Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 08)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Νεες προκλητικες διεκδικησεις της Αγκυρας, η οποια αμφισβητει την ελληνικη κυριαρχια σε εκατο νησια και νησιδες.
  • Εντονη ηταν η αντιδραση της κυβερνησης και της αντιπολιτευσης στις πρωτοφανεις αυτες διεκδικησεις της Τουρκιας.
  • Μεγαλη διπλωματικη επιτυχια για τη χωρα μας αποτελει η χθεσινη συμφωνια Σερβιας-Κροατιας που επιτευχθηκε στη Βουλιαγμενη.
  • Το νομο Εβρου επισκεπτεται ο Μιλτιαδης Εβερτ και ενημερωνεται για τα προβληματα απο τον αφθωδη πυρετο.
  • Αποπνικτικη ειναι απο το πρωι η ατμοσφαιρα στην Αθηνα, λογω του νεφους και της ζεστης.
  • Στην Κονιτσα θα μεταβει αυριο ο Προεδρος της Δημοκρατιας οπου θα επισκεφθει την πληγεισα απο τους σεισμους περιοχη.
  • Μεσολαβητες εργαζονται για να πραγματοποιηθει στις αρχες του `97, η Διασκεψη τυπου Ντεητον για το Κυπριακο.
  • Καταρρακτωδεις βροχες πληττουν τη βορεια Ισπανια οπου 30 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 140 τραυματιστηκαν.
  • Συνεχιζονται οι συγκρουσεις στο Γκροζνι της Τσετσενιας μεταξυ των ανταρτων και των ρωσικων δυναμεων.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεες προκλητικες διεκδικησεις σε βαρος της χωρας μας προβαλει η Αγκυρα, η οποια με εκθεση του Τουρκικου Αρχηγειου Πολεμικων Ακαδημιων αμφισβητει την ελληνικη κυριαρχια σε εκατο και πλεον ελληνικα νησια, νησιδες και βραχονησιδες του Αιγαιου. Μεταξυ αυτων των νησιων ειναι η Καλυμνος, το Αγαθονησι και η βραχονησιδα Ιμια. Συμφωνα με την εκθεση, η οποια συνταχθηκε μετα την κριση στα Ιμια, τα νησια που δεν περιηλθαν στην Ελλαδα κατα τη διαρκεια των Βαλκανικων πολεμων, δεν κατονομαζονται στις συμφωνιες και βρισκονται σε αποσταση μικροτερη των εξι μιλιων απο τις τουρκικες ακτες, ανηκουν νομικα στην Τουρκια. Η Τουρκια, σημειωνεται στο κειμενο, πρεπει να πεισει την Ελλαδα να καθισει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων για το καθεστως του Αιγαιου.

Εντονη ηταν η αντιδραση της κυβερνησης και της αντιπολιτευσης στις νεες αυτες πρωτοφανεις διεκδικησεις της Τουρκιας. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος καλεσε την τουρκικη κυβερνηση να αποδοκιμασει το δημοσιευμα εφοσον ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. Ο κ. Ρεππας τονισε οτι αν το θεμα εχει βαση, η Ελλαδα θα προβαλει το θεμα στην Ευρωπαικη Ενωση. Αναφερομενος δε, στο ενδεχομενο νεας κρισης στο Αιγαιο, υπογραμμισε πως η Ελλαδα πρεπει μονιμως να ανησυχει. Απο την πλευρα του ο Προεδρος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ ζητησε να πραγματοποιηθει συσκεψη των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας για να αντιμετωπιστει η εντεινομενη τουρκικη προκλητικοτητα ενω ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ζητησε απο την κυβερνηση να παψει να διευκολυνει τις τουρκικες επιδιωξεις με την αδρανεια, οπως σημειωνει και την υποχωρητικοτητα της. Το ΚΚΕ, κανει λογο για πολιτικη υποτελεια της κυβερνησης απεναντι στους δηθεν, οπως σημειωνει, συμμαχους μας, ενω ο Συνασπισμος, ζητει συσκεψη των πολιτικων αρχηγων.

Μεγαλη διπλωματικη επιτυχια για τη χωρα μας αποτελει η χθεσινη συμφωνια Σερβιας-Κροατιας, που επιτευχθηκε στη Βουλιαγμενη μετα απο πρωτοβουλια του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Η επιτυχια αυτη αναβαθμιζει το ρολο της Αθηνας στα Βαλκανια και στην προωθηση της ειρηνης στην περιοχη. Οι ηγετες των δυο χωρων συμφωνησαν να επιλυθει το μεγαλυτερο μερος των προβληματων που αντιμετωπιζε η Συμφωνια του Ντεητον ενω θα αποκαταστησουν τις διπλωματικες τους σχεσεις.

Το νομο Εβρου επισκεπτεται απο το πρωι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και ενημερωνεται για τα προβληματα που προκαλεσε στην κτηνοτροφια της περιοχης ο αφθωδης πυρετος. Με δηλωσεις του ζητησε να ληφθουν αμεσα μετρα για την αντιμετωπιση της καταστασης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας τονισε οτι ο πρωτογενης τομεας, ιδιαιτερα ς`αυτες τις ακριτικες περιοχες ειναι κατ`εξοχην εθνικο θεμα και το αντιμετωπιζουμε στην εθνικη του βαση. Γιατι προσθεσε ο κινδυνος εξ`ανατολων δεν υπαρχει μονο απο τα οπλα αλλα και απο την εγκαταλειψη της παραμεθοριου περιοχης. Ο κ. Εβερτ ενημερωθηκε απο κλιμακιο κτηνιατρων ενω επισκεφθηκε στη συνεχεια τις πληγεισες περιοχες Φερων, Διδυμοτειχου και Ορεστιαδας, οπου συναντηθηκε με εκπροσωπους των κτηνοτροφων. Αργα το μεσημερι, θα λαβει μερος σε ευρεια συσκεψη στη νομαρχια Εβρου.

Αποπνικτικη ειναι απο το πρωι η ατμοσφαιρα στην Αθηνα λογω του νεφους και της ζεστης. Οι τιμες των ρυπων ξεπερασαν το οριο επιφυλακης, ενω το διοξειδιο του αζωτου εφθασε στην οδο Πατησιων τα 294 μικρογραμμαρια ανα κυβικο μετρο αερα και στην Αθηνας τα 234. Το μεσημερι το θερμομετρο εφθασε τους 39 βαθμους, ενω υψηλες θερμοκρασιες επικρατουν σε πολλες περιοχες της χωρας. Η θερμοκρασια θα πεσει απο το βραδυ ενω αναμενονται νεφωσεις στα ηπειρωτικα, με σποραδικες βροχες η καταιγιδες.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, θα μεταβει αυριο στην Κονιτσα οπου θα επισκεφθει την πληγεισα απο το σεισμο περιοχη. Σημερα στην περιοχη μετεβη ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Μανωλης Λουκακης, επικεφαλης κλιμακιου υπηρεσιακων παραγοντων για να συντονισουν το εργο αποκαταστασης των ζημιων.

Μεσολαβητες εργαζονται για να πραγματοποιηθει μια διασκεψη τυπου Ντειτον στις αρχες του 1997 με στοχο την επιτευξη συνολικης λυσης του κυπριακου προβληματος. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Ρουτερ , επικαλουμενο πηγες του ΟΗΕ, η διασκεψη θα γινει σε απομονωμενη περιοχη εκτος της Κυπρου με πληρη μυστικοτητα. Οι μεσολαβητες επιδιωκουν τη συμμετοχη στη διασκεψη του Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκου Κληριδη, ως ηγετη της ελληνοκυπριακης κοινοτητας και του Ραουφ Ντενκτας, κατι που δεν ειναι βεβαιο οτι θα συμβει. Η αποφαση να δοθει μεγαλη διπλωματικη ωθηση στο Κυπριακο, προσθετει το πρακτορειο, οφειλεται εν μερει στην αναμενομενη εναρξη των διαπραγματευσεων για ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Στον εισαγγελεα Πατρων οδηγουνται το μεσημερι δυο αστυνομικοι της Ασφαλειας, οι οποιοι συνεληφθησαν μετα απο καταγγελια ελληνοαμερικανου οτι κατακρατησαν παρανομα δυομισυ περιπου χιλιαδες δολαρια. Οι αστυνομικοι Θεοδωρος Γκολονης 45 ετων και Λαζαρος Ανθιμος, εκαναν ελεγχο στο Γιωργο Σκλαβενιτη, 46 ετων, στο Καζινο του Ριο καθως θεωρηθηκε υποπτος για κατοχη πλαστων δολαριων. Στη συνεχεια αποδειχθηκε οτι τα χαρτονομισματα ηταν νομιμα, αλλα ο Σκλαβενιτης κατηγγειλε στην αστυνομια οτι οι αστυνομικοι κατακρατησαν τα δολαρια.

Αποδεκτη εγινε απο τον Πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων, η παραιτηση του Γενικου Γραμματεα Αποδημου Ελληνισμου Γιαννη Πανουση. Συμφωνα με προσφατη γνωμοδοτηση του Νομικου Συμβουλιου του κρατους, ο κ. Πανουσης δεν μπορουσε να κατεχει ταυτοχρονως τις θεσεις του Γενικου Γραμματεα Αποδημου Ελληνισμου και του Πρυτανη του Δημοκριτειου Πανεπιστημιου Θρακης. Κατοπιν αυτου, ο κ. Πανουσης επεξελε να διατηρησει τη θεση του Πρυτανη στο Πανεπιστημιο.

Τριαντα Κουρδοι λαθρομεταναστες βρεθηκαν μεσα στη νταλικα που ειχε επιβιβασθει απο το λιμανι της Πατρας στο επιβατηγο - οχηματαγωγο πλοιο ``ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ 2`` με προορισμο την Αγκωνα της Ιταλιας. Η νταλικα , που οδηγο ειχε το Γιαννη Ρωμα 38 χρονων, εντοπισθηκε και ερευνηθηκε απο τους αξιωματικους του πλοιου, οι οποιοι και ειδοποιησαν το λιμεναρχειο Πατρας, αφου το ``ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ`` ειχε αποπλευσει και βρισκοταν εν πλω. Ετσι δοθηκε εντολη στον πλοιαρχο να εκτελεσει κανονικα το δρομολογιο για την Αγκωνα και στη συνεχεια να επιστρεψει μαζι με τους 30 Κουρδους και τον οδηγο στο λιμανι της Πατρας , οπου και θα συλληφθουν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλαχιστον 30 νεκροι και 140 τραυματιες ειναι ο μεχρι στιγμης απολογισμος της τραγωδιας που προκαλεσαν σε κατασκηνωσεις της πολης Βιεσκας στη βορεια Ισπανια οι καταρρακτωδεις βροχες και οι πλημμυρες που ακολουθησαν χθες το βραδυ, παρασυροντας τα παντα στο περασμα τους. Μαλιστα τα απομειναρια της κατασκηνωσης στα Ισπανικα Πυρηναια, παρασυρθηκαν ενα χιλιομετρο μακρια. Οι αρχες παρεσχεσαν καταφυγιο στους παραθεριστες σε γηπεδο της πολης Βιεσκας. Συμφωνα, εξαλλου, με τους γιατρους, η κατασταση των τραυματιων ειναι σταθερη. Μεχρι στιγμης δεν εχει δοθει καμια πληροφορια για την εθνικοτητα η την ταυτοτητα των θυματων.

Ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν ειναι πιθανο να αναχωρησει για διακοπες μετα την αυριανη τελετη της ορκωμοσιας του, δηλωσε εκπροσωπος του Κρεμλινου, συμφωνα με τηλεγραφημα του πρακτορειου Ιντερφαξ. Σημειωνεται οτι ο ηλικιας 65 ετων ρωσος προεδρος, ο οποιος επενεξελεγη στις 3 Ιουλιου, επεστρεψε στο Κρεμλινο στις αρχες της εβδομαδας, αφου παρεμεινε επι εικοσι ημερες σε θεραπευτηριο στα περιχωρα της Μοσχας.

Συνεχιζονται και σημερα οι συγκρουσεις στο Γκροζνι της Τσετσενιας οπου οι αυτονομιστες ανταρτες διατηρουν τον ελεγχο του κεντρου της πολης και συνεχιζουν να πολιορκουν τα κυβερνητικα κτιρια. Παραλληλα, οπως μεταδιδει το πρακτορειο Ιντερφαξ, τοσο οι ρωσικες, οσο και οι ανταρτικες δυναμεις αρχισαν να δεχονται σημαντικες ενισχυσεις. Στο μεταξυ συμφωνα με τους ανταρτες απο την Τριτη εχουν σκοτωθει πανω απο 300 ρωσοι στρατιωτες, εχουν καταρριφθει εννεα ρωσικα ελικοπτερα και καταστραφει 44 τεθωρακισμενα. Συμφωνα με τη ρωσικη πλευρα σκοτωθηκαν 60 ρωσοι στρατιωτες και τραυματιστηκαν 250, ενω στις ταξεις των ανταρτων υπαρχουν 200 νεκροι.

Σε δικη με την κατηγορια της αποπειρας εγκληματικης ενεργειας κατα της ζωης του τουρκου Προεδρου προσαγεται σημερα ο φανατικος ισλαμιστης ο οποιος αποπειραθηκε να σκοτωσει τον Σουλειμαν Ντεμιρελ τον περασμενο Μαιο, στη διαρκεια εγκαινιων εμπορικου κεντρου στην πολη Ιζμιτ. Ο δραστης σημαδεψε με πιστολι τον Ντεμιρελ, ομως εξουδετερωθηκε αμεσως απο τη φρουρα του Προεδρου. Οι συνηγοροι του δραστη, τονισαν πως ο πελατης τους εχει ιστορικο ψυχικων διαταραχων και πνευματικης ασταθειας.

Εως και 50 ατομα εκφραζονται φοβοι πως εχουν χασει τη ζωη τους απο την καταρρευση τριωροφου κτιριου στην πρωτευουσα της Αιτης, Πορτ-ο -Πρενς, τη στιγμη που εργαζοταν στο εσωτερικο του, συνεργειο κατεδαφισης. Ομαδες διασωσης απο τον ΟΗΕ, την αστυνομια και την πολιτυλοφακη της Αιτης, εχουν κατορθωσει να ανασυρουν τρια πτωματα απο τα ερειπια του κτιριου. Μεχρι στιγμης δεν εχει προκυψει κανενα στοιχειο για τα αιτια της καταρρευσης.

Ελεγχους στις αγορες χονδρικης οπου πωλουνται ραπανακια αρχισαν σημερα οι υγειονομικες αρχες της Οζακα στην Ιαπωνια. Τα ραπανακια καταναλωνονται πολυ στις σαλατες και θεωρουνται αιτια για την τροφικη δηλητηριαση περισσοτερων απο 6. 500 ατομων στην πλειοψηφια τους παιδια, τον περασμενο Ιουλιο. Οι αγροτες αντεδρασαν εντονα στις κυβερνητικες δηλωσεις οτι τα ραπανακια αποτελουν την αιτια για τη θανατηφορα επιδημια. Παντως, το πορισμα των επιθεωρησεων αναμενεται να ανακοινωθει μεσα στο επομενο δεκαπενθημερο.

"Εξαιρετικα αυστηρη" προς τους παρανομους μεταναστες--ακομη και προς εκεινους που πραγματοποιουν απεργια πεινας-- θα ειναι στο εξης η γαλλικη κυβερνηση, ενω δεν προκειται να νομιμοποιησει την κατασταση παρα μονο για τις περιπτωσεις των "γονεων στα παιδια των οποιων εχει χορηγηθει η γαλλικη υπηκοοτητα" και για "ορισμενες εξαιρετικα ειδικες περιπτωσεις", προειδοποιησε ο γαλλος υπουργος Εσωτερικων Ζαν Λουι Ντεμπρε. Σε συνεντευξη του στο σημερινο φυλλο της εφημεριδας Φιγκαρο, ο Ντεμπρε υπογραμμιζει πως ολοι οι υπολοιποι θα πρεπει " να κανουν τις απαραιτητες προετοιμασιες για να επιστρεψουν στη χωρα καταγωγης τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τιμες ηρωων υποδεχθηκε η Θεσσαλονικη τους Ολυμπιονικες της σε μια παλλαικη εκδηλωση παρουσια των πολιτικων, αθλητικων και στρατιωτικων αρχων της συμπρωτευουσας και φυσικα πληθους κοσμου απο ολη τη Μακεδονια. Νωριτερα στην Αθηνα, σε μια ειδικη πανηγυρικη τελετη, το Κοινοβουλιο, τιμησε τους Ελληνες Ολυμπιονικες παρουσια συσσωμης της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας, καθως και πληθους επισημων.

Η κληρωση του χθεσινου διαγωνισμου του ΛΟΤΤΟ ηταν αφιερωμενη στους Ολυμπιονικες μας της Αρσης Βαρων, αφου τα κερδη του συγκεκριμενου διαγωνισμου, περιπου 500 εκατομμυρια δραχμες, θα διατεθουν για την ανεγερση του ``Σπιτιου της Αρσης Βαρων`` σε οικοπεδο που παραχωρησε ο Δημος Νικαιας διπλα στο ανοιχτο θεατρο ``Κατρακειο``. Στην κληρωση παραβρεθηκαν οι ολυμπιανικες μας με τον προπονητη τους Χρηστο Ιακωβου.

Ο Παναθηναικος, στον πρωτο αγωνα του για τον προκριματικο γυρο του Τσαμπιονς Λιγκ, που εγινε στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, νικησε 1-0 την πρωταθλητρια Νορβηγιας Ροζενμποργκ με τερμα του Κριστοφ Βαζεχα στο 19-ο λεπτο της συναντησης. Ο επαναληπτικος αγωνας θα διεξαχθει στις 21 Αυγουστου στο Τροντχαιμ.

Ο Ολυμπιακος σε φιλικο αγωνα που εγινε στο σταδιο Καραισκακη παρουσια 3. 000 θεατων, νικησε ευκολα τον Πανηλειακο με 6-1, ενω η ΑΕΚ υπεταξε δυσκολα στη Νεα Φιλαδελφεια με 1-0 τον Απολλωνα Αθηνας. Σε αλλους φιλικους αγωνες που εδωσαν ομαδες της Α' εθνικης κατηγοριας σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Αθηναικος -Ιωνικος: 0-4, Παναιτωλικος-Παναχαικη: 1-2, Εργοτελης -ΟΦΗ: 1-2 και Καβαλα - Αρης: 1-1.

Ο Αμερικανος σεντερ Ερικ Μικ που περσι αγωνιζοταν στο τουρκικο πρωταθλημα με τη Γαλατα Σαραι, θα ειναι εκτος απροοπτου ο δευτερος ξενος της ομαδας μπασκετ του Ηρακλη, η διοικηση του οποιου εχει ερθει σε καταρχην συμφωνια με τον παικτη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι και σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα αλλα το βραδυ θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες στην Ηπειρο τη Μακεδονια και τη Θρακη. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η ζεστη συνεχιζεται και σημερα και η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 37 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 39 και στα νησια τους 35 βαθμους Κελσιου. Αυριο στη βορεια Ελλαδα προβλεπονται βροχες που κατα τοπους θα ειναι εντονες. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις και ειναι πιθανον το απογευμα στα ηπειρωτικα να σημειωθουν λιγες βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 8 August 1996 - 17:50:39