Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στο επεισοδιο ανοικτα του Καστελοριζου, μεταξυ σκαφους του Λιμενικου Σωματος και τουρκικου ταχυπλοου που αποβιβασε λαθρομεταναστες, αναφερθηκε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ.Ρεππας, επεσημανε οτι το σκαφος αυτο και ο καπετανιος του ειχαν και στο παρελθον προβει σε αναλογες πραξεις. Το ελληνικο σκαφος, προσθεσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ζητησε απο το τουρκικο να παραμεινει ως οφειλε για ελεγχο αλλα αυτο ανεπτυξε ταχυτητα και απομακρυνθηκε. Το ελληνικο σκαφος ακολουθησε πυροβολωντας στον αερα για προειδοποιηση, αλλα τελικα το τουρκικο ταχυπλοο απομακρυνθηκε στα χωρικα υδατα της Τουρκιας. Ο κ. Ρεππας τονισε οτι εξ οσων γνωριζει δεν υπηρξαν θυματα η τραυματιες.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι το προβλημα των λαθρομεταναστων αποτελει ενα ακομα αγκαθι στις ελληνοτουρκικες σχεσεις σημειωνοντας οτι ειναι ντροπη συγχρονοι δουλεμποροι να εκμεταλλευονται την ανθρωπινη αγωνια για μια καλυτερη ζωη και να εμπορευονται την αναγκη των ανθρωπων. Η Τουρκια, τονισε, οφειλει να διαφυλαξει τα συνορα της ενω επεσημανε οτι η Ελληνικη κυβερνηση εχει ζητησει κατ'επαναληψη να γινει διαλογος με την Τουρκια για το συγκεκριμενο ζητημα αλλα αυτη αρνειται. Αποδεικνυεται ετσι, κατεληξε ο κ. Ρεππας, οτι οταν υπαρχουν πραγματικα προβληματα η Ελλαδα ειναι ετοιμη να συζητησει.

Στο μεταξυ, οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο την Κωνσταντινουπολη, το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων θα πραγματοποιησει διαβημα προς την ελληνικη πρεσβεια στην Αγκυρα, αναφορικα με το πρωινο επεισοδιο.Οι τουρκικες αρχες δεν εχουν κανει καμια επισημη ανακοινωση αλλα εγινε γνωστο οτι συνεχιζονται ανακρισεις για να διαπιστωθουν τα πραγματικα περιστατικα.Πηγες του υπουργειου Εξωτερικων στην Αγκυρα, επισημαινουν οτι το επεισοδιο σημειωθηκε μεσα στα τουρκικα χωρικα υδατα και υποστηριζουν οτι το επεισοδιο θα ειχε αποφευχθει αν οι ελληνικες αρχες ειχαν ελθει σε επαφη με τις τουρκικες για την καταδιωξη του αλιευτικου.

Κατα την επισκεψη του πρωθυπουργου στις ΗΠΑ δεν τεθηκε θεμα ανθρωπινων δικαιωματων δηλωσε ο κ. Ρεππας, γιατι οπως ειπε τετοιο θεμα δεν υπαρχει. Η συζητηση, ομως, στην Βουλη και τη Γερουσια των ΗΠΑ γινεται με πρωτοβουλια των νομοθετικων σωματων και δεν υπαρχει προσθεσε πρωτοβουλια της Αμερικανικης κυβερνησης. Εξαλλου ο κ. Ρεππας ανακοινωσε οτι στις 6 Μαιου θα γινει η συζητηση στη Βουλη προκειμενου να ενημερωθουν τα κομματα για την επισκεψη του Πρωθυπουργου στις ΗΠΑ. Εξαλλου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αναφερομενος στις συναντησεις που θα εχει ο κ. Σημιτης με τους πρωθυπουργους της Βρετανιας και της Ιρλανδιας αυριο και μεθαυριο ειπε οτι ολοκληρωνεται ο πρωτος κυκλος της εκστρατειας ενημερωσης για τα εθνικα μας θεματα και οπως τονισε, αυτα τα ζητηματα θα τεθουν στο τραπεζι των συζητησεων που θα εχει ο πρωθυπουργος.

Δεν υπαρχει λογος για προωρη προσφυγη στις καλπες δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, σχολιαζοντας δηλωσεις βουλευτων του ΠΑΣΟΚ αλλα και του υφυπουργου Παιδειας Γιωργου Πασχαλιδη, ο οποιος δηλωσε οτι δεν ειναι αυτοσκοπος η εξαντληση της τετραετιας. Ο κ. Ρεππας ειπε οτι οι εκλογες δεν ειναι αυτοσκοπος γιατι οπως ανεφερε υπαρχει μεγαλη και στερεη πλειοψηφια η οποια στηριζει την κυβερνηση. Την κυβερνηση, προσθεσε, την ενδιαφερει πρωτιστως η αντιμετωπιση των μεγαλων προβληματων της χωρας. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, ειπε οτι ο κ. Σημιτης θα ανακοινωσει τις αποφασεις του για το αν θα ειναι υποψηφιος στο συνεδριο, οταν τις λαβει, υπενθυμιζοντας παλαιοτερη δηλωση του οτι νοιωθει μεγαλο το χρεος απο την αναληψη της πρωθυπουργιας και οταν ελθει η ωρα θα ανακοινωσει τις αποφασεις του με γνωμονα το εθνικο συμφερον.

Με ιδιαιτερα αιχμηρη δηλωση εναντιον του Μιλτιαδη Εβερτ, αντεδρασε ο πρωην Πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης στις οργανωτικες αλλαγες στις οποιες προχωρησε το Σαββατο ο προεδρος του κομματος. Ο κ. Μητσοτακης, αφου επεσημανε οτι ``το προβλημα του ελληνικου λαου ειναι να ακουσει την αληθεια για τις δυσκολες αποφασεις,που πρεπει να ληφθουν, για να βγει η χωρα απο το αδιεξοδο και να σταματησει η διολισθηση προς το λαικισμο, τον κρατικισμο και το συμβιβασμο με τα μεγαλα διαπλεκομενα συμφεροντα``,τονισε οτι για τη ΝΔ το ζητουμενο δεν ειναι η αφειδης διανομη και αναδιανομη κομματικων αξιωματων. Ο πρωην πρωθυπουργος κατηγορησε εμμεσως τον κ. Εβερτ για αποκλεισμους στελεχων που εκφραζουν διαφορετικες τασεις. Ο Κ.Μητσοτακης επεσημανε ακομη οτι ``η συρρικνωση της ΝΔ υπηρετει μονο τα συμφεροντα αυτων που θελουν να ελεγξουν εκ του αφανους την πορεια του πολιτικου βιου της χωρας``.

Το απογευμα, θα πραγματοποιηθει συσκεψη στη Ρηγιλλης, υπο την προεδρια του κ. Εβερτ και με τη συμμετοχη των πεντε κορυφαιων στελεχων που εχουν αναλαβει τομεις ευθυνης, προκειμενου να συζητηθουν οργανωτικα ζητηματα. Η πρωτη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου με τη νεα του συνθεση θα πραγματοποιηθει την Πεμπτη το πρωι.Σημειωνεται οτι ο κ.Μητσοτακης δηλωνει οτι θα συμμετεχει στις συνεδριασεις του Πολιτικου Συμβουλιου,εφοσον η ατζεντα περιλαμβανει μεγαλα εξωτερικα και εσωτερικα θεματα. Την ιδια ωρα, πολλοι βουλευτες και στελεχη υπεραμυνονται των επιλογων του κ. Εβερτ, λεγοντας οτι αυτες κινουνται προς τη σωστη κατευθυνση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 22 April 1996 - 14:42:09