Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Θα επιμεινει η ελληνικη κυβερνηση στο βετο για την κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας.Θεμα προστασιας των εξωτερικων συνορων της Ευρωπης εθεσε ο Θεοδωρος Παγκαλος,στο πλαισιο της Διακυβερνητικης.
  • Δεν αποκλειει τη Χαγη η Τουρκια,αλλα απο κοινου με την Ελλαδα και για το συνολο των θεματων που απασχολουν τις δυο χωρες.
  • Συνεχιζονται οι αντιδρασεις στην Αθηνα για τη συζητηση της αμερικανικης βουλης,σχετικα με τη μουσουλμανικη μειονοτητα της Θρακης.Στις 6 Μαιου τελικα η συζητηση στη βουλη για το ταξιδι του πρωθυπουργου στις Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Διορθωτικα μετρα για την οικονομια μελετα η κυβερνηση.Εξεταζεται το παγωμα στα τιμολογια των ΔΕΚΟ,περικοπες δαπανων και παρεμβασεις στην πιστωτικη πολιτικη.
  • Εντονη αντιδραση του Κωνσταντινου Μητσοτακη στις οργανωτικες αλλαγες Εβερτ.Κανει λογο για αποκλεισμους στελεχων που εκφραζουν διαφορετικες τασεις.
  • Διαρχια και καταστατικες αλλαγες απασχολουν το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ.Αποστασεις του κυβερνητικου εκπροσωπου απο τις δηλωσεις του Γιωργου Πασχαλιδη περι προωρων εκλογων.
  • Ελληνοτουρκικο επεισοδιο,ανοικτα του Καστελοριζου,με καταδιωξη Τουρκου δουλεμπορου.Διαβημα διαμαρτυριας της Αγκυρας.
  • Θριαμβος του κεντροαριστερου συνασπισμου,ΕΛΙΑ,στην Ιταλια,οπου με 319 εδρες εξασφαλιζει απολυτη πλειοψηφια σε βουλη και γερουσια.
  • Νεες διπλωματικες επαφες του Γουορεν Κριστοφερ στη Δαμασκο με τη συριακη ηγεσια για την καταπαυση του πυρος στο νοτιο Λιβανο.
  • Ενας νεκρος κι ενας τραυματιας απο πτωση μικρου ολλανδικου αεροσκαφους.
  • Το Μαιο οι οριστικες αποφασεις για τη σταδιακη αυξηση των διοδιων. Τον ιδιο μηνα ο διαλογος για το κλιμακωτο ωραριο.
  • Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του απο την ηρωινη.Θυμα ο Παναγιωτης Γερμανακος,37 χρονων.
  • Συντηρουνται οι φημες για φλερτ Ολυμπιακου-Ντουσαν Μπαγεβιτς.
  • Μικρη υποχωρηση 0,38% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις αντιρρησεις της ελλαδος στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας,μεσω του προγραμματος ΜΕΔΑ,που αφορα αλλες 11 μεσογειακες χωρες,διατυπωσε ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος,προς τους Ευρωπαιους ομολογους του,στο Λουξεμβουγο.Το προγραμμα τελικα δεν εγκριθηκε και παραπεμφθηκε προς συζητηση σε επομενο συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων. Λιγο νωριτερα,σε συζητηση για τη διακυβερνητικη διασκεψη,ο κ. Παγκαλος εθεσε το θεμα της προστασιας των εξωτερικων συνορων της Ενωμενης Ευρωπης και εδωσε εμφαση στο σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων απο τα κρατη, που επιδιωκουν να ενταχθουν στην Ενωμενη Ευρωπη.

Την ιδια ωρα ο ελληνας πρωθυπουργος,που βρισκεται ηδη στο Λονδινο,θα συζητησει αυριο με το Βρετανο ομολογο του Τζον Μειτζορ,θεματα που αφορουν την Ευρωπαικη Ενωση,ενω παραλληλα θα τον ενημερωσει και για τις ελληνικες θεσεις,αναφορικα με την κριση στο Αιγαιο.Ο κ.Σημιτης την Τεταρτη θα μεταβει στο Δουβλινο για συνομιλιες με τον Ιρλανδο πρωθυπουργο Τζον Μπρουτον,η χωρα του οποιου θ'ασκησει την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης κατα το δευτερο εξαμηνο του 1996.

Στην Αγκυρα, η τουρκικη κυβερνηση φαινεται να εγκαταλειπει την προκλητικη φραστικη και διπλωματικη τακτικη που ακολουθουσε μεχρι τωρα εναντιον της Ελλαδας και να εγκαινιαζει μια νεα πιο διαλλακτικη σταση.Ο Τουρκος υπουργος Εξωτερικων αφησε να εννοηθει οτι η χωρα του μπορει να προσφυγει στο Δικαστηριο της Χαγης,με την προυποθεση ομως οτι η ενεργεια αυτη θα γινει απο κοινου με την Ελλαδα και θα περιλαμβανει ενα συνολικο πακετο με τις διαφορες των δυο χωρων.Στην τουρκικη πρωτευουσα βρισκεται ηδη ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Τζον Κορνμπλουμ,ο οποιος,συμφωνα με πληροφοριες,κομιζει μηνυμα του Μπιλ Κλιντον για το Κυπριακο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.Ο Αμερικανος αξιωματουχος θα επισκεφθει επισης την Αθηνα και τη Λευκωσια.

Στο μεταξυ στο κενο επεσε η προσπαθεια της Τουρκιας να εμφανισει ως θερμο ελληνοτουρκικο επεισοδιο,την καταδιωξη απο φουσκωτο του λιμενικου, τουρκικου σκαφους,που αποβιβασε 8 Ιρανους λαθρομεταναστες στην περιοχη του Καστελοριζου.Το τουρκικο σκαφος δεν υπακουσε στις κλησεις του ελληνικου για ελεγχο,ακολουθησε καταδιωξη και βολες στον αερα για εκφοβισμο.Η τουρκια προεβη σε διαβημα διαμαρτυριας προς τον ελληνα πρεσβη στην Αγκυρα,σημειωνοντας παραλληλα οτι το επεισοδιο αυτο δεν θα πεηρεασει την επικειμενη συναντηση των υπουργων εξωτερικων των δυο χωρων.Στο μεταξυ,αλλος τουρκος δουλεμπορος αποβιβασε 23 Ιρακινους λαθρομεταναστες σε περιοχη της Συμης.

Στην Αθηνα τωρα,ποικιλες αντιδρασεις εχει προκαλεσει η επικειμενη συζητηση στην αμερικανικη βουλη και γερουσια του θεματος της μουσουλμανικης μειονοτητας στη Δυτικη Θρακη.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε οτι κατα την επισκεψη του πρωθυπουργου στις Ηνωμενες Πολιτειες δεν ετεθη θεμα Ανθρωπινων Δικαιωματων και προσθεσε οτι η συγκεκριμενη συζητηση γινεται με πρωτοβουλια των νομοθετικων σωματων και οχι της αμερικανικης κυβερνησης.Ο κ.Ρεππας ανακοινωσε οτι θα διεξαχθει τελικα στις 6 Μαιου η συζητηση στη βουλη για την ενημερωση των κομματων,σχετικα με την επισκεψη του κ.Σημιτη στις Ηνωμενες Πολιτειες.Προσθεσε επισης,οτι η κυβερνηση αποφασισε να γινει η συζητηση αυτη νωριτερα,γιατι,οπως τονισε το θεμα δεν προσφερεται για κομματικη αντιδικια.Απο τη Σαμο,που βρισκεται ο Αντωνης Σαμαρας, εστειλε μηνυμα,οπως αναφερει χαρακτηριστικα σε δολιους εχθρους και επιλησμονες φιλους οτι ο ελληνικος λαος στο διλημμα υποταγη η αντισταση, απαντα αντισταση.

Διορθωτικα μετρα για να αντιμετωπισθουν τα προβληματα της οικονομιας, κυριως στον τομεα του πληθωρισμου και των δαπανων,μελετα η κυβερνηση. Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες στο οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης εξεταζονται ολα τα εναλλακτικα σεναρια, μεταξυ των οποιων περιλαμβανονται το παγωμα στα τιμολογια των δημοσιων επιχειρησεων και οργανισμων,περικοπες δαπανων,με βαση τις προτασεις της αρμοδιας επιτροπης,εντατικοποιηση των ελεγχων στην αγορα ωστε να συγκρατηθουν οι τιμες και παρεμβασεις της Τραπεζας της Ελλαδος,στο πλαισιο της πιστωτικης πολιτικης.Για το τελευταιο αυτο θεμα ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,Γιαννος Παπαντωνιου,συναντηθηκε με το διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος Λουκα Παπαδημο και αμεσως μετα δηλωσε οτι η ανοδος που παρατηρειται τελευταια στον πληθωρισμο θα αντιμετωπισθει με περιορισμο της πιστωτικης επεκτασης,η οποια ομως δεν θα επηρεασει την πορεια των επιτοκιων.Αναφορικα τωρα με τις δεσμευσεις του πρωθυπουργου για αυξησεις στις αποδοχες των χαμηλοσυνταξιουχων,μελεταται η αυξηση της κατωτατης συνταξης του ΙΚΑ σε 18 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη,απο 16,5 που ειναι σημερα και με στοχο μεσα στο 1997 να ανελθει στα 20 ημερομισθια,συμφωνα με το αιτημα των συνταξιουχων και της ΓΣΕΕ.

Εντονη ηταν η αντιδραση του επιτιμου προεδρου της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινου Μητσοτακη,στις οργανωτικες αλλαγες,στις οποιες προχωρησε ο προεδρος του κομματος,Μιλτιαδης Εβερτ.Με ιδιαιτερα αιχμηρη γραπτη δηλωση του ο κ.Μητσοτακης τονιζει οτι το ζητουμενο για τη Νεα Δημοκρατια δεν ειναι η αφειδης διανομη και αναδιανομη κομματικων αξιωματων,αλλα πως θα μπορεσει να διατηρησει το πολιτικο της ευρος φερνοντας πισω στελεχη και οπαδους που εχουν απομακρυνθει. Ο κ.Μητσοτακης κατηγορει επισης εμμεσως τον κ.Εβερτ για αποκλεισμους στελεχων που εκφραζουν διαφορετικες τασεις και σημειωνει οτι ο ελληνικος λαος πρεπει να μαθει την αληθεια και να σταματησει η διολισθηση προς το λαικισμο,τον κρατικισμο και το συμβιβασμο με τα μεγαλα διαπλεκομενα συμφεροντα.

Διαρχια και καταστατικες αλλαγες ειναι στο επικεντρο της συνεδριασης του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ,στο πλαισιο της προετοιμασιας για το επικειμενο συνεδριο.Στο μεταξυ,αισθηση προκαλεσαν δηλωσεις,προσκειμενων στον κ.Σημιτη βουλευτων,μεταξυ των οποιων και ο υφυπουργος Παιδειας, Γιωργος Πασχαλιδης,ο οποιος ανεφερε οτι η εξαντληση της τετραετιας δεν ειναι αυτοσκοπος.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος που ρωτηθηκε,κρατησε αποστασεις,λεγοντας απο την πλευρα του οτι οι εκλογες δεν ειναι αυτοσκοπος.Προσθεσε οτι αποψεις μπορει να εκφραζονται ελευθερα,αλλα την κυβερνηση την ενδιαφερει πρωτιστως η αντιμετωπιση των μεγαλων προβληματων της χωρας και εκει θα κριθει και ο πρωθυπουργος.Ο κ.Ρεππας ανεφερε επισης οτι ο κ.Σημιτης θα ανακοινωσει,οταν ελθει η ωρα,τις αποφασεις του για το αν θα ειναι υποψηφιος στο προσεχες συνεδριο και σημειωσε οτι οι κομματικες διαδικασιες δεν αποτελουν πεδια μαχων,λεγοντας χαρακτηριστικα πως δεν υπαρχει μαγειρεμα,καθοτι δεν ειμαστε ανθρωποφαγοι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θριαμβος της κεντροαριστερας στην Ιταλια οπου ξεπερνωντας καθε προσδοκια αναδειχθηκε ο μεγαλος νικητης των εκλογων. Ο συνασπισμος της Ελιας του Ρομανο Προντι απεσπασε περισσοτερες απο 200 εδρες στη Βουλη επι συνολου 630, ενω σε συνεργασια με το κομμα της Κομμουνιστικης Επανιδρυσης του Φαουστο Μπερτινοτι, που κερδισε 35 εδρες, αποσπα την απολυτη πλειοψηφια με συνολο 319 εδρες. Μεγαλος ηττημενος των εκλογων ειναι ο ηγετης του κεντροδεξιου συνασπισμου Συμμαχια για την Ελευθερια, Σιλβιο Μπερλουσκονι, ενω την ηττα του συνασπισμου αυτου παραδεχθηκε ο ακροδεξιος εταιρος Τζανφρανκο Φινι.Εντος των ημερων, αναμενεται ο προεδρος της χωρας Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο να δωσει στον Ρομανο Προντι την εντολη σχηματισμου κυβερνησης.Στα διεθνη χρηματιστηρια η ανακοινωση των αποτελεσματων ετυχε θετικων αντιδρασεων και η λιρετα σημειωσε ανοδο.

Τις διπλωματικες του προσπαθειες για την εκτονωση της κρισης στη Μεση Ανατολη, συνεχιζει ο αμερικανος υπουργος Εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ.Συνομιλιες με τον προεδρο της Συριας Χαφεζ αλ Ασσαντ ειχε σημερα στη Δαμασκο, οπου τον ενημερωσε για τα αποτελεσματα των συνομιλιων που ειχε με τον πρωθυπουργο του Ισραηλ, Σιμον Περες.Στη Δαμασκο μεταβαινουν και ο πρωθυπουργος του Λιβανου, Ρατικ Αλ Χαριρι μαζι με τον προεδρο του κοινοβουλιου, επειτα απο επειγουσα προσκληση της συριακης ηγεσιας.Στο νοτιο Λιβανο, συνεχιζονται για δωδεκατη ημερα οι εχθροπραξιες και σημερα ισραηλινα πολεμικα πλοια και αεροπλανα επληξαν στοχους του ριζοσπαστικου Λαικου Μετωπου για την Απελευθερωση της Παλαιστινης, νοτια της Βηρυτου.Νωριτερα, ανταρτες της Χεζμπολαχ ειχαν εξαπολυσει επιθεση με ρουκετες τυπου Κατιουσα στην περιοχη της δυτικης Γαλιλαιας.

Σφοδρες συγκρουσεις μεταξυ τουρκικων στρατευματων και κουρδων ανταρτων σημειωνονται στην νοτιιοανατολικη Τουρκια, με αποτελεσμα να σκοτωθουν 21 ανταρτες.Συμφωνα με ανακοινωση του κυβερνητη της επαρχιας του Ντιγιαρμπακιρ, τις τελευταιες τεσσερις μερες που διαρκουν οι συγκρουσεις εχουν σκοτωθει συνολικα 46 ανταρτες του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν.

Το κλεισιμο της υποθεσης Ολεκσι αποφασισε σημερα η στρατιωτικη ηγεσια της Βαρσοβιας.Ο πρωην πρωθυπουργος της Πολωνιας, Γιοζεφ Ολεκσι, ειχε κατηγορηθει απο τις υπηρεσιες ασφαλειας της χωρας του ως πληροφοριοδοτης των σοβιετικων και ρωσικων μυστικων υπηρεσιων.Ειχε αρνηθει ολες τις κατηγοριες, αλλα στις 24 Ιανουαριου παραιτηθηκε απο την πρωθυπουργια μολις η εισαγγελια αρχισε επισημη ερευνα.

Την τροποποιηση αποσπασματων του χαρτη της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινη, ζητησε ο Γιασερ Αραφατ απο το Παλαιστινιακο Εθνικο Συμβουλιο, υποστηριζοντας οτι ερχονται σε αντιθεση με την ειρηνη που εχει υπογραψει με το Ισραηλ.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πτωσης αεροπλανου της πυροσβεστικης στην Ολλανδια, οπου ενα ατομο σκοτωθηκε και αλλο ενα τραυματισθηκε.Το αεροπλανο συνετριβη σε εργοστασιο κοντα στην πολη Χουγκεβιν στα συνορα με την Γερμανια, την ωρα που επιθεωρουσε δασικη περιοχη.Στο αεροπλανο επεβαιναν ο πιλοτος και ενας ανδρας της τοπικης πυροσβεστικης υπηρεσιας.

Εκατονταδες νοσταλγοι του πρωην κομμουνιστικου καθεστωτος απετισαν φορο τιμης στο μαυσωλειο του Λενιν στη Μοσχα για την 126η επετειο απο την γεννηση του.Κρατωντας κοκκινες σημαιες, γαριφαλα και φωτογραφιες του ιδρυτη της παλαι ποτε Σοβιετικης Ενωσης πραγματοποιησαν πορεια προς το μαυσωλειο οπου βρισκεται η σορος του.Ο κομμουνιστης υποψηφιος για τις προεδρικες εκλογες της 17ης Ιουνιου, Γκεναντι Ζιουγκανοφ, επαινεσε τον εκλιποντα δηλωνοντας οτι αφησε πισω του ενα ενιαιο κρατος και μια νεα οικονομικη πολιτικη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανυποχωρητος σε οποιαδηποτε συμβιβαστικη λυση στο θεμα της ονομασιας των Σκοπιων,εμφανισθηκε ο υπουργος Εξωτερικων του γειτονικου κρατους.Σε δηλωσεις του στο Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων, ο κ.Φερτσκοφσκι ταχθηκε κατα της λυσης μιας συνθετης ονομασιας, λεγοντας πως θα εδειχνε ελλειψη συνεσης.Σε ερωτηση γιατι τοτε παιρνει μερος στις διαπραγματευσεις,υπο την αιγιδα του κ.Βανς απαντησε οτι οι συνομιλιες αυτες προβλεπονται απο αποφαση του ΟΗΕ και οτι η διαφορα μπορει να ξεπερασθει χωρις αλλαγη του ονοματος.

Απο θαυμα αποφευχθηκε τραγωδια στην Ανω Τουμπα της Θεσσαλονικης οταν "εσπασαν" τα φρενα νταλικας,η οποια αφου διεγραψε τρελη πορεια ενος χιλιομετρου,σε κατηφορα, κατεληξε στην εισοδο πολυκατοικιας, χωρις ευτυχως να υπαρξουν θυματα.

Αναγκαια χαρακτηρισε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης τη σταδιακη αυξηση των διοδιων για τα τμηματα εκεινα των εθνικων οδων που εχουν ολοκληρωθει, ωστε να εξευρεθουν ποροι για την ολοκληρωση του εργου της Εγνατιας. Οι οριστικες αποφασεις, ειπε ο υπουργος, θα ληφθουν εντος του Μαιου.

Εντος του Μαιου, οπως καθε χρονο, θα ξεκινησει ο διαλογος του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ με τους εμπλεκομενους φορεις για το κλιμακωτο ωραριο. Παντως, οι Συλλογοι Εμπορουπαλληλων της χωρας προειδοποιουν οτι το ωραριο λειτουργιας του εμποριου ειναι το υπαριθμον ενα προβλημα του κλαδου και οσο δεν διευθετειται και οσο ισχυει η μερικη η πληρης αποδεσμευση, τοσο τα προβληματα των εργαζομενων στο εμποριο θα οξυνονται. Οι εργαζομενοις ζητουν να καταργηθει το σημερινο απελευθερωμενο ωραριο, στη θεση του οποιου προτεινουν νεο που να καλυπτει τις αναγκες των εργαζομενων.

Συνεχιζονται οι προσπαθειες στο λιμανι της Παρου για να αποτραπει η οικολογικη καταστροφη απο τα καυσιμα του βυθισμενου επιβατηγου πλοιου Ποσειδων Εξπρες. Ηδη, γυρω απο το βυθισμενο πλοιο εχουν στηθει πλωτα φραγματα ενω δυτες του Λιμενικου προσπαθουν να στεγανοποιησουν τα ρηγματα και τα σημεια των δεξαμενων οπου υπαρχει διαρροη.Στην Παρο αναμενεται ειδικο πλοιο το οποιο θα βοηθησει στην αντληση των καυσιμων του σκαφους. Το πλοιο εχει υποστει ρηγμα μηκους 10 μετρων και πλατους 5 εκατοστων, ενω κοπηκε μια απο τις δυο προπελες μετα την προσκρουση του σε υφαλο, μισο μιλι απο τη θεση προσδεσης στο λιμανι. Παραλληλα, συνεχιζονται οι ερευνες για τα αιτια του ναυαγιου αυτου απο επιτροπη αξιωματικων του Λιμενικου Σωματος.

Τη μερικη καταργηση της πεζοδρομησης του εμπορικου τριγωνου της πρωτευουσας κατα την περιοδο των εκπτωσεων, ζητησε ο προεδρος του Εμπορικου Συλλογου Αθηνων Αλεξανδρος Δρακατος. Την προταση υπεβαλε στο Δημαρχο Αθηναιων Δημητρη Αβραμοπουλο, ο οποιος εξεταζει θετικα το αιτημα. Διευκρινισε, ωστοσο, οτι δεν προκειται μονο για θεμα δικης του αρμοδιοτητας, αλλα και του υπουργειου Περιβαλλοντος. Ο Δημαρχος Αθηναιων δηλωσε επισης οτι το Σεπτεμβριο θα αποφασιστει ποιες περιοχες της πρωτευουσας θα πεζοδρομηθουν, με προτεραιοτητα το Κολωνακι και τα Εξαρχεια.

Τη συσταση κοινης επιτροπης του ΥΠΕΧΩΔΕ με εκπροσωπους οικολογικων οργανωσεων, η οποια θα διερευνησει τα αιτηματα και τις προτασεις των οργανωσεων αυτων, για την διαχειριση των υδατινων πορων, ανακοινωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, μετα τη συναντηση που ειχε το μεσημερι με οικολογους. Ο κ. Λαλιωτης υπογραμμισε οτι ειναι επιτακτικη αναγκη η διαχειριση των υδατινων πορων και παραμενει κρισιμο θεμα για τη χωρα, η καταρτιση ολοκληρωμενου προγραμματος. Επισης, ανεφερε οτι η Ελλαδα εχει την καλυτερη ποιοτητα υδατων απο πολλες ευρωπαικες χωρες. Ο υπουργος χαρακτηρισε γονιμη τη συναντηση με τους εκπροσωπους των οικολογικων οργανωσεων, οι οποιοι πραγματοποιησαν συμβολικη συγκεντρωση διαμαρτυριας, με αφορμη τη σημερινη Παγκοσμια Ημερα προστασιας της Γης. Σε επιστημονικη ημεριδα στο Δημοκριτο με αφορμη τη θλιβερη επετειο απο την εκρηξη στο Τσερνομπιλ, τονισθηκε οτι οι περιοχες που επληγησαν κυριως ηταν η Βορεια Ελλαδα, η Θρακη και η Θεσσαλια, αλλα οι επιπτωσεις ηταν πολυ μικρες.Στην ημεριδα μιλησε και η υφυπουργος κυρια Ελισαβετ Παπαζωη, η οποια κατηγγειλε πως η Τουρκια προετοιμαζεται για την κατασκευη πυρηνικου αντιδραστηρα στην περιοχη Ακουγιου απεναντι απο την Κυπρο. Η κυρια Παπαζωη,εκτιμησε οτι η κατασκευη του πυρηνικου αντιδραστηρα γινεται για αλλους λογους.

Λευκη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι εργαζομενοι στο Δημο του Πειραια, διαμαρτυρομενοι για τη μη καταβολη των δεδουλευμενων τους του πρωτου δεκαπενθημερου του Απριλιου.Οι εκπροσωποι των εργαζομενων ειχαν συναντηση με το δημαρχο Στελιο Λογοθετη, ο οποιος τους υποσχεθηκε οτι τα χρηματα θα καταβληθουν αυριο στους εργαζομενους. Για την κατασταση στο Δημο η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενημερωσε με επιστολη τον υπουργο Εσωτερικων Ακη Τσοχατζοπουλο και τον καλει να παρει εκεινα τα μετρα που θα διασφαλιζουν την καταβολη των αποδοχων των εργαζομενων.

Χιλιοι εξηντα οκτω Αλβανοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν το τελευταιο τριημερο στην Ηπειρο και μεσω Κακαβιας επαναπροωθηθηκαν στην χωρα τους. Ενοψει του καλοκαιριου οι Αλβανοι προσπαθουν και παλι κατα χιλιαδες να περασουν στην Ελλαδα, προκειμενου να εργασθουν σε διαφορες καλλιεργειες και τουριστικες επιχειρησεις.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε υπερβολικη δοση ηρωινης αποδιδεται ο θανατος του Παναγιωτη Γερμανακου,37 ετων που βρεθηκε νεκρος στο σπιτι του στο Καλαμακι. Το Γερμανακο βρηκε νεκρο το πρωι η μητερα του.Ο ατυχος νεος το τελευταιο εξαμηνο εκανε προσπαθειες απεξαρτησης.

Πυρκαγια ξεσπασε το πρωι στον οικο ευγηριας Ταμπακακη στη Γλυφαδα, η οποια σβηστηκε γρηγορα, προκαλωντας μονο μικρες υλικες ζημιες.Η φωτια εκδηλωθηκε στις 11.20 στην αποθηκη και σε δυο υπνοδωματια του οικου ευγηριας. Αμεσως, το προσωπικο του γηροκομειου και περιοικοι βοηθησαν τους ηλικιωμενους να εγκαταλειψουν το οικημα. Για την κατασβεση της πυρκαγιας, εφθασαν επιτοπου 18 πυροσβεστες με εξι οχηματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΠΑΕ Πανιωνιος κατεθεσε σημερα εφεση στη Δευτεροβαθμια δικαστικη Επιτροπη της ΕΠΟ, κατα της αποφασης του αθλητικου δικαστη, συμφωνα με την οποια αφαιρεθηκαν τρεις βαθμοι απο την ομαδα της Νεας Σμυρνης, ενω ο αγωνας των κυανερυθρων με τον Αθηναικο, που ως γνωστον διακοπηκε στο 70-ο λεπτο λογω μπλακ αουτ, κατακυρωθηκε υπερ της ομαδας του Βυρωνα με 2-0. Οπως εγινε γνωστο απο την ΕΠΟ, η αποφαση της Επιτροπης Εφεσεων αναμενεται την ερχομενη εβδομαδα, αφου τα μελη της Επιτροπης θελουν να ερευνησουν πρωτα την υποθεση. Ο Δημαρχος της Νεας Σμυρνης και πρωην προεδρος της ΠΑΕ Πανιωνιος, Γιωργος Σιοτροπος, σε συνεντευξη τυπου κατηγγειλε οτι υπηρχε σχεδιο για τον υποβιβασμο της νεοσμυρνιωτικης ομαδας.

Το φλερτ του Ολυμπιακου με τον προπονητη της ΑΕΚ,Ντουσαν Μπαγεβιτς, συνεχιζεται και συμφωνα με πληροφοριες η πειραικη ΠΑΕ εχει καταθεσει ποσο 50 εκ. δρχ. σε τραπεζα του εξωτερικου, ως προκαταβολη, ενω του προσφερει δελεαστικο μηνιαιο μισθο. Ο προπονητης της ΑΕΚ, ομως, ακολουθει την παγια τακτικη του και αποφευγει να κανει το παραμικροτερο σχολιο, ενω παραλληλα οι φημες για την πιθανη μετακινηση του στον Ολυμπιακο ολοενα και φουντωνουν. Παντως, το πολυκροτο θεμα αναμενεται να ξεκαθαρισει οριστικα μετα απο την ληξη της εφετινης περιοδου.

Αυριο, θα γινει η τελετη παραδοσης - παραλαβης στην Γενικη Γραμματεια Αθλητισμου Την θεση του ΓΓΑ αναλαμβανει, οπως ειναι γνωστο, ο κ.Γιωργος Λυσσαριδης στην θεση του κ.Γιωργου Βασιλακοπουλου, ο οποιος παραιτηθηκε μετα απο σχετικο αιτημα που του διεβιβασε ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση 0,38% σημειωσε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, κλεινοντας στις 949,91 μοναδες. Εντονες πιεσεις δεχθηκαν οι μετοχες των Κατασκευαστικων εταιριων, ενω η μετοχη του ΟΤΕ εκλεισε στα επιπεδα της Παρασκευης στις 4.320 δρχ., διακινωντας 1.000.000 τεμαχια, συνολικης αξιας 4,5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,28%, Ασφαλειες πτωση 1,86%, Ληζινγκ πτωση 1,37%, Επενδυσεις πτωση 0,93%, Κατασκευες πτωση 2,37%, Βιομηχανιες πτωση 0,07%, Διαφορες ανοδος 0,33% , Συμμετοχων ανοδος 0,73%. Με μικρη υποχωρηση 0,18% εκλεισε ο δεικτης Παραλληλης Αγορας. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 10,7 δις. δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που το απογευμα, στα ηπειρωτικα,θα αυξηθουν,ενω το πρωι η ορατοτητα θα ειναι κατα τοπους περιορισμενη.Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι,στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει ανοδο και στα βορεια θα κυμανθει 5 με 20 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 22 και στα νησια 10 με 19.Σχεδον αιθριο καιρο με λιγες νεφωσεις,ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 10 με 20 και 9 με 19 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 22 April 1996 - 23:05:28