Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 05)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με τιμες ηρωων υποδεχεται αυριο η Ελλαδα τους Ολυμπιονικες της. Στη λαμπρη εκδηλωση που θα πραγματοποιηθει στο Καλλιμαρμαρο Σταδιο θα παραστει η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια. Θα τους απονεμηθει το χρυσο μεταλιο της πολης των Αθηνων. Το Δημοτικο Συμβουλιο αποφασισε η λεωφορος Καλλιροης να μετονομασθει σε λεωφορο Ελληνων Ολυμπιονικων.
  • Πληθαινουν τα σεναρια για προωρες εκλογες. Ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τους Γιαννο Παπαντωνιου, Γερασιμο Αρσενη και Χαρη Καστανιδη και το βραδυ βλεπει το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.
  • Σκληρη επιθεση απο τη Σαμο του Μιλτιαδη Εβερτ στην κυβερνηση. Η σημερινη γενια ειναι διαχειριστες κι οχι ιδιοκτητες της Ελλαδας τονιζει ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.
  • Συνεχιζεται η μεγαλη πανευρωπαικη πορεια των μοτοσικλετιστων για το Κυπριακο.
  • Υποχωρησε στο 8,6 ο πληθωρισμος. Αισιοδοξια οτι θα υπαρξει και νεα μειωση τον Αυγουστο.
  • Αυριο η αποφαση εαν η απεργια της ΠΝΟ στις 16 και 17 του μηνος θα αφορα ολα τα πλοια η μονο τα κρουαζιεροπλοια.
  • Με μποικαταζ στα προιοντα της ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ στην Ελλαδα απο τις 13 Αυγουστου απειλουν οι εργαζομενοι στο εργοστασιο της Θεσσαλονικης.
  • Νεα υποθεση λαθρεμποριου πετρελαιου. Ποινικες διωξεις κατα των εταιριων ΡΟΥΣΟ`Ι`Λ και ΣΤΑΡ ΠΑΟΥΕΡ.
  • Πορεια ιδιοκτητων γερανοφορων μηχανηματων στη Θεσσαλονικη. Μιλουν για διωγμο του κλαδου απο την πολιτεια.
  • Τις Κυκλαδες θα επισκεφθει απο 15 ως 18 Αυγουστου ο προεδρος της Δημοκρατιας.
  • Εκπνεει στις δεκα το βραδυ το τελεσιγραφο της Ευρωπαικης Ενωσης προς τους Κροατες για να αποδεχθουν τη λειτουργια κοινης δημοτικης αρχης με τους Μουσουλμανους στο Μοσταρ.
  • Αντιδρουν Ευρωπαικη Ενωση και Γαλλια σε νομο των Ηνωμενων Πολιτειων που επιβαλλει κυρωσεις που επενδυουν σε Ιραν και Λιβυη.
  • Δεν εμπνεει ανησυχια η κατασταση της υγειας της Αννας Βισση.
  • Εργατικο ατυχημα στην Πατρα με θυμα τον Παναγιωτη Χαμαντα, 42 ετων.
  • Εννεα Κουρδοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν στη νησο Ρω.
  • Πτωση 0,12% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η μεγαλη στιγμη της αυριανης επιστροφης απο την Ατλαντα πλησιαζει και η Ελλαδα ετοιμαζεται πυρετωδως για να υποδεχθει τους Ολυμπιονικες της με τιμες και δοξες που τους αξιζουν. Θα υποδεχθουμε με καθε λαμπροτητα και τιμη τους Ολυμπιονικες μας. Εμεις θελουμε να τιμησουμε τους Ολυμπιονικες και οχι να τιμηθουμε εμεις μεσω των Ολυμπιονικων. Αυτα τονισε, με νοημα, ο Υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας, στην σημερινη κοινη συνεντευξη Τυπου με τον Δημαρχο Αθηναιων, Δημητρη Αβραμοπουλο, στην ΓΓΑ, ενοψει της μεγαλοπρεπους υποδοχης των ηρωικων παιδιων. Ο κ. Φουρας ανακοινωσε, οτι την λαμπρη εκδηλωση που θα γινει αυριο το βραδυ στο Καλλιμαρμαρο Σταδιο, προς τιμη των Ολυμπιονικων, θα τιμησουν με την παρουσια τους ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Στεφανοπουλος, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, συσσωμο το υπουργικο συμβουλιο, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης και ολοι οι βουλευτες της χωρας μας.

Ο Δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος επεσημανε, οτι με ομοφωνη αποφαση του δημοτικου συμβουλιου της πρωτευουσας, θα δοθει αυριο το βραδυ στους Ολυμπιονικες μας κατα τη σταση της πομπης, στους στυλους του Ολυμπιου Διος το χρυσουν μεταλλιο της αξιας. Ταυτοχρονα, αποφασιστηκε, απο το δημοτικο συμβουλιο της Αθηνας, οπως η Λεωφορος Καλλιροης μετονομασθει σε Λεωφορο Ελληνων Ολυμπιονικων, ενω διπλα απο την πλακα που βρισκεται στο Καλλιμαρμαρο Σταδιο με χαραγμενα τα ονοματα ολων των μεχρι τωρα Ολυμπιονικων θα προστεθει και μια αλλη με τα ονοματα των οκτω ηρωων, οι οποιοι κατεκτησαν Ολυμπιακο μεταλλιο στην Ατλαντα.

Τα ξημερωματα εγινε στην Ατλαντα, η πανηγυρικη τελετη ληξης των 26-ων Ολυμπιακων Αγωνων, ενω τη σκυταλη παρελαβε το Σιδνευ για τους αγωνες του 2000. Την τελετη παρακολουθησαν περιπου 85 χιλιαδες θεατες και περισσοτεροι απο 3,5 δισεκατομμυρια τηλεθεατες. Σημαιοφορος της ελληνικης ομαδας, ηταν ο χρυσος ολυμπιονικης της ιστιοπολοιας στις ιστιοσανιδες, Νικος Κακλαμανακης. Η Ελλαδα τιμηθηκε ξεχωριστα στην τελετη ληξης των αγωνων, καθως ακουστηκε ο εθνικος μας υμνος ως σταθερη υπομνηση σε ολο τον κοσμο για τον τοπο στον οποιο ανδρωθηκε το αθλητικο ιδεωδες και η ευγενης αμιλα.

Πληθαινουν τα σεναρια για το ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων, ενω στους προβληματισμους αυτους προστιθενται και αυτοι των στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος επεστρεψε στην Αθηνα, συναντηθηκε με τους υπουργους Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη και Μεταφορων Χαρη Καστανιδη, με τους οποιους θα συζητησει θεματα της αρμοδιοτητας τους. Το βραδυ, ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με το Προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης, μετα την συναντηση με τον πρωθυπουργο αρνηθηκε να δηλωσει το αντικειμενο της συναντησης, ομως διεψευσε κατηγορηματικα οτι η συνομιλια του με τον πρωθυπουργο περιεστραφη στο θεμα των προωρων εκλογων. Ποιος λεει αυτα τα πραγματα, τονισε ο υπουργος Μεταφορων.

Περιοδεια στη Σαμο πραγματοποιει απο το πρωι, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος μιλωντας το πρωι σε συγκεντρωση στο Βαθυ, ασκησε οξεια κριτικη στο κυβερνητικο εργο. Εκανε λογο για εγκληματικη απραξια και αδιεξοδα. Τονισε οτι η σημερινη γενια ειναι οι διαχειριστες και οχι οι ιδιοκτητες της Ελλαδας και δεν νομιμοποιουμαστε να τη φερνουμε σε εθνικα αδιεξοδα οχι λογω των αντιπαλων μας, αλλα απο την αδιαφορια μας. Ο κοσμος, προσθεσε ο κ. Εβερτ, εχει βαρεθει τις θεωριες, θελει να δει εργο και εχει σιχαθει να ακουει για δημοπρασιες και μελετες. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, υποσχεθηκε κινητρα για τα νησια, αντιστοιχα της Θρακης, οταν η Νεα Δημοκρατια γινει κυβερνηση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ευρωπαικη Ενωση παρετεινε μεχρι τις 22:00, ωρα Ελλαδας αποψε, το τελεσιγραφο προς τους Κροατες με το οποιο τους ζητειται να επιδειξουν πνευμα συνεργασιας και να αποδεχθουν τη λειτουργια κοινης δημοτικης αρχης με τους Μουσουλμανους ς Μτοοσταρ. Πηγες της Ευρωπαικης Επιτροπης, ωστοσο, ανεφεραν οτι οι ελπιδες για την επιτευξη συμφωνιας ειναι μικρες. Αξιωματουχοι της ΕΕ αρχισαν να προετοιμαζουν την αποχωρηση της αποστολης απο τη διχασμενη αυτη πολη της Βοσνιας μετα την εκπνοη της διοριας.

Η Γαλλια προειδοποιησε νωρις σημερα τις Ηνωμενες Πολιτειες οτι η ιδια και η Ευρωπαικη Ενωση θα προβουν σε αντιποινα αν ο προεδρος Κλιντον υπογραψει νομο που θα επιβαλλει κυρωσεις σε ξενες εταιρειες οι οποιες επενδυουν στο Ιραν και τη Λιβυη. Ωστοσο, ο αμερικανος προεδρος υπεγραψε τελικα σημερα το σχετικο νομο, υπογραμμιζοντας οτι στοχος του ειναι να αποθαρρυνθουν οι επενδυσεις στις δυο αυτες χωρες που η Ουασικτον θεωρει οτι υποστηριζουν την διεθνη τρομοκρατια.

Δοκιμες αρχισαν σημερα στο βουλγαρικο πυρηνικο σταθμο του Κοζλοντουι 1, ο οποιος θεωρειται ενας απο τους πιο επικινδυνους στον κοσμο, προκειμενου να προσδιοριστει η αντισταση του μεταλλου στην καρδια του αντιδραστηρα. Τη διεξαγωγη των δοκιμων ειχε ζητησει πριν απο ενα περιπου χρονο η Ομαδα των Επτα πλουσιοτερων βιομηχανικων χωρων και στη συνεχεια επισης η Ευρωπαικη Ενωση. Το συνολικο κοστος της επιχειρησης θα φτασει τα 500 εκατομμυρια δολαρια και η συλλογη δειγματων προκειται να αρχισει μεσα σε δεκα ημερες υπο τη διευθυνση της αμερικανικης εταιρειας Ουεστινγκχαους. Η αναλυση τους, η οποια θα πραγματοποιηθει απο τη γερμανικη εταιρεια Ζιμενς, θα επιτρεψει να διαπιστωθει αν η εκμεταλλευση του Κοζλοντουι 1 μπορει να συνεχισθει χωρις μειζονα κινδυνο.

Περισσοτεροι απο 200 ανταρτες Ταμιλ σκοτωθηκαν στη διαρκεια συγκρουσεων με τα κυβερνητικα στρατευματα της Σρι Λανκα για την ανακαταληψη μιας πολης. Νωριτερα, οι ανταρτες ειχαν ισχυρισθει οτι ειχαν επισης χασει τη ζωη τους τουλαχιστον 100 κυβερνητικοι στρατιωτες και καταστραφηκαν 5 αρματα μαχης.

Η τουρκικη κυβερνηση θα μπορουσε να κανει εμμεσο διαλογο με το Εργατικο Κομμα του Κουρδισταν -Πε Κα Κα- αν η οργανωση αυτη αποκηρυσσε τον ενοπλο αγωνα, δηλωσε σημερα ο Μεχμετ Γκολχαν, στενος συνεργατης της υπουργου Εξωτερικων Τανσου Τσιλερ και δευτερος στην ιεραρχια του Κομματος του Ορθου Δρομου. Ειναι η πρωτη φορα που καποιος αξιωματουχος που προσκειται στην τουρκικη κυβερνηση αναφερεται ευθεως στο ενδεχομενο διαλογου με το Πε Κα Κα. Εξαλλου, η Τουρκια ανακοινωσε σημερα οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες συμφωνησαν να υποστηριξουν το αιτημα της προς τα Ηνωμενα Εθνη να αγορασει πετρελαιο απο το Ιρακ, ωστε να αντισταθμισει εν μερει τη ζημια της απο το εμπαργκο που επιβαλλει ο ΟΗΕ στη Βαγδατη απο την εποχη της κρισης του Κολπου, το 1990-91. Ο τουρκος πρωθυπουργος, Νετζμετιν Ερμπακαν, θα πραγματοποιησει αυτη την εβδομαδα την πρωτη του επισημη επισκεψη στο Ιραν, οπου θα κανει και τον πρωτο σταθμο της δεκαημερης περιοδειας του στην Ασια, παροτι η υπουργος Εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ ειχε διαβεβαιωσει τους πρεσβευτες δυτικων χωρων οτι ο τουρκος πρωθυπουργος δεν θα επισκεπτοταν το Ιραν. Το Στρατιωτικο Συμβουλιο της Τουρκιας αποστρατευσε το Σαββατοκυριακο 13 μονιμους και εφεδρους αξιωματικους με την κατηγορια οτι επιδιδονταν σε "αντιδραστικες ενεργειες", ορος που χρησιμοποιειται για την δραση των ισλαμιστων. Σχετικα σημερινα δημοσιευματα των εφημεριδων της Τουρκιας αναφερουν οτι η αποφαση εγκριθηκε απο τον πρωθυπουργο Νετζμετιν Ερμπακαν, αλλα δεν σχολιαστηκε απο στρατιωτικες πηγες. Το κυβερνων ισλαμικο Κομμα της Ευημεριας ειχε κατηγορησει στο παρελθον τη στρατιωτικη ηγεσια οτι περιοριζει την αναπτυξη θρησκευτικων δραστηριοτητων στο στρατευμα, αλλα μετα τον σχηματισμο κυβερνητικου συνασπισμου με το φιλοδυτικο Κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ και την αναληψη της πρωθυπουργιας, ο Ερμπακαν χαμηλωσε τους τονους της κριτικης του.

Ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ εστειλε επιστολη προς τον ισραηλινο πρωθυπουργο Νετανιαχου με την οποια του ζητει να επανεξετασει την αποφαση επεκτασης των εβραικων οικισμων στα κατεχομενα παλαιστινιακα εδαφη. Ο Αραφατ τονιζει μεταξυ αλλων στην επιστολη του οτι η ειρηνευτικη συμφωνια θα πρεπει να εφαρμοστει στο συνολο της. Ο Νετανιαχου, που πραγματοποιει απο σημερα επισκεψη στην Ιορδανια, την πρωτη υπο την ιδιοτητα του πρωθυπουργου του Ισραηλ, εξετασε με τον βασιλια Χουσειν τους τροπους επιλυσης του αδιεξοδου στο οποιο εχει περιελθει η ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη.

Η Ιταλια ανακοινωσε οτι η Γερμανια της ζητησε να προβει στην συλληψη του πρωην ταγματαρχη των ΣΣ Καρλ Χας, ο οποιος, καταθετοντας στη δικη του Εριχ Πριμπκε, ειχε δηλωσει οτι ελαβε και ο ιδιος προσωπικα μερος στην μαζικη εκτελεση 335 Ιταλων στα Αδριατικα Σπηλαια της Ρωμης το 1944. Η Γερμανια, μεσω της Ιντερπολ, εξεδωσε διεθνες ενταλμα συλληψεως για τον Χας, το οποιο μελετα ακομη το Ιταλικο Υπουργειο Δικαιοσυνης, οπως δηλωσε εκπροσωπος του, αλλα δεν εχει προβει ακομη στη συλληψη του 84χρονου ναζι. Ο Χας, προσπαθωντας να αποφυγει την καταθεση στη δικη του Πριμκε ειχε πεσει απο το παραθυρο ξενοδοχειου του στη Ρωμη, και εκτοτε νοσηλευεται στην Ιταλια με καταγμα στη λεκανη.

Σε χιλιαδες ανερχονται οι αμαχοι της φυλης Χουτου που σφαγιαστηκαν απο στρατιωτικους της φυλης Τουτσι στο διαστημα μεταξυ Απριλιου και Ιουλιου, αναφερει εκθεση αποστολης των Ηνωμενων Εθνων, που αποκαλυπτει τις νεες ωμοτητες που διαπραττονται στην χωρα αυτη της ανατολικης Αφρικης.

Ενα μεγαλο τμημα απο το θαλαμο πλοηγησης του Μποινγκ 747 της ΤΩΑ, που μετεφερε 230 ατομα και εξερραγη εν πτησει στις 17 Ιουλιου με 230 επιβαινοντες, ανασυρθηκε προχθες το βραδυ απο τα νερα του Ατλαντικου Ωκεανου και εξεταζεται απο ειδικους. Οπως ανακοινωσαν οι υπευθυνοι των ερευνων, η εξαγωγη συμπερασματων θα απαιτησει χρονο.

Η Κινα εξαπελυσε σφοδρη φραστικη επιθεση εναντιον των Μουσουλμανων αυτονομιστων στην περιοχη Σινζιανγκ, αποκαλωντας τους ιμπεριαλιστικη απειλη για τη σταθεροτητα. Τους τελευταιους μηνες εχουν σημειωθει βομβιστικες επιθεσεις και αποπειρες δολοφονιων σ'αυτη την περιοχη της δυτικης Κινας που συνορευει με το Αφγανισταν, το Πακισταν και τρια μουσουλμανικα κρατη της κεντρικης Ασιας.

Την ποινη του θανατου ζητησε σημερα ο εισαγγελεας για τον πρωην δικτατορα της Νοτιας Κορεας Τσουν Ντου Χβαν, ο οποιος δικαζεται με την κατηγορια της στασης, της εσχατης προδοσιας και της δωροληψιας. Ο εισαγγελεας ζητησε εξαλλου να επιβληθει η ποινη της ισοβιας καθειρξης στον διαδοχο του Τσουν, Ρο Ταε Βου.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 6,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε το πρωι στο Νοτιο Ειρηνικο, στην περιοχη των νησιων Τονγκα, οπως ανακοινωσε το αστεροσκοπειο του Χονγκ Κονγκ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζεται η μεγαλη πανευρωπαικη πορεια των 120 μοτοσυκλετιστων, οι οποιοι αναμενονται το βραδυ στη Θεσσαλονικη. Το ερχομενο Σαββατο θα βρισκονται στην Κυπρο, ενω για την επομενη 11 Αυγουστου, εχει προγραμματιστει να γινει μεγαλη αντικατοχικη πορεια κατα μηκος της γραμμης αντιπαραταξης. Το καθεστως Ντενκτας, εχει δωσει οδηγιες στην αστυνομια του ψευδοκρατους για να εμποδισει τους μοτοσυκλετιστες να εισελθουν στα κατεχομενα. Στο μεταξυ σημερα, αναμενεται να αποφασισει το κατοχικο καθεστως αν θα απελευθερωσει τους δυο Ελληνες τουριστες οι οποιοι απηχθησαν την περασμενη Πεμπτη απο Τουρκους στρατιωτες στη βορειοδυτικη Κυπρο. Στο μεταξυ, χωρις ρευμα, παραμενει απο νωρις το πρωι σχεδον ολη η ελευθερη Κυπρος, λογω βλαβης των ηλεκτροπαραγωγικων σταθμων Δεκελειας.

Στο 8,6% υποχωρησε ο πληθωρισμος τον Ιουλιο απο το 8,8% , που ηταν τον Ιουνιο. Η Στατιστικη Υπηρεσια, εκτιμα οτι θα υπαρξει και νεα μειωση τον Αυγουστο. Απο τα επισημα στοιχεια προκυπτει οτι ο τιμαριθμος τον Ιουλιο φετος μειωθηκε 2,5% ενω περυσι τον ιδιο μηνα ειχε μειωθει 2,3%.

Αυριο αναμενεται να αποφασισει η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια για το, αν η 48ωρη απεργια, που εχει εξαγγειλει για τις 16 και 17 Αυγουστου θα αφορα το συνολο των εργαζομενων στα πλοια η μονο οσους δουλευουν σε κρουαζιεροπλοια. Υπενθυμιζεται οτι η απεργια πραγματοποιειται σε ενδειξη διαμαρτυριας για την πραγματοποιηση των ταξιδιων του κρουαζιεροπλοιου ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ στη χωρα μας.

Εκστρατεια μποικοταζ των προιοντων της ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ στην Ελλαδα θα ξεκινησουν απο τις 13 Αυγουστου οι εργαζομενοι στο εργοστασιο της εταιρειας στη Θεσσαλονικη εαν μεχρι τοτε η εταιρεια εμμεινει στην αποφαση της για κλεισιμο του εργοστασιου. Η αποφαση εληφθη το πρωι σε συσκεψη, που εγινε στο Εργατικο Κεντρο Θεσσαλονικης, με τη συμμετοχη της διοικησης του Κεντρου, του Σωματειου των εργαζομενων, βουλευτων του νομου και εκπροσωπων παραγωγικων ταξεων της Θεσσαλονικης. Οι συνδικαλιστες, οσο και ο προεδρος του Εργατικου Κεντρου της πολης, Ηλιας Κοντοπουλος εξεφρασαν τη δυσαρεσκεια τους για το γεγονος, οπως ειπαν, οτι δεν εχουν ενημερωθει μεχρι σημερα απο την κυβερνηση για το περιεχομενο των επαφων, που ειχε το υπουργειο Εργασιας με την ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ, για να αποφευγχθει το κλεισιμο του εργοστασιου.

Νεα υποθεση λαθρεμποριας πετρελαιου που αντι για πλοια και θαλαμηγους διοχετευοταν στην εσωτερικη αγορα. Η εισαγγελια Πειραια, ασκησε ποινικη διωξη σε βαθμο κακουργηματος και λαθρεμπορια στους Γιωργο Ρουσσο, υπευθυνο της εταιριας ΡΟΥΣΟ`Ι`Λ και Νικο Σουλιωτη υπευθυνο της εταιριας ΣΤΑΡ ΠΑΟΥΕΡ. Επισης, ασκηθηκαν διωξης και εναντιον τελωνειακων.

Πορεια με τα γερανοφορα οχηματα τους πραγματοποιησαν σημερα το πρωι στη Θεσσαλονικη, οι ιδιοκτητες των μηχανηματων διαμαρτυρομενοι για το διωγμο, οπως υποστηριζουν, του κλαδου τους απο την πολιτεια. Η πορεια των γερανοφορων κατευθυνθηκε αρχικα στο υπουργειο Μακεδονιας- Θρακης, οπου επιδοθηκε ψηφισμα και στη συνεχεια κατεληξε στη νομαρχια Θεσσαλονικης. Οι ιδιοκτητες υποστηριζουν οτι οι υπηρεσιες του ΥΠΕΧΩΔΕ, μεθοδευουν την αφαιρεση των αδειων λειτουργιας και των πινακιδων των μηχανηματων τους. Παραλληλα, ζητουν να επιστραφουν οι 16 αδειες που εχουν αφαιρεθει ως τωρα, να επιτραπουν οι αντικαταστασεις των οχηματων η εξαρτηματων τους καθως και η μεταβιβασεις τους, και να γινονται οι τεχνικοι ελεγχοι απο τα ΚΤΕΟ.

Περιοδεια σε νησια των Κυκλαδων θα πραγματοποιησει απο 15 εως 18 Αυγουστου, ο Προεδρος της Δημοκρατιας. Ο κ. Στεφανοπουλος θα επισκεφθει τις νησους Παρο, Ναξο, Κουφονησια, Σχοινουσα, Ηρακλεια, Δονουσα, Φολεγανδρο, Σικινο και Κιμωλο.

Παγκοσμιο συνεδριο για τη Διεθνοποιηση της Ελληνικης Γλωσσας θα πραγματοποιηθει απο τις 7 ως τις 10 Αυγουστου στην Αρχαια Ολυμπια για τη συμπληρωση εκατο χρονων απο την ανασυσταση των Ολυμπιακων Αγωνων. Για τη διοργανωση του συνεδριου εγινε πανελλαδικη συσκεψη στον Πυργο της Ηλειας. Οπως δηλωσε η προεδρος του Ομιλου Διεθνοποιησης της Ελληνικης Γλωσσας, Τασουλα Καμπουριδου, Λυκειαρχης και μελος της Ακαδημιας Γραμματων και Πολιτισμου της Ρωμης, στο συνεδριο θα παρουν μερος διεθνεις προσωπικοτητες εγνωσμενου κυρους, οι οποιοι, μαζι με τους Ελληνες συναδελφους τους, εχουν αρχισει σταυροφορια σε παγκοσμιο επιπεδο για τη διαδοση της ελληνικης γλωσσας.

Δεν εμπνεει ανησυχια, συμφωνα με τους θεραποντες ιατρους, η κατασταση της υγειας της τραγουδιστριας, Αννας Βισση, η οποια απο τα ξημερωματα της Κυριακης νοσηλευται σε κλινικη της Θεσσαλονικης. Η Αννα Βισση αισθανθηκε δυνατους πονους, ενω τραγουδουσε σε νυχτερινο κεντρο της πολης και μεταφερθηκε σε κλινικη, οπου οι γιατροι εντοπισαν προβλημα σκωληκοειδητιδας. Οπως εγινε γνωστο, της συνεστησαν φαρμακευτικη αγωγη και δεν αποκλειεται, να μεταφερθει στην Αθηνα.

Εργατικο ατυχημα σημειωθηκε το πρωι στην Πατρα οπου εχασε τη ζωη του ενας 42χρονος. Προκειται για τον Παναγιωτη Χαμαντα, απο το Ανω Σουλι Αχαιας, ο οποιος καταπλακωθηκε απο ογκους χωματων σε περιοχη της πολης, οπου εκτελουνται εργα, για τη βελτιωση του δικτυου αποχετευσης.

Εννεα Κουρδοι λαθρομεταναστες, συνεληφθησαν στην ακτη της νησου Ρω. Οι λαθρομεταναστες εγιναν αντιληπτοι απο τον μονιμο κατοικο του νησιου, ο οποιος ειδοποιησε το λιμενικο. Οπως ειπαν, εφθασαν στο νησι με τουρκικο καικι και πληρωσαν 1500 δολαρια ο καθενας, στον τουρκο καπετανιο. Και οι εννεα λαθρομεταναστες κρατουνται στο λιμεναρχειο Καστελλοριζου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εαν μεχρι την Παρασκευη δεν εχει τακτοποιηθει το θεμα της ρυθμισης των χρεων των ΠΑΕ προς το Δημοσιο, τοτε θα αναβληθει επ' αοριστον η εναρξη του πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας, συμφωνα με σημερινη δηλωση του προεδρου της ΕΠΑΕ, Γιωργου Δεδε. Ο Υφυπουργος Οικονομικων, Γιωργος Ανωμεριτης, σε σημερινη τηλεφωνικη επικοινωνια του με τον προεδρο της ΕΠΑΕ, του ειπε, οτι δεν ειναι ακομη ετοιμος ν' απαντησει για το θεμα της ρυθμισης των χρεων των ΠΑΕ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 883,46 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 0,12% ενω η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε ιδιαιτερα χαμηλα επιπεδα φθανοντας τα 3,3 δις δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,16%, Ασφαλειες ανοδος 1,50%, Ληζινγκ ανοδος 0,40%, Επενδυσεις ανοδος 0,17%, Βιομηχανιες πτωση 0,28%, Κατασκευες πτωση 1,98%, Συμμετοχων ανοδος 0,30%, Διαφορες ανοδος 1,08%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστος θαναι κι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα συμφωνα με τις προβλεψεις της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας. Τ'απογευμα στη Μακεδονια και τη Θρακη θ'αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις κι υπαρχει η πιθανοτητα να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι, ενω η θερμοκρασια θα κυμανθει στα ηπειρωτικα 21 με 37 βαθμους, στα κεντρικα και νοτια θα φθασει τους 38 και στα νησια τους 34 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο, βορειους ανεμους και θερμοκρασια 26 με 38 και 22
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 5 August 1996 - 20:34:52