Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το μεσημερι με τον Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη.
  • Ο κ. Σκανδαλιδης δηλωσε οτι εγινε εποικοδομητικη συζητηση και μιλησε για ταυτοτητα αποψεων.
  • Την αναγκη καθαρων λυσεων επανελαβε ο κ. Σημιτης.
  • Οι περικοπες στις δημοσιες δαπανες συζητουνται σε ευρεια συσκεψη υπο τον Πρωθυπουργο.
  • Στις 23 του μηνος θα συγκληθει η Ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων για να ασχοληθει με την υποθεση των προμηθειων στον ΟΤΕ.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε οτι θα διαγραφει οποιοδηποτε στελεχος της Ν.Δ. διαπιστωθει οτι εμπλεκεται στην υποθεση των προμηθειων.
  • Μηνυση κατεθεσε το μεσημερι η Βασω Παπανδρεου, κατα του βουλευτη της Πολιτικης Ανοιξης, Στεφανου Στεφανοπουλου.
  • Ταλαιπωρια στην εθνικη οδο Αθηνων-Θεσσαλονικης απο μετωπικη συγκρουση δυο φορτηγων, με δυο νεκρους.
  • Μεσα στο 1997 θα πεζοδρομηθει η Ερμου, δηλωσε ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Στις Ηνωμενες Πολιτειες μεταβαινει σημερα η Αλικη Βουγιουγκλακη προκειμενου να υποβληθει σε εξετασεις.
  • Σημαντικα προβληματα αντιμετωπιζει πλεον ο κυβερνητικος συνασπισμος στην Τουρκια.
  • Σοβαρη λοιμωδης ασθενεια εχει προσβαλει εκατονταδες ζωα στην περιοχη της Κορυτσας, κοντα στα ελληνοαλβανικα συνορα.
  • Διεξαγεται το απογευμα ο τελικος του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο μεταξυ ΑΕΚ και Απολλωνα.
  • Χωρις τον Ντομινικ Γουιλκινς κατα πασα πιθανοτητα, θα αγωνιστει αποψε ο Παναθηναικος κατα του Ολυμπιακου για το πρωταθλημα μπασκετ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την αναγκη καθαρων λυσεων στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ επανελαβε το μεσημερι, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος ειπε οτι οι λυσεις αυτες ειναι οι καλυτερες. Κατα τη διαρκεια της ψηφοφοριας για την εκλογη νεου προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ο Πρωθυπουργος τονισε οτι το νεο προεδρειο θα διαχειριστει ολες τις υποθεσεις και αυτο ειναι, οπως ειπε, ενα σημαντικο βημα δημοκρατιας. Με το προεδρειο αυτο, ειπε ο κ. Σημιτης θα συνεργαστει για μια πιο ενεργη συμβολη και παρουσια της Κοινοβουλευτικης Ομαδας στη ζωη και του ΠΑΣΟΚ αλλα και της Βουλης.

Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε στη συνεχεια στο Μεγαρο Μαξιμου με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, ο οποιος τον ενημερωσε για τις αποφασεις του Εκτελεστικου Γραφειου του κομματος, σχετικα με τη θεσμοθετηση θεσης αντιπροεδρου με ενισχυμενες αρμοδιοτητες, ο οποιος ομως, δεν θα ειναι διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου. Επισης ο κ. Σκανδαλιδης ενημερωσε τον Πρωθυπουργο και για τη συναντηση του με τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου στην Εκαλη. Ο κ. Σκανδαλιδης χαρακτηρισε χρησιμη και εποικοδομητικη τη συζητηση και ειπε οτι ο Πρωθυπουργος, συμφωνει σε γενικες γραμμες με την πορεια που εχουμε χαραξει. Εξαλλου, ο κ. Σκανδαλιδης, αναφερομενος σε δημοσιευματα για τη συναντηση του με τον κ. Παπανδρεου, τονισε οτι απο τη συνομιλια που ειχε αποκομισε την αισθηση οτι ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ ειναι πανω απο μικροκομματικες αντιπαραθεσεις και δεν μπαινει στη συζητηση για καταστατικες αλλαγες, ενω τον ενδιαφερει η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ και μονο. Τελος, ο κ. Σκανδαλιδης ειπε οτι οι λυσεις που προτεινει το Εκτελεστικο Γραφειο ειναι καθαρες.

Στις καλπες προσερχονται σημερα οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ προκειμενου να εκλεξουν το νεο επταμελες προεδρειο της κοινοβουλευτικης ομαδας. Υποψηφιοτητα εχουν δηλωσει 4 γυναικες βουλευτες και 11 ανδρες. Η ψηφοφορια αρχισε το πρωι και θα διαρκεσει μεχρι τις 9 το βραδυ. Παραλληλα, η κοινοβουλευτικη ομαδα θα επιλεξει τους 6 υποψηφιους κοινοβουλευτικους εκπροσωπους, απο τους οποιους ο Πρωθυπουργος θα επιλεξει τους 3.

Οι περικοπες στις δημοσιες δαπανες συζητουνται σε ευρεια συσκεψη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη και τη συμμετοχη των οικονομικων υπουργων. Εξεταζονται οι προτασεις που καταγραφηκαν στο πορισμα της αρμοδιας επιτροπης. Συμφωνα με πληροφοριες στις προτασεις περιλαμβανονται η καταργηση και η συγχωνευση φορεων που ελεγχονται απο το δημοσιο καθως και υπηρεσιων του δημοσιου. Προτεινεται ακομη ο περιορισμος των προσληψεων, η αξιοποιηση της περιουσιας του δημοσιου και ο εκσυγχρονισμος των μεθοδων διοικησης προμηθειων και ελεγχου καθως και των νοσοκομειων και των εκπαιδευτικων ιδρυματων.

Ο Προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκρατης Κοκκαλης, κληθηκε το μεσημερι απο τον προισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνων Αναστασιο Κανελλοπουλο προκειμενου να εξεταστει την επομενη εβδομαδα, ως μαρτυρας σχετικα με οσα αναφερει στη χθεσινη ανακοινωση του που δημοσιευθηκε στον Τυπο. Ειδικοτερα στην κληση του κ. Κοκκαλη αναφερεται οτι σε χθεσινη ανακοινωση της εταιριας ``ΙΝΤΡΑΚΟΜ`` η οποια υπογραφεται απο τον ιδιο, καταγγελλεται η διαπραξη αυτεπαγγελτως διωκομενων εγκληματων. Καταγγελλεται συγκεκριμενα οτι ``πολιτικοι , εκδοτες και δημοσιογραφοι απο καιρο εχουν εμπλακει στο πλεον ανομο συμπλεγμα οικονομικοπολιτικων συναλλαγων, εκβιασμου και αλληλεξαρτησεων. Η δημοσια αυτη καταγγελια, προσθετει ο κ. Κανελλοπουλος, μας υποχρεωνει να διενεργησουμε προκαταρκτικη εξεταση.

Το θεμα των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ κυριαρχησε στη μεσημβρινη ενημερωση των πολιτικων συντακτων απο τον κυβερνητικο εκπροσωπο Δημητρη Ρεππα. Απαντωντας σε ερωτηση αν θα υπογραφει η νεα συμβαση για τα ψηφιακα μεταξυ του ΟΤΕ και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΣΙΕΜΕΝΣ, ειπε οτι το θεμα αυτο αφορα αποκλειστικα τη διοικηση του Οργανισμου η οποια και θα λαβει την αποφαση με γνωμονα το συμφερον του ΟΤΕ. Η διοικηση του ΟΤΕ, προσθεσε ο κ. Ρεππας, γνωριζει τη δικαστικη πτυχη της υποθεσης.

Η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, κατεθεσε το μεσημερι μηνυση για συκοφαντικη δυσφημηση κατα του Βουλευτη της Πολιτικης Ανοιξης, Στεφανου Στεφανοπουλου. Στη μηνυση που κατατεθηκε στον αρμοδιο εισαγγελεα, η κ. Παπανδρεου αναφερει οτι ηταν συκοφαντικος και ψευδης ο ισχυρισμος του κ. Στεφανοπουλου, περι αναμιξης της στο θεμα των προμηθειων του ΟΤΕ. Υποστηριζει οτι με τετοιες ενεργειες θιγεται η τιμη και η υποληψη της και υποβαθμιζεται η πολιτικη ζωη της χωρας. Η κ. Παπανδρεου τονισε οτι νιωθει αηδια για τα οσα γινονται και εξεφρασε την ελπιδα οτι η Βουλη θα ζητησει την αρση της ασυλιας του βουλευτη της Πολιτικης Ανοιξης, προκειμενου να δικαστει σχετικα με την κατηγορια για την οποια ζητα τη διωξη του. Τονισε οτι εντος των ημερων θα κατατεθει αγωγη αποζημιωσης εναντιον του κ. Στεφανοπουλου οπως επισης και εναντιον της εφημεριδας "ΝΙΚΗ".

Στο Σικαγο βρισκεται σημερα τελευταιο σταθμο της περιοδειας του στις ΗΠΑ, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Σε ομιλια του στους ομογενεις της πολης, παρουσια του Προεδρου του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, Αντριου Αθενς, ο κ. Στεφανοπουλος τονισε οτι ο αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον, θα πρεπει να μη μεινει στα λογια αλλα αυτα να γινουν πραξεις και να τηρουνται. Επεσημανε ακομη οτι η Ελλαδα βρισκεται εν δικαιω αν και τα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων επικρατουν οπως ειπε και καλυπτουν την αληθεια. Το βραδυ, ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα μιλησει για το ρολο της Ελλαδας στη νοτιοανατολικη Ευρωπη σε εκδηλωση του Συμβουλιου Εξωτερικων Σχεσεων του Σικαγο. Αναμενεται να τονισει οτι η Ελλαδα θελει τη συνεργασια με την Τουρκια υπο την προυποθεση του σεβασμου απο την Αγκυρα, του Διεθνους Δικαιου και της εγκαταλειψης των απειλων η της χρησης βιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικα προβληματα αντιμετωπιζει πλεον ο κυβερνητικος συνασπισμος στην Τουρκια μετα τη χθεσινη αποφαση του Ανωτατου Συνταγματικου Δικαστηριου της χωρας να κηρυξει ακυρη την ψηφοφορια στο Κοινοβουλιο για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στην κυβερνηση συνεργασιας. Η αποφαση αυτη εληφθη μετα την προσφυγη του ισλαμιστικου κομματος του Νετσμεντιν Ερμπακαν, ο οποιος καλεσε σημερα τα μη θεοκρατικα κομματα της Τουρκιας να μετασχουν σε μια κυβερνηση συνεργασιας. Συμφωνα με τους συνταγματολογους ειναι πλεον αναγκαια η προσφυγη του κυβερνητικου συνασπισμου σε νεα ψηφοφορια για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης απο τη Βουλη.

Σοβαρη λοιμωδης ασθενεια, η οποια, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις προκειται για μελιταιο πυρετο, εχει προσβαλλει εκατονταδες ζωα, κυριως αγελαδες, που εκτρεφονται στην περιοχη της Κορυτσας, πολυ κοντα στα ελληνοαλβανικα συνορα. Αυτο αναφερεται σε δημοσιευματα των σημερινων φυλλων αλβανικων εφημεριδων τα οποια προσθετουν οτι λαμβανονται μετρα για την απομονωση και εξουδετερωση των αρρωστων ζωων. Συμφωνα με την ιδια πηγη, εχει ηδη απαγορευθει στην αλβανικη αγορα η πωληση ντοπιων νωπων κρεατων, γαλακτος και αλλων κτηνοτροφικων προιοντων , παροτι - προς το παρον - δεν εχει γινει για το ολο θεμα ανακοινωση απο καμια επισημη αρχη.

Επαναλαμβανεται σημερα η συναντηση των αντιπροσωπων των χωρων που μετεχουν στις συνομιλιες της Ουασιγκτον για την ειρηνευση στην περιοχη του νοτιου Λιβανου. Αναλογη συνεδριαση πραγματοποιηθηκε χθες αλλα κατεληξε σε αποτυχια καθως δεν κατεστη δυνατον να ληφθουν αποφασεις σε πολλα σημεια οπως το ζητημα της προεδριας της επιτροπης που θα επιβλεπει την εφαρμογη εκεχειριας στο Λιβανο. Στο μεταξυ, δεκαδες συλληψεις στελεχων της Χαμας πραγματοποιησε ο ισραηλινος στρατος στη δυτικη Οχθη, ενω το ισραηλινο πυροβολικο βομβαρδισε θεσεις των μουσουλμανων ανταρτων σε αντιποινα για βομβα που εξερραγη στην ελεγχομενη απο το Ισραηλ ζωνη ασφαλειας.

Περισσοτερα απο 1000 ατομα εκφραζονται φοβοι οτι εχουν χασει τη ζωη τους στο βορειο Μπαγκλαντες απο τον τυφωνα που σαρωσε την περασμενη Δευτερα την περιοχη Τανγκαιλ, δηλωσε τοπικος αξιωματουχος. Μεχρι στιγμης εχουν ταφει σε ομαδικους ταφους περισσοτερα απο 500 ατομα, αλλα οι αρχες εκτιμουν οτι ο αριθμος των θυματων θα διπλασιαστει. Ισχυρες δυναμεις του στρατου εχουν αναπτυχθει στην πληγεισα περιοχη για να βοηθησουν το εργο των σωστικων συνεργειων. Τα νοσοκομεια απευθυνουν συνεχως εκκλησεις για αιμοδοσια, καθως μεταφερονται εκει χιλιαδες τραυματιες. Ο τυφωνας παρεσυρε χιλιαδες σπιτια, κατεστρεψε στεγες και ξεριζωσε δενδρα και ηλεκτρικους πυλωνες σε 50 χωρια.

Χιλιαδες ταφους, ναους και εκκλησιες που ειχαν ανεγερθει χωρις κυβερνητικη εγκριση, απομακρυναν οι αρχες της Κινας απο την υπαιθρο των ανατολικων περιοχων της χωρας. Συμφωνα με την εφημεριδα ``Ημερησια`` της Κινας, τεσσερα εκατομμυρια ταφοι δημιουργηθηκαν παρανομα στην επαρχια Τσινχουα με αποτελεσμα να μειωνονται οι καλλιεργησιμες εκτασεις και η παραγωγη. Οι αρχες απομακρυναν πανω απο 12. 000 ταφους, ενω κατεδαφισαν και 3. 000 ναους. Η εξοικονομηση γης αοτελει μονιμο μελημα των κινεζικων αρχων, εφ`οσον ειναι υποχρεωμενες να εξασφαλισουν τη σιτιση του 22% του παγκοσμιου πληθυσμου εκμεταλλευομενες μολις το 7% των καλλιεργησιμων εκτασεων της χωρας.

Προειδοποιηση προς τον Προεδρο της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν οτι οι ανδρες του θα προσπαθησουν να τον σκοτωσουν αν πραγματοποιησει το προγραμματισμενο του ταξιδι στην Τσετσενια, απηυθυνε ο Σαμιλ Μπασαγεφ, ενας απο τους διοικητες των Τσετσενων αυτονομιστων. Ο Μπασεγεφ κατηγορησε τον Γιελτσιν οτι χρησιμοποιει τον πονο και το αιμα των Τσετσενων για την αυτοπροβολη του και τονισε οτι αντιτιθεται σθεναρα σε καθε σχεδιο ειρηνευτικων διαπραγματευσεων με τους Ρωσους.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταλαιπωρια στην εθνικη οδο Αθηνων-Θεσσαλονικης στο υψος των Τεμπων. Εκατονταδες αυτοκινητα, εχουν ακινητοποιηθει και εχουν σχηματιστει ουρες χιλιομετρων, μετα απο συγκρουση δυο φορτηγων αυτοκινητων, στο υψος της Αγιας Παρασκευης στα Τεμπη. Η κυκλοφορια των αυτοκινητων μεχρι το μεσημερι ειχε διακοπει, ενω απο το δυστυχημα εχασαν τη ζωη τους οι οδηγοι των δυο φορτηγων, τα στοιχεια των οποιων παραμενουν αγνωστα.

Μεσα στο 1997 θα πεζοδρομηθει η Ερμου, δηλωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, μετα τη συσκεψη που ειχε για το εμπορικο τριγωνο, στην Αθηνα. Το εργο ειναι προυπολογισμου 2 δισεκατομμυριων δραχμων. Το μεσημερι ο κ. Λαλιωτης ενημερωσε τη Γενικη Γραμματεα του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα για τους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Στις Ηνωμενες Πολιτειες μεταβαινει σημερα η αυριο η Αλικη Βουγιουκλακη, προκειμενου να υποβληθει σε εξετασεις σε ειδικο ιατρικο κεντρο της Βοστωνης. Παρα τα ελπιδοφορα αποτελεσματα των εξετασεων που ελαβε απο το Μοναχο η δημοφιλης ηθοποιος δεν αποκλειεται να υποβληθει σε χειρουργικη επεμβαση.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του στον Πειραια απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Προκειται για το Σταματη Μαλτεζο, 25 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε εισοδο πολυκατοικιας στη Δραπετσωνα. Διπλα του βρεθηκε μια χρησιμοποιημενη συριγγα. Στο μεταξυ, στα Χανια, συνεληφθησαν δυο υπαξιωματικοι του Πολεμικου Ναυτικου, κατηγορουμενοι για εμπορια ναρκωτικων. Προκειται για τον Αρχικελευστη Γεωργιο Παζαπολιδη, 30 ετων και τον Κελευστη Δημητριο Οικονομου, 30 ετων απο την Αθηνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο πολυ μεγαλα παιχνιδια, ενα στο μπασκετ και ενα στο ποδοσφαιρο, διεξαγονται αποψε. Στο κλειστο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων, ο Παναθηναικος φιλοξενει τον Ολυμπιακο στον τεταρτο αγωνα αναμεσα στις δυο ομαδες για τον τελικο των πλει-οφ στο πρωταθλημα της Α1 Εθνικης κατηγοριας ανδρων του μπασκετ. Οι "ερυθρολευκοι`` προηγουνται με 2-1 στις νικες και αν επικρατησουν αποψε θα κατακτησουν και παλι τον τιτλο, ενω σε αντιθετη περιπτωση, θα πραγματοποιηθει και πεμπτο παιγνιδι την Κυριακη. Με τον Παναθηναικο δεν θα αγωνισθει κατα πασα πιθανοτητα ο Ντομινικ Γουιλκινς, ενω ο Ολυμπιακος, θα στερηθει τις υπηρεσιες του Δημητρη Παπανικολαου. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 9. 30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας απο το ΜΕΓΚΑ.

Νωριτερα, στις 5. 30 το απογευμα, διεξαγεται στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας ο τελικος του Κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, μεταξυ της ΑΕΚ και του Απολλωνα Αθηνων, που δεν εχει κατακτησει ποτε στην ιστορια του το τροπαιο, σε αντιθεση με την ΑΕΚ που το εχει κατακτησει 8 φορες.

Τελικος πραγματοποιειται στις 7 το απογευμα και στο πολο, αναμεσα στον Ολυμπιακο και την Βουλιαγμενη. Η πρωτη αυτη συναντηση των τελικων των πλει-οφ πα πραγματοποιηθει στο κολυμβητηριο του Πειραια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Για σημερα προβλεπονται νεφωσεις που τις μεσημερινες και απογευματινες ωρες στα ηπειρωτικα θα αυξηθουν και θα εκδηλωθουν τοπικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και η θερμοκρασια φθανει τους 23 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 26 και στα νησια τους 24 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος αλλα τις απογευματινες ωρες στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και θα σημειωθουν τοπικες βροχες και σπορδικες καταιγιδες. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 18 May 1996 - 2:14:57