Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 18)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συνεχιζεται η κοινη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικης Επιτροπης με θεματα εξωτερικης πολιτικης και απορροφησης των κοινοτικων κονδυλιων.
  • Συμφωνια αμυντικης συνεργασιας, μεταξυ Ελλαδας και Αρμενιας, υπεγραφη σημερα απο τους υπουργους Αμυνας των δυο χωρων.
  • Πολυ θετικη χαρακτηρισε ο Θεοδωρος Παγκαλος τη χθεσινη δηλωση του εκπροσωπου του Στεητ Ντηπαρτμεντ οτι η Γαυδος ειναι ελληνικη.
  • Συνεχιζεται η επισκεψη του Προεδρου της Κυπρου Γλαυκου Κληριδη στις ΗΠΑ.
  • Θα ειναι πολυ καλο για τον κ. Τσοχατζοπουλο να μην εκλεγει αντιπροεδρος στο συνεδριο, δηλωσε το πρωι ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Οι αριθμοι δεν μπορει να μπλεκονται στο συνεδριο δηλωσε ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Συνεδριαζει το πειθαρχικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, αναφορικα με την υποθεση του Μανωλη Μανωλακου.
  • Πυρετος στο υπουργειο Παιδειας ενοψει των γενικων εξετασεων που αρχιζουν την Παρασκευη.
  • Τον Μπορις Γιελτσιν ανακοινωσε οτι θα υποστηριξει ο στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ, κατα το δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων στη Ρωσια.
  • Αναμενεται εντος της εβδομαδος, η Παναραβικη Συνοδος, που θα διεξαχθει στο Καιρο και θα εξετασει θεματα της περιοχης.
  • Με τεσσερις καθοριστικες αναμετρησεις συνεχιζεται σημερα το Ευρωπαικο Πρωταθλημα ποδοσφαιρου που διεξαγεται στη Γαλλια.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζεται η κοινη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικης Επιτροπης, υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Αντικειμενο της συνεδριασης ειναι θεματα εξωτερικης πολιτικης αλλα και μετρα για την πληρη απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων που αφορουν τα μεγαλα εργα και τα προγραμματα των υπουργειων. Δεν αποκλειεται επισης να εξεταστει και το θεμα του εξοπλιστικου προγραμματος των Ενοπλων Δυναμεων. Η σημερινη συνεδριαση πραγματοποιειται ενω βρισκεται σε εξελιξη στο Αιγαιο και την Κυπρο η μεγαλη τουρκικη αεροναυτικη ασκηση "Θαλασσολυκος '96". Τοσο οι Ενοπλες Δυναμεις της χωρας μας, οσο και η κυπριακη εθνοφρουρα, βρισκονται σε ετοιμοτητα για να αντιμετωπισουν τυχον τουρκικες προκλησεις.

Συμφωνια αμυντικης συνεργασιας μεταξυ της Ελλαδας και της Αρμενιας, υπεγραψαν σημερα οι υπουργοι Αμυνας των δυο χωρων. Ο Γερασιμος Αρσενης, δηλωσε οτι η Ελλαδα προωθει μια προσπαθεια αμυντικης δικτυωσης με γειτονικες χωρες στην ευρυτερη περιοχη, με αντικειμενικο σκοπο την εμπεδωση της ειρηνης και της σταθεροτητας. Παραλληλα, ο κ. Αρσενης συνεστησε ψυχραιμια, αναφορικα με τις τουρκικες προκλησεις. Απο την πλευρα του ο υπουργος Αμυνας της Αρμενιας, Βαργκεν Σαργκισιαν, τονισε οτι στο προσωπο της Αρμενιας η Ελλαδα εχει ενα σιγουρο και σταθερο συμμαχο. Το πρωι, ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, συναντηθηκε με τον Αρμενιο ομολογο του, κ. Παπαζιαν. Στη διαρκεια της συναντησης επιβεβαιωθηκε συμφωνα με δηλωσεις των δυο υπουργων το αριστο κλιμα που χαρακτηριζει τις σχεσεις Ελλαδας-Αρμενιας.

Η αμερικανικη κυβερνηση αναγνωρισε για πρωτη φορα χθες οτι η Γαυδος ειναι ελληνικο νησι. Ο εκπροσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ, Νικολας Μπερνς, τονισε οτι δεν μπορει να υπαρχει θεμα γυρω απο το καθεστως της Γαυδου. Απο την πλευρα του ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, επεσημανε οτι οσο συνεχιζεται η κυβερνητικη ασταθεια στην Τουρκια, ειναι δυσκολο να προχωρησει η Αγκυρα σε οποιαδηποτε ενεργεια η συμφωνια για την εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων στο Αιγαιο. Στο μεταξυ, ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, χαρακτηρισε το πρωι, ως πολυ θετικη τη χθεσινη δηλωση του Νικολας Μπερνς και προσθεσε οτι μετα απο μεγαλη αναμονη η αμερικανικη πλευρα επιτελους πηρε θεση.

Συνεργασια με τους υπουργους Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο και Εθνικης Αμυνας Γερασιμο Αρσενη, θα εχει αποψε ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης για την προετοιμασια της ελληνικης αποστολης στη Διασκεψη Κορυφης της Φλωρεντιας, που αρχιζει την Παρασκευη.

Ουσιαστικη παρεμβαση των Ηνωμενων Πολιτειων για την αρση του σημερινου αδιεξοδου στο Κυπριακο ζητησε ο Προεδρος Κληριδης απο τον Αμερικανο ομολογο του, Μπιλ Κλιντον, κατα τη χθεσινη τους συναντηση στο Λευκο Οικο, οπου εξετασαν ολες τις πτυχες του προβληματος. Απο την πλευρα του ο κ. Κλιντον επανελαβε την προθεση του να κανει ο, τι μπορει για να προχωρησει η διαδικασια επιλυσης του Κυπριακου εντος του ετους. Ανακοινωσε δε την αποστολη του ειδικου του απεσταλμενου για το Κυπριακο, Ριτσαρντ Μπιτι, στη Λευκωσια τον Ιουλιο με σκοπο τη διερευνηση της υπαρξης κοινου εδαφους μεταξυ των δυο πλευρων. Ο κ. Κληριδης σημερα θα εχει συνομιλιες με τον Αμερικανο υπουργο Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, ενω αυριο θα εχει συναντησεις με κορυφαια στελεχη της Γερουσιας και της Βουλης.

Κυκλοφορησε σημερα το επισημο διορθωτικο εγγραφο του Συμβουλιου Ασφαλειας με το οποιο τροποποιειται η παραγραφος, στην εκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που αφορουσε τη δολοφονια του ελληνοκυπριου εθνοφρουρου απο τουρκοκυπριους στρατιωτες. Με την τροποποιηση τονιζεται σαφως οτι στρατιωτες της ειρηνευτικης δυναμης, εμποδιστηκαν για 25 λεπτα να πλησιασουν τον τραυματισμενο εθνοφρουρο, απο τουρκοκυπριους που εριχναν πυροβολισμους.

Εννεα ημερες πριν απο το Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ και τα επιτελεια των κυριων Σημιτη και Τσοχατζοπουλου υποστηριζουν οτι εχουν την πλειοψηφια των συνεδρων με το μερος τους. Το επιτελειο του Πρωθυπουργου υποστηριζει οτι τον κ. Σημιτη υποστηριζει το 64,6% των συνεδρων εναντι 34,2% που υποστηριζει τον κ. Τσοχατζοπουλο. Διαφορετικη ειναι η εκτιμηση του επιτελειου του κ. Τσοχατζοπουλου που εκτιμα οτι ο υπουργος υποστηριζεται απο το 56,7% των συνεδρων εναντι 39,5%, που υποστηριζει τον κ. Σημιτη. Στο μεταξυ σημερα ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, απαντωντας στον κ. Τσοχατζοπουλο ο οποιος στη συνεντευξη του στο "Βημα της Κυριακης" τον ειχε χαρακτηρισει επικινδυνο για το υπουργειο Εξωτερικων, δηλωσε οτι θεωρει οτι θα ειναι πολυ καλο για τον ιδιο τον κ. Τσοχατζοπουλο, να μην εκλεγει αντιπροεδρος στο Συνεδριο. Εξαλλου, ο υπουργος Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης δηλωσε οτι οι αριθμοι δεν μπορει να μπλεκονται στο συνεδριο το οποιο οφειλει να ειναι πολιτικο, με πολιτικες θεσεις, καθως στην Ελλαδα και την ευρυτερη περιοχη, συντελουνται δραματικες αλλαγες στο σκηνικο.

Συνεδριαζει μεχρι και αυτη την ωρα το Κεντρικο Πειθαρχικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, προκειμενου να εξετασει την υποθεση του πολιτευτη του κομματος Μανωλη Μανωλακου, ο οποιος ειχε απευθυνει σκληρες επικρισεις για το ρολο του κ. Μητσοτακη στο κομμα. Η παραπομπη του κ. Μανωλακου εγινε απο τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ.

Πυρετος επικρατει στο κεντρο μεταδοσης των θεματων, στο υπουργειο Παιδειας, οπου γινονται ολες οι προετοιμασιες, ενοψει των γενικων εξετασεων που αρχιζουν την Παρασκευη. Οπως δηλωσε ο Γ.Γ. του υπουργειου Γιαννης Παναρετος, ολες οι υπηρεσιες βρισκονται σε ετοιμοτητα και καθημερινα γινονται δοκιμαστικες εκπομπες ωστε να ελαχιστοποιηθουν τα προβληματα, που τυχον προκυψουν κατα τη μεταδοση των θεματων. Ειπε επισης, οτι φετος θα παρουν μερος στις εξετασεις 145. 666 υποψηφιοι, διεκδικωντας 45. 786 θεσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στο μεταξυ, ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, επισκεπτεται σημερα τους Νομους Εβρου και Ροδοπης. Το πρωι ο κ. Παπανδρεου εξηγγειλε τη δημιουργια του πρωτου πιλοτικου διαπολιτισμικου σχολειου στις Σαππες Ροδοπης. Σε αυτο, ειπε θα φοιτουν ορθοδοξοι, μουσουλμανοι και πομακοι καθως και παιδια των ελληνοποντιων που επαναπατριστηκαν στη Ρωσια.

Παραταση δυο μηνων για να επιλεγουν οριστικα οι χωροι υγειονομικης ταφης απορριμματων στην ανατολικη Αττικη, εδωσε ο υπουργος Περιβαλλοντος, Κωστας Λαλιωτης. Απο την πλευρα του ο Δημαρχος Ανω Λιοσιων, υποσχεθηκε οτι για οσο διαστημα θα εκπονειται η νεα μελετη δεν προκειται να κλεισει την χωματερη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ ανακοινωσε σημερα οτι θα υποστηριξει τον Μπορις Γιελτσιν στο δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων στη Ρωσια, επισημαινοντας οτι ο απερχομενος προεδρος αντιπροσωπευει τη νεα ιδεολογια. Νωριτερα, ο Μπορις Γιελτσιν ειχε διορισει τον στρατηγο Λεμπεντ, που ειχε βγει τριτος στον πρωτο γυρο των εκλογων, συμβουλο του για θεματα ασφαλειας και αμυνας. Η κινηση αυτη συνοδευτηκε απο την αποπομπη του υπουργου Αμυνας, Παβελ Γκρατσοφ.

Ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ, αναμενεται την προσεχη Δευτερα στο Ισραηλ στο πλαισιο της πρωτης περιοδειας του στη Μεση Ανατολη, μετα τη νικη του Βενιαμιν Νετανιαχου στις βουλευτικες εκλογες. Εξαλλου, την ελπιδα οτι η παναραβικη συνοδος που θα διεξαχθει αυτη την εβδομαδα στο Καιρο θα οδηγησει στην εξευρεση μιας δικαιης και διαρκους ειρηνης στη Μεση Ανατολη, εξεφρασε ο βασιλιας της Σαουδικης Αραβιας, Φαχντ. Στο μεταξυ, η Αγκυρα προειδοποιησε σημερα τις αραβικες χωρες, που θα μετασχουν στην επικειμενη Διασκεψη Κορυφης του Καιρου, να μην δημιουργησουν κοινο μετωπο με τη Συρια εναντιον της Τουρκιας.

Την ανησυχια του για την πυρποληση δυο ακομη εκκλησιων που ανηκουν σε κοινοτητα των μαυρων στο Μισσισιπη εξεφρασε ο αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον. Οι δυο αυτες πυρκαγιες που κατα πασα πιθανοτητα οφειλονται σε εγκληματικες ενεργειες, ανεβαζουν σε 36 τον αριθμο των εκκλησιων της μαυρης κοινοτητας που εχουν πυρποληθει απο τις αρχες του 1995.

Ενα νεο φαρμακο για τη θεραπεια της πιο διαδεδομενης μορφης καρκινου- του καρινου του εγκεφαλου- ενεκρινε η αμερικανικη Οργανωση Τροφιμων και Φαρμακων. Προκειται για το φαρμακο Γλιαδελ, το πρωτο για την καταπολεμηση των κακοηθων ογκων του εγκεφαλου, που παρασκευαστηκε απο γαλλικο ομιλο.

Την ικανοποιηση της εξεφρασε σημερα η Ιαπωνια, για τη συμφωνια στην οποια κατεληξαν οι ΗΠΑ και η Κινα, σχετικα με το σεβασμο των πνευματικων δικαιωματων που ειχε ως αποτελεσμα να αποσοβηθει την τελευταια στιγμη ενας εμπορικος πολεμος μεταξυ τους. Απο την πλευρα της η Κινα καλεσε σημερα τις ΗΠΑ να τηρησουν την υποσχεση τους να βοηθησουν το Πεκινο να ενταχθει στη Διεθνη Οργανωση Εμποριου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεσσερις καθοριστικες αναμετρησεις για την τελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος, στο ποδοσφαιρο, διεξαγονται σημερα στην Αγγλια, ενω επτα απο τις οκτω ομαδες που αγωνιζονται διεκδικουν την προκριση τους στα προημιτελικα της διοργανωσης. Στις 6. 30 το απογευμα αρχιζουν οι δυο συναντησεις, αναμεσα στην Γαλλια και την Βουλγαρια, και την Ισπανια με την Ρουμανια. Ο πρωτος αγωνας θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την ΕΤ2 και ο δευτερος σε μαγνητοσκοπηση στη 1. 00 μετα τα μεσανυκτα απο την ΕΤ1. Στις 9. 30 το βραδυ θα ξεκινησει το μεγαλο παιχνιδι αναμεσα στην Αγγλια και την Ολλανδια, που θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την ΕΤ1, ενω την ιδια ωρα αρχιζει η αλλη συναντηση μεταξυ της Σκωτιας και της Ελβετιας, που θα μεταδοθει στις 11. 15 σε μαγνητοσκοπηση απο την ΕΤ2.

Την απαντηση της ΑΕΚ, περιμενει σημερα ο ΟΦΗ, σχετικα με τη μεταγραφη του διεθνους μεσου Κωστα Φρατζεσκου στην αθηναικη ομαδα. Συμφωνα με πληροφοριες, ο ΟΦΗ, συμφωνει στην παραχωρηση του παικτη μονο αν η ΑΕΚ δωσει 130 εκατ. δρχ. , τουλαχιστον, ενω ο Φρατζεσκος δηλωσε οτι τα εχει βρει με την ομαδα της Νεας Φιλαδεφειας που του δινει 120 εκ. δρχ για συμβολαιο 3 ετων.

Φθανει στις 2 το μεσημερι στην Αθηνα, το νεο μεταγραφικο αποκτημα της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικους ο Ιταλοσλοβενος, Γκρεγκορ Φουτσκα, προκειμενου να περασει απο ιατρικες εξετασεις και να υπογραψει το συμβολαιο του με την αθηναικη ομαδα.

Πολυ κοντα στην αποκτηση ενος ακομη μπασκετμπολιστα, του Δανου Μικαελ Λαρσεν, βρισκεται ο Ηρακλης. Στο μεταξυ φθανει το μεσημερι στη Θεσσαλονικη ο αλλος παικτης του Ηρακλη, Σουηδος, Ματιας Σαλστρομ.Ο Ηρακλης θα ξεκινησει την προετοιμασια του για τη νεα περιοδο, στις 27 Ιουλιου απο την Γιουτα των ΗΠΑ, οπου θα παρει μερος σε τουρνουα με τη συμμετοχη 12 ομαδων του ΝΒΑ και της γαλλικης Λιμοζ απο την Ευρωπη.

Το πρωτο της φιλικο παιχνιδι στο πλαισιο της προετοιμασιας για τους Ολυμπιακους αγωνες της Ατλαντα, δινει την Τεταρτη, 20 του μηνος στο ΟΑΚΑ, η εθνικη ομαδα μπασκετ των ανδρων, με αντιπαλο το αντιστοιχο συγκροτημα της Τσεχιας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα αλλα στα ηπειρωτικα το απογευμα θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 27 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια του Αιγαιου τους 28 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος αλλα τις απογευματινες ωρες στα ηπειρωτικα θα συννεφιασει τοπικα και θα εκδηλωθουν λιγες σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα μετριοι. Η θερμοκρασια δεν θα
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 18 June 1996 - 18:02:44