Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 02)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αυξανεται απο τα μεσανυχτα κατα 3,40 δραχμες το λιτρο η τιμη της βενζινης, ενω μειωνεται κατα 2,25 δραχμες η τιμη του ντηζελ.
  • Τριημερη περιοδεια στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη αρχιζει απο σημερα ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.
  • Συνεδριαζει αυριο το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ με αντικειμενο τις προτεινομενες καταστατικες αλλαγες.
  • Συνεδριασε το πρωι υπο τον Μιλτιαδη Εβερτ το πολιτικο συμβουλιο της Ν. Δ.
  • Συνεχιζεται και σημερα η απεργια των συμβασιουχων δημοτικων υπαλληλων στην Αθηνα.
  • Πληρες αδιεξοδο στη συσκεψη νομαρχων και ΥΠΕΧΩΔΕ για τις χωματερες στην ανατολικη Αττικη.
  • Διημερη επισκεψη στην Κυπρο πραγματοποιει απο σημερα ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Την προθεση του να αναλαβει πρωτοβουλια για το Κυπριακο εξεφρασε ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον.
  • Την ιδρυση σχολιατρικης υπηρεσιας για προληπτικη ιατρικη των μαθητων σε ολη τη χωρα εξηγγειλε σημερα ο υπουργος Υγειας, Αναστασιος Πεπονης.
  • Τη συλληψη και προφυλακιση των τεως προεδρων της ΑΕΚ Δημητρη Μελισσανιδη και Δημητρη Καρρα, αποφασισε το συμβουλιο Πλημμελειοδικων Πειραια.
  • Τρεις νεκροι και 65 τραυματιες, ειναι ο τραγικος απολογισμος των χθεσινων βιαιων επεισοδιων στην Τουρκια.
  • Αρχιζει τις αμεσως επομενες ημερες η διαδικασια σφαγης χιλιαδων αγελαδων η Βρετανια.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυξανεται απο τα μεσανυχτα κατα 3,40 δραχμες η τιμη της βενζινης, οπως ανακοινωσε το μεσημερι η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου. Παραλληλα, μειωνεται η τιμη πωλησης του πετρελαιου κινησης κατα 2,25 δραχμες το λιτρο. Συμφωνα με τη ΔΕΠ, η ανοδος στις τιμες των καυσιμων οφειλεται στην αυξηση των διεθνων τιμων της βενζινης και την ανοδο της ισοτιμιας του δολαριου εναντι της δραχμης. Η εξελιξη αυτη δημιουργει μια επιπλεον ανησυχια για την κυβερνηση καθως επηρεαζει αμεσα και την εξελιξη του πληθωρισμου. Το θεμα αυτο συζητειται στη συναντηση που εχουν ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος. Στο μεταξυ, ο Ελληνας επιτροπος στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Χρηστος Παπουτσης, παραδεχθηκε το πρωι οτι λογω της πιεσης που υφισταται διεθνως οι τιμες των καυσιμων, θα υπαρξει μια δυσκολη περιοδος για την Ελλαδα. Εξαλλου, ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης Νοτης Μαρτακης, τονισε οτι τα περιθωρια της υπερογκης φορολογιας των καυσιμων ειναι τοσο μεγαλα ωστε να μπορουσε η κυβερνηση να μην μεταθεσει στις πλατες των καταναλωτων τις αυξησεις των διεθνων τιμων.

Τριημερη περιοδεια στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη αρχιζει απο σημερα ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Κατα τη διαρκεια της περιοδειας του, ο κ. Σημιτης αναμενεται να εξαγγειλει το δεκαετες προγραμμα αναπτυξης της περιοχης. Επικεφαλης ενδεκαμελους υπουργικου κλιμακιου ο Πρωθυπουργος αναμενεται το βραδυ στην Αλεξανδρουπολη και στη συνεχεια θα μεταβει στην Κομοτηνη οπου θα προεδρευσει σε ευρεια συσκεψη τοπικων φορεων στη διαρκεια της οποιας θα αναφερθει στο νεο αναπτυξιακο προγραμμα. Αναμενεται επισης να κανει ιδιαιτερη αναφορα στη μουσουλμανικη μειονοτητα επισημαινοντας οτι η πληρης ενταξη της αποτελει τον πλεον αξιοπιστο δρομο για την κοινωνικη, οικονομικη αναπτυξη και συνοχη στην περιοχη. Αυριο ο Πρωθυπουργος, θα επισκεφθει διαδοχικα τους νομους Ξανθης και Καβαλας, ενω το πρωι του Σαββατου θα μεταβει στη Δραμα. Παραλληλα, την Κυριακη η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου σε ανοιχτη περιφερειακη συσκεψη στο Επιμελητηριο Ξανθης, θα ανακοινωσει το νεο ολοκληρωμενο προγραμμα παρεμβασεων της κυβερνησης για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις της περιοχης και τον τουρισμο.

Συνεδριαζει αυριο το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ και αναμενεται να ασχοληθει με τις προτεινομενες καταστατικες αλλαγες και την εισηγηση που θα κανει προς την Κεντρικη Επιτροπη που θα συνεδριασει στις 17 του μηνος. Στις καταστατικες αλλαγες που θα συζητηθουν περιλαμβανεται και το θεμα της εκλογης αντιπροεδρου που εχει προκαλεσει πολλες συζητησεις και εντασεις στο κυβερνων κομμα. Την προσεχη Τεταρτη θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του Κινηματος, ενω εκκρεμμει η συναντηση του Πρωθυπουργου με το Εκτελεστικο Γραφειο που θα πραγματοποιηθει πριν τη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης. Ο κ. Σημιτης δεν εχει ανακοινωσει ακομη τις προθεσεις του για το αν επιθυμει να διεκδικησει την αντιπροεδρια του ΠΑΣΟΚ, ενω κατι τετοιο δεν ειναι βεβαιο οτι θα γινει και στη συναντηση με το Εκτελεστικο Γραφειο.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επιβεβαιωσε την πληροφορια για δειπνο των τεσσαρων του ΠΑΣΟΚ. Ενεταξε τη συναντηση στο σπιτι του Παρασκευα Αυγερινου την περασμενη Κυριακη,στο πλαισιο των κοινωνικων εκδηλωσεων του Πρωθυπουργου. Ο κ. Ρεππας τονισε οτι ο Πρωθυπουργος ειχε, εχει και θα εχει συναντησεις με φιλους και συνεργατες του, οπως εχει ολος ο κοσμος, στις οποιες ανταλασσονται γενικες αποψεις. Αναφορικα με την αφισα που κυκλοφορησε στις περιοχες που προκειται να επισκεφθει ο κ. Σημιτης απο αποψε, ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι η αφισα αυτη βγηκε σε μικρο αριθμο αντιτυπων απο το γραφειο επικοινωνιας του κ. Σημιτη το οποιο εχει καταβαλει και το αναλογο τιμημα. Αναφερομενος στο ταξιδι του Πρωθυπουργου στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη, ο κ. Ρεππας ειπε οτι θα υπαρχει δυνατοτητα αξιοποιηθουν οι οποιες αναπτυξιακες δυνατοτητες της περιοχης.

Προειδοποιηση οτι η θεσπιση θεσης αντιπροεδρου μπορει να θεσει σε κινδυνο την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ, απηυθυνε σημερα ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος. Προσθεσε οτι αν αποφασιστει η θεση και βαλει υποψηφιοτητα ο κ. Τσοχατζοπουλος, τοτε και ο κ. Σημιτης θα ειναι υποχρεωμενος να θεσει υποψηφιοτητα. Εαν μαλιστα δεν εκλεγει, σημειωσε, υπαρχει πολιτικο προβλημα,"εγω στη θεση του θα παραιτουμην. " Και κατεληξε: "Ειμαι εναντιον της δυαρχιας. Δεν μας χρειαζεται αντιπροεδρος. Το Ε. Γ. ας ακουσει τι λεει κι ο εξω κοσμος μας. "

Συνεδριασε το πρωι στα κεντρικα γραφεια του κομματος στη Ρηγιλλης,υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ, το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας. Κατα τη διαρκεια της συνεδριασης εξεταστηκαν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Συνεχιζεται και σημερα η απεργια των συμβασιουχων δημοτικων υπαλληλων, με αποτελεσμα να εχουν συσσωρευθει σωροι σκουπιδιων σε πολλα σημεια της Αθηνας, απειλωντας τη δημοσια υγεια. Η Πανελληνια Ομοσπονδια Προσωπικου στους ΟΤΑ, τονιζει οτι σε περιπτωση που δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα των απεργων θα πραγματοποιηθουν και νεες κινητοποιησεις.

Πληρες αδιεξοδο διαπιστωθηκε στη συσκεψη νομαρχων για τις χωματερες που συγκαλεσε το μεσημερι ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης. Αιτια, η αρνηση του νομαρχη Ανατολικης Αττικης, Δημητρη Φραγκου να δεχθει τα σχεδια για την εγκατασταση δυο χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων στην περιοχη του. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, προειδοποιησε τους νομαρχες οτι αν τα νομαρχιακα συμβουλια δεν παρουν τις αποφασεις τους τοτε θα αποφασισει το υπουργειο για το που θα εγκατασταθουν αυτοι οι χωροι ενω με επιστολη που θα στειλει την Τριτη στους δημους και τις κοινοτητες Ανατολικης Αττικης, θα τους ζητα να κλεισουν αμεσα οι 22 παρανομα χωματερες. Νωριτερα αποχωρησε ο Προεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δημαρχος Κερατεας, Γιωργος Αντωνιου, δηλωνοντας οτι η ανατολικη Αττικη μπορει να αναλαβει μονη της τη διαχειριση των σκουπιδιων. Στο μεταξυ, με νεες κινητοποιησεις και αποκλεισμους δρομων απειλει ο δημαρχος Αυλωνα, Κωστας Κυριακου αντιδρωντας στο ενδεχομενο εγκαταστασης χωματερης στην περιοχη. Το απογευμα οι δημαρχοι, οι κοινοταρχες και οι εκπροσωποι των συλλογων της βορειοανατολικης Αττικης, αναμενεται να αποφασισουν τη μορφη των κινητοποιησεων που θα πραγματοποιησουν στο εξης.

Ο Υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος ο οποιος εφθασε το μεσημερι στην Κυπρο για διημερη επισκεψη επεσημανε οτι κατα τη διαρκεια της συναντησης του με τον Τουρκο ομολογο του Εμρε Γκιονενσαι στο Βουκουρεστι, δεν συζητηθηκε το Κυπριακο γιατι η συναντηση ηταν γνωριμιας και αφορουσε αποκλειστικα και μονο την εδαφικη διεκδικηση της τουρκαις επι της Ιμια. Ωστοσο δηλωσε οτι ανεφερε στον κ. Γκιονενσαι οταν τεθηκε το θεμα αποστρατικοποιησης του νησιου ''οτι η υπαρξη στρατιωτικων δυναμεων της Ελλαδας στα νησια ειναι το αποτελεσμα της κρισης της εμπιστοσυνης που δημιουργηθηκε το 1974 . Επομενως η απομακρυνση τους, σημαινει περα απο την επιλυση η την εναρξη επιλυσης ολων των ελλαδοτουρκικων προβληματων και την επιλυση του Κυπριακου. Ο κ. Παγκαλος ειπε οτι η Ελλαδα και η Κυπρος καλωσοριζουν καθε προσπαθεια διεθνοποιησης του Κυπριακου και συμβολης στην επιλυση του. Αν ο Προεδρος Κλιντον οπως δηλωνει στην επιστολη του, σκοπευει να το πραξει, αυτο ειναι κατι το οποιο θα αντιμετωπισουμε θετικα, ειπε. Αναφορικα με την πορεια της Κυπρου προς την Ευρωπαικη Ενωση, ο κ. Παγκαλος επεσημανε οτι η Κυπρος ειναι ετοιμη αυτη τη στιγμη, απο καθε αποψη , ετοιμη να ενταχθει ακομη και αυριο στην Ευρωπαικη Ενωση. Ο κ. Παγκαλος προειδοποιησε οτι οποιαδηποτε αποπειρα η σχεση Ευρωπης- Κυπρου να χρησιμοποιηθει ως εκβιασμος για να υποκυψει η Ελλαδα στις τουρκικες επιθετικες επιδιωξεις και σχεδια ''θα κανει τη χωρα μας να σκληρυνει τη θεση της ''.

Την προθεση του να αναλαβει πρωτοβουλια για το Κυπριακο μεσα στο 1996 εξεφρασε ο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον σε επιστολη που συνοδευει τη διμηνιαια εκθεση του για το Κυπριακο προς το Κογκρεσο. Ο Προεδρος Κλιντον, αναφερει οτι αν οι δυο κοινοτητες εχουν την πολιτικη βουληση να κανουν τις αμοιβαιες υποχωρησεις που απαιτουνται για μια συμφωνια, τοτε ειναι πιθανον να βρεθει δικαιη και ισορροπημενη λυση.

Η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Παιδειας διαβεβαιωσε και σημερα τους υποψηφιους των φετινων γενικων εξετασεων οτι δεν θα υπαρξει προβλημα στη διεξαγωγη τους. Αφορμη για τις διαβεβαιωσεις που εδωσαν ο υπουργος Γιωργος Παπανδρεου, ο υφυπουργος Γιωργος Πασχαλιδης και ο γενικος γραμματεας Γιαννης Παναρετος, η γνωστοποιηση οτι το θεμα της κατοχυρωσης βαθμων θα συζητηθει στις 24 Μαιου στην ολομελεια του Συμβουλιου της Επικρατειας. Ο κ. Παπανδρεου τονισε οτι δεν πρεπει ν'ανησυχουν οι υποψηφιοι και εξεφρασε την εμπιστοσυνη του προς τη δικαιοσυνη. Απο την πλευτρα του ο κ. Πασχαλιδης ειπε οτι ακομη και στην περιπτωση που η αποφαση της Ολομελειας κρινει αντισυνταγματικη την κατοχυρωση της βαθμολογιας στις γενικες εξετασεις,το υπουργειο ειναι ετοιμο να νομοθετησει ετσι ωστε να μην υπαρχει κανενα προβλημα στους υποψηφιους. Ο γενικος γραμματεας του υπουργειου επανελαβε οτι οι φετινες γενικες εξετασεις θα γινουν με τον ισχυοντα νομο και το συστημα θα καταργηθει απο το 1999.

Στο θεμα παρενεβη και ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος ο οποιος ερωτηθεις απο τους δημοσιογραφους απεφυγε να σχολιασει το εσπευσμενο της συνεδριασης της Ολομελειας του ΣτΕ καθησυχασε ομως τους υποψηφιους λεγοντας οτι δεν πρεπει ν'ανησυχουν και να ειναι απερισπαστοι στο διαβασμα τους.

Τη συλληψη και προφυλακιση των τεως προεδρων της ΑΕΚ Δημητρη Μελισσανιδη και Γιαννη Καρρα, καθως και δυο στενων συνεργατων τους Γιωργου Αλεξανδροπουλου και Μανωλη Μερκουλιδη, αποφασισε σημερα με βουλευμα του το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων του Πειραια. Και οι τεσσερις κατηγορουνται για λαθρεμπορια σε βαθμο πλημμεληματος και ηθικη αυτουργια στις ψευδεις βεβαιωσεις και πλαστογραφια σε βαθμο κακουργηματος. Ειδικοτερα οι δυο πρωην προεδροι της ΠΑΕ-ΑΕΚ κατηγορουνται οτι δια μεσου της εταιριας τους ``ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ`` που εδρευει στον Πειραια, πραγματοποιησαν το πρωτο τριμηνο του 1994, τριαντα συνολικα εικονικες παραδοσεις τρανζιτ πετρελαιου σε ποντοπορα πλοια,ζημιωνοντας το ελληνικο δημοσιο,απο τους διαφυγοντες δασμους με το υπερογκο ποσον των 270. 000. 000 δρχ. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες ο Δημητρης Μελισσανιδης νοσηλευεται απο την περασμενη εβδομαδα με καρδιακο επεισοδιο στο νοσοκομειο της Νικαιας, ενω ο Γιαννης Καρρας βρισκεται στο εξωτερικο.

Κερδη 41,4 δις πραγματοποιησε η Εθνικη Τραπεζα το 1995. Αυτο ανακοινωσε ο Διοικητης της Θεοδωρος Καρατζας, ο οποιος παρουσιασε την πολιτικη του για την πωληση θυγατρικων της τραπεζας και την εξυγιανση του χαρτοφυλακιου της.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις νεκροι, 65 τραυματιες μεταξυ των οποιων και 48 τουλαχιστον αστυνομικοι και 227 συλληψεις, ειναι ο τραγικος απολογισμος των χθεσινων βιαιων επεισοδιων στην Τουρκια στη διαρκεια των εκδηλωσεων για την Πρωτομαγια,ανακοινωσαν πηγες των δυναμεων ασφαλειας. Πολλοι διαδηλωτες στις χθεσινες πρωτομαγιατικες διαδηλωσεις στην Τουρκια, ειχαν σημαιες διαφορων εκτος νομου οργανωσεων, οπως της Ντεβ Σολ και του Κουρδικου Εργατικου Κομματος.

Η αστυνομια του Βερολινου ανακοινωσε σημερα οτι τραυματιστηκαν 48 αστυνομικοι σε συγκρουσεις με 10. 000 περιπου νεαρους διαδηλωτες, στη διαρκεια μαχητικων διαδηλωσεων τις οποιες οργανωσαν αριστερες οργανωσεις για τον εορτασμο της Πρωτομαγιας. Αστυνομικος εκπροσωπος δηλωσε οτι συνεληφθησαν περιπου 60 απο τους διαδηλωτες στη διαρκεια των συγκρουσεων.

Η Βρετανια ανακοινωσε οτι τις αμεσως επομενες ημερες θα αρχισει τη διαδικασια σφαγης χιλιαδων αγελαδων, σε μια προσπαθεια αποκαταστασης της εμπιστοσυνης των καταναλωτων στο βοδινο κρεας. Περιπου 150 επιχειρησεις σφαγειων εχουν αναλαβει την εφαρμογη του σχεδιου εξοντωσης των αγελαδων, ηλικιας μεγαλυτερης των 30 μηνων. Μετα τη σφαγη οι αγελαδες θα αποτεφρωθουν για να αποκλειστει ενδεχομενη διοχετευση του κρεατος στην αγορα.

Ενα εκατομμυριο δολλαρια θα διαθεσει επιτροπη της αμερικανικης Βουλης για ερευνες σχετικα με την αποφαση του αμερικανου προεδρου Μπιλ Κλιντον, να κλεισει τα ματια στην αποστολη οπλων απο το Ιραν στη Βοσνια, το 1994. Αν η Βουλη εγκρινει το ψηφισμα της επιτροπης, θα αρχισουν την επομενη εβδομαδα οι ερευνες, οι οποιες θα ολοκληρωθουν σε εξι μηνες.

Ο πρωθυπουργος της Ρωσιας Βικτορ Τσερνομιρντιν, επιβεβαιωσε σημερα, οτι η Μοσχα επιθυμει την εναρξη εμμεσων διαπραγματευσεων με τους Τσετσενους αυτονομιστες, στο πλαισιο του ειρηνευτικου σχεδιου που προτεινε ο Προεδρος Γελτσιν. Ηδη ο υπουργος Εθνοτητων της Ρωσιας, ανελαβε τις αναγκαιες πρωτοβουλιες για την εναρξη της διαδικασιας των διαπραγματευσεων, μεταδιδουν τα ρωσικα ειδησεωγραφικα πρακτορεια. Ο νεος ηγετης των Τσετσενων αυτονομιστων Ζελιμχαν Γιανταρμπιγεφ παντως, ειχε δηλωσει χθες απο την πλευρα του, οτι ειναι ετοιμος να διαπραγματευθει με τη Μοσχα, αλλα χωρις τη μεσολαβηση τριτης πλευρας.

Η αποχωρηση των Ισραηλινων στρατευματων απο την Χεβρωνα, μπορει να πραγματοποιηθει πριν απο τις βουλευτικες εκλογες του Ιουνιου,μετεδωσε σημερα το ισραηλινο ραδιοφωνο. Η ηγεσια του ισραηλινου στρατου θα συναντηθει συντομα με τον πρωθυπουργο Σιμον Περες, για να συζητησουν τις λεπτομερειες της αποχωρησης και το αν θα ολοκληρωθει αμεσως η θα ειναι σταδιακη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικες ρυθμισεις που αφορουν την προασπιση της δημοσιας υγειας, εξηγγειλε σημερα ο υπουργος Υγειας, Αναστασιος Πεπονης. Καινοτομια στο νεο προσχεδιο νομου για τη δημοσια υγεια, αποτελει η ιδρυση της σχολιατρικης υπηρεσιας η οποια θα εχει την ευθυνη για την προληπτικη ιατρικη αγωγη των περιπου 1. 600. 000 μαθητων σε ολη τη χωρα. Οι μαθητες των οποιων οι γονεις ειναι ασφαλισμενοι θα καταβαλουν το συνολικο ποσο των 2. 000 δραχμων ετησιως ωστε να καλυφθουν τα εξοδα της νεας αυτης υπηρεσιας. Η λειτουργια της αναμενεται να αρχισει απο το νεο σχολικο ετος και θα στελεχωθει απο παιδιατρους πληρους αλλα οχι αποκλειστικης απασχολησης. Οπως ανακοινωσε επισης ο κ. Πεπονης με κονδυλια απο το κοινοτικο πλαισιο στηριξης θα αναβαθμιστουν τεχνολογικα τα εργαστηρια δημοσιας υγειας που θα κανουν συστηματικους ελεγχους, σε τροφιμα, ποτα και νερο. Παραλληλα, ιδρυεται εθνικο κεντρο ερευνας και ελεγχου των υπηρεσιων υγειας το οποιο θα ελεγχει και θα δινει αδειες στα ιδιωτικα αλλα και δημοσια διαγνωστικα κεντρα.

Πανικος προκληθηκε το πρωι στην περιοχη Χαλανδριου, οταν απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια, ξεσπασε πυρκαγια στην οροφη του κλειστου γυμναστηριου Βριλησιων. Στην περιοχη εσπευσαν 25 πυροσβεστες με 8 οχηματα, που εθεσαν υπο πληρη ελεγχο τη φωτια. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις, οι ζημιες ξεπερνουν τα δεκα εκατομμυρια δραχμες.

Κλειστα ειναι σημερα τα φαρμακεια λογω της 24ωρης πανελλαδικης απεργιας που πραγματοποιουν οι φαρμακοποιοι, οι οποιοι διαμαρτυρονται για τα μετρα που ανακοινωσε η κυβερνηση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικο του πρωταθληματος μπασκετ της Α1 κατηγοριας θα αναμετρηθουν και φετος ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος. Οι αναμετρησεις θα αρχισουν την Κυριακη, ενω για να στεφθει μια ομαδα πρωταθλητρια, χρειαζεται τρεις νικες. Πλεονεκτημα εδρας στην σειρα των αγωνων θα εχει η ομαδα του Ολυμπιακου που πηρε την πρωτη θεση στην κανονικη περιοδο. Μεγαλη μαχη αναμενεται να γινει και μεταξυ του ΠΑΟΚ και του Πανιωνιου, για την τριτη θεση της τελικης καταταξης που εξασφαλιζει προκριση στην Ευρωλιγκα. Ο πρωτος αγωνας θα διεξαχθει το Σαββατο ενω πλεονεκτημα εδρας εχει ο Πανιωνιος.

Επισημη προταση στην ΑΕΚ εκανε η ισπανικη Σεβιλλη, για την παραχωρηση του Βασιλη Τσαρτα εναντι 500 εκατομμυριων δραχμων. Ο αρχηγος παντως, της ομαδας, Στελιος Μανωλας, αποφασισε να ανανεωσει για εναν ακομη χρονο το συμβολαιο του με την ΑΕΚ εναντι 80 εκατομμυριων δραχμων.

Αντιαθλητικα χτυπηματα, 12 κιτρινες καρτες, μια αποβολη και . . . 58 φαουλ χαρακτηρισαν τον πρωτο αγωνα αναμεσα στις δυο απο τις τρεις Βραζιλιανικες ομαδες που εχουν προκριθει στον δευτερο γυρο του Κυπελλου Λιμπερταδορες της Νοτιας Αμερικης, την Μποταφογκο του Ριο Ντε Τζανειρο και την Γκρεμιο του Πορτο Αλεγκρε, που εγινε στο περιφημο σταδιο Μαρακανα του Ριο παρουσια μολις 19. 000 θεατων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα εκτος της δυτικης Ελλαδας οπου υπαρχουν νεφωσεις και ενδεχεται να σημειωθουν λιγες ασθενεις βροχες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια φθανει στα ηπειρωτικα τους 26 βαθμους και στα νησια τους 24. Λιγες νεφωσεις αναμενονται και αυριο στη δυτικη Ελλαδα οπου υπαρχει η πιθανοτητα ασθενων βροχων. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Το πρωι τοπικα η ορατοτητα θα ειναι περιορισμενη, οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι ενω η
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 2 May 1996 - 23:22:04