Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Διεθνης κατακραυγη για το μακελειο των φανατικων Ισλαμιστων σε βαρος Ελληνων τουριστων στο Καιρο. 18 νεκροι και 15 τραυματιες,αποτους οποιους οι τρεις σοβαρα.
  • Στο Καιρο βρισκονται δυο Ψ-130 για τη μεταφορα των τραυματιων καιτων σορων των νεκρων. Δεν εχουν ανακοινωθει τα ονοματα των νεκρων.
  • Πυροσβεστικη παρεμβαση του πρωθυπουργου στη διενεξη Γιαννου Παπαντωνιου-Αλεκου Παπαδοπουλου. Ληξαν θεωρειται το θεμα μετα τησυναντηση τους με τον κ. Σημιτη. Αυριο συσκεψη για την οικονομια.
  • Για τα εθνικα θεματα και το ταξιδι του στις Ηνωμενες Πολιτειες ενημερωσε ο πρωθυπουργος τον προεδρο της Δημοκρατιας και το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Να ενημερωσει τη βουλη την προσεχηεβδομαδα ζητα η Νεα Δημοκρατια.
  • Οργισμενος ο Μεσουτ Γιλμαζ επιρριπτει ευθυνες για την κριση στα Ιμια στο υπουργειο Εξωτερικων και αποδεχεται διεθνη διαιτησια με τηνπρουποθεση να προσφυγει τριτη χωρα.
  • Οι αλλαγες στο καταστατικο του κινηματος ενοψει του συνεδριου, απασχολουν το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Ενοχλημενος ο Ακης Τσοχατζοπουλος για την απομακρυνση του Γιωργου Βασιλακοπουλου απο τηΓενικη Γραμματεια Αθλητισμου.
  • Αισιο τελος για τις δυο ανηλικες διδυμες αδελφες που εξαφανισθηκανστους Αγιους Θεοδωρους και βρεθηκαν παρεα με το σκυλακι τους.
  • Ενοπλη ληστεια με λεια 65 εκατ. δρχ. στη Γενικη Τραπεζα Μοσχατου.
  • Στους κακοποιους του κοινου ποινικου δικαιου επικεντρωνει τις ερευνες η αστυνομια για την επιθεση στο σπιτι του αρεοπαγιτηΑβρααμ Σταθοπουλου.
  • Σφαγη στο νοτιο Λιβανο. Τουλαχιστον 94 οι νεκροι απο βομβαρδισμοΙσραηλινων σε βαση του ΟΗΕ.
  • Εκτακτα μετρα ασφαλειας παιρνουν οι τουρκικες αρχες στο αεροδρομιοτης Αγκυρας για το φοβο τρομοκρατικων επιθεσεων.
  • Στη Μοσχα βρισκεται ο Μπιλ Κλιντον για να συμμετασχει στη ΔιεθνηΔιασκεψη Κορυφης για την πυρηνικη ασφαλεια.
  • Πτωση 1,12% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεκαοχτω Ελληνες τουριστες σκοτωθηκαν και 15 τραυματιστηκαν κατα την διαρκεια τρομοκρατικης επιθεσης μπροστα στην εισοδο ξενοδοχειου στο Καιρο της Αιγυπτου. Ολα ξεκινησαν στις 7 το πρωι ωρα Ελλαδος, 12 χθες το βαδυ ωρα Νεας Υορκης, οταν τεσσερις ενοπλοι, κατεβηκαν απο φορτηγακι και φωναζοντας "Ο Θεος ειναι Μεγας" αρχισαν να πυροβολουν αδιακριτως εναντιον των Ελληνων τουριστων. Οι Ελληνες βρισκονταν στην εισοδο του ξενοδοχειου Εθροπα και επροκειτο να επιβιβασθουν σε λεωφορειο, προκειμενου να επισκεφθουν την Αλεξανδρεια.

Ακολουθησαν σκηνες φρικης και πανικου και επιτοπου εσπευσαν ασθενοφορα που μετεφεραν νεκρους και τραυματιες στο νοσοκομειο Αλ Χαραμ, ενω τον τοπο της τραγωδιας επισκεφθηκε λιγο αργοτερα ο υπουργος Εσωτερικων της Αιγυπτου. Απο τη στιγμη εκεινη αρχισε μια μαραθωνια διαδικασια των ελληνικων αρχων,αλλα και των ταξιδιωτικων γραφειων και ραδιοτηλεοπτικων σταθμων για να μαθουν περισσοτερες λεπτομερειες,αλλα η επικοινωνια με το Καιρο ηταν δυσχερεστατη. Την ιδια ωρα τα γραφεια των τουριστικων πρακτορειων σε Αθηνα και Θεσσαλονικη κατεκλυζοντο απο κοσμο,που εναγωνιως προσπαθουσε να μαθει πληροφοριες για συγγενικα προσωπα,αλλα η στερεοτυπη απαντηση που επαιρναν ηταν οτι δεν εχουν ακομη πληροφοριες. Μεχρι στιγμης κανεις δεν εχει αναλαβει την ευθυνη της επιθεσης αλλα συμφωνα με ανταποκριση του Νατιοναλ Πθβλιψ Ραδιο απο το Καιρο υποψιες στρεφονται προς φανατικους ισλαμιστες που απο το 92 προσπαθουν δια της βιας να αντικαταστησουν την Αιγυπτιακη κυβερνηση με μουσουλμανικη.

Συμφωνα με τηλεγραφημα του Αθηναικου Πρακτορειου Ειδησεων απο το Καιρο τα ονοματα των νεκρων Ελληνων ειναι τα εξης:

Αγγελου Παρασκευη, Βασιλειαδης Βασιλης, Βεληκουδη Δεσποινα, Γιακουμελη Σταυρουλα, Γκιλγαριδου Γεωργια, Καμενιδου Ολγα, Καραγιωργα Γεωργια, Λυτρα Ματσινου, Παντελη Μαρια (μοναχη), Παντελης Νικος (μοναχος), Πετρου Νικος,Πολυκονιαρη Φανη, Τζεβελεκιδης Βασιλης, Τζεβελεκιδου Αντωνια, Τσεκουρα Νικολετα, Τακου (η Φλαμιατου) Μαρια

Τα ονοματα των τραυματιων ειναι τα εξης:
Αποστολακη Φιλομιλα (μαλλον σοβαρα)
Αραβατζης Αποστολος (μαλλον σοβαρα)
Δαμασκηνος Εμμανουηλ
Δρακουλη Ελενη
Ηλιανιδου Ζαφειρω
Ηλιοπουλου Παρθενα
Καμενιδου Ελενη
Κερακλειδου Κουλα
Κωστακη Ελενη
Λαμπρινουδακη Αντωνια
Μαργαριτη Ελευθερια
Μανωλακακης Ιωαννης
Μπελοκα Γεσθημανη
Νακη Μαρια (μαλλον σοβαρα)

Στο ξενοδοχειο εμεναν ταξιδιωτες απο τα πρακτορεια Μυστακιδη στην Αθηνα, Φιλοξενια και Χοριβ της Θεσσαλονικης και το πρακτορειο Νινος Τουρς. Εκπροσωπος του πρακτορειου Φιλοξενια ανακοινωσε οτι οι πενηντα Ελληνες τουριστες που ταξιδεψαν με το γραφειο ειναι ολοι καλα στην υγεια τους και συντομα παιρνουν το δρομο της επιστροφης. Απο το πρακτορειο Μυστακιδη εγινε γνωστο οτι μεταξυ των 83 ταξιδιωτων,που μετεφερε στο Καιρο, περιλαμβανονται οι 11 νεκροι και οι 4 τραυματιες. Το πρακτορειο Νινος Τουρς ανακοινωσε επισης οτι μεταξυ των 105 ταξιδιωτων που μετεφερε περιλαμβανονται δυο νεκροι. Τελος,το πρακτορειο Χοριβ ανακοινωσε οτι τα 28 μελη του γκρουπ ειναι καλα, ενω απο το Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο ανακοινωθηκε πως τα μελη αποστολης φοιτητων του ιδρυματος, που βρισκονται στο Καιρο, ειναι καλα στην υγεια τους.

Στο Καιρο βρισκονται δυο Ελληνικα αεροσκαφη Ψ-130 της Πολεμικης Αεροποριας, με δεκαμελες κλιμακιο γιατρων και νοσηλευτικου προσωπικου και εξοπλισμενα με ιατροφαρμακευτικο υλικο προκειμενου να παρασχουν καθε δυνατη βοηθεια προς τους Ελληνες τραυματιες, να μεταφερουν, οσους το επιτρεπει η κατασταση τους,στην Αθηνα, καθως επισης και να μεταφερουν τις σορους των νεκρων. Μεχρι τις πρωινες ωρες αναμενεται να ολοκληρωθει η μεταφορα τους στην Ελλαδα, με αεροσκαφοι της Ολυμπιακης Αεροποριας και των Αιγυπτιακων αερογραμμων.

Συσσωμη η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια της χωρας εξεφρασε την οδυνη της για τη σφαγη των Ελληνων τουριστων και καλεσε την αιγυπτιακη κυβερνηση να εντοπισει τους δραστες και να τους τιμωρησει παραδειγματικα. Συγκλονισμενοι απο την τραγωδια δηλωσαν ο προεδρος της Δημοκρατιας και ο πρωθυπουργος,κατα τη σημερινη συναντηση τους. Ειμαι συγκλονισμενος,εκφραζω τη βαθυτατη οδυνη μου, δηλωσε ο κ. Στεφανοπουλος,ενω ο κ. Σημιτης τονισε πως ειναι συγκλονισμενος και εδωσε εντολες να κινητοποιηθει αμεσα ο κρατικος μηχανισμος προκειμενου να μεταφερθουν στην Ελλαδα οι επιζωντες,οι τραυματιες και οι νεκροι. Τη βαθεια θλιψη της κυβερνησης εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,τονιζοντας οτι τετοιου ειδους τρομοκρατικες ενεργειες,μας βρισκουν σταθερα αντιθετους,τις αποδοκιμαζουμε και εκφραζουμε τον αποτροπιασμο μας. Την τρομοκρατικη επιθεση καταδικασαν επισης το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο,η βρετανικη και η γαλλικη κυβερνηση.

Με γρηγορη επεμβαση του ελληνα πρωθυπουργου εληξε η διαφορα που προεκυψε αναμεσα στα υπουργεια Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων μετα τη διαρροη απορρητου κειμενου της επιτροπης περιστολης δαπανων. Ο κ. Σημιτης ειχε το μεσημερι εκτακτη συναντηση με τους Γιαννο Παπαντωνιου και Αλεκο Παπαδοπουλο,οι οποιοι αρνηθηκαν να κανουν δηλωσεις στους δημοσιογραφους. Πηγες προσκειμενες στον κ. Παπαντωνιου δηλωναν οτι στη συναντηση δοθηκαν αμοιβαιες εξηγησεις και το θεμα θεωρειται ληξαν. Ο πρωθυπουργος εχει συγκαλεσει για αυριο συσκεψη του οικονομικου επιτελειου της κυβερνησης,στην οποια,οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,θα παρουν μερος και η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου,καθως και ο διοικητης Τραπεζας της Ελλαδος Λουκας Παπαδημος,με αντικειμενο την πορεια της οικονομιας. Ο κ. Ρεππας επιβεβαιωσε οτι η σημερινη συναντηση σχετιζεται με το θεμα που προεκυψε απο τη διαρροη της εκθεσης και ειχε στοχο να ξεπερασθει οποιαδηποτε σκια υποτιθεται οτι υπαρχει στις σχεσεις των δυο υπουργων.

Για την πορεια των εθνικων θεματων και τ'αποτελεσματα του ταξιδιου του στις Ηνωμενες Πολιτειες,ενημερωσε το μεσημερι ο πρωθυπουργος τον προεδρο της Δημοκρατιας,ενω αναλογη ενημερωση εκανε το απογευμα στο Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Αμεσως μετα τη συναντηση ο πρωθυπουργος δηλωσε οτι ενημερωσε τον κ. Στεφανοπουλο για τις επαφες του στις Ηνωμενες Πολιτειες και για το θετικο κλιμα που εχει δημιουργηθει για τις ελληνικες θεσεις. Ο κ. Σημιτης θα ολοκληρωσει την περιοδεια του στις ευρωπαικες πρωτευουσες,με επισκεψεις τη Δευτερα και την Τριτη στη Βρετανια και την Ιρλανδια,οπου θα εχει συνομιλιες με τους ομολογους του των δυο χωρων.

Ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας,Βασιλης Μαγγινας,καλεσε τον πρωθυπουργο να ενημερωσει εντος της εβδομαδος τη βουλη για το ταξιδι του στις Ηνωμενες Πολιτειες,καθως,οπως ειπε,εχουν δημιουργηθει ερωτηματικα και κενα. Ο κ. Μαγγινας χαρακτηρισε απαραδεκτο το γεγονος να ενημερωνει πρωτα ο πρωθυπουργος τα κομματικα οργανα του ΠΑΣΟΚ και κατοπιν τη βουλη.

Στην Αγκυρα ο Τουρκος πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ φερεται σφοδρα ενοχλημενος για τους χειρισμους που εγιναν κατα τη διαρκεια της κρισης στα Ιμια,απο την τοτε κυβερνηση της Τανσου Τσιλερ. Μιλωντας στο κοινοβουλιο της χωρας του ο Μεσουτ Γιλμαζ επερριψε ευθυνες σε αξιωματουχους του υπουργειου Εξωτερικων γιατι απεκρυψαν σημαντικα στοιχεια,αναφερομενος στο απορρητο τηλεγραφημα του Τουρκου πρεσβη στη Ρωμη,που αποκαλυπτε εγγραφα του ιταλικου υπουργειου Εξωτερικων τα οποια δικαιωναν νομικα τις ελληνικες θεσεις για την κυριαρχια στα Ιμια. Ο Τουρκος πρωθυπουργος,μιλωντας,επισης,στη διαρκεια της συζητησης του προυπολογισμου,τονισε οτι η χωρα του αποδεχεται τη διεθνη διαιτησια,εφοσον προσφυγει ενα τριτο μερος,εννοωντας αλλη χωρα,με την εκ των προτερων δεσμευση οτι Αθηνα και Αγκυρα θα αποδεχθουν τις αποφασεις του Διεθνους Δικαστηριου. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ανακοινωσε πως η Αθηνα θα προχωρησει σε διαβημα προς την Αγκυρα για τις παραβιασεις που εγιναν χθες στην περιοχη της βραχονησιδας απο σκαφη του τουρκικου ναυτικου. Ο κ. Ρεππας επανελαβε πως το καθεστως της κυριαρχιας στα Ιμια ειναι δεδομενο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτος ελεγχου βρισκεται πλεον η κατασταση στη Μεση Ανατολη μετα τον σημερινο βομβαρδισμο του Ισραηλ εναντιον βασης του ΟΗΕ στον νοτιο Λιβανο με αποτελεσμα να σκοτωθουν τουλαχιστον 94 ατομα και να τραυματισθουν εκατονταδες. Οι περισσοτεροι νεκροι ειναι πολιτες καθως τη βαση ειχαν κατακλυσει εκατονταδες προσφυγες για να προστατευθουν. Νωριτερα, ισραηλινα αεροπλανα επληξαν με ρουκετες περιοχη της Ναμπατιγιε σκοτωνοντας εννια ατομα. Τις επιθεσεις καταδικασε η Ρωσια λεγοντας οτι αποτελουν αδιεξοδο και υπονομευουν την ειρηνη στην περιοχη. Η Ευρωπαικη Επιτροπη αποφασισε να χορηγησει επειγουσα ανθρωπιστικη βοηθεια υψους 600. 000 ΕΨU για τους προσφυγες του νοτιου Λιβανου. Στο διπλωματικο επιπεδο, αξιωματουχοι της Γαλλιας και των Ηνωμενων Πολιτειων συναντωνται αποψε στο Τελ Αβιβ, ενω αυριο μεταβαινει στο Ισραηλ και ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ.

Αυστηρα μετρα εχει λαβει η Τουρκια στο αεροδρομιο Εσενμπογκα της Αγκυρας, φοβουμενη επιθεσεις τρομοκρατικων οργανωσεων απο φανατικους ισλαμιστες μετα τη στρατιωτικη συμφωνια που συνηψε με το Ισραηλ. Την ιδια ωρα, τριμελης αντιπροσωπεια της Ευρωπαικης Επιτροπης των Ανθρωπινων Δικαιωματων φθανει στην Αγκυρα προκειμενου να ερευνησει καταγγελιες για εξι περιπτωσεις παραβιασης θεμελιωδων δικαιωματων των Κουρδων. Οι καταγγελιες αφορουν απαγωγες, δολοφονιες και καταστροφες σπιτιων απο τις τουρκικες δυναμεις ασφαλειας.

Στη Μοσχα βρισκεται ο προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, προκειμενου να συμμετασχει στην διεθνη διασκεψη κορυφης με θεμα την πυρηνικη ασφαλεια που οργανωνουν απο κοινου η Ρωσια και η Ομαδα των Επτα Βιομηχανικων Χωρων. Ο κ. Κλιντον θα εχει κατ'ιδιαν συνομιλιες με τον ομολογο του Μπορις Γιελτσιν.

Σε πορεια συγκρουσης με τους ευρωπαιους εταιρους της βρισκεται η Βρετανια για την υποθεση των τρελλων αγελαδων. Η Ευρωπαικη Επιτροπη επιρριπτει στο Λονδινο την ευθυνη για την κριση, ενω η Γαλλια αρνειται κατηγορηματικα την αρση του εμπαργκο στις πωλησεις βρετανικου βοδινου. Χθες μαλιστα το Παρισι υψωσε τους τονους, κατηγορωντας τη Βρετανια οτι πηρε πισω την δεσμευση της να σφαξει τα ζωα που ειναι υποπτα για την ασθενεια της σπογωδους εγκεφαλοπαθειας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζοταν μεχρι αργα το βραδυ η συνεδριαση του εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ,με αντικειμενο την διαμορφωση της προτασης για καταστατικες αλλαγες,ενοψει του συνεδριου του κομματος τον προσεχη Ιουνιο.

Η συνεδριαση γινεται κατω απο το βαρυ κλιμα που δημιουργηθηκε απο την προσφατη κοντρα των υπουργων Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων,ενω αλλο ενα σημειο τριβης ειναι και η αντικατασταση του μεχρι τωρα γενικου γραμματεα Αθλητισμου,Γιωργου Βασιλακοπουλου,απο το Γιωργο Λυσσαριδη. Ο κ. Βασιλακοπουλος αφησε αιχμες οτι η απομακρυνση του εχει πολιτικα κινητρα,επειδη,οπως υποστηριξε,θεωρειται προσκειμενος στον Ακη Τσοχατζοπουλο. Για το θεμα αυτο ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η αντικατασταση,η παραμονη,ειναι αρμοδιοτητας των υπουργων και υπενθυμισε πως ο πρωθυπουργος αμεσως μετα την ορκομωσια της κυβερνησης ειχε ζητησει απ'ολους τους υπουργους τις προτασεις τους. Ο κ. Τσοχατζοπουλος,εξεφρασε την εκπληξη του για την απομακρυνση του κ. Βασιλακοπουλου, την οποια χαρακτηρισε απωλεια για την κυβερνητικη πολιτικη και για την οποια η κυβερνηση και αρμοδιος υπουργος,οφειλουν να δωσουν πειστικη εξηγηση.

Στις αρχες Ιουνιου θα επαναληφθουν οι διαβουλευσεις Αθηνων-Σκοπιων υπο την αιγιδα του μεσολαβητη Σαιρους Βανς για το θεμα της ονομασιας του γειτονικου κρατους. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος,κληθεις να σχολιασει το αποτελεσμα των χθεσινων διαβουλευσεων στη Νεα Υορκη,τονισε οτι η κυβερνηση θα ειναι ικανοποιημενη οταν στο ζητημα αυτο υπαρξει χειροπιαστο αποτελεσμα που θα επιβεβαιωνει την πολιτικη της. Η Νεα Δημοκρατια κατηγορησε τον πρωθυπουργο οτι δημιουργησε χωρις περισκεψη κλιμα επικειμενης λυσης στο Σκοπιανο και δημοσιοποιηθηκαν ακαιρα και χωρις λογο οι ελληνικες προθεσεις. Για ψυχολογικο εκβιασμο του ελληνικου λαου κανει λογο η Πολιτικη Ανοιξη και ρωτα τον πρωθυπουργο αν παραμενει η οχι στη γραμμη του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων.

Ενα προπυργιο του συντηρητισμου για τα τελευταια 150 χρονια, το πανεπιστημιο Μπειλορ στην πολη Ουεικο του Τεξας, αποφασισε υποδεχομενο τον 21ο αιωνα να συμπλευσει με την εποχη και να επιτρεψει στους φοιτητες του να χορευουν. Το πανεπιστημιο που ιδρυθηκε απο τρεις ιεροκηρυκες Βαπτιστες απο τον νοτο το 1845, οργανωνει αυριο το βραδυ την πρωτη του χοροεσπεριδα.

Καλα στην υγεια τους και παρεα με το σκυλακι τους βρεθηκαν το πρωι οι δυο ανηλικες διδυμες αδελφες, Χριστινα και Σταυρουλα Καμπουρολια, που ειχαν χαθει χθες το πρωι απο το σπιτι του στον οικισμο Μασιαρι, στους Αγιους Θεοδωρους Κορινθιας. Τις δυο μικρες εντοπισε να κοιμουνται στην ακρη αγροτικου δρομου ενας βοσκος ο οποιος τις μετεφερε αμεσως στο Αστυνομικο Τμημα της περιοχης. Γιατρος που τις εξετασε διαπιστωσε οτι ειναι πολυ καλα στην υγεια τους.

Σακκο με 65 εκατ. δραχμες αρπαξαν το πρωι δυο ενοπλοι απο το υποκαταστημα της Γενικης Τραπεζας στην οδο Πειραιως 66, στο Μοσχατο. Οι δραστες εισεβαλαν στην Τραπεζα λιγο πριν τις 2 το μεσημερι και με την απειλη καραμπινας αναγκασαν τον ταμια να τους παραδωσει τον σακκο με τα χρηματα. Στη συνεχεια, βγηκαν εξω και αφου πυροβολησαν δυο φορες κατα της τζαμαριας της Τραπεζας, επιβιβασθηκαν σε αυτοκινητο που οδηγουσε συνεργος τους και εξαφανισθηκαν.

Στους κακοποιους του κοινου ποινικου δικαιου, επικεντρωνει πλεον η αστυνομια τις ερευνες για τη διαλευκανση της βομβιστικης επιθεσης στο διαμερισμα του αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου, Αβρααμ Σταθοπουλου. Οι αστυνομικοι προσπαθουν πλεον να διαπιστωσουν εαν ο αντεισαγγελεας χειριστηκε η επροκειτο να χειριστει καποια υποθεση με ιδιαιτερη βαρυτητα για τους κακοποιους του κοινου ποινικου δικαιου. Απο την πλευρα τους, οι αξιωματικοι της αντιτρομοκρατικης υπηρεσιας απεκλεισαν το ενδεχομενο η εκρηξη να οφειλεται σε αυτοσχεδιο ωρολογιακο μηχανισμο. Εκτιμουν δε οτι επηλθε απο την πυροδοτηση ισχυρης εκρηκτικης υλης με βραδυκαυστο φυτιλι.

Σε στενο κυκλο εγινε το απογευμα στην ελληνορθοδοξη εκκλησια του Αγιου Γερασιμου στην Λωζανη της Ελβετιας, η κηδεια του τελευταιου ελληνα κροισου Σταυρου Νιαρχου. Ο εκλιπων που πεθανε σε ηλικια 86 χρονων εταφη σε οικογενειακο ταφο διπλα στην Ευγενια Λιβανου,με την οποια ειχε παντρευτει δυο φορες και ειχε αποκτησει τεσσερα παιδια.

Κριτικη για την οικονομικη πολιτικη και τους χειρισμους στα εθνικα μας θεματα,εκανε ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ,Δημητρης Τσοβολας, ανακοινωνοντας παραλληλα τη διοργανωση πανελλαδικης συνδιασκεψης του κομματος του τον Ιουνιο. Ο κ. Τσοβολας εκανε λογο για αποτυχια της οικονομικης πολιτικης απο το 1990 μεχρι σημερα,αμφισβητησε τα αποτελεσματα των επαφων του πρωθυπουργου στις Ηνωμενες Πολιτειες και κατηγορησε τα δυο μεγαλα κομματα οτι εχουν μετατραπει σε χωρους νομης της κομματικης εξουσιας και διαχειρισης συμφεροντων.

Την διαβεβαιωση οτι δεν προκειται να δημιουργηθει στο λιμανι της Θεσσαλονικης Γιουγκοσλαβικη Ελευθερα Ζωνη με γιουγκοσλαβους τελωνειακους και αλλους υπαλληλους, εδωσε σημερα ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Κοσμας Σφυριου μετα την επισκεψη του στον Οργανισμο Λιμενος Θεσσαλονικης. Ο κ. Σφυριου αναφερθηκε ιδιαιτερα στη σημασια που αποδιδει η κυβερνηση στο στρατηγικο ρολο που καλειται, οπως ειπε, να παιξει το λιμανι της Θεσσαλονικης στη Βαλκανικη ενοψει του 2. 000. Για το λογο αυτο βρισκονται σε εξελιξη εργα προυπολογισμου γυρω στα 2,5 δις δραχμες.

Σε χρηση ναρκωτικων αποδιδεται απο τους γιατρους του Νοσοκομειου, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονικης, ο θανατος του 20χρονου Γεωργιου Χραμπα, που μεταφερθηκε σε κωματωδη κατασταση στο Νοσοκομειο και στη συνεχεια εξεπνευσε.

Στα Χανια αναψε σημερα η φλογα των Ολυμπιακων Αγωνων της Ατλαντα, οπου κατα τη διαρκεια ειδικης εκδηλωσης που ειχε οργανωσει ο Δημος, τρεις Χανιωτες λαμπαδιοδρομοι τη μετεφεραν στο φρουριο Φιρκα. Ακολουθησε η ανακρουση του Υμνου των Ολυμπιακων Αγωνων και του Εθνικου Υμνου. Η τελετη εκλεισε με χορους και τραγουδια της Κρητης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελικη φαση της προετοιμασιας της μπαινει απο σημερα η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των ανδρων, ενοψει του αγωνα με την αντιστοιχη της Σλοβενιας, που θα γινει την ερχομενη Τεταρτη στο Ολυμπιακο σταδιο για την προκριματικη φαση του Παγκοσμιου Κυπελλου. Στους ηδη γνωστους ποδοσφαιριστες που εχει καλεσει ο κ Πολυχρονιου για τον συγκεκριμενο αγωνα, προστεθηκε και ο Νικος Σακελλαριδης του Ηρακλη, ο οποιος οπως και οι υπολοιποι παικτες συγκεντρωθηκαν σε αθηναικο ξενοδοχειο.

Αλλοι τεσσερις Ελληνες ιστιοπλοοι εξασφαλισαν την συμμετοχη τους στους Ολυμπιακους Αγωνες, που θα γινουν το καλοκαιρι στην Ατλαντα των Ηνωμενων Πολιτειων. Προκειται για τον πρωταθλητη μας στα σκαφη τυπου ΦΙΝΝ, Αιμιλιο Παπαθανασιου και τις πρωταθλητριες μας στην κατηγορια ΓΙΟΥΡΟΠ, Μαρια Μυλωνα και Αγγελικη Καλουδη και Αιμιλια Τσουλφα στα ``470``.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αρνητικο κλιμα κινηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του χρηματιστηριου,με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να κλεισει με απωλειες 1,12% και να διαμορφωθει στις 950,38 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε μετρια επιπεδα φθανοντας τα 5,6 δις. δρχ. Συνολικα διακινηθηκαν 243 μετοχες απο τις οποιες 48 σημειωσαν ανοδο, 164 πτωση και 31 παρεμειναν σταθερες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,13%, Ασφαλειες πτωση 2,17%, Ληζινγκ πτωση 1,99%, Επενδυσεις πτωση 0,62%, Κατασκευες πτωση 2,65%, Βιομηχανιες πτωση 0,80%, Διαφορες πτωση 1,10% , Συμμετοχων πτωση 0,17%,ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με ανεπαισθητη ανοδο 0,02%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια σ'ολοκληρη τη χωρα,αλλα στα ηπειρωτικα θα σημειωθουν τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 2 με 13 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 5 με 17 και στα νησια 10 με 18. Νεφωσεις,παροδικα αυξημενες με πιθανοτητα τοπικης βροχης,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 6 με 17 και 4 με 13 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 18 April 1996 - 23:51:40