Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 17)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Νεες αυξησεις στις τιμες των καυσιμων ανακοινωνονταισημερα. Θα επιβαρυνουν τουλαχιστον με 3 δραχμες το λιτρο.
  • Καμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη για τηβομβιστικη επιθεση στο διαμερισμα του αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου.
  • Τον Προεδρο της Δημοκρατιας θα ενημερωσει αυριο ο ΚωσταςΣημιτης, για το ταξιδι του στις Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Με προβληματα διεξαγονται τα δρομολογια της ΟλυμπιακηςΑεροπλοιας, λογω της απεργιας των συνοδων-φροντιστων.
  • Αρχιζει στη Νεα Υορκη ο νεος γυρος συνομιλιων για τηνονομασια των Σκοπιων.Στο ``Νοβα Μακεντονια`` επιμενει ο Σαιρους Βανς.
  • Εγκλημα εγινε το πρωι σε ξενοδοχειο στο κεντρο της Αθηνας.
  • Κηδευεται το απογευμα στην Ελβετια, ο εφοπλιστης, ΣταυροςΝιαρχος.
  • Κλιμακωνεται η ενταση στη Μεση Ανατολη. Το Ισραηλβομβαρδιζει θεσεις της Χεζμπολαχ, η οποια απαντα με ρουκετες.
  • Ενα ατομο σκοτωθηκε σε συμπλοκη Τουρκων και Αλβανων στηνΓερμανια.
  • Στην Καλογρεζα ειναι στραμενα τα ματια των φιλαθλων, οπουαποψε ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει τον Αγιαξ για το Τσαμπιονς Λιγκ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου ανακοινωσε το μεσημερι οτι μειωνεται προσωρινα ο ειδικος φορος καταναλωσης στα υγρα καυσιμα κατα 4 δραχμες για τη βενζινη και μιαμισυ δραχμη για το πετρελαιο κινησης. Επισης διατηρειται το πλαφον στα καυσιμα που ειχε επιβληθει την περασμενη εβδομαδα στην επαρχια ενω δεν προκειται να υπαρξει πλαφον για την Αθηνα και τη Θεσσαλονικη. Παραλληλα, ανακοινωθηκαν το μεσημερι απο τη ΔΕΠ, οι νεες τιμες στα καυσιμα, που θα ισχυσουν απο τα μεσανυχτα. Η βενζινη θα πωλειται ακριβοτερη κατα 3,7 δραχμες το λιτρο και το πετρελαιο ντηζελ κατα 1,5 δραχμη.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας αναφερομενος το μεσημερι στο θεμα των καυσιμων ειπε οτι η κατασταση στην αγορα ειναι υπο ελεγχο μετα την αυξηση της τιμης στη βενζινη και στο πετρελαιο. Διαβεβαιωσε οτι η κυβερνηση θα λαβει ολα εκεινα τα αναγκαια μετρα προκειμενου να μη δημιουργηθει κυμα ανατιμησεων στην αγορα. Τονισε οτι η πορεια της οικονομιας θα εξακολουθησει να κινειται θετικα, θα βελτιωθουν οι δεικτες και θα διασφαλιστει ενα κλιμα σταθεροτητας, ενω παραλληλα θα δοθει και αναπτυξιακη διασταση.

Αποσυρεται ο εκπροσωπος του υπουργειου Οικονομικων απο την επιτροπη περιστολης των δαπανων του δημοσιου που ειχε συσταθει στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας. Με ανακοινωση του το υπουργειο Οικονομικων διεψευσε δημοσιευματα στα οποια αναφερεται η υπαρξη εμπιστευτικης εκθεσης με την οποια προτεινεται η περικοπη κοινωνικων δαπανων υψους 200 δισεκατομμυριων δραχμων. Η τεχνοκρατικη αυτη εκθεση, προστιθεται στην ανακοινωση, διερρευσε απαραδεκτα στον Τυπο, προτου το πορισμα τεθει υποψη της πολιτικης ηγεσιας για να αποφασισει σχετικα. Στην ανακοινωση σημειωνεται οτι δεν τιθεται θεμα καταργησης των συνταξεων των αγωνιστων εθνικης αντιστασης, η οποια επαναχορηγηθηκε προσφατα και το ιδιο ισχυει και για μια σειρα αλλων δαπανων που περιεχονται στην εκθεση.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος αναφερομενος στο θεμα που δημιουργηθηκε ειπε οτι υπαρχει ενα κειμενο τεχνοκρατων για την περιστολη δαπανων στον κοινωνικο τομεα. Το χαρακτηρισε ομως κειμενο εργασιας με προτασεις οι οποιες δεν ειναι δεσμευτικες για την κυβερνηση. Ο κ.Ρεππας διεψευσε οτι υπαρχουν τριβες στις σχεσεις μεταξυ των κυριων Παπαντωνιου και Παπαδοπουλου. Τονισε οτι η χορηγηση των συνταξεων στους αγωνιστες εθνικης αντιστασης, ειναι πολιτικη της κυβερνησης η οποια δεν εχει μεταβληθει.

Τη Βρετανια και την Ιρλανδια θα επισκεφθει το τριημερο 22 εως 24 του μηνος ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, στο πλαισιο των επισκεψεων που πραγματοποιει στις ευρωπαικες πρωτευουσες. Θα συναντηθει με τους ομολογους του της Βρετανιας και της Ιρλανδιας. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο κ.Σημιτης θα εξαντλησει καθε δυνατοτητα για να πραγματοποιησει επισκεψεις με στοχο την προωθηση των εθνικων μας θεματων.

Με δυο συζητησεις προ ημερησιας διαταξεως σε επιπεδο Αρχηγων Κομματων, επαναλαμβανει τις εργασιες της, η Βουλη, μετα τις γιορτες του Πασχα.Οπως ανακοινωσε ο Προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, την Τεταρτη 8 Μαιου θα διεξαχθει συζητηση προ ημερησιας διαταξεως για την ανεργια, που εχει προτεινει το ΚΚΕ, ενω τις επομενες ημερες θα καθορισθει η ημερομηνια συζητησης σε επιπεδο αρχηγων για τα εθνικα θεματα.

Νεες αυξησεις στις τιμες των καυσιμων αναμενεται να ανακοινωθουν σημερα απο τη Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου. Οι νεες τιμες που θα ισχυσουν απο τα μεσανυχτα υπολογιζεται οτι θα επιβαρυνουν τουλαχιστον με 3 δραχμες το λιτρο τη βενζινη, και το πετρελαιο ντηζελ με 2,5 δραχμες το λιτρο. Η τιμη της σουπερ θα ξεπερασει τις 230 δραχμες στα πρατηρια της Αττικης και η αμολυβδη τις 215. Εκπροσωποι των βενζινοπωλων συμφωνουν να επεκταθει το πλαφον της πωλησης της βενζινης στην Αθηνα και στη Θεσσαλονικη. Η αυξηση οφειλεται στη συνεχιζομενη ανοδο των διεθνων τιμων του πετρελαιου. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συσκεψη υπο την προεδρια της υπουργου Αναπτυξης Βασως Παπανδρεου και εξεταστηκε η κατασταση στο θεμα των καυσιμων.

Καμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη για τη βομβιστικη επιθεση στο διαμερισμα του αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου, Αβρααμ Σταθοπουλου, στου Ζωγραφου. Συμφωνα με εκτιμησεις της αστυνομιας, η εκρηξη οφειλεται σε τρομοκρατικη ενεργεια. Απο την εκρηξη του αυτοσχεδιου ωρολογιακου μηχανισμου καταστραφηκε το διαμερισμα του αντεισαγγελεα,ο οποιος απουσιαζε με την οικογενεια του, ενω σοβαρες ζημιες υπεστησαν δεκαδες αλλα διαμερισματα και καταστηματα της περιοχης, σε αποσταση ακομα και εκατο μετρων. Την ενεργεια αυτη καταδικασε η κυβερνηση η οποια μεσω του υπουργου Δικαιοσυνης, Ευαγγελου Βενιζελου τη χαρακτηρισε βδελυρη πραξη βιας που στρεφεται κατα της κοινωνιας και του δημοκρατικου πολιτευματος. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, δηλωσε οτι η αποπειρα αυτη οχι μονο δεν πρεπει να καμψει το φρονημα των δικαστων για την απονομη δικαιοσυνης αλλα πρεπει να χαλυβδωσει την αποφασιστικοτητα τους για τη διασφαλιση της διαφανειας και του δικαιου στην κοινωνια.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, θα γινει αυριο ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος θα τον ενημερωσει για τα αποτελεσματα της επισκεψης του στις Ηνωμενες Πολιτειες και τη συναντηση του με τον Αμερικανο Προεδρο, Μπιλ Κλιντον. Αυριο το απογευμα επισης, ο κ.Σημιτης θα ενημερωσει σχετικα και το Εκτελεστικο γραφειο του ΠΑΣΟΚ.

Με προβληματα διεξαγονται σημερα τα δρομολογια της Ολυμπιακης Αεροπλοιας, λογω της 24ωρης απεργιας που πραγματοποιουν οι συνοδοι-φροντιστες της εταιριας.Απο το πρωι εχουν ματαιωθει αρκετες πτησεις ενω αρκετα δρομολογια εχουν συγχωνευθει και οι επιβατες εξυπηρετουνται με Μποινγκ 737 της Ολυμπιακης Αεροποριας. Οι ιπταμενοι συνοδοι ζητουν αυξηση των αποδοχων και προσληψη προσωπικου.

Αρχιζει σημερα στη Νεα Υορκη ο νεος γυρος διαπραγματευσεων για την εξευρεση κοινως αποδεκτης ονομασιας για την Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας. Ο μεσολαβητης Σαιρους Βανς, ο οποιος θα εχει διαδοχικες συναντησεις με τον εκπροσωπο της Ελλαδας, Χρηστο Ζαχαρακη και τον Σκοπιων Ιβαν Τοσεφσκι, αναμενεται να επιμεινει στην ονομασια ``Νοβα Μακεντονια``, που εχει επανειλημενα προτεινει. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ.Βανς θα ακουσει τις αποψεις των δυο πλευρων και στη συνεχεια θα επανεξετασει τη σταση την οποια θα τηρησει ο ιδιος. Τα Σκοπια παραμενουν αδιαλλακτα ενω ο υπουργος Εξωτερικων Φερτσκοφσκι ισχυριστηκε οτι δεν συντρεχει λογος αλλαγης της συνταγματικης ονομασιας.

Νεκρος βρεθηκε το πρωι στο ξενοδοχειο ``Βαλκανια`` στην οδο Σωκρατους, στο κεντρο της Αθηνας, ο συνιδιοκτητης του ξενοδοχειου Αναργυρος Μεντακος, 65 χρονων. Το θυμα ειχε πυροβολησει αγνωστος στο χωρο της ρεσεψιον ενω οπως κατεθεσαν οι ενοικοι του ξενοδοχειου λιγο πριν τον βρουν νεκρο ακουσαν ενα εκωφαντικο θορυβο. Οι ερευνες γινονται προς καθε κατευθυνση, αλλα ως πιθανοτερη εκδοχη εξεταζεται απο την αστυνομια η περιπτωση της ληστειας μετα φονου.

Κηδευεται το απογευμα στην Ελβετια, ο εφοπλιστης Σταυρος Νιαρχος, ο οποιος πεθανε σε ηλικια 87 ετων. Ο Σταυρος Νιαρχος, συγκαταλεγοταν αναμεσα στους 35 πλουσιοτερους ανθρωπους στον κοσμο, περιουσια του υπολογιζεται σε περισσοτερα απο 4 δισεκατομμυρια δολαρια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ισραηλινος στρατος προειδοποιησε σημερα οτι θα συνεχισει τις επιχειρησεις του στο Λιβανο εναντιον της Χεζμπολλαχ καθως οι φιλο-ιρανοι ανταρτες εξακολουθουν να πλητουν με ρουκετες το βορειο Ισραηλ. Το πρωι η αεροπορια και το πυροβολικο του Ισραηλ βομβαρδισαν με σφοδροτητα περιοχες κοντα στην Τυρο οπου διαθετει ισχυρες προσβασεις η Χεζμπολαχ. Νωριτερα, οι ισλαμιστες ανταρτες ειχαν εκτοξευσει ρουκετες εναντιον του βορειου Ισραηλ. Στο μεταξυ, ο προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον δηλωσε οτι η χωρα του θα καταβαλλει καθε προσπαθεια για να τερματιστει η βια, ενω ο υπουργος Εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ, εξεφρασε την πεποιθηση οτι σημειωνεται προοδος προς την κατευθυνση της καταπαυσης του πυρος. Ο Ισραηλινος Πρωθυπουργος, Σιμον Περες προκειται να συναντηθει αυριο με τον Παλαιστινιο Προεδρο Γιασερ Αραφατ, για πρωτη φορα απο τις αρχες Μαρτιου.

Εκρηξη βομβας σημειωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα μπροστα στην εισοδο των κεντρικων γραφειων της ολλανδικης χημικης βιομηχανιας ΒΑΣΦ στο Αρνεμ της Ολλανδιας,ανακοινωσε η αστυνομια. Απο την εκρηξη καταστραφηκε η εισοδος και η προσοψη των γραφειων της εταιριας. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για την ταυτοτητα και τα κινητρα των δραστων.

Εικοσι δυο τοννοι αλευρου, βρετανικης προελευσης, που προοριζοταν για την παρασκευη ζωοτροφων κατασχεθηκαν απο τις πορτογαλικες αρχες στη βορεια χωρα. Το φορτιο προκειται να εξετασθει στο πλαισιο των ελεγχων στο αγγλικο βοδινο κρεας και τα παραγωγα του Μετα τον ελεγχο, το φορτιο ειτε θα καταστραφει επι τοπου, ειτε θα επιστραφει στον τοπο προελευσης του, ανακοινωσαν πραγματογνωμονες της περιφερειακης υπηρεσιας Γεωργιας.

Εξηντα τουρκοι και αλβανοι απο το Κοσσυφοπεδιο συνεπλακησαν τις πρωτες πρωινες ωρες σε κεντρο υποδοχης προσφυγων στη Γερμανια με αποτελεσμα να σκοτωθει ενα ατομο και να τραυματιστουν τουλαχιστον επτα, ανακοινωσε η γερμανικη αστυνομια. Η αστυνομια συνελαβε τουλαχιστον 30 ατομα, ενω αγνωστη παραμενει η αιτια που προκαλεσε τη συμπλοκη.

Αγνοειται η τυχη 30 περιπου Αμερικανων πολιτων στην πρωτευουσα Μονροβια της Λιβεριας, οπου οι συγκρουσεις μεταξυ αντιπαλων πολιτοφυλακων εχουν ξερριζωσει χιλιαδες ανθρωπους απο τα σπιτια τους. Στο μεταξυ, συμφωνα με εκπομπη της ``Φωνης της Αμερικης`` πεντε αμερικανικα πολεμικα πλοια προκειται να καταπλευσουν το Σαββατο στο λιμανι της Μονροβια, μεταφεροντας αμφιβια αποβατικα σκαφη και 2.000 πεζοναυτες.

Την προσηλωση της χωρας του στο σοσιαλιστικο συστημα και για τις επομενες δεκαετιες, υπογραμμισε χθες ο κουβανος ηγετης Φιντελ Καστρο κατα την ομιλια του για την 35η επετειο της αποτυχημενης αμερικανικης εισβολης στον Κολπο των Χοιρων στις 16 Απριλιου 1961 για την ανατροπη του κουβανικου καθεστωτος. Αντισταθηκαμε για 35 χρονια και ειμαστε ετοιμοι να αντισταθουμε για αλλα τοσα δηλωσε ο Καστρο στο πληθος που συγκεντρωθηκε για να τιμησει την επετειο.

Η εκθεση στον μολυβδο ευνοει την αρτηριακη υπερταση, συμφωνα με τα αποτελεσματα μελετης που διεξηγαγε επιστημονικη ομαδα του πανεπιστημιου του Χαρβαρντ και δημοσιευει στην τελευταια της εκδοση η Επιθεωρηση της Αμερικανικης Ιατρικης Ενωσης.Συμφωνα με τη μελετη η φυσιολογικη εκθεση στο βαρυ μεταλο, μπορει να προκαλεσει σημαντικο κινδυνο για την εκδηλωση της υπερτασης. Τετοιους κινδυνους αντιμετωπιζουν επισης ατομα που περιστασιακα μονο ερχονται σε επαφη με το μολυβδο, κυριως στην εργασια τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σημαντικοτερο μεχρι στιγμης παιχνιδι της χρονιας δινει αποψε στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας ο Παναθηναικος, υποδεχομενος τον πρωταθλητη κοσμου και Ευρωπης Αγιαξ, στον επαναληπτικο ημιτελικο του Τσαμπιονς Λιγκ. Οι "πρασινοι", μετα τη μεγαλη νικη τους με 1-0 μεσα στο Αμστερνταμ, εχουν τη δυνατοτητα να επαναλαβουν μετα απο 25 χρονια το μεγαλυτερο θριαμβο της ιστοριας τους και να προκριθουν στον τελικο της σημαντικοτερης Ευρωπαικης ποδοσφαιρικης διοργανωσης σε επιπεδο συλλογων.

Το μεγαλο παιχνιδι του Ολυμπιακου σταδιου αρχιζει στις 9.30 το βραδυ και εκτος απο τους 75.000 που εχουν εξασφαλισει εισητηριο και θα βρεθουν στο γηπεδο, οι υπολοιποι μπορουν να παρακολουθησουν την αναμετρηση απο την τηλεοραση του ΜΕΓΚΑ.Το ιδιο καναλι,δυο ωρες αργοτερα θα μεταδωσει σε μαγνητοσκοπηση τον αλλο μεγαλο αποψινο ημιτελικο, που θα γινει στη Γαλλια αναμεσα στη Ναντ και τη Γιουβεντους. Οι ιταλοι νικησαν με 2-0 στο Τορινο και ειναι αναμφισβητητα το μεγαλο φαβορι για προκριση στον τελικο.

Στο μπασκετ συνεχιζεται αποψε ο δευτερος γυρος των πλει-οφ για το πρωταθλημα της Α1 Εθνικης κατηγοριας.Ο κατοχος του τιτλου Ολυμπιακος υποδεχεται στις 5.00 το απογευμα στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον Απολλωνα Πατρων, ενω στις 6.30 θα γινει στο Αλεξανδρειο της Θεσσαλονικης το μεγαλο ντερμπι της συμπρωτευουσας, αναμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος στις Κυκλαδες, την Κρητη και τα Δωδεκαννησα, ενω στην υπολοιπη χωρα, ο καιρος ειναι αστατος με βροχες η καταιγιδες κυριως το απογευμα, αλλα και διαστηματα ηλιοφανειας. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 13 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 17 και στα νησια τους 18 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος αλλα το μεσημερι και το απογευμα στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και θα σημειωθουν βροχες και σποραδικες καταιγιδες στα βορεια. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοδυτικοι μεχρι μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 17 April 1996 - 20:55:23