ρωσικου Συμβουλιου Ασφαλειας στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ σχεδιαζει πραξικοπημα για την καταληψη της εξουσιας. Το θεμα εξετασε σημερα ο ρωσος πρωθυπουργος Βικτορ Τσερνομιρντιν σε συναντηση με αξωματουχους των υπηρεσιων ασφαλειας. Ο ιδιος διεταξε τους υπουργους Αμυνας και Εσωτερικων να εξασφαλισουν την ουδετεροτητα των στρατευματων τους στην παρουσα πολιτικη κριση. Στο μεταξυ ο στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ ζητησε ακροαση απο τον προεδρο Μπορις Γελτσιν, προκειμενου να του δωσει εξηγησεις για τα οσα τον κατηγορουν. Ο Κουλικωφ δηλωσε δημοσια οτι ο Λεμπεντ συγκροτει μια επιλεκτη στρατιωτικη δυναμη υποβοηθουμενος και απο Τσετσενους μαχητες για να ανελθει στην προεδρια της Ρωσιας. Απο την πλευρα τους οι Τσετσενοι εκτιμουν οτι οι κατηγοριες εχουν στοχο να τορπιλισουν την ειρηνευτικη διαδικασια.Η Μοσχα παντως, ενισχυει τις δυναμεις ασφαλειας για την αποτροπη του ενδεχομενου επιθεσης τσετσενων ανταρτων.

Τραγικο δυστυχημα με 80 νεκρους και 150 τραυματιες σημειωθηκε στο σταδιο Ματεο Φλορες στην πρωτευουσα της Γουατεμαλας. Το τραγικο γεγονος συνεβη, οταν εξαιτιας της εισοδου μεγαλου αριθμου φιλαθλων επικρατησε συνωστιμος, και αρκετα ατομα ποδοπατηθηκαν. Τα περισσοτερα απο τα θυματα πεθαναν απο ασφυξια, ενω πολλοι απο τους τραυματιες μεταφερθηκαν σε ασχημη κατασταση στο νοσοκομειο. Το δυστυχημα εγινε λιγο πριν την εναρξη του αγωνα αναμεσα στις εθνικες ομαδες της Γουατεμαλας και της Κοστα Ρικα, στο πλαισιο των προκριματικων του Παγκοσμιου Κυπελλου του 1998.

Παρελυσε σημερα η ζωη στη Γαλλια απο τις απεργιακες κινητοποιησεις των εργαζομενων στο δημοσιο τομεα, που διαμαρτυρονται για το προγραμμα λιτοτητας της κυβερνησης. Η απεργια δημιουργησε σοβαρα προβληματα στις συγκοινωνιες και στη λειτουργια των δημοσιων υπηρεσιων.

Την τελευταια τους τηλεοπτικη αναμετρηση ειχαν χθες οι δυο μονομαχοι των αμερικανικων εκλογων Μπιλ Κλιντον και Μπομπ Ντοουλ. Τα περισσοτερα ερωτηματα που τους απηυθηναν οι προσκληθεντες πολιτες του Σαν Ντιεγκο, ηταν για τις φορολογικες ελαφρυνσεις, το ελλειμμα του κρατικου προυπολογισμου, την ανεργια, την κοινωνικη ασφαλιση την ιατρικη περιθαλψη, ενω μονο δυο ερωτηματα αφορουσαν την εξωτερικη πολιτικη. Συμφωνα με πολιτικους αναλυτες ο Ντοουλ ηταν περισσοτερο επικριτικος προς τον αντιπαλο του Μπιλ Κλιντον, σε μια προσπαθεια να αντιστρεψει το δυσμενες γι` αυτον κλιμα που δημιουργησαν οι δημοσκοπησεις.

Απεργιακες κινητοποιησεις ξεσπασαν σημερα στο Βελγιο σε ενδειξη διαμαρτυριας για την αποφαση του Ανωτατου Δικαστηριου να αφαιρεσει την υποθεση παιδεραστιας, που συγκλονιζει τη χωρα, απο τον δικαστη Ζαν Μαρκ Κονεροτ. Πολλοι οδηγοι στα αστικα λεωφορεια των Βρυξελλων και εργαζομενοι στην επιχειρηση εμφιαλωσης μεταλλικου νερου αποφασισαν να απεργησουν συμπαραστεκομενοι στο δικαστη. Λογω των αντιδρασεων της κοινης γνωμης το βελγικο κοινοβουλιο προκειται να ψηφισει σημερα υπερ της συστασης ειδικης επιτροπης που θα ερευνησει την υποθεση της εξαιρεσης του δικαστη Κονεροτ.

Μονο υλικες ζημιες προκαλεσε ο εκρηκτικος μηχανισμος που εξερραγη το πρωι σε ντισκοτεκ στην πρωτευουσα της Κορσικης, Αιακειο. Συμφωνα με την αστυνομια καμμια οργανωση μεχρι στιγμης δεν εχει αναλαβει την ευθυνη της βομβιστικης επιθεσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για δευτερη μερα συνεχιζεται σημερα η καταληψη του κτιριου της Πρυτανειας του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης απο τους φοιτητες του Τμηματος Φυσικης Αγωγης, οι οποιοι ζητουν την επιλυση του κτιριακου προβληματος της Σχολης τους και την καλυψη των κενων θεσεων διδακτικου προσωπικου. Απο την καταληψη του κτιριου εχουν σταματησει οι διοικητικες λειτουργιες του Πανεπιστημιου, αφου σχεδον το συνολο των υπηρεσιων στεγαζονται στο κτιριο της Πρυτανειας. Οι φοιτητες δηλωνουν αποφασισμενοι να συνεχισουν την καταληψη μεχρι να ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους. Αυριο το πρωι θα κανουν πορεια προς το υπουργειο Μακεδονιας - Θρακης, με σκοπο να διαδηλωσουν τα αιτηματα τους και να επιδωσουν σχετικο ψηφισμα στον υπουργο Φιλιππο Πετσαλνικο.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του στην Αθηνα, απο υπερβολικη δοση ηρωινης. Προκειται για τον Γεωργιο Μπαλιατσο 27 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος στο σπιτι του στο Αιγαλεω. Διπλα του υπηρχε μια συριγγα με υπολειμματα ηρωινης.

Στη Λαμια μετεβη ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος και παρεστη στις εορταστικες εκδηλωσεις για τον Πολιουχο της πολης Οσιο Λουκα και για την επετειο απελευθερωσης της απο τα γερμανικα στρατευματα κατοχης.

Τριαντα ενας Ιρακινοι λαθρομεταναστες μεταξυ των οποιων εννεα παιδια και μια εγκυος κουρδικης καταγωγης, αποβιβαστηκαν το πρωι στην περιοχη Λαιμος της Ρω, οπου ομως εντοπιστηκαν απο σκαφος του λιμενικου. Συμφωνα με δηλωση τους πληρωσαν σε Τουρκο δουλεμπορο για τη μεταφορα τους 1. 500 δολαρια ο καθενας. Οι λαθρομεταναστες που οδηγηθηκαν στο αστυνομικο τμημα Καστελοριζου ζητησαν πολιτικο ασυλο, αιτημα, το οποιο εξεταζεται.

Στη Θεσσαλονικη θα βρισκεται στις 2 Δεκεμβριου το γνωστο γερμανικο ροκ συγκροτημα ``Σκορπιονς``, οπου θα δωσει μια συναυλια, στο Παλαι ντε Σπορ της πολης. Την επομενη, στις 3 του μηνος, οι ``Σκορπιονς`` θα εμφανιστουν στο Δημοτικο Γυμναστηριο Περιστεριου της Αθηνας. Η παγκοσμια περιοδεια του συγκροτηματος αρχισε απο τις ΗΠΑ και εξελισσεται στην Ευρωπη και τη Μεση Ανατολη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλες Ευρωπαικες αναμετρησεις σε ποδοσφαιρο και μπασκετ επιφυλασσει η σημερινη αθλητικη κινηση για τους Ελληνες φιλαθλους. Στο ποδοσφαιρο, η ποδοσφαιρικη ομαδα της ΑΕΚ αγωνιζεται στις 7. 00 το απογευμα στην Λιουμπλιανα της Σλοβενιας με την τοπικη Ολυμπια, στην πρωτη αναμετρηση αναμεσα στις δυο ομαδες για το δευτερο γυρο του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απ'ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Δυσκολες αλλα αποφασιστικες αναμετρησεις εχουν σημερα οι Ελληνικες ομαδες μπασκετ με την ολοκληρωση του πρωτου γυρου της Ευρωλιγκας. Ο Ολυμπιακος υποδεχεται στις 9. 15 στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας την Ισπανικη Εστουντιαντες και στοχευει σε μια νικη επι της ομαδας της Μαδριτης για να διατηρηθει στην πρωτη θεση του ομιλου του. Ο αγωνας θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την τηλεοραση του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ενα τεταρτο αργοτερα αρχιζει στο Λεβερκουζεν της Γερμανιας η αναμετρηση του Παναθηναικου με την τοπικη ομαδα. Οι "πρασινοι", μετα τις ηττες που γνωρισαν μεχρι στιγμης, θελουν οπωσδηποτε τη νικη απεναντι σε μια ομαδα που εχει τεσσερις ηττες σε ισαριθμους αγωνες στην Ευρωλικα. Την ιδια ωρα αρχιζει στο Μιλανο το παιγνιδι του Πανιωνιου με την ισχυρη Στεφανελ, που προηγειται στον ομιλο μαζι με τη Μακαμπι Τελ Αβιβ. Οι συναντησεις του Παναθηναικου και του Πανιωνιου θα καλυφθουν τηλεοπτικα απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ-Σπορ, το οποιο θα μεταδωσει απ' ευθειας στις 9. 30 τον αγωνα των ``πρασινων`` στο Λεβερκουζεν και σε μαγνητοσκοπηση στις 11. 00 το παιχνιδι της ομαδας της Νεας Σμυρνης στο Μιλανο.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με βροχες και καταιγιδες στο Ιονιο, την ηπειρωτικη Ελλαδα και το βορειο Αιγαιο. Απο το απογευμα στα δυτικα ο καιρος θα γινει αστατος. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 19 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 23 και στα νησια του Αιγαιου τους 25 βαθμους Κελσιου. Αυριο, θα υπαρχουν και παλι νεφωσεις με τοπικες βροχες και καταιγιδες, ενω θα υπαρχουν και διαστηματα βελτιωσης κυριως στα νοτια. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 17 October 1996 - 18:52:59