Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 01)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μια νεα σελιδα για το ΠΑΣΟΚ αρχισε με την εκλογη στο προεδρικο αξιωμα του κομματος του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη.
  • Ελεγχει και τη νεα Κεντρικη Επιτροπη οπου επηρεαζει 81 μελη εναντι 64 του Ακη Τσοχατζοπουλου.
  • Πρωτος εξελεγη ο Γιωργος Παπανδρεου και ακολουθουν ο Κωστας Λαλιωτης, η Βασω Παπανδρεου και ο Κωστας Σκανδαλιδης.
  • Εκλεγονται στη Κεντρικη Επιτροπη σχεδον ολοι οι λεγομενοι προεδρικοι.
  • Ιδιαιτερα θετικες ειναι οι πρωτες αντιδρασεις στο οικονομικο πεδιο. Σημαντικη ανοδος στο Χρηματιστηριο.
  • Ομαλα και χωρις προβληματα αρχισαν το πρωι οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα.
  • Εκτακτα μετρα εχουν ληφθει στην ελληνοσκοπιανη μεθοριο μετα την εμφανιση κρουσματων αφθωδους πυρετου στη γειτονικη χωρα.
  • Ελευθερα θα διαμορφωνονται απο σημερα τα ενοικια στα σπιτια που εχουν κλεισει τεσσερα χρονια.
  • Συνεχιζονται στη χωματερη Ανω Λιοσιων οι ερευνες για τον εντοπισμο τσιγγανας ρακοσυλλεκτριας.
  • Εργο των Κουρδων αυτονομιστων ανταρτων ειναι η χθεσινη επιθεση αυτοκτονιας στη νοτιοανατολικη Τουρκια.
  • Μικρη ποσοτητα ραδιενεργειας διερευσε απο τον πυρηνικο σταθμο του Τσερνομπιλ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μια νεα σελιδα για το ΠΑΣΟΚ αρχισε με την εκλογη στο προεδρικο αξιωμα του κομματος του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη. Ο νεοεκλεγεις Προεδρος συγκεντρωσε το 53,6% των ψηφων των συνεδρων εναντι του 46,4% του αντιπαλου του Ακη Τσοχατζοπουλου. Ο κ. Σημιτης, συμφωνα με εκτιμησεις θα ελεγχει και τη νεα Κεντρικη Επιτροπη, καθως τα 81 απο 150 μελη, που εξελεγησαν θεωρουνται της επιρροης του και ετσι θα αλλαξουν οι συσχετισμοι στο εσωτερικο του κομματος. Στον κ. Τσοχατζοπουλο προσκεινται 64 μελη και στον Γερασιμο Αρσενη 4 με 5. Στη νεα Κεντρικη Επιτροπη πρωτος εκλεγεται ο Γιωργος Παπανδρεου με 2. 394 ψηφους, δευτερος ο Κωστας Λαλιωτης με 2. 295, τριτη η Βασω Παπανδρεου με 2. 222 και τεταρτος ο Κωστας Σκανδαλιδης με 2. 160. Ακολουθουν κατα σειρα οι Παρασκευας Αυγερινος, Μιλτιαδης Παπαιωαννου, Θεοδωρος Παγκαλος, Μιχαλης Χαραλαμπιδης, Γερασιμος Αρσενης, Ευαγγελος Γιαννοπουλος και Ευαγγελος Βενιζελος. Εκλεγονται σχεδον ολοι οι λεγομενοι προεδρικοι, ενω δεν εξελεγησαν οι κυριοι Λιανης, Μπεης, Ακριτιδης, Μπετενιωτης, Μωραιτης, Ποττακης, Γεωργακοπουλος, Παπαθεμελης, Πιπεργιας, Κοκκινοβασιλης, Βερυβακης και Μαγκακης.

Μετα την ανακοινωση των χθεσινων αποτελεσματων οι κυριοι Σημιτης και Τσοχατζοπουλος δεσμευτηκαν για την ενοτητα στο ΠΑΣΟΚ και εδωσαν υποσχεσεις για την επομενη μερα. Το πρωι ο νεοεκλεγεις Προεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντηθηκε με τον απερχομενο Γραμματεα, Κωστα Σκανδαλιδη και συζητησαν τα πρωτα οργανωτικα θεματα καθως και για την πρωτη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης που κατα πασα πιθανοτητα θα πραγματοποιηθει την ερχομενη Παρασκευη, οποτε θα εκλεγει το Εκτελεστικο Γραφειο και ο νεος Γραμματεας. Το μεσημερι ο κ. Σημιτης επισκεφθηκε τον ταφο του ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, οπου εψαλλη τρισαγιο για την συμπληρωση 9 ημερων απο το θανατο του.

Ιδιαιτερα θετικες ειναι οι πρωτες αντιδρασεις στο οικονομικο πεδιο οπου μετα την εκλογη του κ. Σημιτη διαμορφωνεται κλιμα σταθεροτητας. Στο Χρηματιστηριο παρατηρηθηκε σημαντικη ανοδος του γενικου δεικτη των μετοχων, που πλησιασε το 1,5%. Σε υψηλα επιπεδα κυμανθηκε και ο ογκος των συναλλαγων, που εφτασε τα 7,9 δισεκατομμυρα δραχμες. Ιδιαιτερο αγοραστικο ενδιαφερον παρουσιασαν οι τραπεζικες μετοχες. Στη διατραπεζικη αγορα τα επιτοκια αποκλιμακωθηκαν ταχυτατα στα επιπεδα, που ηταν πριν απο την απωλεια του Ανδρεα Παπανδρεου και επεσαν κατα μια μοναδα. Η δραχμη ανατιμηθηκε εναντι του μαρκου και του ΕΨU.

Με εντονο σκεπτικισμο αντεδρασε η Νεα Δημοκρατια στην εκλογη του Κωστα Σημιτη, ενω εντος των ημερων αναμενεται να συνεδριασει η Επιτροπη Εκλογικου Αγωνα του κομματος. Ο Προεδρος Μιλτιαδης Εβερτ, δηλωσε πως οσα διαδραμματιστηκαν στο συνεδριο ειναι πρωτοφανη και αποκαλυπτικα, ενω απογοητευσαν, οπως ειπε, τους Ελληνες και εξεθεσαν διεθνως την πολιτικη μας ζωη. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, αναμενεται να αναφερθει σημερα σε ομιλια του στο Βυρωνα στις εξελιξεις του ΠΑΣΟΚ και στην εκλογη του νεου Προεδρου του κομματος.

Ομαλα και χωρις καθυστερησεις η αλλα προβληματα αρχισαν το πρωι οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα. Οι υποψηφιοι διαγωνιστηκαν στα Αγγλικα και το Ελευθερο Σχεδιο, ενω χαρακτηρισαν τα θεματα ευκολα και κατανοητα. Αυριο οι υποψηφιοι διαγωνιζονται στο Γραμμικο Σχεδιο.

Εκτακτα μετρα εχουν ληφθει στην ελληνοσκοπιανη μεθοριο για την απαγορευση εισαγωγης οποιουδηποτε ζωικου προιοντος απο τη ΦΥΡΟΜ, μετα την εμφανιση κρουσματων αφθωδους πυρετου, στο νοτιοδυτικο τμημα της γειτονικης χωρας. Με εγκυκλιο της Διευθυνσης Κτηνιατρικης του υπουργειου Γεωργιας προς το Τελωνειο Ευζωνων, απαγορευεται η εισαγωγη ζωικων προιοντων η ζωντανων μηρυκαστικων και χοιρων. Ταυτοχρονα απαγορευεται η βοσκη των ελληνικων κοπαδιων σε αποσταση μικροτερη των τριων χιλιομετρων απο τα συνορα. Παρομοια μετρα εφαρμοζονται και στο Τελωνειο Κρυσταλλοπηγης, εδω και περιπου ενα μηνα, μετα την εμφανιση κρουσματων αφθωδους πυρετου στην Αλβανια.

Ελευθερα θα διαμορφωνονται απο σημερα τα ενοικια στα σπιτια που εχουν κλεισει 4 χρονια. Θα ισχυει πλεον ιδιωτικο συμφωνητικο που θα συναπτεται αναμεσα στον ιδιοκτητη του ακινητου και τον εκμισθωτη. Αν οι δυο πλευρες δεν καταληξουν σε συμφωνια τοτε ο ιδιοκτητης μπορει να καταθεσει αγωγη εξωσης απο την 1η Ιανουαριου 1997, ενω οι σχετικες αποφασεις δεν μπορουν να υλοποιηθουν πριν απο την 1η Ιουλιου του ιδιου χρονου. Οι εκπροσωποι των ενοικιαστων ζητουν απο την Κυβερνηση να παγωσει για ενα χρονο την απελευθερωση των μισθωματων ενω αντιθετα οι ιδιοκτητες ακινητων υποστηριζουν οτι η αγορα λειτουργει ομαλα και πως υπαρχει προσφορα ακινητων.

Δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα το περιστατικο με την επιθεση, που κατηγγειλε φαροφυλακας στη νησο Στρογγυλη οτι δεχθηκε επιθεση απο αγνωστο, ανακοινωσε το Γενικο Επιτελειο Εθνικης Αμυνας μετα απο σχετικη ερευνα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργο των Κουρδων αυτονομιστων ανταρτων ειναι η χθεσινη επιθεση αυτοκτονιας στο κεντρο του Τουντσελι, στη νοτιανατολικη Τουρκια, που στοιχισε τη ζωη σε εννια Τουρκους στρατιωτες, εκτιμουν πηγες της αστυνομιας. Μετα την επιθεση, που σηματοδοτει μια νεα φαση στον 12ετη ενοπλο αγωνα των κουρδων αυτονομιστων, τα μετρα ασφαλειας στην πολη εχουν ενισχυθει. Η δραστης, μια γυναικα αγνωστων στοιχειων αυτοανατιναχθηκε στο κεντρο του Τουντσελι, στη διαρκεια στρατιωτικης παρελασης. Συμφωνα με τα διεθνη πρακτορεια, η επιθεση αποτελει ουσιαστικα απαντηση στις φιλοδοξιες του νεου Πρωθυπουργου Νετσμετιν Ερμπακαν να αδρανοποιησει τα αυτονομιστικα αισθηματα του κουρδικου λαου με την επικληση της ``μουσουλμανικης αδελφοτητας``.

Μικρη ποσοτητα ραδιενεργειας διερευσε την περασμενη Παρασκευη απο τον πρωτο αντιδραστηρα του πυρηνικου σταθμου του Τσερνομπιλ. Οπως δηλωσε εκπροσωπος της Ουκρανικης επιτροπης ατομικης ενεργειας η ραδιενεργεια που διερρευσε ηταν 5 φορες μεγαλυτερη απο τα φυσιολογικα επιπεδα. Η διαρροη εντοπιστηκε την Παρασκευη σε ενα διαδρομο του πυρηνικου σταθμου και το προβλημα αντιμετωπιστηκε, οπως ανακοινωθηκε, χωρις να υπαρξει κινδυνος για το προσωπικο η το περιβαλλον.

Δυο ημερες απομενουν για τη διεξαγωγη του κρισιμου δευτερου γυρου των προεδρικων εκλογων στη Ρωσια. Στο επικεντρο της προεκλογικης εκστρατειας ομως βρισκεται το θεμα της υγειας του Προεδρου της χωρας Μπορις Γελτσιν. Ο 65χρονος ηγετης δεν εχει εμφανιστει δημοσιως τις τελευταιες τεσσερις ημερες και οι συνεργατες του δηλωνουν οτι εχει προβλημα με τη φωνη του. Ωστοσο, ο κομμουνιστης υποψηφιος Γκεναντι Ζιουγκανωφ υποστηριζει οτι ο Γελτσιν δεν εχει χασει απλως τη φωνη του, αλλα αντιμετωπιζει σοβαρα προβληματα υγειας.

Περισσοτερα απο 400. 000 λιτρα πετρελαιου διερευσαν στη θαλασσα μετα τη συγκρουση νοτιοκορεατικου πετρελαιοφορου με φορτηγο σκαφος με σημαια Μπελιζε, δυτικα των ακτων της Νοτιας Κορεας, ανακοινωσαν οι αρχες. Απο τη συγκρουση του πετρελαιοφορου με το φορτηγο σκαφος Γκολντεν Γιουναιτεντ που μετεφερε σιδηρο εχασε τη ζωη του ενα ατομο και τραυματιστηκε σοβαρα αλλο ενα, ενω το φορτηγο βυθιστηκε. Οι νοτιοκορεατικες αρχες καταβαλλουν προσπαθειες για τον περιορισμο της ρυπανσης, που προκαλει η διαρροη του πετρελαιου στη θαλασσα.

Ο πρωτος νομος στον κοσμο που επιτρεπει την ευθανασια τιθεται σε ισχυ σημερα, στις Βορειες Περιοχες της Αυστραλιας και μπορει να εφαρμοστει για πρωτη φορα σε περιπου 10 ημερες, εαν και τα τελευταια νομικα εμποδια ξεπεραστουν. Ο νομος για τα δικαιωματα των ασθενων που βρισκονται στο τελευταιο σταδιο της ζωης τους εχει ηδη προσβληθει νομικα με το επιχειρημα οτι το Συνταγμα της χωρας προβλεπει πως η ποινη του θανατου μπορει να αποφασιστει μονο απο τη δικαστικη εξουσια.

Εκατονταδες χιλιαδες κοσμου πλημμυρισε χθες τους δρομους του Σαν Φρανσισκο, συμμετεχοντας με χορους, τραγουδια και ανεμιζοντας σημαιες με τα χρωματα του Ουρανιου Τοξου, στην καθιερωμενη τολμηρη, ετησια παρελαση των ομοφυλοφιλων. Επικεφαλης της παρελασης που διεσχισε τους δρομους της αμερικανικης μεγαλουπολης, ηταν ομαδα γυναικων μοτοσυκλετιστων και ακολουθουσαν πληθος "τραβεστι". Πολυαριθμοι χορευτες, μουσικα συνολα, και αρματα παρελασαν μπροστα σε μεγαλο πληθος κοσμου. Στις εκδηλωσεις συμμετειχαν με τη στολη τους τα μελη του συνδεσμου των " Γκεη" αστυνομικων του Σωματος της Νεας Υορκης, αφου για πρωτη φορα απεσπασαν αδεια απο τη διευθυνση της αστυνομιας. Οι εκδηλωσεις ελαβαν τελος χθες το απογευμα, με την τηρηση ενος λεπτου σιγης, στη μνημη των θυματων του ΑΙΔΣ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται στη χωματερη Ανω Λιοσιων οι ερευνες, μετα την καταγγελια οτι ενδεχεται να εχει θαφτει κατω απο τα σκουπιδια μια τσιγγανα ρακοσυλλεκτρια. Προκειται για την Πηνελοπη Παναγιωτοπουλου, 56 χρονων, η οποια ενδεχεται να καταπλακωθηκε απο ογκους σκουπιδιων, την ωρα που ο οδηγος αυτοκινητου αδειαζε το φορτιο του χωρις να την αντιληφθει.

Αιτηση αποφυλακισης με περιοριστικους ορους αναμενεται να υποβαλει σημερα η 33χρονη μητερα που κρατειται απο την Παρασκευη στις φυλακες Κορυδαλλου με το μολις 4,5 μηνων αγορακι της για χρεος πεντε εκατομμυριων δραχμων.

Αρχισαν απο σημερα οι θερινες εκπτωσεις στα εμπορικα καταστηματα. Οι εκπτωσεις θα διαρκεσουν εως το τελος Αυγουστου, ενω οι προσφορες φθανουν και το 50% λογω της οικονομικης δυσπραγιας που παρατηρειται στην αγορα.

Πολυνεκρο τροχαιο δυστυχημα σημειωθηκε χθες αργα το απογευμα σε επαρχιακο δρομο της Χαλκιδικης, οταν επιβατικο αυτοκινητο περασε στο αντιθετο ρευμα κυκλοφοριας και συγκρουστηκε με φορτηγο. Απο τη συγκρουση σκοτωθηκαν ο οδηγος του επιβατικου Γεωργιος Δαρογλου, 23 χρονων, απο τη Θεσσαλονικη, καθως και οι δυο φιλοι του, που επεβαιναν στο αυτοκινητο Λεωνιδας Λαγοπουλος, 23 χρονων, απο την Θεσσαλονικη και Χρυσοβαλαντης Μουζαλιωτης, 23 χρονων, απο την Αθηνα. Ο οδηγος του φορτηγου Τριανταφυλλο Μπιτσινης, 22 χρονων, κατοικος Χαλκιδικης συνεληφθη και θα οδηγηθει στον Εισαγγελεα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεσα σε κλιμα εντασης, που δημιουργηθηκε λογω της γνωστης αποφασης του ΑΣΕΑΔ, αποτελεσμα της οποιας ηταν να αφαιρεθει ο τιτλος απο τον Ολυμπιακο και να ανακηρυχθει πρωταθλητρια 1995 η Γλυφαδα, αρχισε σημερα το πρωι στο κολυμβητηριο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων της Αθηνας, το 65-ο Πανελληνιο πρωταθλημα κολυμβησης ανδρων-γυναικων. Στους αγωνες παιρνουν μερος 250 κολυμβητες και κολυμβλητριες απο 50 σωματεια. Το πρωι εγιναν οι προκριματικοι στα 200 μετρα ελευθερο,400 μετρα μικτης ατομικης, 200 μετρα υπτιο, 100 μετρα προσθιο και στις σκυταλοδρομιες 4 επι 200 ελευθερο ανδρων-γυναικων. Οι τελικοι των αγωνισματων αυτων θα αρχισουν στις 6 το απογευμα.

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ελπιδων, αντιμετωπιζει σημερα στις 6 το απογευμα το αντιστοιχο συγκροτημα της Λευκορωσιας, στο πλαισιο του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που γινεται στην Κωνσταντινουπολη. Χθες στην πρεμιερα των αγωνων η ελληνικη ομαδα συνετριψε την αντιστοιχη του Ισραηλ με 101-76, εχοντας καλυτερο παικτη τον Ευθυμη Ρετζια, που πετυχε 22 ποντους.

Ενα απο τα πλεον συζητημενα σιριαλ του καλοκαιριου αναμενεται να τελειωσει σημερα η το αργοτερο αυριο, με την επισημοποιηση της συνεργασιας του Γιαννη Ιωαννιδη με την ομαδα μπασκετ της ΑΕΚ. Οι δυο πλευρες εχουν φτασει σε οριστικη συμφωνια και το μονο που απομενει ειναι η επισημη ανακοινωση.

Στην τελικη ευθεια μπαινουν σημερα στον Ολυμπιακο τα μεταγραφικα σχεδια της ομαδας μετα και την επιστροφη του Ντουσαν Ιβκοβιτς απο το Βερολινο. Η παραμονη του αμερικανου Ντειβιντ Ριβερς κερδιζει συνεχως εδαφος, αφου θεωρειται οριστικη η απωλεια του Σερβου Αλεξαντερ Τζορτζεβιτς, ενω ανοιχτο παραμενει το θεμα της αποκτησης και του Ζαρκο Πασπαλιε. Ολα αυτα θα ξεκαθαριστουν στη συναντηση που θα εχουν αποψε ο Σωκρατης Κοκκαλης με τον Ντουσαν Ιβκοβιτς, παρουσια του αντιπροεδρου, Γιωργου Σαλονικη.

Απο την πλευρα του ο Παναθηναικος ταλαιπωρειται ακομη απο τον Ντομινικ Γουιλκινς, απο τον οποιο πολυ θα ηθελε να απαλλαγει, αλλα κατι τετοιο φαινεται δυσκολο. Ετσι οι "πρασινοι" με αιτηση ασφαλιστικων μετρων προσπαθουν να μπλοκαρουν τα 3,9 εκατομμυρια δολλαρια, δηλαδη περιπου 1 δις δραχμες που πρεπει να εισπραξει σημερα ο Γουιλκινς. Ωστοσο θεωρειται εξαιρετικα δυσκολο να μπλοκαριστουν τα χρηματα αυτα, δεδομενου οτι ο παικτης εχει συμβολαιο και σχετικες εγγυητικες επιστολες.

Στις διεθνεις ειδησεις κυριαρχει η κατακτηση του Ευρωπαικου πρωταθληματος ποδοσφαιρου απο την εθνικη ομαδα της Γερμανιας. Η επιτυχια αυτη, εφερε ευφορια στους φιλαθλους της ομαδας και οι πανηγυρισμοι σε πολλες γερμανικες πολεις κρατησαν μεχρι τις πρωτες πρωινες ωρες. Παντως τα πανηγυρια επισκιασαν οι φασαριες που εγιναν μετα το τελος της συναντησης σε πολλες γερμανικες πολεις με πρωταγωνιστες μεθυσμενους οπαδους. Οι ταραξιες κατεστρεψαν καταστηματα και αυτοκινητα, ενω συγκρουστηκαν και με την αστυνομια, με αποτελεσμα να συλληφθουν 30 απ` αυτους και να τραυματιστουν αρκετοι αστυνομικοι.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος, ενω στη Μακεδονια και τη Θρακη θα συννεφιασει το απογευμα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο στα βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει τις απογευματινες ωρες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις και τοπικα στο Αιγαιο μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 1 July 1996 - 18:34:28