Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στηντελικη ευθεια για τις εκλογες της ερχομενης Κυριακης και η προεκλογικη δραστηριοτητα των κομματων κορυφωνεται. Οι πολιτικοι αρχηγοι ολοκληρωνουν τις περιοδειες τους στην επαρχια και απο αυριο αρχιζουν οι ομιλιες τους στην Αθηνα. Ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, θα επισκεφθει το απογευμα τη Λειβαδια και το βραδυ θα μιλησει σε ανοιχτη συγκεντρωση στην παραλια της Χαλκιδας. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, επισκεφθηκε το πρωι τις εγκαταστασεις της Διεθνους Εκθεσης στη Θεσσαλονικη, ενω στη 1. 30 δινει την καθιερωμενη συνεντευξη τυπου. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας περιοδευει στη Μαγνησια και το βραδυ θα μιλησει στη Λαρισα, ενω η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ θα μιλησει αποψε στη Μυτιληνη. Τελος, ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβολας θα μιλησει αποψε στο Περιστερι. Αυριο, ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος θα μιλησει στην προεκλογικη συγκεντρωση του κομματος του στο Πεδιον του Αρεως.

Στο μεταξυ, χθες, τοσο το ΠΑΣΟΚ, οσο και τα αλλα κομματα απερριψαν την προταση του κ. Εβερτ για τη διεξαγωγη τηλεοπτικου διαλογου, την ερχομενη Πεμπτη. Ο κ. Σημιτης καλεσε χθες τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης να σταματησει να εμπλεκει τις 'Ενοπλες Δυναμεις στην προεκλογικη διαμαχη ``για μικροπολιτικα ωφελη''. Ο κ. Εβερτ κατηγορησε τον πρωθυπουργο οτι διελυσε το αποτρεπτικο δογμα της Ελλαδας και για τους χειρισμους στην κριση στα Ιμια. Χθες το βραδυ ο κ. Σημιτης ανεπτυξε το προγραμμα για τον πολιτισμο σε ανθρωπους των Τεχνων, των Γραμματων και του καλλιτεχνικου κοσμου, ενω εκανε λογο για μια κοινωνια ανοιχτη χωρις δογματισμους.

Ο πρωθυπουργος σε συνεντευξη του στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ επισημαινει οτι οι αλλαγες δεν ερχονται με διαταγες αλλα με συστηματικη δουλεια. Η οικονομια, προσθετει, πρεπει να ειναι ανταγωνιστικη και στοχος δεν ειναι η λιτοτητα και η συγκλιση, αλλα να αποκτησουμε τη δυνατοτητα να συναγωνιστουμε τους αλλους. Εντοπιζει ως δυσλειτουργιες για τη δημοκρατια τη μεγαλη επιρροη που ασκουν τα μεσα μαζικης ενημερωσης και τα οικονομικα συμφεροντα. Τονιζει οτι οι σχεσεις του με τον Ανδρεα Παπανδρεου ηταν σχεσεις συνεργασιας και φιλικες.

Το κυβερνητικο προγραμμα του κομματος του παρουσιασε χθες το βραδυ ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, μιλωντας σε εκπροσωπους των παραγωγικων ταξεων στη Θεσσαλονικη, στο πλαισιο της επισκεψης του στη Διεθνη Εκθεση. Αναφερθηκε στους 7 αξονες που εξηγγειλε για την οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη. Ο κ. Εβερτ επεσημανε οτι, αν εκλεγει, το κυβερνητικο σχημα θα αποτελειται απο 17 υπουργους και 4 μονιμους υπηρεσιακους υφυπουργους, ενω δεν θα υπαρξουν αναπληρωτες υπουργοι. Επανελαβε δε οτι θα καταργησει τα αντικειμενικα κριτηρια. Ο κ. Εβερτ σε συνεντευξη του που δημοσιευεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διευκρινιζει πως θα αλλαξει το κλιμα στην οικονομια. Τονιζει οτι η ελληνικη υποχωρητικοτητα αποθρασυνει την Αγκυρα. Τονιζει οτι ειναι αναμφισβητητη η συνεισφορα του κ. Μητσοτακη στον εκλογικο αγωνα.

Τελεστηκε το πρωι στο Παραλιμνι της Κυπρου μνημοσυνο για τα δυο θυματα της τουρκικης θηριωδιας, Τασο Ισαακ και Σολωμο Σολωμου τον περασμενο μηνα. Μετα το μνημοσυνο εψαλη τρισαγιο στους ταφους των δυο νεων και κατατεθηκαν στεφανια. Απο τις κυπριακες αρχες ειχαν ληφθει διακριτικα μετρα ασφαλειας, ενω στη βρετανικη βαση Δεκελειας ειχαν στηθει οδοφραγματα για να ελεγχεται η κινηση των οχηματων προς το Παραλιμνι. Η κυπριακη κυβερνηση εχει πληροφοριες για επικειμενη τουρκικη προβοκατσια στο νησι και για κινητοποιησεις κατοχικων στρατευματων και ηδη εχει ενημερωσει τους πεντε πρεσβευτες των μονιμων χωρων - μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ. Στο μεταξυ, πληροφοριες του ΡΙΚ αναφερουν οτι νεα πρωτοβουλια για το Κυπριακο αναλαμβανουν απο κοινου η Γαλλια, η Βρετανια και η Γερμανια.

Ακαρπες εχουν αποβει μεχρι στιγμης οι ερευνες για τον εντοπισμο των τεσσαρων ναυτικων του υπο σημαια Κυπρου φορτηγου πλοιου``ΙΩΛΚΟΣ ΒΙΚΤΟΡΙ`` που βυθιστηκε, ενω επλεε ανοιχτα της νοτιας Αφρικης. Μεταξυ των αγνοουμενων ειανι και ο πλοιαρχος Πετρος Φιλιππακος. Τα υπολοιπα 21 μελη του πληρωματος, εκ των οποιων δυο Ελληνες, οι Μαρινος Μιχαλης και Γιωργος Μιχαλοβιτς περισυνελεγησαν απο σκαφη της Ακτοφυλακης.

Υπο μερικο ελεγχο τεθηκε η φωτια στο Μαρτινο Βοιωτιας. Μεχρι στιγμης εχει καψει εκατονταδες στρεμματα δασικης και αγροτικης εκτασης καθως και αρκετα ποιμνιοστασια.

Ο Πρωθυπουργος της Γαλλιας, Αλεν Ζιπε, ο οποιος επισκεπτεται την Αθηνα, με την ευκαιρια των εκδηλωσεων για τα 150 χρονια της Γαλλικης Αρχαιολογικης Σχολης, θα συναντηθει το απογευμα με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ. Χθες, ο κ. Ζιπε συναντηθηκε με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη, με τον οποιο συζητησε το Κυπριακο, τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και την κατασταση στα Βαλκανια.

Αυριο θα ανακοινωθουν απο το υπουργειο Παιδειας οι λεπτομερειες για την εισαγωγη των 3. 292 προσθετων εισακτεων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση μετα τις προτασεις των πανεπιστημιων και των ΤΕΙ.

Απο αυριο θα αρχισει η καταβολη του επιδοματος Κοινωνικης Αλληλεγγυης σε 22. 000 δικαιουχους του ΤΕΒΕ. Εξαλλου, απο τις 23 του μηνος θ'αρχισει η χορηγηση του επιδοματος σε αλλους 15. 000 δικαιουχους συνταξιουχους. Οι συνταξιουχοι θα εισπραξουν εφαπαξ και αναδρομικα το επιδομα για τον Ιουλιο, Αυγουστο και Σεπτεμβριο.

Βαρυς ηταν ο φορος αιματος και αυτο το Σαββατοκυριακο στους δρομους. Ειδικοτερα, σε 93 τροχαια δυστυχηματα σε ολη τη χωρα, δεκατρια ατομα εχασαν τη ζωη τους και 140 τραυματιστηκαν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε σχετικα ηρεμο κλιμα διεξηχθησαν οι πρωτες ελευθερες και δημοκρατικες εκλογες στη Βοσνια. Οι διεθνεις μεσολαβητες υποσχεθηκαν να συνεχισουν τις προσπαθειες για την ανοικοδομηση της Βοσνιας, παρα τις απειλες των Μουσουλμανων οτι δεν θα αναγνωρισουν το αποτελεσμα των εκλογων στις σερβοβοσνιακες περιοχες. Συμφωνα με τον Οργανισμο Ασφαλεια και Συνεργασια στην Ευρωπη, η συμμετοχη εφθασε στο 70%. Οι εκλογεις ψηφισαν για την αναδειξη τριμελους βοσνιακης Προεδριας, που θα αποτελειται απο εναν Μουσουλμανο, εναν Κροατη και ενα Σερβο οπως προεβλεπε η συμφωνια του Ντειτον. Τα αποτελεσματα των εκλογων δεν αναμενονται πριν απο το περας αρκετων ημερων

Εντονη διπλωματικη και στρατιωτικη κινητικοτητα παρατηρειται στη Μεση Ανατολη, λογω της κρισης στο Ιρακ. Το αμερικανικο αεροπλανοφορο Εντερπραιζ, περασε το πρωι τη διωρυγα του Σουεζ, ενω ο αμερικανος υπουργος αμυνας Ουιλιαμ Περι, επισκεπτεται το Κουβειτ, τη Σαουδικη Αραβια και την Τουρκια. Την ιδια ωρα η Ρωσια ανακοινωσε οτι δεν αναγνωριζει τις ζωνες απαγορευσης πτησεων που επεβαλαν οι ΗΠΑ στο βορειο και στο νοτιο τμημα του Ιρακ.

Στο μεταξυ σημερινο δημοσιευμα της αμερικανικης εφημεριδας Ουασιγκτον Ποστ, αναφερει οτι η ΨΙΑ δαπανησε 100 εκατομμυρια δολλαρια απο το 1991, στην προσπαθεια να εκδιωξη απο την εξουσια τον ιρακινο ηγετη Σανταμ Χουσειν, χρηματοδοτωντας Ιρακινους και Κουρδους αντικαθεστωτικους. Εκατονταδες Κουρδοι που εργασθηκαν για λογαριασμο της κυβερνησης των ΗΠΑ, συγκεντρωθηκαν στα τουρκο-ιρακινα συνορα για να αρχισει η επιχειρηση απομακρυνσης τους απο την περιοχη καθως εκφραζονται φοβοι για τη ζωη τους.

Διεξαγεται σημερα στο Λιβανο ο πεμπτος και τελευταιος γυρος των βουλευτικων εκλογων που αρχισαν στις 18 Αυγουστου. Οι σημερινες εκλογες διενεργουνται στο ανατολικο τμημα της κοιλαδας Μπεκαα, και προκειται να αναδειξουν 23 βουλευτες.

Τριαντα εξι ατομα που υπαρχουν υποψιες οτι ηταν ανταρτες του εκτος νομου Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, εχασαν την ζωη τους στην διαρκεια συγκρουσεων με τουρκικες δυναμεις στην επαρχια Βαν της ανατολικης Τουρκιας.

Με κλιμακωση των επιθεσεων εναντιον των Κυβερνητικων δυναμεων απειλουν οι ανταρτες του Λαικου Επαναστατικου Στρατου, στο Μεξικο, εαν η κυβερνηση εντεινει την καταπιεση του λαου. Ηγετικο στελεχος των ανταρτων δηλωσε οτι προετοιμαζονται ενταντικα για επιθεσεις εναντιον των κυβερνητικων δυναμεων σε διαφορα σημεια της χωρας.

Δεν υπαρχουν θυματα απο την αεροπορικη επιθεση που εξαπελυσαν κυβερνητικες δυναμεις του Αφγανισταν, εναντιον ανταρτων Ταλεμπαν που πολεμουν για την ανατροπη του Προεδρου, και την εγκαθιδρυση ισλαμικου κρατους. Οι ανταρτες Ταλεμπαν ειχαν καταλαβει το Κυβερνητικο κτιριο στην πολη Τζαλαλαμπαντ, απο την προηγουμενη εβδομαδα.

Αποζημιωση υψους 12. 300 δολλαριων, κερδισε ο ιδιοκτητης ενος παπαγαλου στην Αυστραλια, γιατι ενδεχεται το πολυτιμο πτηνο του να παραμεινει σεξουαλικα ανικανο, λογω απροσεξιας ενος κτηνιατρου! Ο Ροτζερ Σλαπ μυνησε τον γιατρο, γιατι στην διαρκεια εξετασης, του εσπασε το ποδι, με αποτελεσμα - οπως ισχυριζεται - ο παπαγαλος το να μην μπορει να αφησει απογονους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη δευτερη αγωνιστικη συνεχιζονται στις 5. 30 το απογευμα τα παιχνιδια της Α εθνικης κατηγοριας στο ποδοσφαιρο. Ειδικοτερα, διεξαγονται οι αγωνες: Εδεσσαικου -Πανηλειακου, Σκοντα Ξανθης - Καβαλας, Παναχαικη -Αρη, Αθηναικου -Ιωνικου, Απολλωνα- Παναθηναικου και Καλαματας- Βεροιας. Το παιχνιδι Ολυμπιακου - ΟΦΗ θα αρχισει στις 7. 30 και θα μεταδοθει απο το ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡ. Τελος, αυριο η ΑΕΚ θα αντιμετωπισει στη Νεα Φιλαδελφεια την Καστορια.

Ο ΠΑΟΚ νικησε χθες στη Θεσσαλονικη τον Ηρακλη με 2-0 για το πρωταθλημα της πρωτης εθνικης κατηγοριας. Και τα δυο τερματα πετυχε ο Τουρσουνιδης με πεναλτι.

Ο Ολυμπιακος αντιμετωπιζει στις 18. 45 στη Θεσσαλονικη τον Ηρακλη για το πρωταθλημα της Α1 κατηγοριας στο μπασκετ. Ο αγωνας θα μεταδοθει ζωντανα απο την τηλεοραση του ΑΝΤΕΝΑ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος επικρατει σημερα σε πολλες περιοχες της χωρας, ενω κυριο χαρακτηριστικο ειναι η πτωση της θερμοκρασιας. Στα κεντρικα και βορεια εκδηλωνονται σποραδικες βροχες και καταιγιδες, ενω στην υπολοιπη χωρα επικρατει σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και προσκαιρα στα νοτια ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 29 και στα νησια του 28 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη επικρατει σχεδον αιθριος καιρος με τοπικες νεφωσεις. Η θερμοκρασια θα φθασει τους 28 βαθμους. Νεφωσεις επικρατουν στη Θεσσαλονικη. Η θερμοκρασια στην πολη θα φθασει τους 24 βαθμους. Για αυριο, προβλεπεται αστατος καιρος με βροχες και καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Sunday, 15 September 1996 - 21:49:51