Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 09)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996

  • Σε πυρινο κλοιο ο νομος Μαγνησιας. Σε εξελιξη δυο μεγαλες πυρκαγιες στην Αγχιαλο και στο λοφο της Γοριτσας. Απειλουνται οι εγκαταστασεις της ΑΓΕΤ, καηκαν δυο αποθηκες και εκκενωθηκαν σπιτια. Σε εξελιξη και η πυρκαγια στα Καρδαμυλα Χιου, που εχει αποτεφρωσει 1500 στρεμματα.
  • Ως αβασιμο απερριψε η Αθηνα το αμερικανικο διαβημα για τις πτησεις ελληνικων μαχητικων πανω απο την Κυπρο.
  • Νεες προκλησεις της Τουρκιας, με μαζικες παραβιασεις του ελληνικου εναεριου χωρου, σε μεγαλο βαθος, κατηγγειλε ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Σταση αναμονης απο Αθηνα, Βρυξελλες και Ουασιγκτον για τη νεα τουρκικη κυβερνηση. Πρεπει να προβληματισθει η Δυση δηλωνει ο Δημητρης Ρεππας, ευκαιριακη χαρακτηριζει ο Θοδωρος Παγκαλος τη συμμαχια Ερμπακαν-Τσιλερ. Δεν θα δεχθουμε να θιγουν τα συμφεροντα μας προειδοποιει η Ουασιγκτον.
  • Υποχωρει σταδιακα ο καυσωνας αν και σημερα το θερμομετρο εδειξε 42 βαθμους στο Αργος,41 στη Νεα Φιλαδελφεια και 40 στην Ελευσινα.
  • Σφοδρη κακοκαιρια σε Γαλλια και Ιταλια. Εξι ατομα εχασαν τη ζωη τους.
  • Κρισιμη συσκεψη για την οικονομια αυριο με τη συμμετοχη των κυριων Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου και Παπαδημου.
  • Την πολιτικη γραμματεια εκλεγει αυριο το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Συναντησεις του πρωθυπουργου με Κωστα Σκανδαλιδη και Βασω Παπανδρεου.
  • Αυξησεις μεχρι και 14,5% θα παρουν οι αξιωματικοι των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας με το νεο μισθολογιο.
  • Προσφυγη της Κομισιον κατα της Ελλαδας στο Ευρωπαικο Δικαστηριο για τη μη αναγνωριση των πτυχιων απο ευρωπαικα πανεπιστημια.
  • Αλλες 4 Θεσσαλονικιες καταφευγουν στη Δικαιοσυνη για προβληματα που αντιμετωπισαν μετα απο επεμβαση λιποαναρροφησης.
  • Εκρυθμη η κατασταση στην Τσετσενια, καθως οι ανταρτες απειλουν να σκοτωσουν ολους τους Ρωσους αιχμαλωτους.
  • Ανοδος 0,44% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τεραστιες διαστασεις εχουν παρει οι δυο φωτιες που ξεσπασαν στο νομο Μαγνησιας και βρισκονται σε εξελιξη. Η πρωτη φωτια εκδηλωθηκε το μεσημερι στο λοφο της Γοριτσας κοντα στις εγκαταστασεις του εργοστασιου της ΑΓΕΤ, το οποιο στην κυριολεξια ειναι ζωσμενο απο τις φλογες. Η πυρκαγια πλησιαζει τον επαρχιακο δρομο που οδηγει προς το Πηλιο. Η δευτερη πυρκαγια εκδηλωθηκε το απογευμα στην περιοχη της Νεας Αγχιαλου. Ηδη εχουν καει δυο αποθηκες και εκκενωθηκαν σπιτια. Οι πυρκαγιες ειναι ανεξελεγκτες και πηραν αμεσως τεραστιες διαστασεις λογω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στην περιοχη, γεγονος που δυσχεραινει τις προσπαθειες κατασβεσης. Σε εξελιξη βρισκεται επισης, για τριτη μερα η μεγαλη πυρκαγια στα Καρδαμυλα της Χιου, οπου μεχρι στιγμης εχουν καει πανω απο 1500 στρεμματα δασικης εκτασης και καλλιεργειων.

Επιβεβαιωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την υπαρξη διαβηματος απο την αμερικανικη πρεσβεια στην Αθηνα για τις πτησεις ελληνικων μαχητικων πανω απο την Κυπρο. Ο κ. Ρεππας δηλωσε πως το υπουργειο Εξωτερικων απερριψε το διαβημα, τη βαση του οποιου δεν κατανοει η ελληνικη κυβερνηση, αφου, οπως ειπε, το πραγματικο προβλημα ειναι η κατοχη μερους της Κυπρου επι 22 χρονια. Ο εκπροσωπος χαρακτηρισε λαθος να εξισωνεται η νομιμη κυβερνηση της Κυπρου με την ψευδοκυβερνηση Ντενκτας και σημειωσε οτι τα ελληνικα αεροσκαφη βρεθηκαν στην Κυπρο με αδεια της κυβερνησης της Λευκωσιας, στο πλαισιο του ενιαιου αμυντικου δογματος, το οποιο παραμενει βασικο στοιχειο της αμυντικης πολιτικης της κυβερνησης. Απαραδεκτο χαρακτηρισε το αμερικανικο διαβημα το ΚΚΕ και το ενεταξε στους συνεχεις εκβιασμους της Ουασιγκτον και του ΝΑΤΟ προς την ελληνικη κυβερνηση.

Απο την πλευρα του ο υπουργος Εθνικης Αμυνας διαπιστωσε οτι δεν υπαρχει αποκλιμακωση της εντασης στο Αιγαιο, αφου, οπως ειπε, η Τουρκια δεσμευθηκε μεν να παγωσει τις στρατιωτικες ασκησεις, το καλοκαιρι, αλλα συνεχιζει τις προκλησεις της με μαζικες διεισδυσεις τουρκικων αεροσκαφων στον ελληνικο εναεριο χωρο σε μεγαλο βαθος. Ο κ. Αρσενης προσθεσε οτι ελληνικα αεροσκαφη αναχαιτιζουν τα τουρκικα, ενω για τις παραβιασεις αυτες εχει ενημερωθει το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξυ, επιφυλακτικη σταση τηρουν τοσο η Ελλαδα οσο η Ευρωπη και οι Ηνωμενες Πολιτειες στη νεα τουρκικη κυβερνηση, καθως για πρωτη φορα στο τιμονι της εξουσιας βρισκονται οι ισλαμιστες. Η νεα κυβερνηση της Τουρκιας πρεπει να απασχολησει τις δυναμεις εκεινες στη Δυση που συγκροτουσαν την πολιτικη τους εναντι της Τουρκιας, με βαση την αναγκη να μην ανελθουν οι ισλαμιστες στην εξουσια, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος επισημαινοντας οτι η Αθηνα θα κρινει την κυβερνηση της Αγκυρας απο τις πραξεις της και αναμενει να σεβαστει το Διεθνες Δικαιο. Ευκαιριακη χαρακτηριζει τη συμμαχια Ερμπακαν-Τσιλερ ο Θοδωρος Παγκαλος, ο οποιος αναφορικα με τις σχεσεις της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση επισημαινει οτι μια χωρα που βρισκει λυσεις στα προβληματα της στην ιδεοληψια και το θρησκευτικο φανατισμο, δεν μπορει να ειναι ευρωπαικη. Στην Ουασιγκτον ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ Νικολας Μπερνς προειδοποιησε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν θα δεχθουν να θιγουν τα συμφεροντα τους στην περιοχη και δεν θεωρουν διαπραγματευσιμα τον ευρωπαικο προσανατολισμο της Τουρκιας, τις δημοκρατικες ελευθεριες και τα ανθρωπινα δικαιωματα.

Η σημερινη ηταν τελικα η πιο ζεστη μερα του χρονου, καθως το θερμομετρο εδειξε 42 βαθμους στο Αργος,41 στη Νεα Φιλαδελφεια,40 στην Ελευσινα, το Αστρος και την Αλιαρτο και 39 στο κεντρο της Αθηνας. Παντως, η Μετεωρολογικη Υπηρεσια προβλεπει σταδιακη πτωση της θερμοκρασιας απο αποψε που θ'αρχισει απο τα δυτικα και βορεια και μεχρι αυριο θα επεκταθει σ'ολοκληρη τη χωρα. Η πτωση της θερμοκρασιας θα συνοδευεται με ενισχυση των βοριαδων, που τοπικα θα ειναι πολυ ισχυροι και με βροχες και καταιγιδες στα ορεινα της βορειας Ελλαδας.

Σφοδρη κακοκαιρια πληττει τις τελευταιες μερες τη Γαλλια με αποτελεσμα τρια ατομα να χασουν τη ζωη τους. Οι ασυνηθιστες για την εποχη χιονοπτωσεις εντυσαν στα λευκα μεγαλο τμημα των Αλπεων και των γαλλικων Πυρηναιων, ενω σε αρκετες ορεινες περιοχες της χωρας οι πολυ χαμηλες θερμοκρασιες και οι ισχυροι ανεμοι ξεπερνουν καθε προηγουμενο. Κακοκαιρια ομως πληττει και την Ιταλια και το τελευταιο 24ωρο οι βροχες εχουν προκαλεσει πλημμυρες και κατολισθησεις στη Λομβαρδια, με αποτελεσμα να χασει το ζωη του ενα ηλικιωμενο ζευγαρι. Στη νοτια Αφρικη, 54 εκδρομεις αγνοουνται στην οροσειρα Ντρακενσμπεργκ οπου πεφτει το πυκνοτερο χιονι των τελευταιων δεκαετιων. Στην αλλη οχθη του Ατλαντικου ο τυφωνας Μπερθα αφου σαρωσε τις Παρθενους Νησους και το Πουερτο Ρικο προκαλωντας τεραστιες υλικες ζημιες, τωρα κατευθυνεται προς τις Μπαχαμες με ταχυτητα 170 χιλιομετρων την ωρα.

Η τελευταια πραξη του σιριαλ των εσωκομματικων εξελιξεων στο ΠΑΣΟΚ παιζεται αυριο στην πρωτη συνεδριαση του νεου Εκτελεστικου Γραφειου, το οποιο θα εκλεξει την Πολιτικη Γραμματεια, η συνθεση της οποιας φαινεται να αποτελει πονοκεφαλο για τον πρωθυπουργο και προεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ενοψει της αυριανης συνεδριασης ο κ. Σημιτης ειχε το μεσημερι διαδοχικες συναντησεις με τον Κωστα Σκανδαλιδη και τη Βασω Παπανδρεου. Ο προβληματισμος εστιαζεται στη συμμετοχη η μη των Γερασιμου Αρσενη και Γιωργου Παπανδρεου, οι οποιοι διεκδικουν μια θεση του επταμελους οργανου, δεδομενου οτι τις αλλες θεσεις, συμφωνα με πληροφοριες καταλαμβανουν οι κυριοι Σημιτης, Κακλαμανης, Σκανδαλιδης, Τσοχατζοπουλος, Λαλιωτης και Βασω Παπανδρεου. Ο κ. Αρσενης αρνηθηκε να παρει θεση επι του θεματος και απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε οτι θα εκφρασει την αποψη του στη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου, αφου πρωτα ακουσει τις αποψεις των συνομιλητων του. Απο την πλευρα του ο Αποστολος Κακλαμανης τονισε οτι η συγκροτηση της Πολιτικης Γραμματειας ειναι ευθυνη του κ. Σημιτη και οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι ενιαιο κομμα και οχι ομοσπονδια πολιτικων και κομματικων δυναμεων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρισιμη ειναι η κατασταση στην Τσετσενια καθως εκπνεει απο στιγμη σε στιγμη το τελεσιγραφο της Ρωσιας προς τους τσετσενους αυτονομιστες να παραδωσουν ολους τους ρωσους αιχμαλωτους που κρατουν ως ομηρους, ειδαλλως θα προχωρησουν σε αντιποινα. Απο την πλευρα τους, οι αυτονομιστες ανταρτες απειλησαν οτι θα εκτελεσουν ολους τους αιχμαλωτους, εαν δεν σταματησουν οι επιχειρησεις στην Τσετσενια. Στη Μοσχα, ο νεος ισχυρος ανδρας του Κρεμλινου στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ δηλωσε οτι ειναι ετοιμος να συζητησει την αποσχιση της Τσετσενιας απο τη Ρωσια, εξεφρασε ωστοσο την αμφιβολια για την δυνατοτητα επιβιωσης μιας ανεξαρτητης Τσετσενιας.

Απ'ακρη σε ακρη χτενιζει η βρετανικη αστυνομια το εσωτερικο της χωρας προκειμενου να συλλαβει τον αγνωστο που εισεβαλε χθες σε σχολειο του Γουλβερχαμπτον, στην κεντρικη Βρετανια και τραυματισε με μαχαιρι εξι παιδια και την δασκαλα τους. Τα παιδια, τρια αγορια και τρια κοριτσια, καθως και η δασκαλα τους νοσηλευονται και βρισκονται εκτος κινδυνου.

Ο 45χρονος Νικολαι Κοβαλιοφ ειναι ο νεος διευθυντης της Ομοσπονδιακης Υπηρεσιας Ασφαλειας της Ρωσιας, πρωην Κα-Γκε-Μπε.Ο Κοβαλιοφ θα αντικαταστησει στη θεση αυτη τον Μιχαηλ Μπαρσουκωφ, ο οποιος απαλλαχθηκε απο τα καθηκοντα του στις 20 Ιουνιου.

Αλλο ενα ραπισμα για την Τουρκια αποτελει το ψηφισμα που υιοθετησε παμψηφει ο ΟΑΣΕ κατα την διαρκεια της 5ης κοινοβουλευτικης συνοδου που συνεδριαζει στην Στοκχολμη. Στο ψηφισμα μεταξυ αλλων, εκφραζεται η ανησυχια του οργανισμου για τη βια στη χωρα η οποια εχει στοιχισει τη ζωη χιλιαδων ανθρωπων και παραλληλα, προτρεπει την τουρκικη κυβερνηση να παρει μετρα κατα των βασανιστηριων και των μεθοδων που χρησιμοποιει η αστυνομια στην χωρα.

Στη Βρετανια, γιατροι ανακοινωσαν οτι βρηκαν μια νεα μεθοδο για την θεραπεια του καρκινου του μαστου, η οποια μπορει να αυξησει τα ποσοστα επιβιωσης των ασθενων και σε μερικες περιπτωσεις να κανει δυνατη την αποφυγη της χειρουργικης επεμβασης. Η νεα μεθοδος θεραπειας αφορα την προσαρμογη των φαρμακων χημειοθεραπειας σε καθε περιπτωση ασθενους και την χορηγηση τους πριν την επεμβαση. Ομως η χρηση αυτων των φαρμακων πρεπει να ελεγχεται προσεκτικα, ωστε να εξασφαλιζεται οτι χορηγειται σε καθε περιπτωση το σωστο φαρμακο και να αποφευγεται η προκληση περιττου πονου στον ασθενη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξησεις που φθανουν μεχρι και 14,5% θα παρουν οι αξιωματικοι των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας και 12,5% οι αποστρατοι αξιωματικοι, με το νεο μισθολογιο που θα κατατεθει στη βουλη την προσεχη Δευτερα. Οπως δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας οι αυξησεις θα δοθουν τμηματικα μεχρι το 1998. Με το νεο μισθολογιο καθοριζονται σταθερες σχεσεις βασικων μισθων για ολους τους βαθμους της στρατιωτης ιεραρχιας, καταργουνται υφισταμενα επιδοματα, τα οποια ενσωματωνονται στο μισθο, θεσπιζεται νεο επιδομα ειδικης απασχολησης απο 65 μεχρι 85 χιλιαδες δρχ για τους στρατιωτικους και απο 45 μεχρι 65 χιλιαδες για αστυνομικους, πυροσβεστες και λιμενικους. Επισης, παρεχεται για πρωτη φορα επιδομα επιτελικης ευθυνης στους ανωτατους αξιωματικους.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιουν στο Παναθηναικο Σταδιο αστυνομικοι, λιμενικοι και πυροσβεστες οι οποιοι διαμαρτυρονται για το γεγονος οτι δεν εχει κατατεθει ακομη στη Βουλη το νομοσχεδιο που ρυθμιζει θεματα του μισθολογιου τους , καθως και θεσμικα αιτηματα του κλαδου.

Στη μειωση των δημοσιων ελλειμματων, μεσω κυριως της περιστολης των δαπανων και στην πτωση του πληθωρισμου, που θα παρασυρει και τα επιτοκια, επικεντρωνονται οι προσπαθειες της κυβερνησης στο μετωπο της οικονομιας. Υπο τη σκια της προειδοποιησης του Αλεκου Παπαδοπουλου οτι θα ειναι δυσκολο το δευτερο εξαμηνο του 1996 αλλα και των συστασεων της Κομισιον, πραγματοποιειται αυριο συσκεψη των κυριων Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου και Παπαδημου. Θα συζητηθουν οι διορθωτικες κινησεις που πρεπει να γινουν τοσο για την καταρτιση του νεου προυπολογισμου, τον οποιο η Ευρωπαικη Επιτροπη προτεινει να ειναι ιδιαιτερα σφιχτος, οσο και για τη συνεχιση του προγραμματος συγκλισης. Εμφαση ομως αναμενεται να δοθει και στην παταξη της φοροδιαφυγης, μεσω της καλυτερης οργανωσης των υπηρεσιων του υπουργειου Οικονομικων. Συμφωνα με πληροφοριες τις προσεχεις ημερες φθανουν στην Ελλαδα Αμερικανοι, ειδικοι στη διωξη του οικονομικου εγκληματος και στην οργανωση του φοροεισπραχτικου μηχανισμου και θα εγκατασταθουν στις υπηρεσιες του ειδικου σωματος διωξης, που συγκροτηθηκε και θα αρχισει συντομα την ενεργο του δραση.

Στο Ευρωπαικο Δικαστηριο προσφευγει η Ευρωπαικη Επιτροπη κατα της Ελλαδας γιατι δεν εχει ενσωματωσει στο εθνικο της δικαιο τη σχετικη οδηγια για αναγνωριση των πτυχιων που παιρνουν φοιτητες, απο Πανεπιστημια χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης, με τουλαχιστον τριετη φοιτηση. Συμφωνα με το σκεπτικο ενα κρατος μελος δεν μπορει να αρνηθει σε κοινοτικο υπηκοο να ασκησει το επαγγελμα, που εχει αναγνωρισθει στη χωρα καταγωγης του.

Αρχισαν αποψε οι εργασιες του πρωτου θερινου τμηματος της βουλης. Με την εναρξη της συνεδριασης ορκισθηκε βουλευτης ο Γιαννης Παρασκευας στη θεση του εκλιποντος προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου. Το μεσημερι ο πρωθυπουργος ειχε συναντηση με τους τρεις κοινοβουλευτικους εκπροσωπους του ΠΑΣΟΚ, με τους οποιους συζητησε θεματα που αφορουν τον καλυτερο συντονισμο του κοινοβουλευτικου εργου και την ενεργοποιηση ολων των βουλευτων του Κινηματος ωστε να ειναι πιο αποδοτικη η δουλεια τους στη βουλη.

Η λειτουργια κεντρων αδυνατισματος χωρις την απαραιτητη υποδομη, με ενδεχομενο να δημιουργουνται κινδυνοι για την υγεια των πελατων τους, επανηλθε σημερα στην επικαιροτητα, με αφορμη κοινη μηνυση που κατεθεσαν εναντιον ιδιοκτητη τετοιου κεντρου τεσσερις πελατισσες του. Η κοινη μηνυση των τεσσαρων γυναικων που φερονται ως θυματα απατης και επικινδυνων σωματικων βλαβων, στρεφεται εναντιον του χειρουργου, ιδιοκτητη κεντρου αδυνατισματος στη Θεσσαλονικη, Στελιου Παπασταυρου. Συμφωνα με τη μηνυση, οι τεσσερις γυναικες, που υποβληθηκαν σε επεμβασεις λιποαναρροφησης στο ιατρικο κεντρο, παρουσιασαν αργοτερα αιμορραγια στα σημεια των χειρουργικων τομων, καθως και αυξηση βαρους. Ηδη, η Εισαγγελια Θεσσαλονικης διενεργει απο τον περασμενο Μαιο ερευνα για τη λειτουργια αναλογων κεντρων, μετα το θανατο στη διαρκεια επεμβασης λιποαναρροφησης της 24χρονης Δεσποινας Τοπουζλη.

Σκηνιτες τσιγγανοι αλλα και κατοικοι του Δημου Ευοσμου απεκλεισαν το μεσημερι την περιφερειακη οδο Θεσσαλονικης, στη διασταυρωση με τον Ευοσμο, διεκδικωντας τη μετεγκατασταση των τσιγγανων σε οργανωμενα καμπινγκ. Ο αποκλεισμος οργανωθηκε απο Επιτροπη Αγωνα των κατοικων στην οποια μετεχει και το Δημοτικο Συμβουλιο Ευοσμου. Βασικο αιτημα ειναι η μετεγκατασταση των τριων χιλιαδων τσιγγανων που κατοικουν σε καταυλισμο της περιοχης εδω και 15 χρονια, σε οργανωμενα καμπινγκ, οπου θα τηρουνται οι κανονες υγιεινης. Η επιτροπη αγωνα καταγγελει το νομαρχιακο συμβουλιο Θεσσαλονικης για αθετηση των υποσχεσεων του, αφου το θεμα της μεταγκαταστασης των σκηνιτων της περιοχης εκκρεμει τα τελευταια 15 χρονια. Η Νομαρχια Θεσσαλονικης εχει ηδη υποδειξει για τη μετεγκατασταση των τσιγγανων δημοσιες εκτασεις των περιοχων της Ασσηρου, του Αγιου Αντωνιου και της Περιστερας. Ομως, υπηρξε καθολικη αντιδραση απο τους τοπικους φορεις με αποτελεσμα, συμφωνα με το νομαρχη Θεσσαλονικης Κωστα Παπαδοπουλο, το θεμα να παραμενει εκκρεμες.

Επαναλαμβανονται την Πεμπτη στην εδρα του ΟΗΕ στη Νεα Υορκη οι απευθειας συνομιλιες μεταξυ της Ελλαδας και της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας υπο τον ειδικο αντιπροσωπο του ΓΓ του Οργανισμου, Σαιρους Βανς, για το θεμα του ονοματος. Ο νεος γυρος των διαπραγματευσεων προβλεπεται να ολοκληρωθει μεχρι το τελος του μηνα.

Εξαρθρωθηκε 10μελης σπειρα αποτελουμενη απο οκτω αλλοδαπους και δυο Ελληνες οι οποιοι ειχαν διαπραξει ενοπλες ληστειες σε βαρος τραπεζων και χρηματαποστολων. Μελη της σπειρας ειναι ο Παυλος Κερεμιδης, 45 ετων, δραπετης φυλακων Τρικαλων, που κατα την αστυνομια ειναι ο εγκεφαλος, Παναγιωτης Δημοπουλος 30 ετων, σε βαρος του οποιου εκκρεμουν καταδικαστικες αποφασεις για ληστειες και ανθρωποκτονιες και αλλα τεσσερα ατομα που ολοι τους καταζητουνται. Επισης, ενεχονται οι αλλοδαποι Μαχντι Μαχντι 32 ετων, απο το Κουρδισταν Μωχαμεντ Αμπους 36 ετων, απο τη Βηρυτο, Μαχμουτ Αμπους, 37 ετων απο την Αιγυπτο και ο Ελληνας Ηλιας Βελης 31 ετων που συνεληφθησαν.

Κανενα νεο κρουσμα αφθωδους πυρετου δεν εμφανισθηκε τα τελευταια τρια 24ωρα σε κτηνοτροφικες μοναδες του Εβρου. Οπως εκτιμα η Διευθυνση Κτηνιατρικης του ακριτικου Νομου, συνεργεια της οποιας πραγματοποιουν συνεχεις ελεγχους σε ολη την περιοχη, τα κρουσματα που σημειωθηκαν στις Κοινοτητες Δικελλα, Μακρη και Μεσηβρια, ηταν μεμονωμενα. Εκφραζουν δε την αισιοδοξια τους, οτι με τη θανατωση των 1. 430 συνολικα αιγοπροβατων και βοοειδων και σε συνδυασμο με την επιβολη καραντινας, οι πιθανοτητες εξαπλωσης του ιου εχουν ελαχιστοποιηθει.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε σημερα με 13 παικτες για τις ΗΠΑ, η εθνικη ομαδα μπασκετ, οπου θα συνεχισει την προετοιμασια της για τους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα. Στην αποστολη της εθνικης μας μετεχουν τελικα οι Γιαννακης, Φασουλας, Χριστοδουλου, Παταβουκας, Σιγαλας, Αγγελιδης, Οικονομου, Μπακατσιας, Κακιουσης, Αλβερτης, Ρετζιας, Παπανικολαου και Γιαννουλης. Οι τρεις που κοπηκαν ειναι οι Καραγκουτης, Φλωρος και Χατζης. Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ θα δωσει τρια φιλικα ματς πριν απο τους Ολυμπιακους Αγωνες, με την ομαδα των ΗΠΑ (ντριμ τιμ 3), με το συγκροτημα της Λιθουανιας και με την ομαδα της Αργεντινης.

Ο Γερμανος διεθνης μπασκετμπολιστας της Λεβερκουζεν, Μικαελ Κοχ, αποδεχθηκε την προταση του Παναθηναικου και για τα επομενα δυο χρονια θα αγωνιζεται με τη φανελα των πρωταθλητων Ευρωπης. Στον Παναθηναικο, ανηκουν και τυπικα ο Φεραν Μαρτινεθ και ο Μαρτσελο Νικολα. Οι δυο παικτες περασαν απο ιατρικες εξετασεις και υπεγραψαν τα συμβολαια τους με τους πρωταθλητες Ευρωπης. Ομως ο Παναθηναικος δεν σταματα εδω. Συνεχιζει τις προσπαθειες του να πεισει τον Στογιαν Βρανκοβιτς να παραμεινει στην ομαδα και συμφωνα με πληροφοριες, οι ελπιδες ειναι πολλες. Επισης οι καλες εμφανισεις του Κωστα Παταβουκα στο διεθνες τουρνουα Ακροπολις, εκαναν τους ανθρωπους του Παναθηναικου να σκεφτουν το ενδεχομενο να τον ξαναενταξουν στην ομαδα.

Στην Αθηνα βρισκονται οι επιθεωρητες της ΟΥΕΦΑ, προκειμενου να εξετασουν την οργανωση του Παναθηναικου και το Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, εν οψει της συμμετοχης των πρασινων στο τσαμπιονς λιγκ. Η διοικηση του Παναθηναικου πραγματοποιησε την πρωτη επαφη με τους ξενους παραγοντες και τους ενημερωσε για ολα τα θεματα της ομαδας, ενω σημερα οι ανθρωποι της ΟΥΕΦΑ θα επιθεωρησουν το Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με το αγοραστικο ενδιαφερον των επενδυτων να επικεντρωνεται σε μετοχες τραπεζων και βιομηχανιων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με ανοδο 0,44%, στις 910,03 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων παρουσιασε μικρη αυξηση σε σχεση με την προηγουμενη συνεδριαση και εφθασε τα 6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,62%, Ασφαλειες πτωση 0,49%, Ληζινγκ πτωση 0,54%, Επενδυσεις ανοδος 0,60%, Κατασκευες πτωση 0,62%, Βιομηχανιες ανοδος 0,61%. Διαφορες ανοδος 0,74% και Συμμετοχων πτωση 0,16%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,84%.

ΚΑΙΡΟΣ

Η σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, ο οποιος θα ειναι αιθριος σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα κεντρικα και βορεια οπου θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στα δυτικα και νοτια πελαγη πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια ηπειρωτικα θα κυμανθει 18 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 22 με 33 και στα νησια 24 με 31. Σχεδον αιθριο καιρο, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 9 July 1996 - 23:50:59