Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 16)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Ραγδαιες εξελιξεις για τις παροχες του ΟΤΕ. Αποκαλυψεις Τζανακακη για παρεμβασεις στο εργο του απο τον εισαγγελεα του Αρειου Παγου και τον Κωνσταντινο Μητσοτακη. Ηδη κληθηκε να καταθεσει.
  • Επιθεση απο Μητσοτακικους και τον Ανδρεα Ανδριανοπουλο δεχεται ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας, που καλυπτεται απο το κομμα.
  • Ειδικο καθεστως για τις νεες προμηθειες του ΟΤΕ προανηγγειλε ο Χαρης Καστανιδης.
  • Αυριο η κρισιμη Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ. Παρεμβαση των λοχαγων για στηριξη του Κωστα Σημιτη στην κομματικη ηγεσια.
  • Ελληνοτουρκικο επεισοδιο στην Ιμια, με συγκρουση τουρκικης ακταιωρου και σκαφους του Λιμενικου, εντος των ελληνικων χωρικων υδατων.
  • Στις 28 Μαιου θα ληξουν τα μαθηματα στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση, στις 14 Ιουνιου σε δημοτικα και νηπιαγωγεια.
  • Κυβερνητικες παρεμβασεις για τη συγκρατηση των τιμων σε ειδη που επηρεαζουν τον πληθωρισμο. Αλλαγες στο νομο περι ονομαστικοποιησης των μετοχων προανηγγειλε ο πρωθυπουργος.
  • Ριζικες αλλαγες στη διοικηση και λειτουργια των νοσοκομειων, επιφερει νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας. Μετα πεντε χρονια η μονιμοποιηση των γιατρων του ΕΣΥ.
  • Ικανοποιηση στην Αθηνα για την αρση της αμερικανικης ταξιδιωτικης οδηγιας για το Ελληνικο.
  • Με νεες κινητοποιησεις την Κυριακη απειλουν οι κατοικοι του Αυλωνα, για το ενδεχομενο χωματερης στην περιοχη τους.
  • Υπευθυνος για τα βασανιστηρια στην Τουρκια ο νυν υπουργος Δικαιοσυνης συμφωνα με ντοκουμεντο του ΟΗΕ.
  • Ρηξη μεταξυ των σκληροπυρηνικων και των μετριοπαθων της σερβικης ηγεσιας του Παλε.
  • Επιδημια χολερας, με τετρακοσια κρουσματα, θεριζει τη Μαλαισια.
  • Σοβαρες καταγγελιες του αντιπροεδρου του ΤΑΚ Ολυμπιακου, Γιωργου Σαλονικη. Δηλωσε οτι ο Παναθηναικος πιανει τους διαιτητες και κλεβει πρωταθληματα.
  • Αιφνιδιασε ο Ντομινικ Γουιλκινς που απροειδοποιητα αναχωρησε για τις Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Μικρη ανοδος 0,29% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ραγδαιες ειναι οι εξελιξεις στην υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, καθως νεα στοιχεια βλεπουν το φως της δημοσιοτητας. Νεα διασταση στην υποθεση εδωσε ο πρωην προισταμενος της εισαγγελιας εφετων Αθηνων, Χριστοφορος Τζανακακης, ο οποιος, σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ, καταγγελει παρεμβασεις στο εργο του απο τον εισαγγελεα του Αρειου Παγου, Αθανασιο Σιουλα και τον πρωην πρωθυπουργο Κωνσταντινο Μητσοτακη και κανει λογο για παραλειψεις απο τον εισαγγελεα Γιωργο Ζορμπα απο τον οποιο αφαιρεσε τη δικογραφια που ειχε σχηματισει παλαιοτερα μετα την προκαταρκτικη εξεταση που διενηργησε. Συμφωνα με τον κ. Τζανακακη ο κ. Ζορμπας του παρουσιασε ενα ανυπογραφο κειμενο και ενω ο ιδιος το μελετουσε, ο κ. Μητσοτακης δηλωνε πως συμφωνα με το πορισμα Ζορμπα η υποθεση ειναι πολυ σοβαρη. Την ιδια ωρα ο κ. Σιουλας του ζητουσε να παραπεμψει το θεμα στο συμβουλιο εφετων. Στο μεταξυ ο προισταμενος της εισαγγελιας πρωτοδικων κ. Καννελοπουλος, μετα τον κ. Κοκκαλη καλεσε και τον κ. Τζανακακη να καταθεσει, για τις χθεσινες δηλωσεις του, πως αν μιλησει πολλοι θα χασουν τον υπνο τους.

Τα ψηφιακα του ΟΤΕ προκαλουν ομως τριγμους και στη Νεα Δημοκρατια, καθως ο εκπροσωπος του κομματος Προκοπης Παυλοπουλος δεχεται επιθεσεις απο στελεχη της παραταξης, που προσκεινται στον κ. Μητσοτακη, επειδη με την ιδιοτητα του ως ακαδημαικος ειχε προτεινει να υπογραφει η συμβαση μεταξυ του ΟΤΕ και των εταιριων ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Παντως το Πολιτικο Συμβουλιο του κομματος καταδικασε τις επιθεσεις που δεχεται ο κ. Παυλοπουλος και συμφωνηθηκε να στηριχθει. Επιθεση κατα του κ. Παυλοπουλου εξαπελυσε και ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος ο οποιος κατηγορησε την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας για καθυστερημενο ενδιαφερον υπερ της διαφανειας και για περιεργη συμπεριφορα.

Ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης κατεστησε σαφες οτι η κυβερνηση ειναι αποφασισμενη να διασφαλισει το κυρος του ΟΤΕ και προανηγγειλε οτι την προσεχη εβδομαδα θα τεθει προς συζητηση στην κυβερνητικη επιτροπη σχεδιο νομου για τον ελεγχο συμβασεων και προμηθειων για ολο το δημοσιο τομεα. Οπως διευκρινησε ο υπουργος μεχρι να ολοκληρωθει η συζητηση του νομοσχεδιου και για να μην υπαρξει κενο χρονου, οι προμηθειες του ΟΤΕ που αφορουν τις νεες 325. 000 ψηφιακες παροχες θα υπαχθουν σε ειδικο καθεστως, ωστε να εξασφαλισθει ο ελεγχος, η νομιμοτητα και η διαφανεια. Ηδη με αποφαση της υπουργου Αναπτυξης, ολες οι προμηθειες πανω απο ενα δις δρχ θα παραπεμπονται υποχρεωτικα στο Ελεγκτικο Συνεδριο για ελεγχο νομιμοτητας, ενω για προμηθειες πανω απο πεντε δις θα αποφασιζει ειδικη επιτροπη, στην οποια θα μετεχουν εκπροσωποι των κομματων που εκπροσωπουνται στη βουλη. Τελος, να αναφερουμε οτι με μηνυση κατα της Βασως Παπανδρεου θα απαντησει στη μηνυση της υπουργου Αναπτυξης ο βουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης, Στεφανος Στεφανοπουλος, λεγοντας οτι δεν θα περασει η προσπαθεια τρομοκρατησης των βουλευτων.

Αρχιζουν αυριο οι διημερες εργασιες της κρισιμης συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, βασικο αντικειμενο της οποιας ειναι οι καταστατικες αλλαγες, ενω τριβες προκαλει η εισηγηση του Εκτελεστικου Γραφειου για τη θεσπιση θεσης αντιπροεδρου του κομματος.Ο πρωθυπουργος προσερχεται στη συνοδο ενισχυμενος, μετα τη δευτερη εσωκομματικη νικη που πετυχε κατα την ψηφοφορια για την εκλογη προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Λιγες μονο ωρες απο τη συνοδο, εγινε παρεμβαση απο την ομαδα των επτα, των επωνομαζομενων λοχαγων. Σε κοινη δηλωση τους, οι κυριοι Μαλεσιος, Ρεππας, Καστανιδης, Μανικας, Νεονακης, Νικολαου και Σταυρακακης θεωρουν αυτονοητη την υποβολη υποψηφιοτητας απο τον Κωστα Σημιτη και σημειωνουν οτι η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ επιβαλλει την εκλογη του στη θεση του αντιπροεδρου. Οι επτα δηλωνουν, ωστοσο, αντιθετοι με τη θεσπιση θεσης αντιπροεδρου, κανοντας λογο για αγονες αναμετρησεις και προσθετουν πως το θεμα της ηγεσιας, πρεπει να λυθει με εκλογη προεδρου, υστερα απο σχετικη προταση του Ανδρεα Παπανδρεου. Τονιζουν επισης οτι αν εκλεγει αντιπροεδρος, αυτος θα πρεπει να καταλαβει τη θεση του προεδρου, οταν προκυψει θεμα.Ο πρωην γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, Δημητρης Μπεης, χαρακτηρισε ως προσωπικη του ηττα το αποτελεσμα της χθεσινης ψηφοφοριας για το προεδρειο κι εκανε λογο για σταθερη εδραιωση της ομαδας Σημιτη στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

Κλιμακωνει την ενταση η Τουρκια στην περιοχη της Ιμιας και λιγες μονο μερες πριν απο την επικειμενη περιηγηση ξενων δημοσιογραφων στην περιοχη, με πρωτοβουλια του ελληνικου υπουργειου Τυπου, σημειωθηκε επεισοδιο, το οποιο ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε μικρο, ανοιχτα της βραχονησιδας. Συγκεκριμενα, περιπολικο του Λιμενικου Σωματος εντοπισε τουρικη ακταιωρο εντος των ελληνικων χωρικων υδατων και στην προσπαθεια του ελληνικου σκαφους να ανακοψει την πορεια του τουρκικου, συγκρουσθηκαν, χωρις ομως να σημειωθουν ζημιες. Οπως δηλωσε ο κ. Ρεππας θα γινουν ολοι οι απαραιτητοι χειρισμοι προς την Τουρκια, καθως, οπως ειπε, υπηρξε παραβιαση εθνικου χωρου. Σχολιαζοντας τις πληροφοριες, οτι η Τουρκια οργανωνει αναλογη περιηγηση δημοσιογραφων, ο κ. Ρεππας τονισε οτι ειναι δικαιωμα καθε χωρα να δεχεται επισκεψεις, αρκει να μην παραβιαζονται τα δικαιωματα αλλων χωρων. Συμφωνα με πληροφοριες ο Ελληνας πρεσβης στην Αγκυρα Δημητρης Νεζεριτης αναμενεται να απαντησει ισως και εντος της ημερας στο τουρκικο διαβημα για την περιηγηση των δημοσιογραφων και να προβει σε διαμαρτυρια για το σημερινο επεισοδιο.

Τρεις μερες νωριτερα θα ληξουν φετος τα μαθηματα στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση, τα οποια, οπως ανακοινωσε το υπουργειο Παιδειας, θα ολοκληρωθουν την Τριτη 28 Μαιου, ενω την επομενη θ'αρχισουν οι εξετασεις για ολους τους μαθητες των γυμνασιων, των λυκειων και των τεχνικων επαγγελματικων σχολων. Οι εξετασεις για τους μαθητες της τριτης λυκειου, που παρακολουθουν δεσμες, θα ληξουν την Τεταρτη 12 Ιουνιου, ενω για τους υπολοιπους μαθητες στις 18 Ιουνιου. Υπενθυμιζεται οτι οι γενικες εξετασεις για την εισαγωγη των υποψηφιων στα Ανωτατα Εκπαιδευτικα και Τεχνολογικα Ιδρυματα της χωρας, θα διεξαχθουν απο 21 μεχρι 29 Ιουνιου. Τελος, τα μαθηματα στα δημοτικα και τα νηπιαγωγεια θα ολοκληρωθουν την Παρασκευη 14 Ιουνιου.

Επισκεψη για προσκυνημα στα μνημεια της Καπαδοκιας αρχισε απο σημερα ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος. Η επισκεψη θα διαρκεσει τρεις μερες και ο Πατριαρχης θα επιστρεψει τη Δευτερα στην εδρα του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αγκυρα βρισκεται ηδη ο βασιλιας Χουσειν της Ιορδανιας οπου θα πραγματοποιησει τριημερη επισκεψη εργασιας και αναμεσα στα θεματα που θα συζητησει με τον προεδρο της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, ειναι το Μεσανατολικο και η κατασταση στο Ιρακ. Την ιδια ωρα, σαλο εχει προκαλεσει ντοκουμεντο του ΟΗΕ και του Συμβουλιου της Ευρωπης που εδωσε στη δημοσιοτητα δανικο πρακτορειο ειδησεων και συμφωνα με το οποιο, αμεσα υπευθυνος για συστηματικα βασανιστηρια κρατουμενων στην Τουρκια ειναι ο νυν υπουργος Δικαιοσυνης και πρωην διευθυντης της αστυνομιας, Μεχμετ Αγαρ.

Κλιμακωνεται η ρηξη μεταξυ των σκληροπυρηνικων και των μετριοπαθων της σερβικης ηγεσιας του Παλε, μετα την αποφαση του Ραντοβαν Καρατζιτς να παυσει απο τα καθηκοντα του τον πρωθυπουργο της Σερβικης Δημοκρατιας της Βοσνιας, Ραικο Κασαγκιτς. Ο Κασαγκιτς αρνηθηκε να παραιτηθει υποστηριζοντας οτι στον μονο στον οποιο πρεπει να λογοδοτησει ειναι ο λαος. Στο πλευρο του Κασαγκιτς, βρισκονται ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ, Χαβιερ Σολανα και ο διεθνης μεσολαβητης Καρλ Μπιλτ, ενω η Ευρωπαικη Ενωση απηυθυνε εκκληση στους πολιτικους ηγετες να συνεργαστουν πληρως στην ειρηνευτικη διαδικασια. Για 24ωρη επισημη επισκεψη βρισκεται στο Βελιγραδι ο γερμανος υπουργος Εξωτερικων, Κλαους Κινκελ, στη διαρκεια της οποιας θα συναντηθει με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Θεριζει η επιδημια χολερας στη Μαλαισια, οπου πανω απο 400 ατομα εχουν ηδη προσβληθει απο την ασθενεια. Τα πρωτα κρουσματα αναφερθηκαν στην πρωτευουσα Κουαλα Λουμπουρ, αλλα μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα. Οι αρχες της χωρας για προληπτικους λογους εκλεισαν ολα τα σνακ-μπαρ και τα φθηνα εστιατορια στο τουριστικο νησι, Πενανγκ, ενω συστηνουν στο κοινο να καταναλωνει μονο εμφιαλωμενο νερο.

Βαθειες ανασες αρχισε να παιρνει η Ευρωπη, καθως αρχισαν ηδη οι προπαρασκευαστικες εργασιες στο πυρηνικο εργοστασιο Κοζλοντουι για το κλεισιμο του αντιδραστηρα Νο 1, στο πλαισιο συμφωνιας με την Ευρωπαικη Ενωση. Ο αντιδραστηρας θα κλεισει σε δυο μερες για μια σειρα ελεγχων απο ειδικους των εταιριων Ουεστινγκχαους των ΗΠΑ, Ζιμενς της Γερμανιας και του Ινστιτουτου Κορτσακοφ της Ρωσιας.

Το πληρες κλεισιμο της μεθοριου με τις παλαιστινιακες περιοχες της Γαζας και της Ιεριχους αποφασισε το Ισραηλ, μετα τις προειδοποιησεις για τρομοκρατικες επιθεσεις απο φανατικους ισλαμιστες. Στη Νεα Ζηλανδια, αρχισαν σημερα να ψηφιζουν περιπου 3700 ισραηλινοι διπλωματες στο πλαισιο των βουλευτικων εκλογων της 29ης Μαιου. Οι καλπες θα μεταφερθουν στο Ισραηλ τρεις μερες πριν απο τις εκλογες.

Ο πρωτος ινδουιστης εθνικιστης πρωθυπουργος της Ινδιας ορκιστηκε σημερα ενωπιον του προεδρου της χωρας. Ο νεος πρωθυπουργος Αταλ Μπιχαρι Βαιπαγι ειναι ηγετης του κομματος Μπαρατιγια Τζανατα και διαδεχεται τον Ραμασιμα Ραο, μετα την συντριπτικη ηττα του κομματος του τελευταιου στις προσφατες βουλευτικες εκλογες.

Ολα τα παραξενα απο την Κινα ερχονται.. .Σε χειρουργικη επεμβαση υποβληθηκε μια 16χρονη η οποια ειχε υπερμεγεθη γλωσσα και μεγαλα δοντια. Η Λιου Σιουσουε γεννηθηκε με γλωσσα μεγαλυτερη απο την κανονικη και οσο μεγαλωνε αυτη, μεγαλωνε και η γλωσσα της με αποτελεσμα να μην μπορει να τρωει, να πινει και να μιλαει.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονη κινητικοτητα παρατηρειται τα τελευταια 24ωρα στο οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης, οπου πραγματοποιουνται αλλεπαλληλες συσκεψεις για την πορεια της οικονομιας. Σημερα εγιναν δυο συσκεψεις, η πρωτη υπο την προεδρια του Γιαννου Παπαντωνιου και τη συμμετοχη των κυριων Παπαδοπουλου, Τζουμακα, Χρυσοχοιδη και της κυριας Βασως Παπαπανδρεου και η δευτερη υπο τον πρωθυπουργο, με τη συμμετοχη των υπουργων Εθνικης Οικονομιας, Οικονομικων, ΠΕΧΩΔΕ, Δικαιοσυνης και Αναπτυξης. Στην πρωτη συσκεψη συζητηθηκε δεσμη μετρων του υπουργειου Αναπτυξης για τη συγκρατηση των τιμων, σε μια σειρα βασικων ειδων διατροφης, που επηρεαζουν τον πληθωρισμο. Στη συσκεψη αποφασισθηκε να υπαρξει κυβερνητικη παρεμβαση στο μετωπο των τιμων των τροφιμων, περιορισμος των μεσαζοντων, καταργηση των προμηθειων επι των πωλησεων και συσταση τριμελους επιτροπης που θα μελετα τη συμμετοχη των ειδων διατροφης στον τιμαριθμο. Στη δευτερη συσκεψη συζητηθηκε το θεμα της ονομαστικοποιησης των μετοχων των Ανωνυμων Εταιριων, που παιρνουν εργα του Δημοσιου και, οπως δηλωσε ο κ. Σημιτης, θα υπαρξει αλλαγη του σχετικου νομου, αλλα οριστικες αποφασεις θα ληφθουν σε συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης. Η πορεια της οικονομιας εξετασθηκε και στη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας, ενω προηγουμενως ο κ. Εβερτ ειχε συναντηση με το διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημο.

Η βελτιωση της διοικησης του Εθνικου Συστηματος Υγειας, η καλυτερη διαχειριση των πορων των νοσοκομειων και η βελτιωση των εργασιακων σχεσεων των γιατρων, ειναι οι τρεις βασικοι αξονες, του νομοσχεδιου που ετοιμαζει το υπουργειο Υγειας και δοθηκε σημερα στη δημοσιοτητα. Συμφωνα με τις ρυθμισεις του νομοσχεδιου ασθενεις που επισκεπτονται τα εξωτερικα ιατρεια θα πρεπει να καταβαλλουν, μεσω των ασφαλιστικων τους ταμειων, χιλιες δρχ για καθε επισκεψη και πεντε χιλιαδες ως εισιτηριο νοσηλειας. Στοχος της ρυθμισης ειναι να εξοικονομηθουν ποροι για να περιορισθουν τα ελλειμματα των νοσοκομειων που φθανουν τα ογδοντα δις δρχ. Παραλληλα, καθιερωνεται κλιμακωτο νοσηλειο αναλογα με τη σπουδαιοτητα της ιατρικης επεμβασης. Το νομοσχεδιο προβλεπει επισης οτι οι προεδροι των νοσοκομειων δεν θα επιλεγονται απο τον υπουργο Υγειας, αλλα απο ειδικη επιτροπη, ενω δεν διασφαλιζεται η μονιμοτητα των νεοπροσλαμβανομενων γιατρων, οι οποιοι πεντε χρονια μετα, θα κρινονται για να αποφασισθει αν θα μεινουν στο ΕΣΥ ως μονιμοι υπαλληλοι.

Απολυτα θετικο και επιτυχημενο χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, το ταξιδι του Προεδρου της Δημοκρατιας στις Ηνωμενες Πολιτειες. Η Ελλαδα εκπροσωπηθηκε με τον καλυτερο δυνατο τροπο, τονισε ο κ. Ρεππας και προσθεσε οτι τοσο ο ιδιος οσο και οι βουλευτες που ψηφισαν για την αναδειξη του κ. Στεφανοπουλου στην Προεδρια της Δημοκρατιας, νιωθουν δικαιωμενοι. Ο κ. Στεφανοπουλος επεστρεψε σημερα στην Αθηνα, μετα το δεκαημερο ταξιδι του στις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου ειχε επαφες με εκπροσωπους της ομογενειας.

Την ικανοποιηση του για την αρση της ατυπης ταξιδιωτικης οδηγιας που ειχαν εκδωσει οι Ηνωμενες Πολιτειες για το αεροδρομιο του Ελληνικου, εξεφρασε σημερα ο υπουργος Μεταφορων και Επικοινωνιων Χαρης Καστανιδης. Ο κ. Καστανιδης ανεφερε οτι ο Αμερικανος ομολογος του υιοθετησε πληρως την εκθεση των μελων της Αμερικανικης Πολιτικης Αεροποριας για την ασφαλεια του αεροδρομιου.

Νεες κινητοποιησεις αποφασισε το Δημοτικο Συμβουλιο Αυλωνα, προκειμενου να αποτρεψει το ενδεχομενο δημιουργιας χωματερης στην περιοχη. Ετσι, την ερχομενη Κυριακη απο τις 5 το απογευμα κατοικοι του Αυλωνα θα αποκλεισουν τις γραμμες του ΟΣΕ, ενω την Κυριακη 26 Μαιου και απο τις 6 το απογευμα εως τις 9 το βραδυ θα αποκλεισουν την εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας. Το δημοτικο συμβουλιο προειδοποιει οτι στο εξης οι κινητοποιησεις θα ειναι δυναμικοτερες και θα γινονται απροειδοποιητα.

Τον Προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο ενημερωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης για τις προτασεις του, σχετικα με τον τροπο και την επιλογη χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων. Ηδη, ο κ. Λαλιωτης εχει ενημερωσει την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας, της Πολιτικης Ανοιξης και του ΚΚΕ.

Χωρις προβληματα λειτουργησαν τα λιμανια της χωρας, αφου ανεσταλη η 48ωρη απεργια των εργαζομενων σ' αυτα, που ειχε εξαγγελθει για σημερα και για αυριο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο κρουσμα ληστειας, το δευτερο μεσα σε ενα μηνα, σημειωθηκε σημερα σε αυτοκινητο των ΕΛΤΑ, που μετεφερε αλληλογραφια απο τη Λαμια στο Καρπενησι. Ενοπλοι υποχρεωσαν τον οδηγο του αυτοκινητου, Πετρο Φραγκα, 50 χρονων, να σταματησει. Του φορεσαν κουκουλα, του περασαν χειροπεδες και κατευθυνθηκαν σε περιοχη κοντα στον Σπερχειο ποταμο. Εκει, ανοιξαν τους ταχυδρομικους σακους, μολις ομως διαπιστωσαν οτι δεν περιειχαν χρηματα, εσπευσαν να εξαφανιστουν. Συμφωνα με την αστυνομια, οι δραστες ηταν πεντε και μετακινηθηκαν με δυο αυτοκινητα. Οι αστυνομικοι θεωρουν οτι δραστες της σημερινης επιθεσης ειναι οι ιδιοι με αυτους που στις 3 Απριλιου με τον ιδιο ακριβως τροπο αποπειραθηκαν να ληστεψουν παλι αυτοκινητο των ΕΛΤΑ που μετεφερε αλληλογραφια στο Καρπενησι.

Πατερας και γιος ειχαν μετατρεψει σε μινι οπλοστασιο, το σπιτι τους, στην Καβαλα. Η αποκαλυψη εγινε οταν η αστυνομια εκανε ελεγχο για ναρκωτικα στην οικια του Σαββα Μακριδη,65 ετων και του γιου του Χαραλαμπου 25 ετων. Οι αστυνομικοι βρηκαν και κατασχεσαν κυνηγετικο οπλο, αεροβολο με σκοπευτικη διοπτρα, αναισθητικο σπρει, φωτοβολιδες, σφαιρες, μια ζυγαρια ακριβειας και 120 γραμμαρια αγνωστης ναρκωτικης ουσιας. Κατα τη διαρκεια της ερευνας ο πατερας απειλησε με μαχαιρι αστυνομικο. Ακολουθησε συμπλοκη και ο γιος εκμεταλλευομενος την συγχυση κατορθωσε να διαφυγει. Ο Σαββας Μακριδης συνεληφθη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την αναγκη υπαρξης συντονιστη των εργων, αλλα και των μελετων στις αναστηλωτικες εργασιες της Ακροπολης επεσημανε σημερα ο υπουργος Πολιτισμου, Σταυρος Μπενος, μετα την επισκεψη του στην Ακροπολη, οπου και συναντηθηκε με τα μελη της Επιτροπης Συντηρησης των Μνημειων, αλλα και τους τεχνιτες που εργαζονται στον Ιερο Βραχο. Ενα απο τα ζητηματα που θα αντιμετωπισει αμεσα ο υπουργος ειναι η προσληψη 45 νεων τεχνιτων, αλλα και η αναθεση σε εναν φορεα του Ταμειου που διαχειριζεται τους πορους των εργων της Ακροπολης. Μικρα, αλλα συνθετα προβληματα εξεθεσαν στον Υπουργο οι εργαζομενοι στην Ακροπολη και ζητησαν να υπαρξει ακομα και θεσμικη αλλαγη για την αποδεσμευση απο τον δυσκινητο δημοσιο τομεα.

Το συνολο της ελληνικης εκδοτικης παραγωγης παρουσιαζεται για την ενημερωση του κοινου στο Πανελληνιο Φεστιβαλ Βιβλιου που διοργανωνει για 15η συνεχη χρονια στην παραλια της Θεσσαλονικης ο Συνδεσμος Εκδοτων Βορειας Ελλαδας. Στα 240 εκθετηρια του Φεστιβαλ που αρχιζει την Παρασκευη, μετεχουν 300 εκδοτες απ' ολη την Ελλαδα με 30. 000 και πλεον τιτλους βιβλιων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρες καταγγελιες εναντιον του Παναθηναικου εκανε σημερα ο αντιπροεδρος του ΤΑΚ Ολυμπιακος, Γιωργος Σαλονικης, υποστηριζοντας, οτι ο αθηναικος συλλογος πιανει τους διαιτητες και κλεβει πρωταθληματα. Αφορμη αποτελεσε τα παραπονα που εκανε ο Παναθηναικος για αναρμοστη συμπεριφορα, του Γιαννη Ιωαννιδη σε βαρος του νομικου συμβουλου των πρασινων Τακη Μπαλτακου. Ο κ. Σαλονικης, δηλωσε οτι δεν εγινε τιποτε. Αυτοι μας προκαλουσαν και γελουσαν στα αποδυτηρια, για να προσθεσει οτι πιανουν τους διαιτητες. Οτι κανουν στην Ελλαδα, το κανουν και στην Ευρωπη. Ειδατε τι εγινε. Εκλεψαν και απο την Μπαρτσελονα το κυπελλο. Επισης, υποστηριξε οτι στον χθεσινο αγωνα φαινεται, οτι ειχαν πιασει τους διαιτητες. Τον ειδατε τον Βιδαλη, κατεληξε ο κ. Σαλονικης

Αναχωρησε τα ξημερωματα για τις Ηνωμενες Πολιτειες ο ασος του Παναθηναικου Ντομινικ Γουιλκινς, αιφνιδιαζοντας τους παντες, αφου οπως δηλωνε ακομη και χθες ο προεδρος του πρασινου ΤΑΚ, Παυλος Γιαννακοπουλος, ο μπασκετμπολιστας θα εμενε στην Ελλαδα μεχρι και την ερχομενη Δευτερα. Ο Γουιλκινς εβγαλε μονος του το εισιτηριο του και αναχωρησε στις 6. 00 το πρωι για την Ατλαντα με πτηση της Ολλανδικης εταιρειας ΚΛΜ. Συμφωνα με πληροφοριες, η φυγη του Γουιλκινς μπορει να αποτελει παραβιαση των ορων του συμβολαιου του, αφου σε αυτο οριζεται σαφως οτι ο παικτης μπορει να επιστρεψει στην πατριδα του μονο μετα την ολοκληρωση των πλει-οφ. Απο την αλλη πλευρα, διαφορετικες εκτιμησεις θελουν καλυμενο τον Αμερικανο ασο, ο οποιος εχει στα χερια του ιατρικες βεβαιωσεις συμφωνα με τις οποιες δεν θα μπορουσε σε καμια περιπτωση να αγωνιστει την Κυριακη, αφου υποφερει απο τενοντιτιδα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη ανοδο 0,29% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 914,62 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα φθανοντας στα 4,2 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,22%, Ασφαλειες ανοδος 3,49%, Ληζινγκ πτωση 4,42%, που οφειλεται στην αποκοπη μερισματος 420 δρχ. απο την ΕΤΒΑ ΛΗΖΙΝΓΚ, Επενδυσεις πτωση 0,68%, Βιομηχανιες ανοδος 0,49%, Διαφορες πτωση 0,09%, Συμμετοχων ανοδος 1,48%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με ανοδο 0,43%. Σε χαμηλοτερα επιπεδα για δευτερη ημερα εκλεισε η μετοχη του ΟΤΕ, που διαμορφωθηκε στις 3. 975 δρχ. Η πτωση αποδιδεται στις εξελιξεις με τις προμηθειες των ψηφιακων, καθως η αγορα ανησυχει για την καθυστερηση υλοποιησης του επενδυτικου προγραμματος του Οργανισμου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα βορεια ηπειρωτικα, οπου ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια που θα σημειωσει νεα μικρη ανοδο θα κυμανθει στα βορεια 11 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 29 και στα νησια 16 με 27. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 29 και 14 με 26 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 18 May 1996 - 2:14:59