Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κλεφτοπολεμος υπουργου Παιδειας και πρυτανεων για τα ιδιωτικα πανεπιστημια.Επιμενουν οι πρυτανεις οτι ανοιγει ο δρομος προς την κατευθυνση αυτη,διαψευδει κατηγορηματικα ο Γιωργος Παπανδρεου.
  • Δεν θα ληφθουν μετρα για την οικονομια,αλλα θα συνεχισθει αυστηρα η εφαρμοζομενη αντιπληθωριστικη πολιτικη.
  • Αναπροσαρμοζονται οι τιμες των φαρμακων,που μειωνονται μεχρι και 12,5%.Στα 150 δις το οφελος για την εθνικη οικονομια.
  • Επιμενει η Ουασιγκτον στην υιοθετηση μετρων εμπιστοσυνης αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκια.Διαδοχικες συναντησεις Κορνμπλουμ με την ελληνικη πολιτικη ηγεσια.
  • Βαρυ το κλιμα στη Ρηγιλλης απο την αντιπαραθεση Μητσοτακη - Εβερτ. Δεν μπορει κανεις να μας διωξει απο το σπιτι μας,δηλωνει ο Σωτηρης Κουβελας.
  • Επεισοδιο μεταξυ Λιμενικων και δουλεμπορων στην Κερκυρα,με εναν Αλβανο νεκρο.Τη θλιψη της εξεφρασε η κυβερνηση.
  • Φθανουν στην Αθηνα Αμερικανοι εμπειρογνωμονες για να επανεξετασουν τα μετρα ασφαλειας στο Ελληνικο.
  • Η πολιτικη ηγεσια τιμησε σε πανηγυρικη συνεδριαση της βουλης το Χαριλαο Τρικουπη,με αφορμη τα 100 χρονια απο το θανατο του.
  • Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας διαβεβαιωνουν οι επιστημονες για τη νεα διαρροη ραδιενεργειας απο το Τσερνομπιλ.
  • Τα προβληματα παραμενουν δηλωνει ο Σιμον Περεζ μετα τη συναντηση που ειχε με το Γουορεν Κριστοφερ για την ειρηνη στο νοτιο Λιβανο.
  • Τριγμοι στον κυβερνητικο συνασπισμο της Τουρκιας μετα την παραπομπη της Τανσου Τσιλερ για υποθεσεις διαφθορας.
  • Νεα σημαντικη πτωση 1,61% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζεται η αναταραχη στο χωρο της Ανωτατης Εκπαιδευσης, καθως οι πρυτανεις των Πανεπιστημιων επιμενουν οτι στις προθεσεις του υπουργειου Παιδειας ειναι να προχωρησει,μετα την αναθεωρηση του Συνταγματος,στη μετατροπη των Ιδρυματων σε Νομικα Προσωπα Ιδιωτικου Δικαιου,γεγονος που ανοιγει το δρομο για την ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων.Ο υπουργος Παιδειας επανελαβε και σημερα οτι ποτε δεν ισχυριστηκε κατι τετοιο,ουτε περιλαμβανεται στις προτασεις του προς την Επιτροπη Αναθεωρησης.Αντιθετα υποστηριζει το δημοσιο χαρακτηρα της εκπαιδευσης και την ενισχυση του, ωστε τα πανεπιστημια να γινουν ανταγωνισιμα και το μονο που εχει προτεινει,ειναι,μετα την αναθεωρηση να μπορουν να ιδρυουν πανεπιστημια τα Νομικα Προσωπα Δημοσιου Δικαιου και οι Οργανισμοι Τοπικης Αυτοδιοικησης.Ο κ. Παπανδρεου,κατηγορησε μαλιστα ορισμενους πρυτανεις για λαικισμο.Απο την πλευρα του ο υφυπουργος Παιδειας, Γιωργος Πασχαλιδης ταχθηκε υπερ του δημοσιου χαρακτηρα των πανεπιστημιων, τονιζοντας μαλιστα οτι δεν προκειται γι'αυτο το θεμα, ν'αποφασισει η τωρινη, αλλα η επομενη Βουλη.Απο τη Θεσσαλονικη ο υπουργος Μακεδονιας-Θρακης και πρωην υφυπουργος Παιδειας,Φιλιππος Πετσαλνικος χαρακτηρισε χαλκευμενο το δηθεν εγγραφο εσωτερικης χρησης του υπουργειου Παιδειας,διαβεβαιωνοντας παραλληλα οτι δεν υπηρχε καμια αναφορα και πολυ περισσοτερο προταση για ιδιωτικα πανεπιστημια.

Η πορεια της οικονομιας,με εμφαση στην εξελιξη του πληθωρισμου, ο οποιος συνεχιζει να σημειωνει ανοδικη ταση,τα ελλειμματα του δημοσιου που τεινουν να διευρυνθουν και η ανεργια,που παιρνει εκρηκτικες διαστασεις,εξετασθηκαν στην ευρεια συσκεψη υπο το Γιαννο Παπαντωνιου και τη συμμετοχη των υπουργων Οικονομικων και Αναπτυξης, Αλεκου Παπαδοπουλου και Βασως Παπανδρεου και του διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος Λουκα Παπαδημου.Μετα τη συσκεψη δεν εγιναν δηλωσεις,αλλα συμφωνα με πληροφοριες συμφωνηθηκε οτι δεν προκειται να ληφθουν μετρα για την οικονομια,αλλα θα συνεχισθει με αυστηροτητα η εφαρμοζομενη οικονομικη πολιτικη και η διατηρηση του αντιπληθωριστικου χαρακτηρα της.Την ανησυχια τους για την πορεια της οικονομιας εξεφρασαν και οι βιομηχανοι,οι οποιοι διαπιστωνουν χαλαρωση της οικονομικης πολιτικης το τελευταιο τριμηνο.Η Πολιτικη Ανοιξη εκτιμα οτι διαψευδονται οι ρεαλιστικες προσδοκιες της κυβερνησης για πληθωρισμο 7,5% στο τελος του ετους και επικρινει τους οικονομικους εγκεφαλους οτι παραμενουν αμετανοητοι στην εφαρμογη της πολιτικης της λιτοτητας.

Την ιδια ωρα το υπουργειο Αναπτυξης προχωρησε σε ριζικες αλλαγες στην τιμολογιακη πολιτικη του φαρμακου με στοχο την εξυγιανση και διαφανεια του σημαντικου αυτου τομεα.Με τις νεες ρυθμισεις,θα υπαρξει οφελος στην εθνικη οικονομια μεχρι 150 δις. ετησιως απο φαρμακευτικες δαπανες, ενω αναμενεται να υπαρξει μειωση στις τιμες των εισαγομενων φαρμακων περιπου 12,5% και μια μικρη αυξηση στα εγχωρια παραγομενα, μεχρι 2,5%.Συμφωνα με τη νεα αγορανομικη διαταξη, η χονδρικη τιμη των εισαγομενων φαρμακων θα καθοριζεται με βαση τη χαμηλοτερη τιμη των Ευρωπαικων χωρων στις οποιες κυκλοφορει,ενω η τιμη των αντιγραφων καθοριζεται στο 86% της τιμης των πρωτοτυπων. Το ποσοστο κερδους φαρμακεμπορου καθοριζεται σε 7% αντι του ισχυοντος 8% και το ποσοστο κερδους του φαρμακοποιου καθοριζεται σε 34% αντι του ισχυοντος 35%.

Οι προσπαθειες εξομαλυνσης των ελληνοτουρκικων σχεσεων και το Κυπριακο,κυριαρχησαν στις διαδοχικες συναντησεις,που ειχε ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων Τζον Κορνμπλουμ με τον πρωθυπουργο και τους υπουργους Εθνικης Αμυνας και Εξωτερικων και οι οποιες χαρακτηρισθηκαν εθιμοτυπικες.Ο Αμερικανος αξιωματουχος υπογραμμισε τον ενημερωτικο και διερευνητικο χαρακτηρα της επισκεψεως του και αρνηθηκε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν αναλαβει πρωτοβουλια με συγκεκριμενες προτασεις για εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Συμφωνα με διπλωματικες πηγες ο κ.Κορνμπλουμ επανεφερε παλαιοτερη αμερικανικη προταση για υιοθετηση μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης στο Αιγαιο, παρα το γεγονος οτι ο ιδιος οταν ρωτηθηκε απαντησε οτι δεν εκανε καμμια προταση για κανενα θεμα.Πανως ο Θεοδωρος Παγκαλος υπενθυμισε οτι υπαρχει παλαιοτερη συμφωνια Παπουλια-Γιλμαζ,γνωστη ως μνημονιο της Βουλιαγμενης και η οποια ειχε δρομολογησει καποιες διαπραγματευσεις που διεκοπησαν με ευθυνη της Τουρκιας.Τοσο ο κ.Παγκαλος οσο και ο Αμερικανος αξιωματουχος εξεφρασαν την ελπιδα να υπαρξουν θετικα αποτελεσματα απο τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας το Σαββατο στο Βουκουρεστι,στο περιθωριο της παραευξεινιας συνοδου.

Την εκτιμηση οτι τα προβληματα που υπαρχουν στις σχεσεις Τουρκιας - Κοινοτητας εξαιτιας των ελληνικων αντιρρησεων,μπορουν να επιλυθουν συντομα, με την επιδειξη καλης θελησης και απο τις δυο χωρες διατυπωσε ο κοινοτικος επιτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ,που επισκεπτεται την Αγκυρα.Και ο κοινοτικος επιτροπος υποστηριξε οτι η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας στο Βουκουρεστι μπορει να συμβαλει στην εξευρεση σταθερης βασης για την επιλυση των διαφορων. Απο την πλευρα του ο Τουρκος προεδρος Σουλειμαν Ντεμιρελ δηλωσε πως αν δεν υπαρξει επιλυση του Κυπριακου δεν τιθεται θεμα αποχωρησης των τουρκικων στρατευματων απο την Κυπρο και προσθεσε πως τα καθημερινα προβληματα οδηγουν την Τουρκια και τη βορεια Κυπρο σε υποχρεωτικη οικονομικη ενοποιηση.

Ποικιλα σχολια και αντιδρασεις εχουν προκαλεσει στο εσωτερικο της Νεας Δημοκρατιας τα οσα ελεχθησαν στη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου, μεταξυ των κυριων Εβερτ και Μητσοτακη και το αγεφυρωτο χασμα που διαπιστωθηκε στις σχεσεις των δυο ανδρων.Ιδιαιτερα αιχμηρη ηταν η δηλωση του Σωτηρη Κουβελα που τονισε οτι το κομμα το χτισαμε με αγωνα και ιδρωτα τη 10ετια του '80. Απο το σπιτι μας δεν μπορει να μας διωξει κανενας και προπαντων οι θεατες και οι επικριτες αυτου του αγωνα. Ο Γιαννης Κεφαλογιαννης επανελαβε οτι πρεπει να αποκατασταθει η ενοτητα στην κορυφη και ο Βασιλης Μιχαλολιακος επεκρινε τον κ. Μητσοτακη,οτι η παρεμβαση του ηταν ατυχεστατη και πικρανε τη βαση. Ο Γιωργος Παναγιωτοπουλος διαπιστωσε οτι υπαρχει γκρινια που δεν πρεπει να φθασει στη ρηξη,ενω ο Παναγιωτης Χατζηνικολαου και η Ελσα Παπαδημητριου εξεφρασαν την αντιθεση τους με τη νεα συνθεση του Πολιτικου Συμβουλιου, λεγοντας οτι στερειται πολιτικης,κοινωνικης και γεωγραφικης αντιπροσωπευτικοτητας.

Στο ΠΑΣΟΚ τωρα οπου οσο πλησιαζουν οι μερες για το συνεδριο εντεινονται οι παρασκηνιακες διαβουλευσεις για το θεμα της αντιπροεδριας,ενω συνεχιζεται η διασταση αποψεων αναφορικα με τη διαρχια.Ο πρωθυπουργος ξεκαθαρισε απο το Δουβλινο οτι δεν τιθεται θεμα προωρων εκλογων,τονιζοντας οτι η κυβερνηση εχει προοπτικη τετραετιας.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε πως ο κ.Σημιτης δεν εχει αποφασισει ακομη για τον τροπο που θα ενταχθει στην κομματικη πυραμιδα και προσθεσε οτι η οποια αποφαση του θα εντασσεται στην κατευθυνση της αποτελεσματικοτερης αντιμετωπισης των εθνικων και κοινωνικων προβληματων της χωρας.Ο κ.Ρεππας προσθεσε επισης πως ο πρωθυπουργος τασσεται υπερ της συλλογικης λειτουργιας και οχι υπερ της συλλογικης ηγεσιας στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα διαρροη ραδιενεργειας σημειωθηκε στον πυρηνικο σταθμο του Τσερνομπιλ, παραμονη της συμπληρωσης δεκα χρονων απο την πυρηνικη καταστροφη που εγινε στον ιδιο αντιδραστηρα.Συμφωνα με ανακοινωση του εκπροσωπου του πυρηνικου σταθμου, το περιστατικο συνεβη χθες τη νυκτα οταν το προσωπικο αλλαζε τα φιλτρα που χρησιμοποιουνται για την αντληση του αερα απο το εσωτερικο της σαρκοφαγου που καλυπτει τον αντιδραστηρα Νο.4. Η ραδιενεργεια διερρευσε σε τεσσερα σημεια του μηχανοστασιου και συμφωνα παντα με τον εκπροσωπο, η ραδιενεργεια εντοπισθηκε εγκαιρως ενω το προσωπικο δεν δεχθηκε ακτινοβολια μεγαλυτερη των επιτρεπομενων οριων.Ειδικοι εκτιμουν οτι το ατυχημα τοποθετειται στο βαθμο 1 της επταβαθμης κλιμακας των πυρηνικων ατυχηματων.Εσωτερικο ατυχημα που δεν εμπνεει ανησυχια, χαρακτηρισε με δηλωσεις του στο ΑΠΕ την εκρηξη που σημειωθηκε στο Τσερνομπιλ, ο κ.Παναγιωτης Κρητιδης, πυρηνικος φυσικος και προισταμενος του Εργαστηριου Ραδιενεργειας Περιβαλλοντος στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.Την ιδια εκτιμηση εκανε και η οικολογικη οργανωση Γκρινπις, χαρακτηριζοντας το συμβαν τοπικης εμβελειας.

Στη Βουλγαρια, ανωτατος αξιωματουχος του υπουργειου Ενεργειας δηλωσε οτι εως τις 15 Μαιου προκειται να διακοπει η λειτουργια του πρωτου αντιδραστηρα του πυρηνικου εργοστασιου στο Κοζλοντουι.Η δεσμευση αυτη περιεχεται σε επιστολη της βουλγαρικης κυβερνησης προς τα αρμοδια θεσμικα οργανα της Ευρωπαικης Ενωσης.

Ως την μεγαλυτερη εξελιξη των τελευταιων 100 χρονων, χαρακτηρισε ο πρωθυπουργος του Ισραηλ, Σιμον Περες, την αποφαση του εξοριστου κοινοβουλιου των Παλαιστινιων να καταργησει απο την Καταστατικη Χαρτα της οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης, τις παραγραφους που αναφερονται στην καταστροφη του κρατους του Ισραηλ.Ικανοποιημενος δηλωσε και ο ηγετης της ακροδεξιας, Μπενιαμιν Νετανιαχου, χαρακτηριζοντας την αποφαση αυτη θετικο βημα.

Την ιδια ωρα συνεχιζονται για 15η μερα οι εχθροπραξιες στο νοτιο Λιβανο, μεταξυ του Ισραηλ και της οργανωσης Χεζμπολαχ.Το ισραηλινο πυροβολικο σφυροκοπησε χωρια κοντα στην Τυρο, ενω η Χεζμπολαχ επληξε με πυραυλους Κατιουσα περιοχες του βορειου Ισραηλ.Στο διπλωματικο επιπεδο, ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ συνεχιζοντας τις προσπαθειες του για την καταπαυση του πυρος, συναντηθηκε σημερα με τον ισραηλινο πρωθυπουργο Σιμον Περες, χωρις ομως να καταληξουν σε κατι συγκεκριμενο και θετικο.

Τριγμοι εμφανιζονται στον νεοσυστατο κυβερνητικο συνασπισμο της Τουρκιας, μετα τη χθεσινη αποφαση του κοινοβουλιου να παραπεμψει την πρωην πρωθυπουργο Τανσου Τσιλερ, για υποθεσεις διαφθορας.Πρωτο δειγμα της κρισης αυτης ειναι η ματαιωση της πρωινης εβδομαδιαιας συνεδριασης του υπουργικου συμβουλιου, καθως και η πτωση κατα 4,3% της τουρκικης λιρας στο Χρηματιστηριο.

Ειδικη τηλεφωνικη γραμμη, στα προτυπα της κοκκινης γραμμης που συνδεει το Κρεμλινο με τον Λευκο Οικο, αποφασισαν να εγκαταστησουν η Κινα και η Ρωσια.Η γραμμη αυτη θα συνδεει απευθειας τις κυβερνησεις Μοσχας και Πεκινου προκειμενου να διευκολυνθουν οι επαφες ανωτατου επιπεδου.Η αποφαση εληφθη κατα την διαρκεια επισημης επισκεψης του προεδρου Μπορις Γιελτσιν στο Πεκινο.Οι δυο χωρες συνηψαν επισης συμφωνια για την κατασκευη ενος πυρηνικου εργοστασιου στην βορειοανατολικη Κινα, υψους 4 δις δολαριων.

Ο μισος σχεδον ενηλικος πληθυσμος ενος χωριου στην ανατολικη Κινα, καταδικαστηκε απο τις αρχες για το εμποριο γυναικων που ειχαν απαγαγει απο διαφορα μερη της χωρας.Εξηνταενα ανδρες και γυναικες κριθηκαν ενοχοι για την απαγωγη και την πωληση 100 περιπου γυναικων απο το 1989 μεχρι σημερα.Τις γυναικες απηγαγαν απο σταθμους τρενων και λεωφορειων και μερικες μαλιστα απο αυτες ηταν ηδη παντρεμενες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεισοδιο με εναν νεκρο Αλβανο λαθρομεταναστη σημειωθηκε τις πρωινες ωρες στη θαλασσια περιοχη στη βορεια Κερκυρα. Ειδικοτερα, ανδρες περιπολικου του Λιμενικου Σωματος, εντοπισαν δυο ταχυπλοα σκαφη αλβανων δουλεμπορων στα ελληνικα χωρικα υδατα, οι οποιοι στις υποδειξεις να σταματησουν για ελεγχο αρνηθηκαν και ανεπτυξαν ταχυτητα. Τοτε, οι ανδρες του Λιμενικου αναγκαστηκαν να ριξουν προειδοποιητικες βολες στις οποιες απαντησαν και οι Αλβανοι. Τα ταχυπλοα στη συνεχεια εγκλωβιστηκαν και ακινητοποιηθηκαν ενω στον ελεγχο που εγινε απο τους λιμενικους βρεθηκε το πτωμα ενος 18χρονου που ειχε χτυπηθει απο τα πυρα. Συνεληφθησαν δυο ατομα, ενω συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις το ενα ταχυπλοο ειχε ηδη αποβιβασει Αλβανους λαθρομεταναστες στην Κερκυρα. Οι συλληφθεντες κρατουνται στο λιμεναρχειο της Κερκυρας και θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

Τη θλιψη της κυβερνησης για το θανατο του αλβανου λαθρομεταναστη, εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας,χαρακτηριζοντας στιγμα για την κοινωνια μας το δουλεμποριο.Επισης,ο εκπροσωπος εξεφρασε την ενοχληση της Ελλαδας για την αδιαφορια των γειτονικων χωρων στη φυλαξη των συνορων τους.Φωτογραφιζοντας κυριως την Τουρκια, μιλησε για τα περιθωρια που δινονται στους δουλεμπορους να κερδοσκοπουν εις βαρος ανθρωπων που επιζητουν μια καλυτερη μοιρα.

Την Κυριακη φθανουν στην Αθηνα εμπειρογνωμονες απο τις Ηνωμενες Πολιτειες και την Ιταλια,προκειμενου να επανεξετασουν τα μετρα ασφαλειας στο αεροδρομιο του Ελληνικου.Απο την εκθεση που θα συνταξουν θα εξαρτηθει αν τελικα θα αρθει η ατυπη ταξιδιωτικη οδηγια που εξεδωσε ο Αμερικανος υπουργος Μεταφορων.Το θεμα αυτο,οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,συζητηθηκε και στη συναντηση του πρωθυπουργου με τον κ.Κορνμπλουμ.

Επανεμφανιση του νεφους στον Αττικο ουρανο.Η μεγαλυτερη τιμη του διοξειδιου του αζωτου, εφθασε τα 306 μικρογραμμαρια, στις 10 στην Πατησιων, ενω την ιδια ωρα στη Γεωπονικη Σχολη ηταν 205. Μια ωρα αργοτερα, στις 11 η τιμη του διοξειδιου του αζωτου στην Πατησιων, επεσε στα 264 μικρογραμμαρια. Παντως, οι μετεωρολογικες συνθηκες ευνοουν απο χθες τη συγκεντρωση του νεφους και πιθανως να υπαρξει προβλημα και αυριο.

Τον Χαριλαο Τρικουπη, τιμησε σημερα η Βουλη σε πανηγυρικη συνεδριαση, με αφορμη τα 100 χρονια απο το θανατο του. Στη διαρκεια της πανηγυρικης συνεδριασης, μιλησε ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος αναφερθηκε επι μακρον στο εργο, την προσωπικοτητα και την προσφορα του Χαριλαου Τρικουπη στην Ελλαδα. Ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης χαρακτηρισε το Χαριλαο Τρικουπη ως γεναρχη του Κοινοβουλευτισμου στην Ελλαδα και υπενθυμισε οτι σ'αυτον οφειλεται η θεσπιση της αρχης της δεδηλωμενης στον Κοινοβουλευτικο βιο της χωρας. Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, τονισε οτι ο Χαριλαος Τρικουπης ειναι ο πρωτος η απο τους πρωτους μεγαλους Ελληνες πολιτικους εκσυγχρονιστες και προσθεσε απευθυνομενος στη Βουλη, οτι αν θελουμε μια Ελλαδα ισχυρη, θα πρεπει σημερα να ειμαστε ρεαλιστες πολιτικοι με μεγαλα οραματα. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ χαρακτηρισε τον Χαριλαο Τρικουπη προτυπο δημοκρατικης συνειδησης και σκεψης και προσθεσε οτι εδωσε προτεραιοτητα στα εργα υποδομης στην Ελλαδα, που μεχρι τοτε ηταν αγνωστα. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας υπογραμμισε οτι ο Χαριλαος Τρικουπης δεν διστασε να ερθει σε συγκρουση με το κατεστημενο της εποχης του, να καταγγειλει τη διαφθορα και να στηλιτευσει τις εξαρτησεις των πολιτικων. Η γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, στην ομιλια της, τονισε οτι ο Χαριλαος Τρικουπης ηταν μεγαλος πολιτικος, ηταν ανθρωπος που συνεβαλε στην εξυπηρετηση των συμφεροντων της ανερχομενης, αλλα αδυναμης ακομη αστικης ταξης.

Το βουλγαρικο κοινοβουλιο επικυρωσε σημερα την ελληνοβουλγαρικη συμφωνια για την εκμεταλλευση των υδατων του Νεστου, την οποια ειχε απορριψει στις 10 Απριλιου ο βουλγαρος προεδρος Ζελιο Ζελεφ. Με βαση το βουλγαρικο συνταγμα, ο προεδρος της δημοκρατιας μπορει να παραπεμψει προς επανεξεταση στο κοινοβουλιο τους νομους που δεν εγκρινει. Ωστοσο, εαν το κοινοβουλιο εγκρινει με την ψηφο του εναν απο τους νομους αυτους, ο προεδρος ειναι υποχρεωμενος να τον υπογραψει για να τεθει σε ισχυ.

Αλβανια και Ελλαδα συμφωνησαν να ανοιξουν τρια νεα μεθοριακα φυλακια, μετεδωσε σημερα ο κρατικος ραδιοσταθμος των Τιρανων. Τα νεα φυλακια, που θα προστεθουν στα δυο υπαρχοντα, θα συμβαλλουν στην αυξηση των εμπορικων συναλλαγων και των επαφων μεταξυ Αλβανιας και βορειου Ελλαδος. Οι αλβανικες αρχες συμφωνησαν επισης να επιτρεψουν το ανοιγμα ελληνικου προξενειου στην Κορυτσα. Τελος η Εθνικη Τραπεζα της Ελλαδος προκειται να ανοιξει συντομα υποκαταστημα στα Τιρανα.

Αποκαθιστανται συντομα οι σχεσεις του Οικουμενικου Πατριαρχειου με το Πατριαρχειο της Μοσχας, συμφωνα με εγκυρες εκκλησιαστικες πηγες στο Φαναρι. Το θεμα της Εσθονιας, που προκαλεσε κριση μεταξυ των δυο Πατριαρχειων, συζητειται σημερα στην Ιερα Συνοδο, αναφερουν οι ιδιες πηγες, οι οποιες δεν κρυβουν την ικανοποιηση τους για την εκτονωση της κρισης, που δηλητηριαζε τις σχεσεις των Ορθοδοξων Εκκλησιων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας αστυφυλακας τραυματιστηκε τα ξημερωματα στη Θεσσαλονικη σε ανταλλαγη πυροβολισμων με αγνωστους. Το πληρωμα του περιπολικου εντοπισε υποπτο ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν τρια ατομα και ζητησε απο τον οδηγο του να σταματησει για ελεγχο. Ομως, ο οδηγος δεν σταματησε και ακολουθησε καταδιωξη, στη διαρκεια της οποιας ανταλλαχθηκαν πυροβολισμοι με αποτελεσμα να τραυματιστει ελαφρα στο ποδι ο αστυφυλακας, Γεωργιος Ασφαλτιδης. Οι δραστες εγκατελειψαν το αυτοκινητο και εξαφανιστηκαν.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχισαν σημερα σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας οι τριημερες εργασιες του πρωτου Μαθητικου Συμποσιου που διοργανωνουν απο κοινου το υπουργειο Παιδειας, η Γενικη Γραμματειας Νεας Γενιας και η ΟΛΜΕ. Στο συμποσιο παιρνουν μερος 300 μαθητες απο τα λυκεια ολης της χωρας, που επελεγησαν με κληρωση. Στο συμποσιο θα απευθυνει χαιρετισμο ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου ο οποιος θα τονισει οτι η πρωτοβουλια αυτη αποτελει ενα βημα διαλογου αναμεσα στο υπουργειο και τους μαθητες.

Προγραμμα κινητων δανειστικων βιβλιοθηκων και αισθητικης αγωγης για τους μαθητες μονοθεσιων και διθεσιων σχολειων των παραμεθοριων περιοχων της Βορειας Ελλαδας, εγκαινιαζει το υπουργειο Μακεδονιας- Θρακης.Αυτοκινουμενες βιβλιοθηκες, στελεχωμενες με καταλληλους εκπαιδευτικους, θα περιοδευουν καθημερινα σε προκαθορισμενες περιοχες της Μακεδονιας και Θρακης, οπου λειτουργουν μονοθεσια και διθεσια σχολεια δινοντας τη δυνατοτητα στα παιδια να ερθουν σε επαφη με το καλο εξωσχολικο βιβλιο και να αξιοποιησουν το μαθημα της αισθητικης αγωγης.Στη Δυτικη Μακεδονια και τη Θρακη λειτουργουν 263 μονοθεσια και 294 διθεσια σχολεια με 10.000 μαθητες

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου στον πρωτο ημιτελικο του πρωταθληματος της Α1 κατηγοριας,που εγινε στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας νικησε 84-72 τον ΠΑΟΚ. Ο δευτερος ημιτελικος θα γινει την Κυριακη στο Αλεξανδρειο της Θεσσαλονικης.

Το πρωτο τους παιχνιδι για τα ημιτελικα του πρωταθληματος της Α1 εθνικης κατηγοριας στο μπασκετ δινουν αποψε στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, ο Ολυμπιακος και ο ΠΑΟΚ. Η αναμετρηση θα αρχισει στις επτα παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ. Ο επαναληπτικος αγωνας, θα διεξαχθει την Κυριακη στο Αλεξανδρειο και αν χρειαστει τριτος θα γινει την ερχομενη Τεταρτη στο Φαληρο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονες πιεσεις δεχθηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να καταγραψει σημαντικες απωλειες 1,61%. Εκλεισε στις 915,76 μοναδες, που αποτελουν τα χαμηλοτερα σημεια απο τις 5 Ιανουαριου τρεχοντος ετους. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε μετρια επιπεδα, φθανοντας τα 7,6 δις. δρχ. Η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ υποχωρησε κατα 100 δρχ. και εκλεισε στις 4.150 δρχ., διακινωντας 221.000 τεμαχια. Συνολικα, διακινηθηκαν 239 μετοχες, εκ των οποιων 190 εκλεισαν με πτωση, 33 με ανοδο και 16 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες, πτωση 1,29%, Ασφαλειες, πτωση 1,46%, Ληζινγκ, πτωση 2,05%, Επενδυσεις, πτωση 1,88%, Βιομηχανιες, πτωση 1,25%, Κατασκευες, πτωση 3,89%, Συμμετοχων, πτωση 2,34% και Διαφορες, πτωση 2,82%. Σημαντικη υποχωρηση 1,65% σημειωσε και ο δεικτης Παραλληλης Αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιατικος θα ειναι και αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, οπου θα επικρατουν αραιες νεφωσεις και κατα τοπους η ορατοτητα θα ειναι περιορισμενη.Ωστοσο οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι νοτιοανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα στο Ιονιο θυελλωδεις και στα αντολικα μετριοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει και νεα μικρη ανοδο και στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 9 με 26 βαθμους και στα νησια 12 με 23.Αραιες νεφωσεις,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 12 με 25 και 10 με 23 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 25 April 1996 - 23:44:40