Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 17)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1997

  • Σημαντικα μεγαλυτερα τα ποσοστα αποτυχιας των υποψηφιων στις γενικες εξετασεις φετος σε σχεση με περυσι. Στα μαθηματικα της Δ'Δεσμης το 85% εγραψε κατω απο τη βαση.
  • Την εκτιμηση οτι η κριση στα ελληνοτουρκικα μπορει να εκτονωθει με προσφυγη στη Χαγη για την Ιμια, διατυπωσε η Μαντλιν Ολμπραιτ, που βρισκεται ηδη στη Λευκωσια για συνομιλιες με την κυπριακη κυβερνηση.
  • Εντος του Αυγουστου θ'αρχισει η χορηγηση του επιδοματος στους 380 χιλιαδες δικαιουχους χαμηλοσυνταξιουχους.
  • Μετρα κατα της αισχροκερδειας ανακοινωσε το υπουργειο Αναπτυξης. Θ αναρτωνται τιμοκαταλογοι με τις τιμες των αναψυκτικων, χυμων και νερων.
  • Θυελλα αντιδρασεων απο ΕΣΗΕΑ και κομματα για τον τροπο συλληψης του 69χρονου Μανωλη Βογιατζη, απο αστυνομικους που βαφτιστηκαν δημοσιογραφοι. Κρισιμη η κατασταση του μετα το εμφραγμα που υπεστη.
  • Παρελαση υπουργων απο το Μεγαρο Μαξιμου στο πλαισιο των επαφων του πρωθυπουργου για τον καλυτερο συντονισμο και προωθηση του κυβερνητικου εργου.
  • Μονο τα αρρωστα απο αφθωδη πυρετο ζωα θα σφαγουν, και οχι το συνολο του ζωικου πληθυσμου στο Δελτα του Εβρου, ανακοινωσε ο υφυπουργος Γεωργιας.
  • Επι τρεις ωρες κατεθετε στην ανακριτρια για την υποθεση του παιδοκτονου της Κηφισιας ο ψυχιατρος Χαραλαμπος Παπαγεωργιου που παρακολουθουσε το θυμα, Βαγγελη Κοσμα.
  • Ο στρατηγος Ιγκορ Ροντιονοφ, φιλος του ισχυρου ανδρα του Κρεμλινου, Αλεξαντερ Λεμπεντ, νεος υπουργος Αμυνας της Ρωσιας.
  • Ο Ραντοβαν Καρατζιτς θα βρισκεται συντομα ενωπιον του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης για τα εγκληματα πολεμου, εκτιμα ο γγ του ΝΑΤΟ.
  • Πανω απο 2,5 εκατομμυρια αστεγοι σε Ινδια και Μπαγκλαντες απο τις πλημμυρες. Τουλαχιστον 126 νεκροι, ανυπολογιστες οι ζημιες.
  • Πτωση 0,74% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στοιχεια για τα ποσοστα αποτυχιας των υποψηφιων στις φετινες γενικες εξετασεις, εδωσε σημερα ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Παιδειας, Γιαννης Παναρετος. Συμφωνα με τα στοιχεια αυτα το 36% των υποψηφιων της πρωτης δεσμης, εγραψε στην εκθεση κατω απο τη βαση, εναντι 25% περυσι, ενω στο μαθημα της φυσικης της ιδιας δεσμης, το ποσοστο αποτυχιας φτανει το 57%. Στη δευτερη δεσμη στην εκθεση το ποσοστο κατω απο τη βαση ανερχεται περιπου στο 20% εναντι 13% περυσι, ενω στη φυσικη το ποσοσο φτανει το 47% εναντι 41% περυσι. Στην ιστορια της τριτης δεσμης παρατηρειται το μεγαλυτερο ποσοστο υποψηφιων που εγραψαν κατω απο τη βαση και ανερχεται σε περιπου 41% εναντι περιπου 29 περυσι, ενω στα μαθηματικα της τεταρτης δεσμης, η αποτυχια εφθασε στο 85% εναντι 77% περυσι. Οπως δηλωσε ο κ. Παναρετος οι πινακες με τις αναλυτικες βαθμολογιες των υποψηφιων θα αναρτηθουν μεχρι τις 25 Ιουλιου στα λυκεια ολης της χωρας.

Υπερ της προσφυγης στη Χαγη, του θεματος της Ιμιας, ταχθηκε η Αμερικανιδα πρεσβειρα στα Ηνωμενα Εθνη, Μαντλιν Ολμπραιτ, μετα την ολοκληρωση των συνομιλιων της με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο. Υπαρχει κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, η οποια μπορει να εκτονωθει με την προσφυγη στη Χαγη, η αλλο διαιτητικο οργανο, δηλωσε χαρακτηριστικα η κυρια Ολμπραιτ, αφηνοντας να εννοηθει οτι η Ουασιγκτον θα ασκησει πιεσεις στην Αγκυρα προς την κατευθυνση αυτη. Πρεπει να υπαρξει αποκλιμακωση και αυτο ελπιζω να γινει συντομα, προσθεσε με νοημα και χαιρετησε τη συμφωνια για διακοπη των στρατιωτικων ασκησεων στο Αιγαιο κατα τους θερινους μηνες. Για το Κυπριακο η απεσταλμενη του Αμερικανου προεδρου, ειπε οτι απο τις συνομιλιες που ειχε στο Λευκο Οικο ο Μπιλ Κλιντον με τους κυριους Σημιτη και Κληριδη, διαπιστωθηκε οτι υπαρχει ενα παραθυρο για επιλυση του προβληματος, τονιζοντας οτι ηλθε η ωρα για πρακτικες λυσεις. Το Κυπριακο θα λυθει μολις το θελησουν τα εμπλεκομενα μερη. Η κυρια Ολμπραιτ δηλωσε οτι κατανοει την εννοια του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου, μεταξυ Ελλαδας και Κυπρου, συμπληρωνοντας οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες ανησυχουν για την υπερβολικη συγκεντρωση δυναμεων. Η κυρια Ολμπραιτ που συναντηθηκε το πρωι με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, αρνηθηκε να δωσει στοιχεια για το περιεχομενο της αμερικανικης πρωτοβουλιας, λεγοντας οτι υπαρχουν καποιες ιδεες που θα διατυπωθουν στις ενδιαφερομενες πλευρες. Η κυρια Ολμπραιτ αναχωρησε το απογευμα για τη Λευκωσια, οπου αυριο θα συναντηθει με τον προεδρο Κληριδη και στη συνεχεια θα επισκεφθει την Αγκυρα.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εξεφρασε εμμεσα την ικανοποιηση της κυβερνησης για τη δηλωση της κυριας Ολμπραιτ οτι καθε αμφισβητηση για το θεμα της Ιμιας πρεπει να οδηγειται στη Χαγη και σημειωσε επισης την αναφορα της στο σεβασμο του Διεθνους Δικαιου και των διεθνων κανονων. Ο κ. Ρεππας επανελαβε οτι το ενιαιο αμυντικο δογμα Ελλαδας-Κυπρου δεν προκειται να αλλαξει οσο παραμενει το σημερινο καθεστως στη μεγαλονησο και προσθεσε οτι η κυρια Ολμπραιτ δεν μετεφερε συγκεκριμενη προταση ουτε για αποστρατιωτικοποιηση της Κυπρου, ουτε για εγκατασταση πολυεθνικης δυναμης.

Η υπουργος εξωτερικων της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ επισκεπτεται σημερα το Δουβλινο, οπου θα ενημερωθει απο την Ιρλανδικη προεδρια για την αποφαση των 15 στις Βρυξελλες, σχετικα με τους ορους χρηματοδοτησης της Αγκυρας, μεσω του προγραμματος ΜΕΔΑ. Η κυρια Τσιλερ αναμενεται να διατυπωσει στον Ιρλανδο υπουργο εξωτερικων κ. Σπρινγκ τις θεσεις της κυβερνησης της.

Εντος του Αυγουστου θα δοθει τελικα το επιδομα κοινωνικης αλληλεγγυης στους χαμηλοσυνταξιουχους και θα εχει αναδρομικη ισχυ. Αυτο αποφασισθηκε στη διαρκεια συσκεψης που πραγματοποιηθηκε στο Μεγαρο Μαξιμου υπο την προεδρια του πρωθυπουργου και τη συμμετοχη του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας, Κοσμα Σφυριου, των υφυπουργων Οικονομικων και κοινωνικων ασφαλισεων Γιωργου Δρυ και Νικου Φαρμακη και του διοικητη του ΙΚΑ Γρηγορη Σολωμου. Η καθυστερηση στην καταβολη του επιδοματος οφειλεται στο γεγονος οτι τα μικρα κυριως ασφαλιστικα ταμεια δεν ειχαν στοιχεια για τον εντοπισμο των 380. 000 δικαιουχων. Να υπενθυμισουμε οτι το επιδομα ανερχεται στις 11. 400 δρχ το μηνα, ενω ο κ. Φαρμακης απεκλεισε το ενδεχομενο αυξησης των ασφαλιστικων εισφορων.

Απο την 1η Αυγουστου θα αναρτωνται υποχρεωτικα σε ολα τα αναψυκτηρια, καντινες, περιπτερα και αλλα καταστηματα, ειδικοι τιμοκαταλογοι με τις προτεινομενες τιμες λιανικης πωλησης των αναψυκτικων, των χυμων και των νερων. Στη συμφωνια αυτη κατεληξαν ο υφυπουργος Αναπτυξης Μιχαλης Χρυσοχοιδης και οι εκπροσωποι των εταιριων εμφιαλωσης αναψυκτικων, χυμων και νερων, στη διαρκεια συσκεψης που ειχαν στο υπουργειο, στο πλαισιο της προσπαθειας της κυβερνησης για παταξη της αισχροκερδειας που βρισκεται σε εξαρση κυριως στις τουριστικες περιοχες. Με την αναρτηση των τιμοκαταλογων ο καταναλωτης θα προστατευεται απο τις αυθαιρετες αυξησεις που επιβαλουν ορισμενοι καταστηματαρχες στα συγκεκριμενα προιοντα. Την ιδια ωρα το υπουργειο Αναπτυξης αρχιζει εκστρατεια ενημερωσης των καταναλωτων προκειμενου να προστατευθουν απο φαινομενα νοθειας προιοντων, εξαπατησης και αισχροκερδειας. Η ενημερωση θα γινεται μεσω τηλεοπτικων μηνυματων διαρκειας ενος λεπτου, απο πεντε σταθμους πανελλαδικης εμβελειας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπορις Γιελτσιν διορισε σημερα νεο υπουργο Αμυνας, το στρατηγο Ιγκορ Ροντιονοφ,59 ετων, στρατιωτικο καριερας, που αντικαθιστα τον Παβελ Γκρατσοφ, τον οποιο απεπεμψε ο Ρωσος προεδρος στις 18 Ιουνιου. Ο νεος υπουργος Αμυνας ειναι προσκειμενος στο νεο ισχυρο ανδρα του Κρεμλινου Αλεξαντερ Λεμπεντ, ο οποιος τον χαρακτηρισε εντιμο επαγγελματια αξιωματικο.

Την πεποιθηση του οτι ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς θα βρισκεται συντομα ενωπιον του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης, κατηγορουμενος για εγκληματα πολεμου, εξεφρασε ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα. Θελουμε να δουμε τους εγκληματιες πολεμου εκει που πρεπει να βρισκονται, δηλωσε χαρακτηριστικα ο κ. Σολανα και προσθεσε οτι ασκειται καθε δυνατη πιεση σε ολες τις πλευρες για να συμμορφωθουν με τη συμφωνια του Ντειτον.

Πανω απο 2,5 εκατομμυρια ατομα εχουν μεινει αστεγα εξαιτιας των πλημμυρων που προκαλεσαν οι καταρρακτωδεις βροχες στη βορειοανατολικη Ινδια, ενω οι ζημιες ειναι ανυπολογιστες. Ο επισημος απολογισμος στην Ινδια και το βορειο Μπαγκλαντες, που και αυτο δοκιμαζεται απο μεγαλες πλημμυρες, ειναι μεχρι στιγμης 126 νεκροι, αλλα τα σωστικα συνεργεια εκφραζουν φοβους πως ο αριθμος θα ειναι μεγαλυτερος, καθως υπαρχουν πολλοι αγνοουμενοι.

Σε κατασταση εκτακτης αναγκης κηρυξε τη χωρα ο Ουκρανος προεδρος Λεονιντ Κουτσμα, μετα τη βομβιστικη επιθεση σε βαρος του πρωθυπουργου Παβλο Λαζαρενκο. Ο συμβουλος του Ουκρανου προεδρου σε θεματα ασφαλειας προανηγγειλε απολυσεις αξιωματουχων και αυστηρα μετρα προστασιας ηγετικων στελεχων.

Σε τεραστιο οπλοστασιο, ειχε μετατρεψει η Μαφια το υπογειο νοσοκομειου στο Παλερμο της Σικελιας. Οι αστυνομικοι, μεταξυ αλλων βρηκαν αντιαρματικους πυραυλους και εκτοξευτηρες ρουκετων,30 κιλα εκρηκτικων υλων, χειροβομβιδες, πιστολια και 50 αυτοματα Καλασνικοφ.

Μπροστα στα εκπληκτα ματια του προεδρου ενος δικαστηριου των Τιρανων, μια γυναικα επιτεθηκε και ξυλοκοπησε τον ανδρα της λιγα λεπτα μετα την εναρξη της ακροαματικης διαδικασιας για την εκδοση του διαζυγιου τους. Ο συζυγος, που ειναι ο πρωτος που καταθετει αιτηση διαζυγιου στην Αλβανια, επεσε αναισθητος απο το ξυλο και μεταφερθηκε σε νοσοκομειο. Στη αιτηση διαζυγιου επικαλειται ως λογο για τη λυση του γαμου του τον συχνο ξυλοδαρμο του. Μετα το επεισοδιο αυτο ο δικαστης αποφασισε την αμεση εκδοση του διαζυγιου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρισιμη χαρακτηριζουν οι γιατροι του νοσοκομειου ΣΩΤΗΡΙΑ την κατασταση της υγειας του 69χρονου Μανωλη Βογιατζη, ο οποιος νοσηλευεται στη μοναδα εντατικης θεραπειας, με οξυ εφραγμα του μυοκαρδιου, μετα την επεισοδιακη συλληψη του απο αστυνομικους, που εμφανισθηκαν ως δημοσιογραφοι, μεσα στο σπιτι του, την ωρα που εδινε συνεντευξη σε εκπροσωπους του Τυπου. Το θεμα απασχολησε και την ενημερωση του κυβερνητικου εκπροσωπου, ο οποιος δηλωσε οτι για θεματα δεοντολογιας των δημοσιογραφων αρμοδια ειναι η Ενωση Συντακτων Ημερησιων Εφημεριδων Αθηνων, ενω για την επεμβαση των αστυνομικων οργανων ειπε οτι εδρασαν στο πλαισιο των κανονισμων για τη διασφαλιση της ταξης και τονισε οτι δεν πρεπει να αποδοθουν ολες οι ευθυνες στους αστυνομικους. Εσπευσε ομως να διευκρινησει οτι στην πολιτικη της κυβερνησης δεν περιλαμβανεται η αρχη του ο σκοπος αγιαζει τα μεσα. Το διοικητικο συμβουλιο της ΕΣΗΕΑ συνεδριασε για το θεμα αυτο και αναμενεται να εκδοσει ανακοινωση, ενω η Πανελληνια Ενωση Συντακτων, καταδικασε τον τροπο δρασης των αστυνομικων. Σε ανακοινωση του ο Συνασπισμος αναφερει οτι η συλληψη του απελπισμενου συνταξιουχου, μπροστα στις τηλεοπτικες καμερες με τη συνδρομη δημοσιογραφων, αποτελει απαραδεκτο γεγονος που προσβαλει καθε εννοια δεοντολογιας στον πολιτισμο και τα ανθρωπινα δικαιωματα. Στο μεταξυ ο εισαγγελεας ασκησε ποινικη διωξη για αποπειρα ανθρωποκτονιας κατα συρροη, αντισταση κατα της αρχης και παρανομη οπλοχρησια - οπλοκατοχη.

Διαδοχικες συναντησεις με κυβερνητικα στελεχη ειχε σημερα ο πρωθυπουργος, στο πλαισιο του κυκλου των επαφων που εγκαινιασε απο την περασμενη Δευτερα, με στοχο τον καλυτερο συντονισμο και προωθηση του κυβερνητικου εργου. Ο κ. Σημιτης δεχθηκε τον υπουργο Γεωργιας Στεφανο Τζουμακα, με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν την ενισχυση του εναεριου στολου για κατασβεση των πυρκαγιων. Στη συνεχεια συναντηθηκε με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, με τον οποιο εξετασε το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων, το οποιο θα συζητηθει σε συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ εντος των προσεχων ημερων. Ο πρωθυπουργος ειδε και τον υπουργο Εργασιας, Ευαγγελο Γιαννοπουλο. Εξετασθηκαν λειτουργικα ζητηματα του υπουργειου Εργασιας, αλλα και σημεια του νομοσχεδιου για την ανεργια. Το απογευμα ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον υπουργο και τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο και Γιωργο Ρωμαιο και αυριο θα εχει συνεργασια με τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

Δεν θα σφαγει τελικα το συνολο του ζωικου πληθυσμου στο Δελτα του Εβρου οπως αρχικα ειχε αποφασισθει εξαιτιας του αφθωδους πυρετου. Ο υφυπουργος Γεωργιας, Αποστολος Φωτιαδης, απεδεχθη το αιτημα του συλλογου κτηνοτροφων Φερρων και εδωσε εντολη να σφαγουν μονο τα προσβεβλημενα απο τη νοσο ζωα και τα κοπαδια στα οποια ανηκουν. Η καραντινα, η οποια επεβληθη στη χωρα μας απο την Ευρωπαικη Επιτροπη, παρατεινεται εως οτου πραγματοποιηθει ειδικη συνεδριαση της μονιμης κτηνιατρικης επιτροπης την προσεχη εβδομαδα. Η συνεδριαση της Επιτροπης την Παρασκευη θα ασχοληθει με το θεμα του αφθωδους πυρετου στην ευρυτερη περιοχη των Βαλκανιων και οχι αποκλειστικα για την Ελλαδα.

Το διοικητικο συμβουλιο της Ολυμπιακης, που συνερχεται την Παρασκευη, θα αποφασισει ποιοι και ποσοι διευθυντες και τομεαρχες της εταιριας θα απομακρυνθουν απο τις θεσεις τους. Παραλληλα, την ερχομενη εβδομαδα θα δοθει στη δημοσιοτητα το πορισμα του Γενικου Διευθυντη της εταιριας στο οποιο θα καταλογιζονται ευθυνες που θα οδηγησουν σε απολυση τους υπευθυνους για τις καθυστερησεις αλλα και παραλειψεις στα αεροδρομια της χωρας δηλωσαν σημερα σε συνεντευξη Τυπου ο προεδρος κ. Μπλετσιος, ο διευθυνων συμβουλος κ. Καρατζας και ο γενικος διευθυντης της εταιριας κ. Τσαγκαρακης. Επισης, ανακοινωσαν οτι αναδιατασσεται το προσωπικο για καλυτερη εξυπηρετηση των επιβατων και γινεται προσπαθεια για καλυτερο συντονισμο της ΟΑ με τους εμπλεκομενους φορεις οπως ΥΠΑ και υπουργειο Δημοσιας Ταξης. Τελος, ενεργοποιειται με αρμοδιοτητες επιβολης κυρωσεων, η επιτροπη καθυστερησεων.

Στην ανακριτρια Αικατερινη Παπαθεοδωρου, η οποια διενεργει την ανακριση στη υποθεση του παιδοκτονου, Αποστολου Κοσμα, κατεθσε σημερα ο ψυχιατρος Χαραλαμπος Παπαγεωργιου που παρακολουθουσε τον ατυχο Βαγγελη Κοσμα. Η καταθεση διηρκεσε τρεις ωρες. Συμφωνα με πληροφοριες ελεγχονται απο την ανακριση ολα οσα αναφερονται περι σχιζοφρενειας του Βαγγελη Κοσμα και αυτο γιατι στη δικογραφια δεν εχει προσκομισθει μεχρι στιγμης κανενα επισημο εγγραφο που να αποδεικνυει οτι το θυμα ειχε εισαχθει στο Αιγινητειο η σε αλλο νοσοκομειο για θεραπεια.

Τη βαθεια του ανησυχια για την αυξηση της εγκληματικοτητας η οποια, οπως ειπε, ειναι εισαγομενη, εξεφρασε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας κατα τη συναντηση του με την Ενωση Κατωτερων και Ανωτερων Αξιωματικων της Ελληνικης Αστυνομιας. Ο κ. Εβερτ τονισε οτι το κομμα του συμπαραστεκεται στα δικαια αιτηματα των αστυνομικων και κατηγορησε την κυβερνηση οτι εμπαιζει τους αστυνομικους δινοντας υποσχεσεις χωρις να τις πραγματοποιει.

Η Ολομελεια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου απετισε σημερα φορο τιμης στην προσωπικοτητα και το εργο του Ανδρεα Παπανδρεου, με ομιλια του Προεδρου του σωματος, Κλαους Χενς, και τηρωντας ενος λεπτου σιγη, πριν την εναρξη των εργασιων. Ο Γερμανος σοσιαλδημοκρατης προεδρος Χενς χαρακτηρισε τον Ανδρεα Παπανδρεου ως εναν απο τους πατερες της δημοκρατικης Ελλαδας και σταθηκε ιδιαιτερα στη συμβολη του στην πορεια της Ευρωπαικης Ενωσης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μια επιτυχια, πριν ακομη αρχισουν οι Ολυμπιακοι Αγωνες, ξεκινησε η Ελλαδα στην Ατλαντα. Ο υπαρχηγος της Ολυμπιακης μας Ομαδας και προεδρος της Ελληνικης Ομοσπονδιας Ξιφασκιας, Εμμανουηλ Κατσιαδακης, εξελεγη στις χθεσινες αρχαιρεσιες που εγιναν στην Ατλαντα, μελος της Εκτελεστικης επιτροπης της παγκοσμιας ομοσπονδιας Ξιφασκιας. Την Δευτερα πραγματοποιηθηκε η τελετη υποδοχης της Ολυμπιακης μας ομαδας και η επαρση της Ελληνικης σημαιας στο Ολυμπιακο χωριο.

Με αποφαση του υφυπουργου Αθλητισμου, Ανδρεα Φουρα, διακοπτεται η επιχορηγηση σε 6 ΠΑΕ δευτερης και τριτης εθνικης κατηγοριας, μεχρι να υποβαλλουν στο Υπουργειο Αναπτυξης τον ισολογισμο τους. Προκειται για τις ΠΑΕ Δοξα Δραμας, Ρεθυμνο, ΠΑΣ Γιαννενα, Παναιτωλικος της Β' Εθνικης, Κορινθος και Απολλων Λαρισας της Γ' Εθνικης.

Ο μεγαλομετοχος της ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας, παραμενει εκπτωτος απο το αξιωμα του προεδρου της ΠΑΕ για τρια χρονια, αφου παρεμεινε η μια ποινη που του ειχε επιβληθει απο την Πειθαρχικη Επιτροπη της ΕΠΟ, ενω μειωθηκε η αλλη μετα απο εφεση του. Αυριο αναμενεται να τελειωσει το σηριαλ της παραμονης η οχι του Κωστα Πολυχρονιου στην θεση του Ομοσπονδιακου προπονητη, αφου προκειται να παρει οριστικη αποφαση η διοικηση της ΕΠΟ στο συμβουλιο της.

Την υστατη προσπαθεια του για την αποκτηση ξενου παικτη πραγματοποιει ο Ολυμπιακος, ο οποιος συνεχιζει με εντατικους ρυθμους την προετοιμασια του στο Μοναχο. Γνωστος Σερβος μανατζερ θα εχει στο Μοναχο συναντηση με τον τεχνικο του Ολυμπιακου, Ντουσαν Μπαγεβιτς, προκειμενου να υπαρξει συζητηση για δυο παικτες, τα ονοματα των οποιων δεν εγιναν γνωστα. Το μονο σιγουρο ειναι οτι απο τη συναντηση αυτη αλλα και απο τις γενικοτερες εξελιξεις για το θεμα, θα κριθει και το μελλον του Εμιλ Κρεμενλιεφ στην ομαδα του μεγαλου λιμανιου.

Το θεμα Μπορελι ειναι αυτο που απασχολει τους ανθρωπους του Παναθηναικου, που περιμενουν με αγωνια την αποφαση της ΦΙΦΑ, μετα την προσφυγη που εχει κανει η ισπανικη Οβιεδο, στην οποια ο αργεντινος εχει υπογραψει επισης συμβολαιο. Η ΦΙΦΑ αναμενεται να αποφασισει σχετικα με το θεμα αυτο σε μια περιπου εβδομαδα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε τροχια υποχωρησης κινηθηκαν και σημερα οι τιμες των μετοχων με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει κατω απο το ψυχολογικο φραγμα των 900 μοναδων. Εκλεισε στις 895,67 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,74%. Η αξια των συναλλαγων παρεμεινε σε χαμηλα επιπεδα φθανοντας τα 4,7 δις. δρχ. Συνολικα διακινηθηκαν 218 μετοχες απο τις οποιες 56 εκλεισαν με ανοδο, 142 με πτωση και 20 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,95%, Ασφαλειες ανοδος 0,44%, Ληζινγκ πτωση 0,47%, Επενδυσεις πτωση 0,38%, Κατασκευες πτωση 1,27%, Βιομηχανιες πτωση 0,37%, Διαφορες πτωση 0,91% , Συμμετοχων πτωση 0,35%. Με μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0,10% εκλεισε ο δεικης Παραλληλης Αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα βορεια ηπειρωτικα οπου ενδεχεται να σημειωθουν λιγες βροχες. Οι βοριαδες θα διατηρηθουν στο νοτιο Αιγαιο μεχρι πολυ ισχυροι, ενω στα δυτικα θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 18 με 31 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο 20 με 34 και στο Αιγαιο 23 με 30. Αιθριος θα ειναι ο καιρος στην Αθηνα με μετριους εως ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 23 με 33. Στη Θεσσαλονικη πιθανον να σημειωθει προσκαιρη βροχη και η θερμοκρασια θα
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 18 July 1996 - 0:24:40