Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 24)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μειωνονται απο τα μεσανυχτα οι τιμες της βενζινης και του πετρελαιου κινησης.
  • Στον εισαγγελεα της Σαμου οδηγηθηκε ο Τουρκος δουλεμπορος που επιχειρησε να αποβιβασει στο νησι δωδεκα λαθρομεταναστες.
  • Κανενα προβλημα δεν θα δημιουργηθει στις φετινες Γενικες Εξετασεις οι οποιες θα διεξαχθουν με το ισχυον συστημα.
  • Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συνανταται στο Δουβλινο με τον ιρλανδο ομολογο του.
  • Με τη συμμετοχη και του Κωνσταντινου Μητσοτακη συνεδριαζει απο τις 12 στη Ρηγιλλης, το πολιτικο συμβουλιο υπο τον Μιλτιαδη Εβερτ.
  • Ιδιαιτερα ενοχλημενος ειναι ο αρχιεπισκοπος Ιακωβος απο τη συζητηση στο Αμερικανικο Κογκρεσο για τους μουσουλμανους της Θρακης.
  • Διαδοχικες συναντησεις ειχε το πρωι στην Αθηνα ο υπουργος Εξωτερικων της Αιγυπτου, ο οποιος εγινε δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας.
  • Πορεια προς την τουρκικη πρεσβεια, πραγματοποιησαν το μεσημερι, Αρμενιοι με την ευκαιρια της επετειου της γενοκτονιας.
  • Σκοτωθηκε ο Τσετσενος αυτονομιστης ηγετης, Τζοχαρ Ντουνταγιεφ.
  • Αρχιζει στο κοινοβουλιο της Τουρκιας η συζητηση για αναμιξη της Τανσου Τσιλερ σε σκανδαλα διαφθορας.
  • Συνεχιζονται οι βοβμαρδισμοι του Ισραηλ εναντιον θεσεων της Χεζμπολαχ στο Νοτιο Λιβανο.
  • Η εθνικη μας ομαδα στο ποδοσφαιρο αντιμετωπιζει αποψε την αντιστοιχη της Σλοβενιας για τα προκριματικα του παγκοσμιου κυπελλου.
  • Τον πρωτο αγωνα για την ημιτελικη φαση των πλει οφ στο μπασκετ δινει αποψε ο Παναθηναικος με τον Πανιωνιο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συνανταται σημερα στο Δουβλινο με τον Ιρλανδο ομολογο του Τζον Μπρουτον. Χθες, ο κ.Σημιτης συναντηθηκε στο Λονδινο με τον βρετανο Πρωθυπουργο, Τζον Μεητζορ, ο οποιος ταχθηκε υπερ της παραπομπης του θεματος της Ιμια στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης. Ο κ.Σημιτης, εξεφρασε την αισιοδοξια οτι θα υπαρχει λυση στο θεμα της Ιμιας, γιατι οπως ειπε ολοι αναγνωριζουν οτι στην περιπτωση αυτη πρεπει να εφαρμοστει το διεθνες δικαιο.

Αυριο στις 11 το πρωι θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη ο υφυπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ Τζον Κορνμπλουμ, ο οποιος στη συνεχεια θα εχει συναντηση και με τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο. Σχολιαζοντας ο κ.Αθανασακης δηλωσεις του αμερικανου αξιωματουχου στην Αγκυρα για το Κυπριακο ειπε οτι η κυβερνηση θα ακουσει τις αποψεις του, σημειωνοντας οτι το Κυπριακο παραμενει θεμα πρωτης προτεραιοτητας για την Ελλαδα. Εξαλλου, οταν ρωτηθηκε για δηλωσεις του Βρετανου Πρωθυπουργου Τζον Μειτζορ σχετικα με το Κυπριακο, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, παρεπεμψε σε χθεσινες δηλωσεις του Πρωθυπουργου σημειωνοντας οτι το δεδομενο ειναι οτι αυτη τη στιγμη βρισκονται σε εξελιξη διαφορες πρωτοβουλιες για το Κυπριακο, οπως αυτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαικης Ενωσης.

Το πρωι ο κ.Κορνμπλουμ συναντηθηκε με τον υπουργο Εξωτερικων της Τουρκιας Εμρε Γκιονενσαι ενω χαρακτηρισε θετικες τις επαφες του στην Αγκυρα. Εξεφρασε την αισιοδοξια του για την επιλυση των ελληνοτουρκικων προβληματων ενω τονισε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες ειναι αποφασισμενες να καταβαλουν προσπαθειες για την επιλυση των ελληνοτουρκικων προβληματων.

Ιδιαιτερα ενοχλημενος φερεται ο Αρχιεπισκοπος Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβος απο την προθεση της επιτροπης του Αμερικανικου Κογκρεσου να συζητησει τις δηθεν παραβιασης των δικαιωματων της μουσουλμανικης μειονοτητας της Θρακης. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο την Ουασιγκτον ο κ.Ιακωβος με επιστολη του προς το συμβουλο του Προεδρου των ΗΠΑ για θεματα ασφαλειας, Αντονι Λεηκ, εκφραζει τη δυσφορια και την απογοητευση του, για την αποφαση του Κογκρεσου να συζητησει για τα ανθρωπινα δικαιωματα στη Δυτικη Θρακη και να αποκλεισει τα θεματα της Κυπρου και της Ιμβρου.

Για την κυβερνηση ισχυει η ομοφωνη αποφαση του Υπουργικου Συμβουλιου για το περιεχομενο του νομοσχεδιου περι ευθυνης υπουργων, δηλωσε ο αναπληρων τον κυβερνητικο εκπροσωπο Νικος Αθανασακης, σχολιαζοντας τις αντιδρασεις βουλευτων του ΠΑΣΟΚ. Προσθεσε, οτι τα στελεχη εχουν τις αποψεις τους τις οποιες εκφραζουν, σημειωσε οτι συζητησει στο εσωτερικο των κομματων γινονται και κατεληξε οτι αν στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ κριθει οτι το περιεχομενο του νομοσχεδιου πρεπει να ξανασυζητηθει αυτο ειναι θεμα του ΠΑΣΟΚ.

Μειωνονται απο τα μεσανυχτα οι τιμες για τη βενζινη και το πετρελαιο κινησης. Η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου ανακοινωσε το μεσημερι οτι η τιμη διυλιστηριου της βενζινης μειωνεται κατα 2,5 δραχμες το λιτρο και του ντηζελ κατα 3,9 δραχμες το λιτρο. Οι μειωμενες τιμες θα ισχυσουν στην Αττικη και τη Θεσσαλονικη ενω στην υπολοιπη χωρα θα ισχυσει το πλαφον που εχει επιβαλει το υπουργειο Αναπτυξης. Συμφωνα με τη ΔΕΠ, η μειωση των τιμων οφειλεται στη μειωση των διεθνων τιμων των καυσιμων και στην πτωση της ισοτιμιας του δολαριου εναντι της δραχμης.

Στον εισαγγελεα της Σαμου οδηγηθηκε το μεσημερι ο Τουρκος δουλεμπορος που επιχειρησε να αποβιβασει τις πρωινες ωρες, δωδεκα ιρακινους λαθρομεταναστες στο νησι. Ο Τουρκος κυβερνητης του ταχυπλοου σκαφους εγινε αντιληπτος απο το πληρωμα περιπολικου του Λιμενικου Σωματος, εξω απο το λιμανι της Σαμου και αντι να σταματησει σε σημα που του εγινε, αυτος ανεπτυξε ταχυτητα και προσπαθησε να ξεφυγει με επικινδυνους ελιγμους. Ακολουθησε καταδιωξη με αποτελεσμα το σκαφος να ακινητοποιηθει και να συλληφθουν ο κυβερνητης του και οι λαθρομεταναστες. Ο Τουρκος δουλεμπορος μετεφερε τους λαθρομεταναστες απο τα τουρκικα παραλια αντι 1.500 δολαριων για τον καθενα.

Κανενα προβλημα στις φετινες εξετασεις δεν προκειται να δημιουργησει η αποφαση τμηματος του Συμβουλιου της Επικρατειας περι αντισυνταγματικοτητας του συστηματος της κατοχυρωσης της βαθμολογιας στις γενικες εξετασεις. Τη διαβεβαιωση αυτη εδωσε ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος εξεφρασε την αποψη οτι η προταση θα συζητηθει απο την ολομελεια του Συμβουλιου της Επικρατειας μετα τον Ιουλιο ενω οι Γενικες Εξετασεις θα διεξαχθουν με το ισχυον συστημα. Παραδεχθηκε οτι η κατοχυρωση της βαθμολογιας ειναι ενα αδικο συστημα και οτι θα καταργηθει μαζι με τις αλλαγες που θα γινουν στο συστημα των εισαγωγικων εξετασεων το 1999.

Με τη νεα του συνθεση συνεδριαζει απο τις 12 στη Ρηγιλλης το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ. Στη συνεδριαση μετεχει και ο επιτιμος Προεδρος του κομματος, Κωνσταντινος Μητσοτακης. Το κορυφαιο αυτο οργανο της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης, ασχολειται με θεματα στρατηγικης και τακτικης του κομματος.Σημειωνεται οτι η συνεδριαση πραγματοποιειται υπο τη σκια των αντιδρασεων που προκαλεσαν οι προσφατες αλλαγες στη δομη του κομματικου μηχανισμου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τσετσενος αυτονομιστης ηγετης Τζοχαρ Ντουνταγιεφ, σκοτωθηκε στη διαρκεια επιδρομης της ρωσικης αεροποριας στην Τσετσενια, τις πρωτες πρωινες ωρες της περασμενης Δευτερας, επιβεβαιωσε στο πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ, ανωτατος αξιωματικος των ρωσικων δυναμεων. Το θανατο του Ντουνταγιεφ, επιβεβαιωσε σημερα και ο ανωτερος διοικητης των τσετσενικων δυναμεων. Τα καθηκοντα του Ντουνταγιεφ στην ηγεσια των ανταρτικων δυναμεων ανελαβε ο υπαρχηγος του Γελικμαν Γιανταρμπιγιεφ. Ο Προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν, δηλωσε σημερα οτι η ειρηνη θα επιτευχθει με η χωρις τον Ντουνταγιεφ, επισημαινοντας οτι ο αυτονομιστης ηγετης ηταν αυτος που ηθελε τον πολεμο.

Αρχιζει σημερα στο κοινοβουλιο της Τουρκιας η συζητηση για την αναμιξη της πρωην Πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ σε σκανδαλα διαφθορας, εν μεσω απειλων για τη διαλυση του κυβερνητικου συνασπισμου. Η Τσιλερ κατηγορειται για σειρα παρανομων κυβερνητικων συμβολαιων και ιδιωτικοποιησεων με στοχο τον πλουτισμο της. Το αντιπολιτευομενο ισλαμικο κομμα της Ευημεριας εχει προτεινει τη συγκροτηση εξεταστικης επιτροπης. Παραλληλα, ο Πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ εχει κρατησει μεχρι στιγμης αποστασεις απο την Τσιλερ αρνουμενος να καλεσει τους βουλευτες του να στηριξουν την πρωην Πρωθυπουργο,παρα το γεγονος οτι εχει συναψει μαζι της συμφωνια κυβερνητικης συνεργασιας.

Συνεχιζεται και σημερα για 14η ημερα η ισραηλινη επιχειρηση εναντιον θεσεων των ανταρτων της ισλαμικης οργανωσης Χεζμπολαχ στο νοτιο Λιβανο. Η ισραηλινη αεροπορια βομβαρδισε 11 περιοχες στα περιχωρα της Τυρου, ενω την ιδια ωρα οι ανταρτες επληξαν με ρουκετες το βορειο Ισραηλ. Στο μεταξυ ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ,ανεβαλε το προγραμμα της μεταβασης του στη Βηρυττο για επαφες με τον Πρωθυπουργο του Λιβανου Ραφικ Χαριρι, υστερα απο απειλες για την προσωπικη του ασφαλεια οπως ανακοινωσε εκπροσωπος του υπουργειου. Σημερα βρισκεται στη Δαμασκο οπου θα εχει συνομιλιες με το Συρο Προεδρο, Χαφεζ Αλ Ασσαντ.

Αρχισε σημερα σε δικαστηριο του Τοκιο η δικη του Σοκο Ασαχαρα, πνευματικου ηγετη της αιρεσης Αουμ-Υπερτατη Αληθεια που ευθυνεται για την επιθεση με το δηλητηριωδες αεριο Σαριν στο μετρο της ιαπωνικης πρωτευουσας. Κατα του Ασαχαρα απηγγελθηκαν δεκαεπτα κατηγοριες, με κυριωτερες αυτες που αναφερονται στο ρολο του στην τρομοκρατικη ενεργεια που πραγματοποιησε η οργανωση του στις 20 Μαρτιου 1995. Εξω απο την αιθουσα, οπου θα εκδικασθει η υποθεση, συνωστιζοταν πληθος 12.000 ατομων οι οποιοι ηλπιζαν να μπορεσουν να παραστουν στη δικη του Ασαχαρα. Για την πληρωση των θεσεων του κοινου πραγματοποιηθηκε κληρωση μεσω ηλεκτρονικου υπολογιστη.

Μυστικη συμφωνια στρατιωτικης συνεργασιας υπεγραψαν τον περασμενο Δεκεμβριο η Κροατια και το Ιραν, που περιλαμβανει την υποχρεωση εκ μερους της Τεχερανης να παραδωσει πυραυλους εδαφους/εδαφους στο Ζαγκρεμπ και το Σεραγεβο.Οπως αναφερει σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας Ταιμς της Νεας Υορκης,η ισχυς του συμφωνου παρεμποδισθηκε απο τις ΗΠΑ μολις εγινε γνωστη η υπαρξη του.

Το διορισμο του στασιαστη στρατηγου Λινο Οβιεδο στην θεση του υπουργου Αμυνας, ανακοινωσε ο Προεδρος της Παραγουαης, Χουαν Καρλος Βασμοσι. Ο 53-χρονος Οβιεδο, μετα το διορισμο στα νεα καθηκοντα του θα εγκαταλειψει τη θεση του αρχηγου του Γενικου Επιτελειου Στρατου της Παραγουαης.

Τριημερη επισημη επισκεψη στην Κινα πραγματοποιει απο σημερα ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν. Στη διαρκεια της επισκεψης θα εχει επαφες με την κινεζικη ηγεσια και θα υπογραψει σειρα συμφωνιων που αφορουν τις διμερεις σχεσεις καθως και θεματα ασφαλειας στην περιοχη της κεντρικης Ασιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο εγινε το μεσημερι ο υπουργος Εξωτερικων της Αιγυπτου, Αμρ Μουσα. Νωριτερα, συναντηθηκε διαδοχικα με τους υπουργους Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο και Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη. Κατα τη συναντηση του με τον κ.Αρσενη εξεταστηκαν θεματα που αφορουν τις εξελιξεις στα Βαλκανια, τη Μεση Ανατολη και την ανατολικη Μεσογειο. Απαντωντας σε ερωτηση ο κ.Μουσα για τη συμφωνια μεταξυ Ισραηλ-Τουρκιας και ποσο αυτη μπορει να επηρεασει τις ισορροπιες στην ανατολικη Μεσογειο, δηλωσε οτι προς το παρον δεν εχει να πει τιποτα αφου η συμφωνια εξεταζεται απο τη χωρα του.

Συνεδριαζει αυριο το μεσημερι το υπουργικο συμβουλιο και θα ασχοληθει με το θεμα της ανεργιας. Θα εξεταστουν τροποι για την απασχοληση και την μειωση της ανεργιας καθως και συγκεκριμενο πακετο μετρων που προωθει η κυβερνηση για την αντιμετωπιση του φαινομενου.

Πορεια διαμαρτυριας προς την τουρκικη πρεσβεια πραγματοποιησαν το μεσημερι εκατονταδες Αρμενιοι με την ευκαιρια της 81ης επετειου της γενοκτονιας του αρμενικου λαου απο τους Τουρκους. Νωριτερα, εγινε μνημοσυνο στο μνημειο γενοκτονιας στην πλατεια Χρυσοστομου Σμυρνης στη Νεα Σμυρνη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρεμιερα στους αγωνες με στοχο μια νεα προκριση στα τελικα του Παγκοσμιου Κυπελλου κανει αποψε η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου που υποδεχεται στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, το αντιστοιχο συγκροτημα της Σλοβενιας.Η Ελληνικη ομαδα δεν εχει περιθωρια απωλειας στο συγκεκριμενο παιχνιδι, αφου η Σλοβενια μαζι με την Βοσνια θεωρουνται οι ασθενεστερες ομαδες του ομιλου μας.Στον ομιλο μας μετεχουν ακομη η πρωταθλητρια Ευρωπης Δανια και η ισχυρη Κροατια και μονο η πρωτη ομαδα θα εξασφαλισει απευθειας την προκριση της στο Μουντιαλ 1998, ενω η δευτερη εχει καποια περιθωρια προκρισης, μετα απο αγωνες μπαραζ.Οι δυνατοτητες της Σλοβενιας ειναι αγνωστες, αν κρινουμε ομως απο την εθνικη ομαδα ελπιδων της χωρας, που νικησε χθες στην Λιβαδεια την αντιστοιχη Ελληνικη με 2-0, τοτε οι διεθνεις μας δεν θα εχουν ευκολο εργο αποψε.Η συναντηση θα αρχισει στις 8.00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την ΕΤ1.

Στο μπασκετ κορυφωνεται η αγωνιστικη κινηση αφου διεξαγεται αποψε στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων η συναντηση Παναθηναικου- Πανιωνιου, για την ημιτελικη φαση του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας.Το παιχνιδι θα αρχισει στις 9.15 και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο το ΜΕΓΚΑ.Αυριο,θα διεξαχθει ο πρωτος αγωνας της αλλης αναμετρησης των ημιτελικων, μεταξυ του κατοχου του τιτλου Ολυμπιακου και του ΠΑΟΚ.

Καλυτερος τεννιστας του κοσμου ανακηρυχθηκε για τριτη συνεχομενη χρονια ο Ελληνοαμερικανος Πιτ Σαμπρας,οπως ανακοινωσε η Ενωση Επαγγελματιων Τενιστων. Ο Σαμπρας εγινε ετσι ο τεταρτος τενιστας στην ιστορια που ανακηρυσεται για τρεις χρονιες καλυτερος στον κοσμο. Προηγηθηκαν οι Αμερικανοι Τζιμι Κονορς και Τζον Μακενρο και ο Τσεχος Ιβαν Λεντλ.

Στο ΝΒΑ, χωρις τον εξαιρετικα φορμαρισμενο φοργουορντ της ομαδας, Σον Κεμπ, θα αγωνιστουν οι Σιατλ Σουπερσονικς με τους Σακραμεντο Κινγκς στον πρωτο αγωνα τους για τα πλει-οφ. Ο Κεμπ τιμωρηθηκε απο την πειθαρχικη επιτροπη του ΝΒΑ με αποκλεισμο μιας αγωνιστικης και προστιμο 1.800.000 δραχμων, επειδη κατα την διαρκεια του αγωνα της ομαδας του με τους Ντενβερ Ναγκετς, συνεπλακη με τον αντιπαλο φοργουορντ Τομ Χαμοντς.Οι δυο παικτες ανταλλαξαν γροθιες και αποβληθηκαν απο τον αγωνα. Η ιδια ποινη επεβληθη και στον Χαμοντ, ο οποιος δεν θα αγωνιστει στο πρωτο παιχνιδι της ομαδας του για την επομενη περιοδο, αφου οι Ναγκετς δεν καταφεραν να προκριθουν στα πλει-οφ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα με αραιες νεφωσεις στα δυτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και στο νοτιοανατολικο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 23 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 25 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται αραιες νεφωσεις, ενω το πρωι θα σημειωθουν ομιχλες. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι μετριοι εως ισχυροι ενω στα ανατολικα ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει περαιτερω ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 24 April 1996 - 16:54:17