Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 07)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε υψηλα επιπεδα κινειται και σημερα το θερμομετρο, που στην Αθηνα δειχνει 39 βαθμους και στη Θεσσαλονικη 37. Η αυριανη ημερα αναμενεται να ειναι ιδιαιτερα δυσκολη, καθως προβλεπεται να ειναι η θερμοτερη ημερα του ετους. Δροσια προβλεπει η Μετεωρολογικη απο την Τεταρτη. Ολοκληρος ο κρατικος μηχανισμος βρισκεται σε ετοιμοτητα για να αντιμετωπισει τυχον εκτακτα περιστατικα, αν και μεχρι στιγμης δεν αναφερθηκαν κρουσματα θερμοπληξιας. Η τροχαια βρισκεται επι ποδος και απο τις απογευματινες ωρες θα παρει εκτακτα μετρα, καθως η Αθηνα στην κυριολεξια ερημωθηκε, αφου οι κατοικοι της ζητησαν λιγη δροσια σε κοντινες παραλιες.

Τη δεσμευση του για εξαντληση της τετραετιας και για νικη στις προσεχεις εκλογες, επανελαβε ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, κατα την εκλογη του νεου Εκτελεστικου Γραφειου, που θα συνεδριασει για πρωτη φορα την Τεταρτη, προκειμενου να εκλεξει την πολιτικη γραμματεια. Συμφωνα με δημοσκοπηση της εταιριας ΑΛΚΟ, που δημοσιευει η εφημεριδα Ελευθεροτυπια, 8 στους 10 ψηφοφορους ολων των κομματων επικροτουν την εκλογη Σημιτη. Το 54% κρινει οτι ενισχυθηκε η ενοτητα του κομματος, ενω οι μισοι απο τους ερωτηθεντες θεωρουν οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι τωρα πιο κοντα στην εκλογικη νικη. Ο Αντωνης Σαμαρας, απο το Μετσοβο, δηλωσε οτι ``καμια δημοσκοπηση δεν μπορει να ανατρεψει το γεγονος οτι η εκλογη του κ. Σημιτη σημαινει νεα επιθεση λιτοτητας σε βαρος της πλειοψηφιας του ελληνικου λαου και νεες εθνικες υποχωρησεις``.

Ετοιμος να αναλαβει πρωτοβουλια για εκτονωση της εντασης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, εφοσον ομαλοποιηθει η πολιτικη κατασταση στην Τουρκια, φερεται, συμφωνα με πηγες του ΝΑΤΟ, ο γενικος γραμματεας της συμμαχιας Χαβιερ Σολανα. Στην Αθηνα, ο Θοδωρος Παγκαλος χαρακτηρισε ως θετικη τη συμφωνια για το παγωμα των στρατιωτικων ασκησεων στο Αιγαιο, αλλα προειδοποιησε οτι η Ελλαδα δεν προκειται να αποδεχθει τις γκριζες ζωνες και να αρει το βετο, οσο η Τουρκια συντηρει τις εδαφικες της διεκδικησεις.

Δεν εχει χρησιμοποιηθει σε αλλη τρομοκρατικη επιθεση το οπλο του δραστη της δολοφονικης αποπειρας εναντιον του αστυφυλακα φρουρου στα κεντρικα γραφεια του ΠΑΣΟΚ. Η ασφαλεια εξεταζει ολα τα ενδεχομενα, αλλα φαινεται να αποκλειει η επιθεση να ειναι εργο της 17Ν η του ΕΛΑ. Παντως, αγνωστος ανελαβε την ευθυνη με τηλεφωνημα του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για λογαριασμο της οργανωσης ``Ιουνης '78``. Σημερα αναμενεται να ολοκληρωθει το σκιτσο του δραστη, συμφωνα με τις περιγραφες δυο αυτοπτων μαρτυρων.

Συνεχιζονται και σημερα στη Σοφια, για δευτερη μερα, οι εργασιες της Διαβαλκανικης συναντησης, στην οποια τη χωρα μας εκπροσωπει ο υπουργος Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος. Στη συναντηση δεν συμμετεχουν τα Σκοπια, επειδη κληθηκαν με το διεθνως αναγνωρισμενο ονομα, πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας. Η προοδος στις συνομιλιες για την μεταφορα των πετρελαιων της Κασπιας απο τη Ρωσια στο Αιγαιο εξαρταται μονο απο τη Ρωσια, δηλωσε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος στο πρακτορειο Ροιτερ. Ο κ. Παγκαλος τονισε οτι περιμενει την επαναληψη των επαφων με τη Ρωσια μολις σχηματιστει η νεα κυβερνηση στη Μοσχα.

Στην επιλογη του εισαγγελεα του Αρειου Παγου Παναγιωτη Δημοπουλου επικεντρωνονται κυριως οι αντιδρασεις της Νεας Δημοκρατιας για την ηγεσια του Ανωτατου Δικαστηριου που επελεξε το Υπουργικο Συμβουλιο. Τοσο το κομμα οσο και κορυφαια στελεχη του κανουν για λογο για αποκλεισμους εξαιρετων δικαστων, εμπαθεια και αναξιοκρατια. Η Πολιτικη Ανοιξη και η Αριστερα επιμενουν στην προταση για αναδειξη της ηγεσιας της Δικαιοσυνης απο το δικαστικο σωμα.

Αυριο θα απολογηθει στον ανακριτη ο αστυφυλακας - πιστολερο, Ηρακλης Νικολοπουλος, ο οποιος με το υπηρεσιακο του περιστροφο σκοτωσε εξω απο κεντρο της παραλιας, το Γιωργο Φραγκογιαννη και τραυματισε το Θεμιστοκλη Καλαποθαρακο.

Σιδηροδρομικο δυστυχημα το πρωι στον σταθμο της Δεκελειας, στο Μενιδι, οπου διερχωμενη αμαξοστοιχια παρεσυρε και σκοτωσε ανδρα, αγνωστων στοιχειων, μαλλον ρακοσυλλεκτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια μητερα και ο 12 χρονος γιος της εχασαν τη ζωη τους και αλλοι πεντε επιβατες τραυματιστηκαν οταν εξερραγη ο αριστερος κινητηρας επιβατικου αεροσκαφους της Δελτα κατα τη στιγμη της απογειωσης στο αεροδρομιο Πενσακολα της Φλοριδα. Ο κινητηρας εξερραγη τη στιγμη που το αεροσκαφος ετοιμαζοταν να απογειωθει με προορισμο την Ατλαντα. Ο πιλοτος κατορθωσε να σταματησει το αεροσκαφος μετα απο 500 μετρα, αλλα τα θραυσματα του κινητηρα διαπερασαν την ατρακτο και σφηνωθηκαν στην καμπινα των επιβατων με αποτελεσμα να βρουν τραγικο θανατο η Ανιτα Σαξτον και ο 12χρονος γιος της. Το αεροσκαφος μετεφερε 142 επιβατες, στην πλειοψηφια τους τουριστες που ειχαν μεταβει στη Φλοριδα εκμεταλευομενοι την αργια της Ημερας της Ανεξαρτησιας.

Το μικρο ισλαμικο -εθνικιστικο κομμα της Μεγαλης Ενοτητας αποφασισε να υπερψηφισει την κυβερνηση του Νετζμετιν Ερμπακαν κατα την αυριανη ψηφοφορια για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στην τουρκικη Βουλη. Η ψηφος των επτα βουλευτων της "Μεγαλης Ενοτητας" μπορει να αποβει καθοριστικη στην επιβιωση του κυβερνητικου συνασπισμου των ισλαμιστων του κομματος της Ευημεριας με το κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ.

Το Ανωτατο Δικαστηριο του Ισραηλ αρχισε σημερα να εξεταζει την εφεση που εχει ασκησει ο δολοφονος του ισραηλινου πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν, Γιγκαλ Αμιρ. Οι συνηγοροι του νεαρου φανατικου εβραιου υποστηριζουν στην εφεση οτι υπαρχουν στοιχεια για αναμιξη και ενος αλλου ενοπλου στη δολοφονια του Ραμπιν.

Τουλαχιστον επτα ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο τις πλημμυρες που προκαλεσαν οι καταρρακτωδεις βροχες στην περιοχη του Ακαπουλκο στο Μεξικο. Οι αρχες του Ακαπουλκο ανακοινωσαν οτι αλλα δυο ατομα αγνοουνται, ενω τα νερα εχουν κατακλυσει εκατονταδες σπιτια και εχει υποστει μεγαλες καταστροφες το δικτυο ηλεκτροδοτησης της περιοχης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Υψηλες θερμοκρασιες σ'ολη τη χωρα θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου, συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Ο υδραργυρος θα φθασει στα ηπειρωτικα τους 39 βαθμους και πιθανον κατα τοπους τους 40 ενω στις νησιωτικες και παραθαλασσιες περιοχες θα κυμανθει εως τους 35 βαθμους Κελσιου. Για σημερα στην Αττικη οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις βορειοι μετριοι η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 24 εως 39 βαθμους και στις παραθαλασσιες περιοχες θα ειναι τρεις με τεσσερους βαθμους χαμηλοτερη. Για την Θεσσαλονικη προβλεπεται αιθριος καιρος με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια απο 21 εως 37 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Sunday, 7 July 1996 - 14:22:22