Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 26)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρεμβαση του Ανδρεα Παπανδρεου στη φημολογια για επιδεινωση της υγειας του. Ειμαι καλυτερα,η αναρρωση μου προχωρει κανονικα,συντομα θα τα πουμε,δηλωσε σε τηλεφωνικη επαφη με δημοσιογραφους.
  • Διαψευδει ο Κωστας Σκανδαλιδης οτι θα μεταφερει στον πρωθυπουργο τελεσιγραφο να μη θεσει υποψηφιοτητα για την αντιπροεδρια. Αιχμες Τσοχατζοπουλου κατα Σημιτη για τα περι πρωθυπουργων-μοναρχων.
  • Καρτα εργασιας,κινητρα για απορροφηση ανεργων και μετρα για την παρανομη απασχοληση προβλεπει το νομοσχεδιο για την ανεργια.
  • Συγκρατημενος ο Θεοδωρος Παγκαλος για τ'αποτελεσματα της συναντησης του αυριο με τον Τουρκο ομολογο του στο Βουκουρεστι. Επιμενει η Αγκυρα σε διαλογο εφολης της υλης χωρις ορους.
  • Δεν ανησυχουν οι επιστημονες για τον ισχυρο σεισμο 5,8 Ριχτερ στη Ροδο,που δεν προκαλεσε υλικες ζημιες.
  • Σε παρεξηγηση απεδωσαν Γιωργος Παπανδρεου και Κωστας Σκανδαλιδης το θορυβο γυρω απο το θεμα των ιδιωτικων πανεπιστημιων.
  • Για ελλειψη ψυχικης ενοτητας στο κομμα κανει λογο η Ντορα Μπακογιαννη και θεωρει αυτονοητο πως αν χαθουν οι εκλογες θα πρεπει να παραιτηθει ο κ. Εβερτ.
  • Νεα ναυμαχια μεταξυ δουλεμπορων και λιμενικων ανοικτα της Κερκυρας.
  • Μετρα για την καταπολεμηση της λαθρεμποριας καυσιμων εξηγγειλε ο Γιωργος Δρυς. Νεα υποθεση λαθρεμποριας αποκαλυψε εισαγγελικη ερευνα.
  • Συμφωνια καταπαυσης του πυρος μεταξυ Ισραηλ και Χεζμπολαχ.
  • Αγνωστος ο αριθμος των θυματων απο τον εκτροχιασμο ρωσικου επιβατικου τρενου εξω απο το Γκροσνι της Τσετσενιας.
  • Φορος τιμης στα θυματα του Τσερνομπιλ απο χιλιαδες Ουκρανους δεκα μετα το πυρηνικο ατυχημα.
  • Πτωση 0,51% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την παρεμβαση του προεδρου του ΠΑΣΟΚ,Ανδρεα Παπανδρεου,προκαλεσαν δημοσιευματα και πληροφοριες,που εκαναν λογο για επιδεινωση της υγειας του και για εκ νεου εισαγωγη του στο Ωνασειο. Στην πρωτη τηλεφωνικη επαφη που ειχε με δημοσιογραφους,μετα την εξοδο του απο το Ωνασειο,διημειφθη ο εξης διαλογος:Δημοσιογραφος: Τι κανετε κυριε προεδρε; Παπανδρεου: Ειμαι καλυτερα. Η αναρρωση μου συνεχιζεται κανονικα. Συντομα θα τα πουμε απο κοντα. Τι νεα εχουμε; Δημοσιογραφος: Ολα πανε καλα, κ. προεδρε. Που αποδιδετε τις φημες για επιδεινωση της καταστασης της υγειας σασ; Παπανδρεου:Δεν ξερω απο που εκπορευονται.

Την ιδια ωρα συνεχιζεται ο πολεμος χαρακωματων στο ΠΑΣΟΚ,ενοψει του συνεδριου,τον προσεχη Ιουλιο. Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ,Κωστας Σκανδαλιδης,σε γραπτη δηλωση του,διεψευσε κατηγορηματικα δημοσιευμα αθηναικης εφημεριδας,συμφωνα με το οποιο στη συναντηση που θα εχει τη Δευτερα με τον κ. Σημιτη,θα του μεταφερει προταση - τελεσιγραφο του

Εκτελεστικου Γραφειου να μη θεσει υποψηφιοτητα για την αντιπροεδρια του κομματος. Στη δηλωση του ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ επισημαινει οτι ουδεποτε ο ιδιος θα δεχοταν να ειναι κομιστης τελεστιγραφων και προσθετει πως το Εκτελεστικο Γραφειο δεν εχει καν ολοκληρωσει τις προτασεις του. Ο κ. Σκανδαλιδης επισημαινει ακομη οτι υπαρχει κοινη γραμμη πλευσης πρωθυπουργου και Εκτελεστικου Γραφειου,την οποια δεν μπορουν να ταραξουν παρομοια δημοσιευματα,απ'οποιες πηγες η κυκλους κι αν προερχονται. Αιχμες κατα του Κωστα Σημιτη για τη δηλωση του στο ΒΒΨ οτι τελειωσε η περιοδος των πρωθυπουργων - μοναρχων,αφησε ο Ακης Τσοχατζοπουλος,λεγοντας οτι χρειαζεται περισσοτερος σεβασμος προς τον Ανδρεα Παπανδρεου που περναει μια περιοδο αναρρωσης.

Το μειζον θεμα της ανεργιας τεθηκε επι ταπητος στη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου,στη διαρκεια της οποιας εξετασθηκε το σχεδιο νομου,του υπουργειου Εργασιας,για αντιμετωπιση της ανεργιας και προωθηση της απασχολησης. Το νομοσχεδιο εγινε δεκτο απο το υπουργικο συμβουλιο και οπως δηλωσε ο πρωθυπουργος θα τεθει σε εφαρμογη εντος του 1996 και προσθεσε οτι η κυβερνηση θα παρει ολα τα αναγκαια μετρα στηριξης των ανεργων. Το νομοσχεδιο,το οποιο θα σταλει στη ΓΣΕΕ και τα κομματα και σε 15 μερες θα κατατεθει στη βουλη,προβλεπει τη θεσμοθετηση της καρτας απασχολησης για ολους τους εργαζομενους και σειρα κινητρων προς τις επιχειρησεις για απορροφηση των ανεργων. Συγκεκριμενα,ιδρυεται στον ΟΑΕΔ λογαριασμος για την απασχοληση και την επαγγελματικη καταρτιση,οι ποροι του οποιου θα ανελθουν στα 220 δις δρχ και θα εξοικονομηθουν απο τον κρατικο προυπολογισμο, τα κοινοτικα ταμεια και το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων. Επισης, οι ανεργοι θα εχουν τη δυνατοτητα να προσλαμβανονται με κινητρο το επιδομα ανεργιας,το οποιο θα εισπραττουν οι εργοδοτες. Παραλληλα δινονται κινητρα σε επιχειρησεις να αναλαμβανουν προγραμματα επαγγελματικης καταρτισης ανεργων με τη δεσμευση να απασχολουν για εννεα τουλαχιστον μηνες το 1/3 αυτων που εχουν εκπαιδευσει. Το νομοσχεδιο προβλεπει επισης και μετρα για τους αλλοδαπους,με στοχο να τεθει φραγμος στην παρανομη απασχοληση. Για προσπαθεια της κυβερνησης να παραπλανησει τους ανεργους παραμονες της εργατικης Πρωτομαγιας κανει λογο η Νεα Δημοκρατια,ενω η Πολιτικη Ανοιξη επιφυλασσεται να τοποθετηθει οταν μελετησει το νομοσχεδιο.

Συγκρατημενος για τα αποτελεσματα της συναντησης που θα εχει αυριο στο Βουκουρεστι με τον Τουρκο ομολογο του,στο περιθωριο της παρευξεινιας συνοδου,εμφανισθηκε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος,ο οποιος σε συνεντευξη του διευκρινησε τι ακριβως περιμενει η Αθηνα απο την Αγκυρα. Ο κ. Παγκαλος τονισε οτι αναμενει διευκρινησεις απο την τουρκικη πλευρα για τις διεκδικησεις της σε βαρος της Ελλαδας και οι οποιες παραμενουν ασαφεις,καθως οπως ειπε,αλλοτε διεκδικουν τα Ιμια και αλλοτε περισσοτερα νησια,ακομα και αυτα που μας εχει δωρισει η φυση. Ο υπουργος Εξωτερικων επανελαβε πως η Ελλαδα περιμενει μια δηλωση προθεσεων απο την Τουρκια,για προσφυγη στη Χαγη,σχετικα με τα Ιμια,προκειμενου να αρθει το βετο στην Τελωνειακη Συνδεση της με την Ευρωπαικη Ενωση. Στο σημειο αυτο κατηγορησε τους επικριτες της προτασης αυτης,ως δημαγωγους,πατριδοκαπηλους και χαμηλης νοημοσυνης. Σε ερωτηση για τη διαρκεια της συναντησης του με τον Τουρκο ομολογο του ο κ. Παγκαλος ειπε χαρακτηριστικα οτι μπορει να κρατησει απο λιγα δευτερολεπτα μεχρι και ωρες και κατεστησε σαφες οτι αν απο τα πρωτα λεπτα δεν φανει καλη διαθεση,τοτε η συνομιλια θα διαρκεσει πολυ λιγο. Ο κ. Παγκαλος ξεπερνωντας και τον εαυτο του επιχειρει να επιβαλλει το νομο της σιωπης,δηλωσε ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης και καλεσε τον πρωθυπουργο να δηλωσει εαν συμφωνει με τον υπουργο του κι αν θα συνεχισει να δεχεται την υποκατασταση του.

Ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων επανελαβε τη θεση της Αγκυρας για εφολης της υλης διαλογο με την Αθηνα ανευ ορων,με στοχο τη διατηρηση του στατθς θθο και την εκτονωση της εντασης στο Αιγαιο. Συμφωνα με τον κ. Νουρετιν Νουρκαν η συναντηση μπορει να δρομολογησει την εναρξη μιας διαδικασιας διαλογου για ολες τις πτυχες των ελληνοτουρκικων διαφορων,οπως ο εναεριος χωρος στο Αιγαιο,η οριοθετηση της υφαλοκρηπιδας και των χωρικων υδατων και η αποστρατικοποιηση των ελληνικων νησιων στο Αιγαιο.

Παραμενοντας στα εθνικα θεματα να αναφερουμε οτι σε επιτροπη του αμερικανικου κογκρεσο συζητειται η κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων της μουσουλμανικης μειονοτητας στη δυτικη Θρακη. Το θεμα απασχολησε και τη βουλη,με πρωτοβουλια της Πολιτικης Ανοιξης,ο εκπροσωπος της οποιας,Ανδρεας Λεντακης, κατηγορησε την κυβερνηση για εθνικη μειοδοσια και οτι αδιαφορει για ενα μειζον εθνικο θεμα. Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων,Γιωργος Ρωμαιος,τονισε οτι η Ελλαδα παρακολουθει την εξελιξη της συζητησης και θα αντιδρασει αναλογα με το αποτελεσμα της.

Καθησυχαστικοι εμφανισθηκαν οι επιστημονες για την εξελιξη του ισχυρου σεισμου 5,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε στις 10 το πρωι,με επικεντρο τον υποθαλασσιο χωρο βορεια της Ροδου. Οι επιστημονες εκτιμουν οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας,γιατι ο σεισμος ειχε μεγαλο εστιακο βαθος,περιπου 70 χιλιομετρων. Δεν απεκλεισαν ομως το ενδεχομενο να σημειωθουν μετασεισμικες δονησεις. Ο σεισμος εγινε ιδιαιτερα αισθητος στα Δωδεκανησα αλλα και την Κρητη,χωρις να σημειωθουν ζημιες. Στη Ροδο δημιουργηθηκε μικροπανικος, κυριως στα σχολεια οπου οι μαθητες εντρομοι πεταχθηκαν στα προαυλια, οπου παρεμειναν επι διωρο φοβουμενοι μια νεα πιο ισχυρη σεισμικη δονηση.

Σε εκτονωση οδηγειται η κριση που ξεσπασε στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμη το ενδεχομενο ιδρυσης ιδιωτικων πανεπιστημιων. Τοσο ο υπουργος Παιδειας,οσο και ο γραμματεας του κομματος,Κωστας Σκανδαλιδης,απεδωσαν σε παρεξηγηση την ενταση που προκληθηκε χθες, με αφορμη τη διενεξη που εχει ξεσπασει μεταξυ του κ. Γιωργου Παπανδρεου και των πρυτανεων για το καθεστως στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Ο κ. Σκανδαλιδης,ο οποιος προεβη σε δηλωση,επανηλθε λιγο αργοτερα με νεα ανακοινωση,μετα τις διευκρινησεις που πηρε απο τον υπουργο Παιδειας. Ο κ. Παπανδρεου επανελαβε και σημερα οτι τασσεται υπερ του δημοσιου χαρακτηρα της ανωτατης εκπαιδευσης. Αλλα και ο πρυτανης του Πολυτεχνειου,Νικος Μαρκατος,χαρακτηρισε δεσμευτικη τη δηλωση αυτη,ενω προανηγγειλε κινητοποιησεις σε περιπτωση που δεν εχει αποτελεσμα ο διαλογος των πρυτανεων με την κυβερνηση για τα προβληματα των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων.

Συνεχιζεται η αντιπαραθεση στο στρατοπεδο της αξιωματικης αντιπολιτευσης,με αφορμη τις οργανωτικες αλλαγες αλλα και τη δημοσια πλεον διαφωνια που εκδηλωθηκε μεταξυ των κυριων Εβερτ και Μητσοτακη. Μετα την αιχμηρη δηλωση του Σωτηρη Κουβελα οτι κανεις δεν μπορει να μας διωξει απο το σπιτι μας,η κυρια Ντορα Μπακογιαννη εκανε λογο για ελλειψη ψυχικης ενοτητας στο κομμα,οι πορτες του οποιου,οπως ειπε, πρεπει να ανοιξουν κι οχι να κλεινουν. Η κυρια Μπακογιαννη εκτιμησε πως αν δεν αποκατασταθει η ενοτητα και ψυχικη ηρεμια στο κομμα,τοτε η Νεα Δημοκρατια θα χασει τις επομενες εκλογες και θεωρησε αυτονοητο οτι σε μια τετοια περιπτωση ο κ. Εβερτ θα πρεπει να παραιτηθει. Ο εκπροσωπος του κομματος κ. Παυλοπουλος αρνηθηκε να σχολιασει τις δηλωσεις της κυριας Μπακογιαννη,ο Μιχαλης Γαλενιανος δηλωσε οτι η βαση του κομματος θλιβεται για την αντιπαραθεση κορυφης,ενω ο Αναστασης Παπαληγουρας τονισε την αναγκη μεγαλυτερης συσπειρωσης.

Νεο επεισοδιο μεταξυ Αλβανων δουλεμπορων και λιμενικων σημειωθηκε τα ξημερωματα στη θαλασσια περιοχη της Κερκυρας. Πλωτο του λιμενικου εντοπισε ταχυπλοο σκαφος,ο χειριστης του οποιου δεν συμμορφωθηκε με τις κλησεις των λιμενικων για ελεγχο και ανοιξε πυρ εναντιον τους. Οι ανδρες του λιμενικου ανταπεδωσαν,με αποτελεσμα να ακινητοποιηθει η μηχανη του σκαφους και να συλληφθει ο χειριστης του μαζι με τους τεσσερις Αλβανους λαθρομεταναστες,οι οποιοι οδηγηθηκαν στον εισαγγελεα.

Το υπουργειο Οικονομικων θα λαβει ολα τα αναγκαια μετρα που 8α οδηγησουν στην εξαλειψη του φαινομενου της λαθρεμποριας των καυσιμων, διαβεβαιωσε στη Βουλη ο υφυπουργος Οικονομικων Γιωργος Δρυς,κατα τη συζητηση σχετικης επερωτησης βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας. Οι βουλευτες της αξιωματικης αντιπολιτευσης κυριοι Παναγιωτοπουλος, Κωστοπουλος, Μειμαρακης, Παπαληγουρας, και Γαλενιανος ζητησαν απο την κυβερνηση να λαβει προσθετα μετρα για τη διακινηση και εμπορια καυσιμων και αναφερθηκαν στις καταγγελιες για λαθρεμπορια καυσιμων με δασμοφοροδιαφυγη πολλων τρισεκατομμυριων δραχμων. Στη συζητηση παρενεβη ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Δημητρης Γεωργακοπουλος, που αναφερθηκε στο θεμα των ταμειακων μηχανων στα πρατηρια καυσιμων, λεγοντας οτι εχει καθυστερησει σημαντικα η εφαρμογη του μετρου. Ο κ. Δρυς απαντησε οτι το υπουργειο βρισκεται σε διαλογο με τους βενζινοπωλες για την ομαλη εφαρμογη του μετρου.

Νεα υποθεση λαθρεμποριας τρανζιτ πετρελαιου, με διαφυγοντες δασμους 131 εκ. δρχ, εφερε στο φως η εισαγγελια Πειραια, η οποια εδω και καιρο ερευνα τα παρανομα κυκλωματα που δρουν στις μαρινες Φλοισβου και Ζεας. Στην υποθεση εμπλεκονται συμφωνα με την Εισαγγελια ο εμπορος πετρελαιοειδων Λαμπρος Ρεπουλιας και οι τελωνειακοι υπαλληλοι Γιαννης Χανος, Πετρος Σεριφης, Πετρος Φυσικας, Γιαννης Χαχλακης, Μανωλης Μανδαλακης, Στρατος Αλαμαρας, Σταυρος Κοτινοπουλος και Θωμας Αγγελοπουλος. Ο εμπορος και οι τελωνειακοι, οι οποιοι κατηγορουνται οτι κατα το χρονικο διαστημα Οκτωβριου '92-Νοεμβριου '93 διακινησαν, σε 132 εικονικες παραδοσεις καυσιμων σε κοτερα, 1. 526. 000 λιτρα πετρελαιου, παραπεμφθηκαν σε τακτικο ανακριτη.

Κριτικη για το ρολο που διαδραματιζουν τα μεσα ενημερωσης αλλα και για ολο το πλεγμα λειτουργιας τους ασκησαν στη Βουλη, βουλευτες του ΚΚΕ και ο προεδρος της Βουλης που παρενεβη στη συνεδριαση. Ο υπουργος Τυπου Δημητρης Ρεππας, αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο η κυβερνηση να αποδεχθει προταση του ΚΚΕ με την οποια συμφωνησε και ο κ. Κακλαμανης, για τη συσταση διακομματικης επιτροπης για τα μεσα ενημερωσης. Οι βουλευτες του ΚΚΕ κυριοι Κωστοπουλος, Κολοζωφ και Κατσαρος μιλησαν για εκφυλισμο που παρατηρειται καθημερινα στα μεσα ενημερωσης, τα οποια ασκουν εξωτερικη, οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη. Ο προεδρος της σωματος, σε παρεμβαση του, ειπε οτι ολα εξαρτωνται απο πεντε-εξι ανθρωπους που ελεγχουν το τι θα γινει γνωστο στον Ελληνικο λαο.

Σε προειδοποιητικο κλεισιμο της χωματερης Ανω Λιοσιων απο τις 4 εως τις 7 Μαιου, θα προχωρησει ο Δημος της περιοχης, εαν μεχρι το τελος Απριλιου δεν ανακοινωθει η οροθετηση των δυο νεων χωρων διαθεσης απορριμματων στη Βορεια και Νοτια Αττικη. Σε ανακοινωση του Δημοτικου Συμβουλιου, σημειωνεται οτι ο Δημος εχει συμβαλλει εμπρακτα στην αντιμετωπιση του προβληματος, δεχομενος να φιλοξενησει εντος των οριων του, τον εναν απο τους τρεις χωρους διαθεσης των απορριματων του Λεκανοπεδιου.

Ο δραπετης των φυλακων Αγιου Στεφανου Πατρας Κωνσταντινος Σαμαρας,ειναι συμφωνα με την αστυνομια, ο ενας εκ των δυο δραστων της συμπλοκης με αστυνομικους που εγινε χθες τα ξημερωματα στη Θεσσαλονικη και ειχε ως αποτελεσμα τον τραυματισμο ενος αστυφυλακα. Ο Διευθυντης Ασφαλειας Θεσσαλονικης, Κωστας Οικονομου, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο ο δευτερος δραστης να ηταν ο επισης δραπετης Βαγγελης Ρωχαμης, η κορη του οποιου θα κληθει να καταθεσει στο πλαισιο της προανακρισης για την υποθεση. Ο κ. Οικονομου ειπε οτι η ταυτοτητα του Σαμαρα προκυπτει απο στοιχεια που βρεθηκαν στο αυτοκινητο, το οποιο εγκατελειψαν οι δραστες, αλλα και τη μεθοδολογια που ακολουθησαν οι δυο κακοποιοι κατα τη συμπλοκη τους με τους αστυνομικους.

Κινητρα για συγχωνευσεις ασφαλιστικων εταιριων και αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου αυτων που ηδη λειτουργουν σταδιακα σε τρια χρονια, προβλεπουν νομοθετικες ρυθμισεις που ετοιμαζει το υπουργειο Αναπτυξης. Μια πρωτη συζητηση για τα θεματα αυτα ειχαν ο υφυπουργος Μιχαλης Χρυσοχοιδης με τον προεδρο της Ενωσης Ασφαλιστικων Εταιριων κ. Νεκταριο και αντιπροσωπεια του Διοικητικου Συμβουλιου της Ενωσης. Ηδη αποφασιστηκε η συγκροτηση ομαδας εργασιας και ο χειρισμος του θεματος απο πλευρας υπουργειου Εμποριου εχει ανατεθει στο γενικο γραμματεα Ηλια Αποστολακη. Παραλληλα, συμφωνα με πληροφοριες, αλλαζει η συνθεση της Επιτροπης Ιδιωτικης Ασφαλισης που η λειτουργια της θα αποκτησει με τη νεα της μορφη ουσιαστικοτερο χαρακτηρα.

Δυο χρονια συμπληρωνονται απο την απωλεια του Γιωργου Γεννηματα και η οικογενεια του θα τελεσει μνημοσυνο την ερχομενη Κυριακη στις 12 το μεσημερι στον ιερο ναο του πρωτου νεκροταφειου Αθηνων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχισε στο Ρεθυμνο, το 1-ο Πανελληνιο Συνεδριο για το ρεμπετικο. Την εναρξη των εργασιων του συνεδριου, που οργανωνει το Πανεπιστημιο Κρητης, σε συνεργασια με το Τμημα Μουσικων Σπουδων του Πανεπιστημιου Αθηνων και τον Τομεα Πολιτισμου της ΟΤΟΕ, κηρυξε ο πρυτανης του Πανεπιστημιου Κρητης Γιωργος Γραμματικακης. Στην τριημερη συναντηση, παιρνουν μερος καλλιτεχνες, μουσικολογοι, κοινωνιολογοι και ερευνητες του ελληνικου τραγουδιου.

Το απολιθωμενο δασος της Λεσβου, ειναι μοναδικο γεωλογικο μνημειο της Φυσης, ανυπολογιστης επιστημονικης αξιας και αποτελει εθνικη περιουσια και κληρονομια. Η προστασια και η αναδειξη του,ειναι επιβεβλημενη απ`ολους μας. Αυτα επεσημανε, στη Μυτιληνη, κατα την εναρξη του Α' Συμποσιου για το Απολιθωμενο Δασος της Λεσβου, ο καθηγητης Παλαιοβοτανικης και Παλαιοντολογιας του Πανεπιστημιου Αθηνων Ευαγγελος Βενιτζελος, διδοντας στη συνεχεια πολυτιμα στοιχεια για τη διαμορφωση του απολιθωμενου δασους στην περιοχη του Σιγριου, πριν 20 εκατομμυρια χρονια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επιτευξη συμφωνιας καταπαυσης του πυρος μεταξυ του Ισραηλ και της οργανωσης Χεζμπολαχ στον νοτιο Λιβανο, μετεδωσε ο ραδιοσταθμος του ισραηλινου στρατου. Οπως μεταδιδουν το Ροιτερ και το Γαλλικο Πρακτορειο, η συμφωνια επετευχθη μετα τις διαδοχικες επαφες που ειχε ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ με τον συρο προεδρο, Χαφεζ αλ Ασαντ και τον πρωθυπουργο του Ισραηλ, Σιμον Περες. Νωριτερα, η οργανωση Χεζμπολαχ ειχε ζητησει τεσσερις εγγυησεις προκειμενου να εφαρμοσει την πολυποθητη συμφωνια καταπαυσης του πυρος. Μεταξυ αυτων ηταν η προστασια των πολιτων του Λιβανου, το δικαιωμα να συνεχισει τις επιχειρησεις εναντιον του σιωνιστη εχθρου, ο τερματισμος των εχθροπραξιων απο μερους του Ισραηλ εναντιον περιοχων του Λιβανου, καθως και η αρση του αποκλεισμου των λιμανιων και των αλιεων στα λιβανικα υδατα.

Ρωσικο επιβατικο τρενο εκτροχιαστηκε σημερα εξω απο την πρωτευουσα της Τσετσενιας, Γκροζνι, μετα απο εκρηξη που σημειωθηκε στην σιδηροδρομικη γραμμη. Συμφωνα με το πρακτορειο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, υπαρχουν πολλα θυματα αναμεσα τους και πολλοι ρωσοι στρατιωτες.

Χιλιαδες ατομα συγκεντρωθηκαν κατα τη διαρκεια της νυκτας κοντα στο πυρηνικο εργοστασιο του Τσερνομπιλ για να αποτισουν φορο τιμης, σε αυτους που εχασαν τη ζωη τους πριν απο 10 χρονια στο μεγαλυτερο πυρηνικο ατυχημα ολων των εποχων. Σε μηνυμα του ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν, αφου ευχαριστησε οσους αγωνιστηκαν για την κατασβεση της πυρκαγιας στον πυρηνικο σταθμο, τονισε οτι το μεγαλυτερο διδαγμα του δυστυχηματος αυτου ειναι η αναγκη ενισχυσης των μετρων ασφαλειας στα πυρηνικα εργοστασια. Απο την πλευρα του, ο προεδρος της Ουκρανιας Λεονιντ Κουτσμα που εχει υποσχεθει να διακοψει οριστικα τη λειτουργια του εργοστασιου εως το 2000, δηλωσε οτι το πυρηνικο ολοκαυτωμα εφερε μια εποχη ανησυχιας, πανικου και τεραστιων δαπανων. Την αναγκη να παλαιψουμε ολοι ωστε το δυστυχημα αυτο να ειναι το τελευταιο, εξεφρασε με μηνυμα του ο ελληνας επιτροπος για την Ενεργεια, Χρηστος Παπουτσης, ενω η οικολογικη οργανωση Γκρινπις επανελαβε το αιτημα της να κλεισουν ολοι οι αντιδραστηρες τυπου Τσερνομπιλ. Το κλεισιμο του πυρηνικου σταθμου στο Κοζλοντουι της Βουλγαριας, εχει ζητησει απο την Ευρωπαικη Ενωση η υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Ελισαβετ Παπαζωη.

Συμφωνια για τον περιορισμο των μεθοριακων εντασεων υπεγραψαν στη Σαγκαη, οι προεδροι της Ρωσιας, της Κινας, του Καζακσταν,της Κιργιζιας και του Τατζικισταν. Η συμφωνια προβλεπει οτι οι στρατιωτικες δυναμεις της καθε μιας εκ των πεντε γειτονικων χωρων, δεν θα επιτιθενται εναντιον της αλλης. Απαγορευεται επισης η διεξαγωγη στρατιωτικων ασκησεων στα συνορα εκαστης χωρας με εχθρικο σεναριο.

Κρισιμες ωρες περνα η οικονομια στη Γερμανια. Ο καγκελαριος Χελμουτ Κολ καλεσε τους συμπατριωτες του να σφιξουν τα λουρια και να περιμενουν λιγοτερα απο το κρατος, εφοσον επιθυμουν την οικονομικη αναπτυξη και την καταπολεμηση της ανεργιας. Απο την πλευρα τους, τα συνδικατα κατηγγειλαν τα μετρα λιτοτητας, χαρακτηριζοντας τα συνωμοσια εναντιον της εργασιας και της κοινωνικης δικαιοσυνης.

Η σκληροπυρηνικη αλγερινη οργανωση, Ενοπλη Ισλαμικη Ομαδα, ανελαβε την ευθυνη για την προσφατη απαγωγη των επτα γαλλων μοναχων στην Αλγερια. Σε ανακοινωση της που δημοσιευεται στην εφημεριδα Αλ Χαγιατ, η οργανωση προτεινει στη γαλλικη κυβερνηση την ανταλλαγη των επτα μοναχων με στελεχη της οργανωσης που κρατουνται στη Γαλλια.

Σε ισοβια καθειρξη καταδικασθηκε απο τις αρχες ενας Κινεζος διοτι εκανε 180 υπεραστικα ροζ τηλεφωνα, χρησιμοποιωντας ομως ξενο τηλεφωνο. Ο 60χρονος νυκτοφυλακας συνεληφθη οταν η τοπικη τηλεφωνικη εταιρια διαπιστωσε οτι ο λογαριασμος τηλεφωνου του εργοδοτη του, αγγιζε το ποσο των 7. 000 δολαριων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ομοσπονδια μπασκετ και την ΕΣΑΚ παρεπεμψαν ο Υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας και ο νεος γενικος γραμματεας Αθλητισμου, Γιωργος Λυσαριδης, την αντιπροσωπεια του ΤΑΚ Ηρακλειο Κρητης, που τους επισκεφθηκε μαζι με βουλευτες του νησιου και τοπικους φορεις, ζητωντας τους την αυξηση των ομαδων της Α1 Εθνικης κατηγοριας απο 14 σε 16. Η Πολιτεια δεν μπορει να κανει τετοιου ειδους παρεμβασεις, παρακαμπτοντας τους αποκλειστικα αρμοδιους φορεις,τονισε ο κ. Φουρας.

Η διοικηση του ΤΑΚ Ολυμπιακος καταδικασε τον προπηλακισμο που υπεστη χθες κατα τη διαρκεια του αγωνα Ολυμπιακου-ΠΑΟΚ, ο δημοσιογραφος Φιλιππος Συριγος, που μετεδιδε το ματς για λογιαριασμο του ΜΕΓΚΑ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε τροχια υποχωρησης, για πεμπτη συνεχη ημερα, κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων, στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 911,11 μοναδες, μειωμενος κατα 0,51%. Σε εβδομαδιαια βαση, ο δεικτης κατεγραψε σημαντικες απωλειες 4,45%. Η αξια των συναλλαγων διατηρηθηκε σε μετρια επιπεδα,φθανοντας τα 7,1 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες. Τραπεζες πτωση 0,43%, Ασφαλειες ανοδος 1,01%, Ληζινγκ ανοδος 2,03%, Επενδυσεις πτωση 0,27%, Κατασκευες πτωση 1,35%, Βιομηχανιες πτωση 0,51%, Διαφορες πτωση 0,87%, Συμμετοχων πτωση 1,00%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 1,11%. Αμεταβλητη παρεμεινε η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ, στις 4. 150 δρχ. , ενω διακινησε 197. 000 τεμαχια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις προβλεπονται αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα,με τοπικες βροχες στα κεντρικα,δυτικα και νοτια,καθως και σε αλλες περιοχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοανατολικοι στα δυτικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα στο Ιονιο θυελλωδεις,ενω στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα θα κυμανθει 10 με 24 βαθμους και στο Αιγαιο 13 με 27. Νεφωσεις με πιθανοτητα προσκαιρης βροχης,μετριους ανεμους και θερμοκρασια 12 με 23 και 10 με 22 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 26 April 1996 - 22:12:37