Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 28)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εδωσε την απαντηση του ο Ακης Τσοχατζοπουλος, στα οσα ανακοινωσε ο Κωστας Σημιτης, στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ.
  • Θετικα η αρνητικα τασσονται τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ στις παρεμβασεις τους για τις θεσεις του Πρωθυπουργου.
  • Σταθερο ειναι το κλιμα στην αγορα ενω το Χρηματιστηριο παρουσιαζει μικρη πτωση.
  • Χωρις προβληματα ολοκληρωθηκαν σημερα οι γενικες εξετασεις στις τρεις πρωτες δεσμες.
  • Κανενα ιχνος απο τους δυο δραστες της ενοπλης πρωινης επιθεσης στη Φιλοθεη εναντιον δυο γυναικων.
  • Τρια πρωην στελεχη της Εθνικης Τραπεζας στη Βοστωνη κατηγορουνται για υπεξαιρεση μεγαλου χρηματικου ποσου.
  • Τουρκικα ελικοπτερα παραβιασαν τον Ιρανικο εναεριο χωρο και σκοτωσαν εξι κατοικους ενος χωριου.
  • Δεκα ατομα σκοτωθηκαν απο εκρηξη επιβατικου λεωφορειου στο βορειο Καυκασο.
  • Ετοιμοι για σχηματισμο κυβερνησης στην Τουρκια ειναι ο Νετσμεντιν Ερμπακαν και η Τανσου Τσιλερ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ανακοινωσε το μεσημερι κατα την ομιλια του στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ οτι θα ειναι και αυτος υποψηφιος για το αξιωμα του Προεδρου του κομματος. Ο κ. Τσοχατζοπουλος, προτεινε συλλογικη ηγεσια με διακριτες ευθυνες. Τονισε οτι το συνεδριο θα εκλεξει Προεδρο, ο οποιος δεν θα ειναι Πρωθυπουργος. Προτεινε επισης να θεσπιστει θεση αντιπροεδρου με συγκεκριμενες ευθυνες και αρμοδιοτητες. Μιλησε για την αναγκη διευρυνσης της συλλογικοτητας και της συνευθυνης. Παραλληλα, προτεινε να συμμετεχουν αυτοδικαια στην πολιτικη γραμματεια του Εκτελεστικου Γραφειου της Κεντρικης Επιτροπης, ο Προεδρος, ο Πρωθυπουργος, ο αντιπροεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης και οταν το ΠΑΣΟΚ ειναι κυβερνηση, ο Προεδρος της Βουλης και τα υπολοιπα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου. Η υποψηφιοτητα του, ειπε ο κ. Τσοχατζοπουλος, εχει μοναδικο στοχο να υπηρετησει την ενοτητα, την προοπτικη και το μελλον του ΠΑΣΟΚ. Ειπε οτι θα ειναι δεσμευτικες οι αποφασεις του συνεδριου και τη Δευτερα ενωμενοι θα ειναι ολοι μαζι.

Ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε οτι τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ εχουν ιστορικο χρεος να διασφαλισουν την ενοτητα. Η ενοτητα, προσθεσε, δεν συγκροτειται μεσα απο ευχολογια, αλλα πρεπει να διαμορφωνεται συνεχως μεσα απο θεσμους δημοκρατικης λειτουργιας και να εκφραζει ολες τις επιμερους κοινωνικες διαφοροποιησεις. Τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ προσθεσε, εχουν ευθυνη να συνθεσουν τις αποψεις και να προχωρησουν σε κοινη πορεια. Δεν ηρθαμε, ειπε στο συνεδριο για να ιδρυσουμε ενα νεο κομμα, και να ξεκινησουμε απο το μηδεν. Μοναδικο αντικειμενο, τονισε, του συνεδριου, ειναι το μελλον του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ του μελλοντος, το οποιο θα ειναι συνεχεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Αναφερθηκε στην εκλογη του Κωστα Σημιτη, ως Πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και προσθεσε οτι η κυβερνηση θα εξαντλησει την τετραετια. Η εκλογη αυτη ειπε, δεν εγινε επειδη απετυχε και αποδοκιμαστηκε η πολιτικη του Ανδρεα Παπανδρεου αλλα επειδη ειχε αρχισει τη μαχη της ζωης του.

Οι εργασιες του συνεδριου συνεχιζονται σε αιθουσα του Ολυμπιακου Σταδιου, με ομιλιες στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Στο επικεντρο των παρεμβασεων τους, ειναι η διαφυλαξη της ενοτητας και ο συνδυασμος των αντικρουομενων αποψεων και προτασεων. Ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος τονισε οτι διαφωνει με τις αποψεις του Κωστα Σημιτη και προσθεσε οτι η κατασταση υποχρεωνει το ΠΑΣΟΚ να δεχθει διακριτους ρολους, γιατι ενας οπως ειπε δεν μπορει να αντικαταστησει τον Ανδρεα Παπανδρεου. Εξαλλου, στις τοποθετησεις τους, ο Γιαννος Παπαντωνιου και ο Χαρης Καστανιδης, συμφωνησαν με τις θεσεις του Πρωθυπουργου. Ο Γιωργος Πασχαλιδης, ανεφερε οτι η ομιλια του Πρωθυπουργου, σηματοδοτει ρηξη με αρνητικες πλευρες του παρελθοντος. Οι τοποθετησεις των αλλων ομιλητων ηταν επηρεασμενες θετικα η αρνητικα απο την κατηγορηματικη δηλωση του Πρωθυπουργου, ενω τονισαν οτι σε καθε περιπτωση πρεπει να διασφαλιστει η ενοτητα στο ΠΑΣΟΚ και να δημιουργηθουν οροι για την ασκηση της εξουσιας. Σε δηλωσεις τους το πρωι ο Αποστολος Κακλαμανης, τονισε πως ολα θα πανε καλα στο Συνεδριο, ενω ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος, συνεστησε ψυχραιμια. Το απογευμα θα μιλησει και ο Γερασιμος Αρσενης, ενω με ιδιαιτερο ενδιαφερον αναμενεται και η ομιλια αυριο το πρωι κατα πασα πιθανοτητα, του Κωστα Λαλιωτη. Σημερα θα πραγματοποιηθει και η πρωτη ψηφοφορια που ενδεχομενως θα δωσει ενα πρωτο δειγμα συσχετισμων και θα αφορα τη νομιμοποιηση των αριστειδην συνεδρων, χωρις να εχουν εκλεγει.

Σταθερο ειναι το κλιμα στην αγορα μετα τις εξαγγελιες του Πρωθυπουργου στο Συνεδριο, ενω τα επιτοκια στην διατραπεζικη αγορα που ανεβηκαν το πρωι κατα μια ποσοστιαια μοναδα, υποχωρησαν το μεσημερι και κυμαινονται απο 15 εως 15,3% . Εξαλλου, το Χρηματιστηριο, το οποιο χθες παρουσιασε σημαντικη ανοδο, εμφανιζει λιγο πριν την ληξη της συνεδριασης, μικρη πτωση γυρω στο 0,6%.

Χωρις προβληματα στην εκφωνηση των θεματων ολοκληρωθηκαν σημερα οι γενικες εξετασεις της πρωτης και δευτερης δεσμης στη Χημεια και της τριτης στα Λατινικα. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις τα θεματα στη Χημεια ηταν για πολυ διαβασμενους, ενω πολυ ευκολα χαρακτηριστηκαν τα θεματα στα Λατινικα. Αυριο ολοκληρωνονται οι εξετασεις και της τεταρτης δεσμης, οι υποψηφιοι της οποιας θα διαγωνιστουν στην Πολιτικη Οικονομια.

Συνεχιζονται απο την αστυνομια οι ερευνες για τον εντοπισμο των δυο αγνωστων οι οποιοι επεβαιναν σε μοτοσυκλετα και πυροβολησαν το πρωι στη Φιλοθεη εναντιον αυτοκινητου στο οποιο επεβαιναν δυο γυναικες. Θυματα ειναι η Προεδρος του Διοικητικου Συμβουλιου της εταιριας "Καρελα-Ψυγεια Ευρωπης", Αναστασια Καρελα, 54 ετων και η οικειακη βοηθος της Ιφιγενεια Σωτηριαδου, 41 ετων. Απο τους πυροβολισμους εσπασαν τα τζαμια του αυτοκινητου και απο τα θραυσματα τραυματιστηκε ελαφρα η κ. Καρελα. Στην περιοχη, βρεθηκαν 6 καλυκες των 9 χιλιοστων, που εξεταζονται στα εργαστηρια.

Τρια πρωην στελεχη του υποκαταστηματος της Εθνικης Τραπεζας στη Βοστωνη, κατηγορουνται για υπεξαιρεση μεγαλου χρηματικου ποσου, τραπεζικη απατη και πλασματικες καταθεσεις και αναληψεις. Κατηγορουμενοι ειναι ο πρωην διευθυντης της τραπεζας απο το 1988 μεχρι το 1991, Λακης Θεοχαρης, η χορηγος δανειων Αλικη Αντριους και ο υπαλληλος Παναγιωτης Μπακεας, οι οποιοι καταζητουνται απο το ΦΒΙ, το οποιο τους παρεπεμψε στη δικαιοσυνη. Κινδυνευουν με ποινη φυλακισης εως και 30 ετων καθως και με προστιμο 1 εκατομμυριου δολαριων.Η υποθεση παραπεμφθηκε στις ελληνικες αρχες ενω δεν αποκλειεται να παραπεμφθουν στη δικαιοσυνη και αλλα ατομα.

Στην αναγκη συντονισμου των προσπαθειων της για να υπαρξει ασφαλης διευθετηση του Κυπριακου, συμφωνησαν ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον και ο Βρετανος Πρωθυπουργος Τζον Μεητζορ, οπως δηλωσε εκπροσωπος του Λευκου Οικου. Συμφωνα με την ιδια πηγη, οι δυο ηγετες συμφωνησαν οτι δεν πρεπει να αναλαβουν χωριστες πρωτοβουλιες για το Κυπριακο, αλλα να προσπαθησουν να συνδυασουν τις ενεργειες τους.

Πενηντα Ινδονησιους ναυαγους περισυνελεξε χθες, ενω επλεε ανατολικα της Σιγκαπουρης το ελληνικο φορτηγο πλοιο ``Ολυμπικ Γκαλαξυ``, το οποιο κατευθυνοταν προς το λιμανι της Σιγκαπουρης. Οι ναυαγοι -28 ανδρες, 14 γυναικες και 8 παιδια- βρεθηκαν στην θαλασσα, οταν το πλοιαριο στο οποιο επεβαιναν τυλιχθηκε στις φλογες και το εγκατελειψαν. Οι ναυαγοι θα αποβιβαστουν αυριο στη Σιγκαπουρη.

Αρχιζουν και επισημα τη Δευτερα οι θερινες εκπτωσεις στα εμπορικα καταστηματα. Στα περισσοτερα παντως, καταστηματα εχουν ηδη ξεκινησει προσφορες που φθανουν μεχρι και 50%. Οι εμποροι απο την πλευρα τους παραμενουν επιφυλακτικοι για την κινηση. Οι εκπτωσεις θα διαρκεσουν μεχρι το τελος Αυγουστου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξι κατοικοι ενος χωριου του βορειοδυτικου Ιραν σκοτωθηκαν και δεκαπεντε τραυματιστηκαν την περασμενη Τεταρτη απο πυρα δυο τουρκικων ελικοπτερων που παραβιασαν τον ιρανικο εναεριο χωρο, μετεδωσε σημερα το επισημο πρακτορειο ειδησεων του Ιραν.

Στην Τουρκια, το ισλαμικο Κομμα της Ευημεριας του Νετσμετιν Ερμπακαν και το Κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλλερ διευθετησαν τις διαφορες τους και ειναι ετοιμοι να σχηματισουν κυβερνηση σχηματισμου , αναφερεται σε σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας Σαμπαχ. Συμφωνα με την ιδια πηγη η συνθεση της κυβερνησης ειναι πιθανον να παρουσιασθει σημερα στον προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ, ενω ο Ερμπακαν θα αναλαβει πρωτος την πρωθυπουργια.

Δεκα ατομα σκοτωθηκαν και 24 τραυματιστηκαν σημερα, οταν επιβατικο λεωφορειο εξερραγη σε σταθμο στο Βορειο Καυκασο. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Ιντερφαξ, το λεωφορειο εκτελουσε δρομολογιο απο το Μινεραλνιγιε στο Βλαντικαφκαζ της Οσετιας.

Αρχισαν επισημα το πρωι στη Λυων οι εργασιες της 22ης συνοδου των Επτα πιο αναπτυγμενων χωρων του κοσμου. Σημερα οι επτα ηγετες ασχολουνται με την οικονομικη κατασταση στις χωρες τους και για πρωτη φορα θα εξετασουν σε βαθος τα ωφελη και τα μειονεκτηματα της παγκοσμιοποιησης της οικονομιας. Χθες βραδυ σε μια επιδειξη αλληλεγγυης προς τον αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον, οι υπολοιποι ηγετες αποφασισαν να δωσουν απολυτη προτεραιοτητα στον αγωνα κατα της τρομοκρατιας μετα την αιματηρη επιθεση εναντιον των αμερικανων στρατιωτων στη Σαουδικη Αραβια.

Στο ποσοστο ρεκορ του 3,5% που αριθμητικα αναλογει σε 2,4 εκατομμυρια ατομα, ανηλθε η ανεργια στην Ιαπωνια κατα τον μηνα Μαιο, ανακοινωσε η αρμοδια υπηρεσια του υπουργειου Οικονομικων. Στο μεταξυ, προβληματα με την ανεργια αντιμετωπιζει και η Γαλλια, καθως ο αριθμος των ανεργων μονο τον Απριλιο, αυξηθηκε κατα 31. 000 ατομα, φθανοντας στα 3. 043. 000 η ποσοστο 12,4% του εργατικου δυναμικου.

Για πρωτη φορα απο τις εκλογες του Μαιου στο Ισραηλ και την ανοδο της δεξιας στην εξουσια απεσταλμενος του πρωθυπουργου Βενιαμιν Νετανιαχου συναντηθηκε μυστικα με τον παλαιστινιο ηγετη Γιασερ Αραφατ, μεταδιδουν ισραηλινα μεσα ενημερωσης και επιβεβαιωνουν παλαιστινιακες πηγες ασφαλειας. Συμφωνα με πληροφοριες επιδοθηκε μηνυμα του Νετανιαχου στον Αραφατ με το οποιο ο ισραηλινος πρωθυπουργος εκφραζει την ελπιδα οτι θα συνεχιστουν οι ειρηνευτικες συνομιλιες και θα υπαρξει οριστικη συμφωνια με την παλαιστινιακη εξουσια.

Δεν υπαρχει ανησυχια για την υγεια του Μπορις Γιελτσιν δηλωσε σημερα εκπροσωπος του Κρεμλινου επισημαινοντας οτι ο Ρωσος Προεδρος ασχολειται με ορισμενα εγγραφα και ετοιμαζεται για το δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων. Η ανακοινωση αυτη, ακολουθησε τις φημες για την κατασταση της υγειας του Μπορις Γιελτσιν, ο οποιος το πρωι δεν παρεστη σε προγραμματισμενη συναντηση εκπροσωπων των αγροτων στο Κρεμλινο.

Τριακοσιοι αστυνομικοι παιρνουν μερος σε ενα πραγματικο ανθρωποκυνηγητο που εξαπολυουν απο σημερα οι αρχες κατα της Μαφιας στην περιοχη της Κατανιας στη Σικελια. Οπως ανακοινωσε η αστυνομια εχουν ηδη εκδοθει πενηντα ενταλματα συλληψης μελων του οργανωμενου εγκληματος, για ανθρωποκτονιες, λαθρεμποριο ναρκωτικων, καταχρησεις, εκβιαστικη αποσπαση χρηματων, κλοπες και κατοχη οπλων και εκρηκτικων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθε ομαδα της πρωτης εθνικης κατηγοριας, θα μπορει να εχει στη διαθεση της και να χρησιμοποιει στους αγωνες, 4 ξενους -μη κοινοτικους- ποδοσφαιριστες, αντι των 3 που μπορουσε να χρησιμοποιει μεχρι τωρα και φυσικα απεριορστο αριθμο ποδοσφαιριστων απο τις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης. Την αποφαση αυτη πηρε το Δ.Σ. της ΕΠΟ, το οποιο επισης αυξησε σε 3 απο 2 τους ξενους στη δευτερη κατηγορια, ενω στην τριτη παραμενει το ιδιο καθεστως, δηλαδη καθε ομαδα επιτρεπεται να εχει μονο ενα ξενο στη διαθεση της. Ωστοσο η προοπτικη για την τριτη κατηγορια ειναι να μην υπαρχει κανενας ξενος.

Τη "συνταγη της επιτυχιας" για το νεο Ολυμπιακο, ετοιμαζει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. Και η καλη ψυχολογια των ποδοσφαιριστων θα αποτελεσει το βασικοτερο συστατικο της, οπως τονισε ο ιδιος στην πρωτη συγκεντρωση της ομαδας ενοψει της νεας σεζον, που εγινε στο Γκολφ της Γλυφαδας. Στη συγκεντρωση ηταν παροντες 23 παικτες, ενω απουσιαζαν δικαιολογημενα ο Ρεφικ Σαμπανατζοβιτς και ο Εμιλ Κρεμενλιεφ.

Στον προεδρο του Παναθηναικου Γιωργο Βαρδινογιαννη χρεωσε ο εκπτωτος προεδρος της ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας το ναυαγιο της μεταγραφης του Κωστα Φρατζεσκου στην ομαδα του. Εξαπελυσε μαλιστα δριμυτατη επιθεση αφου μεταξυ των αλλων αποκαλεσε τον κ. Βαρδινογιαννη "αφεντικο του παραρτηματος που λεγεται ΟΦΗ". Στη συνεχεια ομως ο κ. Τροχανας ειπε οτι ο Φρατζεσκος .. .δεν ηταν μεσα στο μεταγραφικο προγραμματισμο της ΑΕΚ, ενω απειλησε οτι θα παει στον εισαγγελεα αν το νεο πρωταθλημα δεν γινει επι ισοις οροις. Για τον Μανωλα ειπε οτι οπως ο ιδιος γνωριζει θα σταματησει το ποδοσφαιρο και για τον Μπαγεβιτς οτι οπως τον ειδε ντυμενο στα ερυθρολευκα αισθανθηκε οτι γυρισαμε στις αποκριες.

Μπορει ο Πρεντραγκ Στογιακοβιτς να επιλεχθηκε στην 14η θεση των ντραφτ απο τους Σακραμεντο Κινγκς και ο Ευθυμης Ρετζιας στην 23η απο τους Ντενβερ Ναγκετς, αλλα η διοικηση του ΠΑΟΚ δεν ανησυχει αφου οι δυο νεαροι μπασκετμπολιστες δεσμευονται με συμβολαια για δυο ακομη χρονια. Αυτο το αναγνωριζει ο Ρετζιας, αλλα οχι και ο Στογιακοβιτς, που θελει να συνεχισει την καριερα του στο μαγικο κοσμο του ΝΒΑ.

Στο εξωτερικο θελει να συνεχισει την καριερα του ο διεθνης μπασκετμπολιστας του Αρη, Ντινος Αγγελιδης, που υποστηριζει οτι εχει προτασεις απο την Ισπανια, τη Γερμανια και την Ιταλια. Ο Αγγελιδης δηλωσε οτι ο προεδρος του Αρη, Ζαφειρης Σαμολαδας, ``θελει να τον διωξει``, αφου πηρε παικτες που αγωνιζονται στην ιδια θεση μ'αυτον και δεν δεχθηκε να συζητησει μαζι του για την ανανεωση του συμβολαιου του.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες βροχες η και καταιγιδες αναμενονται κυριως απο το απογευμα στη βορεια ηπειρωτικη χωρα καθως και στις κεντρικες και δυτικες περιοχες. Στην υπολοιπη Ελλαδα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα στα νοτια πελαγη πολυ ισχυροι με βαθμιαια εξασθενηση απο το βραδυ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 28 βαθμους Κελσιου. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 28 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει τοπικα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και προσκαιρα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 28 June 1996 - 18:20:41