Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 03)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρεμβαση Σημιτη στα εσωκομματικα του ΠΑΣΟΚ. Τα εσωκομματικα ειναι ελκυστικη παγιδα για οσους επιζητουν δημοσιοτητα, τονισε ο πρωθυπουργος και καλεσε τον καθενα ν'αναλαβει τις ευθυνες του.
  • Συνεδριασε το Εκτελεστικο Γραφειο. Να αρνηθουν το κλιμα πολωσης κι αντιπαλοτητας, καλεσε τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ο Ακης Τσοχατζοπουλος.
  • Δεδομενη η ισονομια και η ισοπολιτεια για τους μουσουλμανους, τονισε ο πρωθυπουργος που εξηγγειλε νεο εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων και δεσμευτηκε για το μισθολογιο των αξιωματικων.
  • Αυστηρη κριτικη της αντιπολιτευσης για την περιοδεια του πρωθυπουργου και τις εξαγγελιες του για αναπτυξη της περιοχης.
  • Δεν θα υπαρξει κανενα απολυτως προβλημα με τις γενικες εξετασεις, επανελαβε απο του βηματος της βουλης ο Γιωργος Παπανδρεου.
  • Νεο προβλημα με τα σκουπιδια, καθως κλεινει απο αυριο και μεχρι τις 7 του μηνος η χωματερη των Ανω Λιοσιων.
  • Φοροδιαφυγη και παραοικονομια στο στοχαστρο του υπουργειου Οικονομικων και της αστυνομιας οικονομικου εγκληματος που ιδρυεται.
  • Εξαρση θανατων απο ναρκωτικα. Το τελευταιο 24ωρο εχασαν τη ζωη τους εξι ατομα σε Αττικη και βορεια Ελλαδα.
  • Ληστεψε την Εγνατια Τραπεζα στη Νεα Ιωνια, αλλα αυτοτραυματισθηκε με το οπλο του και συνεληφθη.
  • Στο μαυροπινακα των χωρων που δεν εχουν ελευθερια στον Τυπο περιλαμβανεται η Τουρκια, με αφορμη την Παγκοσμια Ημερα του Τυπου.
  • Τουλαχιστον 8 νεκροι απο ισχυρη σεισμικη δονηση 6,4 Ριχτερ στη Βορεια Κινα.
  • Διεθνης συνθηκη του ΟΗΕ απαγορευει τη χρηση των ναρκων κατα προσωπικου.
  • Νεα βουτια κατα 1,51% σημειωσαν οι μετοχες στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε μια μειζονος σημασιας παρεμβαση στα εσωκομματικα του ΠΑΣΟΚ και στα οσα διαδραματιζονται στην πορεια προς το συνεδριο, προεβη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, απο τη Θρακη, στελνοντας παραλληλα σαφες μηνυμα προς τους εσωκομματικους αντιπαλους του. Τα εσωκομματικα ειναι μια ελκυστικη παγιδα για οσους επιζητουν δημοσιοτητα και αποστρεφουν το κομμα απο τα πραγματικα προβληματα του λαου, τονισε χαρακτηριστικα ο πρωθυπουργος για να προσθεσει οτι η κυβερνηση εχει εργο να επιτελεσει και αυτο θα κανει. Ο καθενας ας αναλαβει τις ευθυνες του. Το μεσημερι συνεδριασε το Εκτελεστικο Γραφειο κατω απο το κλιμα αμφισβητησης του, απο τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο που το χαρακτηρισε μη αντιπροσωπευτικο και μονοπροεδρικο. Σε δηλωσεις του ο Κωστας Σκανδαλιδης τονισε οτι στο συνεδριο δεν παμε για να εκλεξουμε νεο πρωθυπουργο, αλλα να ενισχυσουμε το κυβερνητικο εργο και να συζητησουμε τα μεγαλα προβληματα που αφορουν τη δομη και τη φυσιογνωμια του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικες προτεραιοτητες και τις ιεραρχησεις, προβληματα που χρειαζονται αμεση απαντηση.

Πριν απο τη συνεδριαση ο Ακης Τσοχατζοπουλος καλεσε τα στελεχη του κομματος να αρνηθουν το κλιμα πολωσης και αντιπαλοτητας απ'οπου κι αν προερχεται και να συμμετασχουν σε δημοκρατικο διαλογο για την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ. Το Εκτελεστικο Γραφειο ασχοληθηκε με τις καταστατικες αλλαγες και την εισηγηση του προς την Κεντρικη Επιτροπη στις 17 του μηνος. Στο μεταξυ, οσο πλησιαζει ο χρονος για το συνεδριο το κλιμα φορτιζεται, καθως κορυφαια στελεχη επιδιδονται σε μπαραζ δηλωσεων και αντιδηλωσεων. Ο Γιωργος Πασχαλιδης ταραξε για αλλη μια φορα τα νερα, προτεινοντας την παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου και εκλογη νεου προεδρου, ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος τηρησε ουδετερη σταση χαρακτηριζοντας προσωπικες τις αποψεις του υφυπουργου Παιδειας. Απο την πλευρα του ο Γιωργος Παπανδρεου τονισε οτι καθε προταση ειναι δεκτη να ακουσθει, υπερ της προτασης Πασχαλιδη ταχθηκαν εμμεσως οι Φοιβος Ιωαννιδης και Νικος Φαρμακης, ενω ο Μιλτιαδης Παπαιωαννου δηλωσε οτι αναμενει πρωτοβουλια απο την πλευρα του Ανδρεα Παπανδρεου.

Ο πρωθυπουργος παντως συνεχιζει την περιοδεια του στη Θρακη, οι κατοικοι της οποιας εναποθετουν πολλες ελπιδες στο νεο μοντελο αναπτυξης που εξηγγειλε ο κ. Σημιτης, προκειμενου, οπως ειπε, να καταστει η ευαισθητη αυτη περιοχη της χωρας, ορμητηριο του ελληνισμου. Μιλωντας στο τεταρτο σωμα στρατου ο κ. Σημιτης εξηγγειλε νεο εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων και επιλυση του μισθολογιου των αξιωματικων. Ο κ. Σημιτης εστειλε για αλλη μια φορα ενα σαφες μηνυμα προς την Αγκυρα, τονιζοντας οτι παραμενει μια υπαρκτη απειλη για την Ελλαδα, οτι ερμηνευει λανθασμενα τα χαρακτηριστικα της νεας καταστασης και κλιμακωνει την οξυνση στις διμερεις σχεσεις. Ο πρωθυπουργος καλεσε την Τουρκια να σεβαστει το Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συμφωνιες, παραδεχθηκε οτι δεν τρεφει αυταπατες, πως οι Ευρωπαιοι εταιροι μας θα υιοθετησουν αυτοματα τις ελληνικες θεσεις, αλλα τονισε οτι η Ελλαδα εχει με το μερος της το Διεθνες Δικαιο. Σημειωσε τελος οτι για να ειναι ισχυρη η Ελλαδα δεν αρκουν μονο τα οπλα αλλα χρειαζεται αναπτυξη οικονομικη και κοινωνικη προοδος.

Νωριτερα ο πρωθυπουργος εγκαινιασε το νεο περιφερειακο νοσοκομειο της Ξανθης και ειχε συναντησεις με τους τοπικους φορεις και εκπροσωπους της μουσουλμανικης μειονοτητας. Ο πρωθυπουργος χαρακτηρισε καλη την επαφη με τους μουσουλμανους, αν και, οπως ειπε, ορισμενοι εξεφρασαν αποψεις, με τις οποιες δεν συμφωνουμε. Διαβεβαιωσε ωστοσο οτι η ισονομια και η ισοπολιτεια ειναι δεδομενη και τονισε οτι οι Ελληνες μουσουλμανοι πολιτες εχουν υποχρεωση να συνεργαστουν.

Τα πιεστικα προβληματα της Θρακης δεν επιλυονται απο περιοδευοντες πολιτικους θιασους, με σκοπο την αναζητηση εφημερης προβολης, τονιζει σε ανακοινωση της η Νεα Δημοκρατια και προσθετει οτι το μονο εργο που εγκαινιασε ο κ. Σημιτης, το νοσοκομειο της Ξανθης, ειναι εργο της Νεας Δημοκρατιας, την κατασκευη του οποιου διεκοψε το 1993 το ΠΑΣΟΚ. Την εκτιμηση οτι ακομα και στη Θρακη ο κ. Σημιτης ασχολειται με τα εσωκομματικα του προβληματα και τον αγωνα επικρατησης στο ΠΑΣΟΚ, διατυπωνει η Πολιτικη Ανοιξη, ενω η γγ του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα τονιζει οτι το προγραμμα που εξηγγειλε ο πρωθυπουργος, θα μετατρεψει τη Θρακη σε ορμητηριο εξαγωγης κεφαλαιων και οχι επενδυσεων.

Την εκτιμηση του οτι δεν θα υπαρξει κανενα απολυτως προβλημα με τις φετινες γενικες εξετασεις επανελαβε απο του βηματος της βουλης ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, στο πλαισιο της συζητησης επικαιρης ερωτησης βουλευτων του ΚΚΕ για το θεμα των ιδιωτικων πανεπιστημιων. Ο κ. Παπανδρεου τονισε την αναγκη ριζικων αλλαγων στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση, αφου, οπως ειπε, κυριαρχει η δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια και γινεται σπαταλη χρηματων. Ο υπουργος τονισε ακομη οτι το Πανεπιστημιο πρεπει να αναβαθμιστει, διαφορετικα τα ιδιωτικα θα γινουν πραγματικοτητα.

Με εντατικους ρυθμους συνεχιζεται απο χθες βραδυ η αποκομιδη των σκοπιδιων, μετα την αναστολη των απεργιακων κινητοποιησεων, που αποφασισαν οι εκτακτοι υπαλληλοι του δημου. Ομως προβλημα αναμενεται να δημιουργηθει και παλι, καθως ο δημος Λιοσιων κλεινει απο αυριο και για ενα τριημερο τη χωματερη και δεν θα δεχεται ουτε και τα απορριμματα των νοσοκομειων. Την ιδια ωρα ο δημος του Αυλωνα προαναγγελει νεες κινητοποιησεις των κατοικων της περιοχης, σε ενδειξη διαμαρτυριας για το ενδεχομενο δημιουργιας χωρου υγειονομικης ταφης των απορριμματων στην περιοχη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχητικα ειναι τα στοιχεια που δινει μια αμερικανικη οργανωση για τα ανθρωπινα δικαιωματα επ'ευκαιρια της Παγκοσμιας Ημερας Ελευθεριας του Τυπου. Οπως δειχνει ερευνα της Φριντομ Χαουζ, αν και πανω απο το 50% του πληθυσμου της Γης ζει υπο καθεστως Δημοκρατιας, το 22% δεν εχει ελευθερο Τυπο. Το χειροτερο ρεκορ κατεχουν χωρες οπως η Τουρκια, το Αφγανισταν, η Ζιμπαμπουε, η Αλγερια, η Βιρμανια και το Ιρακ. Οι χωρες που η οργανωση θεωρει οτι υπαρχει ελευθεροτυπια ειναι τα περισσοτερα ευρωπαικα κρατη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλια.

Τουλαχιστον 8 ατομα σκοτωθηκαν και πανω απο εκατο τραυματισθηκαν απο τον σεισμο μεγεθους 6,4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που επληξε την βορειο Κινα, στα συνορα με τη Μογγολια. Η περισσοτερο πληγεισα περιοχη ειναι η επαρχια Γκουγιανγκ, οπου εκατονταδες κατοικιες κατερρευσαν, ενω τα σωστικα συνεργεια ψαχνουν ακομα για επιζωντες κατω απο τα ερειπια.

Αναποτελεσματικο απεδειχθη τελικα το τεστ Αμποτ για το Ειτζ. Στη Βρετανια, τεσσερα ατομα που ειχαν αρνητικο αποτελεσμα με βαση το συγκεκριμενο τεστ που αποσυρθηκε τον περασμενο μηνα, αποδειχθηκε πως ειναι φορεις της θανατηφορου ασθενειας. Τη συμπαρασταση του προς τα ατομα αυτα που θα κληθουν τωρα να κανουν νεες εξετασεις, εξεφρασε ο επικεφαλης του βρετανικου ιατρικου συλλογου.

Η Ευρωπη θα ειναι η μεγαλη προτεραιοτητα της ισπανικης διπλωματιας μαζι με τη βορειο Αφρικη και τη Λατινικη Αμερικη, δηλωσε σημερα ο εντολοδοχος πρωθυπουργος της Ισπανιας και ηγετης του συντηρητικου Λαικου Κομματος, Χοσε Μαρια Αθναρ, μια πριν απο την συνεδριαση για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στην νεα κυβερνηση. Κυριο μελημα επισης της νεας κυβερνησης ειναι η παταξη της τρομοκρατιας, ενω θα ενισχυθει η συνεργασια με την αυτονομη αστυνομια των Βασκων.

Μετα απο δυο χρονια σκληρων διαπραγματευσεων, υπεγραφη τελικα στη Γενευη διεθνης συνθηκη του ΟΗΕ που περιοριζει τη χρηση των ναρκων κατα προσωπικου. Με τη συνθηκη αυτη απαγορευονται οι πλεον επικινδυνες ναρκες και τιθενται περιορισμοι στις ναρκες αλλου τυπου, ωστε να μην αποτελουν κρυφους δολοφονους. Οπως εκτιμα ο ΟΗΕ, πανω απο 100 εκατ. ναρκες ειναι κρυμμενες σε 64 χωρες, μεταξυ των οποιων η Μοζαμβικη, το Αφγανισταν και η Καμποτζη, με αποτελεσμα να ακρωτηριαζονται η να χανουν τη ζωη τους περι τα 25. 000 ατομα το χρονο. Ωστοσο, πολλες ανθρωπιστικες οργανωσεις του ΟΗΕ χαρακτηρισαν απογοητευτικη την αποφαση αυτη και υποσχεθηκαν να συνεχισουν τον αγωνα για την πληρη απαγορευση τους.

Σε φυλακιση 40 ημερων με την κατηγορια σωματικης βλαβης, καταδικαστηκε στο Τορινο της Ιταλιας ενας πρωην διευθυντης εταιρειας, επειδη αναγκασε μια υπαλληλο να εργαστει σε ηλεκτρονικο υπολογιστη παρα την θεληση της. Η γυναικα που επασχε απο μυωπια, παραπονιοταν για εντονους πονοκεφαλους και ειχε προσκομισει πιστοποιητικα γιατρων, οπου βεβαιωνοταν οτι τα φαινομενα αυτα οφειλονται στο γεγονος οτι εργαζεται σε κομπιουτερ. Παρα ταυτα, ο διευθυντης αρνηθηκε να την μεταθεσει σε αλλη εργασια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργανωμενη επιθεση κατα της φοροδιαφυγης και της παραοικονομιας εξαπολυει το υπουργειο Οικονομικων με βασικο εργαλειο την αστυνομια κατα του οικονομικου εγκληματος, που θα τεθει σε λειτουργια μεσα στο καλοκαιρι. Στο νεο αυτο σωμα θα συμμετεχουν δυο χιλιαδες υπαλληλοι, το κεντρο του θα βρισκεται σε λειτουργια επι 24ωρου βασεως και τα ειδικα εξοπλισμενα οχηματα που θα διαθετουν, θα συνδεονται με συστημα ον λινε με ολες τις υπηρεσιες για τη διασταυρωση στοιχειων. Οι κομαντος της οικονομικης αστυνομιας θα ειναι πανισχυροι, καθως οχι μονο θα εχουν το δικαιωμα να ζητουν την αρση του τραπεζικου απορρητου, αλλα θα προχωρουν και σε ελεγχους που αφορουν εμποριο ναρκωτικων, λαθρεμποριο καυσιμων, τσιγαρων, ποτων, οπλων και αλλα. Την ιδια ωρα η ελληνικη οικονομια θα περασει εκ νεου απο το μικροσκοπιο των εμπειρογνωμονων του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου, του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαικης Επιτροπης οι οποιοι θα συνταξουν την εκθεση τους για την πορεια των οικονομικων μεγεθων.

Εξι ατομα εχασαν τη ζωη τους το τελευταιο 24ωρο, στην Αττικη και τη βορεια Ελλαδα απο ναρκωτικα. Στην Αττικη τρια ατομα πεθαναν απο χρηση ηρωινης, στον Κολωνο, την Κυψελη και το Βυρωνα. Αλλο ενα ατομο βρεθηκε νεκρο στη Θεσσαλονικη, ενω δυο μουσουλμανοι απο την Ξανθη εχασαν τη ζωη τους απο υπερβολικη δοση χαπιων σε συνδυασμο με αλκοολ. Απο την αρχη του χρονου εχουν χασει τη ζωη τους στο βωμο των ναρκωτικων πανω απο 60 ατομα.

Ληστεια με τραυματισμο του ληστη απο τους πυροβολισμους που ερριξε κατα την προσπαθεια του να διαφυγει, σημειωθηκε το πρωι στην Εγνατια Τραπεζα της Νεας Ιωνιας. Ο Ανδρεας Κωνσταντινεας, 29 ετων, με την απειλη οπλου απεσπασε σακκο με τεσσερα εκ. δραχ. Φευγοντας πυροβολησε τρεις φορες στον αερα για εκφοβισμο αλλα τραυματιστηκε απο εξοστρακισμο μιας σφαιρας. Παρα τον τραυματισμο του προσπαθησε να διαφυγει αλλα σε μικρη αποσταση συνεληφθη απο τροχονομο και τον ταμια της τραπεζας που τον κατεδιωξαν. Ο Κωνσταντινεας, που νοσηλευεται δεν διατρεχει κανενα κινδυνο.

Εντεινεται η διαμαχη για το ωραριο των πρατηριων υγρων καυσιμων. Το θεμα επανηλθε στην επικαιροτητα μετα την αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας με την οποια αναστελλεται, για ενα πρατηριο βενζινης, η εφαρμογη του περιορισμενου ωραριου λειτουργιας, που καθιερωθηκε ξανα. Η Ομοσπονδια Βενζινοπωλων Ελλαδος, με ανακοινωση της, τονιζει οτι το σημερινο ωραριο παραμενει σε ισχυ και μαλιστα τιθεται επιτακτικα το ζητημα να αρθουν και οποιεσδηποτε εξαιρεσεις. Η αποφαση επισημαινει η Ομοσπονδια, ειναι προσωρινη και κατα συνεπεια, οποιος δεν εφαρμοζει το νεο ωραριο, θα θα υφισταται τις συνεπειες του νομου. Αντιθετα, ο προεδρος του Εμποροβιομηχανικου Επιμελητηριου Αθηνας κ. Παπαθανασιου δηλωσε οτι η επαναφορα του ελευθερου ωραριου ειναι η ορθοτερη αποφαση. Ο κ. Παπαθανασιου εστειλε επιστολη στον υπουργο Εργασιας, επισημαινοντας τα σοβαρα προβληματα απο την εφαρμογη του περιορισμενου ωραριου λειτουργιας των βενζιναδικων.

Με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη συνανταται σημερα ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος. Αντικειμενο της συναντησης ειναι οι εξελιξεις στο Κυπριακο υπο το φως της προσφατης περιοδειας του Αμερικανου υφυπουργου Εξωτερικων Τζον Κορνμπλουμ και την πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση. Το πρωι ο κ. Παγκαλος συναντηθηκε με τον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο και τον Προεδρο της Βουλης, Αλεξη Γαλανο.

Περιοδεια στο νομο Ροδοπης πραγματοποιει σημερα η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Συνανταται με εκπροσωπους τοπικων φορεων, ενω το βραδυ θα μιλησει σε εκδηλωση του κομματος.

Υπερβολικες χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τις εντυπωσεις που δημιουργηθηκαν στον Τυπο για την αποφαση του ελεγκτικου συνεδριου να παραπεμψει στο αρμοδιο δικαστικο οργανο τη συμβαση για την προμηθεια ενος εκατομυριου ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ απο τις εταιριες Ζιμενς και Ιντρακομ. Ο κ. Ρεππας τονισε οτι η υποθεση βρισκεται σε εξελιξη και οτι στην αποφαση του ελεγκτικου συνεδριου δεν γινεται αναφορα σε παρανομιες η παρατυπιες, που να αλλοιωνουν το αποτελεσμα του διαγωνισμου.

Πεντε χιλιαδες νεα κρουσματα καρκινου του πνευμονα ανιχνευονται καθε χρονο στην Ελλαδα και τα περισσοτερα αποδιδονται στο καπνισμα. Εξαλλου η Ελλαδα κατεχει τη δευτερη θεση στην Ευρωπη σε καταναλωση τσιγαρων. Στο καπνισμα αποδιδονται επισης πολλες ακομη ασθενειες των πνευμονων που αυξανουν κατακορυφα τη θνησιμοτητα σε ηλικιωμενα ατομα. Απο τους 5. 000 ασθενεις, το 90% δεν θα ζει σε πεντε χρονια μετα την εμφανιση της νοσου. Σημαντικη αυξηση εμφανισης παρουσιαζει τα τελευταια χρονια ο καρκινος του πνευμονος στις γυναικες που καπνιζουν και η συχνοτητα του ειναι σχεδον η ιδια με τον καρκινο του μαστου. Οι εγκυες εξαλλου καπνιστριες εχουν προωρους τοκετους η γεννουν λιποβαρη παιδια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτογνωρη αποφαση για τα ελληνικα ποδοσφαιρικα χρονικα, πηρε σημερα η δευτεροβαθμια δικαστικη επιτροπη της ΕΠΟ, σχετικα με τον αγωνα Πανιωνιου-Αθηναικου, που ειχε διακοπει λογω μπλακ αουτ. Συμφωνα με την αποφαση ο αγωνας θα συνεχιστει απο το σημειο που διακοπηκε, δηλαδη οι δυο ομαδες θα παιξουν τα υπολοιπα 20 λεπτα, αφου το ματς ειχε διακοπει στο 70ο λεπτο και ενω ο Αθηναικος προηγειτο με 2-1. Ειναι η πρωτη φορα που γινεται κατι τετοιο στη χωρα μας, ενω στην Ευρωπη εχει γινει αρκετες φορες. Ππρωτοδικα ο αθλητικος δικαστης ειχε κατακυρωσει τον αγωνα υπερ του Αθηναικου και ειχε αφαιρεσει 3 βαθμους απο τον Πανιωνιο, τον οποιο θεωρησε υπευθυνο για τη διακοπη του ηλεκτρικου ρευματος.

Στο προολυμπιακο τουρνουα του βολει, που αρχιζει στην Πατρα, ειναι στραμμενη η προσοχη των φιλαθλων. Η Εθνικη μας ομαδα των ανδρων, με πανισχυρους αντιπαλους, οπως η Ιαπωνια, η Πολωνια και η Ισπανια, θα επιδιωξει να κατακτησει την πρωτη θεση και να σφραγισει το εισιτηριο της για την Ατλαντα. Η Ελληνικη ομαδα ξεκινα αποψε την προσπαθεια της με αντιπαλο την αντιστοιχη της Πολωνιας. Η συναντηση θα αρχισει στις 9. 00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ-1. Αυριο, η Εθνικη μας θα αντιπετωπισει στις 9. 00 την Ιαπωνια και την Κυριακη την ιδια ωρα την Ισπανια.

Οι μεγαλες διεθνεις φετινες επιτυχιες του Παναθηναικου ειχαν σημαντικες επιπτωσεις και στην θεση των πρωταθλητων Ελλαδος στην παγκοσμια καταταξη ποδοσφαιρικων συλλογων, που ανακοινωνει καθε μηνα η Διεθνης Ομοσπονδιας Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου. Στον πινακα του Απριλιου, ο Παναθηναικος ανεβηκε απο την 20-η στην 16-η θεση της παγκοσμιας καταταξης με 213 βαθμους, ενω ο Ολυμπιακος επεσε απο την 58-η στην 59-η θεση με 154 βαθμους και η ΑΕΚ παρεμεινε στην 111-η θεση με 103 βαθμους.

Οι τελικοι αγωνες των πανελληνιων πρωταθληματων ανδρων της ελευθερας και ελληνορωμαικης παλης θα διεξαχθουν το Σαββατοκυριακο σε Αθηνα και Κοζανη. Στους αγωνες θα παρουν μερος ολοι οι Ελληνες πρωταθλητες που εχουν προκριθει απο τους περιφερειακους αγωνες.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Παρενεργειες προκαλεσε στην αγορα του Χρηματιστηριου η αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας, για το θεμα της ονομαστικοποιησης των μετοχων. Ο γενικος δεικτης τιμων κατεγραψε σημαντικη υποχωρηση 1,51%, κλεινοντας στις 913,13 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 6,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 1,77%, Ασφαλειες πτωση 1,52%, Ληζινγκ πτωση 1,28%, Επενδυσεις πτωση 0,55%, Κατασκευες ανοδος 0,84%, Βιομηχανιες πτωση 1,87%, Διαφορες πτωση 0,83%, Συμμετοχων πτωση 1,30%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με μικρη ανοδο 0,27%. Απο σημερα, οι ανωνυμες μετοχες 39 εταιριων εισηγμενων στο Χρηματιστηριο, οι οποιες εμπιπτουν στο νομο περι ονομαστικοποιησης, δεν διαπραγματευονται εως οτου ολοκληρωθει η διαδικασια της ονομαστικοποιησης τους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο ο αιθριος καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα δυτικα και βορεια που θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα σημειωσει νεα μικρη ανοδο και στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 10 με 28 βαθμους και στα νησια 14 με 24. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 14 με 28 και 11 με 27 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 3 May 1996 - 23:58:48