Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 16)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ελληνοτουρικο επεισοδιο σημειωθηκε στην περιοχη της Ιμια, οταν Τουρκικη ακταιωρος που βρισκοταν στα ελληνικα χωρικα υδατα, συγκρουσθηκε με σκαφος του λιμενικου που εκανε περιπολια, χωρις να σημειωθουν ζημιες. Το επεισοδιο αυτο γινεται δυο μερες πριν απο την περιηγηση ξενων δημοσιογραφων, στην περιοχη, που διοργανωνει το υπουργειο τυπου. Ηδη εχουν δοθει εντολες στον ελληνα πρεσβη στην Αγκυρα να προβει σε εντονοτατο διαβημα.

Η συγκρατηση των τιμων και το θεμα της ονομαστικοποιησης των μετοχων, ηταν το αντικειμενο αλλεπαλληλων συσκεψεων, υπο την προεδρια του Γιαννου Παπαντωνιου και του πρωθυπουργου, αντιστοιχα και τη συμμετοχη των αρμοδιων υπουργων. Στην πρωτη αποφασισθηκε η ληψη δεσμης μετρων για την συγκρατηση των τιμων σε προιοντα που επηρεαζουν τον πληθωρισμο και κυβερνητικες παρεμβασεις, οπου απαιτειται. Στη δευτερη αποφασισθηκε να τροποποιηθει ο νομος περι ονομαστικοποιησης των μετοχων, αλλα οριστικες αποφασεις θα ληφθουν σε συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης. Ο πρωθυπουργος τονισε την αναγκη διασφαλισης της διαφανειας στις προμηθειες του δημοσιου.

Η βελτιωση της διοικησης του Εθνικου Συστηματος Υγειας, η καλυτερη διαχειριση των πορων των νοσοκομειων και η βελτιωση των εργασιακων σχεσεων των γιατρων, ειναι οι βασικοι αξονες, του νομοσχεδιου του υπουργειου Υγειας. Συμφωνα με το νομοσχεδιο οι ασθενεις που επισκεπτονται τα εξωτερικα ιατρεια θα καταβαλλουν 1. 000 δρχ για καθε επισκεψη, ενω καθιερωνεται κλιμακωτο νοσηλειο αναλογα με την επεμβαση. Οι προεδροι των νοσοκομειων θα επιλεγονται απο ειδικη επιτροπη και οι νεοι γιατροι θα κρινονται 5 χρονια μετα την προσληψη τους για να αποφασισθει αν θα μεινουν στο ΕΣΥ.

Τρεις μερες νωριτερα, δηλαδη στις 28 Μαιου θα ληξουν φετος τα μαθηματα στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση και την επομενη θα αρχισουν οι εξετασεις. Για τους μαθητες της τριτης ταξης του λυκειου οι εξετασεις θα ληξουν στις 12 Ιουνιου και για τους υπολοιπους μαθητες στις 18 Ιουνιου. Τα μαθηματα σε δημοτικα και νηπιαγωγεια θα ληξουν 14 Ιουνιου

Την ικανοποιηση του για την αρση της ατυπης ταξιδιωτικης οδηγιας που ειχαν εκδωσει οι Ηνωμενες Πολιτειες για το αεροδρομιο του Ελληνικου, εξεφρασε ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης.

Σε νεες κινητοποιησεις προχωρουν οι κατοικοι του Αυλωνα, που διαμαρτυρονται για το ενδεχομενο δημιουργιας χωματερης στην περιοχη. Την Κυριακη απο τις 5 το απογευμα θα αποκλεισουν τις γραμμες του ΟΣΕ και τη μεταπροσεχη Κυριακη την εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαλο εχει προκαλεσει ντοκουμεντο του ΟΗΕ και του Συμβουλιου της Ευρωπης, συμφωνα με το οποιο κυριος υπευθυνος για συστηματικα βασανιστηρια κρατουμενων στην Τουρκια ειναι ο νυν υπουργος Δικαιοσυνης της χωρας και πρωην διευθυντης της αστυνομιας, Μεχμετ Αγαρ. Στην Αγκυρα, βρισκεται για τριημερη επισημη επισκεψη ο βασιλιας Χουσειν της Ιορδανιας οπου θα συναντηθει με τον προεδρο Ντεμιρελ.

Επιδημια χολερας θεριζει τη Μαλαισια, οπου πανω απο 400 ατομα εχουν ηδη προσβληθει απο την ασθενεια. Τα πρωτα κρουσματα αναφερθηκαν στην πρωτευουσα Κουαλα Λουμπουρ, αλλα μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα. Οι αρχες συστηνουν στο κοινο να πινει μονο εμφιαλωμενο νερο.

Ο πρωτος ινδουιστης εθνικιστης πρωθυπουργος της Ινδιας ορκιστηκε ενωπιον του προεδρου της χωρας. Ο νεος πρωθυπουργος Αταλ Μπιχαρι Βαιπαγι ειναι ηγετης του κομματος Μπαρατιγια Τζανατα και διαδεχεται τον Ραμασιμα Ραο, μετα την συντριπτικη ηττα του κομματος του τελευταιου στις προσφατες βουλευτικες εκλογες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα βορεια ηπειρωτικα, οπου ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια που θα σημειωσει νεα μικρη ανοδο θα κυμανθει στα βορεια 11 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 29 και στα νησια 16 με 27. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 29 και 14 με 26 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 18 May 1996 - 2:14:58