Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 11)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με τις ομιλιες των αρχηγων των κομματων της αντιπολιτευσης συνεχιζεται στη βουλη η συζητηση επι των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης.
  • Ραπισμα για το καθεστως της Ινδονησιας η απονομη του βραβειου Νομπελ Ειρηνης στους δυο Ρωμαιοκαθολικους Επισκοπους, που μαχονται για την ανεξαρτησια του Ανατολικου Τιμορ.
  • Θα συνεχιστει το παγωμα των κοινοτικων επιδοτησεων προς την Τουρκια και για το 1997 με εξαιρεση το προγραμμα ΜΕΔΑ.
  • Διαλογο απο την αρχη για την εφαρμογη του Εθνικου Απολλυτηριου ζητα η ΟΛΜΕ.
  • Αδικο και αντιαναπτυξιακο χαρακτηριζουν το φορολογικο μας συστημα οι εφοριακοι. Παραλληλα ζητουν τη φορολογηση των κρατικων τιτλων του δημοσιου και της ακινητης περιουσιας ανω των 180 εκατομμυριων.
  • Με νεο νομο θα επιλυθουν τα προβληματα που προκαλει η αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας για τη μεταφορα του Συντελεστη Δομησης.
  • Δεν ανησυχει για το σεισμο στα Γρεββενα ο Βασιλης Παπαζαχος. Ειναι επιφυλακτικος ομως για τη σεισμικη δραστηριοτητα που παρατηρειται στη Μεσσηνια.
  • Ελεγχος στα εκκοκιστηρια της χωρας πραγματοποιειται το Σαββατοκυριακο με εντολη του υπουργου Γεωργιας Στεφανου Τζουμακα.
  • Δεκα παιδια σκοτωθηκαν στην κεντρικη Εσθονια οταν συγκρουστηκε λεωφορειο με φορτηγο.
  • Σε θανατο καταδικασε δικαστηριο της Αγκυρας δυο Κουρδους με την κατηγορια οτι πεταξαν κατω την τουρκικη σημαια.
  • Πτωση 0,24% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κριτικη, οπως αναμενοταν, ασκησαν τα κομματα της αντιπολιτευσης, στις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, τονισε οτι η ομιλια του πρωθυπουργου δεν περιειχε τις ρηξεις που χρειαζεται η κοινωνια και προειδοποιησε τον κ. Σημιτη οτι εαν διαχειριστη απλως την κατασταση ειναι καταδικασμενος να αποτυχει. Ο κ. Εβερτ, αναφερθηκε και στα εθνικα θεματα, υπογραμμιζοντας οτι η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ εχει κανει πολλα λαθη και δηλωσε οτι το κομμα του θα καταψηφισει τις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης. Εκτενη αναφορα στην οικονομικη πολιτικη που θα ασκησει η κυβερνηση, εκανε η γενικη γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, που χαρακτηρισε αοριστες και ασαφεις τις προγραμματικες δηλωσεις, γιατι θα ειναι διαρκης η λιτοτητα. Η κ. Παπαρηγα εκτιμησε οτι η κυβερνηση θα λαβει αντιλαικα μετρα και θα εισαγει νεους φορους, ζητησε να καταργηθουν τα προνομια που εχουν δοθει στους επιχειρηματιες και να θεσμοθετηθουν οι 35 ωρες εργασιας, χωρις μειωση μισθου. Σχετικα με τα εθνικα θεματα, ειπε χαρακτηριστικα οτι η κυβερνηση θα τα δωσει ολα, μετα τις αμερικανικες εκλογες. Τελος ειπε οτι το κομμα της θα καταψηφισει την κυβερνηση. Στην ομιλια του ο προεδρος του ΣΥΝ, Νικος Κωνσταντοπουλος, τονισε οτι οι προγραμματικες δηλωσεις αποτελουν συνεχεια στο ακεραιο της μεχρι σημερα πολιτικης του ΠΑΣΟΚ και κατηγορησε τον κ. Σημιτη οτι δεν ειχε το θαρρος να αναλαβει τις ευθυνες που του αναλογουν. Στις προγραμματικες δηλωσεις λειπουν οι προγραμματικες δεσμευσεις και οι γενικολογες αναφορες δεν αποτελουν προγραμμα, προσθεσε ο κ. Κωνσταντοπουλος. Ο κ. Σημιτης στην ομιλια του, συνεχισε, ουτε μεγαλες τομες προτεινε, ουτε μετρα που να πειθουν οτι θελει την ουσιαστικη, κοινωνικη και πολιτικη συναινεση. Επισης κατηγορησε τον κ. Σημιτη οτι ουσιαστικα δεν ειπε τιποτα για τα εθνικα θεματα και οτι πρεπει να δοθει ιδιαιτερο βαρος στους πολιτικους και διπλωματικους χειρισμους. Αυστηρη κριτικη ασκησε και στην ομιλια του ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας.

Ο πρωην υπουργος κ. Στεφανος Μανος αναφερομενος στις προγραμματικες δηλωσεις του πρωθυπουργου δηλωσε οτι για την επιτευξη της συγκλισης απαιτειται ο δραστικος περιορισμος της σπαταλης και της διαφθορας του κρατους, καταργηση των κρατικων μονοπωλιων και τολμηρες αποκρατικοποιησεις. Ο κ. Ανδρεας Ανδριανοπουλος, δηλωσε οτι ο κ. Σημιτης ζητησε θυσιες απο τους χαμηλομισθους, ενω ειναι δεσμιος των υψηλομισθων προνομιουχων του δημοσιου τομεα, των εργολαβων και των προμηθευτων του δημοσιου. Η συζητηση, θα ολοκληρωθει αυριο τα μεσανυχτα, με ονομαστικη φανερη ψηφοφορια, για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στην κυβερνηση.

Ο πρωην υπουργος Γιωργος Σουφλιας λιγο πριν απο την ομιλια του κ. Εβερτ, ανακοινωσε οτι στο επικειμενο Συνεδριο της Νεας Δημοκρατιας θα ειναι υποψηφιος για την ηγεσια του κομματος. Ο κ. Σουφλιας δεν θελησε να σχολιασει οσα ειπε ο αντιπροεδρος του κομματος κ. Βαρβιτσιωτης χθες σε συνεντευξη του, αλλα προσθεσε, οτι παγια θεση μου ηταν και ειναι οτι η Νεα Δημοκρατια δεν χρειαζεται συμβιβαστικες η μεταβατικες λυσεις.

Στην ομιλια του χθες ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης εδωσε ιδιαιτερο βαρος στην οικονομια και την εξωτερικη πολιτικη. Τονισε οτι η κυβερνηση δεν θα υπολογισει το πολιτικο κοστος για τις οποιες αποφασεις και επανελαβε οτι θα πληρωσουν οι εχοντες και κατεχοντες. Επεσημανε οτι ο μεγαλος στοχος ειναι η παση θυσια ισοτιμη συμμετοχη της χωρας μας στην Ευρωπαικη ενοποιηση. Ζητησε τη συναινεση των κομματων της αντιπολιτευσης για την αντιμετωπιση των μεγαλων προβληματων. Προανηγγειλε περικοπη φοροαπαλλαγων, χωρις να θιγουν οι ασθενεστερα οικονομικες ταξεις. Εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην παταξη της φοροδιαφυγης και στην αναπτυξιακη προσπαθεια. Τονισε οτι θα επανεξεταστουν τα αντικειμενικα κριτηρια και θα υλοποιηθουν οι προεκλογικες δεσμευσεις για τους αγροτες και τους μικρομεσαιους.

Το παγωμα των κοινοτικων χρηματοδοτησεων προς την Τουρκια απο τον προυπολογισμο του 1997, αποφασισε να εισηγηθει στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, που συνερχεται στις 21 εως τις 25 Οκτωβριου, η Επιτροπη Προυπολογισμου του σωματος. Η εισηγηση προβλεπει τη δεσμευση ολων των ποσων προς την Τουρκια, που εντασσονται στο πλαισιο της συμφωνιας τελωνειακης ενωσης, εκτος απο τις πιστωσεις του προγραμματος ΜΕΔΑ. Στην Αθηνα, ο υπουργος Τυπου, Δημητρης Ρεππας, δηλωσε οτι η κυβερνηση θεωρει πως η Ευρωπαικη Ενωση θα πρεπει να ειναι προσεκτικη στην διοχετευση πορων προς την Τουρκια μηπως εξ αυτου του γεγονοτος κολακευεται και εφησυχαζει για τη συμπεριφορα της. Στα Ηνωμενα Εθνη, προκλητικος εμφανιστηκε ο μονιμος αντιπροσωπος της Τουρκιας στον ΟΗΕ, ο οποιος κατηγορησε την Ελλαδα οτι προσπαθησε να δημιουργησει τετελεσμενα γεγονοτα στα Ιμια. Απο την πλευρα του ο Ελληνας αντιπροσωπος απαντησε οτι η επεκτατικη πολιτικη της Τουρκιας αποτελει σοβαρο αποσταθεροποιητικο παραγοντα στην περιοχη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Νομπελ Ειρηνης 1996 δοθηκε στους ρωμαιοκαθολικους επισκοπους Καρλος Μπελο και Χοσε Ραμος-Ορτα. Οι δυο επισκοποι βραβευθηκαν, συμφωνα με την σουηδικη ακαδημια, για τις προσπαθειες τους να επικρατησει η ειρηνη στην ταραγμενη περιοχη του Ανατολικου Τιμορ που κατεχεται απο την Ινδονησια εδω και 20 χρονια. Η κυβερνηση μαλιστα της Τζακαρτα προσπαθησε πολλες φορες να απαλλαγει απο τον επισκοπο Μπελο, εναντιον του οποιου εχουν γινει αρκετες αποπειρες δολοφονιας. Την ικανοποιηση του για την βραβευση των δυο επισκοπων, εξεφρασε ο προεδρος της Πορτογαλιας Χορχε Σαμπαιο, ενω απο την πλευρα του ινδονησιος υπουργος δηλωσε φανερα δυσαρεστημενος για το γεγονος αυτο. Η Ινδονησια κατελαβε το Ανατολικο Τιμορ το 1975 αμεσως μετα την αποχωρηση των πορτογαλων αποικων. Προσαρτησε την περιοχη την επομενη χρονια, αλλα αυτο δεν αναγνωριστηκε ποτε απο τα Ηνωμενα Εθνη.

Ο Ουιλιαμ Βικρει, στον οποιον απονεμηθηκε απο κοινου με τον βρετανο καθηγητη Τζειμς Μιρλις πριν απο τρεις ημερες το Νομπελ Οικονομιας για το 1996, πεθανε απο καρδιακο επεισοδιο ενω οδηγουσε το αυτοκινητο του.

Περιπου δεκα παιδια σκοτωθηκαν οταν λεωφορειο συγκρουστηκε μετωπικα με φορτηγο στην κεντρικη Εσθονια. Συμφωνα με αυτοπτες μαρτυρες, ο αριθμος των νεκρων παιδιων μπορει να ειναι μεγαλυτερος, ενω εκπροσωπος της αστυνομιας δηλωσε οτι μεταξυ των νεκρων ειναι και ο οδηγος του λεωφορειου. Το δυστυχημα σημειωθηκε κοντα σε μικρο χωριο, 160 χιλιομετρα απο την πρωτευουσα Ταλιν, την ωρα που τα παιδια επεστρεφαν απο αθλητικη εκδηλωση.

Στο κατωφλι του 2000 και ενω κανει οτι ειναι δυνατον να μπει στην Ευρωπαικη Ενωση, πλαι σε αλλες ευρωπαικες χωρες, η κατασταση στο εσωτερικο της Τουρκιας θυμιζει προηγουμενους αιωνες. Στην εσχατη των ποινων καταδικαστηκαν δυο κουρδοι απο δικαστηριο της Αγκυρας, κατηγορουμενοι οτι πεταξαν στο εδαφος την τουρκικη σημαια και στη θεση της τοποθετησαν το λαβαρο του Κουρδικου Εργατικου Κομματος, στην διαρκεια συνεδριου του φιλο-κουρδικου κομματος ΗΑΔΕΠ, τον περασμενο Ιουνιο στην Αγκυρα.

Στην αντιπερα οχθη βρισκονται πλεον οι φανατικοι ισλαμιστες ανταρτες Ταλεμπαν στο Αφγανισταν, καθως οι δυο κυριοτεροι αντιπαλοι τους, ο πρωην κομμουνιστης πολεμαρχος Αμπντουλ Ρασιντ Ντοστουμ και ο στρατηγος Αχμετ σαχ Μασουντ, υπεγραψαν συμφωνια στρατιωτικης συνεργασιας. Οι δυο πολεμαρχοι συμφωνησαν να ενωσουν τις δυναμεις τους εναντιον των Ταλεμπαν και τωρα πλεον γινεται ορατο, οτι οι φανατικοι ισλαμιστες δεν θα καταφερουν ποτε να καταλαβουν ολο το Αφγανισταν. Το πρωι ξεσπασαν σφοδρες συγκρουσεις κοντα στην αεροπορικη βαση Μπαγκραμ, βορεια της πρωτευουσας Καμπουλ.

Με συντριπτικη πλειοψηφια 280 ψηφων εναντι 33, απερριψε η κατω βουλη του ρωσικου κοινοβουλιου το κυβερνητικο σχεδιο προυπολογισμου για το 1997, δειχνοντας ετσι την αποδοκιμασια της στο οικονομικο προγραμμα της κυβερνησης. Οι βουλευτες πρεπει τωρα να αποφασισουν αν θα δωσουν εντολη στην κυβερνηση να καταθεσει νεο σχεδιο μεσα σε 20 ημερες, η θα δημουργησουν μια επιτροπη απο εκπροσωπους της ανω και της κατω βουλης, καθως και της κυβερνησης που θα αναλαβει να διευθετησει τις διαφορες.

Προβληματα στην απροσκοπτη παρουσια Αλβανων και ξενων παρατηρητων παρουσιαζονται στην Αλβανια, καθως πλησιαζουν οι κρισιμες για τις πολιτικες εξελιξεις στη χωρα, τοπικες εκλογες. Ηδη, η Κεντρικη Εφορευτικη Επιτροπη, εχει αποφασισει να μην επιτρεψει την παρουσια παρατηρητων κατω των 25 χρονων στα εκλογικα τμηματα. Την αποφαση αυτη προσεβαλε δικαστικως η αντιπολιτευση, με το αιτιολογικο οτι αποτελει μεθοδευση αποκλεισμου των φοιτητων απο τη διαδικασια.

Στις 4 Νοεμβριου θα αποφασισει το Ανωτατο Δικαστηριο της Ισπανιας, εαν ο πρωην πρωθυπουργος Φελιπε Γκονσαλες θα κληθει να καταθεσει ως μαρτυρας η ως υποπτος στις ερευνες για τον βρωμικο πολεμο κατα των βασκων αυτονομιστων, την δεκαετια του 1980. Απο την πλευρα του, ο Γκονσαλες εχει αρνηθει επανηλειμμενα οτι ειχε οποιαδηποτε αναμιξη στις παρανομες επιχειρησεις κατα της ΕΤΑ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τις αποψεις της για την εφαρμογη του εθνικου απολυτηριου απο το 1999, διατυπωσε η ΟΛΜΕ σε συνεντευξη τυπου. Οι εκπροσωποι των εκπαιδευτικων τονισαν την αναγκη να επιτυχει το οποιοδηποτε εξεταστικο συστημα εισαγωγης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επισημαναν επισης οτι πρεπει να προσληφθουν αμεσα αναπληρωτες καθηγητες, για να καλυφθουν τα κενα που υπαρχουν στα σχολεια. Την επομενη Τριτη θα γινει συγκεντρωση εξω απο το εφετειο Λαρισας, με αφορμη τη δικη Καλαμποκα ενω οι εκπαιδευτικοι της Λαρισας, Καρδιτσας, Μαγνησιας και Τρικαλων θα πραγματοποιησουν 24ωρη απεργια.

Αδικο, γραφειοκρατικο, αναποτελεσματικο και αντιαναπτυξιακο, χαρακτηρισαν το φορολογικο μας συστημα, οι εκπροσωποι της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Εργαζομενων στις Δημοσιες Οικονομικες Υπηρεσιες. Οι εφοριακοι ζητησαν την αμεση φορολογηση των κρατικων τιτλων του Δημοσιου, της ακινητης περιουσιας, ανω των 180 εκατ. δρχ. διοτι, οπως ειπαν, η περιουσια αυτη αποκτηθηκε απο εισοδηματα που ποτε δεν εχουν φορολογηθει στο παρελθον οσο και απο την υπεραξια που εχει προκυψει, αλλα και γιατι η εκμεταλλευση της περιουσιας αυτης τις περισσοτερες φορες αποτελει εστια συνεχιζομενης και αυξανομενης φοροδιαφυγης. Τελος, συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσαν στη δημοσιοτητα και εφετος οι μισθωτοι δηλωσαν το 65% του συνολικα δηλωθεντος εισοδηματος και πληρωσαν το 57% του αναλογουντος φορου.

Με νεο νομο, εαν χρειστει, θα λυθει το προβλημα που παρουσιαστηκε με την αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας να κρινει αντισυνταγματικο το νομο για τη μεταφορα του συντελεστη δομησης. Αυτο δηλωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, σε ραδιοφωνικο σταθμο της Αθηνας. Επισημανε ακομα οτι η μεταφορα του συντελεστη δομησης ειναι θεσμος που ισχυει διεθνως, υποστηριζοντας οτι ο σχετικος νομος εγινε υστερα απο διαλογο με την ΚΕΔΚΕ, σε συνεργασια με ολους τους αρμοδιους επιστημονικους φορεις και το Τεχνικο Επιμελητηριο Ελλαδας.

Καμμια ανησυχια δεν εμπνεει συμφωνα με τον καθηγητη Βασιλη Παπαζαχο, η ασθενης σεισμικη δονηση μεγεθους 4,1 βαθμων της κλιμακας ριχτερ, που σημειωθηκε χθες το βραδυ στην περιοχη των Γρεβενων. Αντιθετα επιφυλακτικος ειναι ο κ. Παπαζαχος για τη σεισμικη δραστηριοτητα που παρατηρειται στην περιοχη της Μεσσηνιας, οπου χθες σημειωθηκαν τεσσερις σεισμικες δονησεις μεγεθους 4,6 εως 4,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ.

Ως πολυ γονιμη και χρησιμη χαρακτηρισε τη συζητηση με τους προεδρους των ΤΕΙ ολης της χωρας τη συναντηση που ειχε μαζι τους σημερα στο Ηρακλειο ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης στο πλαισιο της συνοδου τους. Ακομη τονισε οτι υπαρχουν εκκρεμοτητες, υπαρκτα θεματα που πρεπει να αντιμετωπισθουν. Διαπιστωσα ομως, ειπε, κλιμα διαθεσης συνεργασιας και κατεθεσα και εγω τη δικη μου διαθεση να συνεργαστω με τους προεδρους των ΤΕΙ, για να αντιμετωπισουμε απο κοινου το ζητημα της αναβαθμισης της τεχνικης και τεχνολογικης παιδειας στη χωρα μας.

Κλειστα θα παραμεινουν το Σαββατοκυριακο ολα τα εκκοκκιστηρια, με εντολη του υπουργου Γεωργιας, Στεφανου Τζουμακα, που στελνει Επιτροπες Ελεγχου για να ελεγξουν ποσες ποσοτητες βαμβακιου εκκοκκισαν, αν πληρωθηκαν οι παραγωγοι και αν δοθηκαν οι εγγυητικες επιστολες.

Αυξηση 14% στο τιμολογιο των ταξι και αγοραιων αυτοκινητων, ενεκρινε, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, η επιτροπη τιμων και εισοδηματων. Η αυξηση αυτη θα ισχυσει, συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, απο 1/1/97.

Παρουσια πολλων γαλλων φιλελληνων και μελων της ελληνικης κοινοτητας του Στρασβουργου, πραγματοποιηθηκε χθες η εναρξη του 5ου κατα σειρα 15μερου αφιερωματος στον ελληνικο κινηματογραφο. Στην χθεσινη επισημη εναρξη που πραγματοποιηθηκε στον γαλλικο πολιτιστικο συλλογο, Οδυσσεας, προβληθηκε η ταινια του Μιχαλη Κακογιαννη, Ανω κατω και πλαγιως, ενω μεσα στις επομενες μερες θα προβληθουν ταινιες των Αλεξη Δαμιανου, Νικου Κουνδουρου και Θοδωρου Αγγελοπουλου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δραμινος διαιτητης Σαββας Χατζησταυριδης θα διευθυνει τον αγωνα αναμεσα στον Αρη και τον Πανηλειακο που θα γινει την Κυριακη στο γηπεδο Χαριλαου της Θεσσαλονικης για την τεταρτη ημερα του πρωταθληματος της Α` εθνικης κατηγοριας. Τον αγωνα ειχε κληρωθει να διευθυνει αρχικα ο Λαρισαιος Γιαννης Λατσιος, ο οποιος παραπεμφθηκε στην Πειθαρχικη Επιτροπη Διαιτησιας (ΠΕΔ), οπως και ο Δημητρης Μπεγκος απο την Αργολιδα, που επισης αντικατισταθηκε και τη θεση του τεταρτου διαιτητη στο παιχνιδι ΑΕΚ-Ηρακλης θα παρει ο Μιχαλης Καλαθενος.

Οι αθλητες του βολει στην Α1 εθνικη κατηγορια των ανδρων, ετοιμαζονται να αντιδρασουν στην τροπολογια του υφυπουργου αθλητισμου, συμφωνα με την οποια καθε ομαδα μπορει να εχει τρεις ξενους παικτες απο τον Δεκεμβριο. Το συνδικαλιστικο οργανο των βολειμπολιστων, θα συνεδριασει την Τριτη, ενω γινου δυο γενικες συνελευσεις σε Αθηνα και Θεσσαλονικη, προκειμενου να ενημερωθουν ολοι οι αθλητες και να ληφθει οριστικη αποφαση σχετικα με την κινητοποιηση που θα κανουν.

Ο προεδρος της βουλγαρικης ομοσπονδιας, Βαλεντιν Ζεικοφ, ταχθηκε υπερ του Ολυμπιακου, στο θεμα που εχει προκυψει με τον Βουλγαρο διεθνη, Ιβαιλο Γκαβριλοφ. Ο ξενος παραγων με επιστολη του προς τον προεδρο της διεθνους ομοσπονδιας Ρουμπεν Ακοστα, υποστηριζει οτι ο Ολυμπιακος εχει δικιο και πως ο αθλητης του ανηκει για την περιοδο 1996-97, ενω σε επαφη που ειχε με τον ιδιο τον παικτη του επεσημανε οτι θα τιμωρηθει αν δεν συμμορφωθει με την αποφαση αυτη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υποχωρηση 0,24% εκλεισε ο Γενικος Δεικτης Τιμων στην τελευταια συνεδριαση της εβδομαδας και διαμορφωθηκε στις 960,87 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα φτανοντας τα 5,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,92%, Ασφαλειες ανοδος 0,98%, Ληζινγκ ανοδος 0,07%, Επενδυσεις πτωση 0,09%, Κατασκευες πτωση επισης 0,09%, Βιομηχανιες ανοδος 0,17%, Διαφορες ανοδος 0,24%, Συμμετοχων ανοδος 1,57%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 1%.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια, ασθενεις βροχες και ισχυρους βοριαδες στο Αιγαιο προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Στην υπολοιπη χωρα οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ανατολικοι, νοτιοανατολικοι και στ' ανατολικα βορειοι, βορειοανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 8 με 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 12 με 22 και στα νησια του Αιγαιου 16 με 23 βαθμους Κελσιου. Συννεφια, βοριαδες και θερμοκρασια 15 με 21 και 13 με 18 βαθμους αντιστοιχα, θαχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη, οπου υπαρχει η πιθανοτητα να σημειωθουν και ασθενεις βροχες.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 11 October 1996 - 22:30:10