Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 02)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κανενα προβλημα για τη διεξαγωγη των εξετασεων, διαβεβαιωνει το υπουργειο Παιδειας, με αφορμη τη συζητηση στο Συμβουλιο της Επικρατειας της ρυθμισης για κατοχυρωση της βαθμολογιας.
  • Αναστελλονται οι κινητοποιησεις των εκτακτων υπαλληλων στους δημους. Αρχιζει η αποκομιδη των σκουπιδιων. Αδιεξοδο στη συσκεψη για τις χωματερες.
  • Αυξημενες κατα 3,40 δρχ το λιτρο απο τα μεσανυκτα οι τιμες της βενζινης. Μειωνονται οι τιμες του ντιζελ κινησης και θερμανσης.
  • "Μυστικοι δειπνοι", η μαχη της αφισας και ποταμος δηλωσεων, τα κυρια χαρακτηριστικα της πορειας του ΠΑΣΟΚ προς το συνεδριο.
  • Απο την Αλεξανδρουπολη αρχισε την περιοδεια του ο πρωθυπουργος, οπου θα ανακοινωσει προτυπο προγραμμα αναπτυξης της περιοχης.
  • Την ιδρυση σχολιατρικης υπηρεσιας για την προληπτικη ιατρικη αγωγη των μαθητων εξηγγειλε ο Αναστασιος Πεπονης.
  • Κατα του ελληνοτουρκικου διαλογου, οσο η Αγκυρα εμμενει στις αστηρικτες θεσεις της, τασσεται η Νεα Δημοκρατια.
  • Μεγαλη υποθεση πλαστων χαρτονομισματων αποκαλυψε η Ασφαλεια. Κατασχεθηκαν πλαστα εκατοδολαρα αξιας 636 εκατομμυριων δραχμων.
  • Την προφυλακιση του Γιαννη Καρρα και του Δημητρη Μελισσανιδη για λαθρεμπορια καυσιμων διεταξε το δικαστικο συμβουλιο.
  • Πολυμελης διεθνης σπειρα εμπορων ναρκωτικων, απο Ελλαδα, Βουλγαρια, Σκοπια, εξαρθρωσε η Ασφαλεια Θεσσαλονικης.
  • Στην Τσετσενια μεταβαινει στα μεσα Μαιου, για πρωτη φορα μετα απο 16 μηνες σφοδρων συγκρουσεων ο Μπορις Γιελτσιν.
  • Ανοδος 1,52% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με δηλωσεις, μυστικους δειπνους και αφισες, σημαδευεται η πορεια προς το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, κυριαρχο θεμα του οποιου, ειναι το ζητημα της δυαρχιας.

Την ιδια ωρα, οπως αναφερουν πληροφοριες, ο κ. Σημιτης μετα τη συναντηση της ομαδας των τεσσαρων που εγινε την Κυριακη στο σπιτι του Παρασκευα Αυγερινου και στην οποια συμμετειχαν κι αλλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, φαινεται να καταληγει στην αποφαση να ειναι στο συνεδριο υποψηφιος για το κομματικο αξιωμα, οποιο κι αν ειναι αυτο, καθως ακομη δεν εχει ξεκαθαρισει αν προκειται για θεση αντιπροεδρου η προεδρου. Στο μεταξυ, πληθαινουν οι προτασεις να παραιτηθει ο Ανδρεας Παπανδρεου, ωστε να ανοιξει ο δρομος για την εκλογη νεου προεδρου, ενω υπαρχουν κι αλλες δυο προτασεις. Η μια προτεινει να παραμεινει ουσιαστικα η λεγομενη τριαρχια, δηλαδη προεδρου-πρωθυπουργου και γραμματεα και η αλλη εκλογη αντιπροεδρου, που δεν θα χριζεται αυτοματα και αντικαταστατης του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος προειδοποιησε οτι η θεσπιση θεσης αντιπροεδρου μπορει να θεσει σε κινδυνο την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ και αφησε αιχμες κατα του Εκτελεστικου Γραφειου, τονιζοντας οτι με την παρουσα μορφη του δεν εκφραζει ουτε την Κεντρικη Επιτροπη, ουτε τη λαικη βαση του ΠΑΣΟΚ. Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε κοινωνικου χαρακτηρα τη συναντηση στο σπιτι του κ. Αυγερινου, ενω για την αφισα ειπε οτι αυτη εκδοθηκε απο το γραφειο επικοινωνιας του πρωθυπουργου.

Την παρεμβαση του Αρειου Παγου προκαλεσαν οι καταγγελιες για τις παρανομες υιοθεσιες. Η εισαγγελια του Ανωτατου Δικαστηριου με εγγραφη παραγγελια προς τις εισαγγελικες αρχες της χωρας, ζητει να γινει ερευνα σε ιδρυματα η αλλους φορεις που εχουν σχεση, με οποιοδηποτε τροπο, με υιοθεσιες και λειτουργησαν απο το 1945 και μετα.

Με πρωτο σταθμο την Αλεξανδρουπολη, ο πρωθυπουργος αρχισε σημερα τριημερη περιοδεια στην ανατολικη Μακεδονια και στη Θρακη. Ο κ. Σημιτης ο οποιος συνοδευεται απο 12μελες υπουργικο κλιμακιο, θα επισκεφθει τους νομους Κομοτηνης, Ξανθης, Καβαλας και Δραμας, οπου θα προεδρευσει συσκεψεων με τους τοπικους φορεις και θα εξαγγειλει μετρα στο πλαισιο ενος προτυπου προγραμματος αναπτυξης της περιοχης. Με αφορμη την περιοδεια του πρωθυπουργου η Πολιτικη Ανοιξη επαναλαμβανει τα μετρα που εχει προτεινει για την οικονομικη αναπτυξη της περιοχης και καλει τον πρωθυπουργο να τα υιοθετησει. Στην προταση περιλαμβανονται μετρα για την αναπτυξη της γεωργιας, της κτηνοτροφιας και του τουρισμου, καθιερωση ειδικου αφορολογητου καθεστωτος και χορηγηση ειδικου επιδοματος 30% επι του βασικου μισθου των δημοσιων υπαλληλων.

Στα εθνικα μας θεματα, ηταν αφιερωμενη η σημερινη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας, στην οποια συμμετειχαν οι τρεις πρωην πρωθυπουργοι, οι κυριοι Ραλλης, Μητσοτακης και Τζανετακης. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος του κομματος στη συζητηση διαπιστωθηκε ταυτιση αποψεων, τις οποιες θα διατυπωσει ο κ. Εβερτ, κατα την προ ημερησιας διαταξεως συζητηση στη βουλη. Συμφωνα με τον κ. Παυλοπουλο η Νεα Δημοκρατια εκτιμα οτι αυτη τη στιγμη δεν υπαρχουν προυποθεσεις διαλογου με την Τουρκια, καθως η Αγκυρα επιμενει στις αστηριχτες θεσεις της και μαλιστα προβαλλει νεες αξιωσεις κανοντας λογο για γκριζες περιοχες στο Αιγαιο. Η αξιωματικη αντιπολιτευση καλει την κυβερνηση να διαμορφωσει μια μακροπροθεσμη πολιτικη και την κατηγορει οτι αναλισκεται στη διατηρηση των εσωκομματικων ισορροπιων αδιαφορωντας για τα προβληματα της χωρας.

Στη διαρκεια κοινης συνεντευξης που εδωσαν ο κυριος Εβερτ και ο προεδρος του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος, ο κ. Βιλφριντ Μαρτενς επανελαβε τη γνωστη του θεση οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι και συνορα της Ευρωπης και ταχθηκε υπερ της ενισχυσης και αυτοματης υποστηριξης των χωρων μελων της Ευρωπαικης Ενωσης, οταν απειλουνται απο τριτες χωρες. Απο την πλευρα του ο κ. Εβερτ εμφανισθηκε ιδιαιτερα ευχαριστημενος απο τις δηλωσεις του κ. Μαρτενς, ενω για το Κυπριακο οι δυο πολιτικοι αναφερθηκαν στη δεσμευση της κοινοτητας για την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Με τον προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, συνανταται ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, που βρισκεται στη Λευκωσια για διημερη επισημη επισκεψη. Στο επικεντρο των συνομιλιων βρισκεται η πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, καθως και οι προοπτικες επιλυσης του Κυπριακου.

Πλαστα χαρτονομισματα των 100 δολαριων, αξιας 636 εκ. δρχ, βρεθηκαν και κατασχεθηκαν στο σπιτι της Βασιλικης Γιακουμη, στο Νεο Φαληρο. Τα πλαστα εκατονταδολαρα μεταφερθηκαν στην Ελλαδα απο το Γερμανο Χασελς Φροβιν 51 ετων και παραδοθηκαν στον Ιωακειμ Καλυμνιο, 50 ετων, απο τη Δραμα, μονιμο κατοικο Γερμανιας. Ο Καλυμνιος τα μετεφερε στο διαμερισμα της αδελφης του, οπου και βρεθηκαν, ενω εκεινη, οπως υποστηριξε στην καταθεση της, μενει μονιμα στη Γερμανια και αγνοουσε την παρανομη δραστηριοτητα του αδελφου της. Η γερμανικη αστυνομια εχει εξαρθρωσει το κυκλωμα παραχαραξης χαρτονομισματων και τα μελη της σπειρας βρισκονται ηδη στις φυλακες. Τα χαρτονομισματα εχουν αναπαραχθει με τη μεθοδο Οφ-σετ και μηχανημα τελευταιας τεχνολογιας, με αποτελεσμα να ειναι πολυ δυσκολο να διαπιστωθει η πλαστοτητα τους.

Τη συλληψη και προφυλακιση των τεως προεδρων της ΑΕΚ Δημητρη Μελισσανιδη και Γιαννη Καρρα, καθως και δυο στενων συνεργατων τους Γιωργου Αλεξανδροπουλου και Μανωλη Μερκουλιδη, αποφασισε με βουλευμα το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων του Πειραια. Ολοι τους κατηγορουνται για λαθρεμπορια καυσιμων, ζημιωνοντας το δημοσιο, απο τους διαφυγοντες δασμους με το ποσον των 270 εκ. δρχ. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Μελισσανιδης νοσηλευεται απο την περασμενη εβδομαδα με καρδιακο επεισοδιο στο νοσοκομειο της Νικαιας, ενω ο κ. Καρρας βρισκεται στο εξωτερικο.

Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης διεψευσε τα σεναρια οτι θα προτιμουσε το σχηματισμο οικουμενικης κυβερνησης, στην οποια ο ιδιος θα διαδραματιζε ουσιαστικο ρολο. Σε συνεντευξη του στο περιοδικο Βιομηχανικη Επιθεωρηση ο πρωην πρωθυπουργος τονιζει οτι για να πραγματοποιηθουν οι αλλαγες που εχει αναγκη η Ελλαδα χρειαζεται ενας πολιτικος φορεας με ισχυρη ψυχικη ενοτητα και φλογα αυτοθυσιας, ενα κομμα που θα αποκτησει τη μορφη σταυροφοριας και θα εκφρασει τις υγιεις δυναμεις του εθνους χωρις σκοπιμοτητες και περιχαρακωσεις. Ο κ. Μητσοτακης επικρινει την κυβερνηση Σημιτη οτι βρισκεται σε λαθος δρομο στην πορεια της οικονομιας, ενω αφηνει σαφεις αιχμες και εναντιον του κ. Εβερτ λεγοντας οτι δυστυχως οι φυλακες του κρατισμου ισχυροποιησαν τη θεση τους μετα την αλλαγη ηγεσιας του '93 και επηρεαζουν σε μεγαλο βαθμο τη διαμορφωση της σημερινης πολιτικης της Νεας Δημοκρατιας.

Για το πορισμα της επιτροπης που διερευνησε τα αιτια της πτωσης του ελικοπτερου του Πολεμικου Ναυτικου, ανοικτα των βραχονησιδων Ιμια, ενημερωθηκε σημερα η Επιτροπη Αμυνας του Συνασπισμου απο την ηγεσια του Πολεμικου Ναυτικου. Μετα την τριωρη ενημερωση, οι κυριοι Μπαμπης Πρωτοπαππας και Μιλτιαδης Παπαθανασιου, εξεφρασαν την πεποιθηση οτι το ελικοπτερο δεν εβληθη απο πυρα αντιπαλου.

Σε φυλακιση δυο ετων ο κ. Γιωργος Κουρης, προεδρο του τηλεοπτικου σταθμου Καναλι 29 και τα μελη του Διοικητικου Συμβουλιου, Αντωνη Κωβαιο, Σταθη Γκοτση και Εμμανουηλ Ξανθακη, για μη καταβολη του αγγελιοσημου της περιοδου 90-92. Αυριο, θα εκδικαστει η γνωστη υποθεση της φωτογραφιας της κυριας Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου, που δημοσιευσε στην Αυριανη ο Γιωργος Κουρης τον Οκτωβριο του '95.

Κλειστα ηταν σημερα τα φαρμακεια λογω της 24ωρης πανελλαδικης απεργιας που πραγματοποιουν οι φαρμακοποιοι, οι οποιοι διαμαρτυρονται για τα μετρα που ανακοινωσε η κυβερνηση.

Σε 24 ετη καθειρξης καταδικαστηκαν οι Φλωρος-Θεοδωρος Βασιλακακης και Μαριος Χατζης, το διδυμο των κακοποιων που διεπραξαν 15 ληστειες σε βαρος τραπεζων της Αττικης την περιοδο '93-'94 αποκομιζοντας το ποσον των 90 εκατ. δρχ. Στις απολογιες τους ομολογησαν τις πραξεις τους και ζητησαν συγνωμη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμος να συναντηθει με τους τσετσενους αυτονομιστες, προκειμενου να επιτευχθει μια ειρηνικη λυση στο προβλημα, δηλωνει ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν που ενδεχεται να μεταβει στην περιοχη στα μεσα Μαιου. Προκειται για το πρωτο ταξιδι του Γιελτσιν στην Τσετσενια απο τοτε που ξεσπασαν οι συγκρουσεις πριν απο 16 μηνες. Απο την πλευρα του, ο νεος ηγετης των Τσετσενων Ζελιμχαν Γιανταρμπιγιεφ δειχνει συμφωνος να αρχισουν οι ειρηνευτικες διαπραγματευσεις, αλλα υπο ορισμενους ορους τους οποιους ομως δεν ανεφερε. Την ιδια ωρα ομως, συμφωνα με το πρακτορειο Ιντερφαξ τσετσενοι ανταρτες εχουν συλλαβει 7 ρωσους αστυνομικους ως ομηρους στα συνορα του Νταγκεσταν με την Τσετσενια, ζητωντας να απελευθερωθει ενας δικος τους που κρατειται απο τις ρωσικες αρχες.

Συγχυση επικρατει στη Βρετανια για το ποτε ακριβως θα αρχισει η σφαγη χιλιαδων αγελαδων για τις οποιες υπαρχουν υπονοιες οτι εχουν μολυνθει με την ασθενεια της σπογγωδους εγκεφαλιτιδας. Το υπουργικο συμβουλιο συνεδριαζει αποψε προκειμενου να εξετασει την κριση, αλλα οπως εκτιμουν διαφοροι αξιωματουχοι δεν αναμενεται να ικανοποιησει το αιτημα των ευρω-σκεπτικιστων, για τη ληψη μετρων σε αντιποινα για την απαγορευση των εξαγωγων βρετανικου βοδινου.

Μικρες μονο υλικες ζημιες υπεστησαν τα γραφεια του Ρεπουμπλικανικου Τουρκικου Κομματος, στο κατεχομενο τμημα της Λευκωσιας καθως και ενα νυκτερινο κεντρο, στο οποιο αγνωστοι ερριξαν τρεις βομβες. Το Ρεπουμπλικανικο Κομμα που μετεχει στον κυβερνητικο συνασπισμο του ψευδοκρατους, τασσεται υπερ της στενοτερης συνεργασιας με την κυβερνησης της Κυπριακης Δημοκρατιας και συμφωνα με τον ηγετη του, Μεχμετ Αλι Ταλατ, τις τελευταιες μερες ειχε δεχθει απειλες απο αντιδραστικες δυναμεις.

Στην Τουρκια, κατα την διαρκεια των χθεσινων βιαιων επεισοδιων στις εκδηλωσεις για την Πρωτομαγια, τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους, 65 τραυματισθηκαν και αλλα 227 συνεληφθηκαν. Μεταξυ των τραυματιων περιλαμβανονται τουλαχιστον 48 αστυνομικοι και οπως υποστηριξε ο κυβερνητης της Κωνσταντινουπολης, τα επεισοδια ξεκινησαν εξαιτιας διαφορων μελων παρανομων οργανωσεων που μετειχαν στη συγκεντρωση. Επεισοδια ομως σημειωθηκαν και στο Βερολινο, οπου 60 ατομα συνεληφθησαν ενω τουλαχιστον 48 αστυνομικοι τραυματισθηκαν.

Πανω απο εκατο εκατομμυρια Ινδοι προσηχθησαν στις καλπες για τον δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων που θα κρινουν την τυχη του Κομματος του Κογκρεσου και των εθνικιστων ινδουιστων αντιπαλων του. Φυσικα δεν ελειψαν και τα επεισοδια μεταξυ θερμοαιμων οπαδων με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους επτα ατομα.

Το πρωτο χρηματιστηριο στην ιστορια της Αλβανιας ανοιξε σημερα στα Τιρανα και ηδη εγιναν οι πρωτες συναλλαγες. Ο προεδρος της χωρας Σαλι Μπερισα που παρεστη στα εγκαινια, δηλωσε οτι η λειτουργια του χρηματιστηριου αποτελει μαρτυρια της επιτυχιας των οικονομικων μεταρρυθμισεων και της πολιτικης σταθεροτητας στην χωρα, τα τεσσερα τελευταια χρονια.

Τυχη βουνο ειχε ενας 65 χρονος ορειβατης που επεσε απο υψος 250 μετρων, στις ιταλικες Αλπεις και επεζησε με πολλαπλα καταγματα. Ο Ιταλος Νταβιντε Μενιτσελι, παραπατησε οταν βρισκοταν στην κορυφη του Αντοροτο και επεσε σε μια χαραδρα, οπου για καλη του τυχη προσγειωθηκε πανω στο χιονι. Τον τυχερο ορειβατη περισυνελεξε ελικοπτερο και τον μετεφερε σε νοσοκομειο της περιοχης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 24 Μαιου θα συζητηθει τελικα στην ολομελεια του Συμβουλιου Επικρατειας η επιμαχη ρυθμιση για την κατοχυρωση της βαθμολογιας, απο τους υπουψηφιους, για την εισαγωγη τους στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Οπως ειναι φυσικο η εξελιξη αυτη, καθως και το ενδεχομενο να εκδοθει η αποφαση λιγες μερες πριν τη διεξαγωγη των γενικων εξετασεων, επιτεινει την ανησυχια στους υποψηφιους και τις οικογενειες τους. Παντως, η ηγεσια του υπουργειου Παιδειας τους διαβεβαιωσε οτι δεν θα υπαρξει κανενα προβλημα στη διεξαγωγη των εξετασεων. Ο υπουργος Παιδειας εξεφρασε την ελπιδα οτι η αποφαση δεν θα εκδοθει πριν απο τις εξετασεις, αλλα και στην αντιθετη περιπτωση, οπως ειπε, το υπουργειο εχει λαβει τα μετρα του και το θεμα θα αντιμετωπισθει με νομοθετικη ρυθμιση. Στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκαν και οι δηλωσεις του υφυπουργου Γιωργου Πασχαλιδη, ενω ο γενικος γραμματεας του υπουργειου κ. Παναρετος δηλωσε οτι οποιεσδηποτε αλλαγες θα ισχυσουν απο το 1999. Στο θεμα παρενεβη και ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Βενιζελος, ο οποιος αν και δεν θελησε να προκαταλαβει, οπως ειπε, αποφαση του ανωτατου ακυρωτικου δικαστηριου, καθησυχασε τους υποψηφιους λεγοντας οτι δεν πρεπει να ανησυχουν και να ειναι απερισπαστοι στην προετοιμασια τους.

Στους δρομους βγηκαν απο το βραδυ τα απορριματοφορα και αρχισε η αποκομιδη των σκουπιδιων, μετα την αποφαση των εκτακτων υπαλληλων των δημων και κοινοτητων να αναστειλουν για ενα μηνα την απεργια τους. Οι εργαζομενοι θα κανουν διπλοβαρδιες, ωστε να περισυλλεγουν οι 5. 000 τονοι σκουπιδια που εχουν συσσωρευθει στους Αθηναικους δρομους.

Στο μεταξυ, σε αδιεξοδο οδηγηθηκε η συσκεψη νομαρχων, για τις χωματερες, που συγκαλεσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης. Ο νομαρχης ανατολικης Αττικης, Δημητρης Φραγκος, αρνηθηκε να δεχθει τα σχεδια για τη δημιουργια δυο χωματερων υγειονομικης ταφης των απορριμματων στην περιοχη του και αντιπροτεινε τη δημιουργια οκτω χωρων για την εναποθεση των σκουπιδιων. Απο την πλευρα του ο νομαρχης δυτικης Αττικης, Περικλης Πετρου, τονισε οτι αν δεν υλοποιηθει ο σχεδιασμος του υπουργειου τοτε θα αναθεωρησει τις αποφασεις του για την εγκατασταση του τριτου χωρου υγειονομικης ταφης στα Ανω Λιοσια. Ο κ. Λαλιωτης προειδοποιησε τους νομαρχες πως αν δεν συμφωνησουν τοτε το υπουργειο θα αποφασισει για το που θα δημιουργηθουν αυτοι οι χωροι, ενω παραλληλα θα κλεισουν αμεσα οι 22 παρανομες χωματερες. Στο μεταξυ, ο δημαρχος Ανω Λιοσιων ανακοινωσε οτι θα κλεισει το τριημερο 4 με 7 Μαιου η χωματερη που λειτουργει στην περιοχη του. Παντως, ευχαριστα φαινεται να ειναι τα νεα απο το μετωπο των σκουπιδιων, καθως οι εκτακτοι υπαλληλοι των δημων και κοινοτητων προσανατολιζονται στο ενδεχομενο να αναστειλουν για ενα μηνα τις απεργιες τους, μετα τη συναντηση που ειχε αντιπροσωπεια τους με το προεδρειο της ΚΕΔΚΕ.

Μετα απο μια αναπαυλα δυο εβδομαδων, οι τιμες των καυσιμων παιρνουν ξανα την ανηφορα και απο τα μεσανυχτα η τιμη της βενζινης θα ειναι αυξημενη κατα 3,40 δρχ το λιτρο. Αντιθετα η τιμη του ντιζελ κινησης μειωνεται κατα 2,25 δρχ το λιτρο και κατα 1,70 δρχ του ντιζελ θερμανσης. Συμφωνα με τη Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου η αυξηση αυτη ηταν αναποφευκτη, λογω της ανοδου της διεθνους τιμης της βενζινης κατα 14,60 δολαρια ανα μετρικο τονο, ενω η ευνοικη εξελιξη στην τιμη του ντιζελ οφειλεται στην αντιστοιχη μειωση της διεθνους τιμης του, κατα 9 δολαρια ο μετρικος τονος. Το υπουργειο Αναπτυξης ανακοινωσε και τις ανωτατες τιμες που θα ισχυσουν. Ετσι η βενζινη σουπερ θα πωλειται απο 219 μεχρι 229 το λιτρο και η αμολυβδη απο 203 μεχρι 213 δρχ το λιτρο

Σημαντικες ρυθμισεις που αφορουν την προασπιση της δημοσιας υγειας, εξηγγειλε σημερα ο υπουργος Υγειας, Αναστασιος Πεπονης. Καινοτομια στο νεο προσχεδιο νομου για τη δημοσια υγεια, αποτελει η ιδρυση της σχολιατρικης υπηρεσιας η οποια θα εχει την ευθυνη για την προληπτικη ιατρικη αγωγη των περιπου 1. 600. 000 μαθητων σε ολη τη χωρα. Οι μαθητες των οποιων οι γονεις ειναι ασφαλισμενοι θα καταβαλουν το συνολικο ποσο των 2. 000 δραχμων ετησιως ωστε να καλυφθουν τα εξοδα της νεας αυτης υπηρεσιας. Η λειτουργια της αναμενεται να αρχισει απο το νεο σχολικο ετος και θα στελεχωθει απο παιδιατρους πληρους αλλα οχι αποκλειστικης απασχολησης. Οπως ανακοινωσε επισης ο κ. Πεπονης με κονδυλια απο το κοινοτικο πλαισιο στηριξης θα αναβαθμιστουν τεχνολογικα τα εργαστηρια δημοσιας υγειας που θα κανουν συστηματικους ελεγχους, σε τροφιμα, ποτα και νερο. Παραλληλα, ιδρυεται εθνικο κεντρο ερευνας και ελεγχου των υπηρεσιων υγειας το οποιο θα ελεγχει και θα δινει αδειες στα ιδιωτικα αλλα και δημοσια διαγνωστικα κεντρα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυμελης διεθνης σπειρα εμπορων ναρκωτικων, που διακινουσε σημαντικες ποσοτητες ηρωινης απο τη Βουλγαρια στην Ελλαδα, μεσω Σκοπιων, εξαρθρωθηκε απο την ασφαλεια. Συνεληφθησαν οκτω ατομα, εκ των οποιων εξι Ελληνες, ενω ο εγκεφαλος της σπειρας φαινεται οτι βρισκεται στη Βουλγαρια. Στην κατοχη των συλληφθεντων βρεθηκαν 4,5 κιλα ηρωινης, 90 γραμμαρια κοκαινης και 25 γραμμαρια χασις. Επισης δυο κιλα ηρωινης εκρυβε στην τσαντα της νεαρη Ρωσιδα που προερχοταν απο την Τουρκια και συνεληφθη στο τελωνειο του Εβρου.

Δυο κιλα ηρωινης εκρυβε στην τσαντα της νεαρη Ρωσιδα που ταξιδευε ως επιβατης στο λεωφορειο της γραμμης Κωνσταντινουπολεως- Αθηνων και συνεληφθη στο τελωνειο Γεφυρας Κηπων Εβρου. Προκειται για την 22χρονη Ντιανα Ματορινα απο το Σμολεγκ, που χρησιμοποιουσε πλαστο νορβηγικο διαβατηριο. Συμφωνα με την προανακριση, πισω απο τη Ρωσιδα βρισκεται ο γνωστος μεγαλεμπορος ναρκωτικων με το ψευδωνυμο Ξιμμυ, που δρα με κεντρο των δραστηριοτητων του την Κωνσταντινουπολη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Κλεινουν αυριο οι αρχαιολογικοι χωροι Σαντορινης, Κνωσσου, Αρχαιας Ολυμπιας και της Ακροπολης Λινδου, στη Ροδο, ενω δε θα λειτουργησουν οι διοικητικες και οικονομικες υπηρεσιες του υπουργειου Πολιτισμου και το γραφειο του ΛΟΤΤΟ. Με τον τροπο αυτο, αρχιζουν αυριο οι απεργιακες κινητοποιησεις, που αποφασισε η Πανελληνια Ομοσπονδια Συλλογων του υπουργειου Πολιτισμου με αιτηματα να συμπεριληφθουν οι εργαζομενοι στην προετοιμασια του νομοσχεδιου για την προστασια της πολιτιστικης κληρονομιας και να εισπραξουν τα επιδοματα του '95.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικο του πρωταθληματος μπασκετ της Α1 κατηγοριας θα αναμετρηθουν και φετος ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος. Οι αναμετρησεις θα αρχισουν την Κυριακη, ενω για να στεφθει μια ομαδα πρωταθλητρια, χρειαζεται τρεις νικες. Πλεονεκτημα εδρας στην σειρα των αγωνων θα εχει η ομαδα του Ολυμπιακου που πηρε την πρωτη θεση στην κανονικη περιοδο. Μεγαλη μαχη αναμενεται να γινει και μεταξυ του ΠΑΟΚ και του Πανιωνιου, για την τριτη θεση της τελικης καταταξης που εξασφαλιζει προκριση στην Ευρωλιγκα. Ο πρωτος αγωνας θα διεξαχθει το Σαββατο ενω πλεονεκτημα εδρας εχει ο Πανιωνιος.

Επισημη προταση στην ΑΕΚ εκανε η ισπανικη Σεβιλλη, για την παραχωρηση του Βασιλη Τσαρτα εναντι 500 εκατομμυριων δραχμων. Ο αρχηγος παντως, της ομαδας, Στελιος Μανωλας, αποφασισε να ανανεωσει για εναν ακομη χρονο το συμβολαιο του με την ΑΕΚ εναντι 80 εκατομμυριων δραχμων.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονες ανοδικες τασεις επεκρατησαν και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να καταγραψει ανοδο 1,52%, κλεινοντας στις 927,11 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 7,7 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσισαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 1,05%, Ασφαλειες ανοδος 0,65%, Ληζινγκ ανοδος 4,00%, Επενδυσεις ανοδος 0,48%, Κατασκευες ανοδος 2,50%, Βιομηχανιες ανοδος 1,69%, Διαφορες ανοδος 3,54%, Συμμετοχων ανοδος 0,38%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με ανοδο 0,41%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα, ενω το πρωι κατα τοπους θα σημειωθουν ομιχλες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 10 με 27 βαθμους και στα νησια 13 με 24. Αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 14 με 26 και 11 με 25 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 3 May 1996 - 01:05:36