Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 10)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Θυελλα αντιδρασεων απο ΓΣΕΕ, συνταξιουχους και κομματα για την προταση της επιτροπης τεχνοκρατων περι δραχμικης αυξησης των χαμηλοσυνταξιουχων.
  • Απαραδεκτη η προταση κατα τη ΓΣΕΕ, επεσε το προσωπειο της κυβερνησης αναφερει η Νεα Δημοκρατια, για μοιρασμα ψυχιων κανουν λογο Πολιτικη Ανοιξη και Συνασπισμος.
  • Συμφωνια κυβερνησης και εργαζομενων για τη σωτηρια των ναυπηγειων Ελευσινας. Θα συνεχισθει η χρηματοδοτηση, θα εξελθουν 500 εργαζομενοι.
  • Διαδοχικες συσκεψεις για την οικονομια του πρωθυπουργου με τον Αλεκο Παπαδοπουλο και του Γιαννου Παπαντωνιου με το Λουκα Παπαδημο.
  • Στην αντεπιθεση ο Μιλτιαδης Εβερτ, μετα την κινηση των 24 βουλευτων Δεν αποκλειει εκτακτο συνεδριο για να σταματησει η αμφισβητηση.
  • Χρησιμες και οφελιμες χαρακτηρισε ο προεδρος της Δημοκρατιας τις επαφες του με την αμερικανικη ηγεσια. Ελαβε διαβεβαιωσεις για αρση της ατυπης ταξιδιωτικης οδηγιας για το αεροδρομο του Ελληνικου.
  • Οι ψηφιακες παροχες του ΟΤΕ στο επικεντρο της συναντησης του πρωθυπουργου με το διοικητη του οργανισμου και στην Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας.
  • Νεα κοντρα για τα διαπλεκομενα συμφεροντα στη βουλη. Υψηλοι τονοι και φραστικες αντεγκλισεις μεταξυ Πολιτικης Ανοιξης και Βασως Παπανδρεου για τα καζινο.
  • Στο μικροσκοπιο της εισαγγελικης ερευνας ολα τα ινστιτουτα αισθητικης και κεντρα αδυνατισματος της Θεσσαλονικης.
  • Ο φοβος ανοδου των ισλαμιστων στην εξουσια αναγκαζει την Τανσου Τσιλερ να στηριξει την κυβερνηση Γιλμαζ, παρα την παραπομπη της.
  • Δεν αποκλειει τη χρηση βιας για αποφυγη διασπασης της Ιταλιας ο νεος προεδρος της βουλης Λουτσιανο Βιολαντε.
  • Ανοδος 0,19% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμα ικανοποιησης επικρατει στην Αθηνα για τα αποτελεσματα της συναντησης του προεδρου της Δημοκρατιας με τον Μπιλ Κλιντον και τις θεσεις που διατυπωσε ο Αμερικανος προεδρος, αναφορικα με την ελληνοτουρκικη κριση στο Αιγαιο και το Κυπριακο. Ο κ. Στεφανοπουλος, που ολοκληρωσε την επισημη επισκεψη του στις Ηνωμενες Πολιτειες, χαρακτηρισε χρησιμες και οφελιμες τις επαφες του με την αμερικανικη ηγεσια, στην οποια εξεθεσε τις ελληνικες θεσεις για τα εθνικα μας ζητηματα. Δεν ακουσα αντιλογο, χωρις αυτο να σημαινει οτι οι θεσεις μας γινονται απολυτως δεκτες, δηλωσε χαρακτηριστικα ο κ. Στεφανοπουλος, ο οποιος μετεβη στην Ατλαντα αρχιζοντας κυκλο επαφων με τα κεντρα οπου βρισκονται Ελληνες ομογενεις. Προσθεσε ακομη οτι ελαβε διαβεβαιωσεις πως συντομα θα αρθει η ατυπη ταξιδιωτικη οδηγια για το αεροδρομιο του ελληνικου. Χρησιμο απο καθε αποψη χαρακτηρισε το ταξιδι του κ. Στεφανοπουλου ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, ενω ο Κωνσταντινος Μητσοτακης τονισε οτι θα πρεπει να εμμεινουμε στην υποστηριξη των εθνικων μας θεματων, να ειμαστε προσεκτικοι στους χειρισμους γιατι οι κινδυνοι δεν εχουν εκλειψει οριστικα.

Στο μεταξυ, νεα διπλωματικη μαχη αναμενεται να δωσει η Ελλαδα στο συμβουλιο υπουργων της Κοινοτητας, τη Δευτερα, στις Βρυξελλες, μετα τις πιεσεις που ασκουνται στην Ιταλικη προεδρια για συνδεση του ελληνικου Βετο στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας με τις συνομιλιες για την ενταξη της Κυπρου. Η ιταλικη προεδρια, παντως δεν προκειται να παρει πρωτοβουλια για την αναβολη συγκλησης του συμβουλιου συνδεσης της Κυπρου, που θα γινει την προσεχη Τριτη.

Θυελλα αντιδρασεων εχει προκαλεσει η προταση της αρμοδιας επιτροπης προς την κυβερνηση για τη δραχμικη οικονομικη ενισχυση των συνταξιουχων, ιση με ενα ημερομισθιο ανειδικευτου εργατη, απο 1ης Ιουλιου 1996. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας, χαρακτηρισε απαραδεκτη την προταση, προανηγγειλε κινητοποιησεις και καλεσε την κυβερνηση να την απορριψει. Απο την πλευρα τους, οι ομοσπονδιες των συνταξιουχων προανηγγειλαν δυναμικες πανελλαδικες κινητοποιησεις για τις 23 του μηνος. Το πορισμα της επιτροπης, που βρισκεται ηδη στα χερια του πρωθυπουργου, απορριπτει την προταση της ΓΣΕΕ και των συνταξιουχων καθως και τη δεσμευση του υπουργου Εργασιας για συνδεση των κατωτατων συνταξεων με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη και προτεινει δραχμικη αυξηση περιπου εξι χιλιαδων δρχ. Η αποφαση αυτη, που εληφθη κατα πλειοψηφια, εξοργισε τον εκπροσωπο της ΓΣΕΕ κ. Κωλετση, που αποχωρησε απο την επιτροπη κανοντας λογο για αναλγητη αποφαση. Σημειωνεται οτι η προταση της επιτροπης δεν ειναι δεσμευτικη για την κυβερνηση, η οποια θα παρει οριστικη αποφαση στο τελος του μηνος. Επεσε το προσωπειο της κυβερνησης, αναφερει σε ανακοινωση της η Νεα Δημοκρατια και μιλαει για εμπαιγμο των συνταξιουχων. Για αναισθησια απεναντι στην αγωνια και το δραμα των συνταξιουχων κατηγορει την κυβερνηση η Πολιτικη Ανοιξη κανοντας λογο για μοιρασμα ψιχιων. Για ψιχουλα που προκαλουν την αντοχη και τη νοημοσυνη των συνταξιουχων, μιλαει και ο Συνασπισμος.

Προς συμφωνια κυβερνησης-εργαζομενων φαινεται οτι βαδιζουν οι διαπραγματευσεις για τη σωτηρια των Ναυπηγειων Ελευσινας. Σε διαδοχικες συσκεψεις των αρμοδιων υπουργειων αποφασισθηκε να συνεχιστει η χρηματοδοτηση της επιχειρησης μεχρι να εξασφαλιστει η πωληση της, να εξασφαλιστει το προγραμμα κατασκευης των αρματαγωγων του Ναυτικου και να στηριχτει το επενδυτικο προγραμμα. Απο την επιχειρηση θα εξελθουν 500 εργαζομενοι, απο τους 1. 780 που απασχολει σημερα, οι 200 με προωρη συνταξιοδοτηση, οι 200 με μεταταξη και οι 100 με εθελουσια εξοδο. Το Σωματειο των εργαζομενων συμφωνει σε μια τετοια προοπτικη και καλει την κυβερνηση να ανακοινωσει τα συμφωνηθεντα στις συσκεψεις και να τα υλοποιησει.

Διαδοχικες συσκεψεις για την πορεια της οικονομιας εγιναν σημερα σε κυβερνητικο επιπεδο. Ο πρωθυπουργος ειχε συναντηση με τον υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο, ο οποιος τον ενημερωσε για την πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου, καθως και για το σχεδιο που αφορα το κεφαλαιο εθνικης αμυνας. Απο την πλευρα του ο υπουργος Εθνικης οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, συναντηθηκε με το διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημο, με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν την πολιτικη των επιτοκιων και τον περιορισμο των δανειων. Οπως δηλωσε ο κ. Παπαδημος η Τραπεζα Ελλαδος θα ανακοινωσει στο τελος Μαιου μετρα για την περιστολη των δανειων σε συναλλαγμα, ενω για τα καταναλωτικα δανεια τονισε οτι δεν υπαρχει ακομη καμια αποφαση.

Στην αντεπιθεση περασε σημερα ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, που φερεται ενοχλημενος απο την επιστολη των 24, προσκειμενων στον κ. Μητσοτακη, βουλευτων, που ζητουν εκτακτη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Συμφωνα με πληροφοριες στη σημερινη συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης ο κ. Εβερτ τονισε οτι δεν θα διστασει να οδηγησει το κομμα σε εκτακτο συνεδριο, αν συνεχισθει αυτη η κατασταση και προσθεσε οτι ειναι αποφασισμενος να προστατευσει την ενοτητα της παραταξης και να την οδηγησει στη νικη, στις επομενες εκλογες, οι οποιες δεν απεκλεισε να γινουν τον Οκτωβριο. Στο θεμα της επιστολης αναφερθηκε απο τα Χανια και ο Κωνσταντινος Μητσοτακης, χαρακτηριζοντας φυσιολογικη την ενεργεια των βουλευτων, προκειμενου, οπως ειπε, να συνελθει το ανωτατο κομματικο οργανο για να συζητησει τα υπαρκτα και μεγαλα προβληματα. Η Εκτελεστικη Επιτροπη αποφασισε να επαναληφθουν σε 17 τοπικες επιτροπες στα Τρικαλα οι εσωκομματικες εκλογες μετα τις καταγγελιες του κ. Χατζηγακη οτι υπηρξαν παρατυπιες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο φοβος για ενδεχομενη συμμετοχη των ισλαμιστων στην Τουρκια, συνεβαλε ωστε να αποτραπει η διαλυση του ευθραστου κυβερνητικου συνασπισμου. Παρα την χθεσινη ψηφοφορια στην εθνοσυνελευση, οπου με συντριπτικη πλειοψηφια οι βουλευτες ψηφισαν υπερ της παραπομπης της πρωην πρωθυπουργου, Τανσου Τσιλερ, για υποθεσεις διαφθορας, εκεινη αποφασισε να παραμεινει στην κυβερνηση μαζι με τον εταιρο της, ηγετη του κομματος της Μητερας Πατριδας, Μεσουτ Γιλμαζ.

Η χρηση βιας για την αποφυγη της διασπασης της Ιταλιας περιλαμβανεται στα νομιμα μεσα που διαθετει ενα δημοκρατικο κρατος, υποστηριξε ευθυς μολις ανελαβε τα καθηκοντα του ο νεοεκλεγεις προεδρος της ιταλικης βουλης, κεντροαριστερος Λουτσιανο Βιολαντε. Οι δηλωσεις αυτες αποτελουν την δριμυτερη μεχρι στιγμης απαντηση στον ηγετης της Λεγκας του Βορρα, Ουμπερτο Μποσι, που την περασμενη εβδομαδα ειχε ζητησει την αποσχιση της βορειας απο την νοτια Ιταλια.

Την παραιτηση του υπεβαλε ο ο πρωθυπουργος της Ινδιας και μεγαλος ηττημενος των εκλογων, Ναρασιμα Ραο. Η ηττα του Κομματος του Κογκρεσου, του παλαιοτερο πολιτικου σχηματισμου της χωρας, ανοιγει το δρομο για τον σχηματισμο κυβερνησης ειτε απο την δεξια, ειτε απο την αριστερα. Συμφωνα ομως με ολες τις ενδειξεις, ρυθμιστικο ρολο ενδεχεται να εχουν οι κομμουνιστες.

Στο χορο των ιδιωτικοποιησεων μπαινει η νεα κυβερνηση της Ισπανιας. Οπως δηλωσε σε συνεντευξη του στην εφημεριδα Ελ Παις ο υπουργος Βιομηχανιας, πρωτη του προτεραιοτητα ειναι η ιδιωτικοποιηση ολων των δημοσιων επιχειρησεων. Η νεα συντηρητικη κυβερνηση ηλθε στην εξουσια μετα απο 13 χροανια του Χοσε Μαρια Αθναρ διαδεχθηκε την σοσιαλιστικη του Φελιπε Γκονζαλες, μετα απο 13 χρονια.

Δυο νεα κρουσματα της νοσου των τρελλων αγελαδων, αναφερθηκαν σημερα στην Ελβετια απο την Κτηνιατρικη Υπηρεσια της Βερνης. Τα δυο νεα αυτα περιστατικα ανεβαζουν σε 28 τον αριθμο των κρουσματων απο την αρχη του χρονου, ενω απο τον Νοεμβριο του 1990 που πρωτοεμφανιστηκε η ασθενεια των τρελλων αγελαδων στην Ελβετια, εχουν αναφερθει 213 κρουσματα.

Τριαντα πεντε ατομα συνεληφθησαν σημερα στην περιοχη του Παρισιου και την Μασσαλια στο πλαισιο επιχειρησης της γαλλικης αστυνομιας για την εξαρθρωση δικτυων ισλαμιστων. Συμφωνα με πηγες της αστυνομιας, μεταξυ των συλληφθεντων ειναι και αρκετοι ισλαμιστες με πλαστα χαρτια.

Ποινη φυλακισης εννεα μηνων με αναστολη, καθως και προστιμο 15 εκατ. δραχμων επεβαλε το δικαστηριο του Μιλανου στον κορυφαιο σχεδιαστη μοδας, Τζορτζιο Αρμανι, που κατηγορειτο για υποθεση διαφθορας. Μαζι με τον Αρμανι δικαζονταν και αλλοι 18 σχεδιαστες μοδας, μεταξυ των οποιων ο Τζανφρανκο Φερε και η Κριτσια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μεσημερι ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον υφυπουργο Εθνικης Αμυνας Νικο Κουρη, ενοψει του ταξιδιου του τελευταιου στις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου θα εχει συνομιλιες με αξιωματουχους του Πενταγωνου. Στη συναντηση, συμφωνα με πληροφοριες, συζητηθηκε η αντιδραση της Αθηνας σε περιπτωση που η αμερικανικη πλευρα, θεσει θεμα επιπλεον μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης στο Αιγαιο. Παντως ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η Ελλαδα το μονο μνημονιο που συζητα ειναι αυτο που υπεγραφη στη Βουλιαγμενη το 1988 μεταξυ των κυριων Παπουλια και Γιλμαζ. Στο μεταξυ, νεα διπλωματικη μαχη αναμενεται να δωσει η ελλαδα στο συμβουλιο υπουργων της Κοινοτητας, τη Δευτερα, στις Βρυξελλες, μετα τις πιεσεις που ασκουνται στην Ιταλικη προεδρια για συνδεση του ελληνικου Βετο στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας με τις διαπραγματευσεις για την ενταξη της Κυπρου. Η ιταλικη προεδρια, παρα τις εντονες πιεσεις που δεχεται απο εταιρους δεν προκειται να παρει καμια πρωτοβουλια για την αναβολη συγκλησης του συμβουλιου συνδεσης της Κυπρου, που θα γινει την προσεχη Τριτη.

Το θεμα της προμηθειας των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, που επανηλθε στη δημοσιοτητα μετα τις καταγγελιες του κ. Εβερτ σε βαρος του κυβερνητικου εκπροσωπου, απασχολησε τη συναντηση που ειχε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με τον προεδρο του ΟΤΕ Δημητρη Παπουλια. Στη συναντηση συζητηθηκε επισης το εκσυγχρονιστικο και αναπτυξιακο προγραμμα του οργανισμου. Η Νεα Δημοκρατια δεν αποκλειει το ενδεχομενο να ζητησει τη συγκληση της Εκτελεστικης Επιτροπης, ενω ο κ. Μητσοτακης τονισε οτι την εποχη που ο ιδιος εθετε το θεμα ηταν μονος, ενω τωρα μιλουν, ανταγωνιζομενοι μαλιστα μεταξυ τους, ποιος θα χτυπησει τα διαπλεκομενα συμφεροντα.

Νεα κοντρα για τα περιφημα διαπλεκομενα συμφεροντα σημερα στη Βουλη, κατα τη διαρκεια συζητησης επερωτησης της ΠΟΛ. ΑΝ για τον τουρισμο. Η φραση του βουλευτη της ΠΟΛ. ΑΝ Στεφανου Στεφανοπουλου οτι πισω απο την αποφαση της κυβερνησης να ανακαλεσει τις αδειες των καζινο, βρισκονται διαπλεκομενα συμφεροντα, προκαλεσε την αντιδραση της υπουργου Αναπτυξης Βασως Παπανδρεου, η οποια ειπε οτι η ΠΟΛ. ΑΝ δεν θα πρεπει να μιλαει για διαπλεκομενα συμφεροντα, προσθετοντας οτι ειναι γνωστο πως ξεκινησατε. Η παρατηρηση της κυριας Παπανδρεου προκαλεσε τις αντιδρασεις των βουλευτων της ΠΟΛ. ΑΝ. και ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του κομματος Ανδρεας Λεντακης χαρακτηρισε απαραδεκτη τη δηλωση της υπουργου και την καλεσε να κατονομασει ποια ειναι τα διαπλεκομενα που βρισκονται πισω απο την ιδρυση του κομματος του. Απαντωντας η υπουργος Αναπτυξης, ειπε οτι η αποφαση για τα καζινο εληφθη ομοφωνα απο την Κυβερνητικη Επιτροπη και προσθεσε οτι η κυβερνηση ελαβε σοβαρα υποψη της το δημοσιο συμφερον.

Κυμα απολυσεων εργαζομενων στα βενζινοπωλεια, εχει προκαλεσει η καταργηση του ελευθερου ωραριου, δηλωσε ο αναπληρωτης Προεδρος της ΓΣΕΕ, Γιωργος Μανωλης. Συμφωνα με τον κ. Μανωλη εχουν ηδη απολυθει 2. 500 εργαζομενοι. Παντως, η ΓΣΕΕ ειχε συναινεσει στην αλλαγη του ωραριου, υπο τον ορο οτι δεν θα γινει καμια απολυση. Μαλιστα, ο Προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας, δηλωσε οτι απο τη στιγμη που οι ιδιοκτητες βενζιναδικων προχωρησαν σε απολυσεις, το θεμα τιθεται ξανα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων.

Αναστατωση στην αγορα ακινητων, αναμενεται να προκαλεσει αποφαση του μονομελους πρωτοδικειου, η οποια απαγορευει στους κατασκευαστες πολυκατοικιων και στους εργολαβους, να πωλουν θεσεις παρκινγκ μαζι με τα διαμερισματα και να εισπραττουν αρκετα εκατομμυρια. Με την αποφαση του το μονομελες πρωτοδικειο, αναγνωριζει οτι οι πυλωτες ειναι κοινοχρηστοι χωροι και το μονο που μπορουν να κανουν οι ιδιοκτητες, ειναι να καθορισουν απο κοινου τη χρηση τους, δηλαδη αν θα μετατραπουν σε χωρους συναθροισεων η αναψυχης για τα παιδια.

Ινστιτουτα αισθητικης, ιδιωτικα ιατρεια και κεντρα αδυνατισματος τιθενται στο μικροσκοπιο της Εισαγγελιας Θεσσαλονικης που ερευνα τη νομιμοτητα η μη της λειτουργιας τους. Αφορμη η τραγικη περιπτωση του θανατου, την περασμενη Δευτερα, της Δεσποινας Τοπουζλη στη διαρκεια επεμβασης λιποαναρροφησης σε ιδιωτικο ιατρειο. Σημερα ο προισταμενος της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Θεσσαλονικης, Κωνσταντινος Κιτσας, διεταξε τη διενεργεια προκαταρκτικης εξετασης την οποια ανεθεσε στην ασφαλεια Θεσσαλονικης.

Ασθενης σεισμικη δονηση 3,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε τα ξημερωματα μεταξυ Κοζανης και Γρεβενων παραμονες της συμπληρωσης ενος χρονου απο τον ισχυρο καταστροφικο σεισμο. Οι σεισμολογοι δεν ανησυχουν και εντασσουν τη δονηση στη μικρομετασεισμικη δραστηριοτητα που εξακολουθει να σημειωνεται στην περιοχη.

Αλλοι δυο νεοι εχασαν τη ζωη τους στην Αθηνα απο υπερβολικη χρηση ηρωινης. Προκειται για τον Ιωαννη Κουζιο 29 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε κεντρικο ξενοδοχειο της Ομονοιας. Επισης τα ξημερωματα βρεθηκε νεκρος στις τουαλετες του Πνευματικου Κεντρου του Δημου Αθηναιων, στην οδο Ακαδημιας, ανδρας περιπου 30 ετων, αγνωστων στοιχειων. Διπλα στους δυο νεους βρεθηκαν συριγγες με υπολειμματα ηρωινης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον πρωτο αγωνα για το Παγκοσμιο Λιγκ δινει αυτη την ωρα στη Σοφια η εθνικη μας ομαδα βολλευ των ανδρων, με την αντιστοιχη της Βουλγαριας. Το Ελληνικο συγκροτημα, μετα τον αποκλεισμο του απο τους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, θα επιχειρησει να ενισχυσει λιγο το ηθικο του ξεκινωντας θετικα την πορεια του σε μια σημαντικη διεθνη διοργανωση.

Η μεταγραφολογια κυριαρχει και παλι στη επικαιροτητα, ελλειψει αμεσων αγωνιστικων γεγονοτων. Παρελθον αποτελει απο σημερα για τον Ολυμπιακο, ο Πολωνος διεθνης επιθετικος ποδοσφαιριστης, Αντρει Γιουσκοβιακ. Ο παικτης συναντηθηκε με εκπροσωπους της διοικησης της Πειραικης ΠΑΕ και υπεγραψε την λυση του συμβολαιου του. Οπως ειπε ο ξενος παικτης θα συνεχισει την καριερα του στην Γερμανια και την Γκλαντμπαχ με την οποια εχει υπογραψει τριετες συμβολαιο συνεργασιας. Συμφωνα με πληροφοριες, ο Σερβος τερματοφυλακας του Ερυθρου Αστερα Σβονκο Μιλογιεβιτς βρισκεται κοντα στον Ολυμπιακο, ενω στους μεταγραφικους στοχους των ερυθρολευκων φερεται οτι ειναι και ο περιφημος Βοσνιος επιθετικος της Μπαρτσελωνα Μεχο Κοντρο, αλλα και ο Σερβος λιμπερο της Κορουνια Μιροσλαβ Τζουκιτς. Απο την αλλη πλευρα, ο νεαρος διεθνης επιθετικος του Εδεσσαικου Γιωργος Νασιοπουλος, φαινεται οτι θα συνεχισει την καριερα του στον Παναθηναικο, αφου η μεταγραφη του στους πρασινους θεωρειται τελειωμενη, ενω οι πρωταθλητες διεκδικουν παντα τον Ζηση Βρυζα της Ξανθης, το Νικο Λυμπεροπουλο της Καλαματας και τον Δημητρη Μαυρογενιδη του Αρη, που ομως ειναι μεταγραφικοι στοχοι και του Ολυμπιακου. Στην ομαδα του Πειραια, ο αμυντικος Κουλης Καραταιδης ανανεωσε το συμβολαιο του για δυο χρονια εναντι περιπου 40 εκατομμυριων δραχμων. Συμφωνηθηκε παραλληλα, η προωρη λυση του συμβολαιου του Γιουσκοβιακ, ο οποιος θα συνεχισει την καριερα του στο Γερμανικο πρωταθλημα.

Ακριβα πληρωσε ο Ολυμπιακος τα επεισοδια οπαδων του στο ντερμπι με τον Παναθηναικο, στο Ολυμπιακο σταδιο. Ο αθλητικος δικαστης Ερωτοκριτος Ερωτοκριτου τον τιμωρησε με αποκλεισμο της εδρας του για δυο αγωνες και ετσι θα δωσει σε ουδετερο γηπεδο τα παιχνιδια του με Εδεσσαικο και Ξανθη, για την 32-η ημερα και 34-η ημερα αντιστοιχα του πρωταθληματος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε και στη σημερινη συνεδριαση η αγορα του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με μικρη ανοδο 0,19% στις 924,90 μοναδες. Σε χαμηλα επιπεδα διατηρηθηκε ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε στα 4,4 δις. δρχ. Συνολικα διακινηθηκαν 195 μετοχες απο τις οποιες 123 σημειωσαν ανοδο, 53 υποχωρησαν και 19 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες ανοδος 0,03%, Ασφαλειες ανοδος 3,21%, Ληζινγκ πτωση 1,22%, Επενδυσεις πτωση 0,29%, Βιομηχανιες ανοδος 0,27%, Διαφορες ανοδος 1,14%, Συμμετοχων ανοδος 0,41%. Με σημαντικη ανοδο 1,14% εκλεισε ο δεικτης Παραλληλης Αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιη συννεφια θα εχει αυριο ολοκληρη σχεδον η χωρα, αλλα στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα σημειωθουν τοπικες βροχες η και καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοανατολικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι αλλα απο το απογευμα θα στραφουν σε δυτικους μεχρι μετριους. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση και στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα θα κυμανθει 15 με 29 βαθμους και στο Αιγαιο 18 με 31. Συννεφια, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 29 θα εχει η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει ασθενης βροχη και το
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 18 May 1996 - 2:14:56